iPon Cikkek

ASUS M4A88T-I Deluxe: hibátlan HTPC alap?

Dátum | 2010. 10. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Napjainkban elég sok lehetőségünk van, ha multimédiás központtá kívánjuk varázsolni kedvenc tévénket, vagy csak szimplán egy apró PC-re vágyunk. Előbbi esetben első körben nézhetünk valami ütőképes asztali multimédia lejátszót, amelyek között számos vonzó modell van jelen. Ezek a készülékek nem csak a különböző multimédiás tartalmak lejátszására alkalmasak, hanem akár a YouTube, a FlickR és a Picasa weboldalain is nézelődhetünk velük, sőt, egyes modellek akár internetes televízió és internetes rádió vételére is alkalmasak. Ezek a termékek egyesek igényeit kielégítik, de mások inkább másféle megoldásokat keresnek annak érdekében, hogy tökéletes lehessen a kikapcsolódás. Az asztali multimédia lejátszók mellett hatalmas népszerűségnek örvendenek a különféle kis PC konfigurációk is, amelyek ismét több csoportra oszthatóak, és megfelelő szoftveres körítéssel akár HTPC-vé is előléptethetjük őket (Home Theater PC - házi-mozi PC).

Vannak egyrészt az Intel Atom processzoraival szerelt megoldások, amelyek a gyártó integrált videó vezérlőjével karöltve elég gyengécskék, de az Nvidia ION platformjával már igen szépen muzsikálnak. Ezek a termékek teljesítmény tekintetében kompromisszumos megoldásoknak minősülnek, de megvan az az előnyük, hogy keveset fogyasztanak és kevés helyet foglalnak. A második nagy csoportban már normális processzorfoglalattal ellátott mini-ITX alaplapok találhatóak, amelyek között Intel és AMD platformra épülő megoldások egyaránt jelen vannak. Mi most ez utóbbi csoporttal foglalkozunk, mert ritka, hogy érkezik egy jó alaplap. Utoljára a Gigabyte Inteles apróságát láttuk vendégül, mai bemutatónk főszereplője pedig az ASUS rendkívül jól felszerelt mini-ITX formátumú deszkája, amely az AMD 880G lapkakészlete köré épül és Socket AM3-as tokozású processzorok fogadását teszi lehetővé, legyen szó egyszerű egymagos megoldásról, vagy akár hatmagos Thuban processzorról. Azt már most érdemes kiemelni, hogy a gyártó 95W-ban határozza meg az alkalmazható processzorok maximális TDP-jét, így a Thuban egységekből CSAK a Phenom II X6 1055T modell 95W-os változata, illetve a hamarosan megjelenő Phenom II X6 1045T alkalmazására nyílik mód, a többiek ugyanis 125W-os TDP mellett üzemelnek. Szerencsére ez valószínűleg nem sok embert érint, mert hát ki akar egy ilyen apró lapba egy erőművet rakni.

A tesztrendszer

Processzor: Phenom II X4 925
Memória: 2 x 2 GB DDR3-1333 (CL9-9-9-24)
Alaplap: ASUS M4A88T-I Deluxe
Tápegység: Chieftec 400W
Merevlemez: Western Digital 160 GB SATA 3 Gbps
Operációs rendszer: Windows 7 Professional 64-bit

A következő oldalon részletesen is megismerkedhetünk a bemutató főszereplőjével.

Az ASUS M4A88T-I Deluxe típusjelzéssel ellátott alaplapja egy igazi különlegesség: az alaplap mini-ITX formátuma ellenére rendkívül jó felszereltséggel rendelkezik, ami igazán vonzóvá teheti őt a beton stabil HTPC alapra vadászó felhasználók körében. A kis jövevény egy pici dobozban érkezett, amely nem mondható túl informatívnak, cserébe viszont tetszetős.

Doboz - 1.Doboz - 2.A doboz belsejében az alaplapon kívül túl sok mindent nem találunk: a gyártó egy gyors üzembehelyezési útmutatót, egy felhasználói kézikönyvet, egy telepítő lemezt, valamint két SATA adatkábelt és a szokásos hátlapi takarólemezt mellékeli a kis alaplaphoz, de jobban körülnézve megtalálhatjuk az alaplapon elhelyezett 802.11 b/g/n típusú WiFi adapter antennáit.

Kábelek és tartozékok.Leírások, telepítő lemez.
A többesszám nem tévedés: a szerkezet olyan WiFi modult kapott, amely két darab antenna aljzattal bír annak érdekében, hogy a WiFi kapcsolat stabilan, nagy sebességgel üzemelhessen. A kellékek és tartozékok sorát ezzel ki is veséztük, így most végre következzen maga az alaplap.


A mini-ITX formátum köré épülő termék 17 cm x 17 cm-es mérettel rendelkezik. Az alaplap az AMD 880G lapkakészletére támaszkodik, amelyről megjelenésekor már egy tesztet is készítettünk. A lapkakészlet Radeon HD 4250-es integrált videó vezérlővel rendelkezik, amelyhez a 890GX-szel ellentétben itt már nem jár külön SidePort fedélzeti memória. A termék a rendszermemóriából táplálkozik, azaz onnan foglalja le a számára szükséges memóriát, maximum 1024 MB-os méretben. Az integrált videó vezérlő HD videó lejátszásra, webböngészésre és némi kompromisszummal még játékra is alkalmas, igaz, erősségeit főleg HD videó lejátszás alkalmával villantja fel, amikor szerephez jut az UVD motor. Az alaplap egy PCI Express 2.0 x16-os bővítőhelyet is tartalmaz, amibe normál videokártyát pakolhatunk, már ha ezt a kiszemelt mini-ITX ház lehetővé teszi. Erre nem árt odafigyelni. A Radeon HD 4250 Hybrid CrossfireX támogatással is rendelkezik.

