iPon Cikkek

Asus optikai egerek - nemcsak jobbkezeseknek

Dátum | 2017. 08. 16.
Szerző | Morte
Csoport | FŐ EGYSÉG

Tesztünkben három új Asus optikai egeret vizsgáltunk meg a kifejezetten játékosokat megcélzó ROG (Republic of Gamers) szériából. A Pugio és a Strix Evolve kétkezes egerek, olyan okos megoldásokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a balkezesek is hatékonyan használhassák őket, ugyanakkor a jobbkezeseknek is szolgálnak meglepő kényelmi funkciókkal. A Gladius II pedig, amelynek elődjével egy korábbi tesztünkben már foglalkoztunk, az Asus csúcsrágcsálója, amely hű maradt a régi formájához és felszereltségéhez, ám a belsején eszközöltek pár változtatást. Mindhárom egér ASUS Aura Sync RGB világítással rendelkezik, melynek köszönhetően minden, ezzel a technológiával felszerelt perifériánk fényeit összehangolhatjuk. A világítást és az egerek minden programozható beállítását a központosított Armoury szoftver kezeli, a rágcsálók bemutatása után ennek működésére is külön kitérünk. Asus Pugio - kicsi, könnyű, fürge A 7200 dpi-s optikai érzékelővel felszerelt Asus Pugio, amely a ROG szériában közkedvelt ókori Róma témához igazodó nevét egy rövid tőrről kapta, valóban kis méretű. Az egér hossza kb. 12 cm, és karcsú, a tenyér felé kiszélesedő formájával kényelmesen simul a kézbe. Tömege is mindössze 103 g. Kicsivel laposabb, mint az átlag egerek, de a farnak van egy kellemes íve. A dizájn többi részét a tompaszögek uralják, melyek lekerekítettek, ez modern külsőt kölcsönöz az egérnek. A high-tech formákat a hátsó rész világítása még külön kihangsúlyozza; hátulról nézve a rágcsáló minket egy sportkocsira emlékeztetett.
Elöl a két alapgomb, a nyomógombként is használható görgő és a sniper/felbontásváltó gomb található, amellyel két általunk beállított DPI értéket cserélgethetünk. A sniper gomb alatt egy kis fehér fényű LED-et helyeztek el, ami mutatja a váltógomb állapotát. A gombok alatt 50 millió lenyomást kibíró, eredeti japán gyártású Omron kapcsolók rejtőznek, ami már önmagában is a minőség jelzője, de ha ez nem lenne elég, ráadásként még két extra kapcsolót is kapunk, melyek érzékenységükben különböznek az alap kapcsolóktól, így kiválaszthatjuk a nekünk jobban tetszőt, és még lesz egy tartalékszettünk is. Nagyra értékeltük, hogy a Pugio testét összetartó csavarokat nem a csúszótalpak alá rejtették, ahogy általában a legtöbb egérnél, hanem azoktól teljesen függetlenül, külön kis gumikupakok alá bújtatták, melyeket könnyű leszedni és visszarakni (a talpakat leszedésük után általában már nem lehet olyan szépen visszaragasztani, mint ahogy eredetileg voltak). A kupakok leszedése és a csavarok eltávolítása után csak fel kell emeljük az egér burkolatát, és a mikrokapcsolók egyszerűen, rombolás és forrasztás nélkül cserélhetőek.
