iPon Cikkek

Asus HS-W1: vezeték nélküli headset

Dátum | 2012. 01. 28.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

Asus HS-W1 Headset


A hagyományos telefonbeszélgetések magas tarifadíjai sokunknak okoznak nehézséget, ezért nem csoda, hogy egyre többen fordulunk olyan ingyenes VoIP megoldások felé, mint amilyen például a Skype. Ha kényelmesen szeretnénk letudni beszélgetéseinket, akkor ehhez egy jobb mikrofonra és valamilyen hangszóróra/fejhallgatóra is szükségünk van. Számtalan mikrofonnal ellátott fejhallgató létezik, hogy kielégítsék ezt az igényt, de némely példányok minősége gyenge vagy kényelmetlenek. Ennek apropóján mai tesztünkben az ASUS HS-W1 modelljét vesszük nagyító alá, ami ára alapján (nagyjából 20 ezer forint) már egy komolyabb szintet képvisel. A headset kulcsfontosságú funkciói a 2,4GHz-es vezeték nélküli kapcsolat, a lehajtható, zajszűrős mikrofon, és a korszerű Lithium-Polymer akkumulátor. Mielőtt azonban belemennénk a részletekbe, előbb lássuk, mit tartunk kezeink között.


A periféria a szokásos reklámdobozban érkezik, amiben egy másik, kör alakú doboz van. Ez jól jön szállításkor, hiszen megvédi a headsetet a sérülésektől. A füles mellett egy kézikönyvre, egy USB-s adapterre és egy USB kábelre bukkantunk, a periféria működéséhez egyébre nincs is szükségünk.


Ami a látványt illeti, a fejhallgatónak nincs miért szégyenkeznie. Az elegáns fekete festést vörös és ezüst berakásokkal dobták fel, így az összhatás kevésbé unalmas. Az anyagminőséget is rendben találtuk, a headset kellően masszív, az állítható fejpántnál felhasznált műanyagok is tartósnak ígérkeznek. Még jó, hiszen egy fejhallgatónak ez az egyik legkényesebb pontja. Ha már tartunk, a fejpánt jól megtartja fokozatait, és feleslegesen nagyra is beállíthatjuk azt. Nekünk nem okozott gondot, hogy megtaláljuk az ideális méretet, de gyerekek számára már gondot jelenthet a megfelelő méretezés, a fejpánt nekik még a legszűkebb fokozatnál is tág lehet.


A fejhallgató rendeltetésszerű állapotában, vagyis kihajtogatva nem egy vészesen nagy példány, ami részben annak köszönhető, hogy supraaural, azaz fülön támaszkodó fülpárnákkal rendelkezik. A fejen támaszkodó változatokkal szemben ez általában egy kevésbé kényelmes megoldás, de helytakarékosság szempontjából ez az előnyösebb. A gyártó szerint a headset megnövelt fülpárnákat kapott (csak azt nem tudjuk mihez képest), ennek köszönhetően kategóriáján belül egészen kényelmesre sikerült. A headset fülpárnái szintetikus bőrszerű anyagból készültek, amik kényelmesek és puhák. Ezek két tengelyen is mozognak, így megfelelően tudnak illeszkedni füleinkre, ami szintén fontos szempont, ha szeretnénk kizárni a környezeti zajokat. A fülpárnák jól szellőztek, szobahőmérsékleten egyáltalán nem melegedtek be, remélhetően nyári hőségben is megtartják jó tulajdonságukat. Ezekhez hasonlóan a kengyelpárna is nagyon puha anyagból készült, ami a fejünkre való illeszkedést segíti elő. Rövidtávú tapasztalataink jók, de a készülék viselése hosszútávon már fárasztó volt, nekünk nagyjából 1-1,5 óra után kezdte nyomni füleinket.

A kezelőszervek sora mindössze egy hangerőszabályzóból és egy ki/bekapcsoló gombból áll, ugyanis a készülék szinte mindent automatikusan csinál. Ha megszűnik az audio jel, akkor a fejhallgató rövid időn belül kikapcsol, azért hogy takarékoskodjon az akkumulátor üzemidejével. Kicsit kényelmetlen, hogy nem kapcsol vissza magától, ezért gyakran fogunk a bekapcsoló gomb után nyúlni.
 


A headset oldalán található az említett hangerőszabályzó, ami két óriási félkör alakú gombból áll, teljes egészében elfoglalva a fejhallgató egyik oldalát. A headset gyorsan reagált a szabályzásra, ugyanis a gombismétlés sebességét jól eltalálták (ezzel egyébként nem a Windows hangerőszabályzóját, hanem magát a fejhallgatót állítgatjuk).


