iPon Cikkek

Asus N55SF: Kompromisszumok nélkül

Dátum | 2011. 10. 03.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Végre, megcsinálták! – kiáltottunk fel, amikor túl voltunk az első pár órán az Asus legújabb multimédiás szörnyetegével, az N55SF-fel. A cég olyan régóta próbál valami igazán ütős notebookot letenni az asztalra, amely az otthoni felhasználás minden létező fajtájának megfelel, de úgy néz ki, a próbálkozásaik végre beértek, ugyanis jelen cikkünk alanya sokak számára a tökéletes egyveleget jelentheti majd.

Ha vennénk, csakis fehérben!
A pár évvel ezelőtt útjára indított N modellcsalád mindig is a multimédiára fektette a hangsúlyt, így jellemzően nagy kijelzővel, viszonylag erős videokártyával, az átlagnál jobb hangrendszerrel és a megszokottnál picit magasabb árcédulával rendelkeztek. Az elsők között tartalmaztak Blu-Ray lemezek olvasására is képes meghajtókat, amelyek igencsak megdrágították a portékákat. Most viszont nagyon úgy néz ki, hogy az Asus a felhasználók agyával próbált meg gondolkodni, más utat egyszerűen el sem tudunk képzelni, ugyanis az N55SF a maga nemében egy igazi bomba vétel: szinte minden téren olyan alkotóelemekből építkezik, amiket a célközönség ujjongva fogad majd.


Nagyfelbontású matt kijelző? Bivaly erős videokártya? Jó hangrendszer? USB 3.0, megfizethető ár és 2 év garancia? Bizony-bizony, mindegyikre igen a válasz és még mielőtt elborzadnánk a 227 ezres vételáron, jelenleg egyetlen olyan masina van, amely hasonló hardverrel az Asus alá tud kínálni, ez pedig a Lenovo Ideapad Y570, viszont az N55SF bőven tud annyival többet, mint amennyivel drágább. Nem nagyon értjük ugyanakkor, hogy miért nem lehetett egy 7200-at pörgő merevlemezt belesuvasztani a kasztniba, ha nem is sokat, de valamit dobott volna az összképen (lehet kapni ugyanakkor gyorsabb HDD-vel szerelt modellt is, nem kell feltétlenül házilag kicserélnünk azt rögtön a vásárlás után). Nem elhanyagolható viszont, hogy a gyártó 30 napos pixelhiba garanciát vállal az összes kijelzőre, amely az N55SF-ben van, függetlenül annak felbontásától. Akiknek az 1600x900 sem elég, természetesen jóval drágábban ugyan, de rendelhetnek 1920x1080-as panellel is ilyen készüléket.


A notebook mellé mi csak egy 90W-os tápegységet és a kiegészítő SonicMaster mélysugárzót kaptuk, a hivatalosan itthon megvásárolható pakknak ugyanakkor része még természetesen egy táska és egy optikai egér is, ahogy azt már a gyártótól megszokhattuk.

Bár a processzor csak egy teljesen mezei példány, a videokártya kétségkívül a középkategória egyik legerősebb versenyzője, így joggal aggódtunk a zaj- és hőtermelés miatt, de mindkét esetben kellemes meglepetésben volt részünk. Átlagos használat mellett nagyon halkan üzemel az N55SF és kőkemény izzasztás után is csak normál zajra kell számítanunk, semmi olyasmire, ami az elviselhetetlen szintet megközelítené. Emellett a hőmérséklettel sincs különösebb gond, feltéve, ha helyén tudjuk kezelni a gép belsejében lévő hardvereket. A processzor üresjáratban 48, 100%-os izzasztás mellett pedig 84 fokos volt, míg a videokártya ezektől az értékektől mindössze 3-4 fokkal maradt el hasonló kondíciók mellett. Bár a terhelés alatt mért hőmérsékletek semmiképpen nem nevezhetők kiemelkedőnek, annyi jó hírrel azért szolgálhatunk, hogy a burkolat mind felül, mind alul alig melegedett át, így vélhetően nyáron se lesz gond a rendszer stabilitásával, elvégre most sincs rossz idő.


