iPon Cikkek

Asus U80V: Mindenből egy kicsi

Dátum | 2009. 06. 10.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Az Asus Magyarország jóvoltából olvasóink most egy olyan notebookkal ismerkedhetnek meg, amelyről pár hete rántotta csak le a leplet a cég és hazai forgalmazása még meg sem indult, tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy ismét egy exkluzív teszttel lettünk gazdagabbak. Az U szériás noteszgépek az Asusnál mindenképpen a könnyű üzleti megoldásokat jelentették idáig, az U80V ennek némileg ellent mond és a kommerszebb irányba próbál nyitni. A szokásos Asus gépekhez képest meglepően sok újdonságot tartalmaz, viszont olyat, amit nem láttunk még sehol máshol csak nagyon keveset.


Processzor: Intel Core 2 Duo T9550 2,66 GHz 6 MB cache 1066 MHz FSB
Memória: 2x2 GB Nanya+Samsung DDR2-800 CL6-6-6-18
Chipset: Intel PM45
Videokártya: AMD Mobility Radeon HD4570 512 MB
Hangkártya: Realtek ALC269 HD Audio
Kijelző: 14” (1366x768, Glare-Type)
Merevlemez: Seagate ST9320421AS (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Optikai meghajtó: Matshita UJ862AS DVD-RW
Hálózati kártya (LAN): Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Hálózati kártya (WLAN): Intel WiFi Link 5100AGN 802.11n
e-SATA: nincs
HDMI: van
Mobil internet: nincs
Modem: nincs
TV tuner: nincs
Távirányító: nincs
Webkamera: van
FireWire: nincs
Bluetooth: nincs
Infravörös port: nincs
Kártyaolvasó: van
Ujjlenyomat olvasó: nincs
Akkumulátor: 6 cellás 60Wh
Operációs rendszer: nincs
Tömeg: 2 kg
Előzetes ár: 300 ezer forint

Szokásos alap egy bivaly erős processzorral, egy gyors merevlemezzel és egy dedikált videokártyával – nagyjából így lehetne összefoglalni a specifikációs listát, amelyen az újításokból szám szerint nulla darab látszik. A termék angol billentyűzet kiosztású volt és külön operációs rendszer nélkül érkezett, de az Asus Magyarország munkatársai előtelepített Windows Vista Ultimate SP1-gyel adták a kezünk közé, rajta az összes meghajtóprogrammal, közel egy órát spórolva az életünkből ezzel. A végleges változat valószínűleg szintén operációs rendszerrel kerül majd forgalomba. Ez a modell is megkapta az Asus Express Gate rendszerét, így egy röpke Windows-os telepítés után a gépet bekapcsolva egy pár másodperc alatt elinduló nagyon lebutított mini operációs rendszerrel találjuk szembe magunkat (ha óhajtjuk). Segítségével a böngészés, a képnézegetés, zenehallgatás és az azonnali üzenetváltásra alkalmas programok futnak, semmi más.


Tekintettel arra, hogy bemutató termékről van szó, nem kaptunk driver CD-t, kézikönyvet és egyéb füzeteket, ettől eltekintve minden mást viszont igen. A kis méretű Logitech egérről annyit érdemes tudni, hogy használat során/után a madzagja részben vagy teljesen feltekerhető az egér oldalára és az USB kábel végén lévő kapoccsal rögzíthető is a rágcsáló aljára. Jópofa húzás, ha sűrűn utazunk, díjazni fogjuk. Ennyi pénzért jobban örültünk volna egy vezeték nélküli megoldásnak, igaz Bluetooth nincs a gépben.

Már első indításnál sem volt az a kimondottan halk gép az U80, igaz nagy hangzavart egyáltalán nem csapott, de lehetett hallani, hogy forognak bent a lapátok gőzerővel. Ez az alapjárat visszafogottan nőtt tovább a gép terhelésével arányosan, több percnyi folyamatos Prime95 után (100% CPU) sem volt égbekiáltóan hangos, rosszabbra számítottunk a 35W-os TDP-vel bíró Core 2 Duo T9550 miatt. Üresjáratban alig több mint 30 fokot mértünk, amely terhelésre 60 fok környékére nőtt. Megvan tehát az átlagosnál zajosabb működésre a válasz, így már egész más a leányzó fekvése – mondhatnánk.