CPU foglalat.
A processzorfoglalatban 95W-os TDP-ig helyezhetőek el a különböző Socket AM3-as processzorok, akár még a 95W-os Phenom II X6 1055T és a Phenom II X6 1045T modellek is. Emiatt a Black Edition modellek többsége, valamint a komolyabb hatmagos processzorok kiesnek, de még így is több lehetőségünk van processzor terén, mint ha egy az Intel H55-ös lapkakészletére épülő alaplapba kéne CPU-t választani. Fontos kiemelni, hogy Socket AM2-es processzorok alkalmazására nincs lehetőség. Az alaplap a 8-as sorozatú lapkakészletekkel ellátott társaihoz hasonlóan kínál hardveres lehetőséget arra, hogy az adott processzor letiltott magjait engedélyezhessük (Core Unlocker). A témát korábban már részletesebben is kitárgyaltuk, így akit érdekel, látogasson el ide.

24-tűs ATX csatlakozó és 4 tűs CPU EPS12V csatlakozó, plusz So-DIMM slotok.
Az alaplap 3+1 fázisú tápellátással érkezik és a helyhiány miatt asztali helyett mobil rendszerekbe való memória foglalatokat hordoz magán. A So-DIMM slotokban DDR3-1333 MHz-es vagy alacsonyabb órajelen üzemelő modulokat helyezhetünk, de némi tuning segítségével a DDR3-1600 MHz-es modulok is működésre bírhatóak. A rendszerben maximum 8 GB-nyi memóriát helyezhetünk el.

SATA portok.
Az alaplapon összesen három darab SATA 3 Gbps-os csatlakozót találunk, amelyek az SB710-es déli híd jóvoltából állnak rendelkezésre. Ezek a portok RAID 0,1,5 és JBOD támogatással érkeznek, de a hátlapi csatlakozók között egy 3 Gbps-os eSATA  portot is találunk. A gyártó sajnos nem SB850-es déli hidat alkalmazott, ami ugyan drágább SB710-es társánál, de cserébe valamivel energiatakarékosabban működik, és SATA 6 Gbps-os portokat kínál. Szerencsére ez nem végzetes hiba, ugyanis jelenleg a SATA 6 Gbps-os szabvány előnyeit egyelőre nem igazán tudjuk kihasználni.

A rendszer tartalmaz egy Realtek RTL8112L típusú Gigabites Ethernet vezérlőt, de a kínálatban egy nyolccsatornás HD audió vezérlőt is találunk, amely egy Realtek ALC 889-es példány. A termék USB 3.0-s portokból kettő darabot kínál, amelyek maximális sávszélesség mellett üzemelnek, azaz nagyjából tízszer akkora maximális adatátviteli sebességet biztosítanak, mint USB 2.0-s társaik. Az USB 2.0-s portokból négy darab a hátlapi kivezetések között, míg további kettő darab tüskesor formájában az alaplapon kapott helyet.

WiFi adapter.
A termék egy 802.11 b/g/n WiFi adapterrel is rendelkezik, ami két darab WiFi antennával próbálja garantálni, hogy a WiFi kapcsolat maximálisan stabilan, nagy sebességgel működhessen. A hátlapi kivezetések között a felsoroltakon kívül egy PS/2-es port, egy HDMI és egy DVI-D videó kimenet, valamint egy koaxiális, egy optikai és három 3,5 mm-es jack audió kimenet található. A jack audió portok jóvoltából "csak" hatcsatornás audió támogatáshoz juthatunk, de a koaxiális és optikai audió kimeneteken, valamint a HDMI porton keresztül a 6.1 csatornás audió támogatás is elérhető. A csatlakozók között az eSATA port, a Gigabites Ethernet port és a két darab USB 3.0-s port mellett négy darab USB 2.0-s portot is találunk. Érdemes szem előtt tartani, hogy a DVI-D csatlakozó nem rendelkezik a DVI-I esetében már megszokott analóg videó csatlakozó tüskékkel, így ezzel a porttal a DVI-I->VGA átalakító adapterek és átalakító kábelek NEM fognak működni. Értelemszerűen emiatt nem is lehet őket csatlakoztatni sem.

Hátlapi csatlakozók.
A piros eSATA és USB 3.0-s portok felett egy kék műanyag borítás is látható, ami nem más, mint a Bluetooth vezérlő, ugyanis ezzel is rendelkezik az alaplap. A beépített Bluetooth támogatásnak köszönhetően könnyedén szinkronizálhatjuk telefonkönyvünket, de fájlokat is küldhetünk telefonunkra, vagy fogadhatunk is onnan, mindezt pedig egyszerűem, kényelmesen tehetjük. Üröm az örömben, hogy a gyártó egy PS/2-es portot lespórolt, de a helyén cserébe két darab USB 2.0-s csatlakozót helyezett el. A jelenség nem meglepő, egyre többet alkalmazzák a vállalatok. Tény, hogy manapság azért már többen használnak USB 2.0-s billentyűzetet, illetve egeret, mint PS/2-eset, de vásárlás előtt azért mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a kérdésre és szükség esetén az alaplappal együtt egy USB-s billentyűzet-egér párost sem árt beszerezni.

