iPon Cikkek

Asus G60Vx: Kellemes játékos

Dátum | 2009. 06. 24.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Ismét egy olyan géppel kedveskedünk olvasóinknak, amelynek hazai premierje csak júliusban lesz. Az Asus új gamer szériája a legújabb trendeket követi, legyen szó kijelzőről, videokártyáról, processzorról vagy optikai meghajtóról. A több napos megmérettetést követően úgy néz ki, hogy a cég tanult a korábbi hibáiból és egy meglehetősen jó gépet sikerült ezúttal összerakniuk.


Processzor: Intel Core 2 Quad Q9000 2,00 GHz 6 MB cache 1066 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Hynix+Nanya DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel PM45
Videokártya: NVIDIA GeForce GTX260M
Hangkártya: Realtek ALC663 HD Audio
Kijelző: 16” (1366x768, Glare-Type, Samsung 160AT01-A05)
Merevlemez: Seagate ST9320421AS (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: Matshita BD-CMB UJ130AS Blue-Ray olvasó + DVD-író
Hálózati kártya (LAN): Realtek RTL8168C(P)/RTL8111C(P) PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n
e-SATA: van
HDMI: van
Mobil internet: nincs
Modem: van
TV tuner: van
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: van
Bluetooth: van
Infravörös port: van
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 8 cellás 79 Wh
Operációs rendszer: nincs (a kereskedelmi forgalomba kerülő modellen Windows Vista Home Premium SP1)
Tömeg: 3,3 kg
Előzetes ár: ~400 ezer forint

Mobil interneten kívül gyakorlatilag mindent megkapunk, amire csak szükségünk lehet, bár a sokak számára ismeretlenül csengő TV Tuner ezúttal sem bírkózik meg az MPEG-4-es adásokkal (cserébe viszont nézhetünk analógot). Az antenna nem része a csomagnak. Az alkatrészekről a következő oldalon lesz szó, több érdekesség is van a gépben.

Bár a tesztgép az újságírók számára előtelepített Windows Vista Ultimate SP1-es operációs rendszerrel érkezett, a végleges boltokba szánt példányokon az olcsóbbik Home Premium SP1 foglal majd helyet. Szoftveres körítésként a WinDVD Suite 8-as verzióját kapjuk, amely megbírkózik a Blu-Ray filmekkel is.


Hiába a borsos árcédula, a G60Vx-et nem pakolta halálra az Asus, csupán a legszükségesebb dolgokat találjuk a csomagban. Érdemes megfigyelni a hatalmas, 120W-os tápegységet, amelyből már-már leszűrhető a gép teljesítménye.

Update: azt az információt kaptuk az Asus Magyarországtól, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő G60 csomagjában lesz egy fejhallgató, egy egér és egy táska is!

Szokatlan csendben kelt életre bekapcsolás után az Asus legújabb gamer masinája és hangját gyakorlatilag Windows telepítés alatt se változtatta, amit nagy piros pontként könyveltünk el. Üresjáratban ennek ellenére nem forrt fel a készülék, bár bal oldalt a méretes szellőzőnyílásokon azért nem éppen langyos levegő távozott. A processzor 40-45 fok között, a videokártya pedig 66 fokon üzemelt. Ha csak a processzort terheltük le (amely ilyenkor sem haladta meg a 75 fokot), akkor a VGA hőmérséklete még egy tízest feljebb kúszott. Játékok alatt negyed óra után sikerült átlépnünk a 90 fokot, amely tekintve a 20 fokos teszthelyiséget elég rosszul hangzik és regyben aggasztó is lehet a nyári játszadozásra gondolva. Természetesen, ha bármelyik komponenst terheltük a hőmérséklettel együtt nőtt a zajszint is, de idegesítően hangossá soha nem vált a gép, ami figyelembe véve a felhasznált hardvereket örömteli. A Windows Vista beépített tesztje az alábbiak szerint díjazta a G60-at:


Érdemes egy pár szót szólni a processzorról, amely az első négymagos egység, amellyel idáig tesztek során találkoztunk, 45W-os TDP-jének köszönhetően másfélszer annyit fogyaszt majdnem, mint az erősebb kétmagosok, órajele 2 GHz, rendszerbusza 1066 MHz, másodszintű cache memóriája pedig összesen 6 MB, tehát gyakorlatilag két darab P7350-et találunk összegyúrva egy tokozás alatt. Hiába a játékosok körében alacsonynak számító órajel, a Q9000 bizony elég fürgén tette a dolgát, legyen szó akár mindennapos Windows műveletekről vagy komolyabb játékokról. A négy mag az négy mag kérem szépen.


