iPon Cikkek

Assassin's Creed 4: Black Flag - kalózok között

Dátum | 2013. 11. 01.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Azan már senki nem lepődik meg, hogy évente kapunk egy új Call of Duty-epizódot, elvégre két csapat dolgozik rajta felváltva. Viszonylag könnyű belátni, hogy egy csőben végigvezetett, rövid adrenalinbomba kampányt, és egy folyamatosan fejlesztett, évente bővülő többjátékos módot azért nagyjából egyszerűen meg lehet oldani. Legalábbis jóval egyszerűbben, mint egy hatalmas, nyitott világra épülő, kötetlen játékmenettel rendelkező sandbox címet. Éppen ezért kicsit sokkolt a hír, amikor pár évvel ezelőtt kiderült, hogy a Ubisoft bizony minden évben ki fog adni egy Assassin’s Creedet. Ahhoz, hogy a kiadó ezt véghez tudja vinni, irgalmatlan erőforrások befektetésére, és rendkívüli szervezésre volt szükség. Az egymást követő epizódokon különböző csapatok dolgoztak egyszerre (jelen tesztalanyunkon összesen hét), több száz emberrel, kontinenseken átívelő együttműködésben. Így, habár a Black Flag pusztán egy évvel követi az előző számozott epizódot, valójában már három éve készül, és nagyrészt teljesen mások munkálkodtak rajta, mint Connor történetén. Ráadásul idén minden korábbinál nagyobb a nyomás a Ubisofton: egyrészt az Assassin’s Creed III némileg vegyes fogadtatásra talált, másrészt pedig a Watch Dogs megjelenését elhalasztotta a kiadó. Ez pedig azt jelenti, hogy keresztplatformos és keresztgenerációs címként az Assassin’s Creed 4-nek kell képviselnie a Ubisoft nevét a PlayStation 4 és az Xbox One indulásakor, amellett, hogy a játék természetesen elkészült Xbox 360-ra és PlayStation 3-ra, valamint megjelenik PC-re és Wii U-ra is, hiszen ekkora költségvetés mellett nem engedhető meg, hogy kihagyják a jelenlegi konzolok mintegy 140 millió főt számláló bázisát. Így sok kérdés kavargott a fejünkben a teszt megkezdésekor. Vajon egy ekkora játékot meg lehet valósítani a jelenlegi generáción komolyabb kompromisszumok nélkül? Nem fáradt még el véglegesen a franchise?

