iPon Cikkek

Asus eeePC 1000HE: Kimeríthetetlen

Dátum | 2009. 04. 01.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Ráncfelvarráson esett át az első 10”-os eeePC. Erősebb processzort, nagyobb merevlemezt és bikább akksit kapott. Változott a billentyűzet is, de a főbb paraméterek maradtak a régiek, ahogy a csomagolás is.

 

Processzor: Intel Atom N280 1,66 GHz 512 kB cache 667 MHz FSB

Memória: 1 GB ASint Tech DDR2-667 @ 533 MHz CL4-4-4-12

Chipset: Intel i945GSE

Videokártya: Intel GMA950

Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio

Kijelző: 10” (1024x600, Anti-Glare)

Merevlemez: Seagate ST9160310AS (160 GB, 5400 RPM, SATA-II)

Optikai meghajtó: nincs

Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): AzureWave Wireless Network Adapter

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: nincs

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 62Wh

Operációs rendszer: Windows XP Home SP3

Tömeg: 1,45 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 134 ezer forint

 

Összetételre tehát nem sokat változott a 10”-os eeePC, processzorból a fent látható N280-as Atomon kívül elérhető még az N270-es, továbbá az akkumulátor már az S101-nél látott technológiával készült, így közel 30%-kal lett izmosabb.


A kellékek tárháza is változatlan, driver CD, törlőkendő, használati útmutató, táska, akkumulátor és tápegység képezi részét a csomagnak. Egeret ezúttal sem kapunk.

Sajnos a csendet nem sokáig élvezhettük, a hűtési rendszer maradt a régiben és a processzor sem változott gyökeresen, így üresjáratban halkan susogó, terhelésnél pedig jól hallgató zajt produkál, miközben a processzor sem éppen hideg. Bár a CoreTemp és az Everest meglehetősen eltérő eredményeket mutattak, mi inkább utóbbinak hiszünk, mert az üresjárati 35 fok gyanúsan alacsonynak hatott (igaz az Everest szerinti 58-60 meg picit magasnak). Terhelésre a CoreTemp 62, az Everest 70-78 Celsius fokot könyvelt el. Ettől függetlenül a gép minden része langyos maradt.


Memóriából még mindig 1 GB a sztenderd, ráadásul most is egyetlen foglalatot kapunk, tehát bővítés 2 GB-ig lehetséges (a gyári modul nyugdíjazásával). Habár a processzor rendszerbusza immáron 667 MHz, sajnos a chipset miatt a memória továbbra is 533 MHz-en üzemel CL4-4-4-12-es időzítésekkel. Ezúttal elmaradt a Super High Performance mód, így nincs lehetőségünk a processzor túlhajtására. A gyorsgomb ettől függetlenül megmaradt, a különbség mindössze annyi, hogy ezúttal már csak három profil közül választhatunk.

 

Videokártya terén nem történt érdemi változás, továbbra is a jó öreg Intel GMA950-et kapjuk, amely a központi memóriából gazdálkodik.


Merevlemez tekintetében maradt a 160 GB, amely két, nagyjából egyenlő részre van osztva. Működése során halknak bizonyult, igaz a nem annyira csendes hűtőrendszer mellett aligha volt esélyünk nagyobb zajtesztnek alávetni. Használat közben nagyon gyors volt, kár, hogy a gép többi része miatt ez nem volt annyira látványos.

 

A 720p felbontású .mkv fájlok lejátszása még most is nagyon függött a bitrátától, így általánosságban nem merjük kijelenteni, hogy az 1000HE megbírkózik a feladattal, de az 5 MBit/s körüli videósávokkal elboldogul(hat annak függvényében, hogy milyen a VBR kódolás miatt a képkockák tömörítésének eloszlása). Felhasználói visszajelzés alapján CoreAVC-vel van a legtöbb esélyünk a gondtalan videózásra. 

Ami a külsőt illeti, gyakorlatilag minimális változásokat láthatunk az eredeti koncepcióhoz (1000H) képest. Vegyük őket sorra.


