iPon Cikkek

ASRock G10 Gaming Router – Sokoldalúbb nem is lehetne

Dátum | 2015. 12. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Erős belépő a routerek szegmensébe Az ASRock nem újonc a gamereknek szánt termékek piacán, gondoljunk csak a méltán népszerű Fatal1ty alaplapsorozatra, vagy éppen a játékosoknak szánt apró konfigurációkra. A vállalat nemrégiben egy új területet is célba vett, amivel hatalmas meglepetést okozott: anno elsőként számoltunk be róla, hogy rövidesen érkezik az ASRock G10 Gaming Router, ami most be is futott. Sajnos – vagy szerencsére? – egy picit módosítottak az útválasztó házának dizájnján, így a dögös vörös festéket csillogó fekete bevonat váltotta fel, a formavilág és a koncepció azonban érintetlen maradt. A G10 Gaming Router célja nem csak az, hogy a játékosok a lehető legjobb játékélmény mellett játszhassanak online vagy éppen helyi hálózaton zajló csatákat, hanem az is, hogy a router iparművészeti remekműként a modern nappali díszeként is helytálljon. A routereket rendszerint mindenki elrejti, ugyanis unalmas, néha-néha kifejezetten ronda dizájnnal rendelkeznek – az ASRock G10 Gaming Router ezen a helyzeten is szeretne változtatni. Annak érdekében, hogy a router valóban a nappali éke legyen, némi extra funkcióval is megspékelték: a fedélzetén helyet kapott egy infra adó-vevő, ami tanítható, így a leggyakrabban használt távirányítók legfontosabb funkcióit "beprogramozhatjuk", majd a házimozi-rendszert, a televíziót vagy a set-top-boxot is kényelmesen, okostelefonos appon keresztül vezérelhetjük. A router elől-hátul tartalmaz infra ledeket, így mindegy, milyen szögben helyezzük el, ha valamelyik vége rálát az adott eszközre. Ezek után már csak hab a tortán, hogy a router tetején egy apró kiegészítő, egy mobil vezeték nélküli router is helyet kapott. Ez nem csak internetkapcsolat megosztására használható, hanem arra is, hogy a HDMI porttal ellátott kijelzőre különböző tartalmakat streameljünk mobileszközünkről, vezeték nélkül, egyszerűen és kényelmesen. Most, hogy lerántottuk a leplet az újdonság legfontosabb ütőkártyáiról, itt az ideje annak is, hogy megvizsgáljuk pontos műszaki paramétereit, illetve aktuális árcéduláját.
Az ASRock G10 Gaming Router ütős specifikációval rendelkezik, igaz, ezt a csomag ára is tükrözi. A következő néhány oldalon keresztül megvizsgáljuk, mire képes az újdonság élesben, így a teszt végére remélhetőleg könnyű lesz eldönteni, megéri-e az árát, vagy sem.
A csomag Az ASRock G10 Gaming Router egy vagány, informatív dobozban kerül az üzletek polcaira, belsejében pedig igényesen elrendezve foglalnak helyet a tartozékok, illetve maga a router is. A router puha fehér tasakban lapul, felületét pedig rengeteg fólia borítja annak érdekében, hogy a fényes fekete műanyag ház még véletlenül se sérülhessen a szállítás során. A router mellett, egy külön rekeszben találjuk a tartozékokat, amelyek között minden jelen van, amire szükség lehet.
A tápellátásról egy kompakt adapter gondoskodik, ami cserélhető csatlakozóinak köszönhetően nem csak az európai, de az angol szabványú konnektorokba is passzol. Rajta kívül kapunk gyors üzembehelyezési útmutatót, egy felhasználói kézikönyvet, valamint egy CAT5E típusú ethernet kábelt is, ami a router első beállításában nagy segítség lesz. A többi kiegészítő a H2R névre hallgató mobil routerhez készült: a HDMI hosszabbító kábel akkor jöhet jól, ha a kiszemelt megjelenítő HDMI bemenetéhez nem fér hozzá a kissé vaskos felépítéssel rendelkező H2R, a microUSB-USB kábel pedig a tápellátást segíti. Jól jött volna még egy USB porttal ellátott hálózati töltő is, hisz nem minden HDMI porttal ellátott televízió és monitor rendelkezik USB porttal. Ráadásul ez utazás alkalmával is jó szolgálatot tehet, így érdemes lehet beszerezni egyet.
Az univerzális tápadapter széles hálózati-feszültség tartományon belül működik (100-240V), a router számára pedig 12 voltos feszültséget és 3 amperes áramerősséget kínál. A tápadapter csatlakozó feltétjeit nagyon egyszerű felpattintani, illetve leszerelni. A szupergyors router Az ASRock újdonságáról sokáig azt hihettük, hogy pirosban jelenik meg, ahogy a prototípus anno, ám időközben a konzervatívabb dizájn győzött, így a termék nem matt piros, hanem fényes fekete felületet kapott. A műanyagház dizájnja nem változott: határozott vonalak és szemrevaló formavilág jellemzi, így a termék tényleg a nappali dísze lehet. A fényes fekete műanyagfelület kétségívül vonzó, ugyanakkor nagyon kényes is: minden porszem és ujjlenyomat meglátszik rajta, felülete pedig rettentően könnyen karcolódik, ami egy picit beárnyékolja az amúgy pozitív összképet.
A rendhagyó előlap az ASRock Gaming logón és a különleges, éles törésvonalakkal tarkított felületen kívül semmi egyebet nem tartalmaz. A kialakítás viszont igényes és szokatlan, így sokakat megnyerhet. A hátoldalon kevesebb törésvonal látszik, cserébe viszont két sornyi szellőzőt is elhelyeztek itt. A router jobb oldalának felső éle mentén egy átlátszó csík figyelhető meg, amit az aktuális üzemállapotról árulkodó LED borít be fénnyel. A világítás természetesen igény esetén kikapcsolható a webes felhasználói kezelőfelületen keresztül.
A csatlakozókat a router bal éle mentén alakították ki. Találunk itt négy darab Gigabites LAN portot, egy Gigabites WAN portot, valamint két USB 3.0-s csatlakozót és egy bekapcsoló gombot is. A sorból a reset mikrokapcsoló, valamint a WPS funkciót biztosító mikrokapcsolók sem hiányoznak, felül azonban két rendhagyó kiegészítőt pillanthatunk meg. Ezek infra ledek, amelyek a router távirányító rendszerének részét képezik: segítségükkel különböző eszközök távirányítóinak egyes funkcióit taníthatjuk meg a routernek. Ezeket a funkciókat okostelefonos appon keresztül bármikor elérjük, azaz a tévét például távirányító nélkül, okostelefonró kapcsolhatjuk be – ha a router is ugyanabban a szobában helyezkedik el, és rálát a tévére. Ilyen módszerrel Blu-ray lejátszó, set-top-box, klíma vagy éppen asztali ventilátor is vezérelhető – illetve bármi más, ami infra alapú távirányítóval rendelkezik. A router felső részén helyezték el a H2R mobil routert, amit később részletesebben is bemutatunk. Az eszköz saját tárolóban foglal helyet, amiben mágnesesen rögzül. Ez az öböl csak tárolásra használatos.
Az ASRock G10 Gaming Router már a második generációs 802.11ac eszközök táborát erősíti, azaz Wave2 besorolású eszköznek tekinthető. A termék lelkét egy Qualcomm Atheros IPQ8064-es SoC egység adja, ami két darab 1,4 GHz-es processzormaggal gazdálkodik. A SoC mellé 512 MB-nyi DDR3-as rendszermemóriát társítottak, a szoftver pedig 256 MB-nyi NAND Flash alapú tárhelyen lapul. A vezeték nélküli kapcsolatokat két darab Qualcomm QCA9800-as vezérlő szolgálja ki: az egyik a 802.11ac-ért felel, négy darab 433 Mbps-os sávot kínál (4x4:4), így a kombinált sávszélesség 1733 Mbps. A másik chip a 802.11 b/g/n tartományt tartja kézben, ahol maximum 800 Mbps-os sávszélességet nyújt (4x4:4), méghozzá 40 Mhz-es csatornák használatával. A vezeték nélküli hálózat stabil és zavartalan forgalmáról frekvenciatartományonként négy-négy jelerősítő és négy-négy antenna gondoskodik. A nyolc dipól antenna 360 fokban sugározza a jeleket, viszont nem a házon kívül, hanem a műanyag borítás alatt helyezkednek el. Emiatt az összkép igényesebb, ám hatótáv tekintetében esetlegesen némi kompromisszumot kell kötni. Hogy így van-e a gyakorlatban is? Picit később erről is lerántjuk a leplet.
A vezetékes hálózatot egy Qualcomm Atheros QCA8337-es switch szolgálja ki. A router négy LAN portja és egyetlen WAN portja 10/100/1000 Mbps-os támogatás mellet működik. A forgalom optimalizálásáról QoS támogatás gondoskodik, a vezeték nélküli részt pedig BeamForming technológia és Mu-MIMO támogatás is segíti. A BeamForming az adott eszköz elhelyezkedésének megfelelően formálja a rádiójeleket a minél stabilabb, minél gyorsabb adatátvitel érdekében – a rendszer arra az antennára támaszkodik, ami a legjobb rálátást biztosítja. A Mu-MIMO segítségével több vezeték nélküli eszköz kiszolgálása esetén is zökkenőmentesebb a kapcsolat, ami jelentősen javíthatja a felhasználói élményt játék, videó streamek megtekintése vagy éppen internetezés esetén. Az USB 3.0-s portok az adattárolók mellett akár nyomtatókat is fogadnak, így a router nyomtatószerverként is használható. Külső merevlemez segítségével mini NAS vagy mini DLNA műsorforrás varázsolható a routerből, de felhő alapú tárhelyként is használható. Az utazó router, ami streamek fogadására is képes A H2R az ASRock G10 Gaming router alapértelmezett tartozékaként érkezik, és a router értékét rettentő komoly mértékben növeli, hisz nagyon hasznos kis extra. Az újdonság méret tekintetében alaposan túlnő a pendrive-okon – inkább az Intel Compute Stick névre keresztelt mini számítógépéhez lehet hasonlítani. A H2R 115 milliméter hosszú, 35 milliméter széles és 17,3 milliméter magas. Háza egyszerű dizájnnal rendelkezik: a perforált felület nem csak dizájnelem, de a kellő szellőzésről is gondoskodik.
A 43 grammos apróság egy HDMI csatlakozóval érkezik, másik oldalán pedig egy 10/100 Mbps-os Ethernet port és egy microUSB csatlakozó látható – utóbbin keresztül a tápellátást biztosíthatjuk. A H2R2 mobil vezeték nélküli routerként éppúgy helytáll, mint Chromecast típusú stream eszközként, így utazás alkalmával, illetve otthoni használat esetén egyaránt rettentően hasznos lehet.
A H2R lelkét képező SoC mellé 128 MB-nyi rendszermemória és 128 MB-nyi NAND Flash alapú tárhely kapcsolódik. A vezeték nélküli kapcsolatot egy 802.11b/g/n WiFi vezérlő biztosítja, ami csak 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül képes működni, maximális vezeték nélküli sávszélessége pedig 300 Mbps. Az eszköz 8 darab alacsony zajú erősítővel és két darab beépített antennával dolgozik. A terméket Miracast, EzCast és DLNA támogatással egyaránt felvértezték, a vezeték nélküli kapcsolat védelméről pedig WPA és WPA2 titkosítással képes gondoskodni. WAN fronton DHCP, Statikus IP, PPPoE, PPTP és L2TP támogatással gazdálkodhatunk.
A kompakt eszköz a mellékelt microUSB-USB tápkábellel együtt kényelmesen elfér a mellékelt kis szütyőben, így biztonságosan lehet hordozni. A termékhez okostelefonos appok is járnak, amelyek az Apple App Store-ból, illetve a Google Play Store-ból szerezhetőek be, természetesen ingyenesen. A HDMI porton keresztül 1920 x 1080 pixeles maximális felbontás érhető el, az eszköz beállítását pedig egyszerűen, külön alkalmazáson keresztül végezhetjük el. Az app még távirányító funkcióval is rendelkezik, erre később még visszatérünk.
Az ASRock G10 Gaming Router webes szoftvere Az ASRock újdonsága egy intelligens szoftvert kapott, így a terméket nagyon könnyű beüzemelni, illetve a későbbiekben sem lesz nehéz dolgunk, ha egy-két beállítást módosítanánk. A router beállításakor a webes felhasználói kezelőfelület automatikusan felugrik, ám ha ez mégsem történne meg, a 192.168.3.1-es IP cím beírása után juthatunk el az Admin menübe – a sikeres belépéshez első alkalommal felhasználónévként és jelszóként az admin szócskát kell beírni.
Setup
Az internetkapcsolat beállítása, valamint a WiFi hálózat paramétereinek testreszabása után megjelenik a főlap, ami meglehetősen elegáns lett – innen szerencsére még nem száműzték a piros-fekete dizájnt. A főlapról minden főbb beállítás elérhető: létrehozhatunk vendég WiFi hálózatokat, de a WAN beállításokhoz és a csatlakozó USB eszközök beállításaihoz is eljuthatunk egyetlen kattintással.
A részletes beállítások a bal alsó sarokból érhetőek el, de ezen felül négy gyorsgomb is rendelkezésre áll: ezekkel a vendég hálózatokat, a szülői felügyeletet, a ledes világítást és a WiFi vezérlőket tudjuk engedélyezni vagy éppen letiltani. A menü magyar nyelven egyelőre még nem tud, de nincs kizárva, hogy egy későbbi frissítéssel változik a helyzet – mi még csak az 1.27 es firmware-hez fértünk hozzá.
Az Advanced menün belül minden fontos beállítás elénk tárul. A router legfontosabb paraméterei rögtön a főlapon megtekinthetőek, az egyes témakörök pedig menükre bontva, logikusan választhatóak ki a bal oldali menüsorból.
Wireless
A vezeték nélküli hálózatoknál extraként százalékos mértékben módosítható a sugárzási teljesítmény, de akár az is szabályozható, mely időszakokban legyen aktív a WiFi. A kínálatban még a Radius Server támogatás is jelen van. Ezeken felül a Guest, azaz Vendég üzemmód működését is szabályozhatjuk, valamint a WPS támogatás paramétereinek módosítására is van lehetőség – akár ki is kapcsolható ez a funkció, érdemes is így tenni. Guest módban egyébként 3-3 vendéghálózat hozható létre a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es tartományban, amelyek eltérő SSID-vel és jelszóval rendelkezhetnek.
A LAN menün belül a router IP címét módosíthatjuk, valamint a DHCP szerver engedélyezésére és paramétereinek megadására is itt kerülhet sor.
Wan
A WAN menü az internetkapcsolat típusának és paramétereinek beállítására szolgál, de a Port Forwarding, a DMZ és a DDNS szolgáltatás beállításai is itt lapulnak.
A QoS menüben a Gaming Boost szolgáltatás bekapcsolására van lehetőség, ugyanitt a fel- és letöltési sebesség is korlátozható, a hálózatra kapcsolódó eszközökhöz pedig prioritás-szinteket is rendelhetünk, így kiszolgálásukat ennek megfelelő fontossági sorrendben végzi a rendszer.
[/CLEARALIGN] A Parental Control menüpont a szülői felügyeletet takarja, amelynek keretén belül szabályozható, a helyi hálózat egyes eszközein mely időtartamokban legyen internet, illetve mikor ne.
