iPon Cikkek

ASRock Core 100HT-BD: a tökéletes HTPC?

Dátum | 2010. 11. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt hónapok során már számos alkalommal vendégeskedtek nálunk olyan termékek, amelyek kiválóan alkalmasak házimozi konfiguráció építésére, de akkor is jól jöhetnek, ha pici, keveset fogyasztó, kis helyet foglaló rendszert kívánunk építeni, ami azért a mindennapi feladatok ellátására alkalmas.

Találkozhattunk már ION alapú komplett rendszerekkel, de voltak már simán csak az Intel Atom processzoraira és platformjára alapozó versenyzőink is (amik HTPC-nek nem igazán használhatóak). Találkozhattunk Inteles és AMD-s platformok köré épülő alaplapokkal is, amelyek vagy mini-ITX, vagy micro-ATX formátummal büszkélkedtek és lehetőséget biztosítottak rá, hogy pénztárcánknak és igényünknek megfelelő központi egységet pakolhassunk a rendszerbe.

ASRock Core 100HT-BDEzúttal most nem alaplapot vagy félkész, úgynevezett „barebone” rendszert tesztelünk, hanem egy kulcsra kész konfigurációt, amely specifikációi alapján bizony nem egy kispályás megoldás. Az ASRock műhelyéből érkező Core 100-as sorozatú HTPC - amelynek érkezéséről korábban már egy hír is szólt - mindent tartalmaz, amire csak szükségünk lehet: a termék fel van szerelve Gigabites Ethernet porttal, 802.11 b/g/n WiFi adapterrel, optikai audió kimenettel, eSATA porttal, USB 3.0-s porttal és még HDMI kimenettel is, azaz maradéktalanul alkalmas otthoni asztali konfigurációnak, de akár a házimozizással kapcsolatos terheket is el tudja cipelni a vállán. Az újdonság lakk fekete vagy fehér festéssel érkezik, nálunk az előbbi, azaz a feketében pompázó változat vendégeskedett egy pár napig. A termékből nem csak szín tekintetében, hanem optikai meghajtó tekintetében is kétféle változat áll rendelkezésre: az egyik egy mezei DVD-írót tartalmaz, míg a másik, amelyiknek a termékkódjában a "BD" felirat is szerepel, az egy Blu-ray kombó meghajtóval érkezik, azaz le tudja játszani a Blu-ray lemezeket és ezzel együtt DVD-író funkciót is kínál. A konfigurációkhoz alap esetben is jár egy távirányító, amellyel könnyedén vezérelhetjük a Windows operációs rendszerek média center alkalmazását.

A pici, könnyű, ám gyengének még véletlenül sem nevezhető termék pontos műszaki paramétereit az alábbi táblázat tartalmazza.


Ahogy azt láthatjuk, a rendszer nem holmi Atom + ION platformból álló megoldásra alapoz, hanem az Intel H55M lapkakészletére és a Core i3-as sorozatú processzorában található Intel HD Graphics IGP-re. Ez a tény, ha csak a processzor nyers számítási teljesítményét nézzük, akkor örvendetes, de ha a videó teljesítményt is figyelembe vesszük, akkor bizony nem nagyon vagyunk előrébb, azaz játszani ezzel a rendszerrel sem lehet, ha csak nem régebbi játékokkal próbálkozunk, kompromisszumos beállítások és felbontás mellett. Az már szinte biztos, hogy a Blu-ray filmek és a különböző videó formátumok lejátszásával nem lesz baj, sőt az is, hogy az ASRock konfigurációja megfelelően rugalmasan állja majd a sarat, ha a mindennapi teendőinket akarjuk elintézni rajta.

Most, hogy a konfiguráció specifikációival megismerkedtünk, vegyük szemügyre alaposabban is a terméket. Részletes bemutató a következő oldalon.

Az ASRock pici konfigurációja egy tetszetős dobozban érkezett, amelyen a termék által támogatott legfőbb technológiák logója ugyan megtalálható, de ennél több információt nem tartalmaz a csomagolás külső része. Tulajdonképpen nem is ez a lényeg, hanem az, hogy pontosan mit rejt a doboz. Nézzük is meg!