A Pugio kialakítása teljesen szimmetrikus, és egy okos megoldásnak köszönhetően jobb, illetve bal kézzel is egyformán jól használható. Több olyan egérrel találkoztunk már, amelyekre ráfogták, hogy balkezeseknek is kitűnő, és a formái alapján tényleg mindkét kézzel kényelemes volt megfogni ezeket, de oldalsó gombok vagy csak az egyik oldalon voltak, vagy ha mindkét oldalra raktak, akkor nagyon könnyű volt véletlenül megnyomni őket. A Pugión mindkét oldalon 2-2 gomb található, melyek borítása levehető, és helyükre egy egyszerű mágneses takaróelemet rakhatunk, kiiktatva ezzel őket, ha zavarának minket. Ezt a megoldást igen hasznosnak találtuk, az egeret kis mérete miatt ugyanis nehéz lett volna stabilan megfogni és mozgatni úgy, hogy ne történjenek véletlen gombnyomások. A gombokat egyszerű volt kipattintani, leszedni és a takaróelemet felrakni, ugyanakkor mindegyik stabilan a helyén maradt, véletlenül nem tudnak lesni. A rágcsáló mellé jár még egy kis alkatrésztartó doboz is, amibe berakhatjuk a használaton kívüli takaróelemeket/gombokat, hogy ne veszítsük el őket, és kapunk egy praktikus hordtáskát is, amibe betehetjük az egeret (vagy az alkatrésztartó dobozt, hogy ne veszítsük el azt sem). Mivel rend a lelke mindennek, ezért az alkatrésztartó dobozban külön hely lett kialakítva az extra mikrokapcsolóknak is.
A világítás erősségét és színét három zónában állíthatjuk, melyek a következők: a görgő, az egér farán látható ROG logó, illetve a rágcsáló hátsó részén és oldalán végigfutó látványos fénycsík. Ezek bármilyen színűek lehetnek, akár egymástól függetlenül is, illetve bármelyiket le is kapcsolhatjuk. (A világítás beállításait az Armoury szoftvert bemutató részben részletesen is kitárgyaljuk). A rágcsáló két oldalán található gumírozás mintázatát maja minták ihlették - ugyanezt a mintát megtalálhatjuk számos más ROG egéren és alátéten is. Ezt egy picivel csúszósabbnak találtunk, mint a hagyományos gumírozásokat, de ennek ellenére stabilan tudtunk tartani az egeret. Kisebb problémát csak az okozott, hogy a gombok alatti szabad hely, ahol alapban a hüvelykujjunkat nyugtatjuk kissé keskeny, így ha nem markoltuk erősen a rágcsálót, időnként előfordult, hogy véletlenül megnyomtuk az oldalsó gombokat. A görgő lightos, de jól érezhetőek a fokozatai, gumírozásáról ugyanaz a maja mintázat köszön vissza, ami az egér oldalán is található (díszítő elemként egyébként ez még az egér alján is megjelenik). A fő gombok útja rövid, a keménységük pont megfelelő, ami gyors, határozott kattintásokat tesz lehetővé. Az oldalsó gombokat viszont már kissé puhának éreztük, ha egy kicsivel több erőt igényelnének, az kizárná a véletlen kattintások lehetőségét. Az egér felbontása 50-től 7200 DPI-ig állítható, akár 50-es lépésenként is. Az optikai érzékelő jól teljesített a sima asztallapon is, gyakorlatilag bármilyen felületen működésre tudtuk bírni, de egy precizitást növelő szövet alátétet mindenképp ajánlanánk hozzá, amivel kiküszöbölhetjük a kis méret és a könnyű súly kombinációjából adódó esetleges instabilitási problémákat. Ezek a problémák igazából csak azoknál jelentkezhetnek, akik nagyobb felbontással és egészen kis mozdulatokkal szeretik használni az egeret, a kis felbontásnál és nagy mozdulatoknál kifejezetten előny a könnyű súly és méret.
