iPon Cikkek

Asus Google Nexus 7: kisebbségi komplexus

Dátum | 2012. 11. 05.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

A kétszáz dolláros táblagép. Már jóval bejelentése előtt így aposztrofálták a Google iPad-gyilkosnak titulált referenciamodelljét. Megjelent, jött, látott, de hogy győzött-e, nem dönthető el egyértelműen.

Nagyjából egy hónapja már hazánkban is kapható, ám az eredetileg beharangozott árhoz képest jóval drágább, átszámítva nagyjából 330 dollárnak megfelelő forintot kell érte a kasszáknál hagyni, azaz adókkal, vámmal együtt több mint másfélszeresét a korábban reklámozottnak. Sajnos egyre inkább általánossá válik az a tendencia, hogy Európában, azon belül Magyarországon lényegesen többet kell fizetni egyes műszaki cikkekért és szolgáltatásokért, mint mondjuk az Egyesült Államokban, de a Nexus 7 esetében valószínűleg az is közrejátszik, hogy hivatalosan hozzánk csak a 16GB-os verziónak kellett volna befutnia (annak arányaiban jobb is az ára).
 
Október utolsó napjaiban a Google bemutatta új Nexus táblagépeit és telefonját, egyúttal pedig bejelentette, hogy a 7 colos verzióból megszűnik a 8 GB-os, helyette pedig a 16 GB-os modellt kínálják az előbbi árán, emellett készül egy 32 GB háttértárral szerelt variáns is. És ha ez még nem lenne elég, a termékvonal kiegészült egy HSPA+ modemes változattal is (ez utóbbi ajánlott végfelhasználói ára sajnos itthon 100 ezer forint körül várható).

A kis Nexus 7 tehát máshol olcsóbb, nálunk drága, de vajon így is megéri az árát? A válasz nem egyszerű, első lépésként ismerkedjünk meg a specifikációval!

Specifikáció

Az Asus által gyártott tesztalanyunk az alábbi hardveres tulajdonságokkal bír:

Újra Tegra 3, ezúttal 1,3 GHz-es órajelen
A referenciamodell a SoC frontján nem tartogat újdonságokat, a jól bevált NVIDIA Tegra 3-as chipkészlet dolgozik itt is, 1,3 GHz-es órajelen, 1 GB memória társaságában. Mivel ugyanettől a gyártótól láttunk jó pár táblagépet ezzel a központi egységgel, bizakodva vetettük bele magunkat a tesztelésbe, és lényegét tekintve nem is csalódtunk.

A Nexus melletti szám jelzi, hogy ezúttal egy méretkategóriával kisebb, konkrétan 7 inches megjelenítővel találkozhatunk. Szerencsére a felbontás nem csökkent, az 1280*800 pixel nagyon kellemes élményt biztosít ekkora méretben. A kijelzőre amúgy panasz nem lehet, jó minőségű IPS panel, a színek is rendben vannak (nem találtuk fakónak, ahogyan sokan panaszolták). A betekintési szög nagyon jó, az érintéseket pontosan érzékeli, és a napfény sem okoz neki gondot.

Szomorúan kellett viszont megállapítanunk, hogy a költségcsökkentésnek bizony áldozatul esett egy-két olyan dolog, ami időnként nagyon hiányzik. A legfájóbb a memóriabővítés hiánya, így csak a beépített háttértárra tudunk hagyatkozni. A tesztpéldány 16 GB-os kivitel volt, ebből pedig csak 13,2 GB használható a felhasználói programokra, valamint videókra, zenékre. Ez manapság könnyen kevés lehet, a microSD bővítés elhagyása pedig nehezen érthető.

A hiányzó elemek sorát folytathatjuk a hátlapi kamerával, amelyet persze könnyen lehet pótolni a mobiltelefonunk fényképezőjével, esetleg külön kompakt kamerával, tehát nem nevezhető olyan nagy tragédiának. Videókimenet sincs, így a filmeket nem tudjuk tévére vagy projektorra küldeni, ez eléggé hiányzik.