A processzoron nincs túl sok ragozni való, az Intel jelenlegi Core felhozatalának leglassabb tagja, ha nem lenne elég nekünk, nagyjából 10-15 ezres felár ellenében kérhetjük az N55SF-et i5-tel is. Ami sokkal érdekesebb az az NVIDIA Optimus technológiával megbolondított grafikus rendszer. A CPU-ba integrált Intel HD Graphics 3000-en felül ugyanaz az NVIDIA jelenlegi legerősebb középkategóriás VGA-ja teljesít szolgálatot az Asus multimédiás mindenesében. A GT 525M-nél és GT 540M-nél látott 96 shader egység helyett ezúttal 144 dolgozik a megnövekedett felbontás kiszolgálása érdekében. A memória sávszélesség sajnos maradt 28,8 GB/s, így ahol ez nem fogja vissza a grafikus mag erejét, ott 50%-os gyorsulásra is számíthatunk a GT 540M-hez képest. Nem hangzik rosszul ugye? Természetesen DirectX 11-es támogatásnak se vagyunk híján, de ezt ma már aligha kell hangsúlyozni. A tesztelt példány 1 GB video memóriával gazdálkodhatott, de ha ezt kevésnek érezzük, természetesen lehetőségünk van dupla ennyivel is megrendelni a készüléket. A 4 GB memóriát 2x2-es felállásban applikálta a gyártó a gépbe, így ha bővíteni szeretnénk, legalább az egyiktől meg kell szabadulnunk, ez nem túl jó hír, igaz, kezdetben jobban járunk, mintha egy darab 4 GB-os modult kaptunk volna.

Az 500 GB-os Seagate merevlemez a gyorsabbak közé tartozik az 5400-as mezőnyben, viszont akárhányszor futtattuk le a szekvenciális olvasást mérő tesztet, azt a kis ejtést sosem sikerült kiküszöbölni. Furcsa, mert a fájlműveleteknél semmi hasonlónak nem volt nyoma, sőt a nagyobb fájlok másolásánál se láttunk lassulást. A 41 fokos hőmérséklet a 27 fokos teszthelységben normálisnak mondható.


A hangszórók ezúttal a Bang & Olufsentől érkeztek, amelyek már önmagában sem szólnak rosszul, ha a notebookos mezőny többi tagjával hasonlítjuk össze őket. Hangosak, gyakorlatilag, ha direkt nem kínozzuk őket speciális EQ beállításokkal, akkor sosem torzítanak, valami kis mély hang is szorult beléjük, de a lényeg a hangtisztaságon van. Sajnos a készülék mellé járó mélysugárzót nem sikerült kipróbálnunk, ugyanis egész egyszerűen nem szólalt meg, bármit csináltunk vele. Tekintettel arra, hogy a grafikus hangszínszabályzóval és a SonicMaster programmal nagyon szépen be lehet állítani a hangzást, az amúgy sem rossz hangzáson csak javíthat egy kis mélyhang, reméljük, lesz még lehetőségünk rá, hogy saját fülünkkel is meggyőződhessünk erről.


Kinézetét tekintve kétség kívül a hófehér N55SF viszi a pálmát. Lehet kapni természetesen feketében is, de a sok sötét színű masina között üdítő színfolt volt a kívül teljes egészében fehér, belül pedig fehér-ezüst kombinációban pompázó gép. Akik hozzászoktak már az egyre vékonyabb házakhoz, azoknak furcsán böszmének tűnhet az Asus legújabb multimédiása, de pont ez adja meg a strapabíró hatást. Az alsó burkolat elég súlyos, a kijelzőt rejtő felső rész se túl könnyű, de mindkettőt meg fogjuk bocsátani, ha rájövünk, mennyivel jobban ellenáll a mindennapos behatásoknak a gép, mint pár vékonyabb társa. A zsanérok szintén nem rosszak, és hiába készültek műanyagból, az ember hajlamos elhinni, hogy a garanciaidő lejárta után is kitartanak majd. A készülék szerelése gyerekjáték, minden fontosabb elemhez hozzáférünk egy-egy csavar kitekerése után.