Vegyük szemügyre egy kicsit az alaplap felépítését is. A termék pici mérete és rendkívül jó felszereltsége miatt nagyon zsúfoltra sikeredett. Az északi és a déli híd egyetlen hűtőbordán osztozik, ami igen hatékonyan biztosítja a chipek hűtését. Ebben nagy szerepe van a processzorhűtőnek is: a dobozos CPU hűtő ventilátora által megmozgatott levegő az alaplap passzív hűtőbordája között is átáramlik, így javítva a rendszer hűtésének hatásfokát. Talán ez volt az ok, ami miatt nálunk terhelés alkalmával is hűvös volt a lapkakészlet hűtőbordája, legalábbis ahhoz képest, hogy az északi- és déli hidat egyszerre hűti. Tény, hogy rendszerhűtő ventilátorról minden esetben érdemes gondoskodni, akármilyen házba is pakoljuk az alaplapot, így ugyanis a meleg nyári napokon nem érhet minket túlmelegedésből fakadó stabilitási probléma. A BIOS tartalmaz egy opciót, ami a lapkakészlet túlmelegedése esetén lekapcsolja a rendszert, így végzetes hiba nem történhet, ha túlmelegszik a hűtőborda, de ezt azért nem kéne megvárni.

Turbo Key II és Core Unlocker kapcsolók.
A terméken külön kapcsolókat találunk, amelyekkel az automatikus tuning szolgáltatást (Turbo Key II) és a processzormag aktiváló szolgáltatást (Core Unlocker) aktiválhatjuk, de ezeket a szolgáltatásokat a BIOS-ból, szoftveresen is ki-, illetve be lehet kapcsolni. A kapcsolók "on" állását egy-egy piros led mutatja. A rendszer memOK támogatással is bír: ha a termék nem indulna el a behelyezett So-DIMM modulokkal, akkor sincs gond, ugyanis a mikrokapcsoló megnyomásával kompatibilis beállításokat keres a rendszer, így el is tud indulni. Sajnos bekapcsoló- és reset mikrokapcsolók nem kaptak helyet az alaplapon, sőt, CMOS Clear kapcsoló sem, csak jumper. Előbbi kettő hiánya nem zavaró, utóbbié viszont az lehet ha videokártyát is szerelünk a rendszerbe, ugyanis a CMOS Clear jumper pont a VGA alatt helyezkedik el. Szükség esetén elemkivétellel is el tudjuk érni a CMOS Clear funkciót, de azért erre figyelhettek volna. Az alaplap felépítésében egyéb hiányosságot nem találtunk, kis mérete ellenére is jól átgondolt dizájnnal rendelkezik.

Az alaplaphoz rengeteg hasznos segédprogram jár, amelyekből a legfrissebb verziót mindig a gyártó weboldalán keresztül tudjuk beszerezni. Az alkalmazások mindegyike ismerős lehet korábbi tesztjeinkből, de azért ejtünk róluk néhány szót.

A termékhez elérhető az Express Gate névre keresztelt instant-on linux operációs rendszer, de ezen kívül az AMD OverDrive szoftverét is használhatjuk hozzá, amely különböző tuning opciót kínál, valamint a rendszer paramétereinek monitorozására is lehetőséget ad. A repertoárban jelen van még az EPU szoftver, ami az energiatakarékos működésért felel, és az AI Suite sem hiányzik, amely tuningra és rendszermonitorozásra egyaránt alkalmazható. A ventilátorok fordulatszámát a BIOS-on belül is szabályozhatjuk, de ha Windows-os segédprogramra van igényünk, akkor az AI Suite részét képező FanXpert alkalmazásra van szükségünk, amelynek segítségével hatékonyan beállíthatjuk, hogy milyen fordulatszám tartományban üzemeljenek a ventilátorok.  Az AI Suite-on belül a Turbo V alkalmazás is elérhető, ami különböző tuning opciókat kínál.

Az alkalmazások után az alaplap BIOS-ára is kitérünk. A BIOS nagyon jó felépítéssel rendelkezik és igen sok tuning opciót nyújt. Az egyik leghasznosabb a kezdők számára a Smart OC lesz, amivel ugyanazt érjük el, mint ha az alaplapon bekapcsoltuk volna a Turbo Key II kapcsolót: a rendszer automatikus tuningon esik át, amelynek keretein belül beállításra kerülnek a stabil processzor- és memória órajelek, illetve feszültségek. Kényelmes megoldás. A másik opció a CPU Level UP nevet viseli: itt az éppen alkalmazotthoz képest egy vagy akár két szinttel feljebb lévő processzorok paramétereit állítja be a BIOS: nálunk a Phenom II X4 925-ös modellből könnyedén varázsolt Phenom II X4 945-ös, illetve Phenom II X4 955-ös egységet ez a szolgáltatás azáltal, hogy az FSB-t megemelte. Hátrány volt, hogy emiatt a memória modulok a névleges órajelnél alacsonyabb sebességen üzemeltek, de sebaj. Ha akarjuk, saját kezűleg is tuningolhatjuk a rendszert.
 


