iPon Cikkek

Asus K53TA: Nem igazi szerelem

Dátum | 2012. 03. 09.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Lázas versengés folyik a középkategóriában a játékos kedvű felhasználók megnyeréséért és tekintettel arra, hogy a legtöbb nagy gyártó keményen odafigyel erre a területre, az Asusnak sincs könnyű dolga, ha labdába szeretne rúgni. A K53TA az AMD Llano platformjára épül és éppen ezért az olcsóbb típusok közé tartozik. Felépítését tekintve senkit nem ér majd meglepetés, azonban a gyártó igyekezett úgy belőni az árát, hogy a garanciaidőt is figyelembe véve többen elgondolkodjanak rajta.


A Lenovo a Z575A-val csúnyán elbukott, pedig a siker nem volt olyan távol, mint a többség gondolja. Csupán egy szoftveresen jobban támogatott hűtőrendszert kellett volna letenniük az asztalra, így megelőzhették volna a téli időjárás mellett is már jelentkező túlmelegedési problémákat. Az Asus mindig is a jó ár/érték arányról volt híres, így kíváncsiak voltunk, a magyar piacon igencsak népszerű K53-mal mit sikerült összehoznia a vállalatnak.


Akárcsak a Lenovo, az Asus is a négymagos AMD processzorok egyike mellett tette le a voksát, bár tudjuk, hogy a papíron jól csengő specifikáció a valóságban csak a Core i3-as központi egységekkel képes versenyezni. A középkategóriás Radeon HD6650M ezúttal „csak” 1 GB memóriával gazdálkodhat, illetve a mellette lévő – amúgy a processzorban található – integrált videokártya is egy számmal kisebb a Z575A-nál látott HD6620G-hez képest. Se memória, se merevlemez kapacitás terén nem szűkölködünk, sőt a régi eSATA helyett immáron a legújabb USB 3.0 csatlakozót kapjuk meg, ezen a téren tehát mindenképpen előremutatóbb az Asus portékája a közvetlen rivális Lenovo-nál. Jó hír, hogy a két éves garancia és az átlagnál nagyobb kapacitással rendelkező akkumulátor mellett az operációs rendszer itt is belefért az árba, így a középkategóriás AMD Llano-ra épülő mezőnyben a K53TA az egyik, ha nem a legolcsóbb típus.


A készülék mellé a szokásos dolgokon felül kapunk egy már-már a gyártó védjegyének számító apró, Logitech által gyártott optikai egeret is – a táska ezúttal elmarad. A rendszer visszaállítását a rejtett partíción elhelyezett lemezkép segítségével tudjuk megejteni, külön DVD lemezt erre a célra nem kapunk. A 90W-os tápegység kevesebb, mint két óra alatt feltölti a hatcellás telepet, ami mindenképpen jó hír.

A nálunk járt AMD Llano platformra épülő gépek többsége elfogadható zajszinttel rendelkezett idáig, egyetlen szomorú kivételnek a nemrég bemutatott Lenovo Ideapad Z575A tekinthető, amely ezzel el is vágta magát az ajánlott minősítéstől pár héttel ezelőtt. Jó hír, hogy az Asus szokásához mérten most is odafigyelt a hűtésre, így nem csak az átlagos zajszint, de a hőmérsékleti értékek is alacsonynak számítanak. Bár maximális terhelésnél megjön a hangja, az alkatrészek hőmérséklete még ilyenkor sem kúszik 70 fok fölé. A készülék sehol nem melegszik vagy forrósodik át, így ölbe véve is kényelmesen használható marad. Üresjárat, illetve alacsony terhelés esetén 40-45 fok közötti hőmérséklettel kell számolnunk, amely kategóriájának legjobbjai közé repíti a K53-at.