A Tegra 3 SoC egyik ütőkártyája a teljesítménye mellett a fejlett energiagazdálkodás, köszönhetően a 4+1 magos felépítésének. Ebből kiindulva az akkumulátor 4325 mAh kapacitása nem hangzik vészesnek, és a gyakorlatban is jól teljesít, de erről majd később. Kommunikációs fronton a szokásos felhozatallal szembesülünk: Bluetooth van, bár a verziószáma ismeretlen (egyes források 3.0-t említenek), a 802.11-es modul boldogul a b/g/n szabványokkal, és a GPS-t sem kell nélkülöznünk (bár ezúttal a jobb pozícionálást segítő technika nélkül). Az október végén bejelentett új variáns emellett SIM-kártyahelyet és így HSPA+ sebességű internetezési lehetőséget is kínál, a sajnálatosan szokásosnak mondható felár ellenében.

A magyarországi árakról már beszéltünk, a cikk írásának pillanatában a 8 GB-os Nexus 7 72, míg a 16 GB-os 76 ezresért vihető, így nem nagyon éri meg a kisebbet venni. Várhatóan a legutóbbi Google termékbejelentések hatása néhány héten belül elér minket is, így reményeink szerint az előbb említett összegek csökkennek, illetve felbukkan a legnagyobb háttértáras verzió is, ugyanezen az árszinten.

Most pedig vizsgáljuk meg a Nexus 7 egyébként igen megnyerőre sikerült külsejét!

Csomagolás, külső, minőség, kijelző


Abból kiindulva, hogy az igencsak apró és gusztusos fekete színű dobozból olyan töltő került elő, amely két darabból összerakható, ám nem a magyar szabványnak megfelelő dugóval rendelkezik, arra következtethetünk, hogy a tesztpéldányt nem a mi piacunkra szánták. Sok mindent nem találunk az egyébként rendkívül tetszetős és igényes csomagoláson belül: az említett alkatrész mellett egy szintén ASUS feliratot viselő USB-kábel található, tokot és törlőkendőt sajnos hiába is keresnénk.

Elölről nincs sok látnivaló
A Nexus 7 kézbe véve egészen aprónak tűnik az eddig tesztelt modellekhez képest. A súlya is jelentősen kisebb az átlagénál, így könnyen hordozható, akár egy nagyobbacska női táskában is elfér.

A referenciamodell eleje meglehetősen jellegtelenre sikerült. A kijelzőt a máshol látottakhoz hasonlóan itt is vastag fekete keret veszi körül, amelyet fent csak az előlapi kamera és a fényérzékelő szakít meg. Tekintettel arra, hogy Android 4.1 az operációs rendszer, fizikai gombot nem találunk, a vezérlés a kijelzőn megjelenő virtuális billentyűkkel történik. Bár az ujjlenyomatokat olyan vészesen nem gyűjti, sajnos a porszemeket és a szöszt hajlamos összeszedni.

Igényes és szép hátlap
A hátlap sokkal izgalmasabbra sikerült. Kellemes tapintású, puha matt gumírozott műanyag, amely kissé könnyen koszolódik ugyan, de stabil fogást biztosít és érdekes pöttyözött mintával dobták fel az egyhangúságát. Középen nagy méretben, csupa kisbetűvel a „nexus” szót, míg alul csupa nagybetűvel az ASUS márkajelzést marták bele a díszítésbe. Ez utóbbi alatt találjuk a hosszúkás hangszórót, amely méretéhez képest erősen és tisztán szól, bár csak monó (nem mintha lenne értelme ekkora helyen sztereónak). A gyártótól megszokott módon az illesztések hibátlanok, nyekergésnek semmi nyoma, az eszköz igencsak masszív benyomást kelt.

Mivel jó pár csatlakozó áldozatul esett a költségek lefaragásának, a táblagép oldalain nem találkozunk meglepő dolgokkal.

Nincs tumultus
Alul mindössze a szabványos microUSB csatlakozót, illetve tőle tisztes távolságban a 3,5mm jack dugó helyét fedezhetjük fel, sajnos egyébként mindkettő fedetlenül maradt. A felső élre nem jutott semmi, jobb oldalt is csak a képernyőzár (illetve a tábla ki- és bekapcsoló) gombja, valamint a hangerőszabályzó jutott.