A készülék egy lehajtható merev mikrofonnal is rendelkezik, némító gomb azonban nincs. Ezt nagyon ügyesen oldották meg: ha lehajtjuk a mikrofont, akkor bekapcsol, ha felhajtjuk, akkor elnémul. Erről a mikrofon végén egy állapotjelző lámpácska tájékoztat minket (ha vörösen világít, akkor van bekapcsolva). Maga a fejhallgató is kapott egy állapotjelző ledet, ami működés közben zölden, lemerülés előtt narancssárgán villog.


A készülék egy mini USB csatlakozóval is rendelkezik, ide dughatjuk a mellékelt kábelt töltés céljából. Szerencsére a gyártó eltekintett attól, hogy egyedi csatlakozót használjon, ezért ha a gyári kábelt elvesztenénk, ezt könnyen pótolni tudjuk.


A headsetet a mellékelt USB-s adapterrel tudjuk csatlakoztatni egy PC-hez. Ahogy említettük, telepítőlemez nincs hozzá, de erre egyébként sincs szükség, a Windows 7 magától felismeri (Wireless Audio néven), és legfeljebb fél perc alatt megtörténik az automatikus telepítés. A készülék saját hangkártyával rendelkezik. Ez valószínűleg az adapterben foglal helyet, a 2,4GHz-es rádiós egység antennája mellett. Éppen ezért a headsetet kipróbálni sem tudtuk egy másik hangkártyával (kíváncsiságból megnéztük volna, van-e minőségbeli javulás), de feltételezzük, hogy a fejhallgató és a hangkártya ugyanazt a minőségi szintet képviselik.

Még mielőtt kipróbálnánk a készüléket, tekintsük át néhány mondatban a specifikációkat. A szélessávú hangszórók a jól bevált 40mm-es méretben készültek el, nagyjából ekkorák a Hi-Fi fejhallgatók membránjai is (bár ez önmagában még semmit sem jelent). Ezek az emberi fül számára hallható tartományt fedik le papíron, vagyis kb. a 20Hz-20kHz-es tartományt. A mikrofon ennél szűkebb spektrumban működik, de a beszédhangokhoz a 100Hz-10kHz-es tartomány is elég. A 3%-os torzítás (T.H.D.) egy nem túl szép érték, beszélgetésekhez azonban ez is megfelel. Az adatlap szerint a headset súlya 170g, ami igazán nem mondható soknak, ezért a készülék biztosan nem fogja lehúzni fejünket. Az akkumulátor egy feltöltéssel legfeljebb 6-8 órán keresztül képes kiszolgálni a készüléket, a teljes feltöltéshez pedig 3 órára van szükség.

 

A fejhallgató hangkarakterét jól eltalálták, mert a dögösebb, mélyorientált pop és rockzenére hangolták. Emellett a párbeszédek miatt sem kellett aggódnunk, mert ezek is tisztán szólaltak meg. Persze ez el is várható egy főleg VoIP kommunikációra kihegyezett eszköznél. A készülék hangerőtartománya bőséges, feleslegesen nagyra is feltekerhetjük a hangerőt. Amikor a Windows keverőpultján és a headseten is maximumra állítottuk ezt, már fájtak a füleink, ez a tartalék halk felvételek visszajátszásakor azonban még jól jöhet. Amikor a headsetet a Windows 7 saját audio API-ján, azaz WASAPI-n használjuk, akkor legfeljebb 32kHz-es mintavételezést állíthatunk be 16 bites mélység mellet. Ez hallhatóan gyengébb a megszokott CD minőségnél (44kHz, 16 bit). DirectSound-on keresztül akár 192kHz-es mintavételt is beállíthatunk 32 bites mélység mellett. Ilyen módon feljavíthatjuk a hangminőséget, de csodát ettől sem várhatunk, mert ilyenkor csak interpoláció történik.

Windows7 hangbeállításaiAIMP3 hangbeállításaiAIMP3 hangbeállításaiAIMP3 hangbeállításai
A vezeték nélküli fejhallgatók hangminőség szempontjából nem tudnak versenyezni vezetékes társaival, ezt nem is várhatjuk el tőlük. A hagyományos, analóg tunerrel rendelkező fejhallgatókhoz képest (amiket tévézéshez használunk) a 2,4GHz-es RF technológiával felszerelt változatok viszont már egész jók. A headset alapzaja nem vészes, bár még így is hallottunk belőle egy keveset, de jól palástolta azzal, hogy teljesen lehalkította magát, amikor nem kapott audio jelet. Beszélgetés közben vagy zenehallgatáskor pedig semmit sem hallottunk ebből, mert a hasznos tartalom elnyomta az alapzajt (más kérdés, hogy a mikrofonnal készült felvételeken viszont hallható volt az alapzaj).

