iPon Cikkek

ASRock Beebox: a 600 köbcentis zajtalan PC

Dátum | 2015. 09. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az apró asztali számítógépek piaca napról napra bővül, ugyanis a klasszikus PC piac gyengélkedése miatt egyre több gyártó gondolja úgy, hogy érdemes szokatlanabb, újszerűbb formátum köré építeni az újdonságait. Az ASRock legújabb asztali számítógépe is egy rendkívül helytakarékos, energiatakarékosan működő masina, ami az Intel NUC-cal ellentétben nem a felső-középkategóriás, hanem a belépőszintű megoldások szegmensét veszi célba. A Beebox névre keresztelt apróságot még májusban jelentették be, és azóta sok víz lefolyt a Dunán, de végre kereskedelmi forgalomba került a mini-PC, így megvizsgálhattuk mire képes a gyakorlatban.
Az ASRock BeeBox itthon egyelőre kétféle kiépítésben érhető el, de a gyártói weboldal szerint háromféle változata van: egy N3000-es, egy N3050-es és egy N3150-es SoC egységgel szerelt modell – idehaza az N3000-es és az N3150-es kapható. Ezen gépek egyike sem erőmű, inkább az átlagos, kis processzorterheléssel, illetve GPU terheléssel operáló alkalmazások futtatására használhatóak. Aki játékra vagy videók és fotók szerkesztésére keres kompakt asztali PC-t, annak már most eláruljuk, hogy nem a Beebox lesz az, viszont aki egy helytakarékos, elegáns, keveset fogyasztó, általános irodai feladatokra, filmnézésre, internetezésre és online kommunikációra alkalmas apróságra vágyik, feltétlenül olvasson tovább.
A dián a lényeg
A fehérben, aranyban és feketében érkező Beebox konfigurációk közül az alapmodell egy kétmagos Braswell SoC-ra, a Celeron N3000-es modellre támaszkodik, aminek csak két processzormagja van, amik 1040 MHz-es alap-, valamint 2080 MHz-es maximális Burst órajelen ketyegnek. Az erősebbik példány már egy négymagos Celeron N3150-es SoC egységet rejt, ami 1600 MHz-es alap- és 2080 MHz-es maximális Burst órajelet vethet be. Integrált videó vezérlő tekintetében Intel Gen8-LP alapú, 12 végrehajtóval ellátott egység áll rendelkezésre, ami az N3000 esetében 320 MHz-es alap- és 600 MHz-es Burst, az N3150 esetében pedig 320 MHz-es alap- és 640 MHz-es Burst órajelen ketyeg, tehát itt nincs olyan óriási eltérés, mint CPU erő tekintetében. A Beebox kétféle modellje megvásárolható komplett rendszerként, valamint barebone, azaz félkész konfigurációként is – előbbi esetben 2 x 2 GB-nyi rendszermemóriát és egy 128 GB-os mSATA SSD-t kapunk, utóbbi esetben azonban saját magunknak kell külön beszereznünk a rendszermemóriát és az adattárolót, ami egyébként 2,5 hüvelykes meghajtó is lehet. Operációs rendszer sem a félkész, sem a komplett konfigurációhoz nem jár, ezt érdemes szem előtt tartani. Ezek után nézzük tesztünk főszereplőjének pontos paramétereit és aktuális végfelhasználói árát.
A fentiek alapján az ASRock Beebox alapmodellje vállalható paraméterekkel büszkélkedik, plusz még USB Type-C port is van rajta, igaz, nem 3.1-es, csak 3.0-s sávszélességgel. Az N3000-es processzor viszont egy kicsit harmatosnak tűnik papíron, így kíváncsiak voltunk hogyan teljesít a gyakorlatban. Mielőtt azonban kiveséznénk a teljesítményét, lássuk milyen a BeeBox a maga fizikai valójában!
A Beebox csomagja, tartozékai és maga a pici PC A Beebox méretéhez képest nagy dobozban érkezett meg hozzánk, a csomagolás pedig igényes és informatív volt – az első benyomások teljesen pozitívak. A doboz kinyitása után elegánsan elcsomagolva várta a Beebox az első éles bevetését, mellette és alatta pedig tartozékok sorát rejtették el az ASRock emberei.
A doboz egyik külön kis rekeszében lapult a tápadapter a hozzá tartozó dugalj adapterekkel, amelyek az európai és az angol szabványú konnektorokat támogatják. A távirányító a Beebox egyik rekeszének oldalában volt, a Beebox alatt pedig az összes többi kelléket is megtaláltuk, méghozzá egy szépen leválasztott "fiókban."
