iPon Cikkek

Asus N551: Amikor minden stimmel

Dátum | 2014. 12. 12.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Múlt heti notebook ajánlónkban már említést tettünk az Asus alapvetően multimédiás vonalát erősítő N551-ről, ám abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy rögtön a magyarországi startra eljutott hozzánk egy korai tesztpéldány (oké, valójában egy mérnöki mintapéldány), hogy megerősíthessük vagy adott esetben megcáfolhassuk mindazokat, amelyeket az említett írásban feltételezni véltünk a készülékkel kapcsolatban.
Több ok miatt is vártuk ezt a notebookot. Először is azért, mert tudtuk, hogy megfizethető lesz, ezért nem csak nekünk, de talán olvasóinknak is felkeltheti az érdeklődését. Azoknak az olvasóknak elsősorban, akik tényleg olyan notebookot keresnek, amely minden téren képes kiváltani egy asztali gépet. Az N551JK-ból első ránézésre nem csak, hogy nem spóroltak ki semmit, de minden olyan dolog belekerült, amelyek együtt véve ritkán vannak jelen egyetlen notebookban. Erős processzor, gyors videokártya, nagyfelbontású prémium (IPS) kijelző, korrekt anyaghasználat, 2.1-es hangrendszer, háttérvilágítással ellátott billentyűzet - ezek a család, illetve nálunk járt tesztpéldány főbb ismérvei és a felsoroltak bőven elegendők ahhoz, hogy kíváncsiságunk a tetőfokára hágjon.
Szokás szerint ismét a csúcsváltozatot kaptuk meg, vagyis ahhoz nagyon közelit, hiszen ebben még hagyományos merevlemez volt, nem pedig SSD, de itt nagyjából ki is merül a hiányosságok sora. Kezdjük azzal, mi az, ami megkülönböztetheti az egyes kiszereléseket egymástól a már említett adattároló típusán kívül. Ott van rögtön a kijelző, amely lehet TN (1600x900, illetve 1920x1080), valamint IPS panellel (1920x1080) szerelt változat is, természetesen minden leendő vásárlót arra buzdítunk, hogy kizárólag az utóbbival rendelkező modelleket keresse, hiszen ez az egyik kuriózuma a gépnek. A másik a videokártya, melyből szerencsére a választék egyetlen típusra, ám azon belül két változatra korlátozódik. A GeForce GTX 850M már járt nálunk és teljesítménye még ilyen magas felbontásban is elegendőnek bizonyult a mai játékok futtatásához. Választásunk során azt kell eldöntenünk, hogy 2 vagy 4 GB video memóriával kívánjuk-e megrendelni leendő N551-ünket. Amennyiben erősebb videokártyára vágyunk, a JM végződésű modelleket érdemes fürkészni, ugyanis azok GTX 860M-mel rendelkeznek, igaz, egyelőre nem bukkantak fel a hazai boltok polcain, de várhatóan lehet majd kapni őket egy picit drágábban. Gyenge processzort nem tudunk választani, ahogy túl kevés memóriát se nagyon, a nálunk járt készülékben az erősebbik CPU (négymagos Core i7) és 8 GB RAM teljesített szolgálatot, mindkettő jótékony hatással volt a játékok sebességére, azonban a mindennapos használat során egy SSD-vel többet érünk. Vannak ugyanakkor olyan dolgok, amelyek nem tudunk változtatni, ilyen például az 56 Wh-s akkumulátor vagy a 2 éves garancia.
A tesztkészülék mellett rejtőzött egy mélysugárzó, aminek az N56V-vel szerzett tapasztalataink miatt nagyon örültünk. Ez elvileg minden 15 és 17 colos új N szériás gép mellé jár. Más érdekességet nem találtunk a meglehetősen vaskos dobozban, a 120W-os tápegység is pedig teljesen sztenderd egy ilyen készülék esetében. Az viszont már kevésbé, hogy maximális terhelés mellett magas frekvenciás zajokat adott ki magából és bár ez sem a feszültségekre, sem a teljesítményre nem volt hatással, nem örültünk a jelenségnek.