A Firewall menüpontban a beépített tűzfal különböző beállításait találjuk, valamint a MAC cím alapú feketelista is itt készíthető el – azaz bizonyos eszközök blokkolhatóak.
Az USB Applications menüben megtekinthetőek a csatlakoztatott USB-s eszközök, legyen szó pendrive-ról, külső merevlemezről, vagy éppen nyomtatóról. A nyomtatókhoz külön kis appot is le lehet tölteni egyenesen a webes felhasználói kezelőfelületről. Tesztünk alapján az USB portokra kapcsolt eszközök kezelése zökkenőmentes és gyors – az adattárolóra vonatkozó sebességteszt eredményeit a következő oldalon mutatjuk meg. A router képes kezelni a több partícióval ellátott adattárolókat és médiaszerver funkciót is kínál, azaz a DLNA képes eszközökre kényelmesen streamelhetjük a helyi tartalmakat.
Hasznos szolgáltatás a Download Agent is, ami tulajdonképpen egy egyszerű, de remekül működő torrent kliens. A próba alapján a kliens akár 10 torrent kezelésére is könnyen képes, és visszaosztani is tud. Korlátozhatjuk vele a le- és feltöltési sebességeket, illetve minden egyéb beállítás rendelkezésre áll, ami az ilyen szoftvereknél megszokott.
Advanced
Az Administration menü főlapján a router működésével kapcsolatos legfontosabb információk olvashatóak, így azonnal képben lehetünk a rendszer aktuális állapotával kapcsolatban. Ebben a menüpontban egyebek mellett firmware frissítésre, gyári beállítások visszaállítására, valamint a router üzemmódjának beállítására is van mód (router vagy repeater). Módosíthatjuk még a webes felülethez tartozó felhasználónevet és jelszót, plusz a System log is bármikor megtekinthető, ami a legfontosabb rendszereseményeket tartalmazza. Ötletes dolog a Self Healing funkció, ami gyakorlatilag időzített újraindításokkal gondoskodik a router maximális teljesítményéről. Az ASRock szakemberei szerint a kommersz routereknél gyakori probléma, hogy a hosszú folyamatos üzem során egyszerűen belassul a hálózati forgalom, ezen pedig rendszerint csak egy újraindítás segít. Az ASRock szoftverével ütemezhetjük ezt az újraindítást: a hét bármely napján, bármely órában elvégezheti a rendszer – egy nap akár többször is (de erre azért már nincs szükség). Okostelefonos app Az ASRock újdonságához iOS és Android mobil operációs rendszerek alá egy alkalmazás is készült, amelyen keresztül a webes felhasználói kezelőfelület beállításait éppúgy elérjük, mint az USB-s adattárolók tartalmát. Utóbbiakra könnyedén feltölthetünk tartalmakat (fotót, videót és képet), de akár könyvtár létrehozására és különböző tartalmak törlésére is van mód. Az adott könyvtár tartalmát sorba lehet rendezni többféle szempont szerint, így a böngészés még egyszerűbb.
Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy ebből az alkalmazásból érhető el a G10 router innovatív szolgáltatása, amelynek keretén belül infra távirányítók különböző parancsait lehet megtanítani a routernek, tanítás után pedig azonnal használhatjuk is okostelefonunkat az adott távirányító adott funkciójának kiváltására. A router a vele azonos szobában lévő infra eszközöket gyorsan és pontosan tudja vezérelni: ahogy az okostelefonon megérintjük a mentett parancsot, azonnal bekapcsol a tévé, a klíma, vagy éppen rögtön megtörténik a csatorna- és/vagy hangerőváltás. A rendszer a menü alapján jelenleg ötféle parancsot tud megtanulni.
A tanítás egyszerű: az appon belül meg kell nyomni a "Learn" gombot, majd az adott távirányítót a router előlapja felé kell irányítani, és megnyomni annak a funkciónak a gombját, amit be szeretnénk tanítani. A tanulási ciklus 15 másodperc, addig fogadja a router a jelet, majd sikeres tanítás esetén kéken világít a LED. Ha valamiért nem sikerült eltárolni a funkciót, akkor kétszer felvillan a sárga led.
ASRock G10 iOS App – Galéria
Tesztünk alapján az infra távirányítók funkcióinak betanítása nagyon egyszerű és gyors, a betanított funkciók pedig hibátlanul működnek, mindegy, hogy a routert milyen pozícióba fordítjuk, ha ugyanabban a szobában van, mint az irányítani kívánt eszköz, és fizikailag is rálátnak egymásra.
Tesztkonfigurációk A tesztekhez egy asztali számítógépet és egy noteszgépet használtunk, plusz egy USB 3.0-s 802.11ac WiFi adaptert is bevetettünk, ami külső antennával rendelkezik. A tesztkörnyezet pontos paramétereit az alábbi felsorolás tartalmazza. Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W (notebook) • Intel® Dual Band Wireless-AC 7260 (2x2, 867 Mbps) USB 3.0-s WiFi adapter: • ASUS USB-AC56 (400 Mbps / 867 Mbps) Trinity tesztrendszer Processzor: AMD A10-5800K Rendszermemória: 4 x 4 GB DDR3-1866 MHz Kingston HyperX (CL9-10-9-27) Alaplap: Gigabyte GA-FM2A85X-D3H Adattárolás: Kingston SSDNow V+200 128 GB LAN: Realtek GbE (10/100/1000 Mbps) Tápegység: Enermax Modu87+ 520W Operációs rendszer: Windows 8.1 Professional x64 (Minden frissítéssel) A tesztelés menete Első körben kipróbáltuk, hogy azonos légtérben, a routert és a WiFi adaptert egymástól kétméteres távolságban elhelyezve milyen sebességértékeket kapunk. Ezután a szomszédos szobából is végeztünk egy mérést, amelynek keretén belül 1 téglafalon kellett áthaladniuk a rádióhullámoknak – a távolság ekkor 3,5 méter volt. A harmadik teszt a második szoba melletti helyiségből zajlott. Ekkor már két téglafal és 6,5 méteres távolság állt a rádiójelek útjában.
Extraként kipróbáltuk, hogy milyen jelerősség mutatkozik kültérben. Az első teszthelyszín 10 méteres távolságra volt a routertől, itt egy falon kellett áthaladniuk a rádióhullámoknak. A második teszthelyszínt már egy 16 méterre elhelyezkedő kerti hinta biztosította – itt egy villanyóra-szekrénnyel és három fallal kellett megküzdeniük a rádiójeleknek, ami túlzás nélkül komoly erőpróbának mondható. Annak érdekében, hogy a teszt még érdekesebb legyen, a méréseket 2,4 GHz-es és 5 GHz-es tartományon belül egyaránt elvégeztük, így az alábbi eredményeket kaptuk.
Az eredmények önmagukért beszélnek: szépen látszik, mekkora előnyt jelent, ha az adott eszköz nem belső, hanem külső antennával rendelkezik. A gyári vezérlőhöz képest sokkal jobb eredményeket adott az USB-s WiFi adapter a falakon átívelő tesztek alkalmával, de ezen kár is csodálkozni. Azonos légtérben is szembetűnő a különbség. A noteszgép gyári vezérlője 802.11n tartományban nagyobb hatótávolsággal dolgozott, mint 802.11ac tartományban – komolyabb távolság, illetve több fizikai akadály esetén érdemes a 802.11ac helyett 802.11n kapcsolatot használni. Az 5. mérési pont nagyon komplex akadályt jelent a versenyzők számára, így nem is véletlen, hogy ilyen csapnivaló értékeket mértünk – a korábbi tesztek is hasonló eredményekkel zárultak. A korábbi eredményekhez képest azonos légtérben nagyobb teljesítményt nyújtott az USB-AC56-os WiFi stick, ám a többi teszt alkalmával már meglátszott, hogy a router belső antennákkal rendelkezik, és nem külsőkkel. Egyedül a 4. mérési pontnál sikerült sokkal jobb eredményt elérni: a korábbi 18,5 MB/s-os helyett 28,6 MB/s-os tempó jött össze. Nem szabad elfelejteni, hogy míg a korábbi tesztkörnyezet Wave1-es, addig a mostanit már Wave2-es router köré épült, ami frekvenciatartományonként 4 antennával büszkélkedik. Nagy szívfájdalmunk, hogy nem sikerült igazán komoly, PCIe alapú 802.11ac eszközre szert tenni, így az AC2600 sebességosztályú router csak "félgázon" dolgozott. A több sáv és a Mu-MiMO támogatás jóvoltából a Wave2-es routerek egyszerre több eszközt is képesek nagy sávszélességgel, stabilan kiszolgálni. Esetünkben, gyorstesztünk alkalmával két 802.11ac eszköz használatakor sem lassult be a vezeték nélküli hálózat. USB 3.0-s sebességteszt Természetesen azt is megvizsgáltuk, mire képes a rendszer USB 3.0-s portok terén, azaz helyi hálózaton belül milyen olvasási- és írási tempót lehet kicsikarni a routerhez kapcsolódó 1,5 TB-os USB 3.0-s asztali merevlemezből. Az olvasási tesztek alkalmával 65 MB/s-os, az írási tesztek alkalmával pedig 54 MB/s-os tempót sikerült elérni. A tesztet gyors USB 3.0-s pendrive segítségével is megismételtük, de ez sem hozott jobb eredményeket. Félreértés ne essék: ezek nagyon szép értékek! Fogyasztás A router üresjáratban, egyetlen PC kiszolgálásakor 5,6 watt körüli fogyasztást produkált, de a Transmission kliens elindításával és vezeték nélküli eszközök csatlakoztatásával már 8,5 watt környékére ugrott fel az érték.
H2R – A beüzemelés
A H2R egy sokoldalú apróság, ami nagyon egyszerűen és gyorsan beüzemelhető. Ha a streamelési képességeit szeretnénk próbára tenni, egy HDMI porttal ellátott monitorra vagy televízióra, valamint egy szabad USB portra lesz szükség – utóbbinál követelmény, hogy 1000 mA áramerősség leadására is képes legyen, így érdemes lehet hálózati töltőadaptert használni.
A stick beüzemeléséhez szüksége lesz az iOS és Android mobil operációs rendszerre egyaránt elérhető EZCast alkalmazásra. Az app beszerzéséhez akár a kijelzőn megjelenő QR kódot is használhatjuk.
ASRock H2R – Felhasználói kezelőfelület és beállítások
Az app telepítése után beállíthatjuk a H2R-t: először csatlakozunk hozzá az adott okoseszköz WiFi kapcsolatán keresztül, majd csatlakoztathatjuk a helyi vezeték nélküli hálózathoz, a rendszer elvégzi a szükséges firmware frissítést, ezután pedig el is kezdhetjük próbálgatni, mire képes – a beállítások elvégzésében természetesen segít az app. A H2R routeren keresztül, illetve közvetlen kapcsolat keretén belül egyaránt fogadhat tartalmakat, igaz, a zökkenőmentes adatátvitel érdekében érdemes inkább közvetlen WiFi kapcsolatot használni. A mobil router funkció használatához HDMI porttal ellátott megjelenítőre természetesen nincs szükség, de 1 amper leadására képes USB csatlakozóra, valamint egy WAN (internet) kapcsolatra mindenképpen. A H2R SSID-jét és jelszavát egyszerű módosítani, ehhez csak a 192.168.203.1-es IP-címet kell beírni az adott mobileszköz webböngészőjébe, ezután az Airsetup gombra kattintva elvégezhetőek a szükséges beállítások. H2R - Az EZCast szoftver A Miracast támogatással ellátott H2R az EZCast app segítségével sokféle feladatra használható: gyakorlatilag minden olyan tartalmat át lehet küldeni rajta keresztül a monitorra vagy a televízióra, amit az adott eszköz képes lejátszani vagy megjeleníteni.
Ezek között lehetnek videók, képek, animációk, zenék, dokumentumok, webes tartalmak, sőt, akár az eszköz kijelzőjének komplett képe is átküldhető. A weboldalak átküldésénél akár illusztrálásra is van mód: a megjelenő menüből kiválaszthatjuk, milyen színű és milyen vastagságú vonallal szeretnénk írni vagy rajzolni a kijelzőre, az alkotás pedig a csatlakoztatott kijelzőn is megjelenik.
EZCast iOS app galéria
Az alkalmazás sokféle lehetőséget kínál, de nem csak iOS-re vagy Androidra, hanem Windowsra és Mac OS X-re is letölthető, méghozzá innen. Az általunk kipróbált változat az aktuális H2R firmware-rel karöltve jól működött, igaz, egy-két apró hibára azért felfigyeltünk: néha megszakadt a streamelés, még közvetlen WiFi kapcsolat esetén is, máskor pedig az adott weboldal jelent meg picit hiányosan. Az apró bakiktól eltekintve viszont stabil volt a rendszer, a tartalmak szépen átmentek, legyen szó fotókról, videókról, YouTube videókról vagy éppen weboldalakról és dokumentumokról. A teszt során 270 és 390 mA között ugrált a H2R fogyasztása, azaz egy 5V/1A töltő tökéletesen elegendő az eszköz működtetésére.
Verdikt Az ASRock G10 Gaming Router egyszerű kezelhetőségével és sokoldalúságával meggyőzött minket. A vezeték nélküli kapcsolat stabil és szélsebes, de a vezetékes hálózat is tökéletesen működik, hogy az USB 3.0-s portokról már ne is beszéljünk. A szoftver sok innovatív megoldást tartalmaz, remek példa erre a Self Healing funkció és a távirányító helyettesítő funkció, de az okostelefonos appra sem lehet rossz szavunk, hisz beton biztosan, hiba nélkül dolgozik. A router dizájnja telitalálat, igaz, a fényes fekete műanyag miatt már fáj a szívünk: ez a felület egy átok, ugyanis tapadnak rá az ujjlenyomatok, meglátszik rajta az összes porszem, és ha ezeket el szeretnénk távolítani, garantáltan mikro-karcok jelennek meg a felületen. Ugyanakkor érthető az is, hogy a konzervatívabb színvilág több vásárlót vonzhat, mint a Ferrari-piros alapkoncepció, így azt be kellett áldozni.
Szerencsére a H2R mobil router megmaradt. Ez a kis kiegészítő szintén nagyon jól vizsgázott, igaz, a streamelő funkciót biztosító szoftvernek még fejlődnie kell – mind firmware, mind pedig okostelefonos app szintjén –, az irány viszont már most is jó. A kompakt router magabiztosan szolgálja ki a különböző eszközöket hála a kétantennás 300 Mbps-os 802.11b/g/n vezérlőnek, fogyasztása pedig abszolút elhanyagolható, így akár még Power Bank segítségével is sokáig működtethető. Az ASRock G10 Gaming Router összességében meggyőzően teljesített, így mindenképpen érdemes felvenni a listára, ha olyan nagyteljesítményű 802.11ac routert keresünk, ami már második generációs lapkakészletet használ. Az örömbe persze egy pici üröm is vegyül, ugyanis a termék árcéduláján 87 000 forintos összeg szerepel, ami nem kis összeg. Tény viszont, hogy ezért az összegért nem csak egy rendhagyó dizájnnal ellátott routert, hanem egy mobil routerként és "Chromecastként" egyaránt működő kiegészítőt is kapunk, ami azért javítja a helyzetet. Az ASRock G10 Gaming Router a gyártó hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelés céljából, ezúton is köszönet érte! Hasznos hivatkozások: •A gyártó hivatalos weboldala •iPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