Ez a fiók a 2,5 hüvelykes meghajtó és a VESA rögzítő keret csavarjait tartalmazó tasak mellett némi leírást, egy kombinált SATA adat- és tápkábelt, valamint egy telepítő lemezt rejtett. A telepítő lemez sajnos alap esetben nem használható, hisz nincs a termékhez külső optikai meghajtó, belsőt pedig már csak az alapterület miatt sem lehetne alkalmazni. Még szerencse, hogy a drivereket akár UEFI-ből is letölthetjük egy pendrive-ra – no de ne szaladjunk ennyire előre. A tartozékok köre összességében rendben volt, maximum egy DisplayPort vagy egy HDMI kábellel lehetett volna még megtoldani a kínálatot. A Beebox hozzánk fekete kivitelben érkezett meg, ami helyenként zongoralakk-feketében pompázik. Az előlap, a tetőlap, a hátlap és a ház alja meglehetősen érzékeny a karcokra, az ujjlenyomatokra és a porra, de a jobb és a bal oldallap esetén nincs ilyen probléma, hisz azok matt felületet kaptak.
Az előlap igazi kuriózumként USB 3.0 Type-C porttal érkezik, ami jelenleg még nem egy elterjedt dolog, éppen ezért a NUC-hoz hasonló formátumú rendszerek között a Beebox az első, amely ilyen csatlakozót kínál. Az előlapon van még egy infra vevő, egy USB 3.0-s port és egy fejhallgató kimenet is. A sort egy krómhatású ASRock logó zárja, ami a jobb alsó sarokban látható.
A BeeBox oldallapai matt műanyaglapok, ezeknél fogva könnyű felemelni a terméket, mert nem csúsznak. A stabil fogást oldalanként ráadásul két-két domború csík is segíti (bár lehet, hogy eredetileg csak dizájnelemek). Sem oldalt, sem a ház elején nincsenek szellőzők, ezeket a ház hátuljára és aljára száműzték.
A ház hátulján két HDMI 1.4a, illetve egy DisplayPort 1.2-es videó kimenet található, de rajtuk kívül Gigabites Ethernet port és két darab USB 3.0-s port is lapul itt. A bal szélen a tápadapter DC bemenete található, a jobb szélen pedig egy Kensington Lock portot alakítottak ki, amelynek segítségével íróasztalhoz, polchoz, illetve egyéb tárgyakhoz láncolható a Beebox, így kisebb eséllyel kél lába, ha magára hagyjuk. A felső szegmensben nagyméretű szellőző is látható, ami az N3000-es SoC által termelt meleg levegő kivezetésében segít. A SoC egység csak egy nagyméretű, alumíniumból készített hűtőbordát kapott, ami hűtőpadon keresztül érintkezik a fémbetéttel megerősített műanyag házhoz. A termék ventilátort nem tartalmaz, azaz passzív hűtéssel érkezik, zajszintje így emberi füllel hallgatva abszolút nincs.
A ház teteje zongoralakk-fekete borítást kapott, felületét pedig homorú csíkok tarkítják. Ahogy az a fotón is látszik, karcok már most vannak a műanyagfelületen, így feltétlenül érdemes óvatosan bánni a termékkel, ha sokáig szeretnénk benne gyönyörködni. A ház alján számos szellőzőt helyeztek el, valamint itt találhatóak a VESA 75/100 támogatásban rejlő lehetőségek kiaknázásához szükséges furatok is. Az alsó borítást négy csavar tartja a helyén.
A Beebox mellé egy apró, infravörös jelekkel kommunikáló távirányítót kapunk, ami tökéletesen használható multimédiás tartalmak lejátszásának vezérléséhez. A távirányító csak akkor működik, ha a Beebox előlapja felénk néz, így akkor, ha a terméket monitor vagy éppen televízió hátuljára szereljük, a távirányítóhoz hosszabbítóval ellátott vevőt kell szerezni. Így néz ki a Beebox belseje Aki barebone, azaz félkész kiadásban veszi meg a Beebox-ot, annak beüzemelés előtt mindenképpen meg kell ismerkednie a pici PC belsejével, hisz el kell végeznie néhány szerelési feladatot. A ház alján található fedlapot négy csavar fogja, így a szerelés ezen fázisa nem jelent különösebb kihívást – és a többi sem fog.
Belül egy mSATA slot, két DDR3L-1600 MHz-es memóriamodulokat fogadó So-DIMM slot, valamint egy SATA 6 Gbps-os porttal rendelkező 2,5 hüvelykes bővítőhely várja a hardverkomponenseket. Utóbbihoz a csomagban találunk egy speciális kábelt is, ami egy könnyen kezelhető csatlakozó formájában kombinálja a SATA adat- és tápágakat.
A mi esetünkben két darab DDR3L-1600 MHz-es, CL11-11-11-28-as időzítés mellett üzemelő 2 GB-os So-DIMM memóriamodul már alapból jelen volt a házban, plusz egy 128 GB-os Team Group TIM3F49128GMBA04S6 típusú mSATA 6 Gbps-os SSD-t is rejtett az alaplap. Ezek a barebone rendszerből hiányoznak.