A ROG Pugio paraméterei: Kábel: 2 m harisnyázott; aranyozott USB csatlakozóval Szenzor: PMW 3330 Felbontás: 7200 DPI Sebesség: 150 IPS Maximális gyorsulás: 30 g Alap mikrokapcsolók típusa: Omron D2FC-F-K (kínai gyártmány) Extra mikrokapcsolók típusa: Omron D2F-01F (japán gyártmány) A ROG Pugióval a következő mikrokapcsolók kompatibilisek: Az Omron D2F szériából: D2F, D2F-F, D2F-01, D2F-01F Az Omron D2FC szériából: D2FC-3M, D2FC-F-7N, D2FC-F-7N(10M), D2FC-F-7N(20M), D2FC-F-K (50M)
Strix Evolve - okos megoldások A tesztünkben szereplő másik, balkezesek által is használható egér a Strix Evolve névre hallgat, és ezzel kilóg a római fegyverekről elnevezett RoG rágcsálók sorából. Előző tesztalanyunknak, a Pugiónak a leszedhető gombok adták a különlegességét, az Evolve-nak pedig a hátrésze az, ami leszedhető és cserélhető, méghozzá két részletben: külön-külön lepattinthatjuk a jobb és bal oldalit, és lecserélhetjük a takaró elemeket, megváltoztatva ezzel az egér hátának dőlésszögét. A négy lehetséges variáció közül kettő teljesen szimmetrikus: az egyik magasabb, a másik alacsonyabb profilt kölcsönöz az egérnek, a másik kettőnél az egér háta jobbra, illetve balra dől.
Az oldalsó gombokat nem cserélhetjük le takaróelemekre, de ennél ez egérnél nincs is erre szükség. A Pugiónál ezt a kis méretek indokolták, az Evolve-nál kényelmesen jut hely az ujjaknak az egér mindkét oldalán, nem áll fent a veszély, hogy véletlenül megnyomjuk az oldalsó gombokat. Az Evolve formái egyszerűek, és elegánsak. A világítása diszkrét, a hát leghátsó részen, a takaróelemek közötti résben, és az egér hátsó felénél egy-egy csíkban látható csak fény, az is csak akkor, ha ép nem használjuk a rágcsálót, mert egyébként a tenyerünk teljesen lefedi a fényeket.
Elöl a két alap gombon kívül a szokásos, nyomógombként is használható görgő található, alatta felbontásváltó/sniper gombbal. Ez rendhagyó módon viszonylag távol, majdnem másfél centire került a görgőtől, először nem is érettük, miért, ugyanis nagyon ügyeskednünk kellett ahhoz, hogy az ujjunk hegyével meg tudjuk nyomni. Aztán feltűnt, hogy a gomb pontosan a mutatóujjunk második ujjpercének magasságában helyezkedik el, és kényelmesen meg lehet nyomni anélkül, hogy az ujjainkat fel kellene emelnünk a többi gombról. Nagyon tetszett ez a megoldás, ami valószínűleg FPS rajongóknak is bejön majd, hiszen ott a gyorsaság szó szerint élet-halál kérdése lehet. A gombnak van elég ellentartása ahhoz, hogy ne tudjuk véletlenül megnyomni (ráadásul elhelyezkedése és a távolság miatt más irányú izommozgás kell hozzá, mint a jobb klikkhez). A görgő lightos, de a fokozatai érezhetőek, csak kicsit hangos. Gumírozását ennél az egérnél is ugyanaz a maja minta díszíti, mint ami az egér oldalán is látható és érezhető.
Az Evolve aranyozott USB-csatlakozós, 2 méteres harisnyázott kábellel rendelkezik, amely érezhetően merevebb az átlagnál, eleinte a szokásosnál kicsivel többet kellett igazgatnunk, hogy ne legyen útban. Az Evolve a Pugióhoz hasonlóan a könnyebb egerek közé tartozik, tömege mindössze 100 g, a kábel merevségét ezért éreztük kissé zavarónak (egy nehezebb rágcsálót már nem tud elmozdítani a kábel). Ahogy már a Pugiónál is említettük, egy kis tömegű egér általában jobban megfelel az olyan játékosok igényeinek, akik kis felbontással és nagy mozdulatokkal használják a rágcsálót. Ennél ez egérnél azonban nem okozott gondot a kisebb, precízebb mozdulatok, és nagyobb felbontással való használat sem, mivel az egér mérete és formája stabilabb fogást tett lehetővé. Az oldalsó gumírozás mintája kicsivel sűrűbb, és térben jobban kiemelkedik, mint a Pugióé, ráadásul nagyobb felületet is borít, ami szintén a stabilitást erősíti. A cserélhető burkolatnak köszönhetően meg tudtuk találni azt a kombinációt, amely a legjobban simult a tenyerünkbe. A Sniper gomb szokatlan elhelyezését szokni kellett, de némi gyakorlás után már nagyra értékeltük ezt az újítást. Az Evolve fő paraméterei megegyeznek a Pugióéval: Kábel: 2 m harisnyázott; aranyozott USB csatlakozóval Szenzor: PMW 3330 Felbontás: 7200 DPI Sebesség: 150 IPS Maximális gyorsulás: 30 g