75. Smooth44
2015.12.04. 09:58
Trolling in the deep:
Uh, az igen. CoD elfut rajta? Az a 2×1.4GHz nem tűnik túl erősnek - viszont legalább nem foglal sok helyet és olcsó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
74. commodore
2015.12.04. 10:40
WAN - LAN sebességtesztet nem tudnátok esetleg készíteni?
PL. 2db GbE portos számítógép között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
73. Ch00ler
2015.12.04. 11:26
Prima cikk.
Amit en is hianyolok: WAN to LAN. Elsosorban PPPOE alatt.
Kismillio wifi router cikket olvasok mostanaban, de mindenhol csak a wifi-vel vannak elfoglalva. Ertem en, hogz 1700 Mbs-t tud a wifi, de ezt hogyan hasznaljuk ki, ha az internetrol meg 300 Mbs-nel mar szenved a router "gigabit" portja.

Itt valoszinuleg nem errol van szo, de egy konkret szam nem artana arrol, hogy mit kapunk ennyi penzert, ha egy VALODI internetes rendszerbe kotjuk. pl. Digi 1000-es net, stb.

Engem erdekelne ez a router is, mivel egyszer mar megszivtam a "gigabit"-es router vasarlast. Megegyszer nem akarom.
Ha tud valaki egy 850+ sebessegu routert, az batran jelezze
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Svindler Ch00l...
2015.12.04. 11:59
Hű, Digi 1000-ről csak álmodozott a teszter nálunk.
A kapcsolórészt egyébként ismerjük ami benne van, villámgyors, de körülnéztem a neten, máshol közel 900Mbitet mértek LAN-on. PPPOE-s mérést nem igazán találtam, ahhoz ugye brutál net is kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. BlackDrago...
2015.12.04. 13:11
2 kérdésem van:

1. Miért csak 4 LAN port van a legdrágább otthoni routerekben is?
(Gondolom vannak bőven rajtam kívül még akik előnyben részesítik a vezetékes hálózatokat a sebesség és a stabilitás miatt, és egy több gépes modern családban bizony ez a 4 port gyorsan elfogy: 2 gép, 1 NAS, 1 HTPC, és ennyi volt, tartalékba már nem is maradt. Sőt, vannak 2 LAN portos NAS-ok is, azokkal még gyorsabban fogynak a portok.) Miért nem tesznek legalább 5-6 portot a drágább routerekbe a 4 helyett?

