iPon Cikkek

Asus G73Jh: Brutális játékgép gamereknek

Dátum | 2010. 02. 19.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Bár nem vagyunk híve a modern játékok futtatására kihegyezett notebookoknak (lévén, a kategória lényege, a kis tömeg és a hosszú üzemidő is kárba veszik), azt be kell látni, hogy mindenképpen van egy olyan vásárlói réteg, amely igényli az ún. gamer notik időről időre való frissítését. Ősszel egy három részes sorozat keretein belül a megfizethetőbb kategóriából hat gépet is bemutattunk és kiderült, hogy a teljesítmény nem feltétlenül kell, hogy az akkumulátoros üzemidő rovására menjen (lásd Acer Aspire 5739G vagy Dell Studio XPS M1640). Igazán ütős játékmasinát viszont nyár óta nem láthattak olvasóink, akkor mutattuk be – Magyarországon elsőként – az Asus 16”-os G61-ét, amelyben négymagos Core 2-es processzor és egy mobil GeForce GTX260M lapult. Büszkén jelentjük be, hogy ismét mi számolhatunk be elsőként magyar nyelven a hivatalosan mától kapható G73Jh-ról. A specifikációkat végigböngészve a potenciális réteg pillanatok alatt el fogja felejteni a G61-et, ebben biztosak vagyunk.


Öt dologgal kell mindenképpen foglalkoznunk, ha a G73-at reálisan akarjuk látni és láttatni. Ma már nem számít kuriózumnak, ettől függetlenül az egyik leggyorsabb mobil processzor a négymagos, Hyper Threading technológiával is megáldott Core i7-720QM. A Turbo Boost segítségével alap 1.6 GHz-es órajelét akár 2.8-ig is fel tudja tornászni, amely már több mint elegendő lehet a mai, de még a következő egy-másfél évben megjelenő játékoknak is. A következő pont, amelyről beszélni kell, az a memória, melynek mérete jelen esetben 8 GB. Lehet vitatkozni azon, hogy sok vagy nem sok, felesleges-e vagy sem, az viszont biztos, hogy az Asus mérnökei helyesen jártak el, amikor négy foglalatot terveztek a gép alaplapjára, ugyanis így elkerülték a méregdrága 4 GB-os modulok megvásárlását. Játékos szempontból viszont egyértelműen a videokártya a szerkezet legérdekesebb része, elöljáróban annyit árulhatunk el róla, hogy az eddigi leggyorsabb egymagos mobil VGA, amihez szerencsénk volt. Merevlemezből két egyformát kapunk, ez gyakorlatilag minden kiszerelésre igaz (rendelhető lesz két darab 500 GB-os HDD-vel is G73). Ha nagyon akarjuk, RAID tömbbe is fűzhetjük őket, de ami talán sokkal izgalmasabb, az az, ha kicseréljük őket egy 640 GB-os vinyóra és egy 40-64 GB-os SSD-re, tovább gyorsítva így a rendszeren. Az ötödik lényeges tényező egyértelmű az árcédula, amelyről pontos adataink nincsenek, de nagyjából 450-470 ezer forint környékére várható. Az, hogy sok-e vagy sem, a következő pár oldalon eldől. Természetesen a 8 GB memória miatt 64 bites Windows 7 jár a géphez. A tesztkészüléken az Ultimate verzió volt, de úgy tudjuk, hogy a végleges változaton a Home Premium kap majd helyet.


Tesztkészülékről lévén szó, az akkumulátoron és a töltőn kívül semmit nem kaptunk, de a kereskedelmi forgalomba szánt G73-hoz valószínűsíthető, hogy egy táska és egy egér is dukál majd, az esetleges fejhallgatóról (ami a G60Vx-nél van) nincsenek információink.

Update: a hazai képviselettől megtudtuk, hogy egér, táska és fejhallgató is lesz a G73Jh-hoz.

A G60Vx visszafogott zajtermelésű hűtőrendszere után elég nagy várakozás előzte meg a G73 első bekapcsolását, hiszen tudtuk, hogy a processzor és a videokártya fogyasztása is hasonló a kisebb elődmodellben látottakhoz. Valamivel zajosabban kelt életre a nagy monstrum, de amíg nem fogtuk komolyabb munkára, a hangja nem igazán volt zavaró. Természetesen 100%-os processzor és/vagy videokártya terhelésnél, illetve játéknál már feljebb kapcsoltak a ventilátorok, de tudásához és sebességéhez mérten egyáltalán nem volt hangos a G73Jh. A hőmérsékletek alakulása már egy izgalmasabb történet volt, ugyanis míg a processzor az üresjárati 44 fokról legfeljebb 74-ig volt hajlandó felmelegedni, addig a videokártya szó szerint izzott a burkolat alatt. PowerPlay energiamenedzsment ide vagy oda, bizony az internetezés alatti 71 fok az nem túl bíztató eredmény, akárhonnan nézzük. A játékoknál is sokkal jobban terhelő Furmarknak nemrég jelent meg a legújabb változata, így egyértelmű volt, hogy a G73-mon ki fogjuk próbálni. Nagyjából három perc alatt sikerült elérnünk a 110 fokot, ahol a gép hővédelme lekapcsolta a szerkezetet. Negatív élmény volt a javából, némileg enyhítő körülmény, hogy játékok alatt soha nem kapcsolt ki a gép, tehát vélhetően arra, amire készült, használható a G73, de hogy nyáron mi lesz vele, az egy nagyon jó kérdés (fiúk-lányok, nyáron strandra kell menni – a szerk.).