A Windows pontszámok ne tévesszenek meg senkit, legalábbis, ami a 2D-s és 3D-s eredményeket illeti, ugyanis a program kivételesen csak az integrált videokártyával volt hajlandó szót érteni, függetlenül attól, hogy a dedikálttal szerettünk volna, hogy együtt működjön. Természetesen, akár csak az összes eddig nálunk járt kétkártyás AMD Llano-s gép esetében, most is lehetőségünk van arra, hogy ne csak az integrált, illetve dedikált VGA erejét használjuk ki, hanem mindkettőét egyszerre. Ehhez az AMD jól bevált Crossfire-re épülő Dual Graphics technológiája a kulcs, ám nem árt megjegyezni ismét, hogy ez a megoldás csak DirectX 10, illetve DirectX 11 támogatással rendelkező programoknál használható ki. Sajnos az NVIDIA Optimushoz szokott szemnek továbbra is esetlen az AMD Llano platformjához tartozó Dual Graphics vezérlő panel, hiszen csupán az utolsó négy darab 3D-s alkalmazás indítófájlját látjuk, és bár a driver megjegyezi a korábbi beállításokat, azokat semmilyen formában nem tudjuk előhívni – ha nincsenek rajta az éppen aktuális listán – csak úgy, ha újból elindítjuk a kívánt alkalmazást. Szintén nincs globális beállítás, így rendszer szinten nem tudjuk megmondani, hogy minden alkalmazásnál az integrált, esetleg a dedikált VGA-t óhajtjuk igénybe venni.


A 640 GB-os Western Digital merevlemez hozza a modern kor 5400-at pörgő mobil vinyóitól elvárt szintet, azaz minden körülmények között halk, viszonylag hűvös, illetve sebességével is közelíti a régebbi 7200-asok szintjét. A HDD amúgy két látható partícióval bír, az egyik 321, a másik közel 290 GB-os.


A beépített hangszórók elfogadhatóan szólnak, valamivel jobbak is, mint a kategória átlaga, de ezért főleg az Asus saját Sonic Focus szoftvere a felelős. Sajnos a hardver nem annyira jó, mint a mélynyomóval megtámogatott Sonic Master rendszer, így bár a beállítások elég hasonlóak, a végeredmény nem, bármennyire is igyekszünk.


Külsejét tekintve a K53TA nem sokban tér el a mostanában megszokott Asus dizájntól, bár kétségkívül kevés rokoni szál fűzi az N55SF-hez. A felső burkolat bármennyire szép, nagyon-nagyon sérülékeny és gyakorlatilag semmit nem véd a mögötte található kijelzőből. A burkolat és a panel között egy olyan mély merevítés nélkül üreg van, hogy maga a felső burkolat egy ujjal gyakorlatilag bárhol benyomható. Rég nem láttunk ennyire slendrián munkát, konzumer középkategória ide vagy oda, ilyet egy ekkora gyártó nem engedhetne meg magának 2012-ben. A hátlap se sokkal izgalmasabb, hiszen az alaplapig be tudunk látni a nagyobb méretű réseken keresztül. A memória és a merevlemez cseréje gyerekjáték, minden máshoz darabokra kell szedni a gépet, de ez legyen a szerviz problémája. Mind a hátlap, mind a fedőlap kíméletlenül gyűjti az ujjlenyomatokat, dacára annak, hogy nem kaptak fényes bevonatot.


Ezek után szinte már meglepetésként hat, hogy a billentyűzet alátámasztása egészen elfogadható. A gépelés többnyire a kiosztás miatt okozhat gondot, az esetek többségében a jobb oldali shift környékén. A gombok stabilitása jó, viszont az alátámasztás nem egyenletes, főleg az F betű környékén tapasztalhatunk lazább kapcsolatot a gombok és az ujjunk között.


A touchpad ugyanakkor alaposan leszakadt a kategóriatársaktól. Ha eltekintünk a nagyon rövid úton járó, borzasztóan hangos gombjaitól, akkor teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy a legnagyobb gond vele a kiszámíthatatlan érzékenység. Volt, hogy ugyanazon a területen egyszer alig mozdult meg a kurzor, a következő pillanatban viszont jóval nagyobb tempóval mozgattuk ugyanazt az ikont. Nagy kár, mert a multitouch képességei kifejezetten jók a noteszgépnek, de az biztos, hogy aki utazás közben egér nélkül lesz kénytelen használni a gépet, hamar meg fogja utálni a tapipadot.