Az mSATA SSD alatt egy mPCIe bővítőhely található, ami egy félmagas bővítőkártyát rejt. Ez a kis kártya a Gigabyte BRIX családjának egyes tagjaiból már ismerős lehet: a termék egy Realtek 8821AE típusú 802.11ac WiFi vezérlőt rejt, ami 1x1 kiépítésben üzemel, így 5 GHz-es frekvenciatartományon belül "csak" 433 Mbps-os sávszélességet kínál, de 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül, azaz 802.11n tartományban is használható. A félmagas mPCIe bővítőkártya ezen felül egy Bluetooth 4.0-s vezérlőt is tartalmaz.
A Beebox hűtőpaddal ellátott hűtőbordája. Fotó: TechSpot
A Beebox passzív hűtőbordája egy hűtőpadon keresztül kapcsolódik a tetőlap alatt található fémlemezhez. Mivel nem akartuk a tesztpéldány hűtőpadját megbontani, így kölcsönvettük a TechSpot fotóját, amin a Beebox említett hűtőbordája látható. Így legalább az utánunk következő tesztelő is gyári állapotban kaphatja meg a terméket, ami szerintünk fontosabb, mint egy fotó. Itt, vagyis a tetőlap felőli oldalon található a BIOS elem is, amivel szükség esetén elérhető a CMOS Clear funkció, ha lehúzzuk egy pár másodpercre az alaplapi tápcsatlakozót.
A BIOS/UEFI Az ASRock Beebox a mai trendeknek megfelelően UEFI firmware-t kapott, ami grafikus felhasználói kezelőfelületettel rendelkezik. A tesztre kapott példány 1.00-s verziószámú firmware-rel érkezett, így ezt azonnal megpróbáltuk felfrissíteni az éppen aktuális legújabb kiadásra, ami az 1.30-as volt. A próbák során nem jártunk sikerrel: sem pendrive-ról, sem pendrive és BIOS-ból indított letöltés használatával, sem pedig Windows alól indítható frissítő alkalmazással nem sikerült frissítést végezni. Az első két esetben a rendszer kifagyásával végződött a művelet, Windows alól próbálkozva pedig a rendszer újraindítása után fekete képernyőt kaptunk – akármelyik videó kimeneten próbálkoztunk.
Ekkor némi kutakodás után arra jutottunk, hogy érdemes lehet megpróbálni a CMOS elem eltávolítását, ám ez elsőre nem hozott eredményt. A második körben az elem eltávolítása után a bekapcsoló gombot is nyomva tartottuk pár másodpercig, majd a Beebox-ot összerakva így már elindult a rendszer. Hab a tortán, hogy ezután sikerült a frissítés. Mivel ez egyedi eset, ebből nem szabad komolyabb következtetéseket levonni – más tudomásunk szerint nem futott bele ilyen hibába, de úgy gondoltuk mégis megírjuk, mert segíthet, ha valaki véletlenül mégis tapasztal hasonlót. A kis malőr után szemügyre tudtuk venni a friss BIOS-t, ami átlagos beállításokat kínál. Néhány funkciót azért érdemes kiemelni: egyrészt lehetőség van az UEFI alapú firmware BIOS-ból történő pendrive alapú vagy internet alapú frissítésére, másrészt egy pendrive csatlakoztatásával a rendszerhez tartozó legfrissebb drivereket is le tudja tölteni az UEFI.
Természetesen rendelkezésre áll Secure Boot és Fast Boot támogatás is, plusz egy érdekes szolgáltatást is készítettek az ASRock fejlesztői, ami nem más, mint az OMG, azaz Online Management Guard. Utóbbi egy naptáron keresztül lehetőséget ad rá, hogy megszabjuk, mikor, mely órában legyen elérhető az internetkapcsolat a rendszeren, és mikor ne, így korlátozhatjuk a gép internet elérését, ha szükségesnek tartjuk. Az SSD A komplett rendszerként érkező Beebox kiadásokban egy Team gyártmányú, TIM3F49128GMBA04S6 típusú mSATA 6 Gbps-os SSD kártya teljesít szolgálatot, ami természetesen TRIM támogatással is rendelkezik. Ez az SSD meghajtó 128 GB-os adattároló kapacitást kínál, ami átlagos felhasználásra bőségesen elég, akinek pedig extra tárhelyre van szüksége, alkalmazhat külső merevlemezt, vagy felhasználhatja a belső 2,5 hüvelykes bővítőhelyet is egy nagyobb SSD vagy egy nagy adattároló kapacitású mobil HDD beépítéséhez.
Mivel biztos lesz, aki a komplett konfigurációra tenné a voksát, ezért lemértük, hogy a gyári SSD mire képes.
