iPon Cikkek

ASUS VivoPC X: kulcsrakész belépő a játékok és a VR világába

Dátum | 2017. 04. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS még január folyamán mutatta be legújabb kompakt asztali számítógépét, a VivoPC X modellt, ami kellemes felszereltségével és elegáns dizájnjával rögtön sokak érdeklődését felkeltette. Most, néhány hónappal a januári bemutató után végre élesben is kipróbálhatjuk az újdonságot, ugyanis az ASUS hazai képviselete az elsők között bocsátotta rendelkezésünkre.
A monitor nem képezi a VivoPC csomag részét, minden más igen
A VivoPC X tulajdonképpen egy kompakt asztali számítógép, ami kellően erős hardvert kapott ahhoz, hogy játékra, sőt, akár virtuális valósághoz is használható legyen. A hardver egy egyedi nyomtatott áramköri lapon kapott helyet, amelyre mind a processzort, mind pedig a videokártya GPU-ját integrálták, így nincs mód házilagos bővítésre, sőt, a rendszer alapvetően házilag szét sem szedhető, ugyanis a hátoldalon egy matrica védi, amelynek sérülése a jótállás megszűnését eredményezi. Cserébe viszont egy remek hűtéssel ellátott, kicsi, kulcsrakész PC-t kapunk, ami már gyárilag is tartalmaz operációs rendszer, így a mellékelt billentyűzet és egér csatlakoztatása után csak internetkapcsolatra, valamint egy monitorra van szükség ahhoz, hogy használatba vehessük a masinát.
Ahogy az a fentiekből is kiderül, az apróság elég combos hardvert kapott, legalábbis ahhoz képest, hogy a ház csak 5 literes űrtartalommal bír, mégis tartalmaz mindent, beleértve a megfelelő teljesítményű hűtést is. Fontos még megemlíteni, hogy van egy másik változata is a gépnek, amiben nincs gyárilag SSD, az 50 ezer forinttal olcsóbban vihető haza.
Az ASUS VivoPC X egy nem túl nagy, kellően informatív, igényes dizájnnal rendelkező dobozban érkezett meg hozzánk, amelyben a kompakt asztali számítógépen kívül néhány extra is lapult.
A termékhez először is kapunk egy külső tápadaptert a hozzá tartozó tápkábellel együtt, a doboz azonban egy egyszerű optikai egeret, valamint egy gumimembrános elven működő, alacsony profilú billentyűsapkákkal ellátott billentyűzetet is rejt. Az egér egy belépőszintű példány, ami nagyon könnyű, nem is túl kényelmes, így komolyabb gamer célokra másikat érdemes majd beszerezni, általános felhasználásra tökéletes.
A VivoPC X méretét tekintve egy klasszikus játékkonzolra hasonlít, dizájn terén pedig a RoG sorozatú eszközökre emlékeztet, legalábbis ami a színvilágot illeti. A 259,8 milliméter hosszú, 279,9 milliméter magas és 75,94 milliméter vastag ház (ez körülbelül egy PS4 mérete) igazából kétféle pozícióban is helytáll: használhatjuk vertikális módban, állítva, vagy akár fektetve is – mindkét oldalon vannak gumilábai, amelyeken stabilan megáll. A ház egyébként műanyagból készült, kidolgozása azonban igényes, így egyetlen rossz szavunk sem lehet rá.
Az előlapon csak a bekapcsoló gombot találjuk, ami piros LED alapú világítást kapott. A jobb oldalon, a ház tetején és a ház hátulján nagyméretű szellőzőket találunk, hiszen a melegedő hardverkomponenseknek sok-sok friss levegőre van szükségük. A ház hátulján igazi csatlakozó-erdő fogad, ott ugyanis két HDMI 2.0b, valamint egy DisplayPort videó kimenetet, a GbE vezérlő RJ-45-ös portját, négy darab USB 3.0-s és két USB 2.0-s csatlakozót, valamint három darab 3,5 milliméteres jack Audió csatlakozót helyeztek el – utóbbiak az 5.1 csatornás analóg audió támogatás igénybe vételében segédkeznek. A sort a 230 wattos külső tápadapter csatlakozója, valamint egy Kensington Lock port zárja. Utóbbi mellett egy matricát is elhelyeztek, ami arra emlékeztet, hogy a ház szétszerelése a jótállás megszűnését vonja maga után. A rendszermemória egyébként bővíthető, legalábbis a gyártói weboldalon ez olvasható.