A billentyűzettel ugyan nem voltunk maradéktalanul elégedettek, de van pár olyan tulajdonsága, ami miatt megkedveltük. Az egyik, hogy bár numerikus részt is tartalmaz – amit személy szerint mi nem annyira csípünk, de van amikor jól jön – ettől függetlenül a gyorsgombokat a klaviatúra bal szélére tették, így kompenzálva az egység balra tolódását valamennyire. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hasznos rész középpontja sokkal közelebb került a notebook középpontjához, így nem kell folyamatosan a készülék bal felén tartanunk mindkét kezünket, ha gépelni szeretnénk. Az ezüst gombok kényelmesen nyomhatók, alátámasztásukkal nincs gond, ami viszont egy picit megzavarhatja a komfort érzetet, az maguknak a gomboknak a hajszálnyi instabilitása, de ehhez nagyon hamar hozzá lehet szokni, valószínűleg egy átlagfelhasználó nem is veszi észre. A bekapcsoló gomb a jobb felső sarokban bújik meg, nagyon lágyan nyomható, némi eleganciát kölcsönöz az amúgy se csúnya készüléknek. Természetesen, mint a legtöbb Asus modellnél, itt is megkapjuk a pár másodperc alatt felálló mini Linuxot, így ha csak egy gyors levélküldésre van szükségünk, nem kell betölteni a Windows 7-et. Nem mintha ez olyan nagy kompromisszumot jelentene, ugyanis a gyártó InstantOn technológiájának segítségével a töredékére csökkenthető a készülék alvásból való felkeltésének ideje (bár ennek hatását a gyakorlatban nem igazán láttuk).


A touchpad anyaghasználata igen jó, bár a fehér műanyag viszonylag hamar össze fog koszolódni. A felület elég nagy, így nem lehet gond a nagyfelbontású kijelzőn való navigálás. A gombok viszont már hagynak némi kívánnivalót maguk után, ugyanis elég nagy erő kell a lenyomásukhoz, ráadásul a siker érdekében érdemes a külső széleken próbálkozni. Sajnos továbbra sem értjük, hogy a háromujjas érintés funkciót miért hagyja ki a gyártó egyre több új típusú notebookjából, mindenesetre az N55SF-ből is hiányzik, pedig a jobb gomb műveletét remekül ki lehetett volna váltani vele.


Csatlakozókból viszonylag sokat találunk az N55SF-en és bár az eSATA-ról le kell mondanunk, kapunk helyette két USB 3.0-s és két USB 2.0-s portot, ráadásul előbbi kettő kikapcsolt állapotban is tudja tölteni a rádugott eszközöket, sőt az Asus saját fejlesztésű alkalmazásával azt is megadhatjuk, hogy ha a gépben található akkumulátor elér egy bizonyos töltöttségi szintet, akkor onnantól kezdve szakítsa meg ezeknek a csatlakozóknak az áramellátását. Elöl csak a kártyaolvasót találjuk, a SonicMaster mélysugárzót pedig a jobb oldalon lévő rózsaszín aljzathoz kell csatlakoztatnunk (a kimenet egy szabványos mini jack).

A kijelzővel főleg azért voltunk elégedettek, mert nem kapott csillogó bevonatot és felbontását tekintve a létező legjobb kompromisszum ebben a méretben. A színvilággal sincs gond, miután a kezdeti lilás-kékes árnyalattól megszabadulunk. A szövegolvasás a kellően éles betűknek hála igazi élmény, a látószögek viszont csupán az átlagot teljesítik, semmi többet. Szintén probléma lehet, hogy bár a panel iszonyú fényerőre képes, a legkisebb beállítható érték túl magas. Ez kevésbé megvilágított helységeknél probléma lehet, továbbá ront a maximálisan elérhető üzemidőn is. A kávában lévő HD felbontású webkamera nagyon lassan követi az ember mozgását és képminősége se az igazi, így videokonferenciákat aligha fogunk vele tartani.


A processzorteszteknél az AIDA-ra szinte már nem is voltunk kíváncsiak, hiszen látható, gyakorlatilag mérési hibahatáron belül van az összes grafikonon szereplő Core i3-mas processzor. Sokkal inkább érdekelt minket a rendszer összteljesítményét mérő PCMark 7, melyet kicsit átformáltunk, hogy informatívabb legyen, hiszen korábban csak a processzor volt látható rajta, pedig a videokártya legalább annyira fontos a teszt végkimenetele szempontjából.


Nos, jól látható, hogy a GeForce GT 555M bizony könnyedén hozta az első helyet, persze a mögötte második helyen végző Radeon HD6470M lényegesen karcsúbb teljesítményre képes, de az arányok mindenesetre jól megfigyelhetők. Az Asus N55SF-ben természetesen lehetőségünk van a processzorba integrált videokártya használatára is, de a grafikonon a dedikált GeForce szerepel.


