iPon Cikkek

Asus B53F: Kötünk üzletet?

Dátum | 2011. 01. 21.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az Asus portfóliója régóta tartalmaz üzleti notebookokat, ám a Dell és HP gépekkel szemben valahogy sosem tudtak igazán labdába rúgni. Hiányoztak az igazi üzleti felhasználáshoz szabott képességek és az anyaghasználatban, illetve tartósságban is az élmezőnytől jócskán lemaradva kullogtak. Ezen a szomorú tényen kíván változtatni a cég legújabb üzleti szériás modelljeivel, melyekbe apait-anyait beleadtak. Az Asusnál annyira biztosak a sikerben, hogy új családokat is létrehoztak az érkező modelleknek. Nálunk az angol Business (üzlet) szó rövidítéséből született B sorozat 15”-os változata járt egy hosszabb teszt erejéig.


A gyártó az alsó-középkategóriás piacon hazai viszonylatban nézve elég szép részesedéssel büszkélkedhet, így kérdéses volt, hogy ebben a különösen árérzékeny régióban vajon mit tudnak kínálni a kis- és középvállalkozások pénzéért cserébe. Egyértelmű volt, hogy építeni kell a (más gyártóknál) már bevált receptekre, tehát a masszív burkolat és a matt felületeknek dominálnia kell. Az üzleti szériás gépek ismérveit nem írnánk le újból, a HP Elitebook 8440p-vel foglalkozó cikkünkben már megtettük, így aki nincs annyira képben a notebookok ezen világával, annak nem árt előbb elolvasni korábbi írásunkat. Az Asus jó szokásához híven nem csak a konkurensekhez képest alacsonyabb árral, de gazdag felszereltséggel is reklámozza legújabb üzleti modelljeit, így kíváncsiak voltunk, hogy a tényleg brutális méretű csomagban érkezett pakkban miket találunk a notebookon kívül.


A specifikációkat elnézve egy mezei géppel van dolgunk, viszont a vételár a szokásosnál jóval magasabb, de mi okozza ezt a felárat? Egyrészt a 2 helyett 3 év garanciát kapunk (amely az akkumulátorra is érvényes!), amelyet a világ bármely táján érvényesíteni tudunk. Az USB 3.0-s csatlakozók furcsa módon hiányoznak (bár ebben a szegmensben talán ez nem olyan nagy érvágás), viszont van beépített 3G modem, aminek nagyon örültünk. Sok más gyártóval ellentétben az Asus 64 bites Windows 7-et mellékel az üzleti kategóriás gép mellé, hiszen a maximálisan támogatott 8 GB memóriát máshogy ki se tudnánk használni. A háromcellás telepen valószínűleg mindenki csodálkozik, nem véletlenül. A B sorozatban került bevezetésre a Boston Power cég Sonata nevű lítium-ion akkumulátora, amely az átlagnál nagyobb energiasűrűségre képes, ráadásul a hozzá kapcsolódó gyorstöltési technológiával 10 perc alatt 40, 30 perc alatt 80%-ra tölthető (ezt az Asus saját neve alatt Xpress Charge-ként emlegeti). A gyártó a 100%-os kapacitást 900 (teljes) töltésig vállalja, ez bőven a megszokott érték felett van. Az igazi meglepetés azonban a csomag kibontása után vár ránk.


A mellékelt lemezekkel nem csak rendszer-visszaállítást csinálhatunk (amelyet egyébként merevlemezről is elvégezhetünk az F9-cel bootolás előtt), de megkapjuk mind Windows 7, mind Windows XP alá az összes meghajtó programot. A mellékelt dokumentációk közül egy vékony papírlap a Windows 7-ről XP-re való átállás első lépéseit is tartalmazza. A kábelrendező mellett szokás szerint találunk egy apró optikai egeret is, a tápegység 65W-os.

Az itthon kapható B53F-ek mellé szériaként jár a dokkoló
Sokkal izgalmasabb viszont a másik csomag, amely óriási méretével értékes dolgot sejtetett. A Power Station II nem más, mint egy dokkoló egység, melynek hátulján megannyi hasznos csatlakozót találunk, ráadásul a gép akkumulátorát is tölti csatlakoztatás esetén. Részben ez az oka a nagyobb, 90W-os tápegységnek is. A B53 szériának létezik olyan változata, amely ATI Eyefinity támogatással is rendelkezik, így összesen három kijelzőt kezelhetünk egyszerre (a tesztelt modell esetében csak a szokásos kettőt). A dokkolónak az otthon és a munkahely között ingázókon kívül azok is örülni fognak, akik nem tudnak lemondani a mai napig a jó öreg PS/2 és LPT1 portokról, merthogy ezekből is találunk egyet-egyet az egység hátulján. A táblázatban szereplő 250 ezer forintos ár így már rögvest szimpatikussá válik, lássuk a tapasztalatokat!