A ház belsejében a Kaby Lake sorozatú négymagos Intel Core i5-7300HQ processzor 2,5 GHz-es alap- és 3,5 GHz-es maximális Turbo Boost órajelen ketyeg, L3 Cache-ből pedig 6 MB-nyit oszt be. A 45 wattos TDP kerettel gazdálkodó processzor fedélzetén egy Intel HD Graphics 630-as sorozatú iGPU is jelen van, de nem ezt fogjuk használni, így a G-Sync támogatás is megmarad. A HM175-ös lapkakészlettel rendelkező alaplap csak egyetlen 8 GB-os DDR4-2400 MHz-es memóriamodullal bír, ami a processzor kétcsatornás memóriavezérlőjének egyik csatornájához kapcsolódik. Mivel a rendszer tartalmaz dedikált videokártyát, így ez nem akkora tragédia – de nem is fest jól a specifikációs listán.
A CPU-Z és a GPU-Z által szolgáltatott információk
Az alaplapra integrálva egy GeForce GTX 1060-as videokártya is lapul, ami 3 GB-nyi GDR5-ös fedélzeti memóriát kapott. Az A1-es revíziójú GP106-os GPU a referenciának megfelelően 1506 MHz-es alap és 1709 MHz-es GPU Boost 3.0-s átlag-órajelen dolgozik, míg a VRAM órajele 2000 MHz, ami 8 GHz-es effektív értéket takar. Ezt a videokártyát asztali formátumban korábban már természetesen kipróbáltunk (az 1152 shaderes, 3GB-os példányokkal azonos a teljesítménye), így már sejthető, mire számíthatunk, de a következő oldalon néhány játék segítségével azért megvizsgáljuk, mit tud a VivoPC X fedélzetén. Természetesen az apró konfiguráció tartalmaz még némi adattárat is. Az operációs rendszer egy 512 GB-os Micron 1100-as sorozatú mSATA SSD meghajtón kapott helyett, amely mellé egy 1 TB-os Toshiba mobil merevlemezt társítottak. Mindkét példány SATA 6 Gbps-os csatolófelületet alkalmaz, teljesítményükről pedig az alábbi két CrystalDiskMark teszt ad némi képet.
Balra a HDD, jobbra az SSD eredményei
A vezetékes és vezeték nélküli kommunikációról egy Realtek RTL 8168G típusú GbE vezérlő, valamint egy Qualcomm Atheros QCA9377-es vezérlő gondoskodik – utóbbi 433 Mbps-os 802.11ac és 4.1-es Bluetooth támogatást kínál. Ugyan a matrica miatt nem szedtük szét a rendszert, a fenti fotón mégis látható, hogyan oldották meg a hűtést. A processzoron egy kisméretű CPU hűtő található, amely a körben elhelyezett lamellák között minden irányba fúj egy kis levegőt, így a VRM áramkör komponenseit is hűteni tudja. A GPU hűtését már egy speciális, általában noteszgépeknél és egybegépeknél alkalmazott hűtővel oldották meg, ami a házból szerzi a „friss” levegőt, a meleget pedig hátul fújja ki. Az efféle ventilátorok rendszerint hangosak szoktak lenni, így előre félünk tőle, mennyire zajong majd, ha igazán leterheljük a GPU-t. Ahogy az a fotókon is látszik, dedikált rendszerhűtő ventilátor nincs, vagyis a két gyári hűtőventilátor, valamint a természetes légáramlás biztosítja a többi komponens szellőzését.
Említést kell még tennünk még a BIOS-ról is, ami egyszerű, viszonylag fapados kivitelben, minimális beállítási lehetőségekkel érkezett – mintha csak egy klasszikus noteszgép BIOS-ában járnánk. Ez persze abszolút nem probléma, hiszen tuningra úgysem lenne mód. Most pedig jöjjenek a tesztek, nézzük meg mire képes ez a kicsi izomgolyó.
Tesztek Ahogy az a lenti táblázatból is kiderül, a négymagos központi egység elég jól teljesített a tesztek során. Az AIDA64 memóriateszteknél látszik, hogy a memória-sávszélesség nem túl acélos az egycsatornás kiszerelés miatt, de ez nem jelent túl nagy teljesítménycsökkenést a valóságban.
A processzorteljesítményre fókuszáló tesztek mellett néhány játéktesztet is lefuttattunk, mert mégis csak gamer konfigurációról van szó. Az alábbi eredményeket kaptuk:
Aki további tesztekre is kíváncsi, lapozza át korábbi GeForce GTX 1050 Ti tesztünket, amelyben egy asztali GeForce GTX 1060 3GB-os modell is szerepelt. Fogyasztás Mivel mobil alkatrészekből álló apróságról van szó, így a fogyasztás várhatóan kedvezően alakul minden terhelésforma esetén. Hogy ez így van-e? Az alábbi diagram megmutatja.