Először is a belső kialakítás némileg átváltozott, ezt a hátsó lemez leemelése után állapíthatjuk meg. sokkal szűkebb a hely, amit a felhasználó lát, így például a WLAN modul már teljes takarásba került és tulajdonképpen az egy szem memória modulon illetve a merevlemezen kívül semmihez nem férünk hozzá.


A legszembetűnőbb változás a billentyűzetet érinti, amely kicsit hasonlít az Apple MacBook illetve Sony Vaio noteszgépeken látottakra, lekerekített formájuk és a gombok között lévő szünet legalábbis hozzájuk teszi nagyon hasonlóvá. Sajnos nem sokkal kényelmesebb őket nyomni, mint az előző generáció egybefüggő megoldását, hiszen oldalirányba a hely nem lett nagyobb, viszont minden gomb között szünet lett, így maguk a billentyűk is összementek.


A touchpad változatlan maradt, legalábbis ami a kialakítást illeti. Ami változott, az a működés, ugyanis az S101 után az 1000HE is megkapta a multitouch műveleteket, azaz tudunk két ujjal nagyítani és scrollozni is, igaz a pici felület miatt ez nehézkesen kivitelezhető és túl érzékeny még most is (amelynek mértéke nem változtatható). Mi örülnénk, ha a cég inkább a nagyobb gépekbe építené be ezt a remek feature-t.


A gép többi oldala maradt olyan, amilyen volt, egyedül a színes csatlakozókat váltották le a fekete-fehérek. Továbbra is örvendetes a három USB foglalat, annál is inkább, mert beépített HSDPA modem ezúttal sincs, így a mobilnetesek egy csatlakozót mindenképpen el fognak fogyasztani.


A webkamera bár maradt 1.3 MPixeles, ennek ellenére képe óriásit változott az elődmodellhez képest. Mozgása folyamatos, kevésbé zajosodik, de beállítási lehetőségek még mindig csak chat programok alatt vannak.

 

A kijelző maradt olyan, amilyen volt, bár mintha a fényerősségéből vesztett volna, a maximális érték közel sem tűnt olyan szemkisütőnek, mint az 1000H-nál annak idején. A minimum fényerő talán már túlzás, eggyel feljebb kapcsolva ideális lehet utazásnál való szörfölésre.


Az akkumulátor új technológiával készült, így azonos méretre több kakaó jutott. A cég büszkén hírdeti a nem kevesebb mint 9 és fél órás(!) üzemidőt, ami elsőre nevetségesnek tűnhet, de a valóságban össze lehet hozni (igaz, mi “csak” 9 óráig jutottunk). Ehhez persze ki kell kapcsolni a nem használt hardverelemeket, továbbá a fényerőt se nagyon szabad elmozdítani a minimálisról. Ami a lényeg, összehozható a nagyon hosszú akkumulátoros üzemidő, maximális fényerővel és filmnézéssel se sikerült 3.5-4 óránál hamarabb lemeríteni a gépet. Jár a piros pont és reméljük, hogy a soron következő szubnotebookokban viszont láthatjuk ezt a technológiát és alapnak fog számítani a 60 Wh körüli telep.


Összességében véve ugyanazt tudjuk elmondani az “új” eeePC-ről, mint nyár végén az 1000H-ról. Sokáig  húzza (most aztán tényleg), üdvözlendő a multi-touch technológia, fejlődött a webkamera, de ezek mellett pontosan ugyanazok a hátrányok maradtak meg, mint annak idején. Csak azoknak tudjuk ajánlani, akik nem elégszenek meg az előd modell 5-6 órás üzemidejével, ugyanis árban nagyjából 20 ezer forint a különbség a két gép között.

 

Pro:

 

Kontra:

 

Az Asus eeePC 1000HE-t az Expert Computer Kft-től kaptuk tesztelésre.

 

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Svindler
2009.04.01. 03:31
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. twollah
2009.04.01. 08:47
"(egyik mag, másik mag)"

Eliras!
Az uj Atom is csak egy azaz 1 magos, de benne van a HyperThreading technologia aminek a segitsegevel elhiteti, hogy o bizony ket magos.