A videokártya már jóval melegebbnek bizonyult, ő 45 fok körül ólálkodott a Windows asztalon, játékok alatt pedig 70 körül állt meg. Ezek nem olyan riasztó értékek, kár, hogy a furcsa számozás ellenére csak 80 shader egységet kapunk 680 MHz-en, amelyhez 64 bites sínen keresztül kapcsolódik az 512 MB 1 GHz-es DDR2 memória. A PowerPlay™-nek köszönhetően 2D-ben 300/600, hardveresen gyorsított filmlejátszás közben pedig 600/1000 MHz-en működik a kártya.


A merevlemez teljesítményén megdöbbentünk, de sejtettük mi van a háttérben: ez bizony 7200-at pörög. Hangján meglepő módon ez nem érződött, ami pozitív csalódás volt számunkra. Sebességge egyértelműen az 5400-asok királya (Western Digital Scorpio Blue) fölé helyezi, külön öröm volt, hogy a 24 fokos szoba ellenére semmivel nem volt melegebb egy átlagos 5400-as fordulatszámú vinyónál.

Asus U80V teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 6868
PCMark05 (Graphics): 5403
PCMark05 (HDD): 6042
Cinebench10: 5570 (2 perc 38 másodperc)
Memória olvasás: 6396 MB/s
Memória írás: 5658 MB/s
Memória másolás: 4570 MB/s
Memória késleltetés: 80,5 ns
CPU Queen: 11281
CPU PhotoWorxx: 9114
CPU Zlib: 34339 kB/s
CPU AES: 6927
FPU Julia: 2964
FPU Mandel: 1520
FPU SinJulia: 1316
The Last Remnant 720x480: 39,5 fps
The Last Remnant 1366x768: 14,6 fps


Ami mindenkinek elsőre fel fog tűnni az U80-nal kapcsolatban az a fényes bevonat, amely végigkíséri a gépet a fedőlaptól kezdve – sajnos – a billentyűzet körüli belső borításig. Kíméletlenül gyűjti az ujjlenyomatokat és a karcokat, továbbá foltosodik is, ha nagyon elhanyagoljuk, így próbáljunk vigyázni rá, amennyire lehet.


Az alsó rész gyakorlatilag egyetlen nagy műanyag fedélből áll, amelyet lecsavarozva processzort, memóriát és merevlemezt is cserélhetünk.


A billentyűzet kísértetiesen elmékeztet a MacBookéra, ami viszont fontos különbség, hogy az U80 klaviatúrájának nyomáspontja picivel lejjebb van, így valamivel kevésbé csattog. Szintén ide tartozik az első újítás, ami a már említett Apple gépből jól ismert billentyűzet világítást jelenti. Sajnos a megoldás nem lett olyan profi, mint az almás notesznél, az Asus a Labtec-hez hasonlóan az olcsóbbik verzió mellett tette le a voksát, azaz alulról megvilágítják az egész klaviatúrát, amelynek hatására maguk a gombfeliratok is világítani fognak. Ezzel egyetlen probléma van, hogyha nem pont szemből nézzük a gombokat, hanem kényelmesen ülünk a kijelző előtt, akkor a gombok alatt ki fog szűrődni az összes fehér fény, ami a megvilágításért felelős. Ez nagyon zavaró és hiába a három lépcsőben szabályozható (negyedikre kikapcsolható) fényerősség, egyszerűen a legkisebb fokozaton is bántja az ember szemét, elvonja a figyelmet a kijelzőről. Érdemes megemlíteni, hogy hiába kapcsoljuk ki a világítást, ha a TFT panel elmegy alvó üzemmódja és a gépet felkeltjük, akkor – miután megjelenik a kép a kijelzőn – visszakapcsolódik a billentyűzet világítás is.