A processzorról illik néhány szót szólni, hiszen asztali fronton olvasóink már találkozhattak a Nehalem és Westmere architektúrára épülő központi egységekkel, viszont ez az első négymagos mobil i7-es CPU, ami nálunk járt. A 720QM még 45 nm-es gyártástechnológiára épül, tehát nem tartalmazza a 32 nm-es Arrandale processzorokban már megtalálható Intel HD Graphics videokártyát. Ez jelen esetben fájó pont lehet, ugyanis mind a hőtermelést, mind a zajszintet, mind az akkumulátoros üzemidőt javítani lehetett volna, ha a processzorba integrált videokártya 2D-ben átvállalja a munkát a dedikált Radeontól, és a vörös ördögöt a rendszer addig lekapcsolja. A remény viszont megvan minderre, ugyanis elképzelhető, hogy lesz a cégnek olyan játékgépe, amelyben i3 vagy i5-ös processzor zakatol majd, a specifikációs táblázatból pedig jól látszik, hogy a megoldáshoz szükséges Intel HM55-ös chipset már a G73-nál is adott. A négy mag egyenként 1600 MHz-en üzemel, a Hyper Threading technológia miatt összesen nyolc szál kezelésére képesek. A Turbo Boostról már több ízben is írtunk, így most nem tennénk meg újra, a lényeg, hogy annak fényében növeli meg az aktív processzormagok órajelét, hogy a futtatni kívánt folyamat a rendelkezésre álló négyből mennyit tud kihasználni. Ha egyet vagy kettőt, akkor a rendszer 2800 MHz-re emeli az aktív magok órajelét, míg az inaktívokét alacsony C-állapotban tartja, így a 45W-os tipikus fogyasztási érték tartható marad, viszont a rendelkezésre álló teljesítmény megnő. A gépen helyet kapott egy Turbo gomb is, amelynek a cég nem szentelt túl nagy hírverést, szinte elveszik a notebookon. A funkció bekapcsolásával 5%-kal megnövelhetjük a processzor órajelét és a videokártya és némileg gyorsabb lesz, de az az igazság, hogy a gyakorlatban mi semmit nem vettünk észre mindebből, annak ellenére, hogy láttuk a magasabb órajeleket. Fontos még megemlíteni, hogy az összes Core i7-es mobil processzor kétcsatornás DDR3-1066-os memóriavezérlőt tartalmaz.

A mobil videokártyákat és főleg elnevezésüket mindig is más szemmel kellett figyelni, mint az asztali társakét. Nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy nem összehasonlítható a két platform, abban viszont megegyeznek, hogy az azonos nevű VGA-k mobil és desktop fronton is azonos kategóriát képviselnek. Ennek tudatában nem meglepő, hogy a Mobility Radeon HD5870 a csúcskategóriában foglal helyet, még akkor is, ha 800 shaderes felépítése miatt egy asztali PC-ben HD5770-ként találkozunk vele. Ez a 800 shader 700 MHz-en ketyeg, így az előbb említett HD5770-nél némileg visszafogottabb sebességre képes a mobil szörnyeteg, viszont a 128 bites memóriasín és a 4 GHz-en működő 1 GB GDDR5-ös memória nem fogja vissza a végrehajtó egységek munkáját, ami jó hír. Tipikus fogyasztása neki is 45W, amely lényegesen kevesebb a már csuklásig emlegetett asztali HD5770-nél, többek között ezért is hívják Mobility-nek a noteszgépekbe szánt Radeonokat. A PowerPlay energiamenedzsment ugyan drasztikusan leveszi az órajeleket és egyéb áramspórolós műveleteket is végrehajt, de sajnos a Mobility HD5870 ettől függetlenül is egy melegedős fajta. Mentségére legyen mondva, a G60Vx-ben látott GeForce GTX260M se volt drasztikusan hűvösebb, miközben jóval visszafogottabb tempóra képes a csúcs Radeonnál.


A merevlemezek közül természetesen csak az egyiket teszteltük, hiszen két ugyanolyan HDD került a gépbe. A percenként 7200-as fordulatszámra képes Hitachi meghajtók nagyon halkan és viszonylag gyorsan dolgoztak, bár sebességük a 7200-as mobil vinyók között nem számít kiemelkedőnek, csupán átlagosnak. Ez persze semmit nem von le érdemeikből, az alacsony hőmérsékletnek pedig kifejezetten örültünk.