A BIOS nyolc OC profilt kínál, amelyekbe elmenthetjük, sőt, el is nevezhetjük tuning beállításainkat, így szükség esetén pillanatok alatt vissza lehet őket tölteni. A rendszer a GPU tuningjára is lehetőséget biztosít, de ezt az opciót úgysem sokan fogják alkalmazni, ugyanis az órajel emelés hatására igencsak elkezd melegedni az az egyetlen hűtőborda, amely az északi- és a déli híd hűtéséről gondoskodik. HTPC esetén amúgy is felesleges az IGP-t tuningolni, ha meg játszani szeretnénk, akkor érdemes beszerezni valami normálisabb videokártyát, amennyiben ezt a kiszemelt mini-ITX ház is lehetővé teszi.

A BIOS-ban az Express Gate névre keresztelt Linux alapú Instant operációs rendszert is bekapcsolhatjuk, sőt, még a BIOS egyszerű frissítésére is van mód. Az EZ FLash segítségével és egy USB-s adattároló alkalmazásával pillanatok alatt frissíthetjük a BIOS-t, ehhez csak le kell töltenünk a legfrissebb fájlt a gyártó hivatalos weboldaláról. A BIOS egyéb részeit a fenti videó mutatja be.

Az AMD 880G lapkakészletének képességeivel korábbi tesztünk alapján már tisztában lehetünk és az is tény, hogy az egyes alaplapok azonos hardver elemekkel nagyjából azonos teljesítményt tudnak felmutatni. Mivel ezúttal nem a tesztek, hanem az alaplap bemutatása volt a fő cél, így most csak néhány tesztet futtattuk le, és azok eredményeit a korábbi 880G-s teszt eredményeivel "hasonlítjuk" össze, így némi támpontot adunk a termék teljesítményével kapcsolatban. A korábi eredményeket szigorúan csak viszonyításként mellékeljük.

tesztek

A valós és szintetikus tesztek alapján úgy tűnik, hogy a So-DIMM memóriával szerelt rendszer (jobb szélen, a pirossal jelölt eredmények) nagyjából hozza a korábban tesztelt Gigabyte alaplap teljesítmény szintjét, amelyben DDR3-1600 MHz-es asztali modulok voltak. A különbségek jól érzékelhetőek, de abban a szegmensben, ahova az alaplapot szánják, különösebb jelentőséggel nem bírnak. A teljesítménykülönbség nagyrészt az alacsonyabb órajelen működő memória modulok miatt alakult ki, DDR3-1600-as modulokkal ez az alaplap is hasonlóan teljesíthetne, mint a Gigabyte-é.

A játékok közül is lefuttattunk néhányat, hogy lássuk, nagyjából mit várhatunk a 880G-s lapkakészlettel ellátott terméktől. Az alábbi játékok közül néhányat a 880G lapkakészlet tesztnél is használtunk, így ezeknek az eredményeit felhasználva egy táblázatot is készítettünk, amelyben összevethetjük a termék teljesítményét az akkoriban tesztelt alaplapokéval. A táblázat itt található, a friss tesztekkel kiegészített mérések eredményei pedig a lenti diagramokon.

Játékok 
A játékok esetében azt láttuk, hogy az ASUS alaplapja, ha néhol csak kis mértékben is, de lemaradt a korábban tesztelt Gigabyte alaplaptól, viszont a különbségek sok esetben a memória típusok különbségéből adódó differenciát leszámítva szinte csak hibahatáron belüliek.

Fogyasztás

Az alaplap fogyasztását ismét a szokásos módszer szerint végeztük: megnéztük, hogy mennyit fogyaszt a rendszer üresjáratban C'n'Q támogatással és anélkül, valamint CineBench teszt alatt és a World In Conflict futtatásakor.


Ahogy az a fenti grafikonból is kiderül, az alaplap meglehetősen jó fogyasztási mutatókkal rendelkezik, amelynek egy részét a DDR3-as So-DIMM memória modulok alkalmazásának köszönheti. Korábbi tesztünkben DDR3-1600 MHz-es memória modulokat használtunk a 880G-s Gigabyte alaplap esetében (Gigabyte GA-880GMA-UD2H), így energiatakarékos módban 68W-os fogyasztást mértünk, míg üresjáratban már 83,5W os eredményt könyveltünk el. Ezek az értékek az ASUS alaplapjánál jóval alacsonyabbak, ahogy azt láthatjuk. A Cinebench terhelés alkalmával a Gigabyte alaplap 139,5W-ot fogyasztott, azaz 7,5W-tal többet, mint az ASUS megoldása. A játékok alatti fogyasztást nem hasonlítjuk össze, mert útközben tesztjátékot cseréltünk.

Lapkakészlet-hőmérséklet

Eleinte kicsit féltünk, hogy majd felforr az alaplap északi és déli hídja fölött lévő hűtőborda, ha komolyabb terhelésre kerül sor, de szerencsére aggodalmunk teljesen alaptalan volt. A hűtés meglepően jól vizsgázott, viszont érdemes kiemelni, hogy tesztünkben nem mini-ITX házban foglalt helyet az alaplap, hanem egy egyszerű tesztasztalon, azaz a lent látható eredmények zárt, rosszabbul szellőző ház esetén akár 10 Celsius fokkal is magasabbak lehetnek, de normális rendszerhűtővel hozhatóak a lenti eredmények.