Nos, ha a történetet nézzük, akkor biztosan nem, ugyanis az Assassin’s Creed 4 sztorija talán a legjobb a második rész óta. Főhősünk a brit Edward Kenway, aki tengerészből válik kalózzá, és ha a neve ismerősen cseng, az sem véletlen. Ő az előző rész elején szereplő Haytham Kenway apja, s így tehát Connor nagyapja. Edward azonban jelentősen más figura, mint az előző részek főszereplői: alapvetően nem részese sem az orgyilkosok, sem pedig a templomosok csapatának, így tehát közvetlenül nem csatlakozik ahhoz a történethez, amit a korábbi epizódokban az írók folyton ráerőltettek a kulcsfigurákra. Edward bizony egy kalóz, és mint ilyen, elsősorban a saját érdekeit nézi, magán kívül pedig legfeljebb a hajója legénységével törődik. Persze nem lenne a játék címe Assassin’s Creed, ha végül nem íródna bele a sorozaton átívelő fő történeti szálba, de ez csak jóval később esik meg, addig pedig skatulyáktól szabadon mozoghatunk. Ez pedig nagyon jót tett a játéknak. Kalandjaink helyszíne a 18. századi Karib-tenger, annak szigetvilága, illetve nagyobb városai. Először is szögezzük le: a hajóval bejárható terület egész egyszerűen hatalmas. Teljesen ledöbbenünk, amikor először szembesülünk vele, hogy ez a roppant tenger csak ránk vár, háborgó vizeivel, tele mindenféle titokzatos szigettel, felderítetlen területekkel, ősi romokkal, régi civilizációk fellelhető nyomaival, építményeivel. Ráadásul az egész teljesen nyitva áll az első pillanattól kezdve, habár hamar rá fogunk jönni, hogy zöldfülűként azért nem nagyon érdemes rögtön elhajóznunk a legveszélyesebb helyekre. Ami pedig talán a legjobb, hogy az egész töltések és megszakítások nélkül, teljesen folyamatosan működik. Meglátunk egy szigetet, ami érdekesnek tűnik? Parkoljuk le a hajót, ugorjunk a vízbe, ússzunk ki a partra, és máris felderíthetjük. Az egész teljesen szabad, ami nagyon jól tud esni a harmadik rész erősen limitált be- és kilépési pontjai után, melyek jelentősen rombolták a szabadon bejárható világ nyílt érzetét.
Ezt a korlátok nélküliséget egyedül a három nagyváros esetében töri meg töltés - mert természetesen ismét csak nem Assassin’s Creedről beszélnénk, ha nem lennének részletesen kidolgozott, nagy települések. Ezek most Kingston, Havanna és Nassau, melyek közül az első brit, a második spanyol, az utolsó pedig a kalózok fennhatósága alatt áll. Ami azonban fontos, hogy habár ezek a városok is rendelkeznek felismerhető építészeti és történelmi jellegzetességekkel, közel sem annyival, mint mondjuk Róma vagy Velence, így a játék készítői nem érezték szükségesnek, hogy különböző küldetéseken keresztül részletesen bemutassák nekünk, milyen ügyesen és történelemhűen sikerült lemodellezniük ezeket. Ez ismét levesz egy terhet az Assassin’s Creed válláról, így az utóbbi részekben lassan unalomba fulladó városi missziók is új lélegzethez juthatnak, a készítők pedig kreatívabban alakíthatták ki a területeket. Azt persze most sem tudta kihagyni a Ubisoft, hogy ne dobjon be a történetbe néhány (némileg) újraértelmezett történelmi karaktert. Így összefuthatunk a legendás Feketeszakáll kapitánnyal, akitől én több ponton majdnem teleraktam a gatyámat (mígnem aztán megszerettem), de szerepet kap Calico Jack, Charles Vane és Benjamin Hornigold is. Valahogy a történet során sokkal jobban kijön az egyes karakterek személyisége, mint korábban, és ugyanez igaz az Edwardot támogató csapatra is, akikkel szépen lassan összeszokunk, és megszeretjük őket. Így tehát az Assassin’s Creed 4 története sokkal emberközelibb, változatosabb és érdekesebb, mint (megkockáztatom) eddig bármelyik epizód. Persze idővel kapcsolatba kerülünk az orgyilkosokkal és templomosokkal, s hozzájuk (meg tetemes mennyiségű kalózhoz) hasonlóan ráállunk a titokzatos Observatory, egy ősi civilizáció nagy erőt tartogató templomának felfedezésére, azonban a játék mindezt úgy vezeti fel, hogy azok sem érzik, hogy lemaradtak valamiről, akik most ugranak be először a sorozatba.