Gladius II - precíz fegyver A 12000 DPI felbontású Gladius II dizájnja az elődjét követi: klasszikus jobbkezes kialakítás, enyhén döntött, a tenyér természetes dőlésszögét követő formával. Újdonság, hogy a Gladius II már világítással lett felszerelve, illetve a bal oldalra kapott még egy gombot, így ott már hárommal gazdálkodhatunk. Az oldalgombok elrendezése jól átgondolt, kettő a hüvelykujj felett, a harmadik a hüvelykujj hegyénél helyezkedik el. A gombok alatt, illetve mellett marad annyi rész, amin megpihenhet az ujjunk, így minden gomb kézreesik, de nem nyomhatjuk meg véletlenül egyiket sem, és a fogásunk is stabil tud lenni. A jobb oldalon nincsenek gombok, az egér mindkét oldalán a ROG szériánál már megszokott maja mintás gumírozást találjuk. Ugyanez a mintázat köszön vissza a görgő gumírozásáról is. A három egér közül a Gladius II görgője forog a legkönnyebben, de a fokozatok ennél is érezhetőek. A görgő alatt még egy gombot találunk, amelyet pl. sniper gombként használhatunk. A Gladius II gombjai is, akárcsak a tesztünkben szereplő többi egéré programozhatóak, erről és a többi beállításról az Armoury szoftverről szóló részben írunk. A világításnak három, külön-külön is állítható zónája van: az egyik a görgő, a másik az egér farán látható ROG logó, a harmadik pedig az egér alján körbefutó csík. Ez utóbbi a leglátványosabb, mivel a fény az egér alatti felületről is visszaverődik, és finoman körbeöleli az alját.
A Gladius II felszereltsége hasonlóan gazdag, mint az elődé. Jár hozzá egy hordtasak, egy matrica, két lecsatolható kábel, melyek közül az egyik harisnyázott és 200 cm hosszú, a másik 100 cm-es és harisnyázás nélküli. Kapunk két extra mikrokapcsolót is, melyeket hasonlóan egyszerűen lecserélhetjük, mint a Pugiónál. Ennél az egérnél is örültünk, hogy a csavarok nem a talpak alá tették, hanem külön helyet kaptak, könnyen leszedhető és visszarakható takaró elemekkel (az elődnél még a talpak alatt voltak). A Gladius II Omron D2FC-F-K(50M) mikrokapcsolókkal van felszerelve, a mellékelt 2 extra kapcsoló pedig Omron D2F-01F típusú. Mindegyik mikrokapcsoló 50 millió leütést bír ki. Csak összehasonlításképpen: az előd 20 millió leütésre hitelesített kapcsolókkal volt felszerelve.
Az egér alján található egy kis kapcsoló, amely a levehető kábel rögzítésére szolgál, ha jól bepattintottuk a kábelt a helyére, akkor a gomb elhúzása nélkül nem lehet levenni. A kábel bedugásakor nem igazán éreztük, hol van az a pont, ahol teljesen bepattan, a gombot ezért indikátornak használtuk. A Gladius volt az első olyan egér a világon, ami támogatta a 2000 Hz-es polling rátát, ezért kicsit meglepődtünk, amikor láttuk, hogy a Gladius II-nél ez az érték csak 1000 Hz-ig állítható. Ettől persze ez még egy nagyon jó egér. Az 12000 DPI-s optikai szenzor felbontása pl. lehetővé teszi, hogy egy 4K-s kijelzőn az egérkurzort gyorsan és fáradtság nélkül átterelhessük: az egeret ehhez kevesebb mint 2,54 cm-el kell csak elmozdítani. Az előd a kitűnő minőségű Avago ADNS-3988-as optikai szenzorral volt felszerelve, az utódba egy Pixart PMW 3360-as került, ami hasonlóan kiváló tulajdonságokkal rendelkező csúcskategóriás szenzor, melynek köszönhetően a Gladius II precízen, és megbízhatóan működik minden helyzetben.
