iPon Cikkek

Asrock ION 330: a nettopok új generációja

Dátum | 2009. 06. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Atom processzorral és az Intel által készített integrált videó vezérlővel ellátott nettopokat és netbookokat már számtalan alkalommal teszteltünk, így most a piac egy másik - egyes vélemények szerint sokkal ütőképesebb - versenyzőjét, az Nvidia ION platformját helyezzük górcső alá, hogy kiderüljön: Vajon tényleg megfelel az újdonság a házimozi PC-t kereső felhasználóknak is? A kérdésre a cikk végén még visszatérünk, most viszont szokás szerint egy rövid bevezetővel nyitunk, amelynek keretein belül minden fontosabb információt megosztunk a Nagyérdeművel az Nvidia ION névre keresztelt újdonságával kapcsolatban.

ASRock ION330: fehérben vagy feketében, kinek mi tetszik.

Nvidia ION: kettő helyett csak egy chipből áll a lapkakészlet

Az Nvidia ION platformjának egyik előnye az Intel 945GM északi hídból és ICH7-es déli hídból álló megoldásaival szemben, hogy a platform lelkét alkotó MCP7A chip vagy ismertebb nevén a GeForce 9400-as lapkakészlet mindössze egyetlen lapkából áll. Ez az egyetlen chip végzi el az északi híd és a déli híd által ellátott feladatokat, azaz tartalmazza az integrált videó vezérlőt, a memória vezérlőt és az I/O vezérlőt is. A GMA 950-es IGP-t tartalmazó megoldásokkal szemben szintén sok-sok előnnyel rendelkezik a GeForce 9400-as videó vezérlőt tartalmazó rendszer. Az Nvidia megoldása DirectX 10.0-s, CUDA, valamint PhysX támogatással egyaránt bír, így a játékok alatt felmutatott teljesítménye jelentősen jobb, mint egy GMA950-es videó vezérlővel ellátott rendszeré, de a legújabb játékokkal azért semmiképpen ne próbálkozzunk, ha csak nem akarunk diavetítést nézni.

Ütőképes IGP lapul a fedélzeten

A Geforce 9400-as lapkakészlet legnagyobb előnye mégsem az, amit eddig felsoroltunk, hanem a hardveres videó gyorsítás. A PureVideo HD motornak köszönhetően a rendszer képes a VC-1-es, MPEG2-es és H.264-es videók lejátszásának hardveres gyorsítására, azaz a rendszer a lehető legnagyobb mértékben próbálja levenni a processzor válláról a terhelést, így tökéletesen nézhetőek a különböző videók, beleértve a 720p-s és 1080p-s HD videókat is. Ugyanez nem mondható el a klasszikus, Intel 945GSE + ICH7 kombóval szerelt lapokról: ezeknél a termékeknél a magasabb bitrátájú 720p-s fájlok esetében már dobálja a rendszer a képkockákat, azaz be-beszaggat a lejátszás, míg az 1080p-s fájlok lejátszása egyenesen lehetetlen még akkor is, ha kétmagos Atom processzort hívunk segítségül.


Az Nvidia állítása szerint a PureVideo HD motornak köszönhetően akár egy egymagos Atom processzor alkalmazásával is lehetőség van a tartalomvédelemmel ellátott Blu-ray filmek zökkenőmentes lejátszására. Az ION platformban elhelyezett GeForce 9400-as videó vezérlő 450 MHz-es magórajelen üzemel, és 16 darab stream processzort tartalmaz, amelyek 1,1 GHz-en ketyegnek. A GeForce 9400-as lapkakészlet ugyan rendelkezik kétcsatornás DDR2-es és DDR3-as memóriatámogatással is, ám az Atom processzorral ellátott konfigurációk esetében csak DDR2-800 MHz-es memóriatámogatás áll rendelkezésre. A videó vezérlő DVI, VGA és HDMI portokat egyaránt kínál, így házimozi konfigurációnak tökéletesen alkalmazható a rendszer, amely még tömörítetlen, többcsatornás LPCM audió továbbítására is képes a HDMI porton keresztül. Ez utóbbi lehetőség a komolyabb házimozi rendszerrel rendelkező felhasználók számára lesz áldás.

Csatlakozókból nincs hiány!

Az MCP7A természetesen nem csak a videó szolgáltatásai miatt érdekes. A rendszer összesen hat darab 3 Gbps-os  SATA portot kínál RAID támogatással karöltve, ezen kívül 12 darab USB 2.0-s csatlakozó és egy Gigabites Ethernet port támogatását is magában foglalja. Az MCP7A chip méretét tekintve nem tekinthető picinek: a lapka területe akár több Atom processzormag elhelyezésére is lehetőséget nyújtana. Ennek ellenére a GeForce 9400-as chip mégsem rendelkezik olyan nagy étvággyal: mindössze 3W-os fogyasztás mellett üzemel üresjáratban, ami pontosan egy Wattal több, mint az Intel 945GM + ICH7 lapkákból álló megoldásoké.

Készül az ION2-es platform is

Érdekesség, hogy az Nvidia és a VIA együttműködésének köszönhetően - amelyről még hónapokkal ezelőtt érkeztek az első hírek - nem csak Atom, hanem VIA Nano processzorral ellátott ION alapú nettopok is forgalomba kerülhetnek a jövőben. A VIA Nano processzor számos tekintetben ütőképesebb, mint az Intel Atomja: a VIA terméke rendelkezik például virtualizációs támogatással is, így alkalmas lesz a Windows 7 Windows XP módjának használatára, amely megköveteli a processzorszintű, azaz hardveres virtualizációs támogatást. Egyébként kíváncsian várjuk, hogy milyen rendszerrel áll elő a két vállalat, azaz hogyan alakul az újdonság teljesítménye az Atom CPU-val szerelt rendszerekéhez képest. Az ION2-es platformról igazság szerint nagyon régen hallottunk, de reméljük, hogy hamarosan megtörik a jég.

A fentiek fényében igazán érdekes terméknek ígérkezik az Asrock ION 330-as nettopja, amelynek részletes specifikációit az alábbi táblázatban találjuk:


Az ION platform bemutatása után ismerkedjünk is meg magával a teszt főszereplőjével: az Asrock ION 330-as nettoppal. Lapozzunk!

A csomagolás és a tartozékok

Az ASUS leányvállalata - az ASRock - egy igazán tetszetős kis dobozkát készített az új terméknek. A doboz elején és hátulján ugyanaz a kép fogad minket, az oldallapon azonban egy külön ragasztott matricán találhatjuk meg a termék főbb specifikációit.