Két aprócska gomb jobb oldalt
Mivel nincsen sem microSD kártyahely, sem HDMI csatlakozó, ezért ezekről nem tudunk ennél többet írni, mint ahogy a hátlapi kamera teljesítményét sem tudjuk egekig magasztalni. Az előlapi képrögzítő legfeljebb a Skype-os videóhívásokra lesz alkalmas, ne várjunk tőle csodákat.

Jó néhány Tegra 3-as tábla megfordult már a tesztlaborunkban, és szinte kivétel nélkül mindegyik a teljesítmény bajnokaként került ki a megmérettetésből. Lássuk, mi a helyzet a Nexus 7-tel ebből a szempontból!

Teljesítmény, üzemidő

A teljesítményteszteket – mint mindig – most is az AnTuTu benchmarkkal kezdjük. Az összehasonlításba bevontuk a két régebbi Transformer modellt, az Acer A511-esét, valamint a legutóbbi tesztünkben szereplő Note 10.1-et, amely Exynos fantázianevű chipkészletével alaposan kilóg a tegrás mezőnyből, bár inkább nevében, mint sebességében.


A nyuszis benchmarkban elég egyértelmű a helyzet: a Nexus 7 nagyjából 15%-kal gyorsabb a TF300-nál és a Samsung üdvöskéjénél, alig marad el az Acer A511-től, viszont a TF700-tól igen (persze tudjuk, hogy ott a processzor is magasabb frekvencián ketyeg). Azt lehet mondani, az eredmény a papírformának megfelelő, és a grafikonon az is látható, hogy elsősorban a CPU-ra kapott pontszám befolyásolta az összpontszámot.


Az apró táblagép kivételesen a Quadrantban is hasonló helyezést ér el, mint az előző versenyszámban. A kisebb Transformernél csak hajszállal jobb, míg a Note és a nagyobb Asus modell legyőzi. Szégyenkeznie azonban így sem kell.


Szakmai berkekben rendszeresen vita tárgya, hogy mire is lehet használni valójában egy tabletet. Leggyakrabban tartalomfogyasztásra szokták javasolni, amin elsősorban a böngésző használatát értik. Kulcsfontosságú tehát, hogy egy eszköz brillírozzon ebben. A legutóbbi tesztben a Peacekeeper az eddigi legmagasabb pontszámmal jutalmazta a Samsung különleges tábláját, és a mostani grafikont megnézve örömmel konstatálhatjuk, hogy az Asus aprósága megszerezte a második helyet. Fontos megjegyezni, hogy az Android browser helyett Chrome-ot találunk a fedélzeten, ami a számok tükrében és a hétköznapi használatban is remekül megállja a helyét.

A cikk megjelenése után a GLBenchmarkot fejlesztő cég megkeresett minket, és felhívta a figyelmünket egy korábbi hibánkra. A program 2.5-ös verziójában szereplő Egypt Classic teszt ugyanis már 1080p-s felbontásban fut, a korábbi kiadás 720p-jével szemben, így a Transformerek eredményei nem vethetők össze az új változat pontszámaival. A diagramokban így a TF300-nál és a TF700-nál a fejlesztő cég által regisztrált átlageredmények szerepelnek.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy OpenGL-ben a Tegra 3 nem annyira erőteljes, mint a Galaxy Note Exynos chipkészlete, ez utóbbi utcahosszal nyeri ezt a versenyszámot. Tesztalanyunk, a Nexus 7 pedig továbbra is a kisebbik Asus Transformer eredményéhez közel teljesít.

A kis tábla a legutolsó teljesítményteszt kivételével egész szépen helyt állt, most már csak az akkumulátor élettartamát kell megvizsgálnunk. A gyártó magabiztosan 9 órás videólejátszási időt ígért, mi pedig kuncogtunk, a 4325 mAh-s kapacitást meglátva. Ám nem szabad elfelejteni, hogy itt Tegra 3 dorombol, a maga energiagazdálkodási megoldásaival.