Az eredményekkel összességében elégedettek lehetünk, hiszen abszolút nincs nagy étvágya a VivoPC X modellnek. Hőmérsékletek A fogyasztás mellett fontos szempont az is, hogy a kompakt ház belsejében komolyabb terhelés alkalmával vajon helyt tud-e állni a gyári hűtés, azaz mennyire melegszenek a különböző komponensek. Az elégtelen hűtés nem csak nyáron okozhat stabilitásbeli problémákat, hanem bármikor. Ahogy az alábbi diagram adatain is látszik, itt szó sincs elégtelen hűtésről, sőt, kifejezetten remek a szellőzés. A lenti értékek az AIDA64 32 perces stressz-tesztje során, tehát extrém terhelés alkalmával születtek. Játék vagy általános felhasználás közben a lentieknél alacsonyabb hőfokok tapasztalhatóak.
A processzor és a GPU hűtése tökéletes volt, így nem futott bele a rendszer throttlingba, azaz nem kellett túlmelegedés miatt órajel-csökkentést alkalmaznia. Az SSD és a HDD hőmérsékletére szintén nem lehet panasz, pedig eleinte tartottunk tőle, hogy problémákkal kell szembesülnünk a pici légtér okozta kihívások miatt. Zajszint Bekapcsolás után, üresjáratban gyakorlatilag alig van hangja a gyári hűtésnek – először arra gyanakodtunk, hogy nem is pörögnek a ventilátorok, annyira halk volt a rendszer, viszont a gép hátuljánál folyamatosan áramlott ki a meleg levegő, azaz a ventilátorok nem lazsáltak. Kisebb processzorterhelés alkalmával még mindig rendben volt a zajszint, de ahogy elindult egy játék, vagy egy komolyabb GPU terhelést okozó alkalmazás, azonnal véget ért a csend, melynek helyét erős motorhang vette át. Fejhallgatóban játszva ez a hang sem zavaró, de fejhallgató nélkül azért már nem kellemes, főleg, ha közvetlenül mellettünk, az asztalon foglal helyet a kis zajforrás.
Az ASUS VivoPC X összességében remekül vizsgázott mind teljesítmény, mind fogyasztás, mind pedig hőmérsékletek terén, sőt, adattároló rendszere sem hozott szégyent a gyártóra. A kulcsrakész asztali számítógép hűtése komolyabb terhelés hatására sajnos hajlamos zajongani, ami füles nélkül, ha a monitor mellé rakjuk, zavaró lehet. Alacsonyabb terhelés alkalmával viszont szinte hangtalan a rendszer, ami piros pontot érdemel. Amivel nem voltunk kibékülve az inkább az, hogy a dizájn oltárán feláldozták az előlapi csatlakozókat, tehát ha egy pendrive-ot akarunk a gépre dugni, vagy éppen a fülesünket, akkor mindenképpen hátul kell turkálnunk. Ezt leszámítva azonban elégedettek voltunk a géppel, és egy gyors fejszámolást végezve arra jutottunk, hogy még a "konzol méret" felára sem óriási. Van neki természetesen, tehát normál méretű gépben ezt olcsóbban is összerakhatjuk, de hát valamit valamiért ugye (aki utánunk csinálja a számolgatást, azt azért ne feledje el, hogy az árban egy Windows is benne van). Az ASUS speciális akciójának köszönhetően most egy Mass Effect: Andromeda kupon is jár a géphez, ami még növel az értékén. A teszt elején már írtuk, de érdemes még egyszer megemlíteni, hogy nálunk a HU004T konfiguráció járt, de létezik egy HZ003T jelölésű modell is, ami 512 GB-os SSD nélkül, 1 TB-os 2,5 hüvelykes merevlemezzel érkezik, cserébe viszont nem is 303 000 forintba, hanem 253 000 forintba kerül – természetesen ugyanúgy ajándék Mass Effect: Andromeda kuponnal karöltve. Bár nagyon ajánlja VR-ra is a gépet az ASUS, mi arra nem biztos, hogy erőltetnénk, ott azért ez eléggé a belépőszint, egy erős középkategóriás játékgépnek viszont tökéletes, sok játékot képes elvinni a hátán magas minőségi beállítások mellett is (nem 4K-ban persze). A tesztben szereplő ASUS VivoPC X HU004T konfigurációt az ASUS hazai képviseletétől kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte! Hasznos hivatkozások ASUS VivoPC XGyártói weboldal | iPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. vakpal
2017.04.25. 11:45
Árban nem is vészes. SSD ből mSATA helyett tehettek volna mást is... Egyébként a legnagyobb baja hogy egyszeri nem bővíthető konfig, és kicsi, ami játék közben zajos lehet. Ezt leszámítva korrekt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BeZol
2017.04.25. 12:19
Laptoptechnológia asztali köntösben. Innen már nincs messze egy erősebb procival, azonos videókártyával, de windows nélkül szerelt laptop (viszont ez mobilabb és a monitor is benne van): [LINK]