A 2.1-es hangszóró rendszer (mert hangfalnak nevezni túlzás lenne) notebookhoz képest szépen és tisztán szólt, filmnézésre és játékra egyaránt jól használható. Zenehallgatásnál is elmegy, ha egészen pontosak akarnánk lenni, akkor azt mondanánk, hogy ezen már valóban lehet zenét hallgatni anélkül, hogy durva kompromisszumokat kellene kötnünk. A grafikus EQ-val ráadásul meglepő dolgokat sikerült kihoznunk belőle, így minden leendő tulajdonosnak ajánlott egy kis bűvészkedés ezen a fronton.


Egy 17,3”-os, vastag gépről nehéz lenne bármilyen pozitív jelzőt mondani, amely a szubjektív szépséggel kapcsolatos. Az biztos, hogy a G73Jh váza viszonylag masszív, de vannak érdekességek is vele kapcsolatban. Az első és talán legfontosabb, hogy a fedlapot, amelyen a kijelző is pihen, összecsukásnál nem rögzíti semmi a gép alsó részéhez, se mágnes, se mechanikus zár, semmi. Éppen ezért szabadon jár fel-le, sőt teljesen le sem lehet csukni, mert akaratlanul is megemelkedik picit. Elképzelhető, hogy ez a tesztpéldány sajátossága volt, nem tudjuk, mindenesetre felfigyeltünk rá. A burkolat egyébként jó minőségű, matt műanyag, amely nagyon visszafogottan gyűjti csak az ujjlenyomatokat. A gép hátsó részén van egy furcsa dizájnelem, amely valójában a sűrű lamellákat tartalmazza, ahol a felmelegedett levegőt a ventilátorok kitessékelik a házból. Néha olyan érzésünk volt, hogy az idő előre haladtával a gép ezen része levehető lesz, pedig valójában nem az. Az mindenesetre tény, hogy sokkal szerencsésebben is megoldhatták volna a tervezők ezt a feladatot, mert így nagyon furcsa látványt és érzést ad a gép hátulja, az egészen biztos. Ami az notebook alját illeti, itt a két merevlemezhez és a négy RAM modul közül háromhoz férünk hozzá. Tekintettel arra, hogy a mobil Core i7-es processzorok legfeljebb 8 GB-ot tudnak kezelni, így a memóriákat biztos, hogy nem fogjuk cserélni, hiszen már alapból is a támogatott maximum van a gépben. A merevlemezekhez könnyedén hozzáférhetünk, cseréjük nagyon egyszerű.


A billentyűzet nem tudni, hogy végleges-e vagy sem (valószínűleg az), az viszont biztos, hogy nem annyira stabil, mint szerettük volna. A képen is jól látható, hogy a bal szélén a klaviatúra kiemelkedik a gép síkjából. A gombok háttérvilágítást is kaptak, amely két lépésben állítható, továbbá a környezeti fényekhez is képes igazodni. A bal felső sarokban lévő gyorsgombok és a bekapcsoló gomb is kékes háttérvilágítással bírnak, akárcsak a hangszórók mögötti, kijelző alatt elhelyezkedő rész, de ezek egyenként kikapcsolhatók, ha igény van rá.


A touchpad óriási méretű, de multitouch képességekkel sajnos nem rendelkezik, ami számunkra fájó pont volt, hiszen adná magát a helyzet, de nagyon. A bal és jobb egérgomb halk, de viszonylag nagy erőkifejtéssel nyomható csak le, anyaghasználatuk megegyezik a gép burkolatának többi részével is, ezért könnyen mozog rajta az ember ujja.


A gépen meglepően kevés csatlakozó található, a szokásos portokon és a kártyaolvasón kívül semmi pluszt nem kapunk, így nincs se USB3.0, se eSATA, se FireWire. Az opcionális TV tuner antenna kimenetét hátul találjuk, természetesen a szem elől elrejtve.

A hatalmas kijelző nagyon szép képet biztosít és TN panelhez képest a látószög is korrekt. Az 1920x1080-as felbontás megítélés kérdése, hogy mennyire olvasható, hosszútávra mi biztos, hogy inkább egy 1600x900-as TFT-ben gondolkodtunk volna (bár a fullHD nagyobb marketing erővel hat, ez kétségtelen), annál is inkább, mert így rá vagyunk kényszerítve az óriási felbontásra játékoknál is, hacsak nem akarunk homályos és recés beállításokkal foglalkozni (igen, az upscaler nem túl jó). A beépített webkamera képminősége nem túl fényes, viszont ami játékosok számára viszont sokkal fontosabb, az a mikrofon, és az szerencsére jó.

A szokásos teszteket alaposan kibővítettük jó pár játék programmal, hiszen ez a G73 elsődleges profilja. Ahhoz, hogy érzékeltessük a gép erejét, egy manapság középkategóriásnak tekinthető asztali PC-t állítottunk ellenfélnek. A Core 2 Quad Q6600-as processzor mellé egy Vapor-X hűtéssel ellátott Sapphire Radeon HD5750-et tettünk, a 4 GB DDR3-mas memóriát pedig 1066 MHz-en járattuk azonos késleltetések mellett, mint a notebook esetében. Operációs rendszernek természetesen itt is 64 bites Windows 7-et használtunk, a videokártya driver pedig a januári Catalyst volt. Lássuk tehát a teszteket, elsőként a processzorra vonatkozólag.