Bár az utolsó N szériás Asus notebook, amely nálunk járt igencsak középszerű hűtőrendszerrel rendelkezett, azóta sok víz lefolyt a Dunán, elég csak az aktuális Republic of Gamers családra, a G550-re, illetve a G751-re gondolni. Az N551 ezen a téren abszolút illeszkedik a termékkínálatba, ugyanis hűtőrendszere remek. Az üresjáratban 40-45 fok között hűsölő processzor és videokártya mindenképpen ennek eredménye, ráadásul az ehhez társuló zajszint is egészen minimális, csak nagyon közelről hallható. Játékok futtatása során természetesen már feljebb kapcsol a ventilátor, de hangossá ilyenkor sem válik a masina. Maximális igénybevétel mellett 80 fok körüli hőmérsékletet mértünk úgy a processzor, mind a videokártyát illetően, amely abszolút elfogadható. A burkolat sehol nem melegedett át igazán, amely jó hír azoknak, akik nem tudnak elszakadni a billentyűzettől. A processzor választékról érdemes egy pár szót ejteni, bár a valóságban ez sokkal inkább egy fej vagy írás dolognak tekinthető, ugyanis valóban két központi egység közül kell kiválasztanunk azt, amelyikről úgy gondoljuk, hogy az igényeinknek és a pénztárcánknak egyaránt megfelel. A tesztkészülékben lévő Core i7-4710HQ az erősebbik variáns, négy magja mellé kapott Hyper-Threading technológiát is pluszban, cache memóriája pedig 6 MB. Alap órajele 2.5 GHz, de amennyiben a kombinált fogyasztási mutatója lehetővé teszi, akár 3.5 GHz-en is dolgozhat, az esetek többségében azonban érdemes valahol a kettő között lévő órajelben gondolkodni. Ezzel szemben az olcsóbbik Core i5-4200H csupán fele annyi maggal gazdálkodik, igaz, azok valamivel magasabb órajelen (2.8-3.4 GHz) dolgoznak. Cache memóriája 3 MB, hiszen felépítéséből adódóan gyakorlatilag egy megfelezett négymagos Core i7-nek tekinthető - amelyből az is következik, hogy a Hyper-Threading technológiát szintén nem nélkülözi. Bár még nem tudjuk, mekkora felárat jelent majd a Core i7-es processzor, nagyjából 30-35 ezerre saccolunk, így érdemes mérlegelni, hogy belefér-e a keretbe vagy sem. Bizonyos esetben célszerű lehet helyette inkább egy SSD-t választani és nyugdíjazni a mágneses meghajtót a burkolat alól, amennyiben képesek vagyunk elférni 200-250 GB-on.
Azt a merevlemezt, amelynek magához képest meglehetősen jó sebessége van, ráadásul ehhez percenként megelégszik 5400-as fordulatszámmal is. Akik tehát az utolsó fillérjüket is a processzorba és miegymásba ölik, azoknak sem kell csüggedni - de tény, hogy egy SSD látványosan dobna a helyzeten. Az N551 egyébként rendelhető viszonylag sok fajta merevlemezzel (750-1500 GB) sztenderd és hibrid (+8 GB SSD) változatban, valamint 256 GB-os SSD-vel is - más kérdés, hogy a hazai kereskedésekbe ezek közül mely kiszerelések jutnak el.
Nem ejtettünk szót még a videokártyáról, pedig érdemes róla beszélni. Elsősorban azért, mert mind a 2, mind a 4 GB video memóriával szerelt modell DDR3 chipeket kapott. Bár a GTX 850M-ből létezik GDDR5 RAM-mal szerelt verzió is, úgy látszik, annyira drágán adja az NVIDIA, hogy a legtöbb gyártó egyszerűen nem építi be a gépeibe. Az ok valószínűleg az, hogy a némileg gyorsabb GTX 860M alig lehet drágább, papíron is jobban mutat, így akkor már inkább afelé fordulnak. Így van ez az Asusnál is, ahol az N551JK modellek GTX 850M, míg az N551JM variánsok GTX 860M típusú videokártyát kaptak. Az utóbbiak egészen biztos, hogy GDDR5 chipeket tartalmaznak és ugyanúgy a friss Maxwell architektúrára épülnek, mint az eggyel lassabb példányok - ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a GTX 860M-ből papíron létezik régebbi chipre (Kepler) épülő változat is, amely némileg lassabb és többet is fogyaszt.