Az újdonság doboza.
A kartonon belül szépen elrendezve pillanthatjuk meg magát a készüléket, amely egy rózsaszín csomagban lapul, oldalán egy-egy kartonmerevítéssel, hogy szállítás közben nehogy baja essen a rendszernek. A gép alatt egy karton dobozban foglalnak helyet a kiegészítők: ebben a kis csomagban a tápadaptert és tápkábelt, valamint egy csomag csavart és egy átalakítót találunk, amely a készüléken található HDMI portot alakítja DVI porttá.

A tápellátás kellékei.A kellékek.

A csomagoláson belül a gép mellett foglalnak helyet a leírások, a gyors üzembehelyezési útmutató, valamint a termékhez szükséges drivereket tartalmazó telepítő lemez is. A telepítő behelyezésekor egy menü jelenik meg automatikusan (már ha az automatikus lejátszás funkciót az utóbbi időkben felbukkant veszélyek miatt ki nem kapcsoltuk). A menüben egy All in 1 drivercsomagra kattintva telepíthetjük az alaplaphoz tartozó illesztőprogramokat. Két külön menüpont ad lehetőséget a fedélzeti audió vezérlő, valamint a HDMI audió támogatásának életre keltéséhez. A jobb felső sarokban látható kis fekete kör alakú képződmény nem más, mint egy textil lapka, amelyet az ION 330-as háza alá tehetünk egyfajta csúszásgátlóként. A lapka ötletes megoldás, de egy gumi lábakkal ellátott keret, vagy a ház alján elhelyezett gumi korongok azért még jobbak lettek volna. A rendszerhez egy háromtűs tápcsatlakozót kapunk: ilyen kábelt szoktak használni a noteszgépek többségénél is. Maga a hálózati adapter 19V-os feszültséget és 3,42 Amperes áramerősséget bír magából kipréselni, azaz tulajdonképpen egy 65W-os tápegységgel van dolgunk, amely tökéletesen kielégíti a rendszer energiaszükségleteit. Fontos megemlíteni, hogy a rendszer összeszerelésénél először a tápadaptert érdemes a konfiguráció tápcsatlakozójához csatlakoztatni, majd ha ez megvan, akkor a 230V-os tápkábelt is hozzákapcsolhatjuk az adapterhez. Ezt általában noteszgépek esetében is el szokták mondani.

Az ASRock ION 330 felépítése

A csomagolással történő ismerkedés után nézzük is meg, hogy pontosan hogyan néz ki az ASRock ION 330-as nettopja, amely esetünkben igen tetszetős, fekete "fényezéssel" rendelkezett. A terméket fehér színben is el lehet érni, ahogy azt már a bevezető első képén is láthattuk. A gép 1,69 Kg-os súllyal és 195 x 70 x 186 mm-es méretekkel bír.

A csinos kis nettop igen pici, ám ennek ellenére is tartalmaz optikai meghajtót, amely ráadásul egy kétrétegű DVD lemezek írására is képes DVD+/-R DL egység. Természetesen, hogy kevesebb helyet foglaljon, a notebookból is ismert slim egységgel van dolgunk, azaz a tálca mozgatása nem motoros, mint az asztali gépeknél, hanem az előlapon található "Eject" gomb megnyomása után egyszerűen kipattan az eleje, és nekünk kell kihúzni.

ASRock ION330, talpig fehérben.
A termék bal oldalán találunk egy szellőzőt, ahol a rendszerbe némi friss levegő tud bejutni. A jobb alsó sarokban helyezkedik el a bekapcsoló gomb: az egység közepén egy kék led is helyet kapott, amely sötétben elég keményen tud világítani, de közel sem annyira vészes, mint például egy WD Passport meghajtó folyamatosan villogó, vakító fehér ledje. A kék led mellett látható egy narancssárga is (2. kép), ez a merevlemez aktivitásáról ad némi infót. A bekapcsoló gomb magasságában a másik oldalon egy ASRock felirat díszeleg. Az előlap összességében letisztult és egyszerű, ám mégis tetszetős. Sajnos sem USB 2.0-s kimenetek, sem pedig audió ki/bemenetek nincsenek az előlapon, ami számos esetben kényelmetlenségek forrása lehet. Erre azért figyelhettek volna.

Előlap.A DVD meghajtó.Hátlapi csatlakozók.

Az ASRock ION 330-as hátlapján minden szükséges csatlakozót megtalálunk. Balról jobbra haladva, a kínálatban a következők szerepelnek: a bal szélen a tápcsatlakozó látható, mellette egy optikai hangkimenet foglal helyet. Jobbra haladva az 5.1-es hangkimenet 3,5 mm-es Jack csatlakozóit pillanthatjuk meg, míg tőlük jobbra a Gigabites Ethernet port és 6 darab USB 2.0-s port foglal helyet. A rácsok mögött egy pici rendszerhűtő ventilátor lapul, alatta a HDMI kimenet kapott helyet, amelybe a HDMI-DVI átalakítót illesztve DVI porthoz is juthatunk, ha monitorunkon esetleg nem lenne HDMI bemenet. A sort a jobb oldalon egy D-Sub csatlakozó, vagyis egy analóg monitorkimenet zárja.
 
Mit rejt a ház?

Sokan kíváncsiak rá, hogy egy-egy rendszer pontosan milyen alkotórészekből épül fel, illetve hogy is néz ki szétszedve. Most megmutatjuk a rendszert belülről is, hogy senkinek ne kelljen szétszednie saját ION 330-asát ezzel kockáztatva azt, hogy valami balul sül el, amelynek következtében ugorhat a garancia. A helyzet azért természetesen ennyire nem drámai, de akkor sem ajánljuk a konfiguráció szétszedését.

Fedlap nélkülHDD és ODD nélkülODD + HDD keret.Ugyanaz szemből.A CPU és a lapkakészlet hűtői.A rendszerhűtő.


