iPon Cikkek

ASUS X456U és ASUS X556U: Skylake a házban!

Dátum | 2016. 02. 01.
Szerző | gabi123
Csoport | NOTEBOOK

Idén is kicsit megkésve érkezett a tél, és hasonlóan az előző évekhez, mire megjött, inkább már az elmúlását és a tavaszt várjuk. Az ablakon azonban nem csak a széncinegék kopogtatnak serényen ételt kérve az etetőbe, az Intel 6. generációs Core központi egység-családja, kódnevén a Skylake is bekopogtatott életünk ablakán és szeretne házon belül helyet szerezni magának.
Azonban, ahogy az lenni szokott, az újdonság „mindig feláras”, legalábbis az asztali vonalat vizsgálva egyelőre a 6. generációra nehéz rátapasztani a „legjobb ár-teljesítmény” matricát, a legolcsóbb LGA 1151 CPU a Pentium G4400 20 000 forint körüli vételárral; a legolcsóbb Core i3, a 6100 közel 40 000 forint, de ha négymagos processzort szeretnénk (ami 2016-ban nem számít luxusgondolatnak), akkor az i5-6400 áll rendelkezésre, majdnem 60 000 forintért. Az i7-nél közel kétszeres a szorzó, 110 000 forint alatt nem tudjuk leakasztani a polcról. Szerencsére alaplapok terén jobb a helyzet, már 20 000 forint alá becsúszva is szert lehet tenni Skylake-kompatibilis megoldásra, és a gyártás felfutásának köszönhetően a DDR4 ára is rohamosan közelít a DDR3 felé. A Skylake mellett szólhat még a tuningkorszak visszatérése, ugyanakkor ellene a sérülékeny, elvékonyított nyomtatott áramkör, illetve az időközben felfedezett terheléses bug – bár ez utóbbira már érkeznek a javítások.
Ám ez az asztali vonal, az éremnek csak az egyik fele, a másik fontos terület a mobil szegmens, a notebookokba, tabletekbe, esetleg okostelefonokba szánt megoldások. Természetesen a Core M vonal is felfrissítésre került 6. generációs modellekre, itt öt új SoC szerepel (SDP 3 watt), a klasszikus Core Mobile paletta szintén teljes generációváltáson esett át, amit legkönnyebben TDP-osztály szerint lehet kategorizálni. Az alacsony fogyasztású példányok továbbra is „U” jelzővel vannak illetve, a 15 wattos TDP-vel büszkélkedő kaszt tíz tagot számlál, a 28 wattos osztály pedig négyet. A „hagyományos”, nem kiemelten energiahatékony modellek 45 wattot fogyasztanak, ez a kategória hét tagot számlál, plusz még két Xeon megoldás is ide számolható.
Cikkünk főszereplőinek apropójából a 15 wattos U családra kell majd helyeznünk a fókuszt. Ez az érték sok mindent ígérhet, például hosszú üzemidőt, visszafogott melegedést, ezáltal pedig alacsonyabb zajszintet - ezeknek a kérdéseknek természetesen utánajárunk. Külön jó hír, hogy az ASUS-nak köszönhetően egyebek mellett két mobil Skylake erejével is megismerkedhetünk, hiszen az X-sorozat két vadonatúj (annyira, hogy csak márciusban érkezik a boltokba) tagját, az X456U-t és X556U-t bocsájtották rendelkezésünkre közelebbi ismerkedésre. A X-sorozatra talán az „univerzális” jelző a legtalálóbb, az ASUS ezen gépei általában klasszikus felépítést követnek, megjelenésük letisztult és egyszerű, nincsenek prémium dolgokkal teletömve, ellenben az árcéduláikon elég kellemes összeg szokott szerepelni. Ez pedig hazánkban különösen jó hír, hiszen megnyílik az út arra, hogy a magyar viszonyoknak megfelelő összegért szerezzünk be olyan hordozható számítógépet, amely a lehető legmodernebb hardvert tartalmazza. A klasszikus felépítést - mely alatt lényében a hagyományos, 14 vagy 15,6 hüvelykes kijelzőt, a teljes méretű szigetes billentyűzetet, a nagyméretű touchpadot vagy például az optikai meghajtó meglétét értjük – napjainkban is nagyon sokan szeretik, ők nem vágynak lecsatolható érintőkijelzőre, pengevékony fém házra és tengernyi extrára, ők egy egyszerű, de modern és korrekt felépítésű gépet szeretnének a mindennapjaikba – őket fogja kiszolgálni az ASUS X456U és az ASUS X556U, melyekkel a továbbiakban részletesen is megismerkedünk.
ASUS X456U Bele is vágunk a közepébe, és megvizsgáljuk mit rejtenek belül a gépházak. Az illemnek megfelelően először a kisebb notesszal, az X456U-val kezdjük. Annyit már most elárulhatunk, hogy a tesztpéldányok közül ő tartalmazza az erősebb vasat, melynek alapja egy 14 nm-en gyártott, Core i7-6500U 6. generációs központi egység. Lényegében az összes Skylake-alapú mobil megoldásról elmondható, hogy BGA forrasztással kerül fel az alaplapra, így ezt a továbbiakban már nem fogjuk külön kiemelni. A 15 wattos TDP osztály miatt sajnos már az ebbe tartozó i7 modellek is csak 2 fizikai magot tartalmaznak, Hyper-Threadinggel kiegészítve, így a CPU összesen négy szálon számol. Alapórajele 2500 MHz, mely egy darab terhelt mag esetén 3100, kettőnél 3000 MHz-ig skálázódhat (ez azért a legtöbb felhasználónak bőven elég).