MaxxAudio Master kezelőfelület (kattints a képre a nagyításért)
Az Asus SonicMaster Premium hangrendszere a helyszűkében lévő felhasználók és a sűrűn utazók legjobb barátja. A sztereó hangszórók tényleg szépen, tisztán szólnak, viszont a kiegészítő mélysugárzó az, amely felteszi az i-re azt a bizonyos pontot. Két éve járt nálunk először és rögtön hódolójává váltunk mind az elgondolásnak, mind a rendszernek, nem véletlenül. Az alaplapon egy külön audio erősítő és egy tápegység is helyet kapott annak érdekében, hogy a notebookoktól megszokottnál lényegesen jobb hangzást biztosíthasson a készülék függetlenül attól, hogy fejhallgatóval vagy anélkül kívánjuk élvezni kedvenc zenéinket. Szoftveresen tovább finomíthatunk, illetve alakíthatunk a hangzásvilágon a MaxxAudio Master programmal, melynek segítségével a sztereó hatástól elkezdve a térhangzáson át a grafikus kiegyenlítésig mindent testre szabhatunk.
Az Asus a Zenbookokkal és a Republic of Gamers szériával már több ízben megmutatta, hogy ha odateszi magát, igenis tud életképes, sőt, olykor kifejezetten a szemnek is kellemes dizájnt kanyarítani egy-egy termékhez.
Az N551 is ezt a csoportot erősíti, igaz, alig tér el elődjétől (N550), ettől függetlenül remekül megválasztott színek és anyagok kombinációja az, amely a szemünk elé tárul. A körkörös textúrával díszített alumínium burkolat igencsak merev, így nagyobb külső behatásoknak is képes ellenállni, ráadásul viszonylag vastag, így nem nyeklik-nyaklik, amely tovább erősíti bennünk a jó minőségű termékről körvonalazódni látszó képet.
Az N551 bővítése gyerekjáték - legalábbis adattárolás és memória területén. Elegendő kitekernünk pár csavart a hátlapon és az alsó műanyag burkolat egy része utána könnyedén eltávolítható. A zsanér bár műanyag, meglepő erővel képes tartani a 15,6”-os LCD panelt is tartalmazó felső burkolatot, így érzésünkre hagyatkozva azt mondhatjuk, aligha fog teljesen elfáradni pár éven belül. További jó hír, hogy amint az látható, a készülék sehol nem rendelkezik ujjlenyomat gyűjtésére fokozottan alkalmas anyagokkal, illetve bevonattal.
A billentyűzetet nagyon megkedveltük a teszthét alatt, ugyanis azon felül, hogy “természetesen” három lépcsőfokban állítható hófehér háttérvilágítása is van, az alátámasztása is közel tökéletes, a gombok stabilan állnak a helyükön és csupán le-fel hajlandóak mozogni, azt is pont olyan mértékben, ahogy mi szeretjük - tehát a nyomáspont nincs túl magasan, de túl alacsonyan se. Ami az anyaghasználatot illeti, meglepő módon a gombok is ugyanúgy alumíniumból készültek, mint az őket körülvevő terület, még hozzá egyetlen darab tömbből, a precíz alátámasztás tehát nem a véletlen műve. Soha rosszabbat, kedves Asus, soha rosszabbat.
A touchpad már nem ennyire klassz jószág, de szomorkodásra semmi okunk, hiszen mérete és anyaghasználata alkalmassá teszi arra, hogy a mindennapok során könnyedén és örömmel használjuk. Bár dedikált gombokat nem kapott, így a felület alsó része maga funkcionál gombként, holtjátéka nincs, így használata a szokatlanságon felül nem okozhat negatív meglepetést. A jobb gomb funkcióját többujjas érintéssel is kiválthatjuk és úgy általában elmondható, hogy multi-touch gesztusok terén nagyon sokat tud az N551 tapipadja. Olyan sokat, hogy nem győzzük majd kikapcsolni azokat, amelyekre nincs szükségünk, ugyanis nem ritka jelenség, hogy egy óvatlan mozdulattal aktiválunk egy funkciót, amelyet nem, hogy nem szerettünk volna, de akár még a létezéséről se tudtunk.