Első körben a készülék fedlapját távolítottuk el, majd a fenti látvány fogadott minket (1.kép). Az optikai meghajtót tartalmazó kis keret alján helyezkedik el a 2,5 hüvelykes mobil merevlemez, amely esetünkben egy 320 GB-os, 5400 RPM-es fordulatszámon üzemelő SATA 3 Gbps-os Seagate meghajtó volt. A keret, és ezzel együtt az optikai meghajtó, valamint a HDD eltávolítása után már szemünk elé tárul mag az alaplap, illetve az Atom processzor és a GeForce 9400-as lapkakészleten található alumínium hűtőbordák. A kétmagos, Atom 330-as központi egységen egy nagyon kisméretű hűtőventilátor is helyet foglalt, a GeForce 9400-as chipet azonban egy passzív, nagyobb méretű borda hűti, amelyen csak a hátsó házhűtő ventilátor és az Atom processzor ventilátora által megmozgatott levegő halad át. A kis ventilátor hangja egy idő után zavaró lehet, ahogy eljár felette az idő, ugyanis az ehhez hasonló légkeverők hamar zajossá válhatnak. Teszt közben főként ezt a ventilátort hallottunk, a ház hátulján elhelyezett egység csendben üzemelt, mindössze minimális szélzajt keltett. A gyártó 26 dB(A) körül adja meg a rendszer zajszintjét, a tapasztalatok alapján az igazság ehhez az értékhez közel áll, mert a termék összességében csendesen üzemel. A BIOS-ban különböző profilok szerint lehet állítani a ventilátor sebességvezérlését, mi nem vettünk észre lényeges különbséget az egyes profilok között, de ezen a hírek szerint egy BIOS frissítés segít. A szerkezet belsejében két darab SATA 3 Gbps-os port található, ezeken kívül két darab, DDR2-800 MHz-es memória modulokat fogadó memória slot is jelen van a kínálatban. Ezekben a foglalatokban maximum 4 GB-nyi memóriát helyezhetünk el, amely már bőségesen elég kell, hogy legyen egy média PC-be (még sok is) . A termék egyébként két darab DDR2-800 MHz-es, 5-5-5-18-as időzítéssel üzemelő Elixír memóriával volt felszerelve. Ezek helyett alacsonyabb időzítésű ramokat is be lehet pakolni, ugyanis az időzítések szabadon állíthatóak.

A kis nettop felépítése  jól átgondolt, a specifikációkkal és a felszereltséggel sem lehet különösebb gondunk. Talán egy 802.11n WiFi adaptert láttunk volna még szívesen a rendszerben, no de elég az álmodozásból, nézzük, hogy mire képes a kis rendszer!

Az ASRock ION 330-asának tesztelésekor az Atom konfigurációk esetében már megszokottnak mondható Windows XP SP3-as rendszert használtuk már csak azért is, mert így összehasonlíthatóak az eredmények a korábbi tesztben szereplő készülékekével.

Információk a rendszerről

CPU-Z ablak.GPU-Z ablak.Elsőként egy a CPU-Z és a GPU-Z programok segítségével gyűjtöttünk egy kis információt a rendszerről. A fenti képeken látható információk nagy részét már a bevezetőben és a rendszer bemutatásakor kitárgyaltuk.

Merevlemez-kezelés, avagy HDTach és HDTune

Az első teszteket a HDTach és HDTune alkalmazásokkal végeztük el, amelyek a rendszer merevlemez-kezeléséről adnak némi képet. A HDTach teszt alapján az átlagos olvasási sebesség 61,4 MB/s volt, amelyhez 1% körüli processzorterhelés járt. Az elérési dő 16,9 milliszekundum.

HDTach teszt.
HDTune.
A HDTUne esetében nagyjából hasonló értékeket kaptunk, mint a HDTach teszt esetében. A processzorterhelés 1,4%-os, az átlagos olvasási sebesség pedig 58,6MB/s-os értéket képviselt. Összességében a rendszer, és a Seagate 320 GB-os mobil merevlemeze egész jó párost alkot.

Szintetikus- és játéktesztek

A szokásos teszteket elvégezve kiderül, hogy miben is jobb az Nvidia ION platformja (plusz egy kétmagos Atom). Az Everest memória tesztjei kissé furcsa eredményekkel zárultak: gyakorlatilag a kétcsatornás módban üzemelő DDR2-800 MHz-es memóriamodulok nem sok többletteljesítményt kínáltak, legalábbis az eredmények szerint, de ez valószínűleg az alkalmazásban a megfelelő támogatás hiányának volt betudható.


A Cinebench R10 rendszer- és a Sisoft Sandra processzortesztjénél már egyértelműen előjött a gyorsabb memória és a kétmagos processzor által kínált előny. A Company of Heroes teszt alkalmával még úgy is felülmúlta az ION-os rendszer az Intel GMA 950-es videó vezérlővel ellátott, korábban tesztelt konfigurációt, hogy a GMA950-es 800x600-as, az ION-t pedig 1024x768-as felbontás mellett teszteltük. No, de ebben semmi csoda nincs.

A legfontosabb:  a HD képességek

Az ASRock ION 330-asát az MPC Home Cinema 1.2.1081.0-s változatával teszteltük, amelyben előzőleg elvégeztük a DXVA támogatás, azaz a hardveres videó gyorsítás használatához szükséges beállításokat. Fontos megemlíteni, hogy DXVA támogatást a PowerDVD is kínál, ebben az alkalmazásban az MPCHC esetében tapasztalt eredményekhez hasonló processzorterhelést kaptunk eredményül. Az alkalmazásban tökéletesen futottak a 720p-s és 1080p-s nagyfelbontású videók, és ennek nem volt akadálya sem a bitráta értéke, sem pedig az, hogy az adott videó 4.1-es vagy 5.1-es profillal rendelkezett-e. Utóbbi, azaz a Level 5.1-es videók zökkenőmentes lejátszásához a Core AVC-t is bevetettük és bekapcsoltuk benne a CUDA támogatást is. Gyűjteményünkben nem találtunk olyan HD videót, amellyel ne tudott volna megbirkózni a rendszer. A képminőséggel semmi baj sem volt, egy X38 Xtreme HD-vel összehasonlítva nem tapasztaltunk különbséget képminőség tekintetében.

HD lejátszással kapcsolatos eredmények.Összességében a teszt során kizárólag a WMV9 HD videókkal gyűlt meg a bajunk: ezeket a videókat a rendszer ugyan 28-44% közötti processzorterheléssel játszotta le, viszont a hang minden esetben be-beszaggatott, akár MPCHC-vel, PowerDVD-vel vagy Windows Media Playerrel próbáltuk lejátszani a videókat. Erre a gondra semmilyen megoldást sem sikerült találni, sem driver frissítéssel, sem pedig lejátszó program váltással nem oldódott meg a helyzet. Szerencsére WMV9 HD videót azért kevesen néznek, így talán nem is oly bosszantó az eset, mint ha az MKV lejátszással lennének gondok (amiben általában H.264-es tömörítés van). A másik problémás pontot a nagyfelbontású stream-ek, azaz a HD minőségű YouTube videók jelentették: ezeknél a processzorterhelés az egekbe szökött és a hang valamint a kép egyaránt nézhetetlen módon szaggatott. Ezt a problémát hamarosan orvosolhatja a Flash új változata, amely már GPU gyorsítást is kínálni fog a rendszerek számára. A WMV9 HD és a YouTube HD videókkal kapcsolatos problémáktól eltekintve minden rendben volt a HD lejátszás tesztelésekor.