Az architektúra itt sem okozott csalódást. Bár az eddigi királyt meg sem tudta közelíteni, a 616 perces eredmény még az Asus által megadott értéket is felülmúlja, nem beszélve a hasonló teljesítményű TF300 497 percéről. A jó minőségű 7 colos kijelző ezek szerint nem fogyaszt túl sokat. Kíváncsiak leszünk a Nexus 10-ben debütáló panel energiafelhasználására, bár ott a lényegesen nagyobb készülékházban elfér egy jóval erőteljesebb áramforrás.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

Vanilla Android
A Google referenciamodelljeinek szoftveres oldala vegyes képet mutat. Egyfelől jó hír, hogy a legfrissebb verziókat szinte azonnal megkapják, nem kell hónapokat várni a jóváhagyásokra és a gyártói módosítások beépítésére. Ugyanakkor ennek az is a következménye, hogy teljesen alap Android felületet kapunk, ráadásul gyakorlatilag minden extra szoftverről le kell mondanunk.

A tesztelés megkezdése előtt letöltöttük és telepítettük a legutolsó rendszerfrissítést, amely az operációs rendszer verziószámát 4.1.2-re növelte, és olyan újdonságokat hozott, mint a főképernyő elforgathatósága, amely ez idáig hiányzott. Sajnos azonban apróbb bosszúságot okozott, hogy egy-két program nehezebben viselte a vadiúj robotos rendszert, néhány programösszeomlásba sikerült belefutnunk.

Alap alkalmazásválaszték (plusz a tesztprogramjaink)
Az alkalmazáslistában semmilyen kiemelkedőt nem találunk. A böngésző szerepét, mint említettem korábban, a Chrome játssza, ezen kívül a Google alap szoftvereit találjuk, a widgetek között sem bukkanunk extrára. Mivel a keresőóriás nagyon büszke a táblagép grafikus teljesítményére, és az akkumulátorteszt alapján mi is ajánljuk egy hosszabb úton videózásra, örömmel üdvözölhetjük az egyetlen plusz programot, az MX Playert, amely jó eséllyel le fogja tudni játszani még a csalafintább kódolású anyagainkat is.

Összegzés, vélemény

Nexus doboz
Ismét nehéz helyzetben vagyunk az összegzésnél. Adott egy nagyszerű hardver, ami most sem okozott csalódást. Húzzuk a szánkat a memóriabővítés elhagyása miatt, és egy hátlapi kamerát is el tudtunk volna viselni. Örömteli a támogatási ideig mindig legfrissebb Android rendszer is, de szomorúak vagyunk, mert minden programot magunknak kell beszereznünk. Természetesen tudjuk, hogy a Nexus eszközök hagyományosan célpontjaivá válnak a külföldi fórumok lelkes buherátorainak, és hamar jobbnál jobb ROM-ok készülnek rájuk. Mégis, aki nem szeret mindenféle szoftverrel kísérletezgetni, azok jobb, ha másfelé keresgélnek.

Sarkalatos pont az ár. Magyarországon ennyi pénzért be tudunk szerezni olyan táblagépet, amelynek sebessége valószínűleg elmarad a Nexus 7-től, viszont cserébe számtalan olyan képessége van, ami a tesztalanyunkból hiányzik. Éppen ezért mindenkinek el kell döntenie mi a fontos számára, mert ebben az árkategóriában még valamiben kompromisszumot kell kötni.

Pro:
+ kis méret és tömeg, igényes kialakítás
+ a mérethez képest jó felbontású, szép kijelző
+ remek teljesítmény
+ nagyszerű akkumulátoros üzemidő

Kontra:
- nincs microSD bővíthetőség, HDMI és kamera
- hiányoznak az extra szoftverek
- hazánkban túl magas az ára

A Nexus 7-et az ASUS magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. Keksz03
2012.11.05. 12:13
Nem igazán értem mi olyan program hiányzik belőle ami máson fent van...ráadásul pont az a szép egy androidos készülékben h rengeteg program létezik, azt tehetjük fel ami tetszik ezért kifejezetten pozitív h nem kell a már meglévőket legyalulni h feltehessem azt ami nekem tetszik! Nyers android OS a legjobb!
Az tényleg nem a legelőnyösebb h nem bővíthető de 13GB is bőven elég, nem erről kell torrentezni és kész.
Hátlapi kamera utáni sírást sosem fogom megérteni, SGS3-am van és még az is sz@r képet csinál ha nincs megfelelő fény stb...
Sajnálatos h nálunk ilyen drága bár jelezném h még ilyen áron is simán nyertes már ha nem akar vki noname kínai tabletet venni!
Összességében sztem a kategória bestbuy terméke főleg ha még kicsit mérséklődik az ár!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. franc0 Keksz...
2012.11.05. 12:22
Valami rosszat írni kell tudod...