Az alumínium oldalpaneleken megbúvó csatlakozók közül kettőt emelnénk ki, melyek egyidejűleg viszonylag ritkán kapnak helyet egy azon notebookon. Ez a két csatlakozó a HDMI és a Mini DisplayPort, melyek egyszerre is képesek működni, nem csak külön-külön, így összesen három kijelzőn tudunk egyszerre garázdálkodni, amennyiben a beépített LCD-t is beleszámoljuk. Játékok esetében ennek nincs túl nagy jelentősége, viszont fotó feldolgozásnál, video szerkesztésnél, esetleg gigászi táblázatok esetében jól jöhet a plusz egy képernyő a szokásos kettő mellett. A 15,6”-os Full HD (1920x1080 pixeles) IPS kijelző bár túl nagy kontraszttal rendelkezik, alapvetően szuper képvilágot tár a szemünk elé. Fényerő tartománya elég széles skálán mozog, így se napsütésben, se gyenge fényviszonyok mellett nem hozhat minket nehéz helyzetbe. A szokásos IPS “betegségeket”, melyeket inkább tulajdonságoknak hívnánk is magában hordozza, azaz a betekintési szöge bár kifejezetten szélesek, oldalról már némi lilulásra lehet számítani fekete háttér esetében. Sajnos manapság még mindig szokatlan a matt felület, de szerencsére elterjedése javuló tendenciát mutat. Kifejezetten örültünk, hogy az N551-et sem látták el csillogó réteggel, a magas fényerő mellett ez az egyik fő oka annak, hogy a masinát napsütésben is könnyedén használhatjuk. Érdemes kiemelni, hogy ez a változat rendelkezik az ún. Zero Bright Dot “garanciával”, azaz a gyártó garantálja, hogy a vásárló pixelhiba mentes panellel rendelkező gépet kap. Szintén itt emelnénk ki, hogy tekintettel arra, hogy nem csak ezt, hanem a tükröződésmentes (értsd: matt) bevonatot is kiemelte az Asus ennél az LCD-nél, így feltételezhető, hogy a többi két változatnál fényes TN panelt kapunk a pénzünkért, márpedig olyannal rendelkező gép túl sok van a piacon, így ragaszkodjunk ahhoz, ami a tesztpéldányban is van.
A Lenovo Y50 és az Acer Aspire Nitro esetében már járt nálunk mindkét processzor, amellyel az Asus N551-et meg lehet vásárolni, így pontosan tudtuk, mi a különbség a valóságban a kettő között.
Ahogy a grafikonokon is látható, a négymagos Core i7-4710HQ gyakorlatilag átlag 70-80%-kal gyorsabb a szintetikus tesztek esetén, mint a kétmagos Core i5-4200H, ám játékok alatt ne számítsunk ekkora eltérésre. Érdekes tesztnek ígérkezett összevetni, vajon az alap kiépítésű Lenovo Y50 (Core i5-4200H, GeForce GTX 860M) vagy az erősebbik Asus N551 (Core i7-4710HQ, GeForce GTX 850M) nyújt jobb teljesítményt játékok alatt, hiszen árban ugyanott van az említett két modell.
A GRID2-től eltekintve, ahol valószínűleg processzor limitált beállításba futottunk bele (ugyanis a GTX 860M-mel szerelt Acer Aspire Nitro-ban is pontosan ugyanaz a CPU volt, mint a tesztre kapott Asus N551JK-ban) elmondható, hogy továbbra is a videokártyával érünk többet a legtöbb játék alatt, nem pedig a négymagos Core i7-es központi egységgel. Ebből az is következik, hogy egy Core i5-ös N551JM a GeForce GTX 860M-mel közel azonos árcédula mellett valószínűleg jobb döntés, ha kizárólag a 3D-s teljesítményre koncentrálunk. Ettől függetlenül az N551JK-nak sincs szégyenkeznivalója, hiszen bár lemaradása egyértelmű a grafikonok alapján, a teljesítményre általában elegendő ahhoz, hogy a legtöbb játékot elvigye közepes részletességgel.
Az 56 Wh-s akkumulátor ebben a kategóriában teljesen sztenderdnek számít, és figyelembe véve, mennyire jó energiamenedzsmenttel rendelkeznek a legfrissebb Intel processzorok, illetve NVIDIA videokártyák, azt kell, mondjuk, hogy még ez a nem túl erős telep is több órás üzemidőt képes biztosítani. Esetünkben ez egy nagyjából 3-3.5 órás átlagot jelent, ami nyilván lehet egy picit több, ha nem nyúzzuk a masinát és alacsonyabb fényerővel is megelégszünk, illetve drasztikusan le is rövidülhet, ha mondjuk elkezdünk konnektortól távol játszani.
Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük: az Asus N551 egy rendkívül szimpatikus notebook benyomását keltette a teszthét alatt. Minden megvan benne, ami miatt szeretni lehet: erős processzor, gyors videokártya, gyönyörű matt IPS kijelző (opcionális), elegáns és jó minőségű burkolat, remek háttérvilágított billentyűzet, különálló mélysugárzóval rendelkező hangrendszer, hatékony hűtőrendszer. A mérleg másik oldalába igazából elég nehéz bármit is tenni, ha eltekintünk a nálunk terhelésre furcsa hangokat kiadó tápegységtől (egy mérnöki tesztpéldányt kaptunk tesztre), mert nem tudunk kiemelni egy olyan dolgot sem, amely egyértelműen negatívan befolyásolná azt az élményt, amit a fentebb említett pozitívumok adnak. Mindezek mellett az árcédula megpillantásától se kapunk instant szívrohamot, hiszen az N551 modell család is nagyjából 250-260 ezer forint körül nyit, míg a GTX 860M-mel szerelt verziókért se kell ennél lényegesen többet fizetni. Ráadásul a legtöbb itthon forgalomba kerülő változat IPS panelt kap, így egy tipikus asztali gépet kiváltó masinát tudhatunk magunkénak. Sokkal több ilyen készülékre lenne szükség, az alacsony felbontású TN paneleket és a pocsék klaviatúrákat pedig végleg száműzni kellene 2015-ben a noteszgépekből. Ha ezt a két pontot sikerülne kipipálnia a gyártóknak, egy új korszak köszöntene ránk. Amíg ez meg nem történik, addig viszont minden egyes alkalommal örömmel és hódolattal fogunk tisztelegni olyan gépek előtt, mint mostani tesztünk alanya is. Hogy ajánljuk-e az Asus N551-et? Naná. Miazhogy. Sőt.
A cikkben szereplő Asus N551JK típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk!
Pro: + remek teljesítmény szinte kiszereléstől függetlenül + elegáns, jó minőségű anyagok (elsősorban alumínium) használata + az opcionális Full HD matt IPS kijelző remek, ne is vegyük mással, ha tehetjük + hatékony, alacsony terhelésnél halknak is mondható hűtőrendszer + klassz billentyűzet, amely háttérvilágítással is rendelkezik + SonicMaster Premium hangrendszer különálló mélysugárzóval + két digitális video kimenet (annak, aki három kijelzőben gondolkodik) + a memória modulok és az adattároló könnyedén cserélhetők Kontra: - az SD kártyaolvasó elég szerencsétlen helyre került - az üzemidő bár kategórián belül jónak mondható, általánosságban továbbra is alacsony Hivatalos oldal: Asus Vásárlás: Irány a webáruház!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. dongo84
2014.12.12. 14:53
Jó kis gép, és a teszt is jól sikerült.
Sokat gondolkodtam, hogy ez, vagy egy ITX konfiguráció a már meglévő monitor mellé...és tényleg nem sok érv szól az N551 ellen, de én végül az árérzékenység miatt döntöttem egyelőre ITX-nél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. j.panzer
2014.12.12. 16:22
Azért csak becsúszott itt is egy-két gikszer. Amúgy ma már szvsz bűn SSD nélkül kiadni egy notit. Nem is vennék HDD-s variánst semmi pénzért. Igaz már lassan notit sem, teljesen (windows) tablet párti lettem.

Amúgy jó a gép, erős, meg minden, és tudom, hogy asztali helyettes, stb, de az én ízlésemnek túl vastag már.
Itt iPon-on elég sok a konzervatív ember, ezért lehet, hogy meg leszek szólva, hogy "divatmajom" vagyok, és hogy a vékonyítás semmire nem jó, csak a teljesítmény rovására megy, meg hogy megsülnek a vékony házban a komponensek, meg hangos lesz a venti, stb, de ha én mégis notiban gondolkodnék (mert mondjuk kéne asztali helyettes) mégis csak egy vékonyabb gépet preferálnék. Azt se bánom, ha cserébe kukázzák az ODD-t. Lőjetek le, na!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. j.panzer
2014.12.12. 16:34
Uhh, még annyit hozzátennék, hogy óriási piros pont az IPS panel miatt, főleg, hogy Full-HD, és ami külön tetszik, hogy garantáltan pixelhiba mentes. Ez nagyon jó és ezt más gyártók is átvehetnék, szerintem ez ma már egy ilyen drága gépnél alapkövetelmény kellene, hogy legyen. Szóval ez a része ultra RULEZ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. gabesz9920
2014.12.12. 16:38
Nekem is ilyen mélysugárzóval ellátott Asus-om van ez itt

A kérdésem az lenne, hogy ti találkoztatok-e olyannal hogy lapozás közben, vagy csak egyszerűen, amíg egy átlag oldal töltődik a böngészőben, vagy főképernyő görgetése közben a mélysugárzó halkan rezonál. Valaki valami megoldást a problémára?