A GeForce GT 555M-re bátran mondhatjuk, hogy egy igencsak gyors versenyző a mai notebookokban található videokártyák mezőnyében. Jól látható, hogy ahogy növeljük a részletességet, úgy szakad el eggyel kisebb testvérétől, a GT 540M-től, hiszen egyre kevesebb jelentősége lesz a processzornak, amely alatta muzsikál. Egy dolgot nem szeret, illetve nem visel túl jól ez a kártya, az pedig az élsimítás, amelyből legfeljebb a kétszeres az ajánlott. Ennek oka borzasztó egyszerű, hiszen míg a számolási képesség a grafikus magnak köszönhetően másfélszeresére nőtt a GT 540M-hez képest, addig a memória sávszélesség nem változott, és ha valami, akkor az anti-aliasing igazán gyilkos funkció ezen a téren.


Ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor az Asus N55SF semmivel sem teljesít rosszabbul, mint a kategória többi tagja, hiszen a Samsung RF511 is hasonló eredményeket produkált. Ha a minimális fényerőt még lejjebb vehettünk volna, akkor vélhetően a két gép ugyanarra lett volna képes, de így sem kell szégyenkeznie a tajvani gyártónak, hiszen a bő 5 órás eredmény egyáltalán nem rossz. Ami érdekes az a teljes terhelés mellett mért különbség, az Asus valahogy csak ki tudott hozni egy órát az N55SF-ből, míg a Samsung alig 40 percre volt képes.

Összességében nagyon elégedettek voltunk az Asus N55SF-fel, amellyel a gyártó végre megmutatta, hogy ha nagyon megerőlteti magát, képes szerethető és egyben piacképes, sőt kifejezetten jó ár/érték aránnyal rendelkező multimédiás gépet piacra dobni. A gyors videokártya, az USB 3.0 támogatás, a pixelhiba garancia, a matt és jelen esetben nagyfelbontású panel mind-mind olyan tulajdonságok, amelyet a felhasználók értékelni fognak, ráadásul az anyaghasználat terén is sikerült megtalálni az egészséges kompromisszumot. Az NVIDIA Optimus technológiája gondoskodik arról, hogy akár hosszú üzemidőre, akár nagy teljesítményre van szükségünk, minden esetben a legjobbat hozza ki a gépből. A két év garancia, a mélysugárzó és a kategóriájában alacsonynak számító zajszint csak tovább növelik az amúgy még a megfizethető kategóriába tartozó masina értékét. Nem csak, hogy ajánlott vétel, de kifejezetten javasolt a számba vétele abban az esetben, ha elsősorban otthonra keresünk asztali PC-t kiváltó mobil gépet.Az Asus N55SF-et a gyártó hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre, köszönjük!

Pro:
+ gyors dedikált videokártya NVIDIA Optimus-szal
+ nagyfelbontású matt kijelző
+ 60 napos pixelhiba garancia
+ kategóriáján belül halk működés
+ USB 3.0 és Charger+
+ notebookhoz képest jó hangrendszer

Kontra:
- a touchpad gombjai az átlagnál nehezebben kezelhetők
- eSATA hiánya
- a minimális fényerő túl magas

Hivatalos oldal: Asus
Vásárlás: iPon webáruház
 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. malvoisen
2011.10.03. 10:07
Mehetett volna egy tesztsorozat natív felbontással is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Alvin_ti42...
2011.10.03. 10:31
malvoisen: legközelebb lemérjük, ha nálunk jár, de nem lett volna mihez viszonyítani sajnos (kevés olyan játékra alkalmas notebook jár nálunk, aminek ilyen felbontása van). Ha elosztod 1,3-mal az 1366x768-ban kapott eredményeket, akkor nagyjából megkapod az 1600x900-asokat egyébként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. piter
2011.10.03. 19:20
Kompromisszumok nelkul kaphatott volna 7200rpm-es vinyot vagy 128Gb ssd-et!Bd-room-rol mar nem is irok!Egyesek szerint folosleges!
Nem ertem a Samsung ultra gagyi book 1.3Ghz procihoz rakja az ssd-et gondolom majd az asus is!
Es akkor ebbol kihagyjak!Ha en megvennem az lenne az elso hogy cserelnem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Axekiller
2011.10.03. 19:24
piter

A samcung összerakott egy vackot 370E-ért ez azért egy nem rossz lapos...Bd-az meg minek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. elnokur
2011.10.03. 20:20
egy i3-as 227k-ért? még win7-tel is versenyképtelen ár, bármit adnak mellé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alvin_ti42...
2011.10.03. 20:22
elnokur: az i5 felár bő 10 ezer forint, ha ilyen vállalhatatlannak találod a 2310M-et. Ha csak a gyors processzor a fontos számodra, akkor kapsz 200 ezer alatt négymagos Core i7-tel szerelt noteszt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ghorinka
2011.10.03. 21:48
Drága, de majd lejjebb kúszik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nightmare1...
2011.10.03. 22:34
Gyönyörű gép, nagy felbontás, matt!!! kijelző, kicsit nehézkes, kicsit gyengécske az akkuidő, de én azt mondom, ez úgy, ahogy van, megéri az árát.

elnokur

Lehet mutatni laposokat egy GT555 erejű vidikarival, van egy tippem, hogy a lenovo y570 se olcsóbb sokkal, pedig az még nem is új modell...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. piter
2011.10.04. 00:36
Axekiller mert van aki igenyes!Es nem mindenben az aramfogyasztast es az arcedulat nezi!
Azert mert valami olcso az meg nem biztos hogy jo is!Ez pontosan egy olyan kategoria,hogy win7 ugy ahogy eluget rajta,na meg meg egy ket jatek is!De tobbet ne nagyon varj tole!En akkor sem vennem meg ha fel arban adnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. farkas.mak...
2011.10.04. 07:14
Hát nem tudom szerintem rohadt egyhangú a külseje. Mindenhol egybefolyó fehér burkolat, semmi változatossággal... Nem rossz gép, de még van hová fejlődni a desingernek. Tutti nem cserélném egy ilyenre a mostan gépem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LexLex
2011.10.04. 09:52
Még nem olvastam el a cikket, mindjárt megteszem. De a képek alapján elég futurisztikus a külseje, kinyitva mindenképp, a fehér szín pedig még rá is segít. De lehet, hogy csak én látom így.

Alvin:
A laptopokról nem lehetne olyan képet is készíteni, amelyiken előről, kinyitva lehet látni a gépet a billentyűzettel és a képernyővel együtt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Simba
2011.10.04. 10:56
ocsabi: +1 nekem egy Lenovo Thinkpad Edge Plus E125 van E350-es Brazossal. Vígan elmegy rajta a Win7 x64 Ultimate.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LexLex
2011.10.04. 11:22
Fekete színben, Windows nélkül ez nagyon jó ajánlat: N55SF

Viszont a specifikációban az van, hogy csak FELBONTÁS: 1366x768 A Windowsos i5-ös feketénél is csak ekkora felbontást ír. De a Windows nélküli fehér i5-ösnél is az van, hogy FELBONTÁS: 1366x768. Két felbontással gyártják, vagy elírás a webshopban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Alvin_ti42...
2011.10.04. 11:46
LexLex: három felbontással gyártják az N55SF-et, ahogy a cikkben is benne van:

1366x768
1600x900
1920x1080
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LexLex
2011.10.04. 12:21
A cikkben csak 1600×900 és 1920×1080-at láttam, így azt hittem csak két felbontással van. Akkor a webshopban feketéből nincs is 1600×900-as felbontású. Bár amelyiket az előző kommentben belinkeltem, még így sem rossz az Asus részéről ennyi pénzért, de így csak egy átlagos ár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. asimov007
2011.10.07. 08:01
"Ha vennénk, csakis fehérben!"

Ez akkor a legjobb, ha nem anyagában színezett a műanyag burkolat. No meg lehet jó sokat takarítani vagy cérnakesztyűben használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2011.10.10. 07:41
@farkas.makik:
Az ilyen szövegeket, amit most írtál sosem értettem. Egyhangú külső? Teljesen mindegy, mennyire egyhangú első ránézésre egy laptop, ha használod pár hét múlva úgyis megszokod, és akkor ugyanúgy egyhangú lesz a legérdekesebb design-ú is. Amúgy milyen az, hogy fejlődni designba? Milyen a fejlettebb és a kevésbé fejlett design? Színek is vannak fejlettebbek és kevésbé fejlettek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. levente88
2011.10.25. 07:54
Személy szerint nekem nagyon tetszik, ízléses, letisztult forma. A fehér szín kiváló választás. Tetszik a konfiguráció is és a bővíthetőséggel sincs probléma. Mint mindennek ebben a teljesítmény kategóriában, ennek is megvan az ára. Akinek tetszik úgyis kifizeti, vagy megveszi áruhitelre. Ha szükségem lenne laptopra és lenne rá ennyi spórolt pénzem, biztos megvenném. Hozzá teszem asus fan vagyok de én se értem miért tettek bele egy 5400-as merevlemezt?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arin
2011.11.01. 23:35
"Ez akkor a legjobb, ha nem anyagában színezett a műanyag burkolat. No meg lehet jó sokat takarítani vagy cérnakesztyűben használni."