A Gladius II paraméterei: Kábelek: 2 m-es, harisnyázott és 1 m-es, harisnyázás néküli; mindkettő arany csatlakozókkal Szenzor: Pixart PMW 3360 Felbontás: 12000 DPI Tömeg: 110g Sebesség: 250 IPS Maximális gyorsulás: 50 g Alap mikrokapcsolók típusa: Omron D2FC-F-K(50M) (kínai gyártmány) Extra mikrokapcsolók típusa: Omron D2F-01F (japán gyártmány) A ROG Gladius II-vel a következő mikrokapcsolók kompatibilisek: Az Omron D2F szériából: D2F, D2F-F, D2F-01, D2F-01F Az Omron D2FC szériából: D2FC-3M, D2FC-F-7N, D2FC-F-7N(10M), D2FC-F-7N(20M)
Az Asus perifériák programozásához és beállításaihoz az Armoury nevű központosított szoftver használatos, melyet a gyártó oldaláról tölthetünk le. Tesztünkben a teszt ideje alatt legfrissebb, 1.02.06-os verziót nyüstöltük. A szoftverben 7 külön fül található a különböző beállításokhoz, vegyük ezeket sorra! A Macro rész alatt vehetjük használatba az Armoury egyszerű makró szerkesztőjét, amelyben lehetőségünk van beállítani a gombnyomások közötti késleltetés mértékét, és azt is, hányszor kerüljön végrehajtásra az adott makró. Makróinkat exportálhatjuk és importálhatjuk is. A program a tesztünkben szereplő egereket egyszerre is képes volt kezelni, így a Sync résznél ki tudtuk próbálni az ASUS Aura Sync RGB funkciót is, amelynek segítségével a támogatott perifériák világítása összehangolható. Pulzáló, statikus és színváltó beállítások közül választhatunk, illetve egy mozdulattal ki is kapcsolhatunk mindent. Itt is megtalálhatjuk ugyanazt az RGB színválasztó palettát, amely az egyes egereknél külön-külön is megjelenik. Szinkronizált világítás esetében sajnos arra nincs lehetőség, hogy az egereken egyedileg kikapcsoljunk egy-egy zónát, ilyenkor mindig minden fény világítani fog teljes pompájában. Amikor a színeket szinkronizáljuk, az egyedi beállítások nem lesznek elérhetőek egyik szinkronizált eszköznél sem, legalábbis a három összehangolt világítású egérnél ez történt. A színbeállításoknál ez teljesen logikus, de azt nem értettük, hogy a többi beállítási lehetőség, aminek nincs köze a világításhoz (gombok, felbontás stb.) miért került letiltásra. A teszt ideje alatt sajnos nem volt nálunk a három egéren kívül más Aura Sync-es termék, hogy leteszteljük, hogy különböző periféria kombók, pl. egy billentyűzet és egy egér is így viselkednek-e, vagy csak az azonosak. Az átlag felhasználó rendszerében általában nincs három egér egyszerre, a teszt ebből a szempontból kissé mesterséges, de ha más kombókkal is ugyanígy viselkedik a szoftver, akkor, jó lenne, ha ezt kijavítanák, mert bekapcsolt Sync mellett így körülményessé válik a többi beállítási lehetőség használata. A Stats rész alatt a Record gomb megnyomása után különböző statisztikákat követhetünk nyomon, úgy mint a jobb és bal kattintások száma, a percenkénti akciók száma, és az egér által megtett távolság cm-ben. Ez a rész egyelőre teljesen kiforratlannak tűnt, a jobb és bal kattintások számán kívül semmit sem mutatott rendesen, ráadásul az Evolve-nál egyáltalán nem működött. A másik két egérnél a távolságmérő időnként negatív értéket mutatott, a percenkénti akciók száma pedig 0 maradt, hiába nyüstöltük több percen keresztül a rágcsálókat.
