iPon Cikkek

Asus PB278Q: a PLS paneles óriáskijelző

Dátum | 2012. 10. 24.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A tajvani székhelyű cég nagy lendületet vett a prémium paneles kijelzők gyártásában, hiszen egymás után jelennek meg jobbnál jobb monitorai. Elég, ha az olcsóbb szegmensben debütált VS229H és VS239H modellekre, vagy az otthoni képszerkesztési munkára szánt PA246Q és PA248Q típusokra gondolunk. Ezúttal az Asus 27 inches PLS paneles kijelzőjének, a PB278Q-nak szenteljük a figyelmet, mely a Samsung-nak állít konkurenciát. A PLS panel ugyanis a Samsung saját fejlesztése, melyről korábban már jó tapasztalataink voltak (Samsung S27B970D). Bár erről még nincsenek pontos információk, a két monitorban nagy valószínűséggel ugyanaz a panel teljesít szolgálatot, ezért mi is kíváncsiak voltunk, hogy az új fejlesztés hogyan teljesít, ha az Asus köntösébe bújtatják.

Mielőtt még megismerkednénk a monitorral, tekintsük át a fontosabb adatokat, melyeket a következő táblázatban foglaltunk össze:


Egy megjegyzés még a tesztelés előtt: a monitor rendes prémium panelt használ, ezért a tesztelés során a szokásos TN paneles tesztjeinkhez képest hol szigorúbb szemmel, hol engedékenyebben fogjuk vizsgálni. Ez csak a látószögek és válaszidő elemzését érinti, a többi szempont változatlan. A prémium paneles monitorok látószögei ugyanis sokkal jobbak, mint TN-es társaiké, viszont a sebességük meg valamivel lassabb. Minden esetben a többi prémiumhoz megy majd a viszonyítás.

Asus PB278Q


A monitor a cég élvonalbeli kijelzőihez tartozik, méreteit tekintve pedig különösen nagy érdeklődésre tarthat számot, hiszen a 27 inches prémium kijelzők tábora egyelőre még nem túl széles. De lássuk, mivel találjuk magunkat szembe, ha kibontjuk a monitor dobozát.


Ami a küllemet illeti, egy hagyományos formatervvel számolhatunk. A szögletes, matt fekete káva már önmagában is azt sugallja, hogy egy komoly monitorral ülünk szemben, és ez esetben a vékony, csillogó műanyagoktól sem kell tartani, mert az anyagminőség is jó.


A készülék menügombjai a káva alján, a jobb oldalon vannak. Szerencsére nem kockáztattak, és a könnyebb kezelhetőség érdekében érintőgombok helyett nyomógombokat alkalmaztak. Ezek minőségével és nyomáspontjával is meg voltunk elégedve, a gombok közti távolság pedig a könnyű kitapintásban segített nekünk. Megvilágítást ugyan nem kaptak, de a káván lévő fehér feliratok még szürkületnél is jól olvashatók voltak. A monitor gyorsgombokkal is rendelkezik, amik a könnyebb kezelést segítik. Egy a képprofilok előhívásáért felel (hosszan tartva automatikus kalibráció a VGA bemenetnél), egy a QuickFit rácsozásért, mellyel még később foglalkozunk. Továbbá a hangerőszabályzás, fényerőszabályzás, valamint a bemenet váltás funkció is kapott egy-egy gyorsgombot. A részletekre is gondoltak, mert az állapotjelző lámpa fényeit letilthatjuk a menüben, ha akarjuk, de mivel nem voltak zavaróak, nem éreztük szükségét ennek.