2. Hol vannak a 10gigabites portokkal szerelt eszközök (gépek, routerek és NAS-ok)? Az SSDk kora már erősen megindult, amik között már kevés a gigabites 100-120 MBps belső hálózati sebesség, és még a duplaportos 200-250 MBps kapcsolat sem nevezhető jónak. Az SSD-ken túl már a kábelek is évek óta készen állnak a 10gigabitre (CAT6 óta), de mégsem nagyon látni 10gigabites portokkal szerelt eszközöket (routereket, laptopokat, NAS-okat). Miért van ez? Mikor jönnek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. punchman Ch00l...
2015.12.04. 13:37
Ma már nem nagyon van gigabites router, ami nem tud ennyit NAT-olni is WAN-LAN irányban. Mindegyikben van már külön hardveres gyorsítás, tehát a fordítást nem a központi chip, hanem egy dedikált chip végzi. A saját firmware alatt lehet érdekes, mert azok nem támogatják a hardveres gyorsítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. punchman Black...
2015.12.04. 13:45
Szerintem nagyon ritka igény a 4+ db LAN port. A dupla WAN port még esetleg. Sokan az egyik LAN-ból szoktak 2. WAN-t készíteni. Akinek mégsem lenne elég otthonra a 4db port, az vesz egy switchet, és meg van oldva. A 10Gbit pedig szintén nem egy mainstream igény. Nem is nagyon látom, egy otthoni hálózathoz mire nem elég a Gbit. Kliens is nagyon kevés van ami ki tudná szolgálni. Egy éven belül biztos nem fog elterjedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. BlackDrago... punch...
2015.12.04. 14:33
Köszi a választ.

Hát igen switch-el vagy másik router-rel lehet bővíteni a LAN portok számát, de azért tehetnének 5-6 portot a 60 ezer feletti routerekbe, hogy ne legyen másik ilyen eszközre is szükség, mert szerintem nem olyan ritka eset hogy mind a 4 port elfogy. Egy mai átlagos családban van pl. 1 gamer PC, 1 HTPC (ami pl. lehet download szerver is), 1 NAS, és máris elfogyott 3 port, (mindegyiket érdemes gyors kábeles hálózatba kötni). Ezek szerintem lassan minden modern háztartásban fellelhetőek már. Aztán ha valahol pl. 2 gamer is van akkor máris mind a 4 port kifogyott, mást már nem tudsz rákötni, pedig lehetne pl. SMART TV-t ha jön a Netflix (meg a Netflix 4K), második NAS-t, vagy tartaléknak is maradhatna 1 ha pl. átjön valaki laptoppal LAN-ozni. Szóval az 1-2-nél több fős modern családokban ma már biztosan kevés a 4 port szerintem...

Ehhez egy fontos kérdésem: Ha switch-el kettéosztod az egyik LAN portot, akkor az erre csatlakozó gépek között csak fél gigabit lesz a sebesség, vagy megmarad a teljes sávszél? (mármint ugyanazon a LAN porton megy át a küldés is meg a fogadás is, ez nem lassítja be azt a kettéosztott portot?)

Másik témában pl. valakinek van egy SSD-s gépe, meg egy SSD-s NAS-a. Tudván hogy mindkét eszköz SSD-je 500MBps sebességgel ír/olvas, biztos örülne neki ha nem 100-zal vagy 200-zal tudna másolgatni közöttük, hanem 500-zal, amennyit bírnak az SSD-k. Erre kellene a 10 gigabit. Ezért gondolom, hogy lehetne már 1-2 csúcskategóriás eszközben készre kiépített 10 gigabites port. Pl. lehetne (max. 1 éven belül) már olyan gamer notebook meg NAS amiben már van 10GbE, még akkor is ha kezdetben még megfizethetetlen lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. Svindler Black...
2015.12.04. 15:42
Hát, egyelőre _szvsz_ nem igazán realitás, hogy emberek NAS-ba SSD-ket pakolgassanak, ahol a tárhely nagysága sokkal fontosabb szempont, mint az elérés sebessége, és a mágneses merevlemezek adatátvitele is megfelelő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. BlackDrago... Svind...
2015.12.04. 16:43
Ma talán még valóban nem reális, de már jönnek a hírek hogy 1 éven belül sokkal olcsóbbak lesznek az SSD-k az új 3D NAND technológia miatt:
https://ipon.hu/hir/hamarosan_egy_szinte_kerulnek_a_hdd_es_az_ssd_arak/34062

"A jelek szerint az árcsökkenés az elkövetkező hónapok folyamán tovább folytatódhat, méghozzá hatalmas lendülettel."
"A jelentős árcsökkenés a 3D NAND Flash memóriachipek térhódításának köszönhető, amelyek az árakat lefelé nyomják, az elérhető adattároló kapacitás szintjét pedig felfelé tolják."

A cikk szerint a jövő év végére "akár a 150 dolláros 4 TB-os SSD meghajtók kora is eljöhet."

Szóval szerintem nemsokára (akár 1 éven belül) reális lesz a NAS-okba is az SSD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. punchman Black...
2015.12.04. 16:52
Szerintem rosszul közelíted meg a problémát. A 10Gbites hálózatra otthoni környezetben jelenleg kb. akkora szükség van, mint Ferrari Enzora Budapesten. A portok sem nagyon fogynak el, mert egy helyiségben nagyon ritkán tartózkodik 4 eszköznél több, és gyakran azok sem vezetéken lógnak. Nyomtató mehet közvetlenül USB portra (vagy wifire). Ha valaki áthozza a laptopot, wifin keresztül megy a LAN parti (de egy filléres switch is elég hozzá pluszba). Ha még marad 1 db szabad port, azt tovább lehet vinni egy másik helyiségbe, és ott elosztani fizikailag a hálót. Olyan is előfordul, hogy wifin lövik át a nappaliba a jelet, és onnan osztja szét egy AP.

Ha valami miatt mégis szükség lenne többre, akkor vannak erre komolyabb és drágább hálózati eszközök. Egy fizikai Gbites porton nyilván nem fog nagyobb sebesség átmenni. Ha tovább osztod egy Gbites switchel a hálót, akkor a switchen csatlakozó eszközök összesen ekkora elméleti maximális sebességgel csatlakozhatnak. Ha nagyon kell, akkor létrehozhatsz közvetlen kapcsolatot az eszközök, pl. a NAS és a Gamer PC között. De még egyszerűbb, ha nem a router beépített switchét használod, hanem egy komolyabb 10Gbites switchet, a gépek közötti kapcsolathoz. Nem kötelező minden adatot a routeren keresztül "folyatni". Más kérdés, hogy az ilyen switchek, esetleg többe kerülnek majd a routerednél is. Tehát összegezve, megoldható, de nem feltétlenül költséghatékonyan. Továbbá ne felejtsük el, hogy sokszor könnyen rendelkezésre állhat egy USB3, egy e-SATA, vagy egy Firewire port.

Megjegyzés: NAS-ba nem feltétlenül ajánlott SSD, főleg torrentezni nem. RAID5-ben HDD-vel is lehet elég szép sebességeket elérni. Az ilyen NAS-ok is bőven 6 számjegyű összegbe kerülnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. BlackDrago... punch...
2015.12.04. 18:17
Igaz, nekem a RAID eszembe sem jutott, pedig az valóban sokat gyorsithat a HDDken. Bár ha jövőre tényleg lesznek 150 dolcsis többterás SSDk ahogy a linkelt cikkben írják akkor én még mindig inkább azokat preferálom
Miért nem jó torrentre az SSD? Csak 1x írod amíg tart a letöltés utána a seed már csak olvassa. Olvasni meg akárhányszor lehet.

Szerintem sokan ki tudnánk használni 1-2 éven belül a 10gigabites LAN-t ha tényleg jönnek majd az olcsó SSDk. Ha pedig csak 1-2 LAN porttal több lenne a routereken akkor máris nem kéne másik eszközt is venni mellé, sem switch-et, sem másik routert, és mindegyik eszköz elérné az összes többit teljes sávszéllel. Szóval sok igazság van abban amit írtál, de ennek ellenére nem érzem úgy hogy lehetetlen és irreális elvárás lenne +2 LAN port a routerekre, és a 10gbe portok beépítése a csúcskategóriás eszközökbe.
Amit javasoltál az nem a megoldás a problémára hanem csak a workaround, amíg nem érkezik meg a valós megoldás.

Az viszont ha megérkezik nem baj ha drága lesz, biztos lesz aki megveszi, az OLED TV is drága mégis vannak akik veszik... Aztán idővel olcsóbb lesz és mégtöbben veszik majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. BReal Black...
2015.12.04. 18:18
50e Ft körül több terrás SSD jövőre? Most megmondom, hogy nem lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. BlackDrago... BReal
2015.12.04. 18:31
Amerikában már lehet lesznek jövő karácsonyra... Vagy ha nem akkor 2 év múlva. Aztán hozzánk is elér fél évvel később.
Szóval kedves gyártók lehet kezdeni lassan beépíteni az új eszközökbe azokat a 10 gigabites LAN portokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. tookmindeg...
2015.12.04. 19:02
Van 8 portos router is, fele ennyiért, pl. https://ipon.hu/webshop/product/d_link_dsr_150n_wireless_vpn_security_router/1287709

10 gigabites cuccok egyelőre a vállalatoknak vannak "fenntartva", szóval nagyon drágák.

https://ipon.hu/webshop/product/netgear_xs728t/1263457

Olcsóbb, ha veszel egy külső ssd-t, és otthon elmész vele egyik géptől a másikig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. BlackDrago... tookm...
2015.12.04. 19:20
Köszi az infót. A QNAP NAS-ok közt is láttam már 10gigabiteseket, nem is volt ilyen horror áruk. Szerintem egy 300 ezres gamer notiból sem csinálna millás gépet ha a gigabit helyett 10 gigabites hálokártya lenne benne. Kb. 50 ezret emelne csak rajta és 350ért megérné.
A 8portos router rendben lenne ha legalább gigabites lenne, de a 12MBps használhatatlanul lassú. Még a netem is 5x gyorsabb nem hogy a belső hálózat ha viszont lenne 8 portos gigabites megfizethető, annak már tudnék örülni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. vzoltan200... Black...
2015.12.04. 20:40
Szia BlackDragon,

Hozzászólásodból egy pici naivitás tükrőzödik ki.

Sajnos a hálózat 10G-re/100G-re emelése nem ilyen eccerű és nem is olcsó.
Egyébként a linkelt Netgear egy olcsóbb játékszer, eléggé halovány a terhelhetősége.

Komolyabb hálózati eszközök itt kezdődnek: http://www.cisco.com/c/en/us/products/switches/catalyst-4500-series-switches/models-comparison.html

Igazság szerint 10G-s hálózat otthonra felesleges és MA még megfizethetetlen. Nagyon vigyázni kell, mert sávszélesség méretezést nem az elméleti sebességek lineáris összeadásával tervezünk.

Otthoni NAS-ok még a közelébe se érnek a 10G-nek. Pláne a 2 fiokós modellek. SSD-vel meg drága. Enterprise környezetbe Samsung EVO 1TB-s SSD-kből építettünk storage-t, de ezt szintén otthonra megfizethetetlen.
(Ház és a vezérlő kártya drágább lesz, mint a lemezek)

Storage valahol itt kezdődik: http://www.netapp.com/us/products/storage-systems/fas2500/fas2500-tech-specs.aspx
Mi ezeket használjuk.

Az olcsó 10G-s port megoldható otthoni gépekre is, de olyan több portos router ami képes lenne kezelni is n-szer 10G-s forgalmat, nem kapsz olcsón.

Ha komolyan gondolod, akkor otthonra valami ilyesmi kellene:
- Adaptec 81605Z raid kártya + Adaptec SAS expander
- 16 db 8-10TB HDD + 4-16 db 1TB SSD (OS-nek, cache-nek)
- külső adattároláshoz külső egységek
- kell egy normális 10-100GB switch. Ha komolyabban gondolkodunk, akkor managelhető példány kell.