Nekem mindig az a személyes problémám, hogy a laptopok és ezek a laptoptechnológiás miniPC-k, All in One PC-k mind bővíthetetlenek. Nincsen meg az újrahasznosítás lehetősége, kompletten kell tőle x év múlva megszabadulni, és teljesítményben végig van kompromisszum.

Az irány nagyon tetszik, hogy legyen minél kisebb, kompaktabb a gép. A jelenlegi "kedvenceim" most az All in One PC-k irányából azok, amelyek nem laptoptechnológiával vannak kitömve, hanem rendes asztali géphez tartozó komponensekkel. Ennek az egyik legolcsóbb változata a Lenovo IdeaCentre Y910, ami még mindig elég drága egy játékszer, ellenben a videókártyát bármikor lehet utólag erősebbre cserélni (i7-es gtx 1070-essel 630ezer, benne van a 27"-os 2560x1440-es felbontású monitor is!). Létezik elborultabb változat is, csak európában nem kapható: [LINK]

Visszatérve a játékra orientált miniPC-khez:
Kényelmes dolog hozzá nem értőként venni úgy egy gépet, hogy bekapcsolom és megy (mert még windows is előre van telepítve és össze sem kell rakni), de én inkább vennék egy olyan miniPC-t, amibe házilag vehetünk teljes értékű alkatrészeket (később bővíthető), cserébe picit nagyobb lesz.
Iponnál eleve van gépösszerakó, összeszerelik a gépet, tesztelik is, és kérésre még windowst is telepítenek (a kettő együtt 6ezer Ft ha nincs hozzáértő ismerős).

Az én mostani kedvencem a következő lenne:
Gépház: SilverStone Milo SST-ML08B (sajnos nincs iponon), és ez 87x380x370mm, az Asus 76x280x260, tehát élére állítva csak 1,1cm-rel lenne szélesebb, és ugyan 10cm-rel magasabb és 11cm-rel mélyebb is, de ez kétlem h zavarna bárkit is.
Processzor: i5-6600/7600 v. i7-6700/7700. A 7300HQ-hoz képest ezek nem átlag 3.1ghz-en mennek, hanem 3.7GHz körül, tehát +20% teljesítmény eleve lenne, ill. az i7-esek a HyperThreading miatt további +30-50%-ot gyorsulhatnak alkalmazástól függően. Aki Battlefield 1-ezik 64fős multiban, az pedig tudja, hogy egy 4.4ghz-re húzott i5-ösnek sok, 100%-os terheltség mellett bezuhan az fps miatta. Ilyet azért illene megemlíteni, hogy már most necces egy asztali i5 proci, akkor mégis mit várunk egy mobil variánstól? Tény, hogy nagyon sok játékhoz elég lesz, de már most tudni h bizony kevés ide-oda. (tehát elvből elvetném ezt az i5-7300HQ-val szerelt csodát és i7 alá nem adnám, ha picit is hosszabb távra tervezném a masinát, ahogy az asztali i5-ösöket is elvetném inkább, mert a jövőben ez csak egyre nagyobb szívás lesz a proci miatt)
Videókártya: 1920x1080-as felbontás mellé most még rendben van egy 3GB-os GTX 1060-as, egyébként RX 470/570, RX 480/580, 6GB-os GTX 1060, ill. én maximum GTX 1070-esig mennék el.