Lássuk a készülék állványát. A monitorhoz egy nagyon masszív talapzat jár, ami az összes konfigurációs lehetőséget támogatja, amit csak kitaláltak eddig. Mivel a talp egy súlyos példány, nem lepődtünk meg rajta, hogy kellően stabilan megtartotta a panelt, ezért inogástól sem kellett tartanunk. Az állvány +/- 60 fokban fordítható oldalirányba, ami jól jön, ha a monitort egy társaságban szeretnénk használni. A talapzat a magasságállítást is támogatja, melyre egy 12cm-es tartományban képes, de a beállított magasságot már nem lehet rögzíteni. A panelt előre 5 fokban, hátrafelé 20 fokban lehet megdönteni, ez egy megfelelően széles tartomány. A kijelző a porté módot is támogatja, csak kár, hogy a menüt nem lehet vele együtt elforgatni. Forgatás közben az állvány ideális ellentartással reagált, ezért könnyen és pontosan tudtuk beállítani. Apróság, de jó tudni, hogy amikor visszatérünk a vízszintes beállításhoz, akkor a panel tökéletesen visszaáll a vízszintes helyzetbe, ezért korrigálnunk sem kell.


A monitor állványa tehát egy igazi mindenes. Ha mégsem szeretnénk élni a lehetőségeivel, akkor jó tudni, hogy a fali állványokat is támogatja a PB278Q, mégpedig a VESA 100 szabványú példányokat. Ami a video bemeneteket illeti, a kijelző rendelkezik egy DisplayPort-tal, egy HDMI-vel, egy Dual-Link DVI-vel, és még a VGA bemenet sem maradt le róla. A monitornak beépített hangszórói is vannak. Ezek normál hangerővel, és elfogadható minőségben, de némileg a középhangokra koncentrálva szólaltak meg. Hátul egy fejhallgató kimenet is helyet kapott, csak kár, hogy ez nem egy kényelmesebb helyre, például oldalra került. A készüléket audio bemenettel is felszerelték, azért, hogy a hangszórók külső forrásból is meg tudjanak szólalni. A kijelző egyéb extrákkal, például kártyaolvasóval vagy USB elosztóval nem rendelkezik. A kellékek közt minden szükséges vezetéket megtaláltuk (DisplayPort, HDMI, DVI, VGA, audio kábel, tápkábel), ezen kívül már csak egy üzembe helyezési útmutatóra bukkantunk.

OSD


Nézzük, mit találunk a menüben. A szép és átlátható OSD-ben az alapvető képbeállítások mellett a különlegességeknek is jutott hely.


Képprofilok

Ami a képprofilokat illeti, a monitor legfontosabb sémája az sRGB, mert ez garantálja a legpontosabb színvisszaadást a fotósoknak. Az AdobeRGB ezúttal nem található meg a monitorban, mert a kijelző csak az sRGB színteret képes lefedni. Hogy milyen mértékben, az mindjárt kiderül. A készülék további profiljai a Standard, ami általános használatra van, valamint a Scenery és Theater, melyeket fotók nézegetésére és filmek megtekintésére fejlesztettek ki. A képprofilokat egyenként felülírhatjuk, vagy visszaállíthatjuk az eredeti állapotukba, ezen kívül a menüben egy egyedi profilt is elmenthetünk. Most lássuk, vajon a beépített képprofilok mennyire pontosak:

StandardsRGB
A kijelző képprofiljai közül nekünk egy kivételével mind tetszett, és még pontosságra sem rugaszkodtak el túlságosan a valóságtól. A monitor képe gyárilag a kékes színek felé húzott, de ez volt az egyetlen komoly színprobléma, amit korrigálnunk kellett. Jóval kisebb gond, hogy a fényerőt soknak találtuk, de ez amúgy is egyén és környezetfüggő. Munkára és általános felhasználásra a Standard profil tökéletesen megfelel, hiszen az avatatlan szem egyébként sem képes észrevenni az enyhén kékes árnyalatokat.

SceneryTheater
A színező profiloknak (Scenery, Theater) teltebb színük volt, ezért látványosabb képet varázsoltak a kijelzőre. Fotók nézegetésekor nekünk nagyon tetszett a Scenery profil, de a Theater már túlzásba vitte a kékesítést, mert a kijelzőnek már alapból volt egy kékes árnyalata. Még egy észrevételünk van a színező profilokkal kapcsolatban. Az utóbbi két profilt csak jó minőségű képek, videók esetén vegyük elő, mert felerősítik a tömörítési hibákat, de ha ez adott, akkor a Scenery esetében remek élményben lehet részünk. Ami a mérési eredményeket illeti, a profilok nem a pontosság megtestesítői, de nem is erre születtek. Ám ahhoz képest, hogy náluk a látvány az elsődleges, az átlagos delta E tanúsága szerint a monitor még ezekkel is viszonylag jó eredményt tud elérni.