Ahogy az a fentiekből is remekül látszik, a 128 GB-os apróság egész jó teljesítményt nyújt, hiszen olvasási tempó terén kimaxolja a SATA 6 Gbps-os csatolófelület által kínált lehetőségeket, írási tempó tekintetében azonban már picit lassabb, de a 300 MB/s körüli sebesség sem tűnik vállalhatatlannak – főleg ebben a környezetben. A 4K-s véletlenszerű írási- és olvasási teljesítmény nem túl acélos, de ez várható volt.
Tesztkonfiguráció A tesztben azt a Beebox konfigurációt használtuk, amit már a bevezetőben látható táblázatban is bemutattunk. A komplett tesztrendszer az alábbi összetevőkből állt: Processzor: Intel Celeron N3000 (2 CPU mag, 1040-2080 MHz, 4 wattos TDP) •iGPU: Intel HD Graphics (Gen8-LP, 12 EU, 320-600 MHz) •Memória: 2 x 2 GB DDR3L-1600 MHz So-DIMM (CL11-11-11-28) •Adattároló: 128 GB-os Team TIM3F49128GMBA04S6 mSATA 6 Gbps-os SSD •Operációs rendszer: Windows 8.1 Enterprise minden frissítéssel, friss driverekkel Tesztek Mivel egy alacsony fogyasztású, viszonylag szerény CPU és GPU teljesítményt kínáló apró asztali számítógépről van szó, így csak néhány érdekesebb tesztet futtattunk le. A terméket gyártója nem gamer konfigurációként, nem is apró erőgépként reklámozza, hanem internetezésre, filmnézésre és általános mindennapi feladatok elvégzésére képes apróságként definiálja, így érdemes ennek fényében nézni az alábbi eredményeket.
A CPU és a GPU teljesítmény valóban elég szerény, csak úgy, ahogy a memória-alrendszer sávszélessége. Utóbbi persze arra papíron még elég, hogy 4K felbontású tartalmakat játszhasson le a rendszer – de csak szigorúan aktív kétcsatornás memóriatámogatás mellett. A Beebox komolyabb játékokkal nem tud megbirkózni, maximum a 2D-s indie címeket lehet játszani rajta, vagy nagyon régi játékokat, a mostaniaknál még alacsony minőségi beállításokkal is csak diavetítést nézhetünk, így a játéktesztektől eltekintettünk. Szubjektív vélemény a teljesítményről Az ASRock Beebox N3000-es kiadása a 128 GB-os SSD-vel és a 2 x 2 GB-nyi rendszermemóriával meglepően rugalmas volt – ennél rosszabbra számítottunk. A rendszer indítása és leállítása gyors, az asztal is meglepően reszponzív, webböngészés közben azonban egy erősebb rendszerhez szokott felhasználó már türelmetlenebbé fog válni, hisz a gyenge CPU teljesítmény érezhető a sok böngészőfüllel dolgozó browser viselkedésén. A navigálás és az oldalak betöltése kissé darabos, de ha mindent sikerült betöltenie a rendszernek, akkor már könnyedén lépkedhetünk a lapok között – a gyengeség érzete azonban ekkor is jelen lesz. Több webböngésző ablak esetén jól jön a 4 GB-nyi rendszermemória, valamint akkor is, ha egyszerre több alkalmazást nyitunk meg, bár azzal azért tisztában kell lenni, hogy a kétmagos SoC nem egy erőmű, így ha a multitasking fontos, de a formátum alapvetően megfelel, akkor az N3150-es modell mellett érdemes dönteni. Ha egyszerre több weboldalt kell megnyitnia az apróságnak és még ide-oda ugrálgatunk is ezek között, akkor a SoC maximális Burst órajelen fog izzadni az idő nagy részében, ahogy az a fenti képen is látható (a TDP keret miatt inkább a GPU órajelén spórol ilyenkor a SoC). Akik sokat ülnének az apróság előtt, mindenképpen fontolják meg a négymagos változatot, bár kipróbálni nem tudtuk, biztosak vagyunk benne, hogy megéri a felárat. Érdekesség egyébként, hogy az apróság elég nehezen birkózik meg a Windows frissítés jelentette terhekkel: ha egyszerre több frissítést is telepíteni szeretnénk, akkor órákban mérhető a sebesség. Esetünkben első körben 134 frissítés került fel a kapott tesztkonfigurációra, ami nagyjából 2-3 órán át települt.
Multimédiás képességek Az ASRock Beebox rengeteg ütőképes funkciót kínál, de a Braswell SoC egységek alkalmazása azért néhány limitet is magával hoz, amelyek mellett nem szabad elmenni szó nélkül. Annak érdekében, hogy tisztán lássunk, mely tartalmak lejátszását tudja hardveresen gyorsítani a platform, segítségül hívtuk a DXVA Checker alkalmazást, ami minden fontos információról lerántja a leplet.