A CPU-ban a harmadlagos gyorsítótár mérete 4 MB, a memóriavezérlő természetesen kétcsatornás, a támogatott RAM típusok a következőek: DDR3L-1600, LPDDR3-1866, DDR4-2133. A melegre nem különösebben érzékeny, a maximális működési hőmérsékletet 100 °C-ban határozta meg a gyártó. Természetesen az IGP is minden területen megfelel a kor kívánalmainak, a HD 520 néven (GT2, 24 EU, gen. 9) azonosítható megoldás alapórajele 300 MHz, mely akár 1050 MHz-re is felugorhat. Maximum három kijelző egyidejű kezelését teszi lehetővé, valamint támogatja a DirectX 12 (FL 12_1) és az OpenGL 4.4 API-kat, illetve az Intel Wireless Display, Quick Sync Video, Clear Video technology, Clear Video HD technology, InTru 3D technology és Insider technológiákat. A gép különlegessége (és ez a nagyobb testvérére is igaz), hogy az alaplap 4 GB-nyi integrált memóriát tartalmaz, RAM-foglalatot csak egyet találunk a NYÁK-on, melybe az X456U esetében egy 2 GB-os DDR3L-1600 modul került, így a rendelkezésre álló rendszermemória összesen 6 GB. Van egy másodlagos grafikus vezérlő is a NVIDIA GeForce 920M személyében. A GK208 kódnévből már kiolvasható, hogy ez még nem Maxwell-alapú megoldás, de a Kepler architektúrára épülő 384 shader egységre azért így is lehet számítani, a DirectX 12 (FL 11_0) és Shader modell 5.0 támogatás pedig adott. A GPU ez esetben 2 GB-nyi DDR3-mal gazdálkodhat, és a memóriacsatoló is csak 64 bites, így a rendelkezésre álló sávszélesség nem túl nagy. A GPU üzemfrekvenciája 954 MHz, a RAM 1800 MHz-en ketyeg. A szokásos GeForce extrák természetesen itt is rendelkezésre állnak, például: Optimus, PhysX, Verde Drivers, CUDA, 3D Vision, 3DTV Play. Eddig a vas eléggé rendben van, de most jön az X456U Achilles-sarka, ami a háttértár.
Természetesen abban a kategóriában, ahol az X456U indul, az SSD nem feltétlenül elvárható extra, így a hagyományos notebook merevlemez nem lepett meg minket, ami egy Seagate ST500LT012-1DG142 modell. Ez egy 500 GB-os SATAII HDD-t takar, 5400 RPM fordulatszámmal. Ennek a paramétereknek az egyetlen pozitívuma, hogy kevesebbet fogyaszt a 7200 RPM-es változatokhoz képest, viszont a rendszersebességen érezhetőek a kevésbé áldásos hatásai. Sajnos erre a paraméterre a gyártók valamiért a mai napig nem fordítanak kellő figyelmet, így viszont hiába a remek SoC és a sok RAM, a hardver nem tudja magát „kifutni”, mert állandóan be kell várni a merevlemezt. A boot idő az UEFI-nek köszönhetően egyébként meglehetősen rácáfol a lassú HDD-re, a gomb megnyomásától számítva 16,1 másodperc alatt asztalra érkezik a rendszer, az 5400 RPM-et inkább a programbetöltéseknél érezni.
A gép úgy lett kialakítva, hogy optikai meghajtó is lehessen benne, és természetesen van is, ebben a kategóriában még sokan szeretik ha ott figyel az oldallapon. Adatkapcsolatok terén az előző oldalon specifikáció szintjén már felsorolt felszereltség említhető itt is: gigabites vezetékes LAN, N szabványt támogató WiFi, Bluetooth 4.0. Az akku belülre, a burkolat alá lett szerelve, így hagyományos módszerrel nem cserélhető. Egy 2 cellás, 38 Wh-s lítium-polimer példány, ami papíron nem hangzik kiemelkedőnek, de majd a tesztek megmutatják, mit képes kezdeni az adott hardverrel és a 14 hüvelykes, 1366×768 felbontású panellel. ASUS X556U Második páciensünk a kijelző méretet tekintve nagyobb, hardverben viszont némileg gyengébb, mint kisebb társa (vásárolni persze ezt is mindenféle kiépítésben lehet majd). Az alkalmazott SoC egy Core i5-6200U, ez szintén egy kétmagos egység Hyper-Threadinggel megtámogatva. Alapfrekvenciája 2300 MHz, a Turbó órajelek a megterheléstől függően 2800, illetve 2700 MHz. A harmadlagos gyorsítótár mérete 3 MB, a többi vonatkozásban viszont (RAM-kezelés, IGP) megegyezik az i7-6500U-val, így ezeket nem ismételjük el újra. Van változás viszont a rendszermemória kapcsán, az X556U eme kiadásában gyárilag csak az integrált 4 GB RAM-ra támaszkodhatunk, így viszont az egy darab DIMM foglalat szabadon van, amit kedvünk szerint tölthetünk fel, ha igény van rá.
A másik fontos differencia, hogy dedikált grafikus mag (Radeon, GeForce) nincsen, a 3D-s feladatokban kizárólag a Skylake HD 520 IGP-jére támaszkodhatunk. Jobb a helyzet viszont a háttértár-kérdésben: ugyan az 500 GB-os 2,5”-os HDD alkalmazása megmaradt, de a HGST HTS725050A7E630 egy 7200 percenkénti fordulatszámmal dolgozó modell, vele egy picit jobban érezte magát a Windows 10 Professional, a boot idő 14,5 másodperc körül alakult. DVD-író ebben a kiépítésben is rendelkezésre áll, adatkapcsolatok terén sincs jelentős változás. Az akkumulátor itt is beépített, kapacitása szintén 38 Wh.
Melegedés, zajszint Mivel a gépházak mai viszonylatban egyik méret esetén sem nevezhetőek igazán vékonynak (kategóriájában átlagos), a mérnököknek bőven volt helyük arra, hogy megfelelő hűtéssel lássák el a gépeket, ráadásul a 15 wattos TDP-vel büszkélkedő SoC-ok kordában tartása nem egy megoldhatatlan feladat.