A készülék szinte minden csatlakozója annak oldalára került, elöl kizárólag a túl mélyen megbúvó kártyaolvasót találjuk, melynek használata igencsak kényelmetlen. USB csatlakozóból hármat kapunk, ezek közül az egyik USB 3.0 támogatással is rendelkezik.

A kijelző színvilágával elégedettek voltunk (bár ehhez az Asus saját fejlesztésű Splendid alkalmazásában a profilt Soft-ra kellett állítanunk), az egyedüli problémát a túlságosan magasnak tekinthető minimális fényerő jelentette. Az automatikus fényerő szabályzás is néha bezavart a képbe, melyet BIOS-ból nem lehet kikapcsolni, csupán akkor szabadulunk meg tőle, ha az AMD Varibright™ technológiáját lényegében kikapcsoljuk a videokártya meghajtó programjában. A maximális fényerővel már nincs probléma, kellően magas és a tűző napsütés ellenére is olvasható marad, fényes bevonat ide vagy oda. A látószög főleg felülről tekinthetők elszomorítónak, alulról nincs igazán probléma (olyan, mint az átlag). A kávában található webkamera nagyon elavult optikát használ és ez nem csak a 640x480-as maximális felbontásban, hanem a zajos és lassú képalkotásban is tetten érhető.


Négy mag ide vagy oda, sajnos az AMD A6-os processzora kivételes esetben tudja csak felvenni a kesztyűt a lassan nyugdíjba vonuló második generációs Core i3-mal szemben. Főleg a lebegőpontos számítási műveletek kérdésköre az igazán fájó pont, ugyanis a játékok alatt mutatott sebesség sokszor ezekből a tesztekből is kikövetkeztethető.


Bár a Radeon HD6650M nem tekinthető egy bivalyerős videokártyának, ha az asztali mezőnyben próbáljuk elhelyezni, mégis látható, mennyire megzuhan néha a teljesítménye az AMD Llano architektúra mellett (érdemes összehasonlítani a kapott eredményeket az Intel Core i3-mas Lenovo G770-nel). Az integrált videokártyával most sem foglalkoztunk túl sokat, aki kíváncsi a teljesítményére, az alulról a harmadik sort szemlélje.


Ahol a K53 kétség kívül nem szenved semmilyen csorbát, az az akkumulátoros üzemidő, ahol lazán hozza a kategória átlagát, sőt, talán még egy kicsivel többet is annál. Itt mindig jól jön a Llano platform okos energiamenedzsmentje.

Kétségkívül az egyik legolcsóbb középkategóriás noteszgép ma az Asus nevéhez fűződik a piacon, ugyanakkor ahhoz nem elég vonzó az árcédula, hogy hajlandók legyünk szemet hunyni a konkurens modellekhez képest felettébb gyenge felső burkolat és a bizonytalan touchpad felett. Aki igazán olcsón szeretne Radeon HD6650M-mel szerelt gépet venni, az a Packard Bell kifutó szériás TK81-ét fogja hazavinni a szintén őskövületnek tekinthető négymagos Phenom II N970-nel, hiszen operációs rendszerrel együtt is mindössze 150 ezer forintba kerül (az akkumulátoros üzemidő viszont alacsonyabb, a Llano-nak jobb az energia menedzsmentje). Aki viszont szán nagyjából 180-at gépvásárlásra, az mind sebesség, mind anyaghasználat, mind ergonómia szempontjából jobban jár az Acer várhatóan április elejéig még kapható TimelineX szériájába tartozó Aspire 5830TG-jével. Aki elvi vagy egyéb okok miatt ragaszkodik az AMD Llano platformhoz, annak pedig továbbra is a Hewlett-Packard Pavilion dv6-ja marad az egyetlen életképes választás a maga 1 TB-os merevlemezével és bivalyerős videokártya párosával – immáron 200 ezer forint alatti árcédulával. A K53TA legnagyobb baja vélhetően az, hogy egyetlen olyan pontja sincs, amelyet egyértelműen ki lehetne emelni, mint pozitívum, ugyanakkor vannak olyan negatívumok vele kapcsolatban, amelyektől a mostani erős mezőnyben nehezen tudunk eltekinteni.