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
A kalibráció során célunk ezúttal is a 120cd/m^2 fényerő, 2,2-es gamma és 6500K színhőmérséklet elérése volt. A beállítás során a User profilból indultunk ki, korrigáltuk a kontrasztot, majd a színhőmérsékletet, végül elkészítettük az egyedi ICC profilt a monitorhoz. A bal oldali grafikon azt az eredményt mutatja, hogy már csupán a képbeállítások tökéletesítésével is sikerült nagyon jól megközelíteni a célértékeket. Az átlagos delta E olyan szintre csökkent, hogy nem volt szemmel látható különbség a monitor színei és a célértékek közt. Az egyedi színprofil betöltésével pedig már szinte tökéletesre tudtuk finomítani a monitor színeit.

A tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy a gyári profilok egyáltalán nem rosszak, de a monitornak kell némi korrekció a színhőmérsékletet illetően.

A tesztpéldány végleges beállításai

Képminőség

Ahogy a teszt elején említettük, a monitorban a Samsung PLS panelje található meg, ami egy IPS panel származék, annak minden előnyével és hátrányával együtt. A kettejük közti különbség az, hogy az új PLS panel esetében nagyobb világosság érhető el kisebb áramfelvétel mellett. A monitor képminőségével elégedettek voltunk, színei élénkek voltak, szemből még a fekete is kellően sötét volt. A színátmenetek is szép egyenletesek voltak, csak a különleges színező profiloknál (Scenery, Theter) láttunk kisebb sávosodást. A kontrasztskálán egy kivételével minden elem látható volt: a világosak tökéletesen megkülönböztethetők voltak, a sötét szürkeárnyalatok közül pedig egyedül a legsötétebb olvadt bele a fekete háttérbe. A monitornak megfelelően nagy fényerőtartaléka van, a félig tükröződő panelen napsütésnél sem volt gond az olvashatósággal. A tesztpéldányunkon a megadott beállítások mellett 280 cd/m^2 fényerőt mértünk egy fehér képernyőn. A szemkímélő használat érdekében a monitor fényerejét 54 cd/m^2 értékig tudtuk lecsökkenteni, ami már egy teljesen sötét szobában is egy kellően alacsony érték.

A digitális bemenetek képe tűéles, és a hibátlan szövegmegjelenítés érdekében jobb is, ha ezeknél maradunk, mert a VGA képe némileg gyengébb. A video bemenetek egyforma képbeállításokat használnak, ezért nincs lehetőségünk eltérő képet beállítani rajtuk. A bemenetek közt automatikus jelváltás van, ezért ha valamelyiken megszűnik a video jel, akkor a kijelző magától átkapcsol, ami kényelmes, de néha zavaró. A szövegmegjelenítéssel kapcsolatban még érdemes megemlíteni, hogy a kijelző 2560*1440-es felbontással rendelkezik, ami a rosszabb szeműeknek már sok lehet, nagyon kicsik a képpontok.

2560 X 14401920 X 10801280 X 7202560 X 14401920 X 10801280 X 720
Ha pedig már a felbontásnál tartunk, akkor vizsgáljuk meg, hogyan tárta elénk az alacsonyabb felbontásokat a kijelző. A PB278Q interpolációs képessége csodálatos, számos képméretet találtunk, amiben a kijelző szövegolvasásra is alkalmas. Kitűnő képminősége miatt erre az 1920*1080, 1280*720, 1280*1024, 1280*960 és 1024*768-as felbontások egyaránt megfelelnek. Egyedül az 1152*864 bizonyult gyengébbnek, itt csak átlagos képminőséggel számolhatunk. Az 1680*1050, 1440*900 és 1280*800-as képméretek is nagyon szépek voltak, de a monitor nem ismerte a 16:10-es képarányt, ezért ezeket torz módon jelenítette meg. Az 1280*1024-et pedig a 4:3-asokhoz vette, és függőlegesen kicsit összenyomta. A választék viszont még ezek hiányában is bőséges. A képarány kezelés a Full, 4:3 és 1:1 módokra terjed ki, a HDMI bemeneten pedig az OverScan is a rendelkezésünkre áll. A képarány kezelés intelligens, elég volt egyszer átkapcsolni, onnantól mindig tudta a monitor, hogy mit kellett alkalmaznia.