A doboz belsejében bal oldalon maga a mini PC, míg a jobb oldalon egy kisméretű kartondobozban a hozzá tartozó kiegészítők és alkatrészek lakoznak. Első körben a gyors üzembehelyezési útmutatót pillanthatjuk meg, ami egy nejlon tasakban foglal helyet a rendszerhez tartozó telepítő lemezzel együtt. Az adattároló korongon a szükséges drivereket találjuk, de rajtuk kívül egy-két kiegészítő alkalmazás is fellelhető a lemezen néhány próbaverziós szoftver társaságában. Ami furcsa lehet az a nagy, kör alakú alátét, ami funkcióját tekintve tényleg az, aminek látszik. Mivel a ház nem rendelkezik lábakkal, sőt, még gumi csíkokkal sem látták el, amelyek segítségével stabilan megállhatna az adott asztal vagy polc felületén, így a gyártó mellékelt hozzá egy csúszásgátló alátétet, ami egyúttal megvédi a ház aljának festését is a karcoktól, feltéve, ha használjuk. Mindenképpen érdemes alkalmazni az alátétet, mert a zongoralakk fekete festéssel ellátott kuckó nagyon könnyen megkarcolódik – elég, ha néhány porszem kerül alá.


Lássuk a tartozékok listáját: a felhozatalban van egy külső tápegység, természetesen tápkábellel, valamint egy távirányító és a hozzá tartozó elemek (AAA-sok). Az alkatrészek között HDMI>DVI átalakító mellett egy SATA adatkábelből és egy speciális tápkábelből álló kis kábelt találunk, amely mellett egy külön pici visszazárható tasakban néhány csavar is helyet kapott. Hogy ezek mire valóak? Nos, a gyártó lehetőséget biztosít rá, hogy a gyári merevlemez mellé egy SSD meghajtót vagy egy második merevlemezt szereljünk be, amely a fő adattárolóhoz hasonlóan csak és kizárólag 2,5 hüvelykes formátumú lehet. A szerkezetet könnyedén feldobhatjuk egy SSD meghajtóval, így az alkalmazások és a rendszer indítása jelentősen felgyorsul majd, a gyári merevlemezt pedig megtarthatjuk adattárolónak és az ideiglenes fájlok tárolására is bevethetjük (pl.: ideiglenes IE, Firefox vagy Google Chrome fájlok), hogy spóroljunk az SSD meghajtó írási ciklusaival.

A kellékek ismertetése után most már végre foglalkozhatunk bemutatónk főszereplőjével is. A tetszetős, lakk fekete festéssel ellátott kis ház előlapja műanyagból van: itt találhatóak az USB 3.0-s portok, a bekapcsoló gomb, a Blu-ray kombó meghajtó tálcája, de a baloldalon egy kis szellőző is helyet foglal, amelyen keresztül friss levegő jut a pici rendszerbe. A kuckó oldalain, alján és tetején nincs semmi látnivaló, a hátulján azonban sok hasznos csatlakozó lapul.


A ház hátulján, a jobb oldalon magát a rendszerhűtő ventilátort láthatjuk, amely 60 mm-es átmérőjű és rendkívül halkan végzi a dolgát. Tőle balra a D-Sub videó kimenetet és a HDMI videó kimenetet találjuk, mellette pedig egy eSATA pózol a fotón. Balra haladva összesen hat darab USB 2.0-s csatlakozót és a Gigabites Ethernet vezérlőhöz tartozó RJ45-ös csatlakozót láthatjuk. A sort a 3,5 mm-es jack audió csatlakozók zárják, amelyek az optikai audió kimenetet veszik körül. A bal szélen a tápadapter csatlakozója is megpillantható. A portok közül talán a koaxiális audió kimenetet hiányolhatjuk, valamint az is feltűnhet, hogy DVI csatlakozót még véletlenül sem tartalmaz a termék, de ez a fent említett átalakítónak hála nem jelenthet problémát. Itt fontos megemlíteni, hogy a HDMI port csak 1920 x 1080 pixeles natív felbontást kínál, ami kihat a HDMI->DVI átalakító képességeire is, azaz ennél nagyobb natív felbontást nem alkalmazhatunk, hiába támogatná a monitor. Mivel HTPC-ről van szó, amely főként a 16:9-es képarányú megjelenítőket veszi célba, így ez a tény meglepő és kellemetlen ugyan, de valahol érthető.
Az optikai meghajtót és a merevlemezt egy kiszerelhető tartókonzolon helyezte el a gyártó. A konzolt összesen két csavar tartja, így könnyen kivehető. A 2,5 hüvelykes Seagate merevlemez alatt láthatunk négy furatot, tulajdonképpen ezek a második 2,5 hüvelykes meghajtó rögzítési pontjai, amit a mellékelt csavarok segítségével lehet a konzolra rögzíteni. A rendszer átgondolt felépítéssel bír, így egy rossz szavunk sem lehet rá. Mivel a kis HTPC tartalmaz 802.11 b/g/n típusú WiFi adaptert is, így lehet némi hiányérzetünk a termék hátlapjának szemügyre vétele után, ugyanis azt láthatjuk, hogy nem látjuk a WiFi adapter antennáját. A WiFi antenna az előlap mögött található: a két fehér kábel pont oda tart. A WiFi adapter képességeire egy rossz szavunk sem lehet: 802.11g hálózatban 2,89 MB/s-os, míg 802.11n hálózatban 16,5-18,5 MB/s közötti adatátviteli sebességet produkált a tesztek alkalmával.