A touchpad viszont tényleg olyan újítást hozott magával, amit eddig nem láthattunk, viszotn felmerül a kérdés, hogy biztos, hogy szükség volt-e rá. Alapértelmezés szerint ugyanis a touchpad is megvilágított, de csak abban a vonalban, ahol az ujjunkat éppen tartjuk. Biztos jó ez is valamire, mi nem bírtunk rájönni mi haszna, de a fórumba szívesen várjuk a jobbnál jobb ötleteket. Ami viszont lényeges az a multi-touch képesség, amelyhez egy külön alkalmazás is tartozik, ahol rengeteg mindent testre tudunk szabni az érzékenységtől a kívánt műveletek beállításáig. Maga a felület valamelyest csillog, és meghatározhatatlan anyagból épül fel, sajnos gyakran képes téveszteni és érzékenysége se mindig konstans, így használata nem esik jól a szervezetnek rövidtávon. A bal és jobb egérgombok közös felületet kaptak, velük nem volt probléma.


A hangrendszerért az Altec Lansing mérnökeit lehet piszkálni, ugyanis semmivel nem szól jobban az általuk fémjelzett sztereó hangszórópár, mint bármelyik multimédiával távolról kapcsolatot tápláló noteszgépen. A magashangok tiszták, a középtartomány szokás szerint túlerőltetett, mélyhangot pedig inkább a szomszédnál keressünk. Hangereje viszont van, az vitathatatlan tény.


A gép két oldala elsőre telítettnek tűnik, valójában egy HDMI-vel és egy ExpressCard/34-gyel kapunk többet a minimálisnál. FireWire és eSATA sehol, ami a Bluetooth hiánya után újabb fájó pont (főleg annak fényében, hogy az ExpressCardba sok használható dolgot nem fogunk tudni beledugni). Elöl csak a memóriakártya-olvasó kapott helyet, a visszajelző LED-ek kivétel nélkül a touchpad alatt foglalnak helyet.

A kijelzővel meg voltunk elégedve, éles képet produkált, bár színhelyessége kicsit a hidegebb tartomány felé csúszott el. A billentyűzettől balra találunk egy kis érzékelőt, ami a környezet fényét méri, és ha akarjuk, ennek fényében állítja a LED-es háttérvilágítású TFT panel fényerejét is. A minimális fényerő pont jó, gyakorlatilag spórolós üzemmódban simán lehet használni, a maximális is kellően erős, a homogén háttérvilágítás miatt bátran ajánljuk filmnézésre. A látószög kivételesen felülről volt a legrosszabb, oldalról megfelelőnek bizonyult, talán álló- és mozgóképeknél ez a fontosabb.

A kávába integrált webkamera 1,3 Mpixeles, külön program segítségével vezérelhető, amellyel álló- és mozgóképeket is rögzíthetünk. Nappali fénynél színvilága és sebessége kielégítő, mesterséges esti megvilágításnál azonban némi zajt szed össze és fürgeségéből is veszít. MSN-ezni bőven megteszi, a jó mikrofon miatt pedig a Skype fanatikusok is örülni fognak.

A 60 Wh-s akkumulátor minimális fényerőn valamivel több, mint 5 óráig volt képes életben tartani a gépet, ami kisebb fajta csodának tűnt ilyen erős processzor és dedikált videokártya mellett. A sikerhez hozzájárult az Asus saját fejlesztésű Hybrid Engine szoftvere is, melynek segítségével lekapcsoltuk a webkamerát és az optikai meghajtót is, hiszen általában egyiket se szokták utazás közben piszkálni a felhasználók. Teljes fényerőnél már bő másfél órát vesztettünk, HD filmek tanulmányozásánál pedig alig több, mint 2 és fél óráig tart ki a telep, ha a fényerőt nem csökkentjük.


