iPon Cikkek

Asus eeePC 1215N: Ennél nincs feljebb

Dátum | 2011. 03. 04.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Pár évvel ezelőtt a netbookokat kiáltották ki a legújabb nagy áttörésnek, minden érintett gyártó milliós eladásokkal számolt és nagyon úgy nézett ki az első két esztendőt követően, hogy bizony nekik lesz igazuk és a piac vevő egy kicsi, könnyű, olcsó, hosszú üzemidővel rendelkező, de visszafogott sebességgel megáldott hordozható eszközre. Aztán elérkezett a Pine Trail platform bevezetése, mely túl sok újdonsággal nem kecsegtetett, de már integrálták a nem túl acélos videókártyát a processzorba, így egy lapkán foglalhattak helyet. Az NVIDIA népszerű ION platformjának átültetése viszont részben emiatt is nehézségekbe ütközött és nagyon úgy festett, hogy a processzor szinten valamivel megerősített (nagyrészt csak órajelben), de grafikus tulajdonságaiban megnyirbált platform rohamosan veszti el potenciális vásárlói bázisát. Erre csak rátett egy lapáttal az Apple iPadjének megjelenése, amely tablet mivoltából nem konkurálhatott volna a netbookokkal, a kimutatások alapján viszont egyértelművé vált, hogy az új felvevő piac egy része bizony a netbookos táborból alakult ki.


Kezdtek tehát gyülekezni a felhők a nemrég még fejős tehénnek tűnő kategória felett, de az Asus és az NVIDIA még látott fantáziát a platform megmentésében, így megszületett az ION2, amely lényegében egy dedikált GeForce 310M kaliberű videokártyát jelent Optimus technológiával megfejelve – a lapkakészletet tehát ezúttal az Intel adja. Az NVIDIA elképzelése szerint – akárcsak az első generációs ION-nál – ezt a megoldást csak a legerősebb Intel Atom processzorok mellett érdemes alkalmazni, elkerülve ezzel a CPU limitet. Mostani tesztünk alanya ennek a kritériumnak annyira eleget tesz, hogy gyakorlatilag a legerősebb Atom processzort kapta meg, amely az őszi startnál elérhető volt, ráadásul kijelzőjét tekintve is jelentősen helyben hagyja a netbookok nagyrészét. Lássuk, miből áll össze a titkos recept.


A teljes értékű Windows 7 Home Premium operációs rendszer már önmagában meglepő egy ilyen géptől – mi személy szerint örültünk az Asus ezen döntésének, hiszen a dedikált videokártya miatt nagyon szép kezelőfelületet kapunk. A többi gyakorlatilag már ismerős a tavaly ilyenkor nálunk járt Samsung NB10-ből, az NVIDIA ION videokártya természetesen az egyik kulcsfontosságú pontja a gépnek. Érdemes még megemlíteni a 12”-os LED-es háttér-világítású kijelzőt, a 250 GB-os merevlemezt, a Bluetooth modult, a nagysebességű vezeték nélküli hálózatot, az 56 Wh-s akkumulátort és a 2 év „Pick Up and Return” garanciát is. Aminek kevésbé örültünk, az a csupán 100 MBites vezetékes hálókártya, illetve a 2x1 GB memória is igazán lehetett volna a duplája ilyen DDR3 memória árak mellett, igaz, ennek szükségességét a teszt során már nem éreztük. A 140 ezres vételár nagyjából megfelel a másfél évvel ezelőtt megjelent első generációs Ionnal szerelt modellének, amelyhez képest jelentős változásokat egyáltalán nem fedeztünk fel, sőt gyakorlatilag a specifikációjuk szinte megegyezik.


A legújabb eeePC mellé csak a legszükségesebb dolgokat kapjuk, meglepő módon még egy egér se képezi részét a csomagnak, ahogy hordtáska sem. A rövidített használati útmutató mellé kapunk egy alaposan bővítettet is, amely elektronikus formában megtalálható a Windows asztalon. A tápegység csupán 40W-os és közel 3 óra alatt képes feltölteni az amúgy igen derék kapacitású hatcellás akkumulátort.

Bekapcsolást követően gyakorlatilag az amúgy létező ventilátor felpörgése nélkül kezdhettünk neki az előre feltelepített Windows 7 beállításának és kellett vagy 5-10 perc, mire az apró légkavaró működésbe lépett. Hangját még a legizzasztóbb terhelésnél is alig lehetett hallani, ráadásul a hőmérsékleti értékekkel se volt túlzott probléma, hiszen az 1.8 GHz-es Atom processzort a kezdeti 51-ről maximum 67 fokra tudtuk felmelegíteni. A bal oldalt távozó levegőn kívül a készülék egyetlen pontja sem volt langyosnál melegebb, így a 1215N hűtését jónak találtuk.