A H55-HT típusjelzéssel ellátott ASRock alaplap kereskedelmi forgalomban külön nem megvásárolható, legalábbis ezzel az alaplappal nem találkoztunk a gyártó hivatalos weboldalán, még hosszas böngészés után sem. Az alaplap elrendezésre teljesen rendben van, de ez nem is csoda, hiszen a mérnökök minden bizonnyal úgy tervezték meg, hogy ideális legyen saját gépükbe. A rendszer két darab So-DIMM slotot tartalmaz, amelyek mellett a processzor nagyméretű hűtője található, ami csak akkor hangoskodik, ha kőkeményen megizzasztjuk a központi egységet, mondjuk egy hosszadalmas Prime95 teszttel, ami nem éppen valós felhasználási terület.

A H55-ös PCH (Platform Controller Hub) csak egy kisméretű passzív hűtőbordát tartalmaz, amely tökéletesen elegendő a vezérlő által termelt hő elvezetésére. Az alaplap az egyetlen szabad SATA 3 Gbps-os csatolófelületen kívül egyéb bővítőhelyet nem tartalmaz, de ez nem is csoda, hiszen egy készre szerelt, komplett konfigurációról beszélünk, ami minden szükséges kiegészítőt tartalmaz. A repertoárból talán csak egy Bluetooth adapter hiányzik, de azt párezer forint ráfordításával egy pici USB 2.0-s vevő formájában könnyen pótolhatjuk.

A házat gyárilag kívülről egy öntapadós fólia védi a szállítási sérülésektől, amit érdemes leszedni és ha nagyon ragaszkodunk a védelemhez, akkor minőségi fóliával (pl.: 3M) még mindig pótolhatjuk, így megőrizhetjük a ház külsejének karcmentes állapotát, ami egy esetleges eladás alkalmával kőkemény fegyvertény lehet.  A házat megvizsgálva tulajdonképpen csak egyetlen szálka maradt bennünk: minden szép és jó, de azokat az átkozott gumilábakat nem értjük, hogy miért kellett lespórolni. Rendben, van csúszásgátló alátét, de az azért mégsem ugyanaz.

Az ASRock Core 100HT-BD esetében egy médiacenter távirányító is a csomag részét képezi, amellyel könnyedén kezelhetjük a Windows Media Centert, amely a Windows 7 és a Windows Vista esetébe az adott operációs rendszeren belül foglal helyet.

Távirányító.A távirányító normál mérettel rendelkezik: fogása kényelmes, formájával és gombjaival nincs semmi baj. A távirányító két darab AAA formátumú alkáli elemmel üzemel, amelyek szerencsére alap esetben is járnak a termékek.

A távirányítót a Windows 7 médiacenter alkalmazásával kipróbáltuk, abban tökéletesen üzemelt, viszont az XBMC esetében érthető módon már nem minden gomb működött, illetve amelyek működtek, azok sem feltétlenül azt csinálták, amit várunk tőlük. A menüben például úgy lehetett visszalépni, hogy a Clear gombot kellett megnyomni. A korábbi médiacenter konfigurációk távirányítóinál volt egy olyan funkció, amelynek segítségével az egeret helyettesíthettük a távirányító segítségével, ami igen hatékony vezérlést tett lehetővé, ezt a funkciót azonban ennél a távirányítónál sajnos nem találtuk. Viszont a rendszert könnyedén készenléti állapotba helyezhetjük és onnan egy gombnyomással fel is ébreszthetjük. A készenléti állapotot a bekapcsoló gomb kék ledjének villogása is mutatja. A távirányító infravörös jeleit a HTPC előlapja mögé szerelt vevő érzékeli, azaz külön külső infra vevővel nem kell bajlódnunk. Ez egyrészt jó, mert nem kell a vevő elhelyezésével szenvednünk, másrészt pedig rossz, mert a távirányító csak a HTPC-vel szemben működik, így a kis konfigurációt mindenképpen a tévé közelébe kell helyezni, ha a távirányító funkcióit kényelmesen ki szeretnénk használni.
 