Így is messze a legjobb vétel, a kínai fosok több bosszúságot okoznak, mint örömet.

A felhozott hátrányokról:
- akinek nem elég 16 giga, az inkább jöjjön ki néha a napfényre meg friss levegőre...
- kamera is csak az idiótáknak hiányzik
- előretelepített szoftverek hiánya konkrétan ELŐNY
- HDMI hiánya tényleg necc viszont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. YellowFlas...
2012.11.05. 12:29
Egyetértek veletek. Én is csak a HDMI-t hiányolom róla, meg a picit magas árát tartom bukónak, a többi viszont nagyon rendben van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Steadywarp
2012.11.05. 12:51
One-x em full gyári 4.0.4 el 5900 pontot kap qudrantba pedig az is tegra soc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. aryanis83
2012.11.05. 12:55
Itt(Portugália)250 euróért dobálják a 32 gigásat, nem hagyom ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Keksz03
2012.11.05. 13:18
csigabigaf:

mire nem elég a 16GB áruld már el? röhögve elférsz annyin is csak ez az új trend h nem töröljük ki inkább veszünk nagyobb hdd-t, pendrive-ot meg memóriakártyát...
netán 1080p bluray-t 5.1 DTS hanggal szeretnél nézni rajta? OMG!

HDMI tényleg gáz, szívesen rákötném monitorra, tv-re, mellé egy bluetooth bill+egér páros és tökéletesen alkalmas netezni, filmezni, sőt akár dolgozni/tanulni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. toronyhaz
2012.11.05. 13:19
Nekem volt táblám.El is adtam.Nem látom értelmét.

Út közben:Zenélni , videókat nézni 3/4g alatt vagy memóriáról , fényképezni , játszani , ott a telefon!

Otthon:Filmezni:TV , Játszani: PC , Netezni:Telefon(wifi),PC.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Keksz03
2012.11.05. 13:31
toronyhaz: egy drágább telefon mellé valóban nem indokolt egy tabletet beszerezni de sokan nem vesznek drága mobilt azoknak nincs miről videókat nézni, játszani, netezni! Vesz egy olcsó mobilt telefonálásra ami tudja a tethering-et, megosztja a netet a Nexus 7-re és kész már bármit megtehet!
Szóval az h te nem látod értelmét az nem jelenti azt h nincs!
Én ha 60ért menne a Nexus 7 biztos vennék egyet az S3 mellé, just for fun!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. somakb
2012.11.05. 14:30
"Természetesen tudjuk, hogy a Nexus eszközök hagyományosan célpontjaivá válnak a külföldi fórumok lelkes buherátorainak, és hamar jobbnál jobb ROM-ok készülnek rájuk. Mégis, aki nem szeret mindenféle szoftverrel kísérletezgetni, azok jobb, ha másfelé keresgélnek."

