iPon Cikkek

Asus Cerberus Gaming Headset - Pokolian jó?

Dátum | 2014. 07. 18.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

Asus Cerberus - Áttekintés Az elmúlt években több kiváló headsetet is megismerhettünk az Asus berkeiből, melyeket a ROG, azaz a cég játékos eszközökért felelős csapata tett le az asztalra. A drágább gamer headsetek sikerei után ezúttal egy puritánabb példánnyal ismerkedünk meg, mely csak az alapfunkciókra koncentrál, de azokban igyekszik jól domborítani. A készülék egy pofás dobozban került hozzánk, amiről a termék kulcsfontosságú tulajdonságai is leolvashatók, úgymint az erős basszuskiemelés, a dupla mikrofon, és a széleskörű felhasználhatóság.
Belül praktikus elrendezésben találhatók meg a tartozékok: egy felszerelhető mikrofon, egy mobiltelefon kábel, egy PC kábel (ami 2 csatlakozóban végződik: egy megy a fejhallgatóhoz, egy a mikrofonhoz), valamint egy leírás. Hasznos lett volna még egy táska is, aminek szállításkor hasznát vennénk, de ilyet nem találtunk a csomagban (csak azért említjük meg, mert ha már van mobilos csatlakozó, miért ne cipelnénk magunkkal a fülest). A headset nem egy nagy monstrum, méretei átlagosnak tekinthetők, súlya pedig kifejezetten könnyűnek mondható, 266g, ezért nem húzza le a fejet használat közben. Mi azt szeretjük, ha a fülpárnák minél nagyobbak, és készülék 100mm-es, bőrrel bevont párnái elég nagyok ahhoz. Ráadásul a fejen támaszkodnak, tehát valóban kényelmesek.
Zajszűrésben is elég jók, ami jól passzol a zárt rendszerű füleshez, így a külső zajokat nagyon jól kizárja a headset. A fülpárnák két tengelyen mozognak, ezért jól idomulnak a fej formájához, ez szintén hozzájárult a jó izolációhoz. A bennük lévő szivacs közepesen puha és kényelmes. A műbőrborítás készülhetett volna finomabb anyagból. A célnak megfelel, csak kár, hogy ugyanolyan izzasztó a nyári melegben, mint bármelyik bőr. Az anyaghasználat egyébként nem rossz, a műanyagok ugyan kopogósak, de legalább nem csúnyák, és a tapintásuk sem rossz. A fejpánt automatikusan állítja magát a fejre, de a benne lévő gumi nagyon feszes. Ennek megvan az az előnye, hogy nagyon sokat kell használni ahhoz, hogy kitáguljon, és elveszítse a tartását, ugyanakkor a szorítás miatt éreztük, hogy van valami a fejünkön (de nem annyira, hogy zavaró legyen). A szorítóerő szemüveg nélkül vállalható, de szemüveggel már kicsit kényelmetlen, ilyenkor jól jönne, ha legalább a fülpárnák puhábbak lennének. Ahogy említettük, a headset két mikrofonnal rendelkezik, egy a vezetéken van, egy pedig a készülék bal oldalán csatlakoztatható. Utazáskor, mobilokhoz előbbit célszerű elővenni, mert ez minden irányból érzékeli a hangot, és kényelmesebb is, mint a másik.
A mellékelt felcsatolható mikrofon PC előtt ülve viszont jobb hangminőséget ad, érzékenyebb is, ráadásul jól szűri a zajokat, mivel irányított. Ez utóbbi mikrofon egyszerű bedugással rögzíthető, csatlakozója éppen annyira szorul az aljzatban, hogy az ne essen ki a helyéről. Az állvány könnyen mozgatható, és jól megtartja a beállított pozíciót, plusz egy szivacs is van a mikrofon végén, ami megszűri a szuszogás által keltett szélzajt is.
A headset kábele alapesetben 1,2 méter hosszú, ami meghosszabbítható az 1,3 méteres PC-s audio/mikrofon elosztó kábellel. A headset alap kábele egy négypólusú csatlakozóban végződik, így a rajta lévő mikrofon és hangerőszabályzó is használható, ha mobiltelefonra dugjuk a headsetet. A készülék iPhone kompatibilis, de ha más telefonnal szeretnénk használni, akkor ezt az átalakító kábel segítségével tehetjük meg. Nekünk iPhone 4-gyel, 5-tel és egy Sony Xperia M2-vel is működött a periféria, így nem volt szükség az átalakítóra. Nagyon praktikus, hogy valamennyi vezeték szövetborítással rendelkezik. Szerintünk ez a legtartósabb védelem, amit csak kitaláltak eddig, ezért valószínűleg durvább használt során sem fognak megtörni.
A hangerőszabályzó dobozka szintén praktikus, mert felcsíptethető a ruhánkra, van rajta hangerőszabályzó és mikrofonnémító kapcsoló, csak kár, hogy a léptetőgomb már lemaradt róla (ezzel telefonhívást kezdeményezhetnénk, vagy zenehallgatáskor léptetésre is tudnánk használni). Az analóg hangerőszabályzó jó ötlet volt, ez garantáltan működik minden telefonnal, csak kicsit zavaró, hogy a legkisebb és legnagyobb hangerőbeállításnál a csatornák hangereje nem egyezik meg. Ezt leszámítva nem volt vele semmi baj, nem is recsegett, csak a két végletet érdemes elkerülni.
Asus Cerberus - Teszt A próba előtt még áttekintjük néhány mondatban a készülék főbb adatait, bár a specifikációval kissé fukar volt a gyártó. Az extra nagy, 60mm átmérőjű neodímium szélessávú hangszórók frekvencia tartománya 20Hz-től 20kHz-ig terjed, ez megfelel annak, amit még füleink hallani képesek. A fejhallgató impedanciája 32Ohm, ezért gyakorlatilag bármivel, alacsony kimeneti jelszinttel rendelkező mobilokkal, zenelejátszókkal is meg lehet hajtani. A gyártói adatok közt már csak a mikrofonok átviteli tartománya és érzékenysége szerepel. A tartomány mindkét esetben szélesnek mondható: 50Hz-től 10kHz-ig terjed, érzékenységben némileg eltérnek egymástól: -40, illetve -45dB (±3dB).
A hangminőség teszteléséhez most is előbb bejárattuk a fülest. A headset kitűnő izolációja minden területen meghálálta a tervezők odafigyelését. Játék közben nagyon jól jött, hogy a külső zajok nem tompították el az olyan részleteket, ami miatt esetleg meghaltunk volna játék közben (tipikus példa erre, amikor Call Of Duty-ban rejtőzni vagy lopakodni kell, és azon múlik a győzelem, hogy meghalljuk-e az ellenfél neszeit). Filmnézéskor és zenehallgatáskor pedig nincs is annál zavaróbb, amikor belemerülnénk valamibe, de folyton kizökkentenek minket, vagy elterelik figyelmünket a hangzásról. Ilyenkor jövünk rá, hogy eddig valójában a külső zörejek zavartak minket a koncentrációban, a jól szigetelő fülpárnák tehát nagyon fontosak a tiszta hangzás szempontjából. Ez utazás közben hatványozottan igaz. A bőr fülpárnák a zajok nagyrészét ilyenkor is kiszűrték, így még egy forgalmas utcán is hallottuk a vonal túlfelén lévő személyt. Még ebben a helyzetben is érdemes elővenni a felcsatolható mikrofont, mert képes sokat kiszűrni a forgalom zajából, így mi is érthetőek voltunk a túloldalon. Sőt, a hangminőség kiváló volt, a túloldalon arról számoltak be, hogy a teszteléshez használt Sony M2 telefon beépített mikrofonjához képest a hangminőség egy nagyságrenddel jobb volt. A kábeles mikrofon sem teljesített rosszul, de az irányított mikrofonnal szemben nem tudta felvenni a versenyt, mert nem szűrte meg úgy a zajokat, de még ez is szebben közvetítette a hangunkat, mint a telefon beépített mikrofonja.
Ez szubjektív dolog, de szerintünk a fejhallgató hangolásánál némileg túlzásba estek a tervezők. Az kétségtelen, hogy a mély hangok előtérbe helyezésével élethűbbek voltak a robbanások, a valóságos atmoszféra pedig segített még jobban beleélni magunkat az eseményekbe, de egyeseknek már zavaró lehet a sok mély hang. Filmnézés közben kellemes mozi hangulat lett úrrá rajtunk, a párbeszédek érthetőek voltak, bántó kiemelést nem hallottunk, és a betétdalok is ütősen szólaltak meg rajta. Eltúlzott magas hangokat ilyenkor sem hallottunk, a hangzást ugyanakkor fátyolosnak, tompának sem mondanánk, tehát a felsőbb tartományt is jól eltalálták. Amikor pedig jó minőségű flac zenei hanganyagra tértünk át, a fejhallgató alap karakterisztikája tovább erősödött, mert pezsgő, dinamikus megszólalás jellemezte, ütős mély hangokkal, bántóan sok kiemelés nélkül. Ez utóbbi állítás viszont csak akkor igaz, ha szeretjük a sok basszust, mert a füles hangja mérnöki szempontból nem mondható kiegyenlítettnek, de nem is ez volt cél (és a zárt típusú fejhallgatókra amúgy is jellemzőek az erős mélyhangok). A jó szigetelésnek köszönhetően „bent ragadnak” a mély hangok, jelen esetben ez érezhető is, a természetes hangzás hívei tehát másfelé keresgéljenek. A térérzet egyébként egészen jó, a fejhallgató zártsága nekünk nem volt zavaró, mert nem telepedett rá a hangzásra. A headset hangerő tekintetében jól terhelhető, ha van mivel meghajtani, akkor süketülésig tekerhetjük a hangerőt, a készülék bírja a terhelést. Egy mobiltelefonnal kellemesen magas hangerőt lehet vele elérni, zajos környezetben pedig a jó szigetelés miatt amúgy sem akarnánk tovább hangosítani.
Asus Cerberus - Értékelés Az Asus Cerberus az olcsóbb headsetek ligájában indul, és latba vetve az előnyeit, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy az árát megéri. A headset kiválóan alkalmas a beszédhangok közvetítésére, ami részben a jó izolációnak köszönhető (hallunk másokat), részben pedig a jó minőségű mikrofonnak (minket is hallanak). Nemcsak az irányított mikrofon, hanem a vezetékre integrált példány is jól használható, mert jobb, mint egy átlagos mobiletelefonba épített mikrofon.
Szummázva a hosszabb távú tapasztalatokat, azt mondhatjuk, hogy a headset kényelem és hangzás szempontjából sem rossz, bár egy idő után a sok mély hang már kicsit fárasztó lehet (pedig én személy szerint kedvelem a basszusorientált fejhallgatókat). Játékra és filmnézésre éppen ideális a mély többlet, a mozi hangulat a játékélményt is megdobja. Játék/filmnézés közben megint a jó izolációt emelnénk ki, a vastag bőrpárnáknak köszönhetően az apróbb neszek is jól hallhatók voltak, csak kár, hogy a fülpárnák (főleg nyáron) izzasztóak tudnak lenni. Kényelem szempontjából sincsenek komoly gondok, mert a füles fejpántja automatikusan állítja magát a fejre, és a szorítóerő is közel ideális. Csak azok húzhatják a szájukat, akik szemüveget hordanak, nekik már sok lehet a szorítóerőből. A felhasznált anyagok jók, a mellékelt kábelekkel pedig kompatibilitási probléma sem merülhet fel, ezért a headset több környezetben is használható. A Cerberus 15 ezer forint környékén egy igen jó választás, mert alig kell kompromisszumot kötni vele, ezért kijár neki az ajánlott minősítés.
Asus Cerberus
Hasznos linkek: Webshop: Asus Cerberus Hivatalos honlap A Cerberust az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. NexDaywalk...
2014.07.18. 16:37
Én már vásároltam egy ilyet, szerintem a kategória legjobbja, ajánlom bátran !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. peti198706...
2014.07.19. 04:52
Már ahogy a szőke vézna-néni lóbálja a fülest a satnya kezeiben a hivatalos videó által(fizikaivisualspectrum rulez), kiderült a tartósságára nem lehet panasz sem a súlyára, egyszerű a szerkezete mégsem bonyolult amit az orosz videóból már ki is derül, ami az esetleges tisztítás során tökéletesen jól jöhet; főleg karbantartás szempontjából. Az árkategben meg igazán nem találsz ilyen tartóspántval szereltett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gyenesmart...
2014.07.19. 08:03
Ha félnyitott is szóba jöhet akkor inkább Superlux HD 681 evo és egy zalman mikrofon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Kajafun
2014.07.21. 16:39
Tetszik, habár ilyen melegbe én fel nem vennék semmi hasonlót, inkább fülbedugós valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NexDaywalk...
2014.07.22. 13:52
A basszus az kivételes,tényleg nagyon szép és nem bántó, szépen eltalálták az arányokat.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. xXdoki88Xx
2014.07.22. 19:49
Nem értem, ha már egyszer pc és ps4 kompatibilis, akkor már miért nem USB-s? Kár pedig vettem volna egyet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svindler
2014.07.23. 01:15
PS4 kompatibilitást valsz úgy oldották meg, hogy rádughatod a DS4-re, mint kb. akármit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thewilder
2014.07.24. 01:28
Nem rossz, de inkább maradok a Grado Ps1000 mellett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NexDaywalk...
2014.07.24. 13:03
Igen,abból kijön egy pár ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. R4z0rfish
2014.07.26. 11:57
Megvettem, nem rossz nem rossz. FPS-ekben nagyon üt Minősége rendben van. Bár én kicsit halknak találom, de lehet nekem volt túl nagy az elvárásom a hangerővel kapcsolatban. Kényelmesnek kényelmes, de mondjuk egy Gyűrűk ura rendezői változat végére már kissé nyomja az ember fejét Pár ezressel lentebb megy az ára, akkor éri meg. 15k szerintem sok volt érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. peti198706... R4z0r...
2014.07.27. 16:19
Egy xonar d1-el ne is csodálkozz h kiviszi a ház oldalát, bár nekem inkább csitítanom kell azt a hangkártyát mivel vannak elég erős erőtartalékai amit ugye vhogy fékezni kell már ha magnó amit rádugtam ennyire tisztán "üvölt" akkor ezzel a fülessel az sem lesz gond ha 61%-on üzemel s átremegteti az asztal lapját, mikor már teljesen bejáratódott -van ez így cx300-400al is, ott is a bejáratás után táncolni lehet mellette ha lerakom a párkányra az ablak mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SH4D0W87
2015.12.15. 14:52
Van egy ilyen headsetem, nem sokat használtam még, de kicsit szerintem doboz hangja van. Változna ez egy alapos bejáratás után? ASUS Xonar U3-mal használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!