Ha nem 1024x600-as felbontasu lenne a kijelzo kis gondolkozas utan beruhaznek egy ilyen gepbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. d311c
2009.04.01. 10:34
De mitől ilyen rohadt drága, amikor nincs benne semmi...

Közben meg bruttó 100 körül 15.4"-os optikai drive-ot stb. is tartalmazó jó felbontású kijelzőjű cuccok vannak.
Tudom, hogy annál jóval tovább üzemel, de az ATOM maga nem olyan drága, hogy indokolná. Az aksi jobb technológia, de szinte ez az egészben az egyetlen plusz pont.

Mitől ilyen drága? És az MSI U115 még drágább lesz feltehetőleg, de abban legalább van egy SSD is, meg ha jól emlékszem nem 945GSE lesz benne végre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gylovag
2009.04.01. 10:42
"Ha nem 1024x600-as felbontasu lenne"

Egy 10"-os, tehát 25centis kijelzőnél már ez is igen sok. Hosszú távon igen szemrontó így is.
Amennyibe kerül, azért már lehet egy rendes méretű gépet is venni, de ennek az előnye a kis méret.
Ha meg nagyobb felbontás kell, használd úgy a gépet ahogy én a lapitopimat. Egy 19"-os ASUS VW192S-re (a régi gépemből maradt) van kötve a gép + wireless billentyűzet és egér. A gép lecsukva. Feltételezem ugyanezt lehet a netbookokkal is csak nem árt egy USB elosztó és akkor nem kell annyit dugdosni a nyomtatót meg társait.
A kis kijelzőt akkor kell használni, ha hurcolod. Addig el lehet viselni.
Ez az én véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. miopda701
2009.04.01. 14:47
A netbookoknak már nincs helye szerintem a 90-ezer forintos határ fölött. Mert 90től kicsit többért normális gépet lehet venni...
Én nem vennék soha netbookot max 60-70 ezerért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Anachron
2009.04.01. 15:22
Nem tudom minek kell ennyire erőltetni a netbookokat, és magát az eee pc-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gylovag
2009.04.01. 19:35
DVD meghajtó nélkül is többe kerülve, mint egy alap lapitopi nincs is értelmük.
Ha jól tudom eredetileg egy olcsó alternatívának szánták őket a számítógéppel elllátotság érdekében, de ez a gondolat mára már szépen elbukott.
Föl nem tudom fogni, mi kerül egy ilyen kis vakarcson 134ezerbe, ha mindenből kevesebb van benne és már minden részét tömeggyártják. Az Atom processzor filléres cucc. Akkor miért drága? Mert kicsi?
Rakjanak bele GSM modult és adják el okostelefonként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. taripocok
2009.04.02. 21:35
anyiért kellene adni ezt kb,mint az első,4gb ssd vel rendelkező társakat...akkor lenne rá nagyobb felvevőpiac.
ők sem hülyék,ha valamit el lehet adni 120e ft ért,akkor nem fogják nekünk 80e ft ért adni...:S pedig jó lenne néha-néha...x)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Flexy
2009.04.02. 21:47
Sajnos olvastam téves információkat..
Pl a Multi Touch már az 1000H-ban is volt.
És igen is kapott új video kártyát a HE, a GMA950-et lecserélték a GN40-re.

ui.: Szokjatok le arról, hogy egy netbookot, egy notebookal hasonlítgattok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vardar
2009.04.03. 11:54
Azt megtudná nekem valaki mondani, hogy az ilyen netbookokban miért nem 800 MHZ-s DDR2-es modul van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.04.03. 14:31
Flexy: Miért szoknánk le, miközben nem igazán van különbség, sem árban sem tudásban? (Általános - nem gamer - felhasználás esetén.) A marketingre (elnevezésre) nem vagyok annyira fogékony. (Azt bambáknak és divatmajmoknak találták ki.)

Vardar: Az Intel i945GSE úgysem tud mit kezdeni vele. De a plusz fogyasztás is ott van, nameg a viszonylag lassú procival nem is kell annyira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!