Ez totál értelmetlenség már bocsesz... mit kell ezen mindenféle szoftverrel kísérletezgetni meg romozni???? Pont, hogy ezen nem kell az összes többivel szemben, mivel a legfrisebb rendszert kapja mindig. Tényleg nem értem a szerzőt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. DarthSmoke
2012.11.05. 15:56
Mivel "alap" Android van rajta, a lelkes "buherátorok" kiegészítik sok apró funkcióval (pl. kibővített állapotsáv, százalékos akkukijelzés a tálcán), stb. Ezek egy jó része alapból megtalálható más eszközökben, itt viszont kell keresni olyan ROM-ot vagy mod-ot, amely a framework-öt kiegészíti, átírja, bővíti. Erre gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. zolka82
2012.11.05. 16:38
Nekem ma hozzák meg Angliából a 32 gb nexust 199 fontért vettem és szerencsére elég "olcsón" váltottam a fontot így megvolt 68 ezerből aki vásárláson gondolkozik előbb keressen egy külföldi ismerőst aki megveszi és haza hozza neki,az Unión belül nincs vám szóval érdemes lehet még akár külföldi webáruházakban is keresgélni.
Én tanuláshoz vettem főként pl szótárnak vagy hogy ne keljen kinyomtatni a sok szkennelt könyvet . De a péklapát méretű okostelefonoknak viszont nem látom sok értelmét még..., majd talán ha 4-5 napig bírja az akksija aktív használat mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. steberk
2012.11.05. 19:20
Keksz03, franc0:
A hátlapi kamera nekem épp jó lenne (leddel). Ugyanis szeretnék vonalkódokat leolvastatni vele. A fenének van kedve begépelni őket. Sokkal egyszerűbb beolvasni, hozzáírni azt a pár szót, és lehet küldeni (pl. szerver összerakása tételes sorozatszámok dokumentálásával).
Igen, létezik telefon, csak a tablet szerkesztésre (számomra) kényelmesebb.

Az SD kártya pont azért érdekes, mert kivehető, átrakható. Ha már exportálok/mentek valamit, akkor oda érdemes.

HDMI: Ez számomra pont nem érdekes, de másnak az lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. freyr
2012.11.05. 19:36
Hát én az extra szoftverek és a kamera hiányát nem nevezném kontrának, inkább pro-nak. Ennek az eszköznek a célcsoportja egyáltalán nem igényli egyiket sem, megjegyzem a többi gépen sincs abszolút semmi értelme, jórészt úgyis fent van a Play-en minden, amit a gyártók feltelepítenek, ami meg nincs, ahhoz frissítés sincs és használni se lehet semmire, a hátlapi kamera meg... nos, megvan a véleményem azokról, akik tablettel akarnak fényképezni. Inkább akkor már vennék elő (valamelyik) okostelefonjukat és fényképeznének azzal, ha mindenképp rossz minőségű fényképeket akarnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Keksz03
2012.11.05. 20:15
steberk: nem erre a célra lett tervezve, te vagy kb az ezerből egy aki pont olyan célra használná amihez kellene! egyébként meg ott a wifi és ott a dropbox, nem kell oda memóriakártya!
neked nem ez a készülék való ilyen egyszerű, van még bőven választási lehetőség, ettől még nem ez a készülék lesz sz@r hanem neked mások az igényeid mint amik kiszolgálására ezt készítették! ennyi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. twollah
2012.11.05. 20:46
Mikor lesz kaphato a HSPA+ modemes verzio?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. HUFEUR
2012.11.05. 20:54
Nem értem, az árral mi a gond? USA-ban oké, 200/250 dollár, de ez Európában 200/250 euró, és itthon 70-75k körül kapható a 16 gigás, ami csak kicsit több, mint 250 euró (ami 70,5k körül van). 250 euró = 320 dollár, tehát a "jóval drágább, átszámítva nagyjából 330 dollárnak megfelelő forint" hülyeség. Nincs ez túlárazva külföldhöz képest.
Ha a 32 gigás 3G-s 100 ezer lesz na az már túlárazott, mivel azt 300 euróért adják külföldön (Angliában is 240 font), ami 85k, ehhez képest az itthoni +15k már elég sok (tekintve, hogy a 16 gigás Nexus 10, ami már kicsit másabb kategória átváltva lenne ~114k).