A tesztet Full HD plazmatévén és hagyományos LCD monitoron is elvégeztük. A televízióhoz HDMI porton keresztül csatlakoztattuk az ION 330-ast, ám a tv számára feldolgozható hang nem ment át a kábelen. A beállítások között erre sajnos hosszas keresgélés után sem találtunk megoldást, pedig lennie kéne.

A Skype HD is ment

Egy Logitech QuickCam S7500-as HD webkamerával is kipróbáltuk a rendszert: ennél a tesztnél arra voltunk kíváncsiak, hogy a HD minőségű videót Skype beszélgetés alkalmával megfelelően tudja-e továbbítani a rendszer, azaz mennyire terheli meg a processzort a HD videó és a Skype együttesen.

Processzorterhelés SkypeHD futtatásakor.
Az folyamatkezelőben a Skype mellett 50-58% között ugrált a processzorterhelés mértéke, ami elviselhető, ám nem ez a fontos, hanem az, hogy a teljes terhelés, futó háttérprogramok nélkül 78-85% közötti értéken maradt, a HD videó pedig élvezhető minőségben ért át a címzetthez, akadozást, szaggatást nem tapasztaltunk. Pozitív tény, hogy nem csak a hardveres videó gyorsítás, de a Skype HD is remekül működik az ASRock ION 330-asán.

Fogyasztás- és hőmérséklet értékek

Az gépben dolgozó Atom 330-as, kétmagos processzor viszonylag alacsony hőmérsékleten dolgozott, terhelés hatására sem volt túlzottan magas a processzormagok hőfoka: az elmúlt tesztek alkalmával tapasztalt hőmérsékleti értékekkel összehasonlítva az erdmények átlagosak voltak.

Processzormagok hőmérsékletének átlaga.
A processzorhőmérséklet mellett a GeForce 9400-as lapka hőfokát is vizsgáltuk: az egység 44 és 57 Celsius fok között helyezkedett el attól függően, hogy a rendszer üresjáratban vagy teljes terhelés mellett üzemelt-e. A következő fontos szempont a rendszer fogyasztása. Ezúttal is az üresjárati-, a teljes terhelés melletti- és a játék közbeni fogyasztásokat vizsgáltuk.

Fogyasztás.
Az ION platform fogyasztása összességében jónak mondható: ezek az értékek gyakorlatilag megegyeznek azokkal, mint amit az MSI Wind 120-as nettopjánál és a Shuttle X27-es nettopjánál mértünk. Nem szabad elfelejteni, hogy az ASRock ION 330 esetében a fenti fogyasztáshoz sokkal jobb teljesítmény is társul, mint a klasszikus, Intel lapkakészlettel szerelt nettopok esetében.

XMBC: a legjobb front end alkalmazás HTPC-re? Sajnos Windows-ra még nem.

Szép a főmenü.
Egy tipp hatására az XMBC szoftvert is megnéztük, amely Windows-ra, Linux-ra és Mac OS X-re egyaránt elérhető. Az alkalmazás tulajdonképpen egy ingyenes megoldás HTPC konfigurációkhoz: segítségével fényképeket és videókat nézegethetünk, valamint akár zenét is hallgathatunk. Az XBMC rengeteg fájlformátumot támogat és közel 30 nyelven érhető el világszerte. A program szolgáltatásainak és az általa támogatott fájltípusuknak a pontos, igen-igen terjedelmes listáját itt lehet megtekinteni. A szoftver nagyon szép felülettel rendelkezik, rendkívül egyszerűen kezelhető, ám az ION platform esetében sajnos majdhogynem teljesen használhatatlan volt. A hivatalos oldal szerint csak Linux-ra érhető el a hardveres videó gyorsítás támogatása, ám egyes kósza fórumpletykák alapján Windows esetében is működik ez a fícsör (nekünk nem jött össze, úgyhogy hiszünk a hivatalos oldalnak).

Mindegy volt, mit választunk. Sehogy sem volt jó. Talán majd a friss verzióban...
Tapasztalataink alapján az ION 330-assal még a menü is szaggatott, nemhogy a videó lejátszás. A HD videó fájlok esetében 65-78% közötti processzorterhelést mértünk, ami még nem is lenne egetverő probléma, ám a hang az rettenetesen szaggatott és késett, míg a kép csak simán be-beszaggatott, így értelmetlen volt az alkalmazás használata. Azért néhány fájlt megpróbáltunk, hátha csak a kódolással/kodekkel van baja a szoftvernek, de sajnos minden fájlnál ugyanezt tapasztaltuk. A WMV9 HD továbbra is szakadozó hanggal ment, a HD fájlok lejátszása szintén élvezhetetlen volt. Sajnos Linux alatt már nem volt idő letesztelni a rendszert, de akinek esetleg van kedve, rendelkezik ION 330-assal és szeretné megosztani saját, Linuxos tapasztalatait, az ne tartsa magában. Az alkalmazás hivatalos weblapjához erre tessék.

Lejátszás közben. Szép a vezérlő is.

Az ASRock ION 330-as konfigurációja a teszt során igazán jó teljesítményt mutatott fel, persze nem szabad elfelejtenünk a negatívumokat sem, amelyekkel szembe kellett néznünk. A rendszer a YouTube HD videókat szaggató képpel és hanggal játssza le, a WMV9 HD fájloknál pedig szintén szaggató hangot tapasztaltunk, itt viszont magával a videóval nem volt gond. A rendszer esetében talán a ház aljáról hiányolhatjuk a gumitalpakat, vagy egy keretet, amelybe a szerkezetet beleállíthatjuk, no de pont  emiatt kapunk a termékhez egy csúszásgátló lapot, amely megakadályozza, hogy a ház az asztalon könnyedén elmozduljon.