A Windows 7 által kiosztott pontszámok nem túl acélosak, főleg a videokártya rész az, ahol nagyon gyenge eredményeket kaptunk (jóval gyengébbeket, mint az előző generációs ION-nal szerelt 1201N-nél), valószínűleg azért, mert az Optimus techológia miatt az integrált Intel videokártyát értékelte a rendszer. A processzor továbbra is támogatja a 64 bites utasításkészletet és a 3.5-ös pontszámból kiindulva lényegében annyit gyorsult a 330-as Atomhoz képest, amennyivel magasabb az órajele – bő 10%. A DDR3 memória és a begyorsult rendszerbusz (533 -> 800 MHz) viszont láthatóan jót tett a rendszernek.


A legnagyobb kérdés az NVIDIA második generációs ION névre hallgató videokártyája körül merülhet fel, ami ezúttal nem alaplapra integrált, hanem attól függetlenül dedikált vezérlőként foglal helyet a netbookban. Sávszélessége nem túl nagy, ugyanis az Intel NM10 déli híd mindössze négy PCI-Express szálat képes a VGA rendelkezésére bocsátani. A GeForce 310M-re kísértetiesen hajazó specifikáció valójában egy annál gyengébb képességű (475 MHz-es) grafikus magot takar, hiszen 16 shader egysége mindössze 1092 MHz-en zakatol, 512 MB memóriája pedig 1600 MHz-en teker. Ennél fogva az első generációs ION-hoz képest gyakorlatilag nem sok változást fogunk tapasztalni, hiszen a memória mennyisége és órajele változott leginkább. A gyártó természetesen megoldotta, hogy a papíron kevesebbet fogyasztó, processzorba integrált videokártyát is használhassuk, ehhez a szokásos Optimus technológiát hívták segítségül. Más kérdés, hogy aki az Asus 1215N-nel szemez, valószínűleg soha nem fogja kikapcsolni a dedikált GeForce-t, hiszen vásárlásának célja pont ez a VGA – kiegészítve a kétmagos Atom processzorral.

256 shaderrel szabályos vadállat lenne a kis eeePC, valójában 16-tal kell gazdálkodnia - az órajelek viszont stimmelnek.
A döntést mi is támogatjuk, hiszen a CPU-ban található Intel GMA 3150 valójában semmilyen modern feladatvégzésre nem képes, grafikus gyorsítása kis túlzással a Direct3D-ben merül ki. Ezzel szemben az ION a legtöbb video kódolási formát kezeli, így HD felbontású filmeknél képes levenni a terhet a gyorsuló, de továbbra is inkább lassúnak nevezhető Intel Atom válláról, ráadásul (és ez még inkább fontos) a böngészőben futó flash videók többségének hardveres gyorsítására is képes (csak ügyeljünk arra, hogy a legfrissebb Flash legyen fent).


Bár egy ilyen gépben – főleg a sok-sok gigabájt online tárhely mellett, amelyet az Asus eee szolgáltatásként mellékel – sokkal szívesebben láttunk volna egy kisebb kapacitású, de flash memória alapú meghajtót, a felhasználói élményhez valójában nem sokat tudott volna hozzátenni vagy javítani azon, ugyanis az esetek túlnyomó többségében a processzor jelentette a szűk keresztmetszetet. A 250 GB-os Seagate merevlemezzel sebességét és hőtermelését tekintve maximálisan meg voltunk elégedve, talán – jelen esetben – a legfontosabb paraméter az, ami miatt csalódtunk benne, ez pedig nem volt más, mint a zajszint. Már a legkisebb fejmozgásnál is olyan éles, olykor karcoló hangot hallatott a burkolat alól, hogy az amúgy rendkívül csendes gépből egy idegesítő masinát csinált. Az egyetlen szerencsénk az volt, hogy a 2 GB memória mellett a Windows 7 nem akart közelebbi barátságot kötni a lapozó fájllal.

A sztereó hangszórópár viszonylag tisztán szól, de nagyon hallatszódik rajtuk méretük, valamint a vödör hangzást se sikerült maradéktalanul kiküszöbölni a hangszín szabályzóval.


Talán külsejét és anyaghasználatát tekintve fejlődött leginkább az Asus újgenerációs Ionos netbookja az előd modellhez képest. Hűlt helyét találjuk a csillogó fekete műanyag borításnak, a gép szinte minden fontosabb helyen szálcsiszolt alumíniumban utazik, ráadásul a minőségérzet tényleg ott van a szeren. Az új eeePC drágább gépnek látszik, mint amennyibe kerül valójában. Ezt jól érzékelteti a felső burkolat masszivitása, a kijelző mögötti rész ugyanis szinte egyáltalán nem mélyed be komolyabb nyomás hatására se. Az ujjlenyomatok gyűjtögetésétől se kell tartanunk, a gép nagy részén nem látszik majd meg a mindennapos használat. A memória modulok cseréje ezúttal is könnyedén megoldható, a hangos merevlemez kiváltásához viszont az egész burkolattól meg kell szabadulnunk sajnos.


