iPon Cikkek

Asus K50IJ

Dátum | 2009. 08. 12.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az Asus megújult kinézettel indul neki az őszi iskolakezdésnek, kíváncsiak voltunk, hogy a múlt héten bemutatott Acer Aspire-höz képest miben tud többet nyújtani a K50.


A gép két sorozatban kapható, az IJ végű az integrált, az IN az NVIDIA GeForce G102 M videokártyára utal, míg az AB az AMD-s gépekre, melyek egy Radeont is kaptak. Véleményünk szerint a GeForce-szos semmivel nem alkalmas többre, mint az Intel-féle GMA X4500, ezért nem nagyon érdemes velük foglalkozni, pláne, hogy borsos felárat is kér érte a gyártó.

Processzor: Intel Core 2 Duo T4200 2,00 GHz 1 MB cache 800 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel GL40
Videokártya: Intel GMA X4500M
Hangkártya: Via VT1708 HD Audio
Kijelző: 15,6” (1366x768, Glare-Type, AUO B156XW02 V0)
Merevlemez: Seagate ST9320325AS (320 GB, 5400 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: HL-DT-ST GT10N DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Atheros AR9285 Wireless Network Adapter 802.11n
e-SATA: nincs
HDMI: nincs
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: nincs
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 42 Wh
Operációs rendszer: Linux
Tömeg: 2,6 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 147 ezer forint

A felszereltség kísértetiesen hasonlít az Acer Aspire 5738ZG-hez (nem titok, direkt így választottuk), viszont nem kapunk HDMI kimenetet és fizetős operációs rendszert sem, továbbá feljetlenebb a chipset és ezáltal a videokártya is, ami ezúttal pusztán egy sima X4500M, HD utótag nélkül. Az árat némileg ellensúlyozza, hogy a cég stratégiájához híven egy jól pakolható táskát és egy optikai egeret is kapunk szériatartozékként.


Bár előtelepített Linux operációs rendszer van a gépen, természetesen megkapjuk az összes drivert egy lemezen, ha Windows-t szeretnénk telepíteni. Visszaállítani természetesen csak a Linuxot tudjuk, egészen addig, amíg le nem formázzuk a merevlemezt, de kétségbe nem kell esni, hiszen az ingyenes disztribúciókat bármikor visszarakhatjuk a gépre. Az akkumulátor bár hat cellás, nagyon régi fejlesztésű lehet, hiszen alig több mint 40 Wh-s teljesítményre képes.

A méretes gép nagyon halkan kelt életre és komolyabb terhelésig egyáltalán nem változtatta a hangját. Amikor adtunk neki, akkor is csak addig hangoskodott, amíg meg nem szüntettük a processzor nyúzását, pár másodpercen belül teljesen elcsendesült. A hőmérsékleti adatok is nagyon kedvezően alakultak, üresjáratban 40-45, terhelésre 60-65 fokot mértünk, az IceCool dizájnnak köszönhetően pedig se alul se felül nem volt langyosnál melegebb a szerkezet.


Ugyanaz a processzor dolgozik a K50-ben, mint a már említett Aspire 5738ZG-ben is, így nem volt nehéz összehasonlítani őket. Sajnos az Asus az elavult és olcsó GL40-es Intel chipset mellett döntött, amelybe csak a butább integrált videokártya fért bele, így néhány extra tudásról le kell mondanunk (ezek többnyire valamilyen tömörített formátuok gyorsítására szolgálnak). Memóriából kapunk gazdagon, és a különböző alapvető szolgáltatások (Gigabit LAN, WLAN, stb.) sem hiányoznak. Bluetooth-t ezúttal sem kapunk, úgy látszik a gyártók alulértékelik a technológia jelentőségét.


A 320 GB-os merevlemez a csendes hűtés mellett viszonylag hangosan tette a dolgát, de zavarónak semmiképpen nem mondanánk. Sebességével nem volt gond, ahogy hőmérsékletével sem.

A hangzásért az Altec Lansiing sztereó hangszórói felelnek, de nem igazán tűntek jobbnak, mint az átlag. Ebben a kategóriában még mindig a Toshiba Harman/kardon-jai a legjobbak.

Asus K50IJ teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 5003
PCMark05 (Graphics): 1753
PCMark05 (HDD): 4362
Cinebench10: 3846 (3 perc 49 másodperc)
Memória olvasás: 5434 MB/s
Memória írás: 4183 MB/s
Memória másolás: 4327 MB/s
Memória késleltetés: 86,9 ns
CPU Queen: 8447
CPU PhotoWorxx: 6796
CPU Zlib: 25532 kB/s
CPU AES: 7425
FPU Julia: 3135
FPU Mandel: 1880
FPU SinJulia: 989


Nagyjávól az Acerhez hasonló masszív váz benyomását kelti a K50 is, a csillogó fedlap gyűjt mindent, amit csak lehet, tisztán tartása nehéz és már az első hónapban is könnyen karcos lehet (mekkora szerencse hogy nulladik perctől kezdve kéznél van a táska). A gép alját szemügyre véve csupa unalmas dolgot látunk, sehol egy csavar, amit ki lehetne tekerni, ebből az következik, hogy a K50 otthoni bővítése nem megoldható. A gép kinyitását semmilyen mechanika nem segíti, hogy a touchpad alatti és/vagy a webkamera feletti fényes részt kell megmarkolnunk a sikerhez.