Ha túltesszük magunkat a „Fényes vagyok, hódítani akarok” dizájnon és eltekintünk a furcsán működő touchpadtól, akkor bátran kijelenthetjük, hogy az Asus U80V egy kellemesen összerakott gép, amely nem fogja elkápráztatni ugyan a csendmániásokat, viszont kellően erős bármilyen multimédiás felhasználáshoz. 80 shader ide vagy oda, alacsonyabb felbontásban a brutálisan erős processzor miatt viszonylag sok modern játékba is belekóstolhatunk, miközben 2D-s használatnál megkapjuk a remek akkumulátoros üzemidőt. A Bluetooth-ért kár, a billentyűzet világítás pedig remek kezdeményezés, reméljük legközelebb használhatóbbra sikerül majd a megvalósítás. Tekintettel arra, hogy bevezetés alatt álló termékről beszélünk, így hivatalos fogyasztói árakat még nem tudunk, de körülbelül 300 ezer forintos cédulára lehet majd kacsintgatni.

Az Asus U80V-t az Asus Magyarországtól kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Pro:
+ jó kijelző LED-es háttérvilágítással
+ jó billentyűzet
+ erős processzor
+ 4 GB RAM
+ gyors merevlemez
+ vállalható tömeg
+ hosszú akkumulátoros üzemidő dedikált VGA-val
+ környezethez igazítható fényerősség

Kontra:
- bizonytalan touchpad
- félresikerült billentyűzet világítás
- Bluetooth és eSATA hiánya
- márkához képest gyenge hangrendszer

Hivatalos oldal: Asus

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Davzone
2009.06.10. 14:23
VISSZA A CIKKHEZ

A harmadik oldalon a negyedik képen látható matricán a wireless résznél ott van hogy +BT az a bluetooth-t jelenti vagy elírás? Mert elvileg nincs a gépben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alvin_ti42...
2009.06.10. 14:33
ez egy jó kérdés, még nálam van a gép, úgyhogy meg fogom nézni, az biztos, hogy külön kapcsolója nincs és se az Eszközkezelő, se az Everest nem mutatta ki a létezését, meg fogom nézni, hogy nincs-e valami szoftveres trükk...köszi az észrevételt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. imi93
2009.06.10. 14:44
ramból lehetne benne jobb mert 800mhz cl6-ba nem valami jó
kódolásra megy rar-ozásra jó lehet az a 6mb cache a prociba de a ram visszafogja szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bela74
2009.06.10. 17:03
Pedig valahol lennie kell benne .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. d311c
2009.06.10. 17:20
Ez a fényes őrület, nem tudom kinek kell. Gondolom azoknak akik használni nem akarják, csak villantani akarnak vele.
Ugyanez igaz a fényes kijelzőre is persze - azt is csak használni kellemetlen. De persze első ránézésre - a felületes szemlélőnek - jónak tűnik.

Mondjuk a meglebegtetett ár után már úgysem vagyok célcsoport, pedig kellene már vennem egy jó és kis méretű laptopot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lancelot23
2009.06.10. 17:52
FN+F2 kombinációja szerintem ami előhozza a wifi és a bluetooth. Amúgy a Vista nem biztos hogy felismeri a BT hanem külön meg kell vele kerestetni vagy felraknia CD-n ami van. Ha nincs akkor a gyártó oldalán elvileg kell lennie ilyen drivernek ha van benne. Meg is találtam.
Lehet hogy nektek is megvan a CD de kitudja.
link
az FN+F2 elvileg mindkettőt kapcsolja másik terméknél azt írta az Asus így gondolom ennél is bejön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alvin_ti42...
2009.06.10. 19:54
d311c: jövő héten eljön a te időd, úgyhogy addig ne vegyél notit! ;-)

Lancelot23: Fn+F2-őt próbáltam, sajnos csak WLAN-t kapcsolgat, hiába van ott az OSD-n a Bluetooth ikon is, mindvégig halvány maradt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Lancelot23
2009.06.10. 20:31
Alvin_ti4200!
Lehet hülye ötlet de most olvastam az Asus-nál, hogy ha nem teszed fel a Wifi drivert akkor megy a BT.
Link nem tudom de meg kéne próbálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.06.11. 18:22
Alvin_ti4200: Kiváncsia várom, mit mutatsz majd! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. changee
2009.06.11. 21:08
ennyi pénzét tehettek volna bele legalabb bluetoothot vagy IR-t.. es hianyolom meg a firewire-t is... vannak akik nemhasznaljak, de nekem azert elonyos ha van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!