A gépet kinyitva is sokkal kellemesebb látványban lehet részünk, egyrészt az alumínium, másrészt a dizájnbeli változás miatt. A bekapcsoló gomb mellett található LED például kifejezetten szép, de összességében is érezni egy fajta minőségbeli ugrást a 1201N-hez képest. A (változatlan) billentyűzet nagyon jól használható köszönhetően a stabil alátámasztásnak – igaz, a gépelés valamivel nagyobb zajt csap az átlagnál, de ez legyen a legkevesebb. Huzamosabb használat után a csuklótámaszon némi ujjlenyomat azért meglátszik, de eltűntetésük egy kendővel fél perc alatt megoldható. Egyedül a klaviatúra körül lévő csillogó fekete burkolattal fog meggyűlni a bajunk, az bizony kőkeményen vonzza majd a port.


A touchpad hasznos felülete sokat nőtt és ezt a mindennapos használat során értékelni fogjuk. Az alumínium borítás itt is tetten érhető, melynek köszönhetően remekül siklik az ember ujja a tapipadon. Természetesen minden létező multi-touch műveletet megkapunk, beleértve a régebben Asus kuriózumnak számító háromujjas helyi menüt is. A továbbra is egybeolvasztott jobb, illetve bal egérgomb is fémes jellegű anyagból készült, nyomáspontjuk eléggé magasan van és nehéz is kezelni őket, hiszen a sikerhez nagy erőkifejtésre van szükség.


Csatlakozókból pontosan ugyanazokat kapjuk, mint amit szoktunk ebben a kategóriában, viszont a tervezők ezúttal végre normális helyre tették a HDMI csatlakozót. A három USB csatlakozó továbbra is dicséretes ebben a szegmensben, de sajnos megmaradt az egész apró töltő csatlakozó, ami hosszútávon szerintünk nem szerencsés, mert könnyen letörhet majd a sok ki-berángatásnál.

A kijelző kísértetiesen hasonlít arra, amivel a 1201N-nél is dolgunk volt, hiszen pontosan ugyanazokat a jelenségeket jegyeztük fel vele kapcsolatban. A fényerő tartomány ugyanolyan tág (bár a minimális fényerő itt nem sikerült elég alacsonyra), a szövegmegjelenítés tűéles, a látószögek átlagosak, a színvilág pedig remek – eltekintve az enyhe sárgás beütéstől. A széleken elhelyezett LED-eket sajnos ugyanúgy látni lehetett, mint az elődnél, tehát a bevilágítás viszonylag számottevő, igaz, ezt jellemzően olyan háttereknél fogjuk csak látni, amelyek ehhez jó alapot adnak. Filmnézésnél és mindennapos használatnál minket abszolút nem zavart, de a tény attól még tény marad. A panel elé tett kontrasztjavító réteg nekünk túlságosan tükröződött, bizony néha forgatni kellett a gépet, hogy látni lehessen a képből valamit anélkül, hogy az egekbe emelnénk a fényerőt. A kijelző felett megbújó webkamera nagyon szép és éles képet biztosít, bár mozgáskövetése valamivel lassabb, mint amit az ember elvárna, de még bőven megüti a használható tempót. Az aktuális N szériás Asus noteszek óta nem bírunk zöld ágra vergődni a műanyag retesszel kapcsolatban, tény, hogy hasznosak, ám még mindig picit gagyinak hatnak, főleg egy ilyen gépen, ahol a burkolatok nagy része ezüst színű alumíniumban pompázik.

A sebesség teszteknél nem arra voltunk kíváncsiak elsősorban, hogy az előző generációs Atomokhoz képest hogy teljesít a kétmagos D525, hanem inkább arra, mekkora a lemaradása korunk belépő processzoraihoz képest. Ennél fogva az összehasonlítás alapját az egymagos AMD Sempron és a kétmagos Athlon II képezte.


Jól látható, hogy ahol nem tudjuk kihasználni az összesen négy szálon dolgozó központi egység erejét, ott bizony továbbra is gyenge eredménnyel kell számolnunk, ám az, hogy egy Sempron sebességének még így is a kétharmadát hozza, egész elfogadhatónak mondható, ismervén az architektúrát, ami a processzor mögött van. Bár régóta nem járt nálunk Atommal szerelt gép (pláne nem kétmagossal), de a mindennapos használat során úgy tűnt, hogy az Asus eeePC 1215N valamivel fürgébben dolgozik összességében, mint elődje, ami nem csoda, hiszen rendszerbusza a korábbi 533 helyett 800 MHz-en dolgozik. Első számú számítógépnek persze továbbra is csak fenntartásokkal alkalmas.