A billentyűzet meglehetősen jól sikerült, a korábban már látott eeePC-s megoldások nagyított változata, kiegészítve numerikus gombokkal. A sok billentyű ellenére nincs igénytelenül összezsúfolva az egész, kényelmesen használható a klaviatúra a mindennapokban.


A touchpadről már nem tudunk ilyen elismerően nyilatkozni, mert bár nagyon jó a multitouch képességek, a furcsa felület érzékenysége csapnivaló, kiszámíthatatlan mikor mennyire fog mozdulni a mutató a kijelzőn. A hatalmas gombok szintén feleslegesen nagyok, hiszen nyomáspontjuk eszméletlen magasan van, alig lehet nyomkodni őket.


Ami a csatlakozókat illeti, már megemlítettük, hogy HDMI sajnos nincs, az analóg modem hiánya könnyedén megbocsátható. A három-az-egyben memóriakártya-olvasó elöl kapott helyett, csakúgy, mint az Aspire 5738ZG esetében. A szellőzőnyílás is hátul van, így ergonómiailag tényleg hasonló a két konstrukció.

A 15,6”-os kijelzővel többnyire meg voltunk elégedve. LED-es háttérvilágítása kellően homogén feketét eredményezett, a bevilágítás mértéke elhanyagolható volt. A panel kép alapértelmezés szerint kicsit pirosas, ezen a Splendid profilok közti váltogatással illetve VGA driverből is tudunk segíteni. A minimális fényerő pont elegendő volt gyenge fényviszonyok mellett, a maximális pedig jól jött napsütésben.

A webkamera 1.3 Mpixeles felbontásra képes, mozgáskövetése átlagos volt, zajosodása szintén, színhűsége viszont nem túl jó, néhol fakó, néhol erőltetett. Arra a szintre viszont még nem sok gyártó süllyedt le, hogy MSN-re és Skype-ra használhatatlan optikát tegyen noteszgépébe, így természetesen a K50IJ-ben lévő webkamera is sikeresen ellátja ezeket a feladatokat.

Az akkumulátortól nem sokat vártunk, hiszen gyengébb volt, mint a múlt héten bemutatott Acer hat cellása, igaz most a dedikált GeForce G102 M helyett csak egy integrált Intel X4500M-mel kellett megküzdenie a telepnek. Ennek ellenére a 4 órát nem sikerült elérnünk, 3 óra 50 perc volt a maximum, amit ki tudtunk hozni az akksiból minimális fényerő mellett. Intenzív webes használattal és közepes fényerővel a 3 óra szűken meglehet.


Összességében nem voltunk elragadtatva az Asus K50IJ-től. Nem egy rossz notebook, erről szó sincs, de egyszerűen vannak olyan hiányosságai, amelyek megfosztják az ajánlott vétel plecsnitől. Ilyen az otthoni bővítés lehetőségének hiánya, az elavult akkumulátor és chipset, a HDMI csatlakozó hiánya és a nehézkesen használható touchpad. Ugyanakkor az Acer Aspire 5738ZG-nél lényegesen halkabb szerkezettel van dolgunk, amit nem árt észben tartani. A billentyűzet nagyjából döntetlen szintjén mozog, ahogy a kijelző is. A teljesítmény megközelítőleg azonos, az Asusnál a közel 150 ezres árba táska és egér, az Acernél operációs rendszer fér bele. Kinek mi a fontosabb, az alapján döntsön.

Az Asus K50IJ notebookért köszönet a HRP Hungary Kft-nek.

Pro:
+ halk működés
+ kellemes billentyűzet
+ vállalható üzemidő
+ táska és egér
+ jó kijelző

Kontra:
- nehézkesen használható touchpad
- elavult chipset és akkumulátor
- csak Linux

Hivatalos honlap: Asus
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. pluto
2009.08.12. 11:36
VISSZA A CIKKHEZ

Ez tényleg elég gyengus lett az ASUS-tól...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Darkwatch
2009.08.12. 12:20
Olyan jó ez a laptop hogy mióta megvettem ez július 12,azóta a cseheknél van szervízben már másodjára.Ez nemhogy nem ajánlott hanem egyenesen mint a többi asus termék úgy általában.Most megjavították de csak úgy hogy a fogyasztóvédelemmel fenyítettem be őket és így előre vették a listán a notimat.Soha többé semmit ami asus..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Alwares
2009.08.12. 15:16
Hát ez egy szomorú laptop. A tesztet végig olvasva nem látok olyan dolgot benne ami miatt megvenném
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lambee
2009.08.13. 09:20
Kedves cikkíró/fórumozók!