ASUS X456U terhelésteszt
Mindkét CPU-ra alumínium lamellákból felépülő hűtőborda került, de a szilíciumra fekvő talp és a meleget szállító hőcső rézből van. A rendszer természetesen aktív, a ventilátor terheletlen állapotban is dolgozik, de ilyenkor alig hallható, csak komolyabb terhelésnél, főleg játékok futtatásánál jön meg a hangja, de itt is inkább az X456U-nál, ahol a SoC mellett még egy GeForce 920M-et is hűteni kell. A tisztítás közepesen nehéz feladat, szerelőnyílást csak a RAM foglalat felett találunk, a fenéklemez 10 darab csavar eltávolítása után válik lebonthatóvá. A szellőzőnyílás mindkét gép alján a hőcső mentén húzódik, itt kellő mennyiségű friss levegő tud beáramlani, ami aztán átmelegedve a gépek hátuljának közepén távozik.
ASUS X456U felületi hőmérsékletek
Mindkét példány hűtésére igaz, hogy terheletlen állapotban csupán akkor hallható, ha teljes csend van a szobában, egyébként bármilyen környezeti zaj elnyomja és csak jelentős terhelésre kapcsol egyre nagyobb fordulatszámos lépcsőkre. Terhelés alatt már nagyobb volt a differencia. A GeForce-ot is tartalmazó X456U belsejében a SoC hőmérséklete 86 fokig ment el, ami ugyan nem kevés, de még így is 14 fokra van a maglassulási küszöbtől, a burkolaton ekkor a legmelegebb terület a billentyűzet bal széle és a jobb alsó sarka volt, 30,1, illetve 31,1 fok körüli adattal, a többi területen 30 °C-nál alacsonyabb értékeket mértünk terhelve. Terheletlen állapotban a SoC mindössze 36 Celsius, a burkolaton a jobb alsó sarok maradt 31,1 fok körül, vélhetően itt forog a merevlemez.
ASUS X556U terhelésteszt
A gép alja abszolút nem melegedett, így a mérésnek nem láttuk okát. Terheletlen állapotban az X456U ventilátorának fordulatszáma 800 RPM volt, ez terhelve egészen 5500 RPM-ig ugrott fel, ami nyilván zajszintben is megmutatkozott. A X556U-t jobban segítette a vélhetően nagyobb nyomtatott áramkör, illetve a dedikált grafikus mag hiánya, így lényegében csak a SoC-ot kellett hűteni. Az i5-6200U idle-ben mindössze 30 fokos volt, de az AIDA64 teljes rendszerstabilitás-tesztje alatt sem ment 63 fok fölé, így az alapból percenként 200-at forgó (ha lehet hinni az AIDA64 legfrissebb verziójának) légkavarónak nem kellett 4000 RPM fölé kapcsolnia, ezek következményeként az X556U burkolatán is pár fokkal alacsonyabb hőmérsékleteket mértünk a lézeres hőmérővel, mint az X456U-nál.
ASUS X556U felületi hőmérsékletek
ASUS X456U És akkor most jöjjenek maguk a vasak. A 14 hüvelykes, LED-es háttérvilágítású TN panel felbontása 1366×768 - belépőszintnek megfelelő paraméter. A készülékház méretei 348 × 242,8 × 25,3 mm, tömege 1,9 kg, kategóriáját tekintve átlagos. A fedlap az X-széria hagyományait folytatja, aprón, körkörösen gravírozott műanyag, középen ezüst színű ASUS logóval, az élek határozottan lekerekítettek. Tapintásra meleg, közepesen barátságos anyag, színe „navi blue”, ami egy elég sötét, már-már feketés árnyalatot takar.
A fedlapot felnyitva a belső oldalon elénk tárul a kijelző, illetve az azt körülölelő, egyszerű, matt fekete műanyag keret. Alul-felül körülbelül 2 cm szélességű, kétoldalt nagyjából másfél cm. Felül az apró webkamera és az egyéb szenzorok, illetve a mikrofon teljesen eltűnik a keretben, alul az ezüst ASUS logó dobja fel a dizájnt némileg. A zsanér egy darab, igen hosszú elemből van kialakítva, 24 cm-es szélességben végighúzódik az alsó és a felső rész találkozásánál, ennek megfelelően kellően feszesen, stabilan tartja meg a kijelzőt, ugyanakkor a felső rész meglehetősen rugalmas, a kijelző két felső sarkát megfogja nagyon könnyen hajlítható – igaz, a cikkben szereplő gépeknél jóval drágább masinák esetében is tapasztaltunk már hasonlót.
Az alsó rész szintén műanyag, de a jól eltalált fém színű festésnek és a szálcsiszolt alumínium-szerű felületkezelésnek köszönhetően első ránézésre valóban olyan, mintha fémből lenne, csak az anyag érintésekor érezzük meg, hogy itt nem fémről van szó – ez a külső és a minőségérzet szempontjából mindenképpen előnyös. A másik említhető jelző a letisztultság: a bal felső sarokban lévő bekapcsológomb is fémes hatású, mellette pedig a háttértár aktivitását jelző apró LED (fehér) található. A jobb felső sarokban egy mart SonicMaster logó emlékeztet az audio rendszer mivoltára. Ezek alatt húzódik végig a teljes méretű, süllyesztett, sziget stílusú billentyűzet.