Persze, ahogy azt már megszokhattuk, kapunk egy jelenkorban játszódó történeti szálat is. ami azonban jelentősen másmilyen, mint a korábbi részekben. Desmond története ugyanis az előző epizód végén lezárult, s míg korábban szükség volt arra, hogy fizikailag csatlakozzon az Animusba, emlékeit most már a modern irányelveknek megfelelően feltöltötték a felhőbe. Ez pedig lehetővé tette, hogy a csúnya gonosz Abstergo kedvére kutakodjon benne, amihez érdekes módon a cégnek szüksége van egy játékosra. Ugyanis az Abstergo Industries leányvállalatánál, az Abstergo Entertainmentnél járunk, ami egy játékfejlesztő cég, és azzal az ürüggyel csábít be játékosokat, hogy átélhetik emberek emlékeit - és itt bizony van egy érdekes szakasz Desmond múltjában, amit érdemes lenne “végigjátszani”... Így az a különleges helyzet áll elő, hogy a játékos gyakorlatilag saját magát alakítja ezekben a részekben, az pedig már csak külön poén, hogy mintha a Ubisoft is saját maga ironizált változatát jelenítené meg a cégben - még az Abstergo székhelye is ott van Montreálban, ahol a játékot készítő csapaté. A jelenkorban játszódó rész egyébként elég rövid, és semmi különös nem derül ki benne, így nyilvánvaló, hogy ezt folytatni fogják még. Itt főként az lesz a feladatunk, hogy mindenféle harc nélkül különböző információkat tudjunk meg, lehallgassunk embereket, és logikai feladványokon küzdjük át magunkat. Szerencsére nem vesz el sok időt, ami jó, mert így többet tölthetünk a tengeren, aminek viszont minden egyes percét élvezni fogjuk. Hajónk, a Jackdaw fedélzetén különösebb felkészültség nélkül szelhetjük át a vizeket, ami sok esetben nem is olyan egyszerű, hiszen a nyugodt, békés hajókázást sokszor törik meg viharok, vagy ellenséges hajók támadásai. A hajó irányítása jól adja magát és még a harmadik résznél is egyszerűbb, simább, könnyedebb, így semmi nem tereli el a figyelmünket akkor, amikor végre ütközetre kerül sor. Ha mi lépünk fel agresszorként, akkor először is távcsövünket használva kielemezhetjük a kiszemelt áldozatot, s megtudhatjuk, mennyi és milyen jellegű zsákmányt szerezhetünk meg tőle, és mennyi pénzt tehetünk zsebre.
Maga a tengeri ütközet alapvetően két fázisból áll. Az egyikben a hajónkat irányítjuk, kifejezetten egyszerű és könnyed módon, a különböző oldalakról különböző ágyúkat és fegyvereket elsütve. Amennyiben sikerült megfelelően megrongálni az ellenséges hajót, úgy érdemes átkelni annak fedélzetére, ha ugyanis ezt nem tesszük meg, úgy csak a zsákmány egy része ütheti a markunkat. Ilyenkor aztán már az Assassin’s Creedtől megszokott közelharci játékmenetben lehet részünk, ami sajnos továbbra sem változott. Ez azt jelenti, hogy továbbra is kvázi egy gombot kell használnunk a támadásra, míg a megfelelő időben blokkolhatunk és ellentámadhatunk. Az egész már kicsit akadozósnak és nyögvenyelősnek tűnik, mindenképpen megérett a teljes renoválásra a következő részben. Ráadásul a sokszor bénán működő kamera sem válik előnyünkre, főleg nagyobb tömegekben, és továbbra is bekaphatunk a képernyőn kívülről érkező halálos lövést, amiről sosem tudjuk meg, ki adta le. Szerencsére azonban a lopakodáson sikerült javítani. Na nem magán a mechanikán, az továbbra is közel alkalmatlan lopakodásra, viszont most volt annyi esze a készítőknek, hogy a területeket úgy építették fel, hogy az megfeleljen az ilyen jellegű követelményeknek. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb célpontot megközelíthetjük az aljnövényzet takaró hatását kihasználva, illetve sokkal több a tereptárgy és objektum, melyek mögé elbújhatunk. Így szerencsére a sorozatban rendszeresen visszatérő “távolról kövesd és hallgasd le” jellegű küldetések sem olyan fájdalmasak már - nem kell többé feltétlenül a tömeget kihasználva mozognunk, és így az NPC-k mesterséges intelligenciájára hagyatkoznunk. Nem fejlődött tovább a ravasz lenyomásával aktiválható parkour-mód sem: emberünk továbbra is teljes nyugodalommal végigugrál minden tereptárgyon, ami szembe jön, és pont ugyanúgy “ragadnak” a különböző objektumok, mint az előző részben. Ez egyfelől azt jelenti, hogy nulla erőfeszítéssel szelhetjük át a városokat, másfelől viszont azt is, hogy Edward ott is akrobatikázásba kezd, ahol nem is akartuk.