16 giga meg szerintem mindenre elég. A képeket meg amit lehet Dropbox-on kell tárolni (meg ott van még a Google Drive, Skydrive, Amazon Cloud, stb., +15 gigát simán lehet szerezni felhővel), ha filmet akar nézni elég egy-kettőt rárakni amit majd meg akar valaki nézni, játékból ha nagyon komolyat rakunk rá 1 giga/darabbal számolva ha 4-5-öt rakunk rá az már simán elég, minek egyszerre több, mindenféle programra még elmegy max 1 giga, és még 10 gigánál sem járunk.
Ha meg nagyon kell valakinek a hely, vegyen hozzá 1 terás külső vinyót. Nem tudom gyárilag felismeri-e, de tudom, hogy meg lehet oldani, arra meg már lehet pakolni, ha épp kell valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alohamate2...
2012.11.05. 21:29
twollah: december elejétől várhatóan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. steberk
2012.11.05. 23:01
Keksz03: Tisztában vagyok vele, hogy nem erre lett tervezve. Arra akartam utalni, hogy kategorikusan nem lehet kijelenteni azt, hogy minek oda kamera vagy SD. Úgy gondolom, hogy objektívan nézve előny, amit tud, és minden hátrány, ami kimaradt belőle pl. egy csúcskészülékhez képest. Aztán mindenki eldönti a felsorolásból, hogy neki az tényleg hátrány, vagy nem. De attól még az tény, hogy nincs benne és ez fizikailag hiányosság még akkor is, ha a célcsoport 99%-ának nem fáj.

Dropbox: Részben alternatíva. Majd ha lesz olyan független Windows+Linux+Android kliens, ami ellenőrizhetően garantálja, hogy az adatok megfelelő titkosítása nálam történik és a kulcs nem megy ki. A gyárinak nem hiszek, sőt régen úgy írták le a működését, hogy az átviteli csatorna titkosított (SSL), de a fájl titkosítása ott történik az én jelszóm alapján, amit nem tárolnak és esküdnek, hogy a kulcsot sem. Majd hiszem, ha akarom. Így ezeket nem használhatom mindenre. (tisztán magán célra használom)

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Denzelii
2012.11.07. 12:04
Keksz03: nehéz elhinni, de a 13G édes kevés: média fogyásztásra használja a család, azaz a gyerek játszik, filmet néz, asszony webezik (nem nexuson, hanem samu, de abban is ennyi hely van), és kb 3dik napon láss csodát az alábbi kérdést kellett feltennem: na mit törölhetek, hogy felrakjam rá az új filmet?

Mert hát ha már hd, akkor egy film mingyá 1-2G körül van, persze otthon van wifi, de nem fogok dropboxból filmet nézetni, meg hát a tabletet tudod magaddal lehet vinni, és nem mindenhol van ám gyors wifi, amin lehet filmet nézni.

13G nevetségesen kevés. És az sem megoldás, hogy streamelem a gyereknek a videót. Média fogyásztásra ezek alkalmatlanok (kényelmesen).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. franc0 Denze...
2012.11.07. 12:23
Ez azért van, mert a családod átlagos, pazarló és nemtörődöm fogyasztókból áll. Sajnos az élet nem nevelte meg őket, nem volt rá szükség.

Mondjuk, legalább megkérdezte mit törölhet. Ez is valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Shinjiii
2012.11.07. 15:07
Denzelii!

És a HD egy ekkora kijelzőn mennyire számít, én meg azt kérdezném meg. Mert jobban érzed magad a HD jelzőtől? Más előnye nincs neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Denzelii
2012.11.07. 22:55
Shinjiii

Igen jobban: 1280x720. HD. Persze te biztos szeretsz rajta SD vagy 320x200-as anim gifeket nézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Denzelii
2012.11.07. 22:57
franc0

Ooo, látom téged megnevelt. Rögtön bölcs is lettél, no meg hasznos is, és nem pazarló.

Taníts porszem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Shinjiii
2012.11.08. 07:59
De nem 21"-os a képernyője. No de mindegy is. Ne trollkodjunk itten-é.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hunmyke
2012.11.08. 11:51
Denzelii: Az általad említett két felbontás közt azért vannak bőven videók(filmek):
pl.:624x352, 656x368, 720x304 és még sorolhatnám a videofelbontásokat.
Ezeket már nézhetőek szerintem 7"-os kijelzőn, persze egy nagyobb lcd/TV-n már mástészta, de szerintem felesleges felerőltetni rá a 720p-s videókat, persze ha eleve ebben a formátumban van meg, akkor nyilván nem konvertálnám le.