Ez a tesztgépek esetében még angol volt, de a boltokba értelemszerűen a magyar, lokalizált változat fog érkezni. A felső, funkcióbillentyűket tartalmazó sor sűrűbb, ennek megfelelően a gombok kisebbek, a klaviatúra további területe ilyen szempontból egységes. A billentyűk meglehetősen halkan teszik a dolgukat, ahogy az lenni szokott, egyedül a space hajlamosabb hangosan csattogni. A nyomáspont nem rossz, és mivel kellően nagy a távolság a gombok között, közös leütés vagy melléütés nem nagyon fordul elő, összességében a billentyűzet ugyanaz a színvonal, amit az X szériás noteszeknél már megszokhattunk. Az érintőpad egyetlen nagy felület, mérete ~ 10,5 × 7,5 cm, természetesen gesztusvezérlésre alkalmas.
Az egérgombokat középen egy vonal választja el, de ez lényegében csak egy virtuális jelölés, az anyagban nem érezhető. A tapipad érzékenysége megfelelő, nem kell túl erősen hozzáérinteni az ujjunkat, kellően reszponzív, gyorsan követi a mozgást. A gombok működését illetően semmi újról vagy különlegesről nem tudunk beszámolni, határozott „klattyanással” igazolják vissza, hogy lenyomtuk őket, az érzékelési tartomány elég széles, majdnem a felezővonalig reagálnak a kérésre. A jobb alsó sarokban a burkolat hosszabbik élére maradtak az egyéb információs eszközök, pontosabban az üzemállapotot, az akkumulátor státuszát és a repülőgépes mód állapotát jelző LED-ek. Nézzük a gép oldalait! A hátsó élen szinte végighúzódik a zsanér, e mögé csak a hűtő „kipufogónyílását” helyezték, mást itt nem találunk. A gép annyira le van kerekítve, hogy lényegében a fenéklemez kanyarodik fel ide, a határon két oldalt a hangszórók nyílásait találjuk. Bal oldalra került az interfészek jelentős része.
Felül a töltő csatlakozójával indul a kínálat, mellette a billenőajtóval kialakított RJ45 (gigabit LAN) csatlakozó figyelhető meg, majd az analóg videokimenet (dSub) következik. Őt egy HDMI követi, aztán két SuperSpeed (3.0) USB következik, az egyik hagyományos (A), a másik az új, C szabványú (a csatlakozó bármilyen pozícióban bedugható). A kínálatot itt a Kensington-zár zárja.
A jobboldalra már kevesebb dolog maradt, itt találjuk az optikai meghajtót, mely mellé még egy USB 2.0-t, egy kombinált 3,5 mm jack csatlakozót és SD kártyaolvasót helyeztek el a mérnökök. A készülékház aljáról már érintőlegesen volt szó, négy darab nagy méretű gumitappancs adja a lábakat, illetve a kitámasztást, segítségükkel a notebook jól fogja a talajt. Itt találjuk még a Windows matricát, illetve a gyári számot és az egyéb technikai információkat ismertető matricát is.
ASUS X556U
A 15,6 hüvelykes kijelzővel ellátott példány külsőleg lényegében kiköpött mása az X456U-nak, ezért főként a különbségekre koncentrálunk. A kijelző átmérője 1,6 hüvelykkel nőtt, ennél fogva a gép méretei is nőttek, számszerűen: 382 × 258 × 25,5 mm. A tömeg 2,3 kg.
A panel felbontása maradt 1366×768 pixel, ahogy a fedlap anyaga és színe, valamint a kijelző körüli keret sem változott. Természetesen a felhasznált billentyűzet, illetve touchpad is maradt, előbbi annyi különbséggel, hogy a megnövekedett hely lehetőséget teremtett numerikus pad elhelyezésére, ezt a ziccert pedig nem is hagyta ki az ASUS.
Egy másik apró eltérés, hogy a háttértár-aktivitást jelző LED a bekapcsológomb mellől lekerült a jobb alsó sarokba a többi LED közé. Az interfészek, csatlakozók vonatkozásában szintén nincs változás, és a fenéklemez is ugyanolyan kialakítású, arányosan megnövelt méretben. Tartozékok Mindkét noteszgép esetében el kell mondani, hogy gyártói sajtópéldányokról van szó, így a csomagolás és annak tartalma változhat. Hozzánk az X456U és az X556U egyaránt vastag, szürke kartondobozban érkezett, melyekben a töltőkön és a használati útmutatókon kívül mást nem találtunk. Az X556U mellé két adapter is volt csomagolva, az egyik angol, a másik EU dugós, 19 V – 2,37 A-t tudnak, tehát 45 wattosak. Az X456U-hoz nagyobb töltő jár, 19 V – 3,42 A, azaz az ő példánya 65 watt tud (valószínűleg ez a dedikált VGA-nak köszönhető).
Szoftveres környezet, mérések, üzemidő Szoftveres oldalról túl sok érdekességgel nem tudunk szolgálni, a mi tesztalanyunkon 64 bites Windows 10 Professional teljesített szolgálatot, és vélhetően a legtöbb X456U és X556U variánsra ez fog kerülni gyárilag, ha Windows-zal szeretnénk (freeDOS-os verzió is biztosan lesz). Mivel ezek a konfigok 4 GB RAM-ot mindenképpen tartalmaznak integrálva, a 64 bites operációs rendszer alapszükséglet, ha pedig Windows, akkor pedig logikus, hogy a legfrissebb jön szóba. Természetesen a rendszeren számos ASUS szoftvert találunk előtelepítve, ilyen például az Asus Giftbox, a HiPost, a Smart Gesture, az USB Charger Plus vagy a Splendid Video Enhancement Technology, de említhetnénk az Evernote-ot vagy a Foxit PhantomPDF-et. Nem biztos, hogy mindet használni fogjuk, de azért akadnak köztük hasznosak.