Operációs rendszer és szoftveres ellátottság

Az ASRock Core 100HT-BD esetében a szoftveres körítés az OC Tuner alkalmazásban kimerül, legalábbis ha a használható programokat nézzük. A termékhez előtelepített operációs rendszer nem jár, így vásárláskor bele kell kalkulálni a végösszegbe az operációs rendszer vásárlásából adódó plusz költséget is attól függően, hogy milyen szoftvert választunk. A termékhez a gyártó minden szükséges drivert mellékel, de ha friss eszközillesztő programokra van szükségünk, akkor látogassunk el inkább a termék hivatalos weboldalára, vagy az adott rendszerösszetevő gyártójának oldalára (pl. Intelhez a HD Graphics driverért).

1.2.3.4.Térjünk vissza az OC Tuner segédprogramhoz, amelynek legfrissebb változata ingyenesen letölthető az ASRock hivatalos weboldaláról. A szoftver segítségével képet kaphatunk a rendszer állapotáról (hőmérséklet, ventilátor-fordulatszám), és módosíthatjuk vele a processzor órajelét, valamint a memória és a processzor tápfeszültségét. A processzor esetében normál vagy +10%-os érték között választhatunk, ha feszültséget szeretnénk módosítani. Az alkalmazás kezelőfelülete ezen kívül lehetővé teszi a WiFi adapter ki- és bekapcsolását, valamint a Good Night Led opció ki- és bekapcsolását is. Utóbbi a Power és HDD ledeket aktiválja vagy deaktiválja, ami akkor jöhet jól, ha éjszakára bekapcsolva szeretnénk hagyni a konfigurációt, de azt nem akarjuk, hogy a ledek bevilágítsák a fél szobát. Ekkor a Good Night Led mód engedélyezésével a rendszer kikapcsolja a szóban forgó ledeket. Az opció BIOS-ból is hozzáférhető, nem kell telepítenünk hozzá a programot. Egy apró különbséget is felfedeztünk a konfigurációhoz mellékelt OC Tuner szoftver és a korábban tesztelt, ION A330-as HTPC esetében kipróbált OC Tuner verzió között: a CPU és rendszerhűtő ventilátor fordulatszámát utóbbiban lehetett állítani szintenként, a most tesztelt konfigurációnál azonban nem, legalábbis közvetlenül Windowsból nem, BIOS-ból természetesen igen.

A BIOS

Ha már a BIOS-nál tartunk, ejtsünk néhány szót arról is. Az ASRock BIOS-a rendkívül ütőképes megoldás, ugyanis annak ellenére, hogy egy "egyszerű" HTPC-ről van szó, szép számmal találunk tuninggal kapcsolatos beállításokat is. A BIOS felépítése rendkívül jó, a szoftver áttekinthető és könnyedén kezelhető. Lehetőségünk van akár külön profilok létrehozására is, amelyben saját beállításainkat tárolhatjuk, így egy gombnyomással tuningolhatjuk a rendszert, ha a létrehozunk egy, a tuning beállításokat tartalmazó profilt. A BIOS felépítéséről képek helyett ezúttal is inkább egy rövid videót készítettünk, ami lentebb látható. 


Mivel mobil platformról van szó (H55M Express lapkakészlet és Core i3-350M processzor), így korábbi noteszgépekkel kapcsolatos tesztjeinkből már tudhatjuk, hogy pontosan mit is várhatunk a processzortól, illetve az Intel HD Graphics videó vezérlőtől. A noteszgépekről készült tesztek például itt, itt és itt találhatóak, de természetesen nem akarjuk elcsalni az ASRock Core 100HT-BD képességeinek letesztelését sem, így az alábbiakban ezekről lesz szó. Nagy meglepetésekre - a fenti cikkek ismeretében - ne számítsunk.

Szintetikus- és egyéb tesztek

A különböző szintetikus- és "real world" tesztek eredményeit az alábbi diagramok tartalmazzák. mivel bemutatóról van szó, így ezúttal most nincs összehasonlítási alap az egyes eredményeknél, de a későbbiekben egy második cikkel is jelentkezünk majd ugyanebben a témában, ahol az alábbi eredményeket természetesen fel fogjuk használni.Cinebench R11,5WinRAR 3.933DMark VantageJátékok

Az alábbi eredmények azt szemléltetik, hogy játékok esetén pontosan milyen teljesítményt várhatunk a processzorba integrált Intel HD Graphics videó vezérlőtől. Nem árulunk el nagy titkot, ha már az elején leszögezzük: sokat ne várjunk ettől az IGP-től, de kompromisszumok árán azért a régebbi címekkel elboldogul a chip.


Fogyasztás

Az ASRock Core100 HT BD fogyasztását szokás szerint ezúttal is négyféle állapotban vizsgáltuk. Első körben megnéztük, hogy energiatakarékos módban milyen fogyasztás mellett üzemel a termék, majd megvizsgáltuk a fogyasztás alakulását üresjáratban, CineBench R11.5 terhelés és a Resident Evil 5 teszt futtatásakor is. Az így kapott eredményeket – amelyek egyébként átlageredmények – az alábbi diagram foglalja össze.