A klasszikus tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő lejátszása nem jelentett problémát az apróságnak: az 1080p24, az 1080p30, az 1080p60 és a 720p-s tartalmak zökkenőmentesen futottak. A teszthez a MediaPlayer Home Cinema (MPCHC) legfrissebb 64-bites kiadását használtuk, amihez a MadVR-t is telepítettük. Aktív DXVA támogatás mellett 720p-s és 1080p-s H.264-es tartalmak, valamint YouTube videók lejátszásakor az alábbi rendszerterhelést tapasztaltuk.
720p-s és 1080p-s H.264-es tartalmak lejátszása
1080p-s YouTube videó lejátszása IE11 alatt
A klasszikus tartalmakkal nem volt probléma, ám mivel a Beebox 4K-s tartalmakkal is képes megbirkózni, így kipróbáltunk néhány mintavideót. 4K 24p-s HEVC videó esetén csak szoftveres módban indult el a lejátszás MPC HC alatt, így 100%-os CPU terhelés mellett szaggatott a videó, de ugyanez volt a helyzet 4K 24p-s és 4k 30p-s H.264-es tartalom esetén is. Egyéb lejátszóknál sem sikerült hardveres gyorsítást csiholni a tesztrendszeren a 4K-s tartalmakhoz, ám ettől függetlenül jó eséllyel ez csak szoftveres probléma lesz. Mondjuk nem valószínű, hogy valaki ilyen gépet vesz 4K-s TV meghajtására (főleg hogy HDMI 2.0-s kimenete sincs), de azért jó tudni ezekről. A 23,976 Hz-es lejátszás legalább működött, azaz ilyen téren nincs probléma a termékkel. Fontos még viszont megemlíteni, hogy a hardveres dekóder a HEVC Main10-et sem támogatja, pedig idővel ez eléggé elterjedhet, animéket már most is előszeretettel kódolnak 10 bites színcsatornákkal, és a jövő videó streamjei is ilyenek lesznek egyszer. Audio fronton egyelőre nincs HD Audio BitStreaming támogatás sem, azaz a DTS-HD MA és Dolby TrueHD tartalmak natív továbbítása nem megoldott, ami driveres probléma, de nem tudni, hogy valaha lesz-e rá megoldás. Emiatt teljes körű házimozi számítógépként amúgy is sokaknál eshetne ki a Beebox a lehetséges alternatívák listájáról – 4K támogatás ide vagy oda. Melegedés Az ASRock Beebox N3000-es és N3050-es kiadását passzív hűtéssel látták el, az N3150 azonban már ventilátorral is rendelkezik, hisz ott 4 watt helyett 6 wattos TDP-t kell kordában tartani, amihez nem árt egy kis légmozgás. Esetünkben passzív hűtéssel rendelkező modellel volt dolgunk, ami hangtalanul dolgozott. Annak érdekében, hogy a melegedéssel kapcsolatban is legyen némi képünk, segítségül hívtuk az AIDA 64 5.30-as változatát, illetve annak stabilitás-tesztjét, ami extrém terhelésnek veti alá a kiválasztott komponenseket. Ha ilyen mostoha körülmények között is helytáll az apróság, akkor az általa megcélzott területeken sem mondhat csütörtököt. Lássuk!
A fentiek alapján a processzormagok 75 és 83 Celsius fokosak voltak 30 percnyi extrém kínzás után egy 25 Celsius fokos szobában, a CPU tokozása pedig 70 Celsius fokon stagnált. Ezek jó értékek, hisz olyan körülmények között születtek, amelyek átlagfelhasználás során még véletlenül sem érik a rendszert. Alap esetben bőven 60 Celsius fok alatti tokozáshőfokot és 65 Celsius fok körüli CPU mag hőfokot mértünk, ha csak internetezésre és alacsony terhelést jelentő feladatokra használtuk a rendszert. Fogyasztás Mivel egy rendkívül kompakt, kis teljesítményű számítógépről van szó, így nem túl meglepő, hogy a fogyasztás is rettentően baráti – nagyjából olyan szinten van, mint a pár évvel ezelőtt slágerterméknek kikiáltott egyszerűbb asztali médialejátszóké. No de beszéljenek inkább a számok!
Ahogy az a fentiekből is kiderül, az ASRock Beebox N3000-es kiadása terheléstől függően 5 és 10 watt közötti fogyasztás mellett dolgozik. Internetezés és internetes videók megtekintése mellett 7,5 és 8,8 watt közötti fogyasztás mérhető.