Gépház 31ezer (jó drága), de elnyeli a teljes méretű videókártyákat, nem csak a rövidítetteket.
i5-7400-as, ami gyorsabb a 7300HQ-nál, 56ezer.
3GB-os GTX 1060-asok 66ezertől mennek.
Alaplap 35ezertől van, és ha kompletten veszünk H170-be v. B150-be kaby lake procit (7xxx), akkor ahhoz kell egy bios frissítés, amit az iponosok elvégeznek, de ha magunk tennénk össze, akkor cumi van ha nincs elfekvőben 6xxx-es proci, tehát akkor H270/B250-est kell venni (Z270-es felesleges, mert tuning nem fog menni, nincs elég hely a procihűtőnek h komolyabb legyen), ez már 39+ ezer Ft (de beépített AC wifije is van ezeknek amiket kiválogattam).
Kell még 2x4Gb (24ezer), de a hosszútáv érdekében 2x8Gb (39ezer) ram (eleve csak 2 hely van, tehát a régi 2x4gb bővíthetetlen lenne amikor kevés lesz).
SFX tápegység ami direkt ilyen pici házakhoz való (cserébe jó drága ez is), számoljunk erre 20ezret, mert nem vagyok képben melyik jó választás (márka, teljesítményleadás, zajszint alapján).
Procihűtőnek Nocuta NH-L9i, ami 14ezer körüli.

Ez így összesen: 31ezer+56ezer+66ezer+39ezer+20ezer+14ezer=226ezer
Kicsit erősebb a proci mint a 7300HQ, a videókártya ugyanaz, memóriából 16GB van, a Windows-t intézi mindenki magának (nagyon fontos eredetiben megvásárolni 30ezerért), és a tárhely méretét szintén egyénileg dönti el mindenki,
de elnyel 1HDD-t 2 SSD-t, és még m.2 SSD is mehet bele, ill. a DVD író is megoldható.
1TB HDD 14ezer, 46ezerért pedig van 525GB-os SSD.

Tehát a 226ezerre rámegy ekkor 46ezer+14ezer, így 286ezer, a windows pedig extra 30ezer.

Ez a gép bővíthető i7 procira, de ez az i5-ös eleve kicsit gyorsabb, a memóriát 16gb-nak vettem, a videókártya akár GTX 1080Ti-ig bővíthető mert elfér, tehát ha 2 év múlva lesz egy új kedvenc játékom, amihez kevés az 1060-as, akkor nem kell eladni a gépet, csak bővítek i7 procira és a mostani 1060-1070es új árában mozgó 1-2-3 fokozattal erősebb videókártyára.
Ja és nincs külső tápadapter sem!

Ha normál méretű gépet vennék, akkor az alaplap megoldható 20-25ezerrel olcsóbban, a gépház 20ezerrel olcsóbban, és szerintem a tápon is lehetne fogni 5ezret, kb. ennyi a pici méret felára, tehát kb. 50ezer Ft.

Az Asus talán egyedül azért picit kisebb, mert a tápellátást külsőleg oldották meg.

Én ilyet soha nem vennék, hanem inkább a fentebb taglalt megoldások egyikét ajánlanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim BeZol
2017.04.25. 12:40
"Laptoptechnológia asztali köntösben."

3 szóval leírtad, hogy iMac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. noPublicFG Asagr...
2017.04.25. 14:33
Én is csak ennyit szűrtem le a tesztből. Laptop kijelző és akkumulátor nélkül .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thestock
2017.04.26. 00:00
Tehát akkor:
-belépő szint a VR világába - "némi" túlzással
- terhelés esetén hangos
- nem bővíthető
- drága
Asus. Minőség. Innováció...
Mindenesetre a cikk tetszett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. katt777
2017.04.26. 09:13
Jó kis fizetett hirdetés tesztnek álcázva (PH szont). A remek hűtés a ház méretéből és felépítéséből a belső ismeretében kizárt. A csöndesség a kompakt hőtermelés miatt szintén. Egy max szimpla full hd-ra képes VGA VR-re legföljebb hányás/fejfájás/szemgyulladás előidézésére jó. Ez a gép úgy nem throttlingol, ahogy a VW dízelei tartják a normát: megfelelő és ehhez beállított szoftverrel, kiszámított laboratóriumi méréssel, az megvolt. De aki beugrott és megvette, annak a pénze már a gyártónál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gyurkov
2017.04.26. 09:35
Nekem régen volt egy Asrock Ion 330 vasam (más teljesítmény, tudom), ami alapesetben sem volt túlzottan halk, de fél év után ki akartam dobni annyira süvített. Azóta elment a kedvem minden ilyen kialakítású géptől, főleg amint megláttam ennek a nagyszerű hűtését...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. katt777 Gyurk...
2017.04.26. 13:50
Hát nem hiszed el a marketinget??!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Philo
2017.04.27. 18:39
Nem látom létjogosultságát az előttem leírtak miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2017.04.28. 22:29
Régóta ilyesmire vágyok a megszokott porszívók helyett, ezért én látom létjogosultságát. Az más kérdés hogy még nincs pénzem rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!