A fogyasztási értékek meglehetősen barátságosak, főleg a teljesítmény ismeretében. Üresjáratban meglepően keveset fogyaszt a rendszer, de internetezés és HD videók megtekintése közben sem vészes a fogyasztás, legalábbis a HTPC-k között egyáltalán nem. Egy ION alapú rendszer ennél valamivel alacsonyabb fogyasztás mellet üzemel, de cserébe nagyjából fele ekkora teljesítményt nyújt, ami nem elhanyagolható hátrány.

Merevlemez-kezelésMerevlemez-kezelés esetében semmi extrát nem említhetünk, a rendszer magabiztosan, stabilan végzi a dolgát, ennél nagyobb tempóra nem nagyon számítottunk a mobil merevlemeztől.


 

Hőmérséklet

A processzor hőmérsékletét egy kisméretű processzorhűtő próbálja kordában tartani és ezt a jelek szerint nem is teszi rosszul. Üresjáratban és alacsony terhelés alkalmával 49-59 Celsius fok között mozog a processzor hőmérséklete, de 1 órányi Prime95 teszt után sem megy 75 Celsius fok fölé. A méréseket egyébként egy 23 Celsius fokos hőmérsékletű szobában végeztük.A merevlemez hűtését a rendszerhűtő ventilátor által megmozgatott levegő végzi, egész jó hatásfokkal, legalábbis ha azt nézzük, hogy egy pici, kompakt házról van szó. Amennyiben az 500 GB-os mobil merevlemez alá egy második HDD-t is felszerelünk, úgy a szellőzés némileg romlani fog, így a HDD-k hőfoka a diagramon látható értékeknél pár Celsius fokkal magasabb lesz.

Zajszint

Ezúttal műszeres méréssel azt is megvizsgáltuk, hogy a kis rendszer mennyire zajong 30 cm-es és 100 cm-es távolságból mérve. A méréshez egy bekalibrált zajszintmérőt használtunk és mindig átlagértéket számoltunk, azaz az adott helyzethez tartozó legmagasabb és legalacsonyabb értékek átlaga szerepel a diagramban. A minimális és maximális értékek között szinte minden esetben csak néhány tized dB(A) különbség volt, de az átlagolással még pontosabb képet kaphatunk a valódi zajszintről, így emellett döntöttünk (süketszobánk nincs, a méréseket normál körülmények között végeztük).

Annak érdekében, hogy a mérés még objektívebb legyen, azt is megvizsgáltuk, hogy milyen zajszintre kell üresjáratban és terhelés közben számítani akkor, ha a Blu-ray kombó meghajtó is működésbe lép. A lenti diagram ezt az állapotot is tartalmazza. Összességében maga a rendszer egyáltalán nem volt hangos. Filmnézés és internetezés közben szinte hangtalan a kis ASRock Core100 HT BD, de amennyiben játék futtatására kerül a sor, vagy egyéb processzor-intenzív alkalmazást kívánunk használni, úgy a processzor kisméretű ventilátora működésbe lép és elkezdi hallatni hangját. A zaj mértéke abszolút nem zavaró, egy átlag asztali számítógép zajszintjének töredékét produkálja a termék, ami még akkor sem jelent problémát, így az sem gond, ha közel ülünk hozzá.100-150 cm-es távolságból, illetve még messzebbről filmnézés közben szinte hangtalan a termék, mindössze egy-egy eseménymentes jelenetnél tűnik fel a processzorhűtő motorjának minimális zaja, de ezt is csak a rendkívül jó hallásúak vehetik észre. Az előbbiek értelmében HTPC-ként, közvetlenül a tévé mellé pakolva szinte biztos, hogy nem fogja a termék kikapcsolódásunkat zajongásával elrontani.

HD lejátszás

Természetesen a tesztek sorából a HD videó lejátszással kapcsolatos képességek vizsgálata sem maradhat ki.


A rendszer tökéletesen állta a sarat: H.264-es és WMV fájlok lejátszásakor egészen minimális volt a processzor terhelése, így a rendszer fogyasztása is igen barátian alakult, legalábbis asztali gépekhez képest mindenképpen. Ha az eredményeket már egy célhardverével vetjük össze, akkor nem ennyire rózsás a helyzet: az asztali multimédiás lejátszók modelltől függően nagy általánosságban 10-15W közötti fogyasztás mellett is elketyegnek 1080p-s H.264-es videó lejátszásakor.