Elég vegyes kép született, egyszer az asztali, egyszer a mobil processzor volt a gyorsabb, így nehéz lenne győztest hirdetni, az viszont látszik, hogy a Hyper Threading és a Turbo Boost miatt rendesen van erő a kis i7-ben. Sokkal érdekesebb viszont, hogy játékok alatt mennyire tudja kamatoztatni sebességét a processzor, hiszen a videokártya elképzelhető, hogy némileg lehúzza, ennek is utána jártunk.


Ha számításba vesszük azt a tényt, hogy a különleges hűtéssel ellátott HD5750-ünk 10 MHz-cel magasabb órajelen jár, mint a referencia (mind a grafikus mag, mind a memória esetében), akkor kijelenthető, hogy a mobil HD5870 gyakorlatilag hozza az asztali HD5750 teljesítményét, ami elég jó, főleg, ha a grafikonokra pillantunk. Nem nagyon találkoztunk ugyanis olyan játékkal, amely maximális beállítás mellett játszhatatlanul lassú lett volna. Nyílván a Crysis és a S.T.A.L.K.E.R. esetében lehet vadulni a részletességgel és a kapcsolókkal, de értelmes kompromisszumok mellett az Asus G73Jh megbirkózik a neki szánt feladattal. További bizakodásra adhat okot, hogy rengeteg DX11-es játék van készülőben, amelyek szebb látványt és/vagy gyorsabb sebességet ígérnek majd, ráadásul az előfeldolgozás immáron nem egy, hanem több szálon történik, így az i7-es processzor is némileg besegíthet.

Viccként szokták emlegetni egy ilyen erős és hatalmas gép akkumulátoros üzemidejét, de meglepő módon közel sem olyan rossz a helyzet, mint ahogy az ember várná. Grafikont kivételesen nem rajzoltunk, hiszen nincs igazán mivel összemérnünk a G73Jh erejét, de tapasztalataink alapján minimum fényerőn és a felesleges dolgokat kikapcsolva közel két óráig tudunk visszafogottan internetezni. Maximális fényerőn történő fullHD filmnézésünk 75-80 percig tarthat, a stáblistát leszámítva tehát pont beleférhet egy klisés amerikai vígjáték az időnkbe. Ha valaki nem bírja ki a vonaton játék nélkül, akkor sincs gond, ugyanis közel egy óráig képes működni ez az óriási masina, igaz ilyenkor a videokártya órajele némileg alacsonyabb, mint hálózatos használat esetén, ennyi kompromisszumot tudni kell kötni (cserébe sokkal-sokkal hűvösebb is).

Egyik oldalról könnyű, másik oldalról nehéz dolgunk van akkor, ha az Asus legújabb és eddigi legerősebb, széles körben elérhető játékgépét szeretnénk értékelni. Ami a teljesítményt illeti, abszolút nem lehet egy szavunk se, megkapjuk a legerősebb mobil videokártyát, annyi memóriát, hogy az operációs rendszer is majdnem beleférne és processzorból is közel a csúcsot találjuk a gépben. Két merevlemez áll a rendelkezésünkre, amelyből RAID tömböt is gyárthatunk, vagy SSD+HDD kombinációra is cserélhetjük, a döntés a mi kezünkben van. Ha drámai lenne a helyzet, akkor bő másfél óráig életben marad a készülék a 8 cellás akkumulátornak és a fejlett energiagazdálkodásnak köszönhetően, ami ebben a kategóriában egyáltalán nem számít rossz eredménynek. Zajszint tekintetében szintén jól vizsgázott a hűtőrendszer, elnézve, hogy mivel kellett megbirkóznia. Ezen a ponton viszont elérkeztünk a gép egyik gyenge pontjához, ez pedig a VGA túlmelegedése. Játékok alatt ugyan nem volt vele gond, de Furmarkkal viszonylag gyorsan el tudtuk érni, hogy a hővédelem bekapcsoljon, a nagy kérdés az lesz, hogy nyáron el lehet-e majd érni hasonló értéket csupán játékkal, avagy sem. Szintén elvárható lett volna, ha legalább egy Blu-Ray lemezek olvasására képes meghajtó kerüljön a gépbe, hiszen a kijelző miatt adja magát a dolog. Az eSATA és USB3.0 csatlakozó(ka)t is hiányoltuk, továbbá a touchpad se támogatja a többujjas gesztusokat. Az anyagminőség rendben volt, egyedül a fedél és a gép hátulja az, ami nem nyerte el a tetszésünket, de az ilyen masinákat jellemzően asztalon szokták használni és borzasztó ritkán kerülnek el onnan. Összességében nekünk tetszett a G73Jh, jelenleg egyetlen gép van a piacon, amely bele tud rondítani a sikerbe, ez pedig az Acer 8942G, amely 400 ezer forintért Blu-Ray támogatást és nagyobb kijelzőt ad, viszont 2 GB-tal kevesebb memóriát és egy fokkal gyengébb videokártyát (Mobility Radeon HD5850) kapunk a pénzünkért (arról nem is beszélve, hogy i5-ös processzorral, 8 GB memóriával és kisebb merevlemezzel újabb 45 ezret spórolhatunk). Az ár/érték arányról tehát jelenleg nem tudunk nyilatkozni, az viszont biztos, hogy életképes megoldással gazdagodott a játékos társadalom.