Az Asus K53TA notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztre, köszönjük!

Pro:
+ az idő nagy részében halk hűtőrendszer
+ AMD Dual Graphics
+ USB 3.0
+ 2 év garancia

Kontra:
- a felső burkolat nagyon gyenge
- bizonytalanul működő touchpad hangos gombokkal
- túl sok az átlagos vagy középszerű megoldás, így nehezen tud kiemelkedni a sűrű mezőnyből

Hivatalos oldal: Asus
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. bodomehesz...
2012.03.09. 10:54
Hát nem egy nagy szám. De legalább az ára nagy szám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. bodomehesz...
2012.03.09. 10:56
Másrészt az értékeléshez annyit fűznék:
-Hűtőrendszer - szinte minden új notinál halk.
-Kevés már az a "játékosnak" csúfolt noti ami nem négy szálon dolgozik.
-Szinte az összes "játékosnak" jelzett notin van USB3
-És inkább 3 év gar mint kettő, de a kettő az szinte mindnél alap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. K21_overlo...
2012.03.09. 11:50
Lassan több mint fél éve vettem egy ilyen masinát, csak az enyémben 500gb os hdd van. Ezt a típust 124k ért vettem akkor, de ha csak 2gb al vettem volna akkor 107k ból meglettem volna (és ne feledjük hogy a memória könnyen, olcsón bővíthető)
160k -t eléggé határ árnak érzem, viszont ha az olcsóbb variánsait nézzük akkor már egy jó versenyképes géphez jutunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Balucsek
2012.03.09. 12:27
Nekem a kisebb változata van az A4-3300-as 120 körül azok szerintem best buyok (voltak). Illetve kezdetben pár A6-ossal szerelt is volt 140-150 közt annyiért már nem volt rossz...

Nekem az ujjlenyomatok nem feltűnőek pedig izzad a kezem mint állat. A régi MSI EX630-asom pár perc használat után úgy nézett ki, mint a rendőrség ujjlenyomat adatbázisa. Ezen azonban nem igazán látszik csak a sima felületeknél pl touchpad vagy a kijelző kávája.
A burkolat tényleg nem nagy szám, de notebookot nem azért vesz az ember, hogy kidobósozzon vele vagy boxzsáknak használja. Ha meg leesik pl az asztalról akkor már az alu burkolat sem biztos, hogy megvédi a kijelzőt...
Nah meg persze az MSI 2.1-es hangcuccához képest cseppet pocsék a hangzása, de ez egy fülessel könnyen orvosolható...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tibaimp
2012.03.09. 12:27
bodomeheszet: egyetértek, ennyi pénzért core i5-öst veszel, ami százszor erősebb mint ez. Felejtős....
Adják 120-ért mint a kolléga írta lentebb, az úgy ok, de így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. sdombi
2012.03.09. 12:55
Személyes tapasztalatom van a gyenge burkolattal:
http://dl.dropbox.com/u/6345962/pic/P2229746.JPG
http://dl.dropbox.com/u/6345962/pic/P2229748.JPG
http://dl.dropbox.com/u/6345962/pic/P2229750.JPG
http://dl.dropbox.com/u/6345962/pic/P2229755.JPG
http://dl.dropbox.com/u/6345962/pic/P2229756.JPG
http://dl.dropbox.com/u/6345962/pic/P2229757.JPG
Pedig nem dobáltam, nem ütöttem, szimplán sokat nyitogattam, hurcolásztam...
Az Asus pedig egyelőre nem hajlandó futárt küldeni érte, mert a fizikai sérülés csak akkor garanciás, ha minden kétséget kizárólag bebizonyosodik az, hogy nem külső sérülés történt.....

Asus én így szeretlek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Alohamate2...
2012.03.09. 13:48
tibaimp: Core i5-ös gépet dedikált videokártyával és Windows-zal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sdombi
2012.03.09. 13:57
Toshibánál van: http://ipon.hu/webshop/product/toshiba_satellite_l750_124/185961
Habár a vga közel sem olyan erős mint a hd6720g2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. deviant93
2012.03.09. 14:34
sdombi
Mióta van meg neked?
Nekem egy Asus K53SV-m van, szeptemberben vettem, semmi baja, napi 8-14 órát megy, legalább 10-20-szor kinyitom, az egeret pont ma cseréltem le, mert az nem bírta a hurcolást.

i7+GT540M + 4GB -> 186k vettem ThX iPon! x)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. szz1993
2012.03.09. 14:40
Nekem igazi szerelem volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sdombi
2012.03.09. 14:49
2011. November elején vettem és már olyan január környékén el kezdett felpattanni a zsanér melletti burkolat, aztán februárban a bal oldali az teljesen meghalt az egyik kinyitás során. De amúgy a K53TA azért egy kicsit más mint a K53SV.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6...
2012.03.09. 15:16
"az Asus szokásához mérten most is odafigyelt a hűtésre"

Tudom, hogy itt nem tudjátok hosszútávon tesztelni, ez csak kipróbálás, de az asusok jellemző betegsége, hogy 1-2év után meghal a hűtés. Elég sok van a környezetemben ami újonnan nagyon jó lement, 1 év után már meleg volt a gép és hangos két évnél meg megadja magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ccnaee
2012.03.09. 16:30
HI

Én 2011. szept.-ben vetem az enyémet és a barátnőmét 114e-be darabját. (IPON-on)
Op. nélkül, A4 porcival és 2gb RAM-mal.
Az övé akkor 118e volt 4gb RAM-ra bővítve, 320gb HDD-vel.
Az enyém 4gb-vel és egy 500gb Scorpio Black-el, úgy, hogy eladtam a gyárit 128e volt.

Ezalatt az idő alatt a gépek kaptak hideget meleget, diplomadolgozat írás, játék, napi 6-8 órát átlagban mentek.

Én kivált kép szeretem a hibernálást, vizsga időszakban volt, hogy 2 hétig nem volt leállítva rendesen.

Dolgozós meg játszogatós ("kompromisszummal" gépnek best buy volt.

Én gyűlölöm a touchpadját, mert tényleg külön életet él (szerintem).
Barátnőm viszont csak azt hajlandó használni, és neki minden gond nélkül perfektül is működik. "Gyengéd nő kézre lett tervezve vagy én nem tudom...."

Vicces mert mi ennyi idő után se szedtük le a káva védő fóliát.......egyszerűen tudom, ha leszedném mindig azt a csillagos részt (olcsó zongoralak utánzat) takarítanám az ujjlenyomatoktól.......
Inkább marad és nem érdekel....

A többi résznél meg nem annyira szembetűnők az ujjlenyomatok a recés felület miatt szerintem....persze ha akarod meglátod őket........., de mintha "hamarabb száradnának vagy valami ezen a felületen"...

Szóval nekünk best buy volt még akkor........ meg most is megvagyok vele elégedve (nem is tehetnék mást mert kb 3 évente vehetek újat......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. szz1993
2012.03.10. 14:38
Én 2100 MHz-en használom, ami lényeges sebesség növekedést hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Andos
2012.03.10. 15:01
Képzeljétek nemrég vettem egy Asus N55S laptopot 190000-ér Nvidia Geforce 555M 2GB Videokártya! Intel i5-ös proci, 4GB RAM, 2db USB 3.0 csatlakozó és sokkal jobb az anyagminősége mint az itt bemutatottnak... Még a billentyűzet is alumíniumból van, plusz járt hozzá egy mélynyomó az amúgy is csúcs minőségű hangszórók mellé. ha ilyet találtok akciósan az a legjobb vétel középkategóriában a videokártya magért beszél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zaiko
2012.03.10. 15:22
sdombi: Posztold ki a képeidet az ASUS magyarország facebook oldalára. Verd ki a port ott. Mutasd be nekik a remek terméküket és fejtsd ki szép szavakkal, hogy ha legközelebb ASUS terméket akarsz vásárolni, inkább felgyújtod a pénzt, mint hogy nekik add.

