iPon Cikkek

Asus eeePC 1215B: AMD Brazos vs. Intel Atom

Dátum | 2011. 05. 18.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Nagy fába vágtuk a fejszénket, ugyanis bár járt már nálunk az AMD új Brazos platformja, egy az egyben viszont nem tudtuk még összehasonlítani a konkurens Intel Atommal. Most az Asus Magyarország közbenjárásával kaptunk egy Inteles és egy AMD-s példányt az eeePC széria 1215-ös családjából, leküzdve a kijelző és akkumulátor jelentette különbségeket. Két pontosan ugyanolyan gép, amelyekben csak a dobogó szívek eltérőek.


Közös vonásuk ettől függetlenül az egyéb hardverek tekintetében is van, ugyanis mindkettőben asztali gépekbe szánt processzorok dolgoznak, a 1215N-ben a már ismert Intel Atom D525 a maga 1.8 GHz-es órajelével, a 1215B-ben pedig az AMD Brazos architektúrájának zászlóshajója, a szintén kétmagos E-350, de csak 1.6 GHz-en. A mostani teszt sokkal inkább fókuszál a két platform összehasonlítására, mint magának a netbooknak a bemutatására, de természetesen, ha már nálunk járt a masina, igyekeztünk megvizsgálni a szokásos szempontok alapján is.


Látható, hogy minimális különbségek vannak a két kiszerelés között – azon kívül, hogy az AMD-s változat nem ezüst, hanem fekete színben pompázott – hiszen a kétszer annyi memória és a kétszer akkora merevlemezen felül mindössze egy USB 3.0 vezérlővel gazdagodott a 1215B (ezek mind elérhetők a 1215N-hez is, hiszen az egész családnál opciós tételek a listán). Az árcédula ehhez képest alig nőtt az Atomos változattal szemben, igaz, múltkori tesztünk óta a 1215N egy picit olcsóbb lett. A 2 év garancia továbbra is széria, ahogy a hozzá tartozó „Pick up and return” háztól-házig szolgáltatás is. Fontos tényező lehet, hogy a 1215B mellé immáron 64 bites operációs rendszert kapunk.

az Asus eeePC 1215N és 1215B kellékei
Kivételesen tényleg csak a gépeket kaptuk meg tesztelésre, így a kiegészítők közül ezúttal a tápegységen kívül egyik se volt benne a dobozban, ettől függetlenül a 1215B mellé is ugyanazok járnak, mint a 1215N-hez. A tápegység most is 40W-os és meglepően gyorsan tölti a gigászi hatcellás akkumulátort.

Zajszintet tekintve az AMD-s változat, ha minimálisan is, de hangosabb volt az Intel Atomosnál, de még így sem érte el azt a küszöbértéket, ahonnan zajosnak nyilvánítunk egy-egy notebookot. A nagyobb hűtési igény valószínűleg a papíron nagyobb fogyasztási adatoknak köszönhető, hiszen a magasabb fordulatszám mellé nagyjából hasonló hőmérsékleti értékek társulnak, mint a 1215N-nél. Üresjáratban mind a processzor, mind a benne lévő videokártya 52 fokos volt, míg maximális terhelés mellett ez az érték 75-re változott. Ezek 1, illetve 8 fokkal magasabb eredmények, mint az Atomos verzió esetében.

Asus eeePC 1215N (Intel Atom) eredményekAsus eeePC 1215B (AMD Brazos) eredmények
A Windows valamivel erősebbnek érezte a kétmagos AMD processzort, mint az összesen négy szálon dolgozni képes Intel Atomot, ami nem csoda, hiszen az E-350 egy eleve Out of order architektúrából kialakított központi egység. A gyakorlatban is érezni, hogy a Brazos ereje valamivel több, hiszen az ablakváltásokat és a flash-sel teletűzdelt weboldalak görgetését is fickósabban végzi, mint házon belüli ellenfele. A videokártyákat nincs értelme összehasonlítani a Windows beépített tesztje alapján, ugyanis a 1215N-nél a harmat gyenge, processzorba integrált Intel GMA3150-et értékelte a rendszer, nem pedig a sokkal erősebb NVIDIA ION2-t.