A H.264-es és WMV fájlok lejátszásával egyáltalán nincs probléma, sőt, a YouTube streamjeivel is könnyedén megbirkózik a rendszer, ám itt már van egy kis kellemetlenség, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ablakban tökéletesen,normális processzorterhelés mellett futnak a YouTube videók, de ha teljes képernyős módra váltunk, akkor elkezd szaggatni a lejátszás, holott ezt a processzorterhelés mértéke egyáltalán nem indokolná. A probléma mögött egyszerű driver bug lapul, amely már egy ideje ismert. Reméljük, rövidesen már csak múlt időben kell beszélnünk a hibáról.

Az ASRock Core 100HT-BD a tesztek alapján  egy igazán ütőképes kis HTPC. A rendszerre processzorteljesítmény tekintetében egy rossz szavunk sem lehet. Bár a Core i3-as processzorból hiányzik a Turbo Boost támogatás, de ebben a kategóriában ennek a ténynek nincs túl nagy súlya az összesítésnél. Az Intel HD Graphics videó vezérlő HD videó gyorsítási képességei rendben vannak: az egység nevetve végzi el a 720p-s és 1080p-s videók hardveres dekódolását, így a videó lejátszással kapcsolatos terheket hatékonyan le tudja venni a processzor válláról. Az IGP játékok alatt elég gyengécskének bizonyult, de a régebbi címekkel - némi kompromisszum ellenében - azért képes megbirkózni. Sokat nem várhatunk tőle, ez egyértelműen kiderült. Ezen a helyzeten sajnos változtatni sem tudunk, ugyanis a kompakt kis rendszer videokártya tekintetében egyáltalán nem bővíthető.

Ettől függetlenül az ASRock konfigurációja átlagos otthoni konfigurációként is képes helytállni, amennyiben nem kívánunk rajta játszani. A HTPC-k esetében fontosnak minősülő csatlakozók közül egyedül a koaxiális audió kimenet hiányolhatjuk, de van helyette egy HDMI és egy optikai audió kimenet, sőt a 3,5 mm-es jack audió csatlakozók sem hiányoznak róla.

ASRock Core 100HT-BD
Zajszint, melegedés és fogyasztás tekintetében szépen teljesít a gép, az alapból hozzáadott 4GB pedig mindenre elég (de ha valakinek nem, akkor bővíthető 2x4GB-re is). A rendszer merevlemezét lecserélhetjük, ha szeretnénk, de akár egy második adattárolóval is bővíthetjük a konfigurációt, ugyanis a gyártó erre lehetőséget ad egy SATA 3 Gbps-os port és egy 2,5 hüvelykes bővítőhely segítségével. Operációs rendszer nincs a termék 150000 forint körüli árában, így annak beszerzésével még mindenképpen számolnunk kell.

A termék DVD SuperMulti optikai meghajtóval is elérhető, ez a változat az optikai meghajtót leszámítva teljesen megegyezik a tesztelt példánnyal. Ha lemondunk a Blu-ray kombó egységről, akkor 15-18000 forinttal olcsóbban, azaz 130-135000 forintért is beszerezhetjük a kis gép. A Core 100HT-BD-hez mellékelt távirányító a Média Centerhez tökéletesen passzol, de elméletben egyéb alkalmazásokkal is működésre lehet bírni, mi idő hiányában nem próbáltuk ki csak az XBMC-t, az alatt nem tökéletes, de használható.

Összefoglalva az eddigieket, az ASRock Core100HT-BD egy igen jól sikerült kis HTPC, amely kis mérete ellenére egy igazi multimédiás erőmű, amely halkan üzemel, keveset fogyaszt és hűtés tekintetében is teljesen rendben van. Ha játszani nem akarunk vele, akkor erősen érdemes elgondolkozni rajta és nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ennél a terméknél Full HD, azaz 1920 x 1080 pixelesnél nagyobb natív felbontást nem sajtolhatunk ki a HDMI portból, így a HDMI->DVI átalakítóból sem.