Körülbelül ennyi volt a felróható negatívum. Az ION platformnak köszönhetően az ASRock terméke egy nagyon jó készüléknek tűnik a tapasztalatok alapján: a HD videók lejátszásával semmi gond nincs, a hardveres videó gyorsítás kiválóan működik, sőt, a Skype esetében is kezdeményezhetünk videó telefonálást HD videóval is, mivel a rendszer ezt is bírja. Utóbbi lehetőségnél a háttérben azért ne nagyon fussanak komolyabb processzorterhelés mellett üzemelő  programok. A játékok közül a néhány éves címekkel gond nélkül próbálkozhatunk, persze némi kompromisszumra itt is van szükség a felbontás és a részletesség esetében, de összességében élsimítás és anizotróp szűrés nélkül 800 x 600-ban vagy alacsonyabb minőségbeli beállítások mellett 1024 x 768-ban is eljátszogathatunk, de tény, hogy a rendszer nem pont ezt a célt szolgálja.


Aki egy ütőképes HTPC-re szeretne szert tenni, annak kifejezetten jó választás lehet az ASRock ION 330. A termék az értékelés elején említett hibáktól eltekintve tökéletesen funkciónál média PC-ként. A HDMI port, az optikai hangkimenet és a hardveres videó gyorsítás mind-mind létszükséglet egy ilyen konfigurációnál, ez a készülék pedig a felsoroltakkal rendelkezik. A termék akár 24/7 használatra is megfelel, azaz webszerverként, vagy hálózati adattárolóként is használhatjuk, mindezt pedig rendkívül alacsony fogyasztás mellett. Az Asrock OC tuner segédprogramnak köszönhetően a rendszer állapotát (hőmérsékletek, feszültségek) könnyedén nyomon követhetjük, sőt, a feszültségek és az órajelek módosítására is nyílik lehetőség. A tuning funkciókat mi személy szerint nem tartjuk létfontosságúnak, ugyanis a pici rendszer hűtése nem ad rá módot, hogy komolyabb tuningnak vessük alá a rendszert, meg aztán ennek túl sok értelme sincs, ugyanis multimédiás funkciókat tekintve elegendőek azok az órajelek, amelyekkel a rendszer rendelkezik. A tuning támogatásához a gyártó a ventilátorvezérlési módoknál egy Overclock módot is elhelyezett, amely a ventilátorok magasabb fordulatszámon történő működéséhez próbál hozzájárulni. Összességében a tuning módnak egy Atom rendszernél - még ha az ION platformra is épül - nem nagyon látjuk értelmét. Egy esetben azonban mégis: alacsonyabb időzítésű memória modulokat kell berakni a rendszerbe, az hozhat némi gyorsulást. Egyes esetében annyit mindenképpen, mint a tuning...

A tetszetős ház, a sokoldalúság és a hagyományos nettopokhoz viszonyított remek teljesítmény alapján, kisebb hibái ellenére is nyugodt szívvel ajánljuk a 75000 forint körüli áron kapható terméket!

A tesztben szereplő ASRock ION 330-as konfigurációt az Expert Computer kft.-től kaptuk kölcsön. Ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

45. Lancelot23
2009.06.19. 10:10
VISSZA A CIKKHEZ

Szép kis teszt tetszik. Érdekes, mire képes egy ilyen kis masina egy jobb platformmal. Az ára meg nem rossz ha valaki szervernek vagy csak egy otthoni film és net gépnek veszi és nem akarja, hogy sokat fogyasszon.
J.o.k.e.r gratula cikkér ismét jól sikerült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. HoPeter
2009.06.19. 10:43
Jó a teszt!

A videólejátszást kipróbáltátok az un. Killa Sample "madaras" mkv fájlal is?
Azt hogy vitte?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. zsolesz79
2009.06.19. 11:07
Van olyan gép, ami azt normálisan viszi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. bitlisz
2009.06.19. 11:52
Ezek az atomos megoldások nevetségesek...ennyiből simán össze lehet rakni egy kis fogyasztású gépet ami gond nélkül viszi az összes HD-t.

1 előnye van hogy keveset eszik, de cserébe nagyon gyenge:
max munkahelyre (pl bank), fileszerverkének, meg a mami webezésére jók.
Esetleg a normál felbontású (divx/xvid) videókra.
HD-ból max 720p (érdekes, de nálam azok többségét (de korántsem az összeset) megeszi a hardveres gyorsítás is.
Persze mondják, ha nem jó át kell konvertálni...de ezen? Megőszül az ember mire végez (kb a régi "P4"Celeron 1,5-2GHz-es szintjén van).

Nem csoda, hogy az XBMC sem megy normálisan, beépített kodekjei HD-ra nem az igaziak (win alatt meg pláne), így mediacenter proginak max a MediaPortal-t javasolnám (mert szabadon konfigurálhat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. zsolesz79
2009.06.19. 12:16
(bitlisz @ 2009 Jun 19, 10:52) Ezek az atomos megoldások nevetségesek...ennyib?l simán össze lehet rakni egy kis fogyasztású gépet ami gond nélkül viszi az összes HD-t.

Kíváncsi lennék mennyib?l raksz össze egy ilyen kisméret?, kis fogyasztású, halk gépet, ami - az állításoddal ellentétben - a tesztek szerint simán viszi a normális kódolású 1080p mkv-kat. Ha tudsz konkrét konfigot légyszíves oszd meg velünk, most szeretnék összerakni egy HTPC-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. J.o.k.e.r
2009.06.19. 13:05
Lancelot23: köszönöm szépen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. zsolesz79
2009.06.19. 13:10
Sejtem mi lesz a válasz, de azért mégis megkérdem: az ASRock honlapon van XP-s audio driver a HDMI-hez. Az is fel volt téve?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Lancelot23
2009.06.19. 13:23
Nincs mit J.o.k.e.r a jó cikkért járnak a dicséretek.
Én még javasolnám egy Vista 32bit-et felrakni hátha azzal sikerül hangot kicsikarni a TV-ra.
Vagy egy Win7 32bit RC hátha XP nem szereti ezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. HoPeter
2009.06.19. 14:49
J.o.k.e.r.: Killer Sample: http://www.legittorrents.info/index.php?pa...a3f3888296cadca

"Aki egy ütőképes HTPC-re szeretne szert tenni, annak kifejezetten jó választás lehet az ASRock ION 330."

Ehhez azért kéne még egy két dolog szvsz: valamilyen vezeték nélküli bill. meg egér, távirányító, esetleg egy kis kijelző. Már ha arra szánjuk, hogy a tv mellé tegyük, és ne kelljen a filmek elindításához odasétálnunk, és ott elindítanunk az mpc-hc-t.

Ha meg a tv-n internetezni is szeretnénk, nem ártana bele egy wifi modul is. (már ha nincs a közelben egy lan kábel)

A mediaportal szerintem is jó választás, csak nem olyan egyszerű konfigurálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. bitlisz
2009.06.19. 15:23
zsolesz79: simán, de ez olyan 70-90W-ot fog enni, tapasztalatok alapján
Webshop áron (bevallom őszintén kicsit AMD párti vagyok):
az alábbi listában a ***-al jelöltet ajánlom, ez össz: 74316 Ft

Processzor: (14...18ezer között, 45W TDP)
AMD Athlon 64 X2 4850e AM2 BOX - 14.148 Ft (11.790 Ft)
***AMD Athlon 64 X2 5050e AM2 BOX - 15.048 Ft (12.540 Ft)
Intel:
INTEL Dual Core E5200 2.50GHz 775 BOX - 15.793 Ft (13.160 Ft)
(de van egy csomó más lehetőség is)

Alaplap: (11....20ezer)
(nem kell integrált videó, ha lesz videokártya, jól jöhet az optikai hang kimenet!)
***GIGABYTE GA-M61PME-S2P OEM - 10.812 Ft (9.010 Ft)
szinte bármelyik jó...780G-s esetleg az alaplapi videóval is jó lehet
GIGABYTE GA-MA78GM-UD2H - 19.547 Ft (16.290 Ft)

Videokártya (8...20ezer)
(jól jöhet egy un. LOW-Profil, Silent is, direkt HDMI csatival):
(az alaplapi kártyák amugyis gyengék,
többnyire rendszermemóriából mennek, vagy max 128mega "dedikált" van nekik)
512MB-nél több nem szükséges,
a több csatornás hang és HD hang miatt jó odafigyelni melyik tudja)
olcsón:
ATI HD3450-3650, NVidia 8400GS-8500GT,
jól ATI HD4350-4550-4650-4670...4770, NVidia 9400GT-9500GT
SAPPHIRE HD4350 256MB GDDR2 PCIE - 8.075 Ft (6.730 Ft)
***SAPPHIRE HD4550 512MB GDDR3 1G HM HDMI PCIE - 12.360 Ft (10.300 Ft)
SAPPHIRE HD4670 512MB GDDR3 ULTIMATE PCIE - 18.556 Ft (15.463 Ft)
SAPPHIRE HD4670 512MB GDDR4 PCIE - 19.011 Ft (15.843 Ft)
SAPPHIRE HD4670 1GB GDDR3 HDMI PCIE - 19.229 Ft (16.024 Ft)

Memória (6...14ezer)
(DDR2 max 3GB-4GB, mert efelett nem vehető észre javulás,
a 800MHz-es is elég lehet ezekhez a procikhoz):
***2x1GB (dual ch) vagy 3x1GB (adott esetben ez néha lassabb mint a 2x1GB dual ch-ban),
SAMSUNG 1024Mb DDR2 800Mhz - 3.060 Ft (2.550 Ft)
KINGMAX TinyBGA 1024Mb DDR2 1066Mhz - 3.671 Ft (3.060 Ft)

2x2GB (dual ch) pazarlóan
SAMSUNG 2048Mb DDR2 800Mhz - 5.640 Ft (4.700 Ft)
KINGMAX TinyBGA 2048Mb DDR2 1066Mhz - 6.864 Ft (5.720 Ft)

Ház (9...12ezer táppal):
CODEGEN 201-CA 350W - 9.491 Ft (7.910 Ft)
CODEGEN MX-31-A2 400W - 9.948Ft (8.290Ft)
***ANTLER DM-318 220W Fekete-Ezüst - 10.572Ft (8.810Ft)
ANTLER DM-339 220W Fekete-Ezüst - 10.572Ft (8.810Ft)

HDD: (10...16ezer)
(SATA, és 2,5" hogy halk legyen)
***SAMSUNG 320GB 5400rpm 8MB SATA notebook - 15.336 Ft (12.780 Ft)

DVD-RW: (max5500, slim max10ezer):
(ha lehet SATA, de az IDE portos is jó, úgysem lehet mit kezdeni vele)
***LG GH-22NS30 SATA Fekete - 4.968 Ft (4.140 Ft)
Slim DVD-RW (ha olyan házat sikerült)
SAMSUNG SN-S083B/BEBE Fekete - 8.589 Ft (7.157 Ft)

BluRay:
BR olvasó, de DVD-RW:
NEC BC-5100S-0B Fekete - 28.320 Ft (23.600 Ft)
Ami már írni is tudja:
LG GGW-H20LRBB - 37.231 Ft (31.026 Ft)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Svindler
2009.06.19. 15:43
Ez a konfig jó lesz HD lejátszásra, de zsolesz minden kritériumának kétlem, hogy megfelel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. bitlisz
2009.06.19. 15:47
Távircsi:
nekem igaz egy rádiós cucc van (mert a másik szobában van a gép),
de ezt simán ajánlom, mert egy ismerősnek beállítottam
(elvileg csak Vistán a MediaCenterrel megy! De hekkeléssel bármi: Eventghost a program neve):

Wireless Vista Remote Control RC-2400 - br 6-7ezer Ft

Az összes Trust cuccot ajánlom, ebben a gépben pl a kártyaolvasó, USBs Bluetooth, vezeték nélküli bill+egér is az volt, olcsón, elfogadható minőségben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Svindler
2009.06.19. 15:56
bitlisz: dobtam egy privátot, kérlek nézz rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. J.o.k.e.r
2009.06.19. 16:03
Lancelot23: igen, valószínűleg itt lesz a baj. Win7 RC felpakolására sem volt idő, de remélem, hogy akinek ION 330-asa van és Vista vagy Win7 rendszerekkel megnézte HDMI-n keresztül a hangot, az majd ír ide pár sort.

HoPeter: Ez mind jogos, de az ASRock, ha maga mellékel wireless billentyűzetet és egeret, az tuti nem felelne meg mindenkinek, plusz meg is drágítaná a terméket. Sokan keresnének másik billentyűzetet és egeret, ha a gyári nem tetszik, az meg ugye pénzkidobás. Így olyan perifériát választhat a kedves user a cucchoz, amilyet csak akar, vagy a már meglévő vezeték nélküli cuccait is alkalmazhatja, szóval ez sztem így jó, ahogy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. bitlisz
2009.06.19. 16:05
"...egy ilyen kisméretű, kis fogyasztású, halk gépet, ami - az állításoddal ellentétben - a tesztek szerint simán viszi a normális kódolású 1080p mkv-kat..."
Kis méretű...ház kérdése:
de igaz, kb 1,5-2x ekkora egy kis mATX ház

Halk:
abszolut nem zavaró, kb2 venti:
tápventi (max kicseréled ha hangos, valami minőségire),
a gyári proci venti nem hangos (de egy csomó nagyon halk létezik),
a videokartya meg lehetőleg passzív, de az egyik 4670-es Sapphire 12cm-es ventivel irtozatosanhalk

Fogyasztás:
igaz, min 2x annyit is megehet (csak a proci: atom 4-5W, szemben a 45-el).
Saccra egy atom rendszer 35-40w-ot eszik, egy ilyen meg 60-100W-ot (vagy lemehet ez kb 55-re is).

Ha nonstop megy, áramszámlából kb havi 2,5-3 ezret is bezabálhat a gép (80W*24óra*30nap*45Ft/kWh).
Teát letöltésekre, file szervernek, stb ezt nem éri megtartani.


1 kérdés, használt már valaki ilyen gépet?
Valóban feláldozható a teljesítmény?
(ez kb 3-4szer nagyobb teljesítményű gép mint az atom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Gpety
2009.06.19. 20:27
Pöpec! Kicsi, keveset fogyaszt, csendes és még a teljesítményére sem lehet panasz. Ez azért odaver minden hasonló megoldásnak. Szerintem még az ára is elég jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Kobaljov
2009.06.19. 22:33
Alakul, de azt a kis ventit a procin igazán megoldhatták volna máshogy (érdekes, hogy az Inteles deszkákon a procin nincs is venti, csak a hídon)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. pluto
2009.06.19. 23:16
Ez az Atom még mindig nagyon gyenge... :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. nattila77
2009.06.20. 10:06
asrock ionos atom nettop: 28W
htpc-m: 48W

0.020kW x 24h x 30nap x 45ft (/kwh) = 648ft plusz kiadás havonta, 7776ft évente. cserébe azok a filmek is mennek, amit nem képes a GPU dekodolni ...

ettől függetlenül szerintem remek kis gép az asrock, kicsi, szép és nem is drága! csak éppen htpc célokra nem jo ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. imi93
2009.06.20. 22:37
pl full hd filmet nem vinne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Svindler
2009.06.21. 00:00
miért is nem? feketén fehéren le van írva, hogy amit csak ráeresztettünk elvitte. H.264 gyorsítás megy GPU-ból és annyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. szabtam
2009.06.21. 01:12
az előbb olvastam máshol egy kommentet, miszerint valaki vett egyet, (tehát saját tapasztalata), és nem túl halk, pedig egy ilyen géptől elvárta volna...

ti mit tapasztaltaltok erről?

lehet, hogy nem vettem észre, de analóg 5.1 kimenet van rajta? azaz aktív 5.1 pc-s hangfalszettet lehet-e közvetlenül rákötni?

a véleményem pedig akkor is ez, amit az előbb említett, másik topicba is írtam:

"tényleg nagyon aranyos az asrock kis gépe. de én elképzelhetetlennek tartom, hogy ne én rakjam össze a szám íze szerint a gépet.
annak viszont nagyon jó, aki a szereléshez, tervezéshez semmit sem konyít. csak miután hazaviszi, kicsit hangos lesz, mert occsó venti van benne, (mint ahogy írta valaki), meg kicsit ilyen, kicsit olyan.... - és kompomisszum hegyek, amik majd idővel, a használat során derülnek ki.
továbbra is inkább 100-ért összerakom magamnak. és pio-t teszek bele, scyte-ot, és seasonic-ot. nem 1-2 évig tartó másod osztályú összetevőket. (táp, venti, stb...)"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. zsolesz79
2009.06.21. 12:26
Ha valaki megbontja, mert mondjuk nagyob hdd-t szeretne belerakni, ugrik a gari?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. imi93
2009.06.21. 13:19
(Svindler @ 2009 Jun 20, 23:00) miért is nem? feketén fehéren le van írva, hogy amit csak ráeresztettünk elvitte. H.264 gyorsítás megy GPU-ból és annyi.
hát én mást sz?rtem le a tesztb?l
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. vegyszer
2009.06.21. 13:34
(zsolesz79 @ 2009 Jun 21, 11:26) hát én mást sz?rtem le a tesztb?l
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. bitlisz
2009.06.21. 18:46
Flash video gyorsítás (még) nincs.
Állítólag együtt dolgozik rajta az Nvidia az Adobe-al, hogy a köv támogatni tudja a h.264 alapu flash videomegjelenítést (Open Screen Project).

A felirat megjelenítés (ha kell), csak MPC HC-val megy DXVA-val.
Vagyis ha a video megjelenítés folyamába bekapcsolódik egy felirat meg is szűnt a hardveres gyorsítás...marad a proc.

Sajnos nem az összes mkv video megy DXVA-val.
A legújabb MediaPlayer Classic Home Cinemaval nemrég teszteltem gyűjteményem:
203 videóból (38db 1080p, 165db 720p),
35 nem ment DVXA-val (21db 1080p, 14db 720p)
Nem ment:
az összes HD Quickime videó amit az Apple Trailerről töltöttem le (MPC-HC DXVA bekapcsolva állapotot mutatott, de írtózatosan szaggatott),
az összes HD-WMV és HD Divx-ek (sok Imax film van így),
ts-ek többsége beleakadt (mpeg transport stream-ek, pl HD TV adás, vagy HD kamerával felvett anyagok).
DXVA lejátszáskor pár videónál megfigyelhető a nagymértékű "kockásodás" (CoreAVC-vel nem), melytől teljesen élvezhetetlen a videó.
Viszont az összes 720p-s sorozat ment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. vegyszer
2009.06.21. 22:58
Az OK hogy nincs benne flash gyorsítás. De hogy a fent linkelt flasht lejátsza-e, az nem egyértelmű.