NVIDIA Ion 2 (Asus eeePC 1215N - 16 shaderrel)AMD Mobility Radeon HD6310 (Asus eeePC 1215B)

A két gép között alapvető különbség, hogy az AMD Brazos platform egy sokkal fejlettebb processzorba integrált videokártyát tartalmaz, mint az Intel aktuális Atom családja, amely alapvető video gyorsítási képességein felül semmire nem alkalmas igazán. Ezt a csorbát hivatott kijavítani az Asus az NVIDIA második generációs ION platformjával, amely gyakorlatilag egy PCI-Express-es GeForce G310M-mel egészítette ki a rendszert. A mobil Radeon HD6310-zel szemben az NVIDIA megoldása papíron valamivel lassabb, kérdés, a valóságban melyik processzor tudja jobban kihajtani a mellé társított grafikus gyorsítót.


A merevlemez a 1215B-ben csendben tette a dolgát, igaz, lineáris olvasásban lassabb, fájlkezelésben viszont gyorsabbnak bizonyult a 1215N-ben lévő fele akkora Seagate-nél, amely hajlamos volt olykor zajongani.

A sztereó hangszórópár pontosan ugyanaz, mint volt, a tiszta, de vödör-szerű hangzás így aztán megmaradt. A hangerővel nincs gond, torzításnak nyoma sincs.

Kivételesen nem mennénk végig újra az ergonómiával kapcsolatos dolgokon, ugyanis minden, amit a 1215N-nél leírtunk, érvényes a 1215B-re is, hiszen nem csak a kasztni ugyanaz, de még a kijelző is. Annyit mindenesetre megjegyeznénk, hogy a magyar billentyűzetkiosztással rendelkező géphez képest a most nálunk járt két angol lokalizációs készülék messze rosszabb klaviatúrával rendelkezett. Nem igazán értjük az okot, de az alátámasztás és a gombok stabilitása nem említhető egy lapon a két eltérő kiosztású billentyűzet esetében. Ha nem tudnánk, milyen jó a hazai, simán a sárga földig aláznánk a külföldit.


Ami sokkal fontosabb, az a két gép teljesítménye közötti különbség megvizsgálása. Most, hogy egymás mellett láthattuk a két platformot ugyanabban a köntösben, ugyanazzal az akkumulátorral, igyekeztünk mindent megnézni, amit csak meg tudtunk a pár napos tesztidőszak alatt.


Kezdjük rögtön a processzorral. Látatlanban valószínűleg sokan arra tippelnének, hogy az AMD kétmagos megoldása lemossa az Intel egyik legerősebb Atomját, de a helyzet nem ennyire egyértelmű. Vannak oda-vissza verős játékok, sőt van, ahol az órajel és a végrehajtó szálak száma miatt az Atom D525 képes elhúzni vetélytársa elől, az életszerű helyzetekben mégis az AMD megoldása érződik erősebbnek.


Ezt némileg alátámasztani látszik a legújabb PCMark7 által adott eredményhalmaz, ahol megfigyelhető, hogy ahol nem jól párhuzamosítható feladatok vannak (ilyen a video kódolást kivéve nagyjából minden más), ott az AMD központi egysége előnybe kerül riválisával szemben. A videokártya úgy tűnik, az E-350 alatt muzsikál jobban, de lássunk jó néhány tesztet ennek alátámasztására.


Két tesztet (Last Remnant, Street Fighter IV) leszámítva a Radeon HD6310-zel párosított AMD E-350 legalább olyan, ha nem jobb teljesítményre képes játékok alatt, mint az ION2-vel felvértezett kétmagos Intel Atom. Ami a grafikonokon nem látható, az a minimálisan kirajzolt képkockák száma, ebben is többnyire az AMD házon belüli megoldása a jobb, arról nem is beszélve, hogy – bár jelentősége nem nagyon van – a két videokártya közül egyedül a Radeon rendelkezik DirectX 11 támogatással.


A legnagyobb megdöbbenést mégis talán az akkumulátoros tesztek eredményei váltották ki. Úgy tűnik, az AMD végre tényleg magára talált és képes lesz megszorongatni az Intelt, hogy megtörje egyeduralmát a netbookok piacán. Ezek után kíváncsiak vagyunk, hogy mire képes a platform akkor, ha az alacsonyabb órajelű és egyben alacsonyabb fogyasztású processzorral (C-50) tesszük próbára. A jövőben erre is sor kerül.