Korábban notebookok kapcsán még nem volt dolgunk Skylake chippel, így az ASUS X456U és X556U természetesen nem úszhatta meg, hogy rájuk eresszük szokásos tesztprogramjainkat, amelyek segítségével így képet kaphatunk arról is, mekkora ma a különbség egy U szériás Core i5 és Core i7 SoC között.
Mindkét processzor kapcsán elmondható, hogy egy átlagos felhasználó számára bőven elegendő teljesítményt szolgáltat. A 2 magnak és a HT-nek köszönhetően akkor sem jönnek zavarba, ha néhány képet szerkeszteni kell, ki kell csomagolni egy-két ISO-t, netán át kell kódolni néhány családi videót más formátumba, de az elsődleges felhasználási formák, mint például a videólejátszás és böngészés (legyen az bármennyi képpel teletűzdelt weblap) meg sem kottyannak nekik. 3D-s teljesítménnyel kapcsolatos mérések:
A 3D-s alkalmazások mérésénél az X456U esetében természetesen a GeForce 920M erejét hívtuk segítségül. Ez egy jóval erősebb grafikus alrendszer, mint a sima integrált VGA, és a mérések is megerősítették azt, hogy az adott játék gépigényétől függően alacsony vagy közepes minőségi beállítással képes az adott felbontáson (1366×768) bőven játszható sebességet biztosítani a GPU. A HD 520 IGP kapcsán a játékokkal kapcsolatban azért komolyabb kompromisszumokra van szükség, de például ha valaki csak WoT-ozni szeretne, akkor erre HD textúrák mellett is lehetősége van, pláne ha hajlandó egy kicsit lejjebb venni a beállításokat. Üzemidő Az akkumulátorok teljesítményének felderítése kapcsán a szokásos metódust használtuk. A specifikáció szerint mindkét gépben egy 2 cellás, 38 Wh-s lítium-polimer telep teljesít szolgálatot. A gyártói specifikációs táblázat szerint ezeknek több, mint 400 percet kellene kibírniuk, hogy pontosan mivel, arra nem tér ki részleteiben, vélhetően a PCMark beépített tesztjével. A jó hír az, hogy ennek mi magunk is utánajártunk. Nyilván a CPU 15 wattos TDP-je nincs ellenére a telepeknek, de játékok futtatása során a GeForce 920M már falánkabb, az X556U esetében viszont a panel nagyobb, még ha a felbontásban nincs is eltérés. Első körben egy kis filmnézéssel kínáltuk meg az akkut, a FULL HD felbontású MKV-t teljes fényerő és 25 százalékos hangerő mellett szabadítottuk rá a rendszerre, amely így az X456U-ban 4 óra 21 perc után lehelte ki az utolsó lehelettét. Az X556U-ban ugyanez a terhelés 3 óra 54 perces etapot jelentett, ennél láttunk már jobbat, rosszabbat is, de azért két rövidebb vagy egy hosszabb mozi így is belefér az üzemidőbe. Ha valaki olyan fényviszonyok között használja éppen a noteszt, ahova az alacsonyabb fényerő is elég, akkor további értékes perceket (sőt, akár egy órát is) lehet nyerni annak csökkentésével.
Második lépésben az AIDA64 rendszer stabilitástesztjét (mindent terhelve) eresztettük rá a vasakra maximális fényerő mellett, így az X456U-ban 1 óra 12 percet, az X556U-ban 1 óra 36 percet bírt ki az energiaforrás, ami a magas terhelést figyelembe véve annyira nem rossz. Végül a PCMark 8 beépített akkumulátortesztjét használva a „Conventional” modult futtattuk, amivel a kisebbik notesz 2 óra 52 perces eredményt tudott elérni, ugyanez az X556 kapcsán 2 óra 59 perc volt. Mindent egybevetve netezgetéssel, irodai használattal simán megvan a 4-5 órás üzemidő, ami alacsonyabb fényerővel tovább növelhető, a gépek kategóriáját tekintve ez pedig nem rossz eredmény.
A külső taglalásánál már a fontosabb kérdésekben kiveséztük a beviteli módozatokat, mely ugyebár ezeknél a gépeknél a billentyűzetet és az érintőpadot jelenti. Hatalmas fejlesztések egyik területen sem történtek, „bevált dolgon ne változtass” – mondhatnánk, és végül is nem állunk messze a valóságtól, mert a klaviatúra valóban jól használható a mindennapok során, 1-2 nap pötyögés után már teljesen a magunkénak tudjuk érezni, az X556U-nál pedig a numerikus pad megléte tovább növeli a komfortot. Az egérpad nagyméretű, pontos is, aki pedig szereti kihasználni az újabb Windows-okban megtalálható gesztusvezérlési lehetőségeket, az még nagyobb örömét fogja benne lelni. A felületekre áthajózva, a 3 darab USB a szükséges minimum, melyből dicséretes, hogy kettő SuperSpeed szabványú, illetve az egyik Type-C kialakítású. Ez egy jövőbe mutató dolog, ugyanakkor egyelőre még viszonylag ritka az ilyen eszköz, a két darab klasszikus Type-A csatlakozó néha kevés lehet, ilyenkor átalakító vagy USB hub használatára kényszerülhetünk. A videokimenetek kapcsán a HDMI és a VGA (dSub) rendben van, az pedig szintén jó, hogy nem maradt le a gigabites vezetékes hálózat használatának lehetősége sem. Az optikai meghajtót a felhasználók egy része már felejtené, egy jelentős része viszont nem tud nélküle élni, mi úgy vagyunk vele, ha van számára hely, nem árthat a jelenléte.