MÁS:
Ha rárakok egy DVB-T tunert, ami támogatja az EVR-t, akkor az elvileg a videókártyán tud HD jelet dekódolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. zsolesz79
2009.06.22. 15:10
(bitlisz @ 2009 Jun 21, 17:46) A legújabb MediaPlayer Classic Home Cinemaval nemrég teszteltem gy?jteményem:
203 videóból (38db 1080p, 165db 720p),
35 nem ment DVXA-val (21db 1080p, 14db 720p)
Nem ment:
az összes HD Quickime videó amit az Apple Trailerr?l töltöttem le (MPC-HC DXVA bekapcsolva állapotot mutatott, de írtózatosan szaggatott),
az összes HD-WMV és HD Divx-ek (sok Imax film van így),
ts-ek többsége beleakadt (mpeg transport stream-ek, pl HD TV adás, vagy HD kamerával felvett anyagok).
DXVA lejátszáskor pár videónál megfigyelhet? a nagymérték? "kockásodás" (CoreAVC-vel nem), melyt?l teljesen élvezhetetlen a videó.
Viszont az összes 720p-s sorozat ment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. bitlisz
2009.06.22. 17:43
zsolesz79: 32bites Vista

Azért egy olyan tesztre kíváncsi lennék, hogy CoreCodec CUDA támogatással működik-e ezzel az nVidia 9400-al.
720p anyagokat milyen processzor kihasználtság mellett viszi.
(vagy 1080P-s, ha megy egyáltalán).
Mert azzal a feliratozás közben is működhet a HW-es gyorsítás.
És állítólag több videó kódolást támogat mint a DXVA.

Angolul tudóknak:
egy angol nyelvű, de jó cikk az ION-ról:
http://www.guru3d.com/article/nvidia-ion-p...review-preview/

AMD780G + Athlon 4850 fogyasztásról egy graf alul
http://www.guru3d.com/article/amd-780g--at...-ecs-a780gma/11

egy másik jó cikk a HW-es videogyorsításról:
http://www.guru3d.com/article/accelerate-x...-the-gpu-guide/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gellertist...
2009.06.22. 22:23
vegyszer:
kiraktam a puzzle, futott jol.
Vagy nem ezt kellett volna?

megneztem ezt a XBMC-t Ubuntu alatt.
durvan kellemes. asszem megtartom
720p megy szepen, 1080p beszaggat, de at viszi mplayer alatt nativan coreavc-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bille
2009.06.23. 11:37
hmmm.
Biztosan velem van a baj.
Ti nem áruljátok a gépet???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. danee91
2009.06.23. 14:34
http://ipon.hu/webshop/product/asrock_nett...30_feher/114367
http://ipon.hu/webshop/product/asrock_nett...0_fekete/114368
Nem erre gondolsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. bille
2009.06.23. 20:54
danee91
De!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bacsom
2009.07.02. 16:45
Kikerült az 1.40-es firmware az Asrock oldalára. A ventillátor egyre halkabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nforce
2009.07.05. 10:57
"Kikerült az 1.40-es firmware az Asrock oldalára. A ventillátor egyre halkabb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. danee91
2009.07.05. 12:54
Asztali vinyónál az 50 fok már kezd bajos lenni, sajna a laptopomban is ennyi a vinyó :/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. imi93
2009.07.05. 14:24
(nforce @ 2009 Jul 5, 09:57) Valakinek van esetleg ötlet vagy tunningolt már valamit h?tés ügyileg? Engem egyedül ez zavar most...amúgy elégedett vagyok a kis géppel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nforce
2009.07.05. 23:56
Nekem is normalon van és valóban ilyen 45 fok körüli a vinyo. És az MCP-nél meg a GPU diódánál mennyi volna az optimáis? Valami kell farigcsálni ezzel a hűtéssel...majd törpölök rajta. Kár hogy ezt kicsit alulkalkulálták....amúgy nagyon jó gép filmezésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nforce
2009.07.06. 09:04
Valahogy úgy kellene, hogy maradandó változás ne legyen a házban elvégre 2 év garis vagy mifene. Akárhogy nézem...nem értem mi volt a koncepció a hűtés kialakításnál....szerintem össze-vissza kering a levegő. A két venti ellentétesen mozgatja a levegőt, vagy tévedek? Semmi értelme...
A két borda elég közel van egymáshoz. Nem lehetne azt, hogy a kis ventit kivenni és 1 db 8 centis ventit a két borda tetejére erősíteni....és akkor egyszerre hűtené a cpu-t és a chipsetet. Jó lenne, ha kicsit több helyen tudna kiáramolni a levegő....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nforce
2009.07.06. 13:08

Hát az nájsz........az igazság az, hogy még nem szedtem szét. Próbáltam keresni a kissebb venti helyett egy olyat ami esetleg nagyobb fordulaton is csendesebb. Talán jelentene valamit. De ha jól tudom a kicsi 30mm-es és hát eléggé reménytelen vállalkozás szerelhető 30mm-es ventit beszerezni. Ráadásul nem is tudom mennyit forog a kis drágaság. Az Everest nem írja ki. 40 mm-est találtam...kérdés hogy befér-e és hogy lehet-e normálisan rögzíteni... Vagy esetleg a nagyobbik helyett egy fürgébbet hogy gyorsabban dolgozza kifelé meleget. Mert hátul ahogy odaraktam a kezem elég meleg levegő távozik.... Végső megoldásként jégkocka egy zacskóban....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. somakb
2009.07.06. 16:14
Engem is érdekel ez a cucc. De ez a melegedés zavar. Tető fedlap nélkül mennyire meleg? Mert gondoltam itt olyanra hogy esetleg kapna egy ilyen hangszórófedő fekete szövet szerűséget ami fogja azért valamennyire a port, de ha eleve a hdd/dvd alá szorul be a meleg akkor...

A másik kérdésem, külföldi tesztben is olvastam audió átviteli problémát a hdmi-n. Az nv hdmi audio drivere segít ezen a problémán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nforce
2009.07.29. 16:06
Valakinek valami megoldása a hűtésre esetleg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vegyszer
2009.07.31. 16:21
Nekem ezért is jön be jobban a
POINT OF VIEW Mobii ION miniPC CS330

Majd 13 centi magas (220x330x129mm (W
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kelzsoca
2009.08.19. 19:40
nforce

Először is mérd le normális programmal a hőfokokat!
Ajánlom a Real Temp programot hozzá!

Nekem internetezés alatt, BIOS-ban auto-ra állítva a ventilátor szabályzást ezek a hőfokok:

CPU: 45C, 51C
GPU:73C
HDD:50C
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sfsxnight
2009.08.31. 23:06
"amelyben előzőleg elvégeztük a DXVA támogatás, azaz a hardveres videó gyorsítás használatához szükséges beállításokat"

Ezt hogy/hol lehet beállítani a lejátszóban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!