A tesztben szereplő Asus G73Jh-t az Asus Magyarországtól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:
+ kiváló teljesítmény
+ kategóriájához képest elfogadható zajszint
+ jó anyaghasználat
+ két merevlemez
+ elfogadható akkumulátoros üzemidő
+ jó kijelző
+ jó hangrendszer
+ háttérvilágítással rendelkező klaviatúra

Kontra:
- a videokártya extrém körülmények között túlmelegedhet
- nincs se eSATA, se USB3.0 csatlakozó
- nincs multitouch
- nem túl stabil billentyűzet

Asus G73Jh   

Processzor    Intel Core i7-720QM (1.6 GHz, Turbo Boost, HT, 6 MB L3 cache, 45W)
Memória    8 GB Samsung DDR3-1066 CL7-7-7-20
Chipset    Intel HM55
Videokártya    ATI Mobility Radeon HD5870 1 GB
Hangkártya    Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző    17,3" (1920x1080, fényes, LED)
Merevlemez    2 x Hitachi HTS725032A9A364 (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó    HL-DT-ST GT30N DVD-RW
Hálózati kártya (LAN)    Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN)    Atheros AR9285 802.11n Wireless Network Adapter
eSATA    nincs
HDMI    van
Mobil internet    nincs
Modem    nincs
TV tuner    nincs
Távirányító    nincs
Webkamera    van
FireWire    nincs
Bluetooth    van
Infravörös port    nincs
Kártyaolvasó    van
Ujjlenyomat olvasó    nincs
Akkumulátor    8 cellás 75 Wh
Operációs rendszer    Windows 7 Ultimate 64 bit
Tömeg    3,6 kg
Várható ár    470 ezer Ft
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

44. Benny
2010.02.19. 16:51
ez sem a nép számára készült
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. lajthabala...
2010.02.19. 17:13
A teszt alapján nem kap az ember kedvet a géphez... Az üzemidő elég gyenge, mondhat bárki bármit. Lehet, hogy hordozható a gép, de semmiképpen sem mobil. És az árat is jó magasan állapították meg, az asztali gép, amivel összehasonlították, (nagyobb és szebb) monitorral, tokkal vonóval is kijön a laptop árának feléből, miközben az alsó kategóriákban már néha a notebook az olcsóbb megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. engine
2010.02.19. 17:36
Hát az ára brutális, én nem adnék ennyit érte, nekem nem ér ennyit és nem csak nekem nem ér ennyit, kicsit túlzás az ár, am a gép is kegyetlen, de a teszt érdekes hogy nem verte oda az asztali gépet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. axe
2010.02.19. 17:52
Mobil cuccok mindig gyengbbek mint az asztali társai, a géphez pedig arányában gyenge a proci.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. AndrewTdi
2010.02.19. 18:48
Csúnya is és Drága is. Akkor már inkább az MSI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Szerzetes
2010.02.19. 22:57
Szögletesnek tényleg szögletes.
Benny, ha nem tünt fel játékosoknak szánt, és a "nép"-nak elég kis része illik bele ebbe.

Találkoztatok már olyan emberrel, aki szeret játszani, de két helyen lakik? Neki megér ennyit az, hogy picit kisebb grafikai beállításon, mint egy asztali gépen, de fussanak a játékok, de még se kelljen neki két gépet venni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. h.bence
2010.02.20. 08:58
Szerzetes, én ennyi pénzből inkább összeraknék 2 asztalit a 2 helyre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Joachim21
2010.02.20. 09:22
Nekem tetszett az alakja. Ami még meglepő, hogy a windows élményindexe majdnem olyan jó, mint az aasztali gépemé, eddig mobilgépben ilyet még nem láttam.
Az ára az meg ... annyi amennyi, nem egy tömegterméknek készült.