A kijelzők kapcsán kissé felemás érzéseink vannak. 2016-ban egy friss hardver kapcsán 14 colon az 1366×768 pixeles felbontás még elfogadható, 15,6 hüvelyken már nem annyira. Tény, más gyártó kínálatában is találunk ilyen felbontást ebben a kategóriában, ugyanakkor rengeteg gép FULL HD-t kínál ezért a pénzért. Talán könnyebb lenne ezen a paraméteren túllépni, ha egyébként egy remek panelről lenne szó, de sajnos nem ez a helyzet. Az alkalmazott technológia TN+film, annak minden előnyével és hátrányával. Természetesen a válaszidő kiváló és a színekkel sincsen gond, egész addig, amíg teljesen szemből (az ideális betekintési szögtartományból, ami nem túl széles) nézzük a panelt, ugyanis ha bármilyen irányban kitérünk a zónából, bekövetkezik a színtorzulás. Érthető a szándék, hogy a gyártó szeretett volna költséghatékony módon eljárni, és alacsonyan tartani az árcédulát, de ennél talán érdemes lett volna vagy a felbontás, vagy a technológiai oldalon egy fokkal jobbat felmutatni. A hangzást viszont csak dicsérni tudjuk, a SonicMaster fémjelzett rendszer hangszórói a gép fenéklemezének elején helyezkednek, azt gondolhatnánk, hogy mivel takarásban vannak, ez nem túl ideális, ugyanakkor a gyakorlat erre rácáfolt, mert meglepően korrekt hangerővel és tisztasággal képesek felénk tolni például az akciófilmben keletkező hangokat, de ha éppen YouTube zenehallgatáshoz támad kedvünk, akkor sem fogja bántani a fülünket. Az AudioWizard segítségével ráadásul előre megkomponált profilok közül is választhatunk, amelyek alkalmazásával az adott tartalomra vonatkozóan még jobb hangzást tudunk előállítani.
A teljesítményt tekintve mind az i5-6200U, mind az i7-6500U jó benyomást tett ránk, nyilván a két natív mag miatt nem említhetőek egy asztali géppel egy lapon, de hordozható gép-viszonylatban erős formát mutattak, az Intel HD 520 IGP sem gyenge, de ha játszani szeretnénk, akkor értelemszerűen GeForce GPU-val szerelt modellt válasszunk! Az új ASUS X-sorozattal kapcsolatban pozitív és negatív érzéseink egyaránt vannak. A más gyártókhoz való hasonlítás egyelőre nehézkes, hiszen ezek voltak az első masinák, amiket közelről láttunk és Skylake-alapú SoC dolgozott bennük. Nem tudjuk, mások milyen kiépítéseket mennyiért fognak kínálni, ráadásul az új ASUS gépek is csak márciusban fognak felkerülni a boltok polcaira. Ami tény, hogy az új X-sorozatú típusok kapcsán megfigyelhető egy tudatos költségvisszafogó építkezés, ilyen a kis felbontású TN+film panel, a „csak” N-es WiFi és például a „csak” (640×480) felbontású webkamera, ezek közül egyiket sem várjuk feltétlenül egy friss 2016-os modellbe. Persze nem lehet egy notebook minden téren teljesen modern és még olcsó is. Első látásra a probléma csupán az, hogy ez a várt olcsóság egyelőre a bejelentett árakon nem realizálódik olyan mértékben, mint arra számítottunk, de egy dolgot nem szabad elfelejteni: a cikkben bemutatott két konfighoz eredeti Windows 10 Pro operációs rendszer is kapunk.
Természetesen már az értékesítés megkezdésének pillanatában lesz lehetőség olcsóbban is friss ASUS X-sorozatú terméket vásárolni, hiszen egyrészt a gépek elérhetőek lesznek freeDOS operációs rendszerrel is, másrészt várhatóak i3 CPU-t tartalmazó kiépítések is (azt még nem tudjuk pontosan, hogy legkisebb felszereltségű modellek pontosan milyen összegről indulnak). A jelenlegi árak tehát egyelőre tájékoztató jellegűek, és mivel jelen pillanatban nem ismerjük a teljes paletta részletes árazását, pálcát törni is nehéz a két újdonság felett. Az bizonyos, dizájn és anyagminőség tekintetében mi meg voltunk elégedve, ahogy a főbb hardverelemekkel is, a már említett néhány ponton viszont kompromisszumokra kényszerülünk. Ha ezeket meg tudjuk kötni, mert mindenképpen Skylake-es noteszt szeretnénk, akkor érdemes lesz számolni az ASUS friss X-szériás termékeivel! Pro: + nagyrészt halk és hatékony hűtőrendszer + jó billentyűzet, touchpad + modern központi egység + DVD-író + két cella ellenére korrekt üzemidő + jónak ígérkező ár/teljesítmény arány Kontra: - TN+film panel, 1366×768 felbontással - 5400 RPM-es HDD (X456U) - AC-s WiFi hiánya, VGA felbontású webkamera Az ASUS X456U és ASUS X556U notebookokat az ASUS hazai képviselete bocsájtotta rendelkezésünkre, ezúton is köszönet értük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. j.panzer
2016.02.01. 11:12
Annyira szemét módon félrevezetőek ezek a képek. Ránéz az ember, és azt látja, hogy egy peng vékony gép, max 20mm.
Aztán megnézed oldalról, és látszik, ami ezen a képen nem, hogy akkora alja van, ami még rádob alsó hangon fél centit. És így lesz egy ultrabook vékonyságú gépből egy Böhöm Jóska.
És mostanában az összes gyártó így manipulálja a képeket, direkt így tervezik őket. Tiszta átverés.