 
Az értékek teljesen elfogadhatóak, viszont könnyű őket növelni, ha tuningoljuk a rendszert. A fenti eredmények a hűtőborda műszeres mérésekor kapott eredmények átlagából születtek.

HDTach és HDTune

Az alaplap USB és SATA vezérlőinek képességeit a szokásos két szoftverrel teszteltük. Mivel ezen az alaplapon a költséghatékony megoldásokra szánt SB710-es déli híd foglal helyet, a korábbi tesztünk alkalmával vizsgált Gigabyte alaplapon viszont SB850-es déli híd lapult, így adja magát a lehetőség, hogy összehasonlítsuk: vajon miként teljesít a két különböző déli híd a 880G-s alaplapokon? Ezt a képek alatti táblázatból könnyedén kideríthetjük.

USBSATA
USBSATA 
A fenti táblázat jól szemlélteti a két vezérlő közötti különbséget. Sajnos egyértelműen jobban jártunk volna az SB850-es modellel, nem csak a SATA 6 Gbps-os támogatás miatt, hanem a vezérlő képességei miatt is.

HD videó lejátszás


Mivel a bemutatóban szereplő alaplapot főként HTPC konfigurációk építéséhez ajánlja a gyártó, így természetesen nem maradhatott ki a tesztből a HD képességek vizsgálata sem. 720p-s és 1080p-s videókkal vizsgáltuk, hogy hogyan alakul a rendszer fogyasztása, valamint a processzorterhelés. Természetesen azt is megvizsgáltuk, hogy 1080p-s YouTube videó esetén mire képes a Radeon HD 4250-es videó vezérlő: az online stream lejátszásakor is ugyanolyan fogyasztást, illetve processzorterhelést mértünk, mint a helyi 1080p-s videó lejátszásakor, így ezt az értéket külön nem tüntettük fel. Érdekesség, hogy az ASUS alaplapja 1080p-s mkv lejátszásakor 8,5W-tal, 720p-s mkv lejátszásakor pedig 13,5W-tal fogyasztott kevesebbet, mint a korábban tesztelt 880G-s Gigabyte alaplap, ami nem elhanyagolható előny, So-DIMM ide vagy oda. Az is érdekes, hogy amennyiben NAS-ról, azaz hálózaton keresztül játszottuk le az adott 1080p-s videót, akkor a PC átlagfogyasztása 0,5W-tal nőtt.

Az ASUS M4A88T-I Deluxe személyében egy nagyon jó alaplapot ismerhettünk meg, amely maximálisan alkalmas ütőképes HTPC építésére, de hibátlannak azért mégsem nevezhetjük. Az alaplap a 880G lapkakészletnek köszönhetően videó teljesítmény tekintetében sem mondható rossznak, legyen szó régebbi játékokról, vagy újabbakról, igaz, utóbbiakhoz igen kompromisszumos beállításokat kell alkalmazni (alacsony felbontás, alacsony részletesség). A HD videók lejátszása és a Flash streamek sem jelentenek gondot a rendszernek, de ez nem is meglepő.

Az alaplap a különböző alkalmazások esetében is megfelelő teljesítményt kínál, annak ellenére is, hogy ezúttal nem DDR3-1600 MHz-es, hanem "csak" DDR3-1333 MHz-es memória modulokat használtunk. A termék rendkívül energiatakarékosan üzemel, erről már a fogyasztással kapcsolatos teszteknél magunk is meggyőződhettünk. Az SB710-es déli híd egy kicsit rontja az összképet, mindenképpen jobban illett volna az újdonsághoz egy SB850-es déli híd és nem csak a SATA 6 Gbps-os támogatás, hanem a SATA/USB vezérlő teljesítménye miatt is. Az USB 3.0-s vezérlő, a WiFi adapter és a Bluetooth támogatás viszont mindenképpen ellensúlyozza a fenti kis hiányosságot, valamint az is, hogy az alaplap felépítés és szolgáltatások tekintetében nagyon jóra sikeredett. A BIOS rengeteg tuning opciót kínál, ami megkönnyíti a felhasználók dolgát, noha az alaplap által megcélzott szegmensben egyáltalán nem bír komolyabb jelentőséggel a tuning. Szinte biztos, hogy aki ezt az alaplapot választja, értékelni fogja az extra szolgáltatásokat (automatikus tuning, OC profilok, stb...).


Az alaplap a maga 33000 forint körüli árával nem mondható éppen olcsónak, de nem szabad elfelejteni, hogy egy rendkívül jól felszerelt mini-ITX deszkáról van szó, amelyen a SATA 6 Gbps-os támogatást kivéve minden megtalálható, amire egy mai modern rendszernek szüksége lehet. Az a tény, hogy az alaplap még PCI Express 2.0 x16-os slotot is tartalmaz, amelyben nyugodtan elhelyezhetünk egy komolyabb videokártyát is, mindenképpen komoly fegyverténynek minősül. Itt eszünkbe juthat a kellemetlenség, hogy a CMOS Clear jumperhez nem férünk hozzá, ha videokártya van a PCI Express 2.0 x16-os slotban, de szükség esetén az elem kivételével még elérhetjük, amit szeretnénk. Apró probléma, de tény, hogy kellemetlen.