És el is költöttél egy családi ház árát. És még nincs kész a fullos 10GB-s hálózatod. Mert ekkor már adatvédelemről, redunanciáról, UPS-ről, stb is gondoskodni kell. Enterprise megoldás.

De tény: lassan lecsorog a consumer rétegbe a 10GB is, de még pár évig ezen eszközök igen drágák lesznek és ráadásul még használhatóságuk is kérdőjeles lesz (terhelhetőség!).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Svindler Black...
2015.12.04. 20:51
Van több is, pl:
https://ipon.hu/webshop/product/tp_link_tl_sg108/385163
De van egy olcsóbb TP-Link változat is aminek nem fém a háza.
Btw NAS-t azért tart az ember, hogy azon tárolja a nagy adatait. Ha azzal is szeded le, akkor csak streamelni kell róla a média fájlokat, ahhoz meg nem kell 10GBit, ha meg szökőévente egyszer áthúznál valamit a saját gépedre, akkor azért túl lehet élni a gigabitet. Idővel biztos elterjed majd a 10GBit is, ahogy egyre olcsóbb lesz előállítani, bár a gyártók az utóbbi időben eléggé ráfeküdtek a wifire. Vicces, de van olyan AC-s router, amin 100MBites portok annak pl... Na mind1, remélhetőleg ezek csak kisebb megingások
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. fofoka Black...
2015.12.04. 23:37
Ha mindenképpen 10 Gbit nagyságrendben gondolkozol, akkor keress rá az ebay-en az Infiniband-re. Van HCA és switch is -igaz használt- tűrhető áron. Sebességben nagyon ott van, latency-ben meg egyenesen verhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Ch00ler punch...
2015.12.05. 00:15
D-link 868L-t vettem, mivel ez elvileg 940-et tud. De valahogy megakad 280/210 korul. Direkt PC-n 870-et vitt egyik delutan. Olyan, mintha a hardveres NAT valahogy nem menne. Ehhez a reszehez nem ertek, de kb. ennyi szokott lenni a nem gyari firmware-ekkel, hol nincs hardveres NAT.
Beallitast nem talalok sehol. 1.10-es fw van fent. Magyar support-nak lovese sincs a problemarol...

1 Gbit-et szerintem csak az hasznal ki, aki valami extreme dolgot muvel a neten
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. BlackDrago... vzolt...
2015.12.05. 09:31
Köszi a felvilágosítást, úgy vélem picit túlbecsülted az igényeimet.
Nem egy egész várost szeretnék ellátni 10gbe hálózattal csak egy 2-5 fős családot. 1-2 NAS, meg max 3-4 gép menne a 10gbe routerre. Azt nem értem mitől lenne ilyen méregdrága egy kis otthoni 10gbe router. A küldő és a fogadó oldalon is elég egy i3 hogy ki tudj használni egy SSDt max sebességel. A routernek is csak továbbítani kéne ilyen sebességgel egyszer egyszer 1-2 gép között az adatot. Ez mekkora terhelhetőséget kíván? Kb 1 kérés (max 10perc használattal) / nap. Security sem feltétlenül kell mert belső háló kívülről nem elérhető. UPS sem kell meg rendszeres auto-backup sem, ha elmegy az áram nem hasznàljuk és úgyis mindig mindent elmentek ami fontos több példányban, a többi meg veszhet ha vesznie kell... Őszintén szólva én csak attól félek, hogy 2-3 év múlva otthon áll majd mindenki az SSDs gépekkel meg SSDs NASokkal, meg CAT7 kábelekkel és szomorúan nézi hogy 120MBps a másolás az SSDk között az 500 helyett, mert már minden képes a 10gbe hálózatra csak az eszközökbe szerelt LAN portok nem. (Mint ahogy írták lentebb hogy néhány AC-s routerbe is csak 100megabites portokat tettek.) Szóval a port lesz szerintem a szűk keresztmetszet, a hardver bírná, csak a portokat nem cserélik... Ha minden mást tudnak fejleszteni akkor fejleszthetnék a beépített portokat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. BlackDrago... vzolt...
2015.12.05. 11:12
https://www.asus.com/hu/Networking/RTAC3200/

Ez tuti bírná kábelen az 5gigabitet ha wifin bírja a 3mat. Csak a csatlakozó le van korlátozva 1gb-re ugye ez a probléma. Vagy ha tévedek akkor a következő jöhetne olyan hardverrel ami bírná (pl.: ULV M3/M5/M7 vagy akár ULV i3/i5/i7)
Szóval ebből az otthoni routerből kéne egy 5-6db 10gbe csatlakozóval szerelt változat. Ugyanígy a Quad-Core i7-es SSDs gamer notikba is cserélhetnék 10gb-re a LAN portot, meg az i3+ CPUs NASokban is.

Szerintetek ez lehetetlen 1-2 éven belül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. punchman Ch00l...
2015.12.05. 12:03
Én a Dlinket nem szoktam ajánlani senkinek. Ha olcsóbb routert szeretne, akkor valami Gbites Tplink, ha több pénze van, Asus. Ezek az duplamagos routerek, viszont már elég szép sebességet tudnak gyorsítás nélkül is. Nem mondom, hogy átmegy a Gbit, de 500+ nem lehetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. punchman Black...
2015.12.05. 12:16
Nem lehetetlen, hogy lesz ilyen pár éven belül, csak nem valószínű. Az árérzékeny Soho szegmensben nincs rá igény. Ha egy cég piacra kíván dobni egy terméket, megvizsgálja, mekkora a kereslet. Az Lg is szeretett volna 2015ben csúcskategóriás android tabletet készíteni, de nem tudta volna eladni. A billentyűzetes okostelóknak is leáldozott, pedig van kézzel fogható előnyük. 10 Gbites router pedig neked is teljesen felesleges, hiszen nincs ilyen gyors neted. Mindent meg lehet oldani nélküle, olcsóbban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. BlackDrago... punch...
2015.12.05. 13:25
Netem valóban nincs 10gigabites de belső hálón SSDkkel ki lehetne használni a gépek között a gigabit ötszörösét. Csak ugye nem tesznek a gépekbe 10gbe csatlakozót...Most is van 2db SSDs gép otthon de csak 1 gigabittel megy köztük a másolgatás mert mindkettőben csak 1gbe csati van... Pedig tudom hogy menne az ötször olyan gyorsan is 10gbe csatikkal...

Amúgy igazad van amit várok az tényleg csak álom marad mert nagyon kevés ember gondolkodik úgy mint én. Sőt lehet én vagyok az egyetlen.

Csak nem értem hogyha mindkét gép elég erős ahhoz hogy írja maxxal az SSD-t akkor mért kell lekorlátozni ötödére ezt a sebességet a csatlakozókkal? (Pláne hogy még a kábel is bírná.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. punchman Black...
2015.12.05. 14:43
Tehát az a problémád, hogy az utp-n egy ilyen 80ezres otthoni routerecske nem olyan gyors, mint a belső buszrendszered? Abszurd. Nem arról van szó, hogy ezt rajtad kívül senki nem vette még észre, hanem hogy te magad se fizetnéd meg, amennyibe egy ilyen kerülne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. tookmindeg... Black...
2015.12.05. 15:38
Ha csak 2 gépről van szó, akkor vehetsz 2 darab 10 gigabit lanos pci-e kártyát, és a 2 gépet talán direktbe összekötve kijöhet a 10 gigabit. De lehet, hogy nem, mert sose próbáltam ilyesmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. BlackDrago... punch...
2015.12.07. 09:39
Ez igaz, ma még tényleg nem fizetném meg, de valahogy csak megtörtént egyszer a váltás a 100megabitről is az 1000-re. Gondolom az is először megfizethetetlen volt, de ma már hálistennek majdnem mindenbe az 1000-res csatlakozót teszik a 100-as helyett.
Nekem az fura, hogy az igény már meg kellett hogy jelenjen egy ideje, hisz ahogy te magad is írtad: "nem arról van szó hogy ezt rajtam kívül még senki nem vette észre".
Ezért mondom hogy lehetne a 80 ezres router mellett már lassan egy 280 ezres is, meg a 300-400 ezres laptopok mellett egy 500-600 ezres is amiben már benne van a 10gbe. Most még nyilván nem vennék sokan, de idővel lejjebb menne az ára. A gond hogy ma még egyetlen laptopot vagy egyéb (SSD fogadóképes) kész gépet sem láttam 10gbe csatlakozóval szerelve. Pedig az igény már ma is jelen van rá az SSDknek köszönhetően.

Persze lehetne gondolni hogy ha már itt lenne a 10gbe akkor meg már a 100gbe-t várnám, de ez azért nem igaz, mert azt már szerintem sem tudnánk otthoni környezetben kihasználni. A 10gbe már elég lenne akár az 1000 MBps sebességű SSDkhez is, annál gyorsabb kapcsolat meg már nekem sem kéne, még 100GB-os UHD filmek másolgatásához sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Kajafun Black...
2015.12.07. 17:26
Nálunk is van egy tplink vdr4300 router és csak 3 portját hasznalom. Szobában a gamer gépem ssd-vel, +asszony gépe is ssd-s. +van egy nas is egy 2terrás hdd-vel. Én nem vágyok a 10gigabitre, mert ahogy leszedek valamit a nasra, onnan nem másoljuk a gépekre. Csakis streamelünk. Játékokat pedig pc-re töltünk le. Szal ha ssd is lenne a nas-ban, nekem még akkor is felesleg lenne a 10gigabit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. BlackDrago... Kajaf...
2015.12.07. 18:47
Jogos, a jelenben ez szinte mindenkinél így van és most még jól is van így. Én sem a jelen megoldásait birálom, csak nem értem miért nem látszik még semmi prototípus vagy legalább egy röpke hír azzal kapcsolatban, hogy dolgoznának rajta hogy ez az igény a jövőben kiszolgálásra kerüljön.
Más téren folyamatosan érkeznek hírek meg prototípusok, például: olcsó 3D vnand SSDk, olcsóbb OLED TVk, HDR, UHD Bluray, HEVC, DP 1.2 > HDMI 2.0 átalakító, Thunderbolt 3 USB 3.1 Type C, meg ilyenek, de a 10gbe mintha egyik gyártónak sem jutott volna még soha eszébe...

Pedig nálad is merülhetne fel igény ha ssd lenne a nasban és például át akarnád helyezni oda a gépedről a játékaid mentéseit, ami összesen akár több 10 GB is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. BlackDrago... Kajaf...
2015.12.07. 19:59
Előző válasz kiegészítéseként:

Mondhatnád persze hogy csak azért nem tennél SSD-t a NAS-ba, hogy havonta egyszer gyorsan menjen a másolgatás, és ez is igaz. De nem azért fog kelleni SSD-t venni bele, hanem a netes sávszélességek növekedése s így letöltés gyorsítása miatt. Próbáltam a letöltést Diginet 500zal utorrent-tel HDD-re, kb. 1 hónapig tesztelgettem napi szinten, de sehogy nem bírt 30MBps fölé kúszni a letöltési sebesség. Pedig a net sávszél több mint 60MBps, és lokális másolgatásnál a HDD-nek 100 feletti a mért sebessége. Mikor kicseréltem SSD-re ugyanabban a gépben, akkor máris minden alkalommal bőven 30 feletti letöltési sebességeket tapasztaltam, a 60MBps-ből az átlag így 45-50 között mozog, ideális esetekben pedig 55-58-at is gyakran látni.
Most még persze nem nagy különbség hogy 10 vagy 20 perc alatt ér le egy HD tartalom, de ha jönnek a 100 gigás UHD-k, akkor már nem lesz mindegy, hogy 30-al jön-e vagy 60-al vagy netán 100al... A HDD pedig valamiért 30-nál megáll hiába bírna 100at, Ezért kellhet SSD-t venni egyszer a NAS-ba ha már kapni olcsón terás 3D v-nand-et. (Talán esetleg Raid-del is lehet a HDD-ken gyorsítani valamennyit, de nem tudom mennyit. Meg nem mindenki áll neki raid-et építeni. Nameg persze a gyorsaság az SSD-nek csak az egyik előnye, ott vannak még az egyéb előnyök is, amik abból adódnak, hogy nincs benne mozgó alkatrész. Szerintem az SSD a jövő.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. 5hR3kY Black...
2015.12.08. 13:08
A hiba nálad van. Nekem 60 Mbps neten simán jön 60 Mbps sebességgel az adat, azaz simán jön 7.5 MB/s-al lefele, és nem korlátozódik le 30Mbps-ra.