Axe
Miről beszélsz? Mihez nem elég ez a proci? Eddig Core2-es kétmagosok közül válogathattál, vagy áramfaló 65nm-es AMD procikból. Még asztali gépben is megállná a helyét, főleg a turbóval, sokan örülnének neki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. twollah
2010.02.20. 11:58
Szerintem ordenare ronda a gephaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Svindler
2010.02.20. 12:19
Érdekes módon nekem tetszik
h.bence: viszont így nem kell cipelned a munkádat, letöltött cuccaidat, savejeidet, stb. Szóval azért van előnye ennek is, de tény, hogy rétegtermék, kevés embert érint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. RCAy1ZSpT5
2010.02.20. 13:29
Ronda mint a bun. Meg olyan ..kinai muanyag buze van az egesznek.. tuti nem adnek ennyit ki erte. De meg 100-at sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Insignia
2010.02.20. 14:08
túlmelegedett és lekapcsolt.... ennyi pénzért elismerésem....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Nurba
2010.02.20. 14:28
Meglepő látni, hogy kb ugyanazt nyújtja mint az asztali gépem, sőt a GPU egy picit még gyorsabb/okosabb is. Ettől függetlenül sztem a notebook nem gémelésre való, nekem nem kéne...elég egy netbook is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. axe
2010.02.20. 14:38
Arról beszéltem h turbo bost v micsoda ide vagy oda, akkoris kevés magonként az 1,6GHz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. arkman
2010.02.20. 15:38
Miért lenne kevés? Mivel nehalem, egyből kisebb frekvencián gyorsabb mint a régiek (Amik 2.5+ környékén vannak), és turbóval pedig egy magon nagyon gyors lehet. Teljesen felesleges összehasonlítani a frekvenciákat, mivel csak egy-egy szérián belül értelmezhetőek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Coyote87
2010.02.20. 16:09
Ennyiért már nem alap Alienware-t kapsz és azért az kicsit durvább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. silentfrog
2010.02.20. 16:53
Ronda,drága,de legalább erős gépezet.
Talán a fele árért még kellene is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Tindreal
2010.02.20. 18:03
Kicsit nevetséges ez a 470.000 Ft.os tervezett ár. Ez a gép nem csak azért bombasiker az Egyesült Államokban, mert a jelenleg elérhető legerősebb VGA van benne (ami ráadásul már DX11-es) 4 magos Corei7 CPU-val, de azért is, mert a felszereltségéhez képest rendkívül alacsony áron adják, 290.000 Ft-ért! És viszik is mint a cukrot!
Erre meg jön as Asus Magyarország és rárak még magának majdnem 200.000Ft-ot...hááát noooormáááliis?! (jó tudom, van ÁFA, meg szállítási költség, de max 100k kifutja és közel sincs 200k)

Ha valaki komolyan megszeretné ezt a gépet venni, felejtse el ezt a csaló bandát és rendelje meg 1 másik EU-s országból...garancia miatt nem kell aggódni, mert 2 év világgarancia van rajta, szóval az Asus Magyarország KÖTELES szervízelni, hiába származik másik országból. Ugyanezt a gépet Pixmánián már meg lehet 400.000 Ft-ért rendelni, vagy ha elég Core i5-430M CPU és fele ennyi ram (nem tudom minek erőltetik a vásárlót, hogy 8GB RAM-ot fizessen ki, amikor 4GB is bőven elég), az már meg tudja vásárolni bruttó 300.000 Ft-ért is!


(Akinek még nem világos, ez a gép az USA területén ~300k-ért kapható, azonban az EU-ban az extra vám, szállítás és egyébb költégek miatt megnő az ára, ezért az ASUS hogy itt is tudhassák tartani a ~300k árat, elérhető ugyanez a gép corei5 cpu-val kevesebb rammal és hdd-vel)


Ha nem hoznak az olcsóbb, bruttó 300.000Ft-ba kerülő változatból, amit speciel európai országoknak szánnal, (ami ugyanez, csak kisebb CPU, kevesebb RAM, kissebb HDD és kissebb felbontású kijelző van benne, de minden másban ugyanez!) akkor ez az Asus sorozat bukás lesz ebben az országban, mert bolond az aki inkább nem veszi meg külföldről, hisz semmit se veszt vele. (EU-n belül meg se vámolják)...nevetséges az Asus Magyarország, hogy egy alapból sikeres sorozatot halálra itélnek a szánalmas üzlet politikájukkal, el kellene gondolkodni annak aki a magyar árat találja ki, hogy melyikből van több hasznuk (csak jelképesen):
a) eladnak havonta 1db-ot 470.000Ft-ért
b) eladnak havonta 100 db-ot 300.000 Ft-ért
Kedves Asus Magyarország, Önök szerint jó ötlet a saját hasznuk mellé MÉG rárakni plusszba 60.000Ft-ot a gyorsabb változatra VAGY Önök szerint jó ötlet az olcsóbb, 300e Ft-os változatból nem behozni, 1 olyan országban ahol fele annyi a minimálbér mint a nagy nyugati országokban ? Önök szándékosan nem akarják, hogy magyar boltokban vegyék meg a magyar vásárlók ezt a gépet? Végülis, a saját sírjukat ássák ki, mert szervízelni attól még maguknak kell majd azoknak akik külföldről hozatják be.