Egy üzleti gépnél különösen fontos a hűtés hatékonysága, így nem meglepő, hogy erre az Asusnál is odafigyeltek. A tervezők munkáját dicséri, hogy a legizzasztóbb helyzetben se tudtuk 68 fok fölé vinni a processzort, miközben a ventilátor sem csapott a szükségesnél nagyobb mértékű zajt. Üresjáratban amúgy pont olyan halk volt a szerkezet, mint ahogy egy üzleti géphez illik, igaz, a Thinkpad, Latitude és Elitebook család szintjét nem tudta hozni, ellenben a processzor alig szoba hőmérsékletre hűlt vissza, ami nem kis teljesítmény. A burkolat még terhelés hatására sem melegszik át, éppen hogy csak langyos, úgyhogy ehhez a részhez is tehetünk egy kövér pipát.


Az eddigi legerősebb Core i3-mas processzor teljesít szolgálatot a tesztelt B53F-ben, amely sebességre gyakorlatilag egy Core i5-430M-mel egyezik meg azzal a különbséggel, hogy utóbbi nem minden esetben jár 2.53 GHz-en. A CPU-ba integrált videokártyánál üzleti alkalmazásokhoz aligha kell gyorsabb, ráadásul akkumulátoros üzemidőben is jól járunk vele, így ezen a ponton sem éreztünk hiányosságot. Egyes modellek kapható Mobility Radeonnal is, mellyel akár három kijelzőt is használhatunk egyszerre (ahogy azt a bevezetőben már említettük). Aki az NVIDIA Optimus megoldását kultiválja, annak szól a cég legújabb P szériája.


A merevlemez meglepő módon csak 5400-at pörgött percenként, ami üzleti gépeknél mostanában nem megszokott, pláne úgy, hogy lassan elhanyagolható felára lesz a gyorsabb példányoknak. Ettől függetlenül kategóriáján belül a legjobbak között végzett a Seagate 320 GB-os egysége, amely rázkódásvédelmet is kapott. Furcsa ugyanakkor, hogy ez a képesség alapértelmezés szerint ki van kapcsolva, erre nem árt odafigyelnünk vásárlás után.

Bár ebben a kategóriában még az elhanyagolható résznél sem foglalkoznak a hangszórók minőségével, de ha már egy fél ujjnyi Altec Lansing felirat rikít a billentyűzet környékén, úgy gondoltuk, kitérünk erre is. Nos, kategória ide vagy oda, ezek a hangkeltők elég gyengén szólnak, gyakorlatilag úgy, mint bármelyik belépő szintű modell esetében. Tény, hogy a célközönség soha nem fog ezzel törődni, de pont ezért kellett volna mellőzni vagy kevésbé látványos helyre tenni az önreklámot.


Térjünk rá a legfontosabb kérdéskörre, az ergonómiára. A B53F kinyitás előtt kísértetiesen hasonlít az amúgy népszerű és jól sikerült Dell Latitude E6500-ra, így bizakodva kezdtünk neki az anyaghasználat vizsgálatának. A szálcsiszolt alumíniummal semmi gond nincs, minőséginek tűnik és az is, viszont van egyetlen nagy hibája, amely ebben a szegmensben nem túl szerencsés. Bár a cég igyekezett mindenhol matt felületet produkálni, valójában ez sehol nem sikerült. Tény, hogy a burkolat sehol nem csillog, viszont intenzíven gyűjti az ujjlenyomatokat, amelyek gazdagon meg is látszanak rajta, ergo az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet. Kár érte, mert ez pontosan az a helyzet, amikor a megelőlegezett rózsaszín köd elillan. Alul a névjegykártya tartó és a dokkoló csatlakozó az, amely szokatlan lehet a cég egyéb notebookjaihoz szokott szemnek, de ezek mind az üzleti vonal velejárói.