A tesztben szereplő konfigurációt a a Ramiris Kft-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

37. Dawe0218
2010.11.28. 09:04
Kisebb hiba: 130-135.000 forintért, és nem 1.350.000 forintért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. pctur
2010.11.28. 09:16
100k alatt és 1TB green samuval. Talán. Ez így sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. twollah
2010.11.28. 09:26
Nem megy a video!
Azt irja ki, hogy privat video.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Frenky1988
2010.11.28. 09:48
Máshol is érdeklődtem, hogy az optikához milyen csavar kell? Mert egy gyártó sem említi meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. twollah
2010.11.28. 09:58
A HDMI kimenetnek mekkora a maximalis felbontasa?
Nekem egy 1920x1200-as felbontasu kijelzom van es eleg kellemetlen lenne a szamomra ha csak 1920x1080-at tud a HDMI kimenet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. gebana
2010.11.28. 10:08
kimaradt kitől lett kölcsönkapva.

ennyiért sok, de a célcsoportnak jó választás lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. CarKiller
2010.11.28. 10:12
Olvasni az Intel HD Graphics-ig olvastam, de a képekről nem olyan rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. J.o.k.e.r twoll...
2010.11.28. 10:49
A HDMI kimenetet 1920 x 1080-as monitorral és TV-vel teszteltük, de a HDMI 1.3a szabvány által - helyesebben az ASRock lapjainál olvasható leírás szerint - támogatott maximális felbontás 1920 x 1200 pixel @ 60 Hz. EZ utóbbit nem volt mód tesztelni, mert a rendelkezésre álló kijelzők "csak" Full HD felbontást támogattak. A szabvány szerint megy az 1920 x 1200, szóval ennél az alaplapnál is mennie kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. J.o.k.e.r Dawe0...
2010.11.28. 10:50
Jogos! Kicsit túl lett árazva Javítottam! Köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. arkman J.o.k...
2010.11.28. 11:26
2560x1600p75 a maximális felbontás az 1.3a-nál. (True Color esetén, amit a megjelenítők többsége használ)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. J.o.k.e.r arkma...
2010.11.28. 11:35
Igen, de ez a konfig az Intel HD Graphics IGP-vel emlékeim szerint 1920 x 1200-at nyújt maximum HDMI-n keresztül, és az ASRock H55-ös alaplapjainak leírásainál is ezt az értéket szokták megadni (fentebb feélreérthetően fogalmaztam, amiért elnézést is kérek). Tény az is, hogy az Intel meg 2560 x 1600-as felbontásról ír, és az is a hivatalos maximális felbontás a digitális csatlakozók esetében az Intel HD Graphics IGP-nél (HDMI, DisplayPort). Utána nézek.

Update: 1920 x 1080 pixel a maximális felbontás HDMI-n és így HDMI->DVI átalakítón keresztül is. Sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. arkman J.o.k...
2010.11.28. 12:01
Akkor ez gáz. Már csak azt kellene tudni, hogy ez most ASrock specifikus dolog, vagy mitől ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. J.o.k.e.r arkma...
2010.11.28. 12:05
Az az érdekes, hogy az ASRock hivatalos lapján semmi infó nincs erről, de még csak a felhasználói kézikönyvben sincs. Ahogy kutattam az infó után, az AnandTech cikkében találtam meg a keresett adatot, itt.

Ez így már tényleg gáz, legalábbis akkor,ha 1920 x 1080 pixelnél nagyobb felbontású monitorral szeretnénk használni a terméket, DVI csatlakozón keresztül.Viszont HTPC-nek még így is jó lehet a Core 100HT-BD, mert összességében 1080p-s monitorokkal és televíziókkal zökkenőmentesen használhatjuk, filmnézésre és átlagos otthoni használatra pedig teljesen tökéletes, bár nem olcsó, ez tény, viszont ez utóbbi megállapítás erősen relatív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Matyo83
2010.11.28. 12:43
Szerintem jó kis holmi... a célközönségnek persze! Kicsit drágás, de egész jól teljesitette a tesztjeiteket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. pdx06
2010.11.28. 12:56
Szerintem ma már a blu-ray nem éri meg az árát. A leleményes eberek rég rájöttek hogy nézhetnek hd minőségben filmeket fillérekért és egyszerűbben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Hawaii Frenk...
2010.11.28. 14:12
Frenky1988: Slim ODD-hez M2-es kell. Amúgy az M3 és az UTS 6-32 jellemző a desktop házakra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Frenky1988
2010.11.28. 14:49
Hawaii: köszönöm szépen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. twollah J.o.k...
2010.11.28. 14:58
Eleg elszomorito a dolog.
Pedig jo lett volna egy olcso, keveset fogyaszto gep.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. huncut123
2010.11.28. 15:21
drágább mint egy laptop, és még kijelzője sincs, és gyengébb a VGA/IGP benne (ACER AS5742ZG-P613G32MN) bár Blue-RAJ az van benne, kár hogy nincs értelme CPU-ból meg minek ilyen erős bele T4x00 már boldogan elvisz mindent vagy ha kell a kis fogyasztás akkor P8x00, vagy SU/SL széria?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Frenky1988
2010.11.28. 15:23
twollah: Olyan nincs h olcsó, keveset fogyaszt és még jó is legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. MassKilla
2010.11.28. 17:48
VALAKINEK NAGYON ELGURULT A GYÓGYSZERE...ÉS NAGYON MESSZE!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Tirexi
2010.11.28. 17:54
Nem rossz egy ilyen cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. maláj
2010.11.28. 18:06
ölég drága kis jószág ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Joachim21
2010.11.28. 19:04
Valaki vett már valaha ilyet? Én nem látom mire jó, mert filmet nézni egy házimozi rendszeren is tudok. Mint gép ... hát erősen korlátolt, mint egy gyengusz notebook. "Mindenes semmilyenes" nekem így a cikk után, de ha valaki használ hasonlót, vagy pont ilyet, és szereti, az megoszthatná hogy mi az amiért megéri az árát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. felziusz
2010.11.28. 21:47
OS minek ide? Alap linux minimál rendszerrel oszt rápakolni egy XBMC-t és gyiá.