A Buttons rész alatt programozhatjuk be a gombokat: egér- és billentyűzetfunkciókat, makrókat, multimédiás parancsokat és Windows gyorsbillentyűket rendelhetünk hozzájuk. Az Armoury régebbi verzióihoz képest újdonság, hogy az egereket már külön felül és oldalnézetből is láthatjuk, ami könnyebbé teszi az eligazodást a gombok között. Mindhárom egér minden gombja külön programozható, csak a bal kattintásért felelős gombot nem állíthatjuk át, ami a balkezes egereknél hiányosságnak számít. A legtöbb programozható egérnél az átállítás tiltása érthető, mert problémát okozhat, ha az egyszeri felhasználó nem gondolkodik előre, és egyszer csak azon kapja magát, hogy nem tud mivel bal kattintást végrehajtani, ami igen kínos lehet nemcsak a további egér beállítások, de az operációs rendszer működtetése szempontjából is. Értékeljük, hogy az ASUS igyekszik minket magunktól megvédeni, de jobban örültünk volna, ha legalább a kétkezes egereknél engedélyezi ezt a beállítást. Vannak olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználó ne zárja ki magát a balkattintások csodálatos világából, pl. csak akkor kell engedélyezni az átállítást, ha más gombhoz már hozzárendeltük a bal klikket. (A Razer szoftverében láttunk erre egy elegáns megoldást, ott egyetlen gombnyomással felcserélhető a jobb- és bal kattintás).
A Performance rész alatt találhatóak a teljesítménnyel kapcsolatos beállítások. Itt adhatjuk meg a két felbontást, amelyek között a sniper gombbal váltani lehet, és itt kapcsolhatjuk ki és be az angle snappinget (automatika, amelynek feladata, hogy az egérkurzor vízszintes és függőleges mozgásait kiegyenlítse, egyenletesebbé tegye; játékoknál célszerű kikapcsolni). A polling rátát mindhárom egérnél 125 és 1000 Hz közötti értékre állíthatjuk. Gyorsítást és lassítást is beállíthatunk (játékoknál nem célszerű ezeket használni). Újdonság, melyet az Armoury régebbi verzióiban még nem láttunk, hogy beállíthatjuk a gombok válaszidejét: 4-32 ms közötti értékek közül válogathatunk. A Lighting rész tartalmazza a világítással kapcsolatos egyedi beállításokat. A több kivilágítható zónával rendelkező egereknél külön-külön, vagy egységesen is beállíthatjuk a zónákat. A statikus fények mellett számos effekt közül választhatunk, a szokásos pulzáló (Breathing), és színváltós (Color Cycle) mellett van olyan beállítás, amelynél az egér a gombnyomásainkra reagál (Reactive). A Wave beállításnál a színek hullámszerűen, szivárványosan vonulnak végig a rágcsálón, valóságos színorgiát képezve, a Cometnél pedig úgy fut végig az egyszínű fény az egéren, mint a profi figyelmeztető fényjelzések a szirénákon, lámpákon (vörösben különösen jól mutat, főleg a Gladius II-n, igazi sci-fis hangulata van). Ez utóbbi effektnél megadhatjuk a fény mozgásának irányát is. A tesztben szereplő egerek közül a Gladius II és a Pugio tudja a fenti összes fénybeállítást, a Evolve világítása csak egy zónából áll, nála a Wave és a Comet opciók hiányoznak. A fényerőt mindhárom egérnél 5 fokozatban állíthatjuk. A Calibration rész alatt idomíthatjuk az egeret a felülethez, amelyen használjuk. Az előre beállított válaszható lehetőségek között szerepel néhány ASUS egérpad, illetve választhatunk általános szövet, műanyag, üveg, vagy fém alátéthez tartozó beállítást. Lehetőség van manuális kalibrálásra is. Itt állíthatjuk be a LOD mértékét is, alacsonyra, közepesre vagy magasra. (LOD - Lift off distance, az a távolság, ahonnan az egér felemelésekor a szenzor kikapcsol).
Az ASUS egereiben most sem kellett csalódnunk, három különleges, minőségi darabot vizsgálhattunk. Nagy pirospont jár az Asusnak, amiért a legtöbb egérhez alternatív mikrokapcsolókat is ad, és még nagyobb azért az okos és talpkímélő megoldásért, amelynek köszönhetően ezek az új a rágcsálók a tappancsok rombolása nélkül is szétszedhetők, ami nemcsak a kapcsolók cseréjénél, de a tisztításnál is jól jön. A balkezesek nincsenek a perifériák terén elkényeztetve, pedig ők teszik ki az emberiség kb. 12%-át (és Csubakka is balkezes). Kevés olyan minőségi egér van a piacon, amellyel valóban elégedettek lehetnek - a Pugio és az Evolve ezek közé tartoznak. Nagyra értékeltük azokat az ötletes megoldásokat, amelyeknek köszönhetően a balkezesek is kényelmesen használhatják ezeket a kitűnő rágcsálókat. A Gladius II is elnyerte tetszésünket, valóban méltó utódja lett a híres elődnek, még jobb szenzorral, még tartósabb gombokkal, és ráadásul gazdag felszereltsége is megmaradt. Annál nagyobb csalódás volt viszont számunkra az Armoury szoftver legújabb verziója (1.02.06), amelyben a legfontosabb funkciók jól működtek ugyan, de belefutottunk félkész, illetve kiforratlan részekbe is. Jó lenne, ha ezeken minél hamarabb javítanának, különösen a bal gomb programozhatósága lenne fontos a balkezesek számára is használható egereknél.
ASUS Gladius II
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. MastR
2017.08.16. 16:08
Nekem Asus Strix Claw volt egészen addig, míg a görgő fogaskereke el nem tört. Gagyi műanyag alkatrész, talán 1 mm sincs. Vajon ezekben is olyan van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. macman507
2017.08.16. 21:05
Nem kicsit másolják a Roccat dizájnját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. katt777
2017.08.16. 21:40
Hát, a Logi G600 42 funkcióra programozható gombjai többet segítenek játékokban, mint az RGB világítás, az hót ziher. Pedig abban is van. Mindezt 22000Ft-ért kaptam meg, miközben ennél jóval drágábban árulnak gagyit... ASUS amilyen minőséget képes néha előállítani, olyan gagyit is. A Strix billem pl. pöpec, na az is kb. 2/3-ába került a drágább és kisebb tudású billeknek. Ilyen egereim sosem lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zaiko
2017.08.16. 22:33
Cserélhető mikrokapcsoló. Beszarás Kábelt miért nem adnak pluszba?
Egyébként nagy ötlet. Nem kell forrasztani. Amúgy aki D2F-01F mikrokapcsolóra vágyik, hardveraprón van egy srác aki árulja... Párban 2-300 ft asszem postával... De én speciel nem ajánlom. Eszméletlen puha. Egy pillanatra megfeledkezel, és már meg is nyomtad... Én szeretem rajta tartani az ujjam a gombon, hát ezen nem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nanotek
2017.08.17. 03:13
Asus? Egér? Miva' ? Ingyen se kéne. Egér esetében Razer, viszont más perifériájuk garantáltan gagyi lesz. Szóval, ja.. Asus meg maradjon inkább monitor meg lap gyártónak, jó napot kívánok. Ott a baj, hogy nagyobb piacot akarnak lefedni, bérgyártókkal. Nem fog menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. GodIikE nanot...
2017.08.17. 10:14
egeret nem vertem még szét olyan rövid idő alatt mint az imperatort.

1 év után nem mozgott vízszintesen, persze az elején kocogtatás megoldotta, de amikor egy 75 perces DOTA meccset vitt el akkor kicsit jobban meg kocogtattam.