Amúgy még mindig nem értem hogy mit akarsz te egyfolytában 10Gbps-al másolgatni. Ha már egyszer lejött a film a szerverre az 1Gbps nettel, akkor 720p esetében 2-4Mbps hálózati sebesség kell a stream-re, 1080p esetében 8-20 Mbps kell, ebből kifolyólag 4K-ra 32-80 Mbps kell majd tömörítéstől függően, amit még a 100Mbps hálózat is simán elbír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. BlackDrago... 5hR3k...
2015.12.08. 13:45
Bocsi, de én mindent MB/sec-ben írtam. (mindenhol ahol nagy B volt, az Bájtot jelent) Nekem a 30 is meg a 60 is MB/sec, mivel 500Mbps a netem, ami ugye 62,5MB/sec (írtam is hogy Diginet 500).
Szóval a vinyó nem bír 30MB/sec-nél feljebb menni letöltésnél. SSD felmegy simán 50MB/sec fölé is. (utorrent)

Kérdésedre válaszolva nem akarok én folyton másolgatni, de ha már úgyis SSD kell, hogy ki lehessen használni az 500-as vagy 1000-es netes sávszélt, akkor már lehetne valami hír hogy gondolkodnak már (pl. a terjedő SSD-k miatt), hogy 10gbe csatlakozókat szerelnek a legújabb gépekbe, s így kihasználható lenne belső hálónál az SSDk 500MB/sec sebessége ha átpakolnád pár cuccodat a gépedről a NAS-ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. 5hR3kY Black...
2015.12.08. 14:56
Akkor is nálad van a hiba. Egy HDD átlag írási sebessége 50-120 MB/s körül van.

De milyen cuccokat akarsz pakolgatni áruld már el? A játékoknak a gépről kell futnia, így eleve oda tölti le az ember. A filmeket bármikor tudod streamelni egy 100Mbps hálózatról is. Mit akarsz te pakolgatni 10Gbps sebességgel? Dokumentumokat? Fényképeket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. BlackDrago... 5hR3k...
2015.12.08. 17:02
Tudom hogy 100 MB/s felett van a HDD írási sebessége, írtam is hogy lemértem, és ha nem netről írok rá akkor hozza is. Még belső hálón keresztül is hozza a 100-at, de netes letöltésnél (utorrent-tel) mégis 30MB/s-nél megáll a sebességnövekedés. Nem tudom miért van ez így, de így van, nem bír feljebb menni 30-nál a letöltési sebesség. SSD-vel viszont nincs ilyen gond, 50 fölé is tud menni.

Mit töltenék át NAS-ra helyi hálón? Például pár giga játékmentést, vagy mindig azt ami éppen már nem kell, de nem akarom letörölni sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Resike Black...
2015.12.08. 17:55
Hát igen ezek semmiféleképpen nem mehetnek 10 Gb-nél lassabb adatfolyamon, hát mit gondolna a szomszéd...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. BlackDrago... Resik...
2015.12.08. 19:07
Nem erről van szó, hanem arról hogy minden más fejlődik csak erről nincs semmi hír hogy fejlődne.
Ennyi erővel akkor mondhatnád azt is, hogy felesleges az USB 3, meg a 3.1, meg maradhatott volna akkor a 100 megabites LAN is, minek nekünk a gigabit...
Szerintem ez csak természetes fejlődés, nyilván megfelel a célnak az USB 2-es pendrive is, meg a 100 megabites belső háló is, de azért sokan örülünk neki, hogy jött az USB 3, meg a gigabit LAN. Az USB szépen fejlődik is tovább, jön a 3.1, a gigabit viszont stagnál, nem jön 10gbe, pedig az UTP kábelek meg a CPU-k már évek óta bírnák, csak a beépítésre kerülő csatlakozókat vagy hálókártyákat kéne hozzá cserélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. krisz111 Ch00l...
2015.12.08. 20:48
VALODI internetes rendszerbe kotjuk. pl. Digi 1000-es net ezen felröhögtem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Ch00ler
2015.12.09. 09:50
Rohogni rohoghetsz. (Orulok, hogy vidamsagot okoztam :-)
Persze lehet a profi szegmensbol is nezn ia dolgokat es akkor ezek a halozatok es eszkozok jatekszerek csupan.
En speciel arra gondoltam, hogy nem szintetikus teszteket szeretnek latni, meg 1500 mbit elmeleti wifi sebessegeket, stb., hanem azt, hogy valaki bedugja a routert otthon a Telekom/UPC/Digi rendszerbe es lefuttat egy speedtest-et 4-5 alkalommal, majd ezt kozli a tobbi nepnek, hogy tudjuk, mire szamitsunk. Ugyanis -szemely szerint - a tokom tele van mar a sok huje marketing szoveggel es adattal, aztan amikor tolteni kellene valamit, akkor azt mondja, hogy bocsi, de 300-nal tobbet nem tudok, mert.... (es itt jonnek azok a kifogasok, amikre nem vagyok kivancsi :-)

En tovabbra is varom, hatha valaki egyszer megosztja az otthon mert 850+ eredmenyeit es mond egy routert, ami mindezt megoldotta. Koszike
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. BlackDrago... Ch00l...
2015.12.09. 11:47
Én (csak) annyit tudok mondani, hogy a Digi saját gigabites routere amit kihozott a DigiNET 500-hoz, az viszi simán az 500-at. Azt mondták ha váltanék DigiNET 1000-re ahhoz csak annyi kéne, hogy szóljak oda és átkapcsolják, nem kell másik router hozzá, szóval szerintem az a router biztos bírná. (És ráadásul ingyen kaptam, nem kellett venni saját router-t.)

Nekem viszont most elég az 500mbps, sztem az i3-5010U lehet nem is bírná az 1000-res netet. Nameg hiába hittem hogy a terás WD Red majd bírni fogja a 100 MB/sec írási sebességével, mégis SSD-t kellett betenni, hogy feljebb tudjak menni 30 MB/sec-nél utorrent-tel.

DigiNET 1000-re akkor lesz érdemes váltanom, ha már lehet olcsón terás 3D V-NAND SSD-ket venni, és lesznek 50+ gigás letölthető UHD anyagok

Amúgy belső hálón is leteszteltem a sebességet a router-rel: 110-112 MB/sec volt stabilan, akár HDD-k akár SSD-k között próbáltam. (110-112 x 8 ~= 900, nálam ennyi a max, persze hogy most ez a router maximuma-e vagy az i3-5010U miatt nem megy feljebb, az jó kérdés. Megnézem majd másolás közben a procihasználatot, aztán kiderül. Bár sztem ha ezt még bírja is az i3, a torrent-nél már meglepődnék ha bírná a 900-at, de majd kiderül pár év múlva ha megéljük.
Mindenesetre a digi honlapján frissíthetnék a hardverkövetelményeket, mert tapasztalatból mondom, hogy nem kell az 500-as nethez i5, elég az i3 is, és szerintem az 1000-reshez sem kell Quad-Core i7. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. krisz111
2015.12.09. 15:26
Érdekesség képen megemlítem hogy nem a CPU-tól függ a neted, hanem sok bazári RTL és társai meg Taiwan alsón alaplapra szegelt olcsó árusított szilikon kacat (szoftveres varázslat és driver), helyett betolsz valami értelmes hálókártyát, érdekes módon nem eszi meg a procidat és nem kell még i3 sem netezni.

Az más kérdés hogy ezek a hálókártyák nem olcsóak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. sigrass Ch00l...
2015.12.09. 16:11
http://www.argep.hu/product_2343568.html

Vagy Archer C9, nekem is olyan van, Digi 1000-hez tökéletes, 900 megabit/secet hoz, optimális esetben 930-940 körül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. sigrass krisz...
2015.12.09. 16:12
Pontosan. Viszont lehet venni használtan épkézláb gigabites kártyákat ~ 5000 HUF / db-ért, ami viszont már minden asztali gépben költséghatékony és valódi, hosszútávú megoldás gigabitre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. sigrass Resik...
2015.12.09. 16:13
Idő pénz. Miért várna a másolásra, ha a technológia ÉVTIZEDEK óta létezik hozzá, és CAT-7 fidesz-sárgán világít bárki nappalijában? Még csak nem is drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. sigrass Black...
2015.12.09. 16:20
Torrentnél csíkozott adat miatt nem tudja hozni a HDD a kamu szekvenciális írási sebességét. Amíg van torrent cache (RAM-ban), addig örülés, onnantól 10-30 MB/s, merevlemeztől függően. És a dolog jellegéből adódóan a striped RAID sem segít rajta sokat, hiszen alacsony az IOPS. SSD-nél ez a probléma automatikusan megoldódik, épkézláb esetben 2 gigabites sebesség érhető el torrent közben, ami nagyjából 240 MB/s, de ehhez Európában nincs internet, tehát internetre gigabitet kötünk, pont elég a Digi-1000-hez. Belső hálózatra pedig valóban nagyon sokaknál felmerült már a jogos igény évek óta, hogy 10 gigabites kártyát használjon - hiszen ha nem elégedett valaki a 100-120 MB/s tempóval, akkor nincs köztes lépcső, a hardverek pedig bőven tudják. Egyes hozzászólók stílusa miatt írok csak most ide - nehogymár az évek óta alkalmazott RAID 0-k meg 10-ek ne haladják meg a gigabit tempóját szekvenciális írás-olvasásnál, sima HDD-k esetén is, vagy a most használt átlagos SSD-k 500 MB/s körüli tempók RAID nélkül is bőven überelik. Csatlakozó meg sehol. Sajnos a 10 gigabites (és efölötti) szabványok enterprise környezetbe készültek, ezért az árban NEM csak a csatlakozót fizeted ki, elsősorban itt van a róka elásva.. Jelenleg kártyánként még olcsó, bolti megoldásként is 200 ezer forint körüli összeget kell kicsengetni, és nincs hozzá router, kábel pedig CAT6-7, kvázi ingyen. De pill és linkelek néhány átmeneti, költséghatékony megoldást otthonra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Ch00ler sigra...
2015.12.09. 16:28
zsiraf
koszi a tippet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. sigrass Black...
2015.12.09. 16:49
http://www.amazon.com/StarTech-com-Express-Gigabit-Ethernet-ST10000SPEX/dp/B00LPRS36K