UI.: A cikkben szereplő masina nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkezik, bár én úgy sem tervezek a közeljövőben gépet cserélni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. CsabyC
2014.12.12. 17:23
Üdvözletem.

Egyik ismerősömnek épp most raktam helyre egy pont ilyen gépet (IPS panel, hardware konfig megegyezik teljesen, csak annyi, hogy 17" a kijelző átmérője). Sokat nem tesztelgettem rajta, annyi, hogy a World of Warcraftot futtattam rajta ami ment minden különösebb gond és probléma nélkül. (500 megabites nettel konstans 40-45 megával 12 perc alatt leszedte mind a 28 gigát). És nem is volt drága. Romániába 4300 lej volt vagyis kb ugyan annyi, de a 17"-es. Megy jól, kicsit melegszik de amúgy semmi gond nincs vele, alátámasztom a fentebb leírtakat.

Viszont 2 negatívumot kiemelnék (nekem negatívum):
1. kicsit mintha csendes lenne a hangrendszere maximumon.
2. nagyon nagyon érzékeny a touchpad. Egyszerű kurzor mozgatástól megbolondul és többszörös kijelölést próbál létrehozni (mintha mozgatás közbe le lenne nyomva a bal klikk). Ez olykor abszolút frusztráló tud lenni, hogy éppen hozzáérek és dupla klikknek veszi. Nem tudom miért. Kerestem de sehol nem találtam hol tudom átállítani az érzékenységét. Ha valaki tud erre egy megoldást, kérem segítsen. Előre is köszönöm.

Egyébként én is csak ajánlani tudom a gépet. Szuper nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. asdsa gabes...
2014.12.12. 17:31
Rossz apa vagy anya csatlakozó, árnyékolatlan kábel, vagy interfererál a hangcucc/hangkari valamivel (a gépben).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Phantomstr...
2014.12.13. 09:49
2,7kg-os tömeggel és ilyen üzemidővel nem valami mobil a "kicsike". Nálam ez túl nagy ár a teljesítményért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dzsuz87
2014.12.13. 12:25
A DVD meghajtó helyére bepattint az ember egy SSD-t, és kész is a tökéletes gép!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim dzsuz...
2014.12.13. 14:19
Ha a noti fel is ismeri, és még akkor sem biztos hogy működik a DVD helyén SSD-ről a bootolás (vagy a S.M.A.R.T. vagy az AHCI, láttam már ilyen különös állatfajtákat DELL-nél, Lenovo-nál, ASUS-nál).

Szóval HDD ki, SSD be a helyére, DVD ki, HDD be a helyére, 1 miatyánk, bekapcs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dzsuz87 Asagr...
2014.12.14. 08:24
Ezt jó tudni, köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42... dzsuz...
2014.12.14. 08:26
Azt azért nem árt hangsúlyozni, hogy ez nem egy gyárilag támogatott megoldás, tehát nem az Asus-tól lehet megvenni a szükséges dolgokat hozzá (ha egyáltalán meg lehet).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tibike1993
2014.12.14. 13:23
Köszi a tesztet!! Tetszetős gép ) Bár igaz, h laptopot kevésbé szeretnék játékra használni, ettől eltekintve tényleg egy ajánlott lapos. Szép, minőségi, és kb minden meg van benne, ami kell. Jó látni, h a laptopok iránya is elkezdett fejlődni. Az viszont még mindig sajnálatos, h lassan a mobiltelefonoknál a középkategóriába is belép a FHD felbontás, addig itt kemény pénzt kell fizetni érte. A matt felület örvendetes, utálom a fényes kijelzőket. Nem elég, h állandóan mocskos, de napfényben még a láthatósági is a felére csökken.