Mondjuk amelyik gépben van ODD, az túl vékony sose lesz.

Megmondom miért kiborító ez. Én pár hete kifejezetten vékony, ultrabook szerű notikat kerestem. Azért mondom, hogy szerűt, mert rendes ultrabookot nem akarok venni 300+ pénzért.
Nagyon max 200 a költséghatár. Nekem ODD nem kellett, csak, hogy vékony legyen.

Éppen csak 647 millió verziót néztem át, mire találtam egy tényleg vékony, penge gépet (Asus K401LB).
Az összes többi olyan, hogy ránézel a reklám képre, penge vékony, aztán megnézed a speckókat, 25-27mm.

Hagyjuk már... menjenek a fenébe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pycur
2016.02.01. 12:45
De miért kell egy gépnek lehelet vékonynak lennie? Minél vékonyabb annál kevesebb cucc fér bele, nem gondolod?
Nameg az állóképessége. Minél vékonyabb, annál sérülékenyebb. Egy vékony vackot simán kettétörhetsz még táskában is. De egy vastagabb cuccost már védi az irhája is
Legyen rajta mit megfogni, úgy az igazi, érezd hogy igen, ebben van erő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. BReal pycur
2016.02.01. 13:30
Azért a vastagabb laptopnál sem mindegy, hogy milyen minőségű anyagból (műanyagból) készül, mert attól hogy vastag, még törhet, mint a porcelán. Gondolom azért kell neki vékony, hogy minél könnyebb legyen, lehet mást is szokott vinni magával, és ezért a laptop táska legyen minél könnyebb. De lehet mellélőttem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Phantomstr... j.pan...
2016.02.01. 15:11
Ne képek alapján keress. Ha 13,3"-os mérethez nehezebb, mint 1,5kg, akkor garantáltan vastagabb 20mm-nél. A 1,5 kilósok szoktak határeset lenni.

@pycur
Egyetemen hurcolásztam magammal 2,2kg-os gépet, nekem annyi elég volt. Ehhez és a 30mm vastagságához képest meg olyan puha műanyag burkolata volt, hogy ha csúnyán ránéztem meggörbült. A laptoptáskám majdnem teljesen tele volt vele és még így is tartottam tőle, hogy a puha műanyag lemez mögött sérül a kijelző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. j.panzer pycur
2016.02.01. 17:13
Ennél nagyobb hülyeséget is rég olvastam. Egy olyan 50 évet le vagy maradva az időben.

A régi gépem vastag volt, és nehéz, a saját súlyát is alig bírta el, a fedlap többször elrepedt. Műanyag volt. Igaz, erős hardver volt benne, de ma már ez sem feltétlen jelent vaskos méretet.

Az általam már említett Asus K401LB, amit több napos kutatás után találtam meg, 20 mm vékony, és i7-es proci van benne, meg dedikált VGA. Lehet a mostani asztali gépem teljesítményét tudja, pedig az sem gyenge, még a mai napig sem. (Plusz elég sok benn a fém, ebből kiindulva jóval masszívabb, mint az előző, full műanyag notim.)

Ami a vastagság kérdését illeti, a cégnél úgy dobálják a HP ultrabook-okat, hogy én szégyellem magam a kollégák helyében. 1 méterről leq*rják az asztalra, fél méterről földhöz vágják, mert lusták letenni a földre, stb. Semmi bajuk.
Az én régi laptopom ezred ennyit nem élt volna túl.

Igen is lehet baromi vékony gépet építeni úgy, hogy közben megbízható, ÉS erős is. Oké, nyilván nem lesz egy asztali gép helyettes, de a mindennapi életre TÖKKKKKÉLETESEN elég egy i7, 8 Gb RAM-al, meg egy GF 940M.

Ami a miértet illeti, NEKEM azért kell, mert olyan munkához kell, ami nem túl erőforrás igényes, plusz szabad időben light gamingre, viszont a hordozhatósága mindennél fontosabb. Nem akarok megint egy 3 kilós, böszme nagy gépet cipelgetni, mint anno.
Tehát legyen minél vékonyabb, és könnyebb.
Plusz mint említettem, optikai meghajtó a hátam közepére sem kell.

Ezek a paraméterek, és kép alapján egy csomó jónak tűnő gépet találtam, (a legtöbb idióta, barom honlapon meg nincs szűrő vastagságra), aztán utána olvasva derült ki, hogy az adott gép egy drabális vacak.

A másik nagy kedvencem, a kijelzőfelbontás. Hogy szorulna a jó nénikéjébe a feje, aki kiad egy gépet 2015-16-ban 1366-os felbontással... hát komolyan nyusszanjon össze a foguk...
Egyéb iránt azt elárulom, hogy nem is az a bajom, hogy ezzel a felbontással jönnek ki az alap gépek, hanem, hogy sok esetben felárért SEM lehet nagyobb felbontással kapni. Na ez viszont már tényleg röhej.

Pár adat, összehasonlításképpen.
"A" telóm felbontása: 1080 x 1920.
"B" telóm felbontása: 1440 x 2560
És most jön a legviccesebb adat:
1050 x 1440 - Tudjátok mi ez? A 2004-ben!!!! (nem elírást, kettőezer négyben) vásárolt laptopom kijelzőjének felbontása.
Azóta eltelt 12 szájbanyűtt év, és sok laptopnak (komoly, világmárkák gépeiről van szó) rosszabb a kijelző felbontása, és még felárért sem lehet jobbat kérni.
Na EZ kérem a vicc a mai világban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim j.pan...
2016.02.01. 18:02
"A" telóm felbontása: 2560x1440
"A" monitorom felbontása: 1280x1024
"B" monitorom felbontása: 1280x1024

Most kérdezd meg, hogy érdekel-e a különbség, és hogy rossz-e ránézni teló után a monitoraimra ...