Bohóckodásnak tökéletes, de az ár-érték aránya hagy némi kívánnivalót maga után... És természetesen kell hozzá egy alsó hangon 1000 USD-s 8 portos bohóc switch, ha 2 gépnél többet szeretnél összekötni, vagy végleges megoldásnak szánod. Plusz persze, gépenként egy ilyen vacak

Vagy választasz egy 200-300 ezer forintos alaplappal szerelt új gépet, 5960X meg satöbbi, a legjobb alaplapokon van 1, illetve 2 db 10es port. Ha a felszereltsége alapból követelmény lenne, kvázi ingyen van rajta. Minden más esetben horror összegbe kerül, sajnálom. Talán 2017-től.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. krisz111
2015.12.09. 20:44
Mennek azok az árak szépen lefele idővel, akinek meg most kell szépen fizeti érte a prémiumot. Ugyanaz szépen ismétlődik mint anno 100Mbit vs 1Gbit idején volt nincs ebben semmi meglepő. A tipikus otthoni felhasználók zöme nem is foglalkozik ilyennel nem is érti nem is érdekli, max ha szolgáltató cserél nála "kütyüt + a tyúkbeleket" max akkor veszi észre, de szabványokon nem rágódik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. punchman Ch00l...
2015.12.09. 23:48
Asus ARM alapú routerei is nagyon jók. N18U, AC56U, AC68U. Mindegyik 800+ Mbites. A lista nem teljes, de ezek korszerű és jó ár/értékű routerek. Egyik legolcsóbb digi1000-hez a tplink wdr3600.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Meridian74 Black...
2015.12.10. 00:44
TP-LINK Archer C8 vagy C9 az ami már elég a Digi 1000-hez. Igaz, nem tudja 100%-ban kitolni, mert a PPPoE kapcsolat számításigényes, így 920Mbps-t tol ki a C8-as. A C8-asban 2 magos 800Mhz-es CPU van 256MB RAM-al, a C9-ben 1Ghz-es dual core, tehát a C9 valszeg már ki tudja tolni a WAN portján is a gigabitet.

Ugyanakkor a router beállításainál lehet mindenféle extra dolgot bekapcsolni. Pl DoS védelem. Ekkor figyelmeztet, hogy ehhez sajnos ki kell kapcsolni a NAT Boost-ot, ez bizopny visszafogja az elérhető sebességet, mivel a CPU ekkor mást fog számolni, nem az ethernet keretek és IP csomagok újraszámolását... vagy hálozati forgalom monitorozás, ekkor is sajnos a boostról le kell mondani, ergo lassabb lesz a sebesség.

A fenti cikkben szereplő routerben 1.4Ghz dualcore-s CPU van, ez tuti jobban bírja az extra terheklés, a gigabitet is figja tudni (DoS védelem mellett még ez sem biztos, sőt! Sztem biztosan nem...) 512MB RAM-al. Ez utóbbi pl a torrentezéshez jó. Sok sok címről ki és bemenő csomagokat kezelni nem egyszerű, nemcsak számításigényes (azzal eleve nincs baj) de tárhely igénye is van. Mivel minden forgalmat nem lehet beengedni a tűzfalon belülre, továbbá tudni kell azt is melyik portra vagy WiFi-re kell továbbítani. De 256MB RAM kb 300ezer párhuzamos kapcsolatra elég... (forrás: ASUS) Meg sok minden zabálja a RAM-ot, főleg ha működik a QoS is, amely rendezi melyik csomag menjen előbb melyik később (a várakozóknak meg hely kell addig a memóriában, ugye).

Na, én a TP-Linket ajánlani tudom, a C8-ast is, ha nincsenek fenntartásaid a TP-Link márkával... kivételesen ezek már prémium minőségű termékei, ezek már nem a 3ezer Ft-os routerek! Én 32-ért vettem a C8-as, a C9-es drágálottam (~43ezer), meg úgysem használom ki.
Egyébként C2-es is elég lenne szvsz, az 900/200Mbps tol a WAN portján a DIGI szerint és hiszek nekik, hogy ezt jól letesztelték, mert mértem én is.
Speedtest egy 6 magos AMD CPU-val (1100-T) 840/216Mbps, egy 6700K AMD APU + SSD-vel: 890/216Mbps.
Régi 100mbps-es ASUS routerem (2007-es) 46/46Mbps - azaz itt a router volt erősen a szűk keresztmetszet.

Csak azért nem a C2-est vettem (ami csak 15ezer Ft!), mert nekem az rondának tűnt, nem tetszett... Abban asszem 600Mhz-es CPU van, 128MB RAM-al.

Amúgy még a mérésekhez: a sebesség erősen függ a gépedtől, de tényleg.
Először úgy mértem, hoyg a háttérben futott egy x264 videó encode-olása, ami mind a hat magot 100%-ig terhelte, de a lehető legalacsonyabb prioritással... így 360/216Mbps lett a sebesség a speedtesten. Leállítottam a vidótömörítést és rögtön felszökött 840/216-ra. Néztem, ekkor az egyik CPU magot 85%-ra terhelte és a többis dolgozott átlagosan 18%-al (a win7 próbálta az egy szálas műveletet szétkenni a többi mag között, persze nem sok sikerrel). A speedtest.net ugye flash alapú és HTTP is... az ilyen gigabites forgalomhoz bizony kell a brutális CPU is.

Torrentezés: nekem nincs SSD-m, helyette van RED WD 2TB-os HDD, na erre 550Mbps-el tudott rövidtávon leszedni a gép, de gyorsan beállt ezután ~360-380Mbps környékére, a HDD nem bírta (az uTorrent kliens nagyon szar, folyamatosan jelezte, HDD 70-99%-ban "foglalt" jelzést), és a kliens program sem áll a helyzet magaslatán ehhez. Linux alatt nem tezsteltem valszeg többet lehetne kihozni, de minek?? Kurva gyorsan tele van a 2TB is ilyen sebesség mellett.

Amúgy HDD-k sebességéhez: 120-200Mbyte/sec-et cache-elve bírnak csak, amikor torrentezel és vissza is oszt közben a HDD RW feje úgy ugrál mint a nikkelbolha. 30-60Mbyte/sec írási sebesség reálisabb, még nagy vinyók esetén is. SSD-m nincs, nyilván azon ez nem lenne ekkora korlát, de ott is a random írás/olvasási sebeséget kell figyelembe venni!

persze próbáltama kliens átkonfigurálni (uTorrent) hogy memóriába háttértárazzon, azaz cache-leje a forgalmat így kevesebbet csszteti a HDD-t, így jobb is lett, de ekkor meg a memóriát a rosszul megírt API-k miatt teleszemeteli, le kell korlátozni SetSystemFileCacheSize.exe nevű segédprogrammal, különben egy óra alatt elfogy (tele lesz, foglalt lesz) a 16GB RAM is! És onnantól minden elkezd akadozni a winfos + uTorrent szerencsétlenkedései miatt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Meridian74
2015.12.10. 01:05
Amúgy a 4+ portos routerekhez is hozzászólnék. Én is kerestem, nekem is jó lett volna egy 8+1 portos router... de nincs! Csak régi vackok, amik nem elég jók a pl Diginet 1000-hez.

Egy alternatív lehetőség persze van, és hezitáltam is rajta: MikroTik routerek!
Íme: http://mindenamimikrotik.hu/shop/routerboard-ok/routerboard-2011uias-2hnd-in-wireless-router-level-5/

Sajnos nem 8x1Gb hanem 5x1Gbps + 4x100Mbps portja van. Amúgy szvsz ez még elég is lehet.

Grafikus management felülete van, kicsit összetettebb mint a consumer routereké, profiknak szánták, és kisvállalati célra. Hozzáértéssel szarrá lehet programozni, és kurva jól bírja a terhelést is. Persze PPPoE WAN kapcsolattal ez sem vinné a 1Gbps-et, mivel 600Mhz-es CPU-ja van, 1 core, 128MB RAM.
Akinek hiányzik ehhez a hozzáértés, van rá oktatóvideó a Linuxakadémián.
https://www.linuxakademia.hu/oktatovideok?field_cimke_tid=46
itt elég a "MikroTik RouterOS alapjai I. és II." oktatóvideókat megvenni, nekem megvan, és minden végig van vesézve bennük. Kis cégek rendszergazdáinak figyelmébe ajánlva

Amiért végül nem ezt az eszközt vettem, az volt, hogy a WiFi-je nem támogatja az AC szabványt, szóval így annyira nem időtálló eszköz a 300Mbps-es N-es Wifijével és drágább is volt (39ezer Ft)... viszont ott a 8 port! nem mondom, sokat hezitáltam rajta...

Egyébként visszatérve a consumerhez, én sem értem miért csak a WiFi sebességét maxolják az eszközökben a gyártók (már van 3Gbps+ sebességű is, sok-sok antennával ), és miért nem variálnak olyannal is, hogy nem 4 hanem 8 port a LAN-ra... mondjuk a switch CPU-kat ha jól tudom 4-6 port-ra tervezik, azaz a sokportos switchekben 6 portonként van egy CPU, és ha már több fizikai CPU van, akkor kell egy kurvagyors interswitch busz is az eszközön belül ami valszeg biztosan nagyon drágítaná az eszközöket... bár ki tudja? Ugyanis a WiFI és az ethernet LAN portok közé is kell ugyanígy ez a busz, tehát az összeköttetés megvolna, vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. BlackDrago... sigra...
2015.12.10. 01:10
Köszi szépen a választ! Előtted mindenki aki válaszolt nekem csak értetlenkedett vagy kritizált vagy gunyolódott vagy lerendezett annyival hogy úgysem fizetném meg, tőled viszont részletes és jól felépitett választ kaptam a kérdésekre. Külön köszönet a tapasztaltak okának tisztázásáért, sok újat tanultam belőle.
A link is hasznos volt, jó tudni hogy van már ilyen PCI expresszes hálókártya, de ha jól sejtem, nem kell teljesen lemondani a 10gbe-ről akkor sem, ha én a készre szerelt gépeket (pl. Laptopokat, htpc-ket) preferálom, csupán csak többet kell rájuk várni mint gondoltam. Na de majd lassan jönni fognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. BlackDrago... Merid...
2015.12.10. 01:25
Még a végén kiderül hogy nem én vagyok az egyetlen aki várja már az 5-6 db 10gbe porttal szerelt otthoni routereket.
Pedig már kezdtem azt hinni hogy nincsen senki más hasonló igényekkel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. BlackDrago... Merid...
2015.12.10. 01:50
Köszönet a részletes beszámolóért, asszem ezután kijelenthető hogy a HDDk még az 500as netet sem bírják 100%-ban kihasználni, az 1000-reshez pedig már mindenképp SSD kell. Így ha betörnek az 50+ gigás UHD-k, akkor exponenciálisan növekszik majd a lakossági igény az 1000res netre, szóval tényleg a 3D nand SSD jelenti a jövőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. fejbesakk
2015.12.10. 09:37
A WDR3600 már 240mbit upc nettel se boldogul torrentezésnél. Nálam ami a legjobban bevált a pfsense egy dual lanos itx lapban paneltáppal, plusz bármilyen filléres gigabit switch. A 10 Gigabit lant én is várom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. fejbesakk fejbe...
2015.12.10. 09:38
a wifit a wdr 3600 csinálja, az annyira nem érdekel, netezésre elég
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. punchman Black...
2015.12.10. 21:13
Két kérdésed volt:
"Miért csak 4 LAN port van a legdrágább otthoni routerekben is?"
"Hol vannak a 10gigabites portokkal szerelt eszközök?"