Ezek azonban csak apróságok, és nem tudják elterelni a figyelmet arról, mekkora világot fedezhetünk fel, és mennyi mindent csinálhatunk. Hallgathatjuk, ahogy a fedélzeten a legénység énekel és láthatjuk, ahogy a békés tengerből egy hatalmas bálna emelkedik ki - amit aztán le is vadászhatunk (ezért természetesen már a PETA is beszólt a fejlesztőknek). Számos helyen beúszhatjuk a tenger fenekét, kincsek után kutatva, vagy kievickélhetünk egy darab szárazföldre, hogy egy holttestnél talált térképpel - melyen nagy piros X van, új kalandba vessük magunkat. Bejárhatunk történelmi romokat vagy akár vadászhatunk az erdőbe, rajtunk áll. Utóbbinak egyébként most már értelme is van, ugyanis a korábbi craftolási rendszer helyét átvette egy, a Far Cry 3-ból átemelt szisztéma, melynek segítségével a különböző bőrökből és csontokból felszerelést készíthetünk, vagy növelhetjük életerőnket. Ehhez hasonlóan a hajónk páncélzatát és fegyverzetét is folyamatosan fejleszthetjük, különböző fémek és fák felhasználásával, megvásárlásával. Ami a többjátékos módot illeti, az mindig is csak egyfajta bónusz volt az Assassin’s Creedben, hiszen a legtöbben a kampány miatt szeretik játékot. Ma már azonban egy ekkora cím nem jelenhet meg multiplayer nélkül, így a Ubisoft is tovább csiszolta kicsit a dolgokat. A legfontosabb újítás a GameLab bejövetele, ami mind a hat elérhető játékmódot a kezünkbe adja, hogy utána különböző paraméterek állítgatásával testreszabjuk őket. A készítők azt ígérték, hogy az így kialakított legnépszerűbb “új játékmódok” akár hivatalosan is bekerülhetnek később a multiplayerbe, úgyhogy érdemes kísérletezni, hátha olyat találunk, ami mindenkinek nagyon bejön. Nem meglepő módon az egyelőre legnépszerűbbnek tűnő modifikáció a cooldownok kikapcsolása, így mindenki szinte folyamatosan használhatja a különböző képességeit, de mókásnak tűnt az is, amikor közelharcban senkit nem lehet megölni, kizárólag pisztolyokkal. Szintén újdonság a kooperatív Discovery mód, ami egy kisebb sztorin keresztül igyekszik bemutatni minden apró-cseprő trükköt, ami ahhoz kell, hogy feltuningolt Wolfpack módban sikeresek lehessünk. Ezen kívül pedig továbbra is elérhetőek a szokásos módok, melyek között megtaláljuk a domination, a capture the flag és a deathmatch helyi megfelelőit is.
De mi a helyzet a grafikával? Nos, egyelőre csak a jelenlegi generációs konzolokon futó változatot tudtuk tesztelni, azonban meg kell hagyni, már az is fantasztikusan néz ki. A Ubisoft tényleg kihozta az Xbox 360-ból és PlayStation 3-ból, amit csak lehetett, abszolút nem lehet okunk panaszra. Mindez a next-gen masinákon némileg szebben fest majd, részletesebb karakterekre, nagyobb látótávolságra és szebb vízre számíthatunk többek között, de ha valaki csak a grafika miatt várna a vásárlással, akkor inkább azt javaslom ne tegye - az Assassin’s Creed 4 nagyon szép, és tökéletesen játszható a mostani konzolokon. A hangok és zenék területén sem lehet okunk panaszra: a városok élnek, a legénység rendkívül változatos módokon tud megnyilvánulni (és énekelni), a szinkronhangok tökéletesen megfelelnek a karaktereknek, és az egész úgy általában véve nagyon egyben van. Mindez elmondható az egész játékról: nagyon egyben van. Meglepő, hogy egy olyan anyag, ahol szabadon hajókázhatunk a végtelennek tűnő tengeren, és ahol három nagyvárost, és ki tudja mennyi szigetet járhatunk be, ennyire koherens és összeszedett lehet. Folyamatosan érezzük a fejlődést, a haladást, még akkor is, amikor csak egy szállítmány rumot halászunk ki a tengerből, arra gondolva, hogy később ezt eladhatjuk, és fejleszthetjük belőle a hajónkat. A Black Flag kétségtelenül jóvá tette azt, amit a Ubisoft elrontott a harmadik résszel, és könnyen lehet, hogy megalkotta a sorozat egyik legjobb darabját, ami közben az egyik legjobb kalózos játék is az utóbbi évekből.

Platformok: PlayStation 4, Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, Wii U, PC Tesztplatform: Xbox 360
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. DogTheDog
2013.11.01. 12:07
Nem akarom elolvasni,a spoilerek miatt,igy csak egy egyszeru kerdesem lenne,mekkorak a varosok?Engem a 3 azert abranditott ki,mert ugyan nagy volt a terulet,a varosi reszek elvesztek az elozo reszekhez kepest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. davidrt
2013.11.01. 12:07
Kell, kell, kell!!! Számomra ez GTA5 killer játék. Az AC3 is bejött, de ez valami fenomenális lesz! Skull Edition (PC változat) előrendelve, nov. 22 naptárba bekeretezve, én már alig bírom ki
Csak könyörgöm ne b*sszák el a portolást. Ez lett a "veszte" az AC3-nak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. davidrt
2013.11.01. 12:16
DogTheDog: A teszt spoiler mentes, a városok meg:

Havana
Nassau
Kingstone-ról nem találtam fotót

Nem tűnnek kis városoknak, de úgyis a tenger lesz a fő terület, plusz a rengeteg apró szigetecske.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. davidrt
2013.11.01. 12:41
Egyébként tegnap gondolkoztam el azon, hogy mennyire közös is a GTA és az AC életútja!

1. Megszületik az alap játék, látszik, h ebből lesz valami
-GTA 1-2, AC 1
2. Elkészül a nagy átütést jelentő következő rész, a játék "világhírű" lesz
-GTA 3, AC 2
3. Kiadnak 2-2 folytatást, előrelépés az elődhöz képest
-GTA Vice City és San Andreas, AC Brotherhood és Revelations
4. A kövi rész nem képes teljesíteni az elvárásokat. Nem bukás, de a rajongók egy kicsit meghátrálnak
-GTA IV, AC III
5. Újra a csúcsra tör mindkét játék, az év játéka címért küzdenek, a rajongók elégedettek, hatalmas siker
-GTA 5, AC IV

Csak én látom ezt így? Már már komikusan hasonló eseménysorozat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. uristen
2013.11.01. 13:40
A legrosszabb, hogy én nem annyira vagyok oda a kalózkodásért. Attól függ, melyikre gondolunk. >D
A tolvaj és orvgyilkos szerep még oké.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. NovaTerra
2013.11.01. 14:23
Kaizoku ou ni ore wa naru!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. DogTheDog
2013.11.01. 14:23
Ettol tartottam,alig van a varosoknak szerepe mar a harmadik resz ota,egyre kisebbek lesznek,lehet ezt is hagyom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mikej95
2013.11.01. 16:32
A linkelt képek alapján látom a gyűjthető cuccok még mindig benne maradtak, az AC III-ban eléggé visszafele sült el a ládanyitogatós kényszer, miszerint abban vannak a receptek, egyetlen amit elértek vele, hogy a játékosok fele nem fejlesztett.

A PC verziót gondolom véletlenül sem a PS4-ről butítják le, hogy szép legyen, hanem 1:1 átviszik a mostani PS3/XBox 360 grafikát, hogy lehessen ugatni, hogy a PC elmaradott...