Az ASRock Beebox N3000-es kiadása összességében meggyőzően teljesített, hiszen általános feladatokra tökéletesen alkalmas, hűtése hatékony és hangtalan, felszereltsége pedig nagyon jó. A mellékelt mSATA SSD gyors, ezen a szinten a 2 x 2 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es So-DIMM memória is elégséges, plusz még modern szabványok támogatása is befért a repertoárba – gondoljuk az USB 3.0 Type-C portra és a 802.11ac WiFi támogatásra, ami viszont csak 433 Mbps-os. Az apróság a korábban leírtak értelmében 4K-s tartalmak lejátszásához csak limitáltan alkalmazható, teljes körű házimozi számítógépként pedig szintén csak a limitációk tudatában lehet ajánlani – igaz, átlagos, házimozirendszer nélküli HTPC formájában a távirányítóval karöltve azért jól szerepel. Plusz pont a VESA szerelőkeret, amelynek segítségével a monitor vagy a tévé hátuljára szerelhetjük az apróságot, ám ekkor észben kell tartani, hogy az infra vevő nem fogja venni a távirányító jeleit.
Teljesítmény tekintetében átlagos, kis CPU és GPU terheléssel működő alkalmazások futtatása jöhet szóba, azaz internetezésre, filmnézésre, online kapcsolattartásra, letöltésre és egyszerűbb fájlszerver-feladatok ellátására remek választás az apróság – utóbbi esetben azért inkább a vezetékes GbE kapcsolatot érdemes előnyben részesíteni, ugyanis a 802.11ac 433 Mbps-os sávszélessége a valóságban alig 200 Mbps körül van. A Beebox mSATA SSD-vel és rendszermemóriával érkező kiadása 88 000 forint körüli összegbe kerül, ami nem kevés, viszont ennyiből ilyen kompakt, ilyen keveset fogyasztó, ilyen jól felszerelt rendszert házilag nem igazán lehet összerakni – ha minden felsorolt feltételt be szeretnénk tartani. Az Intel NUC-ok Celeronos és Pentiumos variánsai hasonló áron kelletik magukat, ám van pár furcsaságuk (például egy memóriafoglalat, egy adattároló használata), a Core i3-as kiadásokból pedig már a barebone-os változatok is 100 ezer forint környékén kezdődnek. A Beebox N3000-es kiadása mindent összegezve nem rossz vétel, ha szem előtt tartjuk, mire szánja gyártója. Aki saját maga szeretné adattárolóval és rendszermemóriával felszerelni a terméket, már 53 000 forintért is hozzájuthat a barebone kiadáshoz. Az aktív hűtéssel ellátott N3150-es Beebox 64 000 forintba kerül barebone kiadásban, a komplett konfigurációként forgalomba kerülő modell ára azonban nem ismert, hisz az jelenleg nem kapható – nagyságrendileg 100 000 forint körüli összegre lehet számítani. A tesztben szereplő ASRock Beebox N3000-es számítógépet a gyártó hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! Hasznos hivatkozások: • A gyártó weboldalaiPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. BlackDrago...
2015.09.08. 09:27
Nem rossz, nagyon tetszik, de én 4K HTPC-t szeretnék, amihez jobb a NUC a Core-i sorozatával. Viszont ha veszek akkor már olyat veszek ami tudja már a 10 bites H.265 dekódolást is hardveresen (a HDR támogatása miatt), az pedig legkorábban a Kaby Lake-kel érkezik 2016 második felére... Legalábbis remélem hogy nem várnak vele a Cannonlake-ig, mert az csak 2017-ben jön... Kipróbáltam egy 12 perces 4k rövidfilmet (h.265/10bit) a gépemen (Haswell i7 Quad-Core 3.8 GHz, GTX880M, 16GB RAM), de mivel nincs 10bit hardveres dekóder ezért szoftveresen próbálta 100%-on ment minden és akadt mint állat. De még az i7 Broadwell NUC teszteken is írták hogy a Hybrid dekóder sem mindig elég, azzal sem megy teljesen akadásmentesen. Szóval kell a hardveres dekóder ha csak egy alacsonyfogyasztású 4-28 W TDP-s HTPC-t szeretnénk 4K-ra.
Visszatérve a Beebox-ra az USB 3.1 Type C az viszont remek ötlet, főleg ha a dupla sávszélességű Thunderbolt 3-mas szabvány szerinti, mert akkor igény szerint ráköthető akár külső GPU box is. (Pl. ha valaki csak ritkán játszik akkor olyankor ráköti, egyéb esetben meg filmekre elég a HD Graphics, ne növeljük a villanyszámlát feleslegesen )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lajcsi1975
2015.09.08. 09:33
Hát nem olcsó. Nem érzem azt hogy most azonnal rendelnem kellene egyet.Pedig én is htpczek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Smooth44
2015.09.08. 09:35
Nagyon kellemes kis konfiguráció, tetszetős dobozka. Szerintem az ára is teljesen rendben van (főleg, hogy még RC és vesa konzol is jár hozzá).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. partxxx
2015.09.08. 10:42
én egy ilyet szeretnék, de consumer körben nem találok vásárolhatót

http://www.asrock.com/ipc/overview.asp?Model=SBC-210
http://www.asrock.com/ipc/overview.asp?Model=SBC-211
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Smooth44 partx...