320x200-as és hasonló felbontású videókat nem mostanában láttam, kb 14-15 évvel ezelőtt .mpg kiterjesztésben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Gekko
2012.11.08. 23:11
Továbbra sem értem a szoftveres sírást?!? Miért kellene bárminek is a gépen lennie? Arra van az app store. Egy iPhone tesztben is szerepelni fog, hogy jó a cucc, csak kevés a szoftver? Van vagy 700 000, ami egy kattintással a gépen figyel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. HUNpusi
2012.11.09. 13:47
@franc0: És milyen a nem pazarló fogyasztó szerinted?

Létminimumon él, mert elvégre több nem kell az életben maradáshoz?
_______________________________________________________________________
Ilyen árazás mellet, inkább kínai tablet. Negyed annyi az ára, microsd slottal annyit rakok bele amennyi nekem jó, mire elromlik, lesz újabb, gyorsabb a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. HUFEUR
2012.11.09. 20:55
HUNpusi:

Egy kínai tablet is van 25-30k, és akkor az legalja.
Vagy költs egy jóra többet, vagy ne vegyél semmilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2012.11.10. 15:40
A vitához:
- kamera: ez lehet előny és hátrány is, a legtöbb esetben egy tabletnél fölösleges, de vannak kivételek
- előre telepített extra appok: az esetek 99%-ában hátrány, ha van, mert pont az a lényeg mind tabletnél mind okostelefonnál, hogy azt teszem rá, amit szeretnék, kivétel ha nagymamád veszi magának (ha te veszed neki, felteszed rá, ami neki kelleni fog
- memóriakártya: soha nem hátrány, ha van, egyrészt a jelenben nem tudhatod, hogy 13 giga elég lesz-e neked, másrészt előny a kiszedhetőség, cserélhetőség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zsgyurix
2012.11.14. 12:25
Szép is jó is ez a tab de a 21. században már szinte alap dolog a HDMI. Ha fényképezni akarsz vegyél fényképezőt...Az sd bővítés nem feltétlen hátrány..Felraksz 1-2 filmet megnézed majd törlöd... Nem film archívumot kell létrehozni az utókornak és elférsz 16 gigán. Amúgy teljesen korrekt a készülék viszont én is a 60k körüli árat tartanám reálisnak. Nekem 1 "kínai" tabletem van 30kért. Tökéletes mindenre... játék, böngészés, filmezés mindenre amire vettem. Van HDMI van sd bővítés is... akku is bírja korrekten 5-6 órán át...
Előre telepített programok? Mégis minek ? ott a Play felmész és úgy csicsázod ki a gépet ahogy akarod... épp ez a lényege. Akinek nincs 50-60-100 ezer forintos telefonja és szeretne egy korrekt "szórakoztató központot" a táskájba annak sztem tökéletes választás lehet így karácsony előtt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maláj
2012.11.18. 18:43
csak az ára, a hdmi és a cam ami gatya rajta ... a többi pöpec
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. aryanis83
2012.11.20. 13:58
no. 1 hét használat után. a képernyő gyönyörű, nem egy transformers minőség, de közel hozzá. 9.5 óra akkuhasználat wifi+ 720p lejátszás természetesen túlzás(nem tudom hogy érték el, mindig fut pár dolog a háttérben ami fogyaszt), de kb 6-7 óra mozi kipréselhető belőle, ami szép így is. otg kábel+ stickmounttal pedig meg van oldva a helykérdés, akár külső vinyóval is(bár nem hátrány ha az máshonnan kapja az áramot). hdmi-t nem hiányoltam, ahol hdtv van ott általában van pc/lejátszó is, usb-vel át lehet pakolni a nézendő tartalmat. a kábel..gagyi, ilyet nem vártam volna, lötyög a microUSB foglalatban, két éves telómhoz jobb minőségű van. gondolom ezen is faragtak. nekem összességében nagyon bejött, külföldről kell behozatni, akkor olcsó is lesz.(ja aki otg-t akar használni az ne frissítsen még 4.2- re mert azt még nem támogatja a stickmount.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lekvarka
2012.12.20. 14:01
Most vettem itt angliána egy 64 gigásat 200 fontért.kevesebb mint 70 000 be van.plusz ajándék norton internet security .1 éves licenszel.galaxy tab 2 10.1 szintén 200 font.otthon 100 felett kezdődnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. franc0 lekva...
2012.12.20. 14:07
64 gigás nem is létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!