Az Asus eeePC 1215N-nél úgy éreztük, hogy végre ismét lesz létjogosultsága a netbookoknak és a 1215B újra megerősített minket ebben. Más kérdés, hogy nem nem feltétlenül azon az áron, amikbe most a 1215-ök kerülnek, még egy picit drágábbak arányaiban mint a többiek. Az AMD Brazos platformja viszont minket egyre inkább meggyőz magas szintű integráltságával és remek fogyasztási mutatójával. A „zöldek” kezében végre van egy igazán jó fegyver, hiszen már 120 ezer forint alatt is kaphatunk E-350-nel és Mobility Radeon HD6310-zel szerelt netbookot, amely minden tekintetben jobb partinak számít a mezei egymagos Intel Atomnál és a benne található harmatgyenge GMA 3150-es videokártyánál. Egyedül az akkumulátoros üzemidőben tud felül kerekedni az Intel bevált platformja, de valószínűleg sokan azt fogják mondani a vásárlás pillanatában, hogy inkább működjön 8 óra helyett csak 6-ot a gép, de sokkal kevésbé kösse meg a kezem. Már tesztasztalunkon van a következő nagy dobás, amely egyenesen a Lenovo-tól érkezett, érdemes lesz tehát nyomon követni a Brazos architektúrára épülő modelleket, alighanem a nyár és a korai ősz egyiksiker várományosával állunk szemben.


Az Asus eeePC 1215N és 1215B netbookokat az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk tesztelésre, köszönjük!

AMD Brazos platform:

Pro:
+ kategóriájában jó teljesítmény
+ processzorba integrált, alacsony fogyasztással rendelkező és gyors videokártya
+ alacsony fogyasztás
+ kellemes árazás

Kontra:
- a siker alapvetően a piac fogadtatásán múlik

Hivatalos oldal: Asus eeePC 1215N | Asus eeePC 1215B
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. p3tya
2011.05.18. 13:00
Na végre valami reménysugár! Szép volt AMD!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Fzoltan
2011.05.18. 13:10
Ezt a 8 óra / 6 óra üzemidős kérdést nem értem a végén. A teszt alapján a Brazos kevesebbet fogyaszt, mint az Intel megoldása!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Alvin_ti42...
2011.05.18. 13:36
Fzoltan: az egymagos Atomok integrált GMA3150-nel vs. AMD E-350 a HD6310-zel. Erre vonatkozik a 8 vs 6 óra, ugyanis a tesztben kétmagos Intel Atom volt, ráadásul asztali változat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. huncut123
2011.05.18. 17:03
Ennyivel később illett valami jobbat kihozni, annyival jobb mint amennyivel kell.
Kicsit jobb, de nem drágább, pont mint mindig. pl: később kihozott VGA-k.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lovasznorb...
2011.05.18. 17:08
Nyilván a Llano jobb teljesítményű belépő lett volna, de az még mindig odébb van, azért ez így is hatalmas lett elsőnek, főleg, hogy bőven van még lehetőség az APU-ban, ha a szoftverfejlesztők is kihasználják.

Na, de mikor fog megjelenni a 1215B? Áprilisra ígérték, lassan itt a június...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. carraroxt
2011.05.18. 17:50
A Llano messze nem ez a kategória, az a mainstream-ról a performance-ig van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Fzoltan
2011.05.18. 19:40
Alvin_ti4200: Áhh értem, akkor nem olvastam el rendesen. De azért az 1 magos Atom vs 2 magos Zacate teljesítményben picit más kategória, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. carraroxt
2011.05.19. 01:46
Fzoltan Az Atom D525+ION2 jelenleg a létező legerősebb megoldás netbookokba Intel processzorral. De az Atomos cuccok elenyésző részében van csak ION is, szóval az összes grafikával összefüggő alkalmazásban kapásól totál bukta emiatt, ráadásul az Atomos cuccok java része még mindig egymagos, ami CPU intenzív alkalmazásokban is nyilvánvaló hátrány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. s1xpack
2011.05.19. 05:26
Sziasztok. Van már egyébként NVIDIA Tegra-s book?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Fzoltan
2011.05.19. 16:49
carraroxt: Na hát ezért kérdezem, hogy ha a teszt arról szól, hogy a 2 magos Zacate hogy teljesít a 2 magos Atommal szemben, akkor miért az 1 magos Atom fogyasztását mérjük a 2 magos Zacatéhez? Értem én, hogy az 1 magos Atom az elterjedt, de nem ez most a szempont...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Alvin_ti42...
2011.05.19. 16:56
Fzoltan: azért, mert az egy magos Atommal szerelt netbookok áráért is lehet majd kétmagos AMD E-350-nel szerelt gépet venni Így már érthető a gondolatmenet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan
2011.05.19. 17:17
Alvin_ti4200: Hja értem, így már világos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Horusz
2011.05.20. 07:08
"nem pedig a sokkal erősebb NVIDIA ION2-őt."