Összességében viszont az ASUS M4A88T-I Deluxe üde színfolt a mini-ITX alaplapok piacán, amit bárkinek bátran ajánlunk, aki AMD alapú HTPC építésén gondolkodik és meg tud barátkozni az audió támogatás említett hiányosságaival. Mivel az északi- és déli híd hűtéséről ugyanaz az egy hűtőborda gondoskodik, így érdemes jól szellőző, rendszerhűtő ventilátorral könnyedén felszerelhető mini-ITX kuckót választani. Azt sem szabad elfelejteni, hogy maximum 95W-os TDP-vel rendelkezhet a kiszemelt Socket AM3-as processzor. Ha ezeket betartjuk, egy atomstabil, igen ütőképes HTPC konfigurációt építhetünk az alaplap felhasználásával.

ASUS M4A88T-I Deluxe
A tesztben szereplő ASUS M4A88T-I Deluxe alaplapot és a 2 x 2 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es Kingmax So-DIMM memóriamodult a Ramiris KFT-től kaptuk kölcsön, amiért ezúton is köszönünk!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. myckie2
2010.10.06. 20:25
Ez nagyon állat egy cucc nekem az árával van gondom de ha kevés fogyasztású gépet kellene összedobnom minimális játékra ez a nyerő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Azrael
2010.10.06. 20:25
Pont most akarok építeni egy HTPC-t, és pont ezt a lapot néztem ki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Jhonny06
2010.10.06. 20:27
Dettó, aki HTPC-re megy, az általában szeret olcsón kijönni a dologból, ezek az ION-os megoldások sokkal szimpatikusabbak, magában 33k csak az alaplapért és akkor még proci is. Tény, hogy kiváló termék, de..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Terror
2010.10.06. 20:32
Egy 780-as lap HD3200-zal meg egy 45 watt TDP-s Athlonnal szinte ingyé' beszerezhető, a HD videókat az is viszi, és fele ennyit fogyaszt. Szóval szép-szép az új stuff, de...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Balucsek
2010.10.06. 20:42
A táblázatban a ramoknál van egy kis hiba mert feltételezem a DDR3 133-as ram az inkább 1333 akarna lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. silentfrog
2010.10.06. 20:54
Pont ilyen processzorom van,785 lappal.
Nem mondanám a fogyasztást olyan hü de kevésnek.
HA integrált videokártya van a gépemben akkor 58watt a fogyasztás egy alulfeszelt 4850 kártyával 72watt.
Egy előnye van ennek a lapnak igazán a mérete!
Nagyon apro,mit a atomos lapok akkora csak
Játszani nem igazán lehet vele,nemt ezek a felbontások elég kicsik egy nornális monitorhoz,tvhez.
A full hd tartalmat meg a régebbi 4200 integrált is elviszi,zokszo nélkül
Pici pénzért,én inkább egy ASROCK A330ION lapot vennék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Phantomstr...
2010.10.06. 21:00
Egyszer érdekességképp lehetne tesztelni egy helytakarékos játékos gépet. Ha már úgy is terveznek LP játékos kártyákat.

Amúgy is érdekel, hogy van-e olyan miniITX ház, aminek elbírja a tápja, és nem szenesedik el benne egy ilyen, mondjuk egy Phenom II 905e-vel, vagy egy Athlon II X4-gyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Zotya84
2010.10.06. 21:09
Oké, hogy a digitális korszakot éljük, de ha már lemaradt róla a VGA-csati, akkor legalább a DVI lehetett volna -I a -D helyett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. J.o.k.e.r Baluc...
2010.10.06. 21:34
Köszi Balucsek! Javítottam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. hunmyke
2010.10.06. 23:34
Nem vágom, HTPC-be minek ekkora proci?
Nekünk is van itthon egy atom + ion, röhögve viszi a full HD-t. Mellette fájlszerverként is megy, összesen 35W fogyasztással. Persze játékra alkalmatlan, de nem érzem úgy, hogy ez messze alkalmasabb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. iteq47
2010.10.07. 07:22
nemrossz dolog ez a htpc, de asszem lassan ez is lemegy.
már nem egy tv kezeli a jutyubot, és a video fájlokat. persze nem fullhdbe, de eljő majd az is asszem
mert ha meglesitek hunmykes gép az elég olcsón kijön. és egy drága tvnél nem sok pluszköltég egy olyasmit integrálni. és már megyen is a fullhd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. hunmyke
2010.10.07. 07:39
iteq47, hát mire az elérhető árban lesz és tudni fogja a full HD-t, fájlszervert...
Egyébként integrálódni fog előbb (inkább) utóbb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. nattila77
2010.10.07. 08:48
"A hátlapi kivezetések között a felsoroltakon kívül egy HDMI és egy DVI-D videó kimenet, valamint egy koaxiális, egy optikai és három 3,5 mm-es jack audió kimenet található. A jack audió portok jóvoltából "csak" hatcsatornás audió támogatáshoz juthatunk, de a koaxiális és optikai audió kimeneteken, valamint a HDMI porton keresztül elérhető a nyolccsatornás audió támogatás is."

Ez téves információ.