De 151ezer JMF ért egy ilyen gép, hát csokolom a kezsit lábát de nem kő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zvigh
2010.11.29. 10:09
Hangzás terén mit nyújt? Lehet hogy elsiklottam felette, de nem emlékszem rá hogy benne lett volna a tesztben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pjszilard
2010.11.29. 11:00
ASRock Core 100HT-BD: a tökéletes HTPC?

Intel HD Graphic (Tehat nem!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BiP
2010.11.29. 12:58
Ennyi pénzért veszek inkább egy azonos teljesítményű (vagy erősebb) laptopot, és rádugom a tévére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Gyurkov
2010.11.29. 13:42
Imho az Intel IGP végett nem valami megnyerő gép. Nekem még a régebbi Asrock ION330 ketyeg otthon, de nagyon szépen megálja a helyét (mind játékok, és mind videólejátszás tekintetében), és jóval olcsóbb mint ez az új alternatíva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SneakySnai...
2010.11.29. 19:40
@Joachim21: Nekem ilyen gépem van. Tudnia kell az embernek, hogy mire veszi és akkor nem csalódik. Én erre cseréltem az asztali gépemet. Az, hogy egy "gyengusz notebook" szintjén lenne egyszerűen nem igaz. Amire nekem kell (munka, filmek, zene, net) tökéletesen elég, és kb ötödannyit fogyaszt, mint a régi asztali gépem. Ami éves szinten nem elhanyagolható, ha egész nap megy.
Persze gyenge a vga, de mivel nem használom játékra, ez nekem nem volt szempont. Full HD filmeket viszi röccenés nélkül, ez a lényeg.
Összességében én imádom. Kicsi, halk, bővíthető, keveset fogyaszt, a távirányító miatt kényelmes is és mindent tud, amire nekem szükségem van.
Az ár meg tök relatív dolog. Nekem simán megért ennyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror
2010.11.29. 20:55
Rossz hírem van. Ennyi pénzért kettőt kellett volna adjanak. Menj és követeld a másikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. SneakySnai...
2010.11.30. 16:16
Ugyan már
Ezt te sem gondolhatod komolyan...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Suicid
2010.11.30. 16:59
reális az ár, de egy Dune HD Smart talán jobb választás

de aki arra használja amire való annak tökéletes, akár a kiirt bd-t akár a hdd-ről játsza le tv-n, és nem monitoron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. silentfrog
2010.11.30. 19:12
Ha a tegnap tesztelt Zotac 55 ezer mindenestöl akkor ez 150 ezerért Qrva drága.
Netre,filmre/ami nem full hd/ tökéletesen elég a kis zotacés marad 100 ezrem sörre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2010.11.30. 20:27
Ja, csak azon a memó lassúsága miatt meg nem megy az 1080p. Zseniális mérnöki leleményességről tettek tanúbizonyságot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. silentfrog
2010.11.30. 21:42
Valoban,de 100 k val olcsobb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SneakySnai...
2010.12.01. 15:03
De azért olvassunk már emberek...
A Zotac-ban alapból nincs hdd, nincs memória, nincs optikai meghajó (nemhogy Blu-ray, semmilyen). Mire mindezeket összevásárolod hozzá, már mindjárt nem olyan marhára olcsó a cucc.

@Suicid: a Dune HD Smart tudtommal egy média box, nem számítógép, és nem is túl olcsó. Azt inkább a WD TV Live HD-val, meg ilyenekkel kéne hasonlítgatni. De én akkor már inkább vennék egy Asrock ION330-at 70-80 körül, mert azt még akár számítógépként is használhatom, ha nagyon akarom.

Mint írtam is, nekem azért érte meg, mert nem csak HTPC-nek vettem, hanem ezen dolgozom is. Ha csak mozizni akarnék, biztos nem ezt vettem volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!