Mindegyikre kaptál választ, amire csak annyit reagáltál, hogy ennek ellenére nem érzed "irreális elvárásnak" (sic!) a +2 LAN-t és a 10Gb-t. Kaptál konkrét javaslatot is, ha mégis szeretnél otthon hálózatot fejleszteni ebbe az irányba. Erre annyi volt a reakció, hogy ez csak "workaround". Arra vetted a fáradtságot, hogy egy ipon cikk alá wall of texteket írkálj, de arra már nem, hogy a webshopban szétnézz pár kattintással. Ezek után ezt tényszerűen trollingnak lehet minősíteni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. BlackDrago... punch...
2015.12.11. 10:52
Ezesetben elnézést kérek mindenkitől, nem gondoltam hogy sokakat zavarhat a "wall-of-text". (Feltételeztem akit nem érdekel az úgysem olvassa el, akit meg igen, az meg lehet még érdekesnek is találja.)

Már sokszor végignéztem a webshop-okat, máskülönben hogyan kérdezhettem volna olyan formában a kérdést, hogy miért van ez így ahogy tapasztalom? (vagyis miért nem találok otthoni eszközökből olyat...)

Annyit tudtam én is, hogy vannak ilyen drága enterprise 10gbe megoldások, de igazából nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy az otthoni eszközökben miért nincs még, és mikor lesz?

A kérdésekre amúgy tényleg jöttek másoktól is remek válaszok (köszönet ezekért is), de a "miért"eket - megértve a gondolkodásomat / következtetéseimet - elsőként Meridian74 válaszolta meg igazán.

Úgy hittem érdekes elő topic lett ebből a cikkből, amiben sokak számára lehetnek hasznos infók, de akiket zavart a sok szöveg azoktól elnézést kérek a "trollkodásért".

A válaszok viszont lehet hasznosak lesznek olyanoknak is akik megérdemlik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. BlackDrago... punch...
2015.12.11. 12:07
Vagyis rosszul írtam, sigrass volt az első, aztán nem sokkal utána Meridian74, de ettől függetlenül a többieknek is (köztük neked is) köszönöm akik konstruktívan álltak a témához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Ch00ler
2015.12.11. 17:22
Kosz a valaszokat a gigabites router temaban is. Ezekre mar regota kerestem a valaszt.

TP-link routerem (1043) mar volt es dd-wrt alatt egesz stabilan mukodott, nem volt vele gond. Igazabol a dlink atomstabil, eddig meg egyszer sem fagyott le, akadt ki. Csak hat a beigert sebesseget nem tudja szegenyke. A PC-mben 4790k van, killer e2200 halokaresz tarsasagaban. Elvileg ezen a reszen nem lehet gond...

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Meridian74 Merid...
2015.12.11. 19:54
Egy kis elírás. A linkelt MikroTik router 2x5 portos, amiből 5db 100mbps és 5db 1000Mbps (1Gbps), amiből egyet szabadon választhatóan WAN portra kell konfigurálni (szabadon állíthaó melyik legyen az
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. BlackDrago... Merid...
2015.12.12. 09:07
Akkor ha az egyik gigabiteset befogod wan portnak az 500mbps nethez, akkor gigabitesből ugyanúgy csak 4 marad mint a többi routeren.
A +5 százas csati biztosan sokaknak nagy segítség, viszont nálunk már minden gigabites: a HTPC is, a NAS is, meg a laptopjaink is. Tervben van még egy banapi M3 is második NASként, az is gigabites lesz, ez már 5db gigabit port. Meg nem ártana persze ha mégegy ilyen maradna szabadon kitudja mikor lehet rá szükség. Szóval jelenleg ez csak vagy 2 külön gigabites routerrel teremthető meg, vagy a laptopokkal wifizünk így marad 1 szabad port a 4ből és ha valakinek gyors hálózatra van épp szüksége akkor odaviszi a gépet és raköti addig a szabad portra. (pl. amíg letölti a játékot steamről.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. krisz111 Black...
2015.12.12. 12:35
Ha ennyire nagy adatforgalmat generáltok otthon és saját a kecó nem tákolni kellene.

Tessék venni egy 16-24 portos gigabites switchet hozzá egy értelmes routert mindenből lehetőleg layer 2 /3 -as eszközöket. Bekábelezni a házat leállásokat csinálni stb..

Sok eszköz 2x 1 gigabites portal jön, ki lehet használni a link aggregationt is az már mégis 2 gigabit / eszköz igaz 2 port de nem 1 gigabit ehhez már kell a layer 2 switch.

Lehet kérni a jézuskától ilyen eszközöket karácsonyra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. BlackDrago... krisz...
2015.12.12. 14:41
Hát igen lehet igazad van... Bár a 16-24 port lehet túlzás, mert azért 6-8 db gigabites gépnél több biztos nem lesz otthon soha.
De pl. a kábelezésen erősen gondolkodunk, még nincsenek beragasztva a kérdéses szakaszokon a parkettaszegők meg a menyezeten a stukkók, mert még számolgatjuk melyik szobába mennyi kábelt érdemes áthúzni. Meg ha már egyszer beépítünk permanensen kábeleket akkor már 10gbe képeseket tervezünk, hogy ne kelljen cserélni 1-2-3 év múlva ha esetleg berobbanna a 10gbe az otthoni szegmensbe is...
Az ötleted viszont megfontolandó, csak nem igazán tudom mi a különbség a switch meg a router között, mármint 2 router-rel járok-e jobban, vagy 1 router-rel meg 1 switch-el úgy, hogy mindkettőre vannak kötve gépek, vagy 1 routerrel meg 1 switch-el úgy, hogy a routerre csak a WAN és a switch van kötve, és minden gép csak a switch-re van kötve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. krisz111 Black...
2015.12.12. 15:23
Te tudod mennyi pénzed van minderre, a kábelezést meg lehet csinálni cat 6-7 es kábelekkel és mikor olcsóért lehet venni switchet routert akkor váltasz 10gbitre.

Nem valószínű, hogy pl lesz 10 gigabites net otthonra a közeljövőben szóval a gigabites routerek maradnak egy ideig.

Én személy szerint vennék egy jó layer 2 es 16-24 portos switceht meg egy routert ami kívánalmaknak megfelel. A topológia router abból switchbe, minden eszköz switchbe pl gépek NAS acespoint meg ami van még.

Volt kollégámnak pl nem gyári routere van hanem egy régi gép 2db jó minőségű hálókártyával ipcoppal így valójában az OS-en és a két kártyán múlik, igaz többet eszik mint egy céleszköz de sokkal rugalmasabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BlackDrago... krisz...
2015.12.13. 08:01
Nem rossz
Ha minden gép a switchre van kötve és csak belső hálón másolgatsz köztük akkor a router ezesetben semmit nem fog csinálni igaz? Azt megoldja a switch egyedül?
A router ugye csak akkor játszik ha netről akarnak húzni valamit a gépek?
Ha ez így van akkor meg elvileg megoldható lesz majd 10gbe switch-el hogy a belső háló 10gb a net pedig 1gb. Persze ez ráér akkor ha már lesznek 10gbe gépeink.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. krisz111 Black...
2015.12.13. 10:46
Így van a switch csak a belső forgalmat végzi. Ha net fele kell fordulni a switchből megy a kérés a router felé ki a netre és vissza. A managelt switcheknél még meg is adhatod, hogy melyik portonak/portoknak legyen proritása a többi közül pl. letöltős gép esetén csak a letöltős gép felé megy a nagyobb adat a netfelől, míg a többi gép is kap netet csak nem akkora sávszélt. A lehetőségek száma elég sok egy kis házi net kialakításához.

Nekem a tapasztalatom általánosan ki merem jelenteni az olcsó router 4-8 portos / amit a szolgáltatók adnak otthonra elég hurkák mármint a switch része (belső portok), Windózer ki írja, hogy gigabit nagyon szuper de másolni csak 50-60MB/s -et tud egy jobb 8 portos switch olyan 10-20 ezer közötti pl 2-3 gép között tudja a 90-100MB/s-et a specifikációkban ez egy normális márkánál fel van tüntetve úgy mint maximális átviteli sebesség (pl TL-SG1016DE specifikációi Switching Capacity :32Gbps az caca 4GB/sec átvitelt jelent a 16 portra elosztva, persze aktív adat forgalomra értendő !) az a jó ahol több értelem szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. punchman
2015.12.13. 22:55
Most jelent meg az ASUS legújabb RoG routere, az AC88U.
8db Gbit LAN port, link aggregation támogatás (azaz akár 2x1Gbps), Layer 2 switch, alacsony késleltetéssel, 4x4:4 MUMIMO wifi, 1,4GHz dualcore Arm A9 alapú Soc, 512MByte RAM. Ennél most nem nagyon van ütősebb otthoni router a piacon. 100-120 körül lesz az ára. Viszont egy külön switchet meg lehet spórolni vele.

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BlackDrago... punch...
2015.12.14. 07:43
Na ez már valami! Végre az egyik gyártó észrevette hogy a vezetékes irányt is érdemes bővíteni / fejleszteni nem csak a wifit. Köszi az infót!
Sajnos nálam nem lehet helyettesíteni a digis routert, mert csomagban van a net a telefonnal együtt, ahhoz meg mindenképpen a digis router kell. Szóval nálam sajnos mindenképp 2 eszköz kell amíg van telefon: vagy egy második router vagy egy switch. Ha lemondanám a telefont akkor ez a 88u lenne a legpraktikusabb megoldás, így viszont a switch tűnik jobbnak. Annak viszont mindenképp örülök hogy fejlesztik a routereket, köszi az infót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. krisz111
2015.12.14. 08:13
Lol csak 100-120K azért elég sok hálózati lomot lehet venni ami mondjuk nem ASUS

Ja igen és nem "gamer"!

Mondjuk kinek mi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ch00ler
2015.12.14. 08:16
Hurrá. Csak kicsit későn Switch-t már megvettem: az alább említett TP-link 8-as verzióját. Szóval 300 dodót/eurót nem adnék azért a plusz néhány tíz-megabyte-ért, amit a jobb proci jelent.
Marad az Archer C8/9
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. krisz111 Ch00l...
2015.12.14. 08:35
Otthon nekem is az van a HW laboromban 2-3 eszköz között kellemes sebessége van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ch00ler
2015.12.15. 23:09
Meg is erkezett az Archer. Szepen viszi a 900+ tartomanyt.
Koszonet a tippert. Arban es teljesitmenyben is megfelelo szamomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. somafulop Black...
2015.12.18. 08:15
iphonet nem akarod LANba kötni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BlackDrago... somaf...
2015.12.18. 18:24
Á én nem szeretem az Apple-t, sosem lesz iphone-om. Viszont xperia z-n próbáltam már utorrentet és elgondolkodtam rajta hogyha n helyett ac wifi vagy LAN port lenne benne akkor vajon gyorsabb lenne-e a letöltés.
Volt idő mikor a teló volt a torrent server és a HTPC is egyszemélyben. Azok bizony ínséges idők voltak
Egy Broadwell i3 NUC nyerte el aztán ezeket a szerepeket, amivel viszont már bőven elégedett vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!