Nno igen, de én ahogy az árakat elnézem, a fehér kiszerelés jóval olcsóbb Miért is lenne egyszerűbb az élet..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hundark_lo...
2012.05.11. 23:20
Néhány szó erről a laptopról.
Fehér színben vettem meg, i5-ös processzoral és 2GB-os vga kártyával lassan 1 hónapja. Ár/érték arányában szerintem a legjobb, és kinézete is gyönyörű.

Mire fel tudtam kutatni egy elérhető példányt azt hittem beleőszülök. Az i3-as és i7-es társaiból rengeteg lett volna, de mindenképpen i5-el szerettem volna megvenni 15,6"-os 1600x900-as kijelzővel. Mindenhol ugyan az a válasz fogadott, hogy kifutó széria.
Először feketét akartam venni, de miután a fekete külső és a szürke belső kontrasztját megláttam, nem igazán tetszett. A kijelző hátulján kék csíkozás volt, amely a fehér társánál szürke.

A fehér laptop egyszerűen gyönyörű a kézben tartva. Igényes kialakítás, és használata során tényleg azt hiszi az ember, hogy 2 évnél tovább fogja bírni. Anyaghasználatát tekintve a hangszórók fölötti rácsos fémburkolaton kívül minden műanyag.

Billentyűzete minőségi, nem hajlik be a közepe, mint a hasonló árkategóriájú DELL gépeknek. Az oldalsó multimédiás gomboknál a hangerő szabályzóra rendszerint rányomtam, de most már megszoktam, hogy ott van, és tényleg kényelmesebb, hogy a kezeim nem a képernyő bal oldalán gépelnek, hanem a közepe felé.

A multitouch-os touchpaddal most találkoztam először, de nagyon meglepett, hogy mennyire jó, és egyszerű. Bal gomb, jobb gomb, középső gomb és görgő egyaránt előhozható vele. A tesztben szereplő 3 ujjas jobb gomb funkció is elérhető, szerintem azóta egy driver frissítésen átesett a kicsike.
A cikkben leírt koszolódás pedig tényleg igaz. 1 hónap után nem tudok rájönni, hogy az ujjam kikoptatta az érintőpanel közepét, vagy csak a kosz rakódott le rá. A gombok pedig annyira nem vészesek. Az elején a széle felé próbálkoztam megnyomni, hogy biztosan bevegye az inputot, viszont keményebb ellenállásra számítottam a használatnál. Nem első osztájú ez a része, de egy ötös alát még így is megér.

Hőfokát tekintve annyira nem voltam vele megelégedve. A CPU hőmérsékletét mértem, és állandóan szemmel tartom, és meglepődtem. Hiába a szinte hangtalan hűtés még játékok alatt is, a kicsike gond nélkül felkúszik 90 fokra. Átlag használat során 40-45 fok között mozog, amely még a tűrhető kategória. A 90 fokos gondot egy laptop hűtővel, és egy processzor lefojtással 75-80 fokra redukáltam le és oldottam meg.

Az akkumulátorával semmi probléma nincsen. Netezéssel én 4,5-5 órát sajtoltam ki belőle, filmnézéssel 3-3,5 és játékkal 50 percet.

Összességében pedig nagyon meg vagyok elégedve ezzel a masinával. A ma használatos összes játék elfut szinte full grafikán játszható szinten, Autocad akadás nélkül működik rajta, és kezdő szintű photoshop használatára teljesen alkalmas.
Én egy memóriabővítést ajánlanék neki, hiszen 4 GB néha megnehezíti a dolgomat. Az én hülyeségem, hiszen több alkalmazást szoktam egyszerre futtatni, de még így is szinte zökkenőmentesen veszi az akadályokat.
Ha kérdésetek van, nyugodtan írjatok.


Szerintem best buy!


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6...
2012.05.12. 00:36
Kicsit sokkalom, nekem két éve ennyiért kijött egy i5, hasonló vgaval, tudom, hogy az élményindex nem jelent semmit, de még abban is többet kapott.
két éve 240k-ért...

Ez túlárazott ennyit nem ér árban az 1600-as kijelző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hundark_lo... Cyber...
2012.05.12. 00:42
Én 210k-ért jutottam hozzá, szerintem megérte. Igazság szerint ilyen gépet akartam, és nem találtam olyan gépet, amely minden kritériumnak megfelelt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6...
2012.05.12. 00:52
utánalestem és olyan 60 euro a különbség az 1366 és az 1600-as kijelzők között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!