Ha hoznának be NORMÁLIS áron a EU-nak szánt gépből, azaz a 300e Ft-os változatból, én tuti vennék 1et, mert ezen (a normál EU áron!), hiába lassabb, mint az USA változat, még mindig a legjobb vétel jelenleg gamer notebookok terén, úgy mint ahogy az Asus azt eredetileg is tervezte!Bocs a hosszú írásért, csak kiborított az Asus Magyarország azon alkalmazottainak a tudatlansága akik ennek az árát meghatározták...u.i. az IPON-nak:
"a videokártya extrém körülmények között túlmelegedhet" -> Ha extrém körülmény alatt azt érti a Tisztelt cikk író, hogy eltömíti a ventillátor nyílásait 1 rongyal vagy szorosan a falhoz tolva használja, akkor igaza van, túlmelegszik a gép (de melyik nem?). De más, mindennapos felhasználás alatt ilyen gond nincs, ez a gép nem csak DX11 terén, de hűtés terén is úttörő, még akkor sem melegszik túl a VGA, ha agyon van tuningolva. Ha pedig alap órajelen valóban túlmelegedett, akkor valószínűleg hibás gépet kaptatok tesztelésre és nem lett elég hővezető paszta rárakva (mert gondolom ha a hűtő nem ment volna azt hallottátok volna). Javaslom ezt ellenőrizzétek, mert alaptalanul lett megvádolva túlmelegedés gyanújával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. LittleDemo...
2010.02.20. 18:44
vasalódeszka lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. tomboy013
2010.02.20. 18:56
Mit nem adnék egy ilyen gépért. Ha 250-ért adnák már adnám is el a Pavilionomat. Lehet ezen kicsit jobban mennének a játékok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. LittleDemo...
2010.02.20. 19:14
laptopnak végül is laptop, de nem egy asztali gép azért mégse
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Sermi
2010.02.20. 19:28
Iszonyat ronda. De a vicc az hogy ennyi pénzért a "gamer" gépbe még egy kisebb SSD se került ha már a sebességről szól az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Alvin_ti42...
2010.02.20. 22:38
Tindreal: az árakat nem az Asus Magyarország határozza meg elsősorban az én tudomásom szerint. A hűtési rendszerrel pedig semmi rendellenesség nem volt, de ez egy tesztgép, nem győzöm hangsúlyozni. Ettől függetlenül kizártnak tartom, hogy lényegesen hűvösebb lenne a végleges változat, hiszen a mobil HD5870 valójában egy alacsonyabb fogyasztással rendelkező, csökkentett órajelű asztali HD5770, bezsúfolva egy láthatóan szűkös helyre. Játék alatt is simán 90-95 fok környékén ment a VGA, Furmark alatt a 110 fokos hővédelmi határhoz három percre volt szükség, a grafikon alapján nagyjából 115-117 fokra állt volna be, ha a védelem hagyja még melegedni. Amerikában a miénkkel nagyjából megegyező kiszerelésben (2x320 helyett 2x500 GB-tal) 1700 dollár szállítás nélkül (+20 dollár) a gép. El kell fogadni, hogy ez itt Európa, de az tény, hogy magyarországon a felsőkategóriás gépek árai néha irreálisan magasak, nem csak az Asus notik esetében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. sonkolysom...
2010.02.20. 23:22
Felmelegedett lekapcsolt!? Nem normális szerintem. Rakjanak nagyobb ventit bordát hőcsövet.
Ha már Fél millió forintot kiadok érte legalább ki tudjam használni ne az legyen hogy 100% terhelést nem bírja és lekapcsol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Tindreal
2010.02.21. 00:43
sonkolysoma: a hűtéssel semmi gond, tökéletesen elvégzi a dolgát, eséytelen, hogy lekapcsoljon túlmelegedés miatt játék alatt és ultra csendes is ráadásul, ezért is a "lopakodó" reklám. Mint mondtam, valószínűleg hibás ez a tesztgép, azért melegedett túl...legalábbis eddig még SENKI nem panaszkodott (ezen kívül) túlmelegedés miatti leállásra.

Alvin_ti4200: $1700 árat picit elnézted, $1502 az ára. (bár valóban nyom az áron még +$200-t, ha valaki Win7 Home helyett Ultimate-t kér, de ez csak opcionális, nem kötelező)

"el kell fogadni, hogy ez itt Európa"->Valóban, ezért is dobott piacra Európában az Asus olyan változatot is amiben kisebb cpu és ram van, hogy az EU-ban is tudják tartani a "300k"-s árat...viszont érdekes módon, pont ezt a modellt, amit még meg is vennének Magyarországon, még mindig nem hozták be...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Alvin_ti42...
2010.02.21. 11:09
Én csak gyorsan rákerestem Newegg-en, biztos lehet olcsóbban is kapni (az 1700 dollárban ott Home Premium volt, nem Ultimate). Az Acer Aspire 8942G-t is le fogjuk tesztelni és igaz, hogy abban HD5850 van, viszont létezik Core i5-430M-mel és ugyanúgy 8 GB RAM-mal, ráadásul Blu-Ray meghajtóval 350 ezer forintért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nrk
2010.02.21. 14:51
Lehet hogy brutális, de elég csúnyácskára sikeredett szerintem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lew000
2010.02.21. 18:07
hát kinézetre nem egy macbook air
de legalább tudásra sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Tindreal Alvin...
2010.02.21. 21:00
Csak 1 baj van azzal...az az 5850 csak DDR3 memóriával van ellátva és a 128 bites busz miatt kb vissszafogja a GPU-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tomboy013
2010.02.21. 21:18
Szerintem amúgy tök zsírul néz ki kívülről. Igaz belül a billentyűzetes rész elég tré. De kívül elég egyszerű és nekem tetszenek a a giccsmentes dolgok. Giccsesen értsd Alienware, világít össze vissza mint Las Vegas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kistrojak
2010.02.21. 23:26
Felmelegedett és lekapcsolt? Kell a francnak ilyen kép ami önmagát nem tudja hűteni...
Mi lesz ha esetleg por kerül a hűtőrendszerbe ami minden notinál probléma? Kigyullad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kistrojak
2010.02.21. 23:36
Felmelegedett és lekapcsolt? Kell a francnak ilyen gép ami önmagát nem tudja hűteni...
Mi lesz ha esetleg por kerül a hűtőrendszerbe ami minden notinál probléma? Kigyullad?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bandee1219
2010.02.22. 09:40
Nekem GX720-as msi van, és semmilyen melegedési problémám nincsen! Csak tervezés kérdése az egész, ha asztali gép teljesítményt akarnak belezsúfolni, akkor annak ez a vége, nem lehet hűteni. Meg kell húzni egy határt, nyilván, senki nem akar egy akkora és olyan tömegű gépet hordozgatni, mint amilyen egy asztali.