egyáltalán nem

Légy boldog a 4K kijelzőiddel 13 colon, nekem jó lesz az 1366x768 is, legalább nem kell alá 200 wattos IGP, hogy elvigye az Excelt ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. BReal
2016.02.01. 18:35
Nem értem, mi a gond 15,4"-on a 768p-vel. CRT-s időkben ebben a méretben kb. 1280*1024-es felbontás volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. wolkew
2016.02.01. 18:40
Az X556 sorozatban van már m.2, vagy msata csatlakozó bárhol az alaplapon, vagy még mindig le van spórolva mint az x555-nél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. j.panzer Asagr...
2016.02.01. 18:54
Oh, igen, szokásodhoz híven megint sarkítasz, ferdítesz, és provokálsz.
Hol is említettem én a 4K-t?
Sehol.
Laptopba szerintem max Full-HD, ami kell, sőt, a kisebb notiknál az 1600*900 is elmegy még.

Viszont azt vállalom, hogy 14-15 colon az 1366 már vállalhatatlanul SZ@R képminőséget ad.

Mikor nézegettem a notikat, megnéztem pár Vostro-t, és pár ProBook-ot, nem hogy a pixeleket láttam rajtuk, de a köztük lévő fekete csíkokat is.
Hát ennyit az 1366-ról. Az, hogy neked erre nincs szükséged, igényed, az egy dolog, el is fogadom, nem vagyunk egyformák, viszont az, hogy 12 év alatt nem hogy előre, de sok esetben visszafelé fejlődött a technológia, na az azért vicces, és ez (lévén a számok ugye makacs dolgok) azért egy elég objektív megállapítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim j.pan...
2016.02.01. 18:57
Sarkítottam, nem provokáltam. A provokálást te követted el, ami a választ szülte. Amúgy volt már szerencsém 15 colos fullHD notihoz (DELL Studio Series), soha többet. Szarul skálázódik rá a GUI.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Phantomstr... BReal
2016.02.01. 19:07
De mégis, ha egy telefon 4,5"-os kijelzővel ki mer jönni 800×480 felbontással akár csak a középkategóriába, már mindenki a hátsóját veri a földhöz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. j.panzer
2016.02.01. 19:24
Azt nem igazán értem, hogy miért provokáció, mikor kifejtem azon véleményemet, hogy azonos árkategóriában 12 év alatt nem sok fejlődés volt a notebook-ok kijelzőjét illetően. Sőt, inkább visszafelé fejlődés van.
Komolyan kérdem, ez miért provokáció?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. j.panzer Phant...
2016.02.01. 19:28
Teljesen jogos, amit mondasz, ma már egy 40K-s telefonban HD panel van 4,5"-on, ennek fényében szerintem 14-15 colra már harmat gyenge a 1366.
Mint mondtam, legalább egy 1600x900, ami a minimum 200+K-s árcímke mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim j.pan...
2016.02.01. 19:43
Ha annyira write-only módban vagy, hogy nem tudod még elképzelni sem, hogy hogyan érezheti magát megszólítva valaki egy kijelentésed által, akkor szerintem kerüld ezeket a hatalmas szövegblokkokat hozzászólás gyanánt, mert egyéni véleménynek bőven sok.

Információveszteség nélkül negyedére/ötödére lehetne venni a hozzászólásod terjedelmét, például annak az elhagyásával, hogy mit kívánsz azoknak, akik nem neked gyártanak hardvert, hanem egy tágabb piaci rétegnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. TormaGabor
2016.02.01. 19:49
tényleg adnak még ki laptopot 768-as kijelzővel? 15,6"-on???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer Asagr...
2016.02.01. 20:16
Ez az állítás azért nem igaz, mert létezik olyan hardver amilyet akarok, olyan áron is, és még márkás kiadásban is.
Csak hogy értsd, én ár/arányt figyelembe vevő vásárló vagyok. Ha valaki nem "nekem" gyárt hardvert, az általában azt jelenti, hogy amit kiad, az gyenge ár érték arányú termék.
Kicsit túlozva megfogalmazhatnánk úgy is, hogy "átverés". Tömeges fajta átverés. Persze a fogyasztói társadalomra nagyon jellemző, hogy nem logikusan mérlegelve vásárolnak, hanem impulzívan (mondjuk ez nyilván rám is nagy mértékben igaz).

Ami pedig az igények megfogalmazását illeti, még mindig nem értem, hogy miért provokáció.
Eddig csak azt fogalmaztad meg, hogy TE nem értesz egyet vele, konkrétum még nem volt.

Szerk: no meg azért azt se felejtsük el, hogy nekem nincs bajom azzal, hogy neked elég az 1280, igazán nem értem, hogy akkor neked miért szúrja a szemed, hogy nekem nem elégséges, és ezért miért kell ordenálé szemét módon nem esned, a szokásos kötekedő stílusodban.
Ha nem értesz velem egyet, kulturáltabban is meg lehet fogalmazni ellenvéleményt. Én ugyanis nem személyeskedtem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim j.pan...
2016.02.01. 20:20
Nyamvadt szerkesztések ...

"Ha nem értesz velem egyet, kulturáltabban is meg lehet fogalmazni ellenvéleményt."

szorulna a nénikéjébe a feje = kulturált
Vettem!

Nekem mindegy, ebből a vitából kiszálltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.02.01. 20:55
Valaki biztos, én nem.
Abban viszont Panzernek igaza van, hogy egy ilyen árkategóriában ha más nem, akkor egy kis plusz összegért lehetne választani nagyobb felbontású kijelzőt, ha már erre van igény.
TormaGabor: Nézd meg az olcsó modelleket, alapból mind azzal jön ki, