iPon Cikkek

Assassin's Creed: Liberation HD - Szintet lépett kézikonzolról?

Dátum | 2014. 01. 30.
Szerző | Mastigias
Csoport | JÁTÉK

Az Assassin's Creed III: Liberation 2012 októberében jelent meg PS Vita-ra, exkluzív címként, így mint a sorozat rajongója, szomorúan kellett hogy elkönyveljem, soha nem fogok vele játszani. Aztán bejelentették az Assassin's Creed: Liberation HD-t, átdolgozva, szebb grafikákkal, a Vitás irányításra kigyúrt részek helyett új küldetésekkel. Főhősünk Aveline de Grandpré, egy francia nemes és egy afrikai rabszolganő szerelemgyermeke, aki édesapjával és mostohaanyjával tengeti jómódú hétköznapjait New Orleans városában, az 1760-as, 70-es évek táján. Ha mindössze ennyiről lenne szó, elég érdektelen lenne számunkra Aveline története, de hősnőnk nem meglepő módon kettős életet él: nappal ártatlan úrilány, este viszont kegyetlen assassin. A játék elején viszont csak néztem, mibe is csöppentem: az egyik pillanatban még csirkét kergettem a kislány Aveline-nel, a másikban már rosszfiúkat vertem le felnőttként, majd megjelent egy tag, akinek kígyó csusszant ki a szájából. Ennél a pontnál elgondolkodtam, milyen tudatmódosító szert juttathattak a szervezetembe, vagy hogy esetleg nem a megfelelő játékot indítottam el, de rövidesen kiderült, egy rémálomról volt szó, ami remekül látta el a tutorial szerepét. PC-n a megszokott billentyűkiosztással találkozunk, de ahogy a legtöbb külsőnézetes játéknál elmondom, most is megteszem: hasonló stílusú mókákhoz (pl. Batman: Arkham és Star Wars: The Force Unleashed széria) érdemes beszerezni egy kontrollert, mellyel sokkal kényelmesebb az irányítás.
A sorozat rajongói az alap játékmenetet régi ismerősként köszönthetik, viszont a Ubisoft jómunkásembereinek sikerült egy kis újítást is belecsempészniük az eddigiekbe: Aveline háromféle öltözék közül választhat, melyeknek mind megvan a maguk funkciója. Rabszolgaként (Slave persona) nem kelt akkora feltűnést, mint orgyilkos gúnyájában, felmászhat az épületekre is, viszont kevesebb fegyvert használhat, mint alapból. Körözési szintjét falragaszok letépésével csökkenthetjük. Orgyilkosként (Assassin persona) teljes fegyverarzenálunkat bevethetjük, sőt, egy új képességet is, az őrök viszont mindig gyanúsan tekintenek ránk: a megoldás a korrupt elöljárók lefizetése. Úri hölgyként (Lady persona) elcsábíthatjuk a katonákat, akik limitált ideig testőrként követnek minket, és körözési szintünk is lassabban csúszik felfelé (a magas körözési szint ellenszere ebben az esetben a szemtanúk likvidálása), viszont nem tudunk mászni, nem használhatunk klasszikus fegyvereket, valamint utcai sihederek vegzálnak minket. Hogy éppen melyik ajánlott - vagy kötelező - az adott küldetéshez, arra a játék mindig figyelmeztet, magát a ruhaváltást pedig öltöző szobákban hajthatjuk végre, ezeket pénzért vásárolhatjuk meg városszerte. Szerintem jópofa kis újítás ez, bár még inkább az lenne, ha egy küldetést többféleképpen is meg lehetne oldani, és mi választhatnánk ki, melyik stílust részesítjük előnyben... A Lady persona kis napernyőjéből kilőhető mérgezett nyilat mindenesetre megmosolyogtam, már-már James Bond-ot juttatta eszembe a trükkös kütyü.
A szokásos küldetéseken kívül (menj ide, hallgasd ki ezt, öld meg azt) találkozhatunk még szekeres meneküléssel, Eagle Vision-ös nyomozósdival, valamint egy Trade System nevű minijátékkal is, melyben nehezen megkeresett pénzünket forgathatjuk vissza a gazdaságba: értékesíthető anyagokat vehetünk, majd azokat hajóra pakolhatjuk, a hajót pedig kiküldhetjük más városokba profit reményében. Ezeken felül a mocsárvidéken csónakázhatunk, és aligátor tojásokat gyűjtögethetünk, persze csak azután, hogy jobblétre szenderítettük a fészek körül ólálkodó aligátort egy QTE (Quick Time Event) keretein belül. A városban az öltözőhelyeken kívül szabókat is megvásárolhatunk, akiknél mindhárom persona-hoz más-más színösszeállításban szerezhetünk be ruhákat, valamint egy idő után bázisunk is lesz, ahol fegyvereinket, és öltözékünket cserélgethetjük kedvünkre. Korábban már említettem egy új képességet, mely a Chain Kill nevet kapta. Ennek a lényege, hogy az idő megfagyasztásával a Splinter Cell: Blacklist-hez hasonlóan kijelölhetjük ellenfeleinket, akiket aztán Aveline látványosan kivégez. Kellemes lehet ez a mozdulatsor a szemnek, de... Itt kell megjegyeznem, hogy véleményem szerint az Assassin's Creed sorozat egyik legnagyobb hibája mindig is a túl könnyű harcrendszer volt. Hiába vannak erősebb ellenfelek, megfelelő reflexekkel ők sem jelenthetnek túl nagy akadályt, a negyedik részben például csak a mesterlövészek jelentenek igazi fenyegetést. Abban az esetben pedig, ha kivédünk egy felénk irányuló támadást, és kioltjuk támadónk életének lángját, alapból addig folytathatjuk az egygombos kivégzéseket, míg meg nem akasztanak minket, éppen ezért eszünkbe sem fog jutni a Chain Kill-t használni akció közben.
Egy felesleges újítás még nem volna túl nagy baj, de további problémák is akadnak szép számmal a Liberation-ben, ott vannak például a zavaró, pezsgő fénykörök, melyek aktuális küldetéseinket, küldetés közbeni teendőinket jelzik számunkra: olyanok, mintha hatalmas szénsav buborékok lennének, teljesen elütnek a környezettől (ez így is van jól, hiszen ez a funkciójuk, de ebben a formában rondák). A Vita-s verzió esetében még megértem, hogy ilyeneket használtak, kis képernyőn nem feltétlenül szúrja ki az ember a többi részben megszokott jelöléseket, de PC-n csúnyák, és van, ahol feleslegesek. Amikor például az volt a feladatom, hogy másszak fel a közeli épület tetejére, a fejlesztők úgy érezték, érdemes 3 méterenként lerakni ilyen óriás szénsav bubikat, nehogy eltévedjen valaki, de bízhattak volna jobban is a játékosok képességeiben. A figyelmüket fordíthatták volna inkább másra: például az MI finoman szólva nincs a helyzet magaslatán, ezen kívül rengeteg fizikai bug-gal találkoztam, melyek hatására Aveline egyszerűen beszorult valahová, vagy például a levegőben kezdett el úszni a víz közelében, a szárazföld felett. Zavaró az ilyen, főleg akkor, ha egy küldetés hiúsul meg miatta. Egy másik furcsaság, hogy a felvett puskákkal nem lehet tüzelni, csak a közelharcban használni őket, teljesen érthetetlen számomra, miért. Ami pedig fájó lehet néhány játékostársunk számára, hogy a magyar felirat ezúttal kimaradt, amit a későbbiekben SteveQ, a második rész fordítója talán elkészít majd, de ez még a jövő zenéje.
Egy HD remake esetében mindig nagy kérdés, sikerül-e a kor követelményeinek megfelelő grafikai ráncfelvarrást végezni az adott terméken. Külföldi Liberation teszteket olvasgatva a válasz egyértelmű nem, de bevallom őszintén, nekem nem volt problémám a látvánnyal, egy-két ronda pocsolyát és a karakterek baltával faragott arcát leszámítva. Attól függetlenül, hogy nem említhetjük egy lapon a negyedik részt és a Liberation-t, a környezet így is részletes, az összhatás kellemes, és ami még jobb: gyengébb gépeken is vígan elfut a kicsike, magas beállítások mellett is. A képek magukért beszélnek, ezeket 1980x1080-as felbontáson, maximális részletességen lőttem, döntsétek el Ti magatok, tetszik-e. Mielőtt belevetettem magam Aveline kalandjaiba, egy kissé féltem a hangoktól és a zenei minőségtől a kézikonzolos múlt miatt, de ebben is kellemesen csalódtam: a szinkronszínészek remek munkát végeztek, a muzsika pedig fület gyönyörködtető. A zenét az a Winifred Phillips nevű hölgy szerezte, aki olyan játékokon dolgozott, mint a God of War, a Legend of the Guardians, vagy a LittleBigPlanet 2, számos díjat bezsebelve az évek alatt. Akit érdekel, az meghallgathatja a teljes albumot YouTube-on, erre tessék.
Jó játék-e tehát az Assassin's Creed: Liberation HD? A válaszom igen, nem csak a változatos küldetések és újdonságok, hanem a rengeteg apró poén miatt is, melyekkel a párbeszédekben találkozhatunk. A sorozat rajongóinak mindenképp ajánlott, ha másért nem, a szerethető főhősnő (Connor-nál mindenképp szerethetőbb) életének megismerése miatt. Steam-en 19,99€-t kérnek érte, ami átszámítva 6090 Ft, ennél viszont kedvezőbb áron, 4990 Ft-ért szerezhetjük be a dobozos verziót, érdemesebb tehát ezt választani, kivéve, ha elkapunk valami jó kis leárazást. A tesztet pedig az egyik mellékszereplő szavaival zárnám:
"Elegant and deadly, just like my lady."
Platformok: PS3, Xbox 360, Windows PC Tesztelt platform: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Csiki1991
2014.01.30. 12:33
Én azt hallottam, hogy a "világító szénsavas buborékok" a Vita miatt vannak... Mert hogy akkorka kijelzőn nem látszott volna rendesen, ha az a halvány derengés jelezné a fontos dolgokat, mint a sima AC-kben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Mastigias Csiki...
2014.01.30. 14:19
Igen, én is olvastam valahol, hogy asszogya: "A Vita-s verzió esetében még megértem, hogy ilyeneket használtak, kis képernyőn nem feltétlenül szúrja ki az ember a többi részben megszokott jelöléseket" (:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. davidrt
2014.02.02. 15:50
"Egy másik furcsaság, hogy a felvett puskákkal nem lehet tüzelni, csak a közelharcban használni őket, teljesen érthetetlen számomra, miért. "
Nyomj egy F gombot, céloz egy katonára és akkor nyomd meg a Q gombot. Így lehet/kell használni a felvette muskétát. Most fedeztem fel! Rabszolga ruhában még az újratöltés sem kerül lőszerbe, lehet hogy az assassin ruhában levon 1 golyót, azt még nem volt időm kipróbálni.
A játék amúgy nagyon szuper, a grafika is jó lett, és érdekes módon sokkal "jobban" fut mint a 3 és a 4.
Üdítő kis szórakozás így a vizsgaidőszak utánra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Mastigias david...
2014.02.02. 18:44
Köszi a tippet, kipróbálom majd (: Örülök, hogy Neked is tetszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lacroix
2014.02.03. 11:02
Szóval nem vitás, hogy ez egy Vita-s játék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mastigias Lacro...
2014.02.03. 14:48
Így van, csak nem akartam elsütni ezt a szóviccet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!