Gari persze bukó, a törés miatt, de nem is gond mert a cég is szublimált akitől volt anno.
Viszont ironikus hogy kölcsön nagát használok azóta is
Viszont vicces hogy azt is kocogtatnom kell kb majdnem mióta használom. Bár nagyon ritkán akad meg.
És nem szeméttelep az egérpadom, + nem is a hamutálban egerezek.

persze amikor ismerős hallotta a történetet akkor csak nevetett és megjegyezte hogy neki már nem az első járt így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zsaciku nanot...
2017.08.17. 10:31
Vilag eletemben razer egereket hasznaltam, kivetelel nelkul mindnek lett vmi baja 1 even belul. Legtobbnek duplaklikk problemaja volt, de az konnyen javithato, viszont az uj diamondbackemnek mar a gorgoje romlott el, sajna tul sok WD40et hasznaltames javithatatlanna valt, szal szetvertem kalapaccsal Utana mar csak 1 razer abyssust vettem, de o is viszonylag hamar megadta magat, pedig nem bantalmazom az egereimet (a razer bill eleg jol birja az uteseket). Szoval attertem logitechre es remenykedem, hogy jobb lesz.
Egyebkent nem 1-2 egerrol van szo, megfordult nalam: Diamonback (2005os), deathadder 3db is, naga hex, abyssus, abyssus v2, abyssus v3, diamonbback 2015
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thestock Zsaci...
2017.08.17. 10:46
Ha ennyi egerem menne tönkre ebből a márkából már rég más után néztem volna. Nekem pár hete ment tönkre az egerem,és visszatértem a régi nagy kedvenchez, a Microsoft IntelliMouse 1.1a-hoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zsaciku thest...
2017.08.17. 14:33
Hát igen, de mentségemre szóljon, hogy a teljesítményükkel nagyon meg voltam elégedve
Asustól csak laptopom volt, viszont az minősíthetetlen, szóval ott rögtön megfogadtam, hogy soha többé nem veszek semmit ami ASUS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kogeru
2017.08.20. 18:44
Vicc az egész. Nekem évekig csak tescoban vásárolt noname egereim voltak, 900-2000 forint körüliek, volt amelyik 2-3 évig bírta gond nélkül, semmi probléma nem volt vele. Mostmeg 1 éven belül a második "gémer" egeret veszem és alig van meg 1 hónapja, néha néha ugrál egyet az egér..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. R3LaX123
2017.08.21. 03:10
Fura, hogy itt mindenki 2 naponta 3 egeret cserél
Emlékszem, CoD4 megjelenését követően (2007 ha jól rémlik) vettem egy G9-et (meg hozza egy Razer Exactmat patkánypadot, ami azóta is használatban van).
Az az egér kapott mindent. Volt, hogy egy nap vagy 15X basztam bele az asztalba. Így visszagondolva, kb 2 hétig se kellett volna bírnia szegénynek. Ennek ellenére 2014-ig bírta. Csak a bal klikk makkant meg, vagy érzékelt vagy nem. Azóta egy Roccat pure opticalt nyüstölök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy
2017.08.21. 21:36
Én ugyan nem vagyok Gamer, de volt már pár egerem nekem is.
A meglátásom az, hogy még gyártó típus azonos termékeknél is elég nagy tud lenni a szórás.
pl.: vettem 3 ugyan olyan Logitech egeret és mindegyik kicsit más volt.
az egyik szuper halk a másik karakteres nyomáspontokkal a harmadik mindenben űber gagyi
Volt nekem is asus, de a dizájnon kívűl más pozitívat nem nagyon tudok mondani.

Jelenleg egy Logitech MX Master-t nyúzok kb fél éve, de eddig mindent tökéletesen megcsinál.
Egyetlen egy negatívuma, hogy az oldalsó görgő baromi érzéketlen mikor megmozdítom, de utána (a szoftver miatt) már hiper érzékeny, de hangerő álogatásra programoztam így nem olyan zavaró.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!