Mellesleg azért kapcsol ki, hogy ne melegedjen túl, ergo nem fog kigyulladni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. bandee1219
2010.02.22. 09:49
Nekem GX720-as msi van, és semmilyen melegedési problémám nincsen! Csak tervezés kérdése az egész, ha asztali gép teljesítményt akarnak belezsúfolni, akkor annak ez a vége, nem lehet hűteni. Meg kell húzni egy határt, nyilván, senki nem akar egy akkora és olyan tömegű gépet hordozgatni, mint amilyen egy asztali.

Mellesleg azért kapcsol ki, hogy ne melegedjen túl, ergo nem fog kigyulladni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2010.02.22. 14:24
Update: a hazai képviselettől megtudtuk, hogy egér, táska és fejhallgató is lesz a G73Jh-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tindreal Alvin...
2010.02.22. 17:18
Egér és táska alapfelszereltség ennél a konfigurációnál máshol is, de a fejhallgató valóban extra...talán ezzel a +1 dologgal próbálják kompenzálni az irreálisan megnövelt árat ? Gyenge húzás részükről

Alvin, ha kérhetem akkor inkább azt derítsd már ki, hogy hoznak-e be Magyarországra a ~300e Ft-os, i5 CPU-val ellátott változatból ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. torukmakto
2010.02.23. 22:02
Én rendeltem egyet nálunk, ami egyébként az 1645 USD + 200 USD szállítási (www.xoticpc.com ez ugye a mostani árfolyamon 370e Ft nettó) + magyar forgalmi adók mellett elég jó áron, konkrétan olcsóbban!
Nem kell a MSZPre szavazni és nálunk se lenne 25% ÁFA....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. torukmakto
2010.02.23. 22:06
ja az order kód nálunk:

G73JH-TZ008Z
17.3" (1920*1080 FHD,Color Shine, 16:9,LED), Intel Core i7-720QM processor (1,60 GHz, Turbo Boost up to 2,80 GHz, 6MB shared L3 cache) 4 core, 8 threads, 45W, 8192MB (2GBx4) DDR3 1066, 2x 500GB HDD (SATA 7200rpm), ATI Mobility Radeon HD5870 1GB GDDR5 VRAM, BlurayDrive Combo (read only), 2.0M Webcam, 802.11bgn WLAN, Bluetooth 2.0+EDR, 8 cell 5200mAh, Gamer B&M, Black (1A), , Gaming bag, mouse and headset, 6pcs a layer, Windows 7 Ultimate 64bit, Express Gate

más nincs, USA-ban legalább lehet konfigurálni a szert, nekünk ez jutott....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. torukmakto
2010.02.23. 22:09
ja az order kód nálunk:

G73JH-TZ008Z
17.3" (1920*1080 FHD,Color Shine, 16:9,LED), Intel Core i7-720QM processor (1,60 GHz, Turbo Boost up to 2,80 GHz, 6MB shared L3 cache) 4 core, 8 threads, 45W, 8192MB (2GBx4) DDR3 1066, 2x 500GB HDD (SATA 7200rpm), ATI Mobility Radeon HD5870 1GB GDDR5 VRAM, BlurayDrive Combo (read only), 2.0M Webcam, 802.11bgn WLAN, Bluetooth 2.0+EDR, 8 cell 5200mAh, Gamer B&M, Black (1A), , Gaming bag, mouse and headset, 6pcs a layer, Windows 7 Ultimate 64bit, Express Gate

más nincs, USA-ban legalább lehet konfigurálni a szert, nekünk ez jutott....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. PH-User
2010.03.04. 10:42
Ez szerintem simán megér ennyit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dkpisti
2010.03.05. 19:06
Na ez durva!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tindreal PH-Us...
2010.03.06. 16:04
Szomszédos országokban 100k-val olcsóbb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tindreal Tindr...
2010.03.07. 01:03
Helyesbítek, 140k-val olcsóbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szaga
2010.03.21. 12:10
Bakker ezert a LOVEtaer mar beletehettek volna a tobbi hianyzo dolgot a leirasban. De tenleg brutalis osszealitas peldaul az eSata nagyon jol jonne. Nekem kulon kellet megvenni a notimhoz a kulso merevlemez miatt mivel az USB csatlakozason keresztul nagyon lassu volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!