- az optikai/koaxiális s/p-dif kimenet nem képes 7.1 csatorna átvitelére, csupán pcm 2.0, DD6.1 és DTS6.1 -re
- a hdmi kimenet a 780G/880G/890GX esetén szintén csak az s/p-dif képességeivel bír, azaz ott sem lehetséges a PCM7.1, TrueHD7.1 avagy a DTS-HD7.1 hang kiküldése

Fentiek tükrében én ennyi pénzt egy ennyire korlátolt alaplapra biztosan nem költenék, miközben mind az intel, mind az nvidia megoldásai rendelkeznek e képességekkel.

A teszt címére refkeltálva: közel sem hibátlan, sőt, 2010 végén mármár ciki.

(mondom ezt úgy, hogy a htpc-m az elmult években a 780G->IntelG41->780G utat járta be, viszont ennek az ára az asus harmadába fájt. ennyit ér reálisan, sajnos.)

Kár, hogy az SB710/SB850 esata hotplug képessége nem volt tesztelve, emlékeim szerint ott is le van maradva az amd a képesség kihasználhatatlanságával (talán az ahci driver miatt?).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Hawaii hunmy...
2010.10.07. 08:59
"Nem vágom, HTPC-be minek ekkora proci?"

Ilyesmi alaplap köré (hamarosan megjelenik a J&W MINIX 890GX-USB3 is) azért komolyabb konfigurációt is össze lehet rakni, nem csak HTPC-t. Számos mini-ITX ház fogad ATX, vagy SFX tápot, s utóbbiból 450W-os is fellelhető.
(Mi több, AC adapterből is létezik 220W-os, amiből szűkösen, de már ki lehet gazdálkodni akár egy 95W-os procit (de 65W-osat biztosan), 108W-os low-profile HD5770-et / GTS 450-et néhány meghajtóval egyetemben. 120W-os Pico/paneltáp közbeiktatásával az alaplapot, meghajtókat; a VGA-t meg közvetlen az AC adapter 12V-járól táplálva.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. fxdx
2010.10.07. 11:56
Én szivesebben láttam volna a tesztet egy HTPC-be való procival. Mert az lehet, hogy akár ezzel a lappal is lehet erőgépet építeni, de reálisabbak lettek volna a disszipáció és processzor-használat mérések.
Az lenne érdekes, hogy mi van, ha a tv-n a family néz egy HD filmet, miközben a júzernek megy egy letöltés, közben netezik, netán a jutyúbon épp néz valamit (a monitoron)? Azt hogy bírja egy kisfogyasztású procival? Ez inkább előfordul HTPC-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. J.o.k.e.r
2010.10.07. 12:52
nattila77: abszolút jogos az audió támogatással kapcsolatos megjegyzés! THX! Pedig korábi lapkakészletes cikkekben ki is emeltem a hiányosságot...

A proci meg azért volt olyan, amilyen, mert CSAK ez állt rendelkezésre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Svindler
2010.10.07. 13:00
natilla77: árban a 780G normál méretben annyit ér, de ha külön kéne megvenned a Wifi plusz pár ezer, a BT is, és a kis méret is többletköltségként jelentkezik, mert több rétegű alaplapot kell gyártani. Szóval szerintem az Asus lapját nem korrekt egy mATX lappal hasonlítgatni. Jelenleg nálam egy 785G van HTPC-ben mATX-es, az is olcsóbb volt, de a nagyobb gépházban elfért, a több vinyó miatt kellett. Bár ezt most fogom valsz kukázni egy NAS-ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Heroes27
2010.10.07. 15:49
33K-ért már CF-képes lapot lehet már kapni kb. Szerintem túlzottan drága, igaz, felszereltésben nem vall szégyent. Viszont filmre, netezésre, irodai munkára felesleges ennyi pénzt költeni, "csak" egy lapra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. s.eater
2010.10.07. 23:18
lehet buta vagyok...meg nem értek hozzá
de az én gépem 3-5 méterre van a tvtől
hdmi 5m, megy a fullhd
már csak egy ötméteres optikás hang az erősítőhöz
és kész is volnánk...vagy ez nem ilyen egyszerű???
ha ilyen egyszerű akkor nem kellett megizetnem a kicsinyítési költséget, és nem kellett még egy gépet vennem a tv mellé
én így csinálom a mozizást...
azért kipróbálnék egy ilyen htpc-t is, vagy médiaplyert
csók
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. janamo
2010.10.07. 23:24
de ti nem veszitek figyelembe a méret tényezőt, annyira f*szság egy rendes atx vagy mATX laphoz hasonlítgatni, igenis szép teljesítmény hogy ennyi mindent össze zsúfoltak 17 cm2-re és PCIe és AM3 foglalat 95W-ig szal ez egy teljesen jó kis lap, én sem adnék ki ennyit érte de tény hogy elég faja lett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lajthabala...
2010.10.08. 09:20
Hawaii
Én igaz, hogy nem mini lap köré, de adapteres gépet építettem, XBox 360 tápegység - még a régi, 208W - és egy 90W-os pico PSU. A konfig E6300@3.5GHz HD5750 1GB és 2x1GB 1066 Dominator, 500GB WD GP-vel. Konnektorból vesz fel összesen 125W-ot 3DMark06 vagy COD MW2 alatt. Úgyhogy középkategóriában már tényleg elég egy külső adapter. És egy ilyen mini lappal a közepén tényleg elfér akkora helyen, mint egy PS3 Slim vagy XBox 360 Slim.