A T4200 procival van valakinek valami tapasztalata? Hogy viselkedik a mindennapi alkalmazásban? Leginkább az érdekelne, hogy egy X4500MHD-val párosítva a full HD felbontású, mkv konténeres mozikat jól viszi-e, és nem hal-e bele, ha mondjuk fut még mellette egy Firefox vagy Word pl.

Egy másik laptopot szeretnék venni ugyanilyen procival,. HDMI-vel és X4500MHD-val, és ezek fontos szempontok lennének.

Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget!

lambee
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2009.08.13. 10:13
Nem egy szélvész, de normálisan használható proci a T4200. Leginkább a cache memória fogja vissza szegényt. Az 1080p mkv-kat viszi a gép, érdemes a Media Player Classic Homecinema-t használni erre a célra. Tekintettel arra, hogy nem megy 100%-os terheléssel a CPU a filmnézésnél, így a háttérben természetesen gond nélkül futhat egy Word vagy FF.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. akosmez
2009.08.13. 10:54
Szia Alvin!

Grat a teszthez, egyetlen hiányérzetem van csak vele kapcsolatban, hogy a gép hangja, (venti) igen szubjektíven van megfogalmazva, hisz a halk az mindenkinek mást jelent. Megtennéd, hogy terheletlen állapotában valamihez viszonyítanád! Korábbi tesztjeidben olvastam ilyeneket pl. hogy csak ha a fülünket a szellőzőnyílásra téve hallható, stb. Sohasem néma a gép, azaz sose állle a ventije?
G550-es tesztre számíthatunk?

Előre is köszi a válaszokat!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kane54
2009.08.13. 11:28
Sziasztok tudom, hogy kicsit off, de ezt az ASUS gépet nem tudnátok beszerezni és letesztelni:
ASUS M60VP

CPU - INTEL C2D P8700 2,53 GHz
VGA - ATI M.R. 4650 1GB/DDR3
RAM - 2x2GB DDR-II 800
HDD - 500 GB 5400rpm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. apl69
2009.08.13. 21:45
Na és a Toshibának milyen a magyarországi supportja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Alvin_ti42...
2009.08.15. 08:53
(akosmez @ 2009 Aug 13, 09:54) Sziasztok tudom, hogy kicsit off, de ezt az ASUS gépet nem tudnátok beszerezni és letesztelni:
ASUS M60VP

CPU - INTEL C2D P8700 2,53 GHz
VGA - ATI M.R. 4650 1GB/DDR3
RAM - 2x2GB DDR-II 800
HDD - 500 GB 5400rpm

Egyel?re nem látok listán M60-at, ha lesz, vetünk rá egy pillantást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. akosmez
2009.08.15. 11:50
Szia Alvin!

Köszi a választ és előre s köszönet a G550 tesztért!
Fórumok olvasgatása szerint ez venti szempontjából sokkal jobb lesz, szövegszerkeztő futása mellett tíz percig passzív, majd egy percnyi halk hűtés. A passzivitás alatt síri csend és le is áll a venti.
Azért megvárom a teszteteket, szeretem őket, mert őszinték, csak így tovább!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2009.08.15. 15:50
Játékban annyit számít, hogy az egyiken nem érdemes játszani, a másikon pedig nem érdemes elindítani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nana95
2009.08.27. 16:58
Én még mindíg maradnék az ASUS K50AB-nál ami kb 150-160ezer forint,
és még vga-ban jobb is.
Felbontás: 1366x760 LED-es
O.P. rendszer: Windows vista
Ram:3-4GB 800Mhz-es
Akku: 6cellás 2200mah-ás
CPU: AMD® Athlon™ 64 X2 QL-64 (2x2.1Ghz, 1MB L2 Chace, 25W TDP)
VGA: ATI Mobility™ Radeon® HD 4570 512 VRAM
HDD: 250GB 5400RMP
Webkamera: 1.3MP
Szerintem megéri a KB.10000forint feárat

ASUS K50AB Crysis Warhead:
http://www.youtube.com/watch?v=aGYwmJ-mw8M
Azt hiszem közepes részletesség, és 5-6dolog high-on van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. takacs1985...
2009.12.15. 23:04
A cikkben némi hibára lettem figyelmes.

"A gép alját szemügyre véve csupa unalmas dolgot látunk, sehol egy csavar, amit ki lehetne tekerni, ebből az következik, hogy a K50 otthoni bővítése nem megoldható."

Hát ez nem igaz. Az ASUS ehhez a laptophoz írt Hardware User's Manual-ja 43. oldalán két ábrán keresztül mutatja meg, hogy hogyan lehet a teljes alját leszerelni, hogy a winchester-hez, a memóriához, és az alaplai gombelemhez hozzáférj. Akinek nem teljesen világos a szétszerelés menete, a legnagyobb videomegosztó portálon talál egy német nyelvű videót, mely a szétszerelés menetét mutatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noszaj
2010.03.03. 11:47
Sziasztok.Segítséget szeretnék kérni. van 1 ilyen lapom újratelepítettem windows xp sp3-al és ha feltelepítem a vga drivert 4bitre leveszi a színminőséget és nem lehet változtatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!