A szellőzés a kérdéses csak. Oké, h jó eredményeket mértek itt, de ez hosszú távon mennyire lesz megfelelő?? Csak mert pl nővérem laptopja pont a vga-val sz.rakszik. 3 évig ment hibátlanul a gép, hűvös volt, halk volt, a hőfokok is viszonylag jók voltak eddig. Aztán besz.rt a vga, mert a hűtés nem volt megfelelő. Jöhetett 25 ezerért a reballozás, fél év után meg vihettük megint.
Csak ezért nem bízok ezekben a gamer, és multimédiás gépekbe. Egy asztali gépbe tud az ember jobb hűtést rakni, ebbe annyira nem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Pales
2014.12.15. 16:22
Lehet hülye kérdés, de a hűtő ventilátor, hol szívja be a levegőt?
Az alján teljesen fedett, az oldalán meg gondolom csak fújja.
Sok ilyen megoldást látok mostanság és nem értem, az enyémnek az alján van egy rács amin keresztül szívja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. efi99
2014.12.15. 18:51
Az emberiség egyik nagy kérdése, hogy miért nem lehet kitölteni a rendelkezésre álló helyett a billentyűzettel, annak nyomorgatása helyett (jelen esetben mütyür szám- és nyílbillentyűk). Még fel-le sem, ahol futball pálya van.
A másik, a spórolás az USB-kkel, ezen is van vagy 3 max., de sokon csak 2. Ha az ember akar egy egeret és miért ne akarna, meg mondjuk egy rendes billentyűzetet, akkor már nem sokat fog itt tévézni, pendrive-ozni, külső DVD-zni, mert nem lesz hova dugdosni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.16. 11:45
Nekem az N550LF verzió van meg. A billentyűzet résznél (felülről) szívja be a levegőt és a kijelző zsanérnál fújja ki a (meleg) levegőt. Mivel a CPU és a VGA hűtéséről is külön ventilátor gondoskodik én nem aggódnék, hogy egyik vagy másik megfő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim efi99
2014.12.16. 12:28
Bluetooth? Wi-Fi (USB merevlemez helyett)? Végső esetben USB hub?

Vannak bőven lehetőségek ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. s7abo
2015.03.03. 16:11
Nekem ugyanilyen van, csak a G56JK verzió. A speckó ugyanez, csak az RoG név alatt fut. (Fekete ház, piros bill. világítás). A cucc valóban jó, bár az 5400-as vinyóval olyan, mintha egy cerka lenne benne. Tervezem cserélni egy SSD-re, ahogy Asagrim (9.) is írja. Amúgy azt megjegyezném, hogy ez az IPS meg sem közelíti egy telefon IPS kijelzőjét. Jó, meg minden, de sokkal többet torzulnak a színek, mint egy mai telefon esetében. Viszont szépek, és élénkek. A billentyűzete tényleg nagyon kényelmes. A levegőt gyanítom a billentyűzet felől gyűjti be, bár erre még én sem találtam hivatalos leírást sehol sem. Nálam is ajánlott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. s7abo NdF
2015.03.03. 16:13
A tiednél igen, de ennél a szériánál csak egy venti van. És asszem a billentyűzeten keresztül szív, de ezt ne vegyétek készpénznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. recon08
2015.05.05. 19:11
Lassan 3 hónapja használom az N551JM-et, leírok néhány negatív dolgot amik nagyon bosszantóak egy 300k-s gépnél:
- Nekem TN Paneles van, hulladék, szörnyű fényerővel.
- A billentyűzet érzésre olyan mintha mázolatlan kerámiadolgokat fogdosnék folyamatosan
- A Combo jack nem működik. (nem, úgysem, és nem még úgysem) sehogy. külső mikrofont csak usb-s hangkártyával lehet működésre bírni.
- Miért kell külső mikrofon? Mert ennyire szörnyű belső mikrofonnal még 10évvel ezelőtti laptopnál sem találkoztam.
- Wifi driver szoftver akármi nagyon rossz, bármelyik driverrel szétkapcsol ha úgy gondolja
- + a bill.világítás fölösleges és a külső "mélynyomót" sem fogjátok használni sosem.

Ezeken a bosszús dolgokon kívül nagyon jó gép.. gyors, szép meg minden...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zolee88
2015.07.05. 16:50
Sziasztok!

Honnan lehet tudni pontosan, hogy IPS kijelzős-e a kiválasztott N551? Gondolom a modellkód többi karakterében szabályozza valamelyik, vagy ennél egyszerűbb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!