A videokártya már sokkal érdekesebb volt, ugyanis a nevéből valami egészen brutálisra számítottunk: GeForce GTX260M. Az asztali GTX260-at már jól ismerjük, egy remek videokártya, mégha ár/teljesítményben már kicsit megkopott is. Természetesen hasonló specifikációkat nem vártunk el, ám amit az NVIDIA megint művelt a felhasználókat becsapva az disznóság. Először is az asztali GTX260-ban 192 illetve 216 shader van, egy visszafojtott GT200-as GPU-val. A mobil változat ezzel szemben 112-vel rendelkezik, ami a videokártyákban jártas embereknek ismerősen csenghet: bizony-bizony, a zöldek belevágták a GeForce 9800GT-ben lévő G92-őt egy notebookba. A G92M 65 nm-en készül és a már említett 112 shader 1250 MHz-en üzemel benne (a GPU órajele 500 MHz), kiegészítésképpen pedig 1 GB GDDR3 memória áll rendelkezésre 1600 MHz-en. Hogy az utóbbi mihez kellett azt valószínűleg senki nem tudja megmondani, de egy biztos: ez a VGA az asztali 9800GT-nél közel 20%-kal lassabb, tehát nagyjából egy tuningolt 9600GT-nek felel meg. A mobilizált G92 mag további negatívumokat hoz magával. Az asztali változat (9800GT) nem rendelkezik energiamenedzsmenttel, tehát üresjáratban is maximális órajeleken üzemel, növelve így a hőtermelést és a fogyasztást. A mobil verzióban – gondolná mindenki – biztos nem így van, hát DE. Bár az Everest tanúsága szerint négy profil is létezik a VGA BIOS-ában (a legvisszafogottabb 200(400)/240 MHz), a GPU-Z és az Everest szerint sem használta ezt soha a GTX260M. Ez a hőmérsékletben és az akkumulátoros üzemidőben is egyaránt megmutatkozott sajnos, pedig az ultra alacsony órajelnek köszönhetően akár 30%-kal is tovább működhetett volna a gép és megközelítőleg 15-20 fokkal hűvösebben is járt volna.


A merevlemez – ahogy az illik – egy percenként 7200-at pörgő Seagate volt, 320 GB-os kapacitásával nem egy tárhely művész, de az érdemesnek tartott játékok bőven fel fognak rá férni. A vinyót nagyon megszerettük a tesztidőszak alatt, mert még seekelésnél se volt hangja és a gép többi alkatrészével ellentétben nem is akart jobban melegedni az átlagnál – hiába a magasabb fordulatszám. Sebessége kiemelkedő volt, notebook HDD-től még nem láttunk ennyire magas értékeket.

A hangkártya szerepét a szokásos Realtek HD Audio tölti be, illetve annak egy variánsa (ALC 663), minőségével semmi gond nem volt, a térhangzásra kihegyezett és viszonylag méretes subwooferrel megtámogatott Alten Lansing hangrendszer is egész emészthetőre és hangosra sikerült. Mélyhangokat itt-ott már hallottunk és különösebb bűvészkedéseket se kellett előadnunk a grafikus ekvalizerekkel, hogy megfelelő hangzást érjünk el.

Asus G60Vx teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6843
PCMark05 (Graphics): 11190
PCMark05 (HDD): 6066
Cinebench10: 7445 (1 perc 58 másodperc)
Memória olvasás: 6189 MB/s
Memória írás: 5644 MB/s
Memória másolás: 4434 MB/s
Memória késleltetés: 83,1 ns
CPU Queen: 14121
CPU PhotoWorxx: 10546
CPU Zlib: 51385
CPU AES: 14751
FPU Julia: 7299
FPU Mandel: 3692
FPU SinJulia: 1975
The Last Remnant 1366x768: 71,3 fps
3DMark Vantage 1024x768 Performance GPU Score: 4736
S.T.A.L.K.E.R. Clear Sky Benchmark 1366x768 DX10 Maximális részletesség:
Day: 26 (15)
Night: 34 (16)
Rain: 39 (23)
SunShafts: 17 (10)
Far Cry 2 Benchmark (Ranch Small) 1366x768 DX10 Ultra High: 34,1 (28,8) fps


A G60Vx fedlapja eltér a szokásos gamer notebookokétól, ugyanis hófehér színben pompzáik, közepén egy nonfiguratív mintával, melynek közepe működés közben halvány kék fénnyel világít. Anyagminősége jó és bár csillogós műanyagból készült, az ujjlenyomatokat visszafogottan gyűjti csak. Elég vastag is, úgyhogy a mögötte lévő LCD panelt is jól védi.


A hátlap szétszerelés nélkül egyetlen izgalmat rejt csak, a már említett subwoofert (mélynyomót). A sok-sok csavarból álló fekete lemezt nem akartuk leszedni, mert a szokásos elrendezésen felül maximum egy vaskos hőcsöves rendszert találtunk volna alatta.


A billentyűzet az U80-nál már megismert új fajta eresztés, gépelni viszonylag kényelmesen lehet rajta és bár nem gyűjti az ujjlenyomatokat, negatívuma azért így is akad. Az alátámasztász nem tökéletes, így az elvártnál instabilabbak a gombok, ráadásul bizonyos helyen zörögnek is, amire az U80-nál nem volt példa. Jó hír viszont, hogy a G60 is megkapta a billentyűzet világítást, amely ezúttal is négy lépcsőben szabályozható és kevésbé vakítja el az embert, ha nem teljesen felülről szemléli a szerkezetet. A touchpad felülete egész nagy, ha nem használjuk a scrollsávot, akkor az is hasznos felületté válik. Tapintásra és kezelésre egyaránt kellemes, pontosan követte az ujjunk mozgását, a bal és jobb egérgombok valószínűleg fémből vagy ahhoz hasonló anyagból készültek, halkan és pontosan üzemeltek, az átlagosnál nagyobb erőkifejtést nem igényeltek.


A specifikációnál már láthattuk, hogy a G60Vx egy remek felszereltséggel bíró masina, a szokásos csatlakozókon felül megtaláljuk az eSATA, FireWire és ExpressCard/54 kivezetéseket is. Örömteli, hogy a LAN és modem csatlakozók hátulra kerültek, valamint gondoltak a vezeték nélküli egeret használókra is, így a negyedik USB port is mellettük foglalt helyet. A meglehetősen vastag tálcával bíró Blu-Ray meghajtó ugyan csak a szokásos DVD lemezeket írja, olvasási sebességével nem volt gond és bár hangja nem kíméli a füleket az átlagnál jobban, rezonanciától totálisan mentesnek bizonyult.

Bár ezer éve kiment a divatból, ennek ellenére bal oldalt (elöl) találunk egy infravörös egységet, mellette pedig a vezeték nélküli hálózatot tudjuk be- illetve kikapcsolni.

A webkamera egy az egyben megegyezik az U80-ban látottal, képminősége átlagos, ahogy sebessége is, sötétben sok zajt nem szed össze. A kijelző ezzel szemben nem követi a trendeket, azaz még CCFL háttérvilágítással rendelkezik a LED-es helyett, ez a fekete homogenitásán jól kivehető (alul az átlagnál nagyobb bevilágítások figyelhetők meg). Látószöge sajnos semmilyen irányból nem jó, így mozizásra legfeljebb egy, max két embernek alkalmas. Szemből nézve viszont nincs gond a képminőséggel, bár lehetett volna élesebb is a szövegmegjelenítés illetve a színhőmérséklet se az igazi az Asus Splendid technológiájának dacára se. Ami viszont a játékosoknak fontos lehet az a válaszdiő, ebben, ha nem is kiemelkedően, de jól vizsgázott a 16”-os Samsung panel. Maximális fényereje verőfényes napsütésben is elég, a minimális szint pedig szinte a háttérvilágítás kikapcsolásával egyenértékű, így érdemes legalább a harmadik lépcsőfokot választani akkumulátoros használatnál.


A 79 Wh-s teleptől nem vártunk sokat azok után, hogy szembesültünk az NVIDIA butaságával, azaz a nem működő energiamenedzsmenttel. Ennek ellenére a szokásos Reader tesztünkben két és fél óráig kihúzta a gép alacsony fényerővel, ami nem rossz eredmény, ilyenkor fájt csak igazán a szívünk a konstans VGA órajelek miatt, hiszen ebből az értékből könnyen lehetett volna akár egy órával több is. Természetesen némi játszadozással egy óra után megadta magát az akksi, ebben semmi meglepő nincs.


Borsos árcédulája ellenére meg voltunk elégedve az Asus G60Vx-szel, amely az első gamer notebook, ami nekünk is tetszett. 3,3 kg-jával könnyűnek ugyan nem mondható, de nem sokkal nehezebb a többi 16”-os géphez képest, ráadásul hardverileg jelentősen túlmutat azokon. Díjaztuk, hogy a cég nem akart mindenféle erőltetett marketing maszlaggal kitűnni a tömegből és egyedül a fedlap kapott egy stílusos borítást. A kijelzőért és a jelenleg nem működő energiamenedzsmentért kár, a többi viszont tetszetős. Megjelenés július elején.

Pro:
+ remek teljesítmény minden fronton
+ üresjáratban halk működés
+ kellemes hangrendszer
+ jól használható touchpad
+ billentyűzet világítás
+ Blu-Ray olvasás
+ kategóriájához képestt elfogadható tömeg

Kontra:
- csak MPEG2-es hibrid tuner
- átlagos tulajdonságokkal bíró kijelző
- picit hangos gombok
- terhelés esetén túlságosan melegedő videokártya
- szoftveresen egyelőre nem működő NVIDIA energiamenedzsment

A tesztkészülékért köszönet az Asus Magyarországnak!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. hunmyke
2009.06.24. 13:39
VISSZA A CIKKHEZ

Nem akarok kötekedni, de 400k-ért valaki nagyon játszani akar, akkor lehet érdemesebb elgondolkozni Alienware laptopokon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. HoPeter
2009.06.24. 14:15
"csak MPEG2-es hibrid tuner"
Ez nem a telepített codec-től függ csak?
Nem tudom, hogy milyen szoftvert ad az asus, de lehet, hogy egy másikkal menne az mpeg4 is.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Kane54
2009.06.24. 14:32
És az Alienware-t mégis hogyan veszed meg?
Tegyük fel ha valami baja van visszaküldöd nekik az USA-ba, mert itt bizony nincs szervízközpont...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Alvin_ti42...
2009.06.24. 15:26
(HoPeter @ 2009 Jun 24, 13:15)

Nem akarok kötekedni, de 400k-ért valaki nagyon játszani akar, akkor lehet érdemesebb elgondolkozni Alienware laptopokon...

Én se akarok kötekedni, de a hasonló teljesítmény? és tudású 15,4"-os Alienware gép (ami szerintem b?nronda) több, mint 2000 dollár, tehát adóval együtt legalább 500 ezer forint...és akkor még nem számoltuk a szállítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Agent_Smit...
2009.06.24. 15:27
Kis hiba a 3. oldal közepén: "Az alátámasztász nem tökéletes"

Egyébként 90 fokos videókártya? Ilyen hőmérséklet mellett nem vmi hosszú élettartamú lesz a gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jadam92
2009.06.24. 17:03
Alvin_ti4200: jártál már az oldalon? ki választhatod mit akarsz és mit nem. alapmodell 990$ asszem 9800GT vel és 2 maggal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Alvin_ti42...
2009.06.24. 17:23
Igen jártam, 1200 dollár az alap kiszerelésű gép, hozzá jön a világító billentyűzet upgrade, a 320-as vinyó, a legerősebb ott kiválasztható VGA (valami Quadro, ami nagyjából megegyezik teljesítményben a GTX260M-mel, mert az alatta lévő 9800M GT távol van tőle), Blu-Ray kombó felár, stbstb, kattintgasd nyugodtan végig. Procit ráadásul még meg is hagytam az alap T8100-nak, ami ugye órajelben és cache-ben stimmel kb a Q9000-rel, csak 4 helyett 2 mag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pluto
2009.06.24. 18:47
A GPU-Z mindig a legmagasabb órajelet írja ki, nálam akkor is 725-t ír ki, amikor ténylegesen 110.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jadam92
2009.06.24. 21:12
pluto: mert meg buheráltad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. esztelencs...
2009.06.25. 12:34
Mekkora FAIL! Az elején egy G50-es doboza van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Alvin_ti42...
2009.06.25. 13:46
pluto: igen, a GPU-Z főképernyőjén lehet, hogy a max órajelet írja a progi, de a szenzoroknál az aktuálisat.

esztelencsiga: kb ugyanígy fog kinézni a G60 doboza is, tesztgép volt, nem kell ennyire részletesen foglalkozni a körítéssel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jadam92
2009.06.25. 17:22
doktorovics: csak abból gondolja mert "el terjedtebb"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pluto
2009.06.25. 21:01
Alvin, nem. Itt van az EVEREST és a GPU-Z közti különbség, és az EVEREST írja ki jól.
http://img36.imageshack.us/img36/8864/gpu.png
u.i. Nem hiszem hogy egy újabb GPU-Z-vel sokat változna a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. danee91
2009.06.25. 21:11
Nem értem, a GPU-Z is jó órajeleket ír(ennyi a referencia).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pluto
2009.06.25. 21:38
Ennyi a maximális, de nem ennyi a tényleges. Ez olyan mint hogy ha be van kapcsolva a CPU-ban a SpeedStep, és nincs terhelés alatt, akkor visszacsökken az órajel pl. 1200 MHz-re. De a CPU-Z akkor 1200-at is ír ki, míg a GPU-Z akkor is egy E2200 esetén 2200-t írna ki. Persze tudom hogy a GPU-Z nem képes CPU adatok kiírására, csak egy példának szántam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. danee91
2009.06.25. 23:38
Értem mit mondasz, de egy 3650 110MHz-re venné vissza magát? :blink:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pluto
2009.06.25. 23:57
Jaja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. danee91
2009.06.26. 00:09
Az komoly :rolleyes:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Konkii
2009.06.26. 00:13
Gondolom azért is veszi le ilyen alacsonyra, hogy ne nagyon melegedjen a kártya. (Ha jól látom passzív hűtés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Evra
2009.06.26. 00:32
sztem aki ekkora gamer az nem laptopot fog venni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2009.06.26. 11:08
Pluto: nézted frissebb GPU-Z-vel is? Az a 2.8 nem egy mai darab. 3.4-gyel, nekem helyesen jelezte eddig minden kártyánál az aktuális értéket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pluto
2009.06.26. 14:08
Konkii, nem passzív.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. adam0205
2009.07.10. 21:22
Lehet, hogy a szenzor rossz benne. 110 MHz-re nem tudja levinni az órajelett
HD4890-en azért tudja levinni ennyira alacsonyra, mert kijavították a PowerPlay-t! Nekem a 4850-em a 625 MHz-t is 500-ra viszi le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2009.07.10. 23:12
Én is furcsállottam anno, mikor erről vitáztunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2009.07.21. 16:39
Nekem jól írja ki:

kep1

kep2

Bár örülnék ha nem csak 500/500-ra tudnám levenni, hanem mondjuk 250/250-re
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!