Ami a rádiós kapcsolat hatósugarát illeti, a 15 méteres elméleti maximumot nem tudtuk kipróbálni, de már 6 méterről és 2 válaszfal beiktatásával is sikerült lerontanunk a minőséget. Digitális átvitelről lévén szó a minőségromlás nem a zajosodásban, hanem a szaggatott hangátvitelben jelentkezett, a lecsökkent sávszélesség következtében zavaró kihagyások fordultak elő (ehhez azonban már tényleg nagyon rossz körülmények kellettek). Amikor az asztalnál ültünk, vagy amikor a szobában járkáltunk vele, akkor egyszer sem találkoztunk ilyennel.

A beépített Lithium-Polimer akkumulátornak sem sikerült kibírnia az elméleti 8 órát. Nekünk közepes hangerőn, fél méterre a számítógéptől nagyjából 5 óra alatt lemerült (bár ez alapján kisebb hangerőnél a 8 óra sem lehetetlen). Ez még egy egész jó érték, ha pedig beszédfüggők vagy telemarketingesek vagyunk, akkor jó hír, hogy ha lemerülne, akkor töltés közben továbbra is használhatjuk a headsetet.

Mikrofon

A fejhallgató bal oldalán található a mikrofon. Ahogy említettük, ezt lehajtással lehet bekapcsolni, ilyenkor a végén látható vörös színű lámpa is felgyullad. Az állványt nem lehet meghajlítani, de a mikrofon helyzetét jól állították be, ezért ezt nem éreztük hátránynak. A tesztidőszak alatt egyszer sem fordult elő, hogy magától lejött volna, mert megfelelően nagy ellentartással lehetett lehajtani. Hangminősége telefonbeszélgetésekhez tökéletesen elég, de a rádiós kapcsolat alapzaja miatt igazán jó hangfelvételeket már nem készíthetünk vele. A rádiós kapcsolat alapzaja ugyanis rányomta bélyegét a hangfelvételekre, beszédünk visszahallgatása közben folyamatos morajlás volt hallható.

Asus HS-W1 Headset

Tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy a headset hangminősége beszédhangokhoz tökéletesen elég, zenehallgatásra azonban csak korlátozottan alkalmas. A 2,4GHz-es rádiós kapcsolat stabilnak bizonyult, és csak két válaszfal beiktatásával sikerült elérnünk, hogy szaggatottá váljon a hang. A rádiós kapcsolatból fakadóan hallható volt némi alapzaj, de ezt jól kompenzálta a headset azzal, hogy a szüneteknél teljesen lehalkította magát. A mikrofonnal készített hangfelvételeinken viszont nem úsztuk meg az alapzajt, bár ennek oka nem a mikrofon volt, hanem a rádiós kapcsolat. A mikrofon minőségével elégedettek voltunk, az automatikus ki/bekapcsolás egy kényelmes extra, a lehajtható állvány pedig egyszer sem jött le magától, mindig stabilan tartotta a beállított pozíciót. A fejhallgató rövidtávon kényelmesnek bizonyult, és jó, hogy a szintetikus bőrből készült fülpárnák hosszabb távon sem melegedtek be. Több mint egy órán keresztül azonban kényelmetlen volt a fejünkön tartani a headsetet, a fülpárnák ugyanis füleinkre fekszenek fel, ezért idővel már nyomták azokat. A gondos tervezés eredményeként a készülék hangerőszabályzója kényelmes helyen, oldalt van, ezért mindig kézre esik. Nekünk tetszett még az is, hogy a füles „búrái” kihajthatók, így helyet spórolhatunk utazáskor. Ha már a kényelemről van szó, az elemcserével sem kell foglalkoznunk, a készülék beépített akkumulátorral rendelkezik. Ezt a mellékelt mini USB kábellel kényelmesen feltölthetjük. A próba során az akkumulátor közepes hangerőn 5 órán keresztül bírta, de legalább töltés közben is használhattuk a headsetet. A hordtáska hasznos extra lehet, ha nem csak az otthoni gépünkhöz használnánk a headsetet. Összefoglalva mindent a célnak tökéletesen megfelel a HS-W1, csak a 20 ezer forint körüli ára tűnik első blikkre soknak.

Az Asus HS-W1 headsetet az ASUS Magyarországtól kaptuk a teszthez, köszönjük!

 

  

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Simba
2012.01.28. 16:19
Igen minőségi zenehallgatásra ezek még nem nagyon jók. Utcára is jó lenne valami kanóc nélküli bt-s cucc, de én túlságosan audiofil vagyok ezekhez már. Szóval inkább marad a kanóc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2012.01.28. 18:50
Nem is arra való. Bár a fülre támaszkodós felépítés egyéb használatra is alkalmatlanná teszi. Nem is sok idő alatt a szivacs úgyis kikopik, összelapul, s akkor még jobban szorítja az ember fülét. Tartalék szivacsról meg ne is álmodj, úgysem lesz hozzá. Az meg szomorú, hogy ebbe az árba nem fért bele néhány tartalék, belekerült volna az Asusnak legalább 10 forintjába.

Volt nekem fülre támaszkodós fejhallgatóm, soha többet ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!