A játékmenet újult, de kíváncsi leszek, hogy ez a nagy szabadság hova vezet, elvégre anno a Shadow of the Colossus és a GTA San Andreas is tipikusan olyan játék volt, amit nem játszhatott ki senki sem teljesen, mindig maradt egy kis titok még a megszállott játékosok számára is(SotC-ban még besegített az is, hogy a kreatív csapat 48 ellenséget akart, papírra már csak 24 lett vetve, de a végleges játékba már csak 16 jutott, viszont a 'nyomok' és utalások jó részét voltak kedvesek nem eltávolítani a tisztelt fejlesztők és a térképet is megkozmetikázták).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tomchee
2013.11.01. 17:11
A 3 nál csak jobb lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. usshgww
2013.11.01. 19:19
NovaTerra: Nem mert ÉN!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hympyke
2013.11.02. 08:16
No, nem veszem meg... gyűjtögetek a PS4re...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Shinjiii
2013.11.02. 08:52
Valaki tud arról valamit, hogy mennyivel komolyabb erőforrást igényel az AC3-hoz képest PC-n?

Nekem az AC3 minimumon futott szépen (közel tök ugyanolyan grafikával rendelkezik, mint max beállítások mellett, érdekes), kéne a megerősítés, hogy a 4 is futna-e ugyanígy (reménykedem, mert ugyanazon engine hajtja)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. davidrt
2013.11.02. 09:57
http://lmgtfy.com/?q=assassin%27s+creed+iv+black+flag+g%C3%A9pig%C3%A9ny#

Amúgy kb mint a III, csak reméljük ezt jobban portolják. Ha a III elfutott, szerintem ez is el fog. Bár nem tudom milyen játékélményt ad, hogy mindent minimumra leveszel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller david...
2013.11.02. 11:26
Sokan alapból minden játékot minimumra vesznek, én például a látótávolság, felbontás, textúra, model polligonszám és a képernyőn látható objektumok számán kívűl általában mindent minimumra szoktam venni, és csak akkor tornászom feljebb a dolgokat ha mindenképp megy a stabil 60 FPS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2013.11.02. 12:16
kiskoller: Ja, lehet játszani post processing, motion blur és élsimítás nélkül is(alacsony felbontású monitor mellett viszont jól jön az utóbbi).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. adler741
2013.11.02. 12:37
A 3.rész magyarúl jött ki ,nem tudjátok hogy ezen is lesz gyárilag magyar felirat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Shinjiii
2013.11.02. 12:52
davidrt

Mondom, az AC3-at is abszolút minimumon játszottam 1360x768-ban, és szándékosan még csináltam két screenshotot is min. és max. grafikáról is. Különbség kb. annyi volt, hogy egy fokkal mélyebbek voltak a színek, és élesebb volt a kép, ami számomra teljesen elenyésző különbség.

De ezeknek a gépigényeknek nem hiszek, volt már arra is példa, hogy az ajánlott szintet súrolta a gépem, és nem volt hajlandó max. beállítások mellett 1366-ban 30 fps-el futni, tehát attól fogva szarok erre a dologra.

adler741

Magyar boltokban elvileg magyar felirattal kell jöjjön, nyár végén még sok helyen ezt említették.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. adler741
2013.11.02. 13:50
Jaj de jó! köszi Shinjiii az infot!Érzem hogy ez jo játék lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shinjiii
2013.11.02. 20:15
Nem csak lesz, az is! Alig várom már, hogy lemenjen a használt ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. XtreemX
2013.11.03. 10:41
Na,akkor PS3-ra rendelem is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThePoweR
2013.11.03. 13:48
Shinjiii: Na de az ajánlott gépigény nem is a maxon való futtatásra van megadva. A minimum az amin még elindul a játék és talán fut 30fps-el az ajánlott gépen meg már jól is néz ki és 60fps-t is elérheted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. czabi007
2013.11.03. 17:32
@Shinjiii

Én 1920*1080-ban játszottam, és ott elég komoly különbségek voltak min és max között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Shinjiii
2013.11.03. 18:53
Arra szarok rá. Nem vagyok ínyenc, sem pedig annyira nemes vérű, hogy nekem fullhádébe' kelljen nyomnom bármit is. Főleg 21"-os monitorral. Pár recés él beleférne mondjuk ott is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!