ION2-őt??? ion kettőőt?

NEMÁR
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2011.05.20. 09:07
Hórusz: javítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. lpmaskmanc...
2011.05.22. 22:06
Ha nincs benne optikai meghajtó, akkor hogy tették rá a játékokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. puntocsent...
2011.05.23. 14:12
lpmaskmancick: gondolom USB-n keresztűl egy külső dvd maghajtóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. r3dsnake
2011.05.24. 17:59
lovasznorbert:

mikor fog megjelenni? legalább 2-3 hónapja kapható már itthon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. r3dsnake
2011.05.24. 18:01
amúgy én is ilyen gépet akartam venni (előtte vettem 2 pixelhibás VAIO-t ugyanezzel a conffal), viszont ebben meg nem cserélhető a vinyó, szóval felejtős. valszeg Acer TimelineX lesz belőle 13"-on (i5, gt5401gb1 4gbddr, usb3.0)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010
2011.06.08. 19:22
Alvin_ti4200 Egyáltalán nem érthető, ha 2 magos Atom vs 2 magos Brazos az úgy is kell legyen, nem pedig hogy minek milyen áron felel meg, ha így vesszük akkor egy i7 arán hány AMD-s procit veszel? és annak mindnek összeadod a fogyasztását, ugyan kérem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Davzone
2011.06.13. 16:45
Jó kis gép ez bár elég magas az ára.
A 1215N 20al olcsóbb jelenleg, igaz 2gb ram és csak 250gb vinyó van benne,
kérdés hogy megéri e ez az AMD-s a plusz árat?

Ahogy a 1215N-nél is írták a tesztben hogy a HDD nehezen cserélhető, ez tulajdonképpen azt jelenti hogy nem cserélhető,garancia ugrik az biztos,illetve szét kell bontai az egész gépet hozzá(csuklotámasz touchpad,bill,vázszerkezet és alatta van a vinyó)Vannak matricázott csavarok amik nélkül nem szedhető szét,és sérült matricávalnincs gari.
Jó lenne tudni pl hogy szervízben cserélhetik e a merevlemezt,mert egy SSDt simán beleraknék ha lenne rá lehetőségem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gagahu
2011.08.18. 18:41
Akkor most melyik éri meg jobban?

az B változat, vagy egy ion2-es 1215N?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gagahu
2011.08.18. 18:45
Egyébként nem tudja valaki, hogy mikor szokott az ilyen gépeknek lemenni az áruk? pl. kijön egy új netbook, vagy ünnepek stb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gelocziger...
2011.09.20. 12:28
Sokkal jobban megéri a 1215B. Pár napja vettem egyet, 4GB memóriával, 500GB-os merevlemezzel, E-350-es procival. Semmi gond nincs vele, és még játszani is lehet rajta (pesze nem játékra vettem meg). Alapból az IGP 384MB-ot lefoglal magának a memóriából, ezt mindenképp vegyétek figyelembe! Tehát ha csak 2GB memóriával veszitek, akkor 1.6GB marad az oprendszernek!

A gép alapból Windows 7 Home Premiummal jön. Nekem alapból 64bites volt a rendszer. Az elején kiválaszthatod hogy angol vagy magyar nyelven települjön, és ez nem csak egy language packet húz rá, hanem az egész rendszerre értendő (tehát pl a szolgáltatások neve is magyar/angol lesz [services.msc]). Nagyon jó kis gép, az Asus odafigyelt mindenre.

[Merevlemez csere]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!