Nagy kérdőjelként tekintettünk a tesztek előtt a videokártyára, amely órajeleit tekintve az első generációs ION-nál lassabb, viszont dedikált buszt kapott és jókora fedélzeti memóriát, így fordulhatott elő, hogy az esetek többségében nem sikerült elszakadni a többi résztvevőtől, viszont olykor meg volt olyan alkalmazás, ahol komolyabb különbséget is ki lehetett mutatni. A processzor limitáltságot itt is megfigyelhetjük, amely azt jelenti, hogy továbbra is mértékkel gondoljunk az ION-os Atom rendszerekre, ha a játékok kérdésköre előkerülne. Tekintettel arra, hogy az első generációs változat (GeForce 9400M) megjelenése óta több mint egy év eltelt, mi csalódtunk a látottakban, hiszen a mai technológiákkal könnyedén lehetett volna akár kétszer erősebb VGA-t is passzírozni a kis eeePC-be (elég csak egy 310M-re gondolni, ami legalább 30%-kal lett volna gyorsabb) anélkül, hogy a fogyasztást érezhető mértékben megdobta volna. Más kérdés, hogy a gépet elsősorban nem játékra szánták, hiszen az ION lényege, hogy minél több feladatot levegyen a processzor válláról és ezt valójában sok helyen meg is teszi.


Szintén kíváncsiak voltunk, hogy a dedikált videokártya, az erősebb processzor és az előd modellénél kisebb kapacitású akkumulátor mennyit fog rontani az üzemidőn, amely annak idején netbookos berkekben egyáltalán nem számított kimagaslónak, sőt. Nos, a helyzet az, hogy dacára a csupa kedvezőtlennek tűnő feltételnek, a 1215N valójában tovább bírja szuflával, mint elődje, amely azt jelenti, hogy alacsony fényerő és bekapcsolt WLAN, illetve Bluetooth 3.0 mellett valamivel több, mint 6 és fél óráig tudunk dokumentumokat vagy flash nélküli weblapokat olvasni. A teljes képernyős nagyfelbontású filmnézés percre pontosan megegyezik a 1201N-nél kapott értékkel: 10 perc híján 3 óra. A maximális terhelésnél (amelynek valószínűleg nem sűrűn fogjuk kitenni a masinát) meglepő módon ismét az új modell volt a jobb, még hozzá nem is kicsivel, 22 perccel, amely egyben azt is jelentette, hogy akármit csinálunk a legújabb eeePC-vel, két óránál hamarabb nem fogjuk tudni lemeríteni – teljes töltöttség esetén.

Az Asus végre letette azt a netbookot az asztalra, amelyet tavaly kellett volna. A rohangálós életmódhoz elegendő sebesség, rengeteg dolgot hardveresen gyorsító videokártya, amely erős kompromisszumokkal egy-két komolyabb játék futtatására is alkalmas, elfogadható üzemidő, halk működés és minőségi alumínium burkolat. Természetesen az előd bemutatása óta eltelt egy évben ezek a gépek jelentősen vesztettek bájukból, hiszen az emberek valamiért elkezdtek közeledni a tabletek felé, de ha az újjászületés első állomását az eeePC 1215N-nel kezdi a távol-keleti gyártó, akkor minden okunk megvan arra, hogy bizakodó álláspontot alakítsunk ki a netbookok jövőjével kapcsolatban. Ha szemet hunyunk a tény felett, hogy hasonló (vagy olykor még nyomottabb) áron megvásárolhatjuk még a kifutó Core 2 Duo CULV alapú szubnotebookokat, akkor azt kell, mondjuk, hogy az Asus legújabb eeePC-je mindent egybe véve ajánlott masina. Ha ugyanebbe a köntösbe bele tudnának tenni egy alacsony fogyasztású Core i3 processzort, és az árcédulát is jól belőnék, az Isten se mentené meg őket attól, hogy bankot robbantsanak.


Az Asus eeePC 1215N-t a Ramiris Europe Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!


Asus eeePC 1215N
Pro:
+ jó kijelző
+ jó billentyűzet
+ jó touchpad
+ halk és hűvös működés
+ 2 év „carry and return” garancia
+ minőségi burkolat
+ NVIDIA Optimus technológia
+ Youtube HD és mkv HD képes
+ érezhetően gyorsult rendszer architektúra

Kontra:
- hangos és nehezen cserélhető merevlemez
- még mindig csak 100 MBites vezetékes hálózat
- a második generációs Ion alig gyorsabb elődjénél

Hivatalos honlap: Asus
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. szedlakist...
2011.03.04. 12:38
T. Szerkesztő!

nem akarok kötekedős lenni!
de az hogy minden táblába más szinnel van jelőlve egy laptop! mert mindig mással van összehasónlítva, az egy kicsit megtévesztő!
a táglázatnál rögtön melette lenne a tipus az nagyon megkönyítené az azonosítást !
az olyanról nem is beszélve hogy az ATI 3200VGA val hasonlítjuk össze!
(nem is gyártanak ilyet!)
hol a 4200 vagy 4250 vagy a 6310 miért nincs itt? az inkább lenne ellenfél!
főleg a 140ezerFt-os árával!
hogy lehet egy ATOM még ION2vel is 140ezerFt-ért ajánlot???

jó hétvégét!
üdv.: István
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. papi
2011.03.04. 12:59
Hát engem nem győzött meg! Az AMD E-350 alá már nem mennék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Movolif
2011.03.04. 13:35
140-ért teljes értékű gépet is kapni... a netbookoknak nem az árukkal kéne hódítani esetleg? (ha már a teljesítményük eléggé visszafogott...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. csufy
2011.03.04. 13:52
Ne haragudj tisztelt szerkesztő, de szerintem ez a teszt nagyon felületesre sikerült. Mintha nem is fogta volna kézben a gépet...

Nem alu a burkolat, inkább szálcsiszolt alu hatású műanyagnak nevezném, ami szerintem is sokkal igényesebb a csilivili újjlenyomatvadász műanyagtól, de azért köze nincs igazi alumíniumhoz.
Apropó ujjlenyomatok, tényleg nem látszanak annyira de a gép egyetlen igazi alu része, a touchpad nyomógombja eléggé szereti őket. Ez nem tudom, hogy nem tűnt fel.
Az pedig, hogy a HDD cseréje nem jár garanciavesztéssel tényleg beigazolja, hogy a szerkesztő nem látta a gépet. Csak a memóriát lehet cserélni a hátsó takaró levétele után, ugyanis két memória slot van jelen... A HDD cseréje csak a gép teljes szétszedésével eszközölhető, csakúgy mint a 1201N esetében.

Tessék már elmondani, hogy is volt ez a teszt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. csufy
2011.03.04. 14:02
A mi gépünk billentyűzete is eléggé hajlik gépeléskor..
Az USB 3.0 támogatás is kimaradt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. noss
2011.03.04. 14:13
"Erre csak rátett egy lapáttal az Apple iPadjének megjelenése, amely tablet mivoltából nem konkurálhatott volna a netbookokkal, a kimutatások alapján viszont egyértelművé vált, hogy az új felvevő piac egy része bizony a netbookos táborból alakult ki."

Tényleg kimutatások kellenek ahhoz, hogy rájöjjünk, a táblák a netbookok helyettesítő terméke lehet?
Ez olyan közgazdasági alaptudás, amit csak az elvakultan bekockult döntéshozók nem képesek (kimutatás nélkül) belátni.
Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. noss
2011.03.04. 14:19
"+ minőségi és időtálló alumínium burkolat" -- ez ilyesformán nem igaz, elég csak a fenekét megnézni... 2-3 év múlva úgy recseg majd használat közben az egész gép, hogy öröm lesz hallgatni az időtállóság hangjait.

csufy: hoppá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. noss
2011.03.04. 14:23
"hogy lehet egy ATOM még ION2vel is 140ezerFt-ért ajánlot???"
az aluminiumos kábítás miatt, amit ugye a Nokia Booklet 3G tisztességesen kivitelezett, kb ilyen árban...
(különbség: alu bevonatos lemez vs. aluból maratott váz, utóbbi alaposan megdobja az árat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. _DiEGO_
2011.03.04. 15:05
No , ez egy ki- osztós hírtopikocska lett ...

Asus eeePC 1215N: Ennél nincs feljebb
- ez azért merész kijelentés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. gylovag
2011.03.04. 15:28
Az életben nem fogom megérteni, mi kerül ezekben ennyibe? Elvileg egy kicsi kijelzős, visszafogottabb teljesítményű gép optikai meghajtó nélkül. Tehát a minimálisabb tudás miatt kerül többe?
Ezeknek 100k alatt lenne a helyük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. gebana
2011.03.04. 17:20
az ilyen gépeknél miértnem inkább netes játékok vannak a tesztben? akinek ilyen kell, van, az nem hiszem, hogy dirt-el akarna ezen játszani, inkább battlefield heroes, anarchy online, (eve online,) millió ingyenes netes mmo (fps/auós/rpg) (((((((wow, metin2 ())))))).

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. comegetsom...
2011.03.04. 18:17
iskolába és utazásokra netbook, aki játszani akar (dead space, crysis) annak notebook (ha az asztaligép nem jó neki)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Alvin_ti42...
2011.03.04. 19:16
No, reagálva mindenre.

Igen, a merevlemezt valóban a burkolat eltávolítása után lehet kicserélni, meg nem mondom, miért írtam az ellenkezőjét, de javítom, eléggé nagy szarvashiba.

Lassan elég nehéz lesz különbséget tenni a szálcsiszolt alumínium és az arra nagyon hasonlító műanyag között, erre az ujjlenyomat teszt abszolút alkalmatlan, hiszen az Apple gépei például teljes egészében (touchpadet kivéve) alumíniumból vannak és sehol nem tudunk nyomot hagyni az ujjainkkal rajta. Hőmérséklet alapján nekem simán alumíniumnak tűnt az Asus fedőlapja, sajnos a horpadási hajlam se mérvadó, mert ténylegesen alumíniumból készült gépeknél is láttam már példát arra, hogy tartása alig volt.

USB 3.0 nincs és igazság szerint ebben a kategóriában sok értelmét nem is látom egyelőre, ez a cucc nem arról szól, hogy több száz gigányi adatot másolgatunk oda-vissza állandóan.

140 ezer forintért valóban lehet teljes értékű gépet kapni, csak az nem 1,4 kg lesz és nem 12"-os. Az AMD Neo processzoraival szerelt notik pedig sajnos nem gyorsabbak annyival az Atomnál, hogy első számú gép alapanyagaként lehessen tekinteni rájuk.

HD3200 nagyon is létezik, az első generációs Athlon Neo-k mellett is ilyen videokártya található, a HD4250-et azért nem vettem bele a cikkbe, mivel jóval gyorsabb processzor mellett kapnak helyet mindig, így nem lett volna fair az összehasonlítás.

Használat közben elég meggyőzőnek tűnt a gép, sokkal-sokkal jobbnak, mint a 1201N annak idején. Nálam megütötte azt a mércét, ami az ajánlott plecsnihez szükséges. Ár/értékben nem egy kiemelkedő vétel, éppen ezért nem kapta meg a másik plecsnit, ilyen egyszerű. Még véletlenül sem hasonlítanám össze a 10"-os alacsony felbontású egymagos Atommal és az abban található pocsék videokártyával szerelt csillogó műanyag házas netbookokkal.

A netes játékok nem tudom, hogy jönnek ide, nagyon sok olyan felhasználót láttam netszerte, akik normális programokat próbáltak futtatni ezeken a gépeken, úgy látszik, erre van igény.

A "nincs feljebb" cím a jelenlegi helyzetet tükrözi, mire nálunk kaphatók lesznek a Brazos alapú notebookok/netbookok, az simán április és kérdéses az áruk és az üzemidejük is egyelőre.

Update: Ahogy látom, a Sony már árulja a Fusion-ös 11,6"-os noteszét 150 ezer forintért, igyekszem megszerezni a magyarországi képviselettől, amilyen gyorsan csak tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Tody56
2011.03.04. 19:57
Egy hete használok egy ugyan ilyen gépet.
Nagyon megvagyok vele elégedve.
A 15" amire használom nekem nagy. 10-est használtam 2 évig, az kicsi.
A 12" számomra tökéletes.

Csak ajánlani tudom.

Az egy hdd sebességét keveslem egy ilyen géphez. Cserélném is ssd-re, de tudtommal le van ragasztva gari zárjegyel így bukta a garancia. :-(
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. silentfrog
2011.03.04. 20:00
Egy éve vettem egy Hp laptopot 115 ezerért 2 magos 2.4 ghz amd procival,4 gb rammal 500 gb merevlemezzel,4250 integráltal 3 év garival.
Ez egy éve is karcsu lett volna ahhoz képest amit vettem.
Miért vennék sokkal több pénzért egy olyan gépet amiben lemezmeghajto sincs,mint amit leirtam?
Mert kissebb?
Mindig azt irják,hogy strapabiro bevonatu notebook.
Most komolyan van valaki akinek eltört a boritáasa valaha egy notinak?
Vagy lyukasra kopott?
Ha elejtem ugyis a kijelző törik vagy a belseje hullik szét,nem a burkolat törik el.
Az az ár szerintem annak tudhato be ,hogy anno jöttek a 10\" kijelzőjü gépek 100k ért és ahhoz képest tényleg többet ér egy ilyen gép.
A probléma ott kezdődik,hogy a 10\" kijelzőjü gépek voltak qrvára tulárazva,
Ha azokat anno 50 k ért adták volna most ezeket 100 k ért árulnák ,szerintem az volt a reális.
Akinek ez kell vegye meg ,és legyen boldog a "semmivel" ami trendi és kicsi.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. natloz silen...
2011.03.04. 20:23
Nekem volt már olyan, hogy a burkolat tört el.
Az előző notim egyszer leesett a buszon az ülésről, meg egyszer az anyósülésről is lecsúszott egy hirtelen fékezésnél tokostól mindenestül.
Semmi komoly baja nem lett egyszer sem, viszont az alján a burkolat az bizony eltört, és ragasztgatni kellett... Lyukasra sem kopott, de ha gondolod tudok mutatni képet egy majdnem 6 évig használt laptop csuklótámaszának kopásáról Hát nem szép, maradjunk annyiban. Szóval igen is fontos dolog, hogy mennyire strapabíró egy burkolat.

Az aktuális teszt alanyához annyit fűznék hozzá, hogy szerintem is túl van árazva. 100-110k körüli árat reálisabbnak éreznék, bár minden annyit ér, amennyiért el lehet adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. csufy
2011.03.04. 22:28
Igazából tényleg jó kis gép ez akár hiszitek akár nem ha vannak bizonyos elvárások ez a legjobb vétel.

Példa a barátnőm:

- 11-12"-os gép
- élvezhető böngészés, ne akadjon rajta a flash animáció
- minimum 3 óra akkuidő
- ne legyen hangos
- ne melegedjen
- 1366x768-as felbontás
- 2GB RAM (szintén a zökkenőmentes élményért)


Ha szétnéztek jelenleg nincs másik gép ilyen méretben ami ezt tudná. Egymagos Atom-os netbookot elfogyasztott párat a drága "akad a fészbúúk" és ilyen jellegű felkiáltásokkal kellett megküzdenem. Szóval a 10"-os gépek alapból felejtősek. Tényleg ég és föld azokhoz képest.
Subnotik 200-tól indulnak, ezért akinek ilyen igényei vannak annak nincs más.
Illetve van - volt 1201N is az már megfelelően erős volt viszont a 100 fokos CPU hőmérséklet nem jött be (eredetileg az a kétmagos Atom még asztaliba lett kitalálva és baromira melegedett). Hangos volt és izzott egyfolytában... Nagy nehezen kiharcoltuk a cserét a nagykernél, de az új gép sem lett jobb.
Pedig az a gép már majdnem tökéletes volt.

Ezt a gépet pedig már nagyon vártuk (főleg a párom) és nagyon elégedettek vagyunk vele.
Szerintem picit naív dolog full alu házat várni ennyi pénzért.
Ettől függetlenül sokkal igényesebb a burkolata mint a 1201N-nek és az összes többi fénylős műanyag burkolatú szemétnek. De sajnos ezen a gépen sem jutott már a kávára és a billentyűzet köré csak ebből az olcsó műanyagból ami egy törlés után agyig lesz hajszálkarccal. Nem baj örülünk, hogy a touchpad jó nagy és a gombjai tényleg fémből készültek...

Visszatérve a pozitívumokhoz:

- Nagyon hűs a gép, szinte elképesztően mert szobahőmérsékleten megy szinte. Ezen nagyon meglepődtem. A miénk 34 fok idle körül van órák után is, és agyonra terhelve sem megy 60 fok fölé nagyon (ilyet sem tapasztalt a gép csak mikor teszteltem).
- Mivel hűs ezért nagyon halk is. Egyfolytában megy a venti de nagyon halkan és szinte nem is vált fel csak ha megizzasztom valamivel.

Az pedig, hogy nem lehet cserélni a HDD-t csak garivesztésel igazán nagy hátrány.
Szerintem így is bele forog rakni egy 64GB-os SSD-t 25-30k értékben, mert az olyan szinten meg fogja dobni a felhasználói élményt, hogy rá sem fog ismerni a gépre. Lehet ezt az Asusnál is tudták és ezért nem engedik, hogy cseréljük.

Szegénykém 6 laptopot fogyasztott el mire meglett az igazi, és úgy tűnik boldog vele mert nem hallok se olyat, hogy "de nehéz nagy gép" vagy "jajj de hangos és forró" de ami a legidegesítőbb mikor kiborult amiatt mert laggolt minden a firefoxban...

Egy szó mint száz, akinek ilyen kell annak jó vétel a gép!

Sorry a walloftextért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. zlatzky
2011.03.04. 22:41
Hogy miert ilyen draga? (Egyebkent szerintem nem is az). Mit is mondott Svejk a derek katona? A kutya nem borju, minnel kisebb, annal dragabb... Felreteve a humort, itt valoban sokat nyomhat a latban a teny, hogy ilyen kis meretu a keszulek. Ha valaki viszonylag nagy teljesitmenyt akar, egeszen kis meretben, az fizesse meg, akinek meg "szimpla"netbook kell, az talal boven olcsobbat a piacon. Nekem peldaul kifejezetten tetszik, ugyis tervezem egy netbook vasarlasat, mert sokat utazom, es a jelenlegi Acer 18.4 huvelykes gepem, hat nem tul mobil.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Phantomstr...
2011.03.04. 22:45
Nem értem az ajánlott plecsnit. 140 ezerért az egyetlen pozitívuma kizárólag a mérete. Egy hónapja sincs, hogy vettem egy Lenovo G565G-t. 110 ezerbe nem került futárral együtt. Nagyobb is, nehezebb is, de olcsóbb és jóval erősebb. Ez még akkor sem ér meg 140-et, ha a mobilitás a legfontosabb szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. silentfrog
2011.03.05. 09:25
csufy.: Ne feledd akkor ha raksz egy ssdt a gépbe akkor már 170ezret surolja./felülről/
Értem én,hogy az asszonynak ez tökéletes,de ha ugy nézzük a X5 Bmw 18 millioért is kaphatna "ajánlott" plecsnit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. lovasznorb...
2011.03.05. 13:34
Azt már senki sem nézi, hogy a netbook legnagyobb erénye, hogy negyed-fél napot lehet használni egy töltéssel? A 140e szerintem is kicsit magas ár, de ha megnézzük a gyengébb - bár legalább matt kijelzős... - Samsung NF310-et, akkor már inkább ezt veszem, mint azt. A tabletek megjelenésével sajnos a netbook piac befagyasztotta az árakat és megállt a fejlődés is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Phantomstr...
2011.03.05. 13:49
A G565G-m kibír akkuról majdnem 4 órát. Ha szánnék rá egy kis időt és még jobb beállításokat keresnék, ezt szerintem lehet még feljebb tornászni. Bár szerintem ennél hosszabb ideig szinte senki nem használja egyvégtében a gépét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zlatzky
2011.03.05. 23:36
A G565G azonban 15.6 huvelykes, nem? Akinek netbook kell, illetve a kis meret lenyeges szempont, az akkor sem venne olyat, ha fel napig birna az akkumulator.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. carraroxt
2011.03.06. 04:24
Netbookhoz képest tényleg erős, de a magas árat max annak tudnám be, hogy nem jöttek még tömegesen a Brazos alapú cuccok, hogy fasirtot csináljanak belőle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. beniasz
2011.03.06. 09:16
Sziasztok!
Aki rendelkezik ilyen géppel:

Médialejátszóként mennyire állja meg a helyét (egy 50"-os Full HD Plazmához)
Folyamatos a lejátszás?

Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. noliver123
2011.03.06. 09:22
Nekem ennek az elődje van, 1201N-es, 1080-as mkv-nál szaggat 50-es tv-re nyomva. De lehet, hogy ez más jobban bírja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2011.03.06. 10:03
beniasz: 1080p-t nem nagyon fogja vinni megfelelő sebességgel, 720p viszont - gondolom - még a plazmán is csúnyán néz ki felnagyítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nattila77
2011.03.06. 14:01
drága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nattila77
2011.03.06. 14:04
alvin: 720p csunya felnagyitva??

ha beniasz 3-4 méterről nézi a plazmát, talán észre se venné a különbséget az 1080p anyaghoz képest...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alvin_ti42...
2011.03.06. 17:00
nattila77: 3-4 méterről egy 50"-os LCD-nél simán lehet látni a 720p és 1080p közti különbséget, a plazma szerkezeti különbségéből adódóan talán jobban képes "elmosni" a határokat a két felbontás között, ezért írtam azt, amit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kajafun
2011.03.07. 10:29
25 - Ha volt pénzed egy 50"-os Full HD Plazmára akkor miért nem veszel mellé egy PC-t???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. beniasz
2011.03.07. 10:43
Kajafun:
A PC-t kicsit nehezebb lenne ide-oda vinnem,ezzel szenben a netbook könnyebb megoldás lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun benia...
2011.03.07. 15:29
Beniasz - Oksi így már értem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MrJerk
2011.03.08. 20:18
Banyek! Erről a gépről már tavaly ősszel olvastam magyar tesztet (Technet)... Itt a táblázatban nem láttam az USB3 melett pöttyöt. Pedig mindenhol, ahol olvastam róla, pont említik, hogy az van benne. Ez az ár valóban nagyon sok érte. Gondolkodtam rajta korábban, hogy ilyet veszek, de tekintve, hogy itthon médiacenter szerepet is betöltene, talán nem lesz elég.
Azonban, amennyire ezt a vasat vártam jóárasítva látni, úgy várom most a Pavilion dm1z itthoni debütálását. Ha most kintről megrendelném, annyiba kerülne, mint ez itt. És nagyon nem egy kategória..

És a szerelhetőség... Így néz ki egy jól szerelhető cucc netbookban:


És igen, ez szerszámok nélkül. Mint ahogy a borítás alá az alsó részre passzintott win-cimke is mutatja..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hocza
2011.03.19. 15:49
Van egy Aspire one-om (1 magos atom proci, gma 950...) és azt szeretném a nyáron cserélni egy olyan nemtbook-ra, amelyben komolyabb vga van (ion2, vagy vmi AMD-s megoldás), mert nem tudok a gma950-nel BF2-őzni, és amikor nem vagyok otthon, nagyon jól jönne egy olyan kis gép, amin kényelmesen elfut a BF2, meg ilyesmik. Ezen gondolkodom, vagy az eeePC 1015pn-en (105 ezer forint most aszem) És nem tudom eldönteni, hogy +1 giga ram és nagyobb méretű és felbontású kijelző megér-e +40 ezer forintot. Nekem elég lenne egy 10 collos gép, de a minimum 2 giga ram nem ártana.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim
2011.04.22. 08:52
Kontra:
...
- még mindig csak 100 MBites vezetékes hálózat


Ezt a "még mindig" dolgot nem értem. Nekem egy 1005HA-m van amit itt vettem, és a típus nem mai gyerek, viszont a LAN igenis gigabites.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!