Mivel egy prémium panelnél a széles látószögek már eleve adottak, ezt egy alapvető tényként kezeljük, és innentől kezdve már csak az apró részletekre és hibákra koncentrálunk. Ha nagyon szigorú szemmel vizsgáljuk, akkor a kijelzőn oldalról és függőleges irányban is látható némi kontrasztcsökkenés, de nem vészes mértékben. A színek fejünk mozgatásával csak alig változtak meg. A képernyő oldalról leheletnyit kékes tónust kapott, ami a rendes nézési tartományra még nincs hazással, és csak akkor látszik, ha extrém szögből nézzük a monitort.

Ezek után megnéztük a háttérvilágítás egyenletességét, majd az eltérésekről egy táblázatott készítettünk. A homogenitást egy fehér képernyőn néztük meg, a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.


A kijelző ledes háttérvilágításának fényerejét sikerült jól eloszlatni. A mérések alapján csak a képszéleken volt minimális sötétedés, amit már szemmel nem lehetett észrevenni. Az IPS panelekre, így a PLS panelekre is jellemző bársonyos fénylés viszont megvolt. Ez egy technológiai korlát, ami minden hasonló panelnél jelen van, csak az nem mindegy, hogy milyen mértékben. Ez halvány szürkésedés formájában jelentkezett, ezért csak kevéssé volt zavaró. A jelenség egyébként szürkületnél látható a legjobban egy teljesen fekete képernyőn, és a fekete színre van hatással. Ha nem teljesen szemből nézzük a monitort, akkor a fekete szín szürkének látszik.

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
A monitor 5ms-os válaszidővel rendelkezik, amit gyorsítással sikerült elérnie a gyártónak. A gyorsítás mértékét mi állíthatjuk be, ezt a menüben Trace Free néven találjuk meg. A kijelző sebessége teljesen rendben van, ezért felesleges durvább gyorsítás alkalmazni, a maximális értéken ugyanis már túlvezérlési hiba is látható, színes elmosódás formájában. A gyári közepes értéken csak minimális túlvezérlési hibát láttunk, ezért érdemes meghagyni ezt. Játék közben a bemeneti késés is elég alacsony volt, úgy éreztük, mintha egy TN paneles monitoron játszottunk volna, ami egy prémium paneles monitortól kiváló eredmény.

 

 

 