2015.09.08. 11:19
Nagyon szimpatikusak ezek is. Milyen célra akarod, amúgy? Mi lenne szempont, ami miatt mondjuk egy ilyen USB stick-es, vagy kis kártya méretű Atomos gép ne lenne elegendő?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. arn
2015.09.08. 13:38
Ha csak fhd kell, ott a raspberry2. Radugod egy telotoltore, memkartyara kodi, es mukodik is. A tvtavval tudod iranyitani is. Nincs 50 eur.

Mac minit vettem erre a celra, de a masik szobaba ilyen kerul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. freddirty
2015.09.08. 13:40
Csak pozitívumot tudok én is ezekről a kis fogyasztású gépekről mondani. Többet is raktam már össze J18 v. j1900 alapokon. Többen is megelégedéssel használják a régi zajos pc-jük helyett. Otthoni felhasználásra nem gaming vagy munka funkciókra igazából mindenkinek ilyet volna érdemes használni. Akár ki sem kell soha kapcsolni annyira keveset fogyaszt. Monitor hátuljára illeszthető házba is építhetőek.
A windows update lassúsága windows hiba, tavaly én is szembesültem ezzel. Míg linux alatt gyors volt a gép addig windows 8 update rettentő vacakul ment. A legfrissebb 8.1-et telepítve, viszont ilyen gond már nincs, az update gyors (és nem az update-ek számától függött, ha csak egy volt azt is egys óráig telepítette).
A 88k jó ár, ha belegondolok, hogy egy j1900 lap 23k (j1800 pár ezressel olcsóbb de nem érdemes ezen spórolni), 2x2gb ram ~10k, 120gb ssd cirka 16k, m350 minitix ház + picopsu80 olyan 100eur tehát 32k. PLusz egy külső netbook táp ami legyen mondjuk 5k. Összesen 96k. Plusz a sok rendelés + összerakás munka. Nyilván kell hozzá egy windows licence ami már 100 fölé viszi az árát, de ez igaz a beeboxra is. Szóval aki nem akar nyűglődni a fentiekkel annak ez a jó megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. partxxx Smoot...
2015.09.08. 13:56
a dupla ethernet

hw tűzfal/router lenne

a tököm kivan a sok likevadász oldallal meg a scan/sniff/bogon hálókkal és egy rendes protokollrendszert akarok felállítani ami a mostani routerembe nem fér bele (tplink 1043ndv2)

szerk: és szerintem még egy transmissiont is elbírna párhuzamosan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Kobaljov Black...
2015.09.08. 18:10
A Type C-s csatlakozó csak USB 3.0, ahogy a cikk is írja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kobaljov
2015.09.08. 18:20
Viszonylag jó darabnak tűnik, passzív hűtése jobban sikerült mint a konkurenciáé (pl. Zotac) és árban is versenyképes velük, pár dolgon még lehetett volna fejleszteni (WiFi antenna, a távirányító ne gombelemes legyen, stb.), ami a fő problémája lehet hamarosan, hogy máris itt a következő generáció az Inteltől még jobb videós részleggel (és jobb grafikai együttműködéssel a Win10-el, bár még mindig HDMI 2.0 nélkül), már a nyáron (talán a Computexen) pár gyártó mutatott arra épülő típust ugyanebből a kategóriából, így valószínűleg hamarosan piacra is kerülnek (lehet maga az ASRock is már készül a frissített v2-vel).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kobaljov Kobal...
2015.09.08. 18:32
Pontosabban az újak még lehet e fölött lesznek, az árukról még nem tudni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. grrrgo
2015.09.09. 13:18
Hát, tényleg csak egyszerűbb fájlszerver-feladatok ellátására lehet alkalmas, hiszen 1 db 2,5" hely van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. BlackDrago... Kobal...
2015.09.09. 14:02
Igen ez így van, tényleg csak 3.0 a Type C így nem használható külső GPU box...
A cikkben viszont elírták a DisplayPort verzióját, az ugyanis nem 1.2 hanem csak 1.1a, ami nem képes 2160p@60Hz-re csak 2160p@30Hz-re, és csak D-Subra alakítható. Sem HDMI sem pedig DVI nem nyerhető belőle.
Igazoló linkek:

http://www.asrock.com/nettop/Intel/Beebox%20Series/#Specifications
http://www.technikaffe.de/anleitung-325-asrock_beebox_n3000_und_n3150_im_test_unter_windows_8.1_und_openelec
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BlackDrago... Kobal...