Majd talán ők tesznek érted valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alohamate2...
2012.03.10. 15:39
Zaiko: gratulálok az elmés tanácshoz...

sdombi: a képeidet továbbítom az ügyfélszolgálatnak én is, és rákérdezek, mi a helyzet ezzel az üggyel?! Hétfőn első dolgom lesz...(nem, nem egy lelkes önkéntes vagyok...sejthető, hogy közöm van az ASUS-hoz)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. franc0 bodom...
2012.03.11. 01:01
Akkor nem nagyon volt még szerencséd valóban halk laptophoz. Most épp egy ilyenről írok, na ez tényleg halk (SSD is van benne). Van egy Sandy Bridge-es HP ProBook-om is, az ehhez képest "üvölt". A jóhoz könnyű hozzászokni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sdombi Aloha...
2012.03.11. 10:49
Alohamate22

Köszi a dolgot, egyébként jelenleg "külföldi kollégáknál" vannak a képek és ők vizsgálják már lassan két hete......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. norbeey01
2012.03.11. 15:03
augusztusba vettem a gyengébb 120ezres verziót, és tökéletesen meg vagyok elégedve, nekem nem jött szét sehol,touch pad teljesen jól működik, a fóliát én sem szedtem még le és bestbuy volt az én véleményem szerint is, az akksi 4órát bír!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szantomn
2012.03.11. 21:07
Sziasztok!

Én novemberben vettem egy K53TA A6-os gépet.
Igaz hogy sokat nem hurcibáltam de azért mindennap használtam, így kijelenthetem nálam rendben van a minőség nem vált fel semmi nem kopott le semmi stb.
A hűtő jól dolgozik: csak a vinyót hallani netezéskor videonézéskor!
Játék az más tészta, nem melegszik túlzottan a gép, de nekem ott már idegesítő a hangerő

A touchpad pedig igenis kiváló! Biztos ban ennél is jobb a gombok pedig hangosak de összességében jól használható, jó a multitouch is és pontos!
Volt már pár notebookom most is a céges egy HP elitebook de a touchpadet jobban szeretem az ASUSnál ( a gombokat kivéve).
Aki azt mondja erre a touchpadre hogy pontatlan nem próbált még lenovo Thinkpad edge E125-öst! Na az tényleg hulladék használhatatlan ipari szemét! Azért is adtam el mert a gép jó volt, de a tapipad borzasztóvá tette a z egész gépet!

Üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szantomn
2012.03.11. 22:02
Ja és 142000 FT volt
176-ot nem adtam volna érte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ccnaee
2012.03.12. 16:22
Dettó ennyit én sem adnék, adtam volna érte.......

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75
2012.03.15. 15:18
154.000Ft-ért vettem 1.3Ghz@3.0Ghz OC azért segít valamit,a játékokkal is szépen elboldogul.
+persze a Win7 mert az nem volt hozzá!
Proci erőben gyenge? Kit érdekelnek a szintetikus tesztek?
Amire kell arra tökéletes.
Hibrid CF nálam n többet tobott ,mint az itt mértek,de hát 2800-3000Mhz-en azért kijön jobban.
Nekem tetszik...
Jól lehúztátok a tesztben(pedig Best Buy volt a kategóriában szerintem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szz1993
2012.03.18. 18:48
MZperX75
Ennyi...

Prohardveren volt egy teszt, ahol 2 GHz-en utonérte az i5-öt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!