Asus PB278Q


Az Asus legújabb prémium kijelzőjében nem csalódtunk, mert a tőle elvárt magas színvonalat hozta. Éppen ezért csak apróságokat tudunk felhozni ellene. A PLS panelnek gyönyörű színei voltak, ráadásul a monitor a szép látványt képes volt egészen nagy szögben megtartani. Szemből nézve a fekete színnel is elégedettek voltunk, és a kijelző a szürke sötétebb árnyalatait is viszonylag jól megkülönböztethetően tárta elénk. A PLS és IPS panelekre jellemző kifényesedés sem olyan zavaró, mint a technikailag gyengébb monitoroknál, mert a sötét képernyőn lilásodás és kékesedés helyett csak szürkésedést láttunk. A monitor háttérvilágítása is jó, csupán halvány egyenetlenségeket láttunk rajta, és azt is csak elvétve. Sötét környezetben ez egy különösen fontos tényező. A fent említett pozitívumok mind a mozizás élményét garantálják, de lássuk a negatívumokat is. A képminőséggel kapcsolatban egyesek kifogásolhatják, hogy a kijelző nem képes az AdobeRGB színtér megjelenítése. A monitor ráadásul gyárilag az sRGB-t is csak átlagos pontossággal tudta, mert színei enyhén a kékes árnyalatok felé húztak. Ez önmagában még nem probléma, és a gyártásból eredő szórásnak is betudhatjuk, de cserébe nem ártott volna, ha a kijelzőket egyenként bekalibrálnák még az eladás előtt. Ennek hiányában ezt nekünk kell megtenni, de ha nem ragaszkodunk a tökéletes pontossághoz, akkor a színekkel játszó profilokkal még mindig boldogok lehetünk. Örömmel jelentjük, hogy ezúttal egy olyan prémium paneles monitorral gazdagodtunk, mely játékra is alkalmas. A sebességgel és az input laggal sem volt probléma, olyan élményben volt részünk, mintha egy TN paneles monitoron játszottunk volna. A készülék remek interpolációs képességének hála az alacsony felbontások is kitűnő minőségben nézhetők, extraként pedig az 1:1 pixelpontos megjelenítést is támogatja.

A kijelző küllemre és anyagminősége is méltó a belbecshez, ráadásul még a készülék masszív állványára sem lehet panaszunk, ami számos konfigurációs lehetőséggel rendelkezik. A video bemenetek széles repertoárjában a DisplayPort, a HDMI és a Dual-Link DVI is megtalálható. Hiányosságnak a PIP/PBP, az USB elosztó és a kártyaolvasó hiányát róhatjuk fel neki (főleg utóbbi nem ártana, ha már fotós monitorral van dolgunk). Helyette QuickFit rácsozás van, ami a nyomtatást segíti, és beépített hangszórók, melyek esetenként még jól jöhetnek. A kellékekkel nagyvonalúan bántak, a kábelek közül minden fontosabb megtalálható a dobozban (DisplayPort, HDMI, Dual-Link DVI, VGA, audio).

A monitornak elég baráti ára van (nagyjából 150 ezer forint környékén alakul), ezért valódi konkurenciája a Samsung S27A850D-nek, amit csak magasabb áron szerezhetünk be (kb. 185 ezer Ft), igaz, cserébe többet is tud. A monitorok képminősége nagyon hasonló, állványuk szinte megegyezik, a kijelzők csak szolgáltatásban különböznek egymástól. A Samsung ugyanis kártyaolvasóval, USB hub-bal, fénymérő- és mozgásérzékelő szenzorokkal is rendelkezik, melyekről az Asus esetében le kell mondanunk. A Samsungnál ott a 3 napos pixelhiba garancia, bár az Asus estében is számolhatunk egy egyéves ZBD (nulla világos pixel) garanciával. A látványos képprofilok, a beépített rácsozás, hangszórók, és az alacsonyabb ár viszont az Asus felé billenthetik a mérleget.
Vásárlás: Asus PB278Q
Hivatalos honlap

Ha a 27 colos prémiumoknál megszokott 170-180 ezer forintos ársávban keresgélünk, akkor ott van még a Dell U2711 és a Fujitsu P27T-6 IPS típusa, melyek ugyanazt a H-IPS panelt használják, és az AdobeRGB színteret is lefedik. A Dell monitorában van USB elosztó, kártyaolvasó és PBP mód, valamint a régebbi eszközökhöz való komponens és kompozit video bemeneteket is megkapjuk. A Fujitsu extrái a beépített hangszórók, az USB elosztó, és a remekül működő automatikus fényerőállítás. Hogy ezekből melyik fontos, azt már a felhasználónak kell eldöntenie. Akinek szüksége van a nagyobb színtérre, de nem játszik sokat, a Dell vagy a Fujitsu kijelzőjét érdemes hazavinnie, a játékos kedvűeknek inkább az Asus vagy a Samsung kijelzője ajánlott. Olcsóbb alternatívának a Samsung S27A650D, az LG IPS277L (cikkünk hamarosan érkezik róla) vagy a BenQ EW2730V típusokat ajánljuk, ezek már 80-95 ezer forint környékén megkaphatók.

ASUS PB278Q

A monitort az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönjük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Emberfej
2012.10.24. 11:15
Ha egymás mellé van téve egy ips és egy pls szabad szemmel észre nem veszed a különbséget, csak ha nekiállsz méregetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. LechooEdy
2012.10.24. 15:18
Nyilván nem viccből kerül ennyibe, nem lehet olyan csúnya!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zodiac83
2012.10.24. 16:40
A PLS nem a SAMU teszkósított IPS panele?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. wolkew
2012.10.24. 17:16
DELL U2713HM kb ugyanennyibe kerül. Miért is válasszam ezt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. StevyXIX zodia...
2012.10.24. 22:26
"Plane Line Switching (PLS)

A new technology developed by Samsung is Super PLS, which bears similarities to IPS panels and touts improved viewing angles and image quality, increased brightness and lower production costs. PLS technology first debuted in the PC display market with the release of the Samsung S27A850 and S24A850 monitors in September 2011."
http://en.wikipedia.org/wiki/TFT_LCD#Plane_Line_Switching_.28PLS.29

Elvileg nem lehet egy rossz darab, de puding próbája az evés, szóval egy jó teszt kiderítené jobb vagy sem.
Itt egy PLS paneles Samsung monitor teszt:
http://www.prad.de/en/monitore/review/2012/review-samsung-s27a850d-led.html#Introduction
5 csillagot azért nem dobálják csak, panelről meg elég sok jót írnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. joca1
2012.10.25. 06:43
Épp most vagyok monitorvásárlás elött,eldöntöttem végre nagy nehezen,hogy DELL U2713 veszek,de most,hogy megláttam ezt már megint nem tiszta,volt már pls panelos monitorom és szerintem jók azok is.Általános felhasználásban szerintem kicsit vonzóbb ez mint a dell,de majd meglátom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kray
2012.10.25. 09:24
Sajnos még tökéletes feketét nem tudtak kitalálni Illetve de, de az elég drága és projektorként lehet vásárolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Devio
2012.10.25. 11:43
Végig is kéne olvasni a cikket, de mindegy.

A Dell-el az a baj, hogy a válaszideje 8ms. Ennek az Asus-nak meg 5ms. Szóval nekem az Asus a nyerő. Mivel sokat játszom ezért fontos a válaszidő. Nagyon örülök, hogy végre van egy gyártó aki megcsinálta a nagy kijelző+5ms válaszidős monitort. Nem játszom profi szinten, de vannak akik igen. Ott meg számít ám ez is.

Abba meg ne mennyünk bele, hogy mit látni és mit nem. Azonnal észreveszi a szem, ha nem olyan amit megszokott. Szóval azt a 3ms-ot is észre lehet venni mondjuk egy BF3-ban. Sőt én egy TN paneles Asus-t használok. Most ha én megvenném a Dell 2713HM-t lehet, hogy átkoznám a válaszidő miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.25. 13:02
Nem vagy tisztában a fogalmakkal, ezek a gyártói válaszidőadatok a "tipikus" válaszidőt jelentik, viszont a látható utánhúzást leginkább a legrosszabb váltások válaszideje adja, arról meg nem közölnek semmit. (na meg a válaszidő csökkentés a túllövés mellékhatása is árthat a képminőségnek)

Ezért fordulhat elő, hogy a tesztelt monitor nem azt produkálja amit a gyári adatból várni lehet. (tft centrálon van egy két elrettentő pixperan kép egy benQ 2ms tn paneles monitorról, aminél még a 8ms dell u-széria is jobb...)

Tehát az hogy a gyári válaszidő adat jobb nem jelenti azt, hogy ténylegesen is jobb. (ezért kellenek a tesztek, mert a gyártók hazudnak, de finoman szólva is elhallgatnak dolgokat...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2012.11.01. 14:48
MJA:
Tesztben is írják hogy gyorsa panel, szóval lehet alapja ennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!