2015.09.09. 14:17
Igen tényleg jönnek nemsokára a Skylake (Swift Canyon) NUC-ok is, az i3-mas ősszel, az i5-ös pedig télen. Itt a roadmap fotó:

http://www.legitreviews.com/wp-content/uploads/2015/05/Intel_NUC_Roadmap_Skylake.png

Ebben már lesz HEVC Main profile hardveres dekóder, szóval a 8bites színcsatornával kódolt UHD filmek nem jelentenek neki majd gondot. A Main10 viszont úgy tudom még nincs benne, szóval sem a Netflix 4K, sem pedig egyéb más 10bites színcsatornával kódolt forrásokat nem fog tudni akadásmentesen vinni, mert arra csak Hybrid dekódere lesz. A jövőbiztos beruházáshoz támogatni kell a HEVC/10 bitet, mert már ma is vannak Main10 HDR filmek. Igaz még nem sok, de exponenciálisan felgyorsul a tartalomgyártás, most hogy minden szabvány készen áll. (IFA 2015-ből ez derült ki legalábbis)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. temp123456
2015.09.10. 23:08
Asrock szerint hdd -t nem ajanlott beletenni, mert veszesen csokkenti a hutest. ha megis akar valaki rakni bele, 9.5mm-nel magasabb nem fog belemenni. sajat tapasztalat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BlackDrago... temp1...
2015.09.11. 09:08
Az aktív hűtéses N3150-nél is vészesen csökkenti a hűtést a HDD? Igazából azon a barbone-on én is gondolkodom, ha valóban DisplayPort 1.2 lenne rajta ahogy a cikk is írja akkor bizonyára meg is venném. FullHD HTPC-hez meg később 4K TV-n netezni kiváló lenne, de utóbbira csak akkor ha vinné a 2160p@60Hz-et. Te nem tudod kipróbálni esetleg? Nincs otthon véletlenül 4K monitorotok hogy megnézhesd viszi-e a 60Hz-et DisplayPort-on keresztül vagy csak a 30-at?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. temp123456
2015.09.12. 12:51
nekem N3000 van, nem tudom az aktiv huteses-t mennyire befolyasolja a HDD, en megoldottam egy usb kulsovel.
Amugy az irja, ha élére állítva helyezed el a gepet, akkor a hutes javul. Csak 1080p monitorom van sajna. de talaltam ilyen infot :
ASRock Wrote:
- Supports DisplayPort 1.1a with max. resolution up to 4K x 2K (3840x2160) @ 30Hz or 2560x1600 @ 60Hz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BlackDrago... temp1...
2015.09.15. 12:32
Köszi az infót, igen ettől féltem, akkor tényleg itt írták el és csak DisplayPort 1.1 van rajta.
10bit HEVC 4K videókhoz nyilván kell majd venni újat 1-2 év múlva ha már lesz hardveres dekóder, de addigis kéne venni valamit 1080p-re. Viszont ha már vesz az ember, akkor már szerintem olyat érdemes amin legalább netezni lehet 4K-ban, de a 30Hz az ahoz kevés. Egyébként a DP 1.1 nem az ASRock hibája, végeztem egy kis kutatást amiből az jött le, hogy a legelső (legolcsóbb és leggyengébb) Intel CPU ami már támogatja a 4K@60Hz-et az a Broadwell i3 sorozat. Szóval minden ami korábbi vagy alatta van az még limitált max 4K@30Hz-re. Szóval hiába is tettek volna bele DP 1.2-t, a Celeron úgyis csak 30Hz-et tudna.
Várom már a Skylake NUC-okat, egyrészt kíváncsi vagyok a tesztekre mire lesz képes, másrészt leszorítja a Broadwell-ek árát, aztán lehet gondolkodni hogy melyiket érdemes választani HTPC-nek A Skylake igaz drágább lesz, viszont azt nem kell rögtön lecserélni ha berobbannak az UHD tartalmak, mert eleinte biztosan lesz sok 8bites is köztük. Ja meg DDR4 meg SDXC is mellette szól. Kihúzható vele a Cannonlake-ig (2017). A broadwell viszont olcsó lesz, de rögtön érdemes lesz váltani Kaby Lake-re kb. jövő ilyenkor, s az már mindent le fog játszani szépen. Nagy dilemma
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. temp123456
2015.09.17. 09:06
skylake nuc jo lesz es eros is. csak nem ez az arkategoria
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BlackDrago... temp1...
2015.09.29. 17:02
Igen de legalább valamennyire future proof, mert legalább 8 bites HEVC HW dekóder már lesz benne, meg win10 támogató funkciók, viszi a 4K@60Hz-et DP1.2-n amihez elvileg már HDMI 2.0 adapter is lesz. Legalábbis egyes roadmap-eken látszik hogy az intel garantálja a Skylake-hez a 4K@60Hz kompatibilitást DP1.2 -> HDMI 2.0 adapterrel is UHD TV-khez.

Itt a kép:
http://images.anandtech.com/doci/9483/Display%20Pipes.png

Itt a cikk:
http://www.anandtech.com/show/9483/intel-skylake-review-6700k-6600k-ddr4-ddr3-ipc-6th-generation/4
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!