A billentyűzet ellenáll a vízcseppeknek, viszont háttérvilágítást még opcióként se kérhetünk hozzá, ami picit fájó pont (megjegyzendő, hogy ugyanez a helyzet a konkurens Dell Latitude E5000-es szériájával is). Bár kényelmesen és elég pontosan lehet gépelni a klaviatúrán, az alátámasztás mégsem tökéletes, főleg a billentyűzet közepén érzékelhető némi instabilitás/süppedés. A gombok viszont olyan típusú matt műanyagból vannak, amelyek már kevésbé gyűjtik az ujjlenyomatokat, mint a burkolat, ennek azért örültünk.


A touchpad abszolút jól használhatónak bizonyult, a fényesebb matt felületből sajnos oda is jutott, ráadásul pont nem a gombokra, hanem az érintés-érzékeny részre. A multi-touch funkciók a szokásosak, amely kiegészült az Asus notebookokra jellemző háromujjas gesztussal is (alapértelmezés szerint jobb gombként funkcionál). Bár nekünk nem hiányzott, lesznek, akik hiányolni fogják a pöcökegeret, amely szintén nem opcionális, hanem egyszerűen nincs.


A szokásos csatlakozókon felül kapunk egy Kensington zárat, egy 34 mm-es Express Card foglalatot és egy WiFi kapcsolót is. A kártyaolvasó előre került, a DisplayPort és a HDMI kimenetek közül pedig a tesztelt modellnél (az integrált videokártya miatt) egyszerre csak az egyiket használhattuk, amennyiben szükségünk volt a gép kijelzőjére is.

Ha már itt tartunk, a 15,6”-os megjelenítő hiába kapott matt bevonatott és hiába rendelkezik LED-es háttérvilágítással, mégis csalódást okozott számunkra. Úgy adódott, hogy összehasonlíthattunk egy klasszikus hideg-katódcsöves háttérvilágítással rendelkezik Latitude E6400-zal és bizony feltűnő volt a különbség, pedig utóbbira se mondanánk azt, hogy a legjobbak között van. A fakó színek és a szűk látószögek nem jellemzőek egy Asus notebookra, ezért is okozott nagy meglepetést a szerkesztőségben a B53F gyenge szereplése. Egy dolgot viszont mindenképpen meg kell említenünk, ez pedig a kijelző dönthetősége, amely 135 fok körül van, ez már a jobb értékek közé tartozik, ölbe véve is kényelmesen használható – már amennyiben ez a fajta felhasználás egy ekkora masinánál elképzelhető.

A webkamera inkább hang, mintsem videó továbbítására alkalmas, hiszen az optika alapból nagyon lassan képes feldolgozni a látott képet, hát, ha még mesterséges fényviszonyok között tesszük próbára. A felette található porvédő retesztől azt hittük, megszabadult a gyártó, már az N sorozatnál is borzasztó gagyi hatást keltett, azon kívül se nem XXI. századi megoldás, se nem üzleti gépre való mechanika.


A processzor teszteknél elég érdekes eredményeket kaptunk, ugyanis helyenként tényleg fej-fej mellett haladt a legerősebb Core i3 és az egyik leglassabb Core i5, viszont olykor érthetetlenül lemaradt az utóbbi, vélhetően a programfrissítések során megváltoztak a pontszámítási módszerek – más magyarázatot nem tudunk elképzelni. Mindenesetre legközelebb, amikor nálunk jár majd egy i5-ös gép, feltétlenül ki fogjuk deríteni az igazságot.


A videokártya teszt is érdekességgel zárult, mégpedig azért, mert több Intel HD Graphics-os notebookot is feltüntettünk a grafikonon, melyek közül jelen tesztünk alanya volt a leglassabb. Nem véletlenül, ugyanis az i5-ös és i7-es processzorokban az integrált videokártya maximális órajele 766 MHz, míg az i3-mas egységekben 667. Meglepő, hogy néha ennél sokkal látványosabb különbségek is kimutathatók a két típus között.


Az új típusú akkumulátor remekül állta a sarat, közel 6 órát bírt ki minimális terhelés mellett, amely nem rossz érték, hiszen ennél erősebb telepet is választhatunk a gép mellé, amellyel valószínűleg könnyedén tartható a 8-9 óra is. A többi két tesztnél is könnyedén tartotta magát a Thinkpadekkel és az Elitebookkal szemben, sőt maximális terhelésnél meg is előzte őket.

Mindent összegezve elmondhatjuk, hogy az Asus alapvetően jó irányba mozdult el és az üzleti szegmensbe jól illeszkedő gépet alkotott meg a B53F-fel, amely ugyanakkor nem hazudtolja meg a gyártó stratégiáját és inkább ára, mintsem presztízse miatt hódíthat majd. A nálunk járt változat 250 ezer forintos ára mellé kifejezetten gazdag felszereltséget kapunk, hiszen ennyi pénzért gyakorlatilag senki nem biztosít három év garanciát az amúgy is speciális akkumulátorra, illetve dokkoló állomást az otthoni/irodai használathoz. Az átlagosan jó üzemidő, a gyorstöltés lehetősége, a csendes működés, a rázkódásvédelem és a különböző biztonsági megoldások mind-mind vonzó tulajdonságok, a másik oldalon viszont olyan kellemetlen dolgok állnak, mint a matt, de gyenge minőségű kijelző, a szintén matt, de ujjlenyomat gyűjtő burkolat és a középszerű billentyűzet, illetve touchpad. A kis- és középvállalkozások ugyanakkor nem járnak rosszul az Asus business-class gépével, ha rendszerben gondolkodnak, hiszen a gyártó szerviz részlege a jobbak közé tartozik. Tiszta szívvel viszont csak akkor tudjuk ajánlani a B53F-et, ha annak minden porcikáját (pl. dokkoló) kihasználja valaki, ugyanis ennyi pénzért már megvásárolhatjuk az üzleti életben elismertebb gyártók idevágó masináit is. Azt, hogy jobbak-e az Asus noteszénél igyekszünk a közeljövőben kideríteni.


A tesztben szereplő Asus B53F-et a Ramiris Europe Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ jó minőségérzet
+ gazdag felszereltség
+ dokkoló
+ halk ás hűvös működés
+ matt, nagy szögben nyíló kijelző
+ jó akkumulátoros üzemidő
+ gyorstöltés lehetősége
+ 3 év garancia, amely az akkumulátorra is érvényes

Kontra:
- mattsága ellenére ujjlenyomatokat gyűjtő burkolat
- átlagnál gyengébb képminőség
- középszerű billentyűzet
- gyenge webkamera
- billentyűzet világítás nem választható

Hivatalos holnap: Asus
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. Saint
2011.01.21. 22:27
drága !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Simba
2011.01.21. 22:42
Nem rossz, de inkább Thinkpad már csak a márka hűség és a trackball miatt is

De nem tudom ki hogy van vele én nem tudok megbarátkozni a 16:9-es képaránnyal egy business kategóriás gépnél.De legalább a matt kijelző megvan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. natloz
2011.01.21. 23:20
Ilyen névjegykártyatartó a régi A6-osom alján is van
Ez a masina amúgy olyan félig üzletinek, félig konzumernek tűnik nekem. De valahol el kell kezdeni a bejutást az "elit" kategóriába. Van még hova fejlődni, de első lépésnek nem rossz.

Amúgy szerintem a 16:9 semmilyen notebook kategóriánál nem jó, de ez van, a gyártók máshogy látják. És minden notitesztnél elmélkedünk is róla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. insanity22...
2011.01.21. 23:34
Alapvetően nem tűnik rossznak (főleg a dokkoló miatt), de például egy T510-es csak minimálisan drágább és azért az csak egy T-s ThinkPad (IBM ide, Lenovo oda).
(EliteBook szériát meg szerintem kár volt a cikkbe összehasonlítási alapként feltüntetni, totálisan más kategória minden szempontból.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Amacs
2011.01.22. 00:03
igen, akkor az én f50-esem is üzleti, de csak a évjegykártya miatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Insignia
2011.01.22. 03:54
16:9-el nem lenne semmi gond ha a sor magasság nem 768 lenne... énis ezzel szopok... netezés közbe sokat kell görgetni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. polarx
2011.01.22. 09:20
251e-ért már egy intel hd ló... kártyánál jobbra is futotta volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. balintdavi...
2011.01.22. 09:51
@polarx: Minek? Hogy több FPS-el menjen a Powerpoint?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. JoinR
2011.01.22. 10:10
Insignia: tedd a tálcát bal/jobb oldalra, és/vagy használj chrome-ot. :-)

Nekem így van most, hiszen az 1366 szélességet kb 0 weboldalon lehet kihasználni, és pár nap megszokás után azt kell mondjam, hogy bevált.

Böngészők közül meg a Chrome adja a legnagyobb munkafelületet szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. CyberPunk6...
2011.01.22. 10:23
@polarx

Hogy előbb lemerüljön? vagy optimus ami + súly? Ez egy üzleti gép, nem kell bele ilyen. ha pedig a dokkolót leveszed az árból, akkor teljesen árában van a készülék.
/szerk. jah és hőben sem mind1, a dedikált kártya, meg ventillátorban sem.

Az akkumulátor pedig 3 év garanciával teljesen jó. kb addigra cserélik le a legtöbben. addig pedig garanciális.

Nem csak a specifikációt kéne elolvasni kommentelés előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tszaboo
2011.01.22. 12:04
Dokkolóval ennyiért? Kár hogy az apróságokat nem sikerült eltalálnia az ASUS-nak. Mindenesetre a jövőre nézve ez jó hír, jól jönne egy kis árverseny ebbe a szegmensbe is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. twollah
2011.01.23. 09:55
Kicsi kepzavar van az irasban.
A tapegyseg eloszor 65 W-os, par sorral lejjebb mar 95 W-os.

"A kábelrendező mellett szokás szerint találunk egy apró optikai egeret is, a tápegység 65W-os."
"Részben ez az oka a nagyobb, 90W-os tápegységnek is."


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. twollah
2011.01.23. 10:05
Nyugodtan adhattak volna 4 giga memoriat a 64 bites Hetes melle.
Gyartoi szinten filleres tetel lett volna.

A tablazatoknal ez a szinkodos megoldas engem nagyon megzavar.
En pl. nem tudok egyszerre 5-6 szinhez tartozo tipust megjegyezni, allandoan le kell mennem az oldal legaljara, hogy melyik szinhez melyik modell tartozik.
Szerintem boven van annyi hely a tablazat bal oldalan, hogy kiferjen oda a tipus neve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Alvin_ti42...
2011.01.23. 11:07
twollah: két tápegység jár a géphez, az egyik magához a notebookhoz, a másik pedig a dokkolóhoz. Előbbi 65W-os, utóbbi 90.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. twollah Alvin...
2011.01.23. 12:32
Igy mar tisztabb a dolog.
De miert nem szerepel a kiegesztitokrol keszult kepen?
Vagy csak mondat szamomra kicsit felrevezeto.
Esetleg funkcionalis analfabeta vagyok es nem tudtam kihamozni a lenyeget.

Ezt jo lenne tisztani, mert akkor elkezdem fejleszteni az olvasasi keszsegem.
BTW eleg remiszto a szamomra, hogy egy hitelszerzodest fel tudok fogni, ertelmezni de egy tesztben szereplo par mondat igy kifogott rajtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Cukrosbacs...
2011.01.23. 14:57
ááááá. Én nem értem egy ilyen notit elcseszni azzal hogy 5400 fordulatos merevlemezt tenni bele.... érthetetlen számomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. prohlep
2011.01.23. 15:07
Negyed millios vetelaru keszuleknel nagyon gaz a 3 giga memoria, nem is 2 nem is 4, hanem 3, ... ez ciki. A 47 Wh akksi sem kapraztat el. Minderre nem valasz, hogy mi minden egyebet kap az ember a csomagban, ha ket OLCSO temaban ilyen leszopogatott minimalista mennyiseget adnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. prohlep
2011.01.23. 15:17
Most eppen egy AMD notin ulok (az installalast kellene veglegesitenem), de ezen a 150 ezres gepen a memoria 5.9 ellentetben a fel milas gep 5.5-jevel; AMD proci ad 6.1-et az Intel 6.7 helyett; AMD video 4.5 es 5.4, mig az Intel csak 4.3 es 5.1; merevlemez AMD-s olcso gepben 5.7 mig a fel milas Intelben is csak 5.8, ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42...
2011.01.23. 17:12
prohlep: ez tipikusan az a kategória, ahol nem a számokat kellene összehasonlítani elsősorban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. StevyXIX prohl...
2011.01.23. 17:40
Ne mondd már hogy kicsit is adsz a win élmény indexre ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. insanity22...
2011.01.23. 20:08
Kevés a memória?
Üzleti gépeknél jellemzően (de manapság már minden konzumernél is) többféle összeállításban lehet megvenni egy-egy notit. Nézzétek meg a gyártó weboldalát, mielőtt ilyeneken problémáztok. A tesztre épp egy 3 gigást választottak, Úristen, tényleg szörnyűséges mennyiség...
prohlep
A Windows élményindex, vagy egy 3D Mark szám valóban eszméletlen fontos egy üzleti gépnél. Biztos lehetsz benne, hogy mikor a Merci kecskeméti gyára megrendeli a Cisco, IBM meg HP gépeit, az az első dolguk, hogy Windows élményindexet néznek és 456893 millió 3D Mark pontos eredményeket küldözgetnek az Audi gyárának, hogy bizonygassák kinek nagyobb a .....
Csak egy apró bibi van a rendszerben, hogy az üzleti gépeknél nem a teljesítmény a legfontosabb, soha nem is volt az.
Ha gondolod kifejtem Neked, miért ér még ma is a HP EliteBook 8530p gépem sokkal többet (nem csak pénzben, megítélésben is), mint egy hardverben akár sokkal erősebb Acer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.01.23. 21:11
"ez tipikusan az a kategória, ahol nem a számokat kellene összehasonlítani elsősorban"

Ez valoban igaz, Business kategoriaban a tartossag, strapabirosag, visszafogott kinezet, anyaghasznalat es kidolgozottsag kellemessege a fo cel.

Habar eppen ez az a kategoria, ahol azt gondolnam, hogyha nem haromcsatornas a proci memoria vezerloje, akkor furan hat a 3GB. Ugyanigy picit fura az akksi visszafogott kapacitasa, megha oly gyorsan is toltheto. Latokoromben egyszer volt Business kategorias laptop, de az eleve masfelszeres akksi kapacitassal tette vilagossa a helyzetet. Tovabba a ketcsatornas memoriavezerlon egyetlen modulban volt egy akkor nagynak szamito memoria azzal, hogy melle tehetsz az ures helyre egy masik ugyanolyat.

Az is igaz, hogy Business kategoriaban ha valaki nagy ur, akkor megteheti hogy legyen eleg gyakran konnektor a kozeleben es akkor nem kell akkora akksi.

Az osszefoglalo eleg jol hozta, hogy amennyiben valakinek az adott extra tartozekok tobbsege tenylegesen igenye, akkor nagyon megerni az arat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. insanity22...
2011.01.24. 00:18
Mint írtam, vehetsz 4 Gb rammal is ilyen gépet, de kettővel is. Nem kötelező pont ezt a konfigurációt választani. Lásd a legújabb Pavilion sorozatot: pl. 15"-on belül van legalább 20 féle felszereltségű gépük, plusz az egyedileg, megrendelő szerint összeállított konfigok.
Aksiról a cikkben írnak, miért ekkora. Enyémben pl. egy egyszerű Li-Ion akksi van, (73WHr, 8 cella) amivel bír 4 órát. Értelemszerűen egy mai hasonló teljesítményű gépben ugyanez az akksi jóval tovább bírná. Hogy miért van? Mert egyre jobbak az energiamenedzsmentek, ergo nő az üzemidő, amiből következik, hogy 5-6 órás használathoz ma már nincs szükség ekkora kapacitású akksikra.
(mondjuk én vettem hozzá egy 12 cellás utazó akksit, így a 9 órát súrolom vele, de néha még ez is kevés)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.01.24. 07:13
Ha egy Thinkpadeel, Latituddel összehasonlították akkor az Elitebbok is belefér mert azok már egy kategóriába tartoznak.
Amúgy ez az első Asus amire azt mondom el tunám használni. Persze így az írás alapján bár jó a kezdés azért még van mit fejlődnie a márkának üzleti téren. Viszont ez az akksi technológia szimpatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. insanity22...
2011.01.24. 09:34
Lehet hasonlítgatni ehhez a három géphez, de kb. Peugeot 407 vs. Mercedes C osztály. Mindkettő jó, de azért egyértelműen az utóbbi viszi a prímet. Ez az Asus max. a Probook, Vostro, SL ThinkPad kategóriájának támaszt konkurenciát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.01.24. 11:56
Egyetértek hogy nem egy kategória még az említett 3 branddel. De kezdésnek azért nem olyan rossz egy Asustól. Csak az előző hozzászólásodból úgy jött le mintha az Elitebook egymaga lett volna külön kategória. Én inkább emiatt írtam. Amúgy nem bánnám ha a többi konzumer gyártó is próbálkozna mert jót tenne a versenynek (és ezáltal a vásárlóknak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx Cyber...
2011.01.26. 12:59
balintdavid, CyberPunk666: mondjuk hogy egy ubuntut tudj felhúzni rá működő videó gyorsítással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!