s.eater
Teljesen igazad van, még csak optikai kábel sem kell, ha a HDMI-n megy a hang, és a TV-t kötöd az erősítőhöz. Sőt, nagy gépet is lehet szép házba tenni. Nem a boltban kapható HTPC házakra gondolok, azok ormótlanok. De ha a TV álványba építesz valami csinosat, vagy a TV mellé/alá fúrsz fel a falra egy lapos házat, akkor ATX-es lappal is izléses kialakítást nyersz. És nem kell lemondanod a bővítőhelyekről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. nattila77
2010.10.08. 15:08
Svindler: igazad van, elsiklottam felette, hogy ez itx

hun: "Ha valaki mozizni akar itt vannak a remek média lejátszók, kicsik, alig esznek, mindent lejátszanak, "

Dehogy játszanak le mindent és itt végük is van, sajnos Emellett több kijelzőt se képesek kezelni, ami megintcsak hiányosság lehet. (nekem pl.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fulopbence...
2010.10.10. 14:08
Sziasztok én azt szeretném kérdezni,hogy meik gyárto a legjobb intel vagy asus vagy más?????? -.- és ha más akkor léci nevezétek meg!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Hawaii
2010.10.11. 09:58
fulopbence1: Netán fel szeretnéd vásárolni valamelyiket? Javaslom, kezdd a Google-lal!
(Eleve rossz a kérdés. Ha valamelyik termékük érdekel, akkor konkrétan annak nézz utána! Ha csak rangsorolni akarod a cégeket, akkor meg nem árt tisztázni, hogy pontosan milyen szempont alapján is vagy rá kíváncsi. Olyan nincs, hogy egy cég 'jó', vagy 'rossz'. Ez így egyszerűen értelmetlen.)

lajthabalazs: Jól hangzik. Hamarosan repül is pü. ezügyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CAC
2010.10.11. 14:01
Srácok azt meg tudjátok nekem mondani, hogy jelenleg mely alaplapok rendelkeznek a legalacsonyabb fogyasztással? AMD és Intel platform is érdekelne.

Egyébként fontos mini-ITX mbo-ban gondolkozni, vagy sima ATX, m-ATX is szóba jöhet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sunraw
2010.10.11. 20:27
Valahogy úgy érzem, hogy kezdünk átesni a ló másik oldalára fogyasztás téren. Legyen jó mindenre, majdnem hogy termeljen vissza a hálózatra és kevesebbe kerüljön mint 1 kg kenyér. Mért már valaki tényleges fogyasztást? Na mert egy patent led tv sem 36w-ot fogyaszt. De nem is megy egész nap. Ott van pl a hűtő, éves szinten papíron 212 kw, ha nincs állandóan nyitogatva. A bojler nevű fogyasztó sem eszi meg a fejünket, ha elzárjuk a csapot, amikor nem kell, hogy follyon a víz. A világítás is ilyen tészta... Nálunk 180kW/h per hó - 1 hűtő,1 bojler, 2 tv, 1 asztali pc, 1 laptop + a világítás és 2m3 víz. Erre vagyunk hárman. Ne azon akarj spórolni, hogy kis fogyasztásút gépet veszel, hanem próbáld meg rendesen használni azt, ami van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sunraw
2010.10.11. 20:28
Ja és szerintem ez egy tuti lap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajthabala...
2010.10.11. 21:46
sunraw

Igen, nekem van ilyen hálózati aljzatba illeszthető mérőórám, végigmértem vele a gépeket. Egyébként a kWh az kW * h és nem kW/h, és tényleg csak azért az áramért fizet az ember, amit elfogyaszt, azért nem, amit nem fogyaszt el. De szerintem ezzel mindenki tiszában van. Patent LCD TV-m nincsen, de az papíron is 80W körül indul Eco módban, 32"-lal, és ezek a LED-es modellek. Egy régebbi 50"-os plazma mellett tényleg szinte mindegy, hogy milyen gép megy.

A másik véglet pedig barátnőm Dell Latitude 630-asa, 24W max fényerővel, WiFi-vel, átlagos office/internet terhelés mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Anonymus23
2010.10.20. 22:55
Hát nem is tudom, de nekem nagyon soknak tűnik árban ez az egész cuccos.
Mármint, a most használt gépem (i5-750, HD5870) idle állapotban fogyaszt 80-85W-t (konnektorból mérve a felvett teljesítményt), netezés/office pedig 95-100W max.
Sokat gondolkoztam és olvastam utána, miután megvettem a gépem mellé egy Asus O!Play médialejátszót, aminek a fogyasztása töredéke ennek, és házimozizásra, azon kívül, hogy erősítő nélkül nem lehet rá 5.1-es szettet rákötni, azon túl mindenben tökéletes. Egy 20 GB-os 1080p-s MKV-t (sorry de nem néztem meg a bitrátát) gondolkodás nélkül lejátszott.
Egyedül a mérete az ami miatt szóba jöhetne, ha a gépet csak netezni meg office alkalmazásra használná az ember, de egyébként semmi sem szól e mellett a cuccos mellett számomra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Flegeton
2011.01.29. 12:38
és mi történik ha egy magasabb tdp s procit rakok rá? phenom II 955re gondolok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djwolf
2011.10.03. 21:48
Flegeton - Azóta rájöttél a válaszra? Csak azért, mert nekem is van egy ilyen procim itthon, és a helyhiánymiatt, jól jönne a mini itx., Lényegében ha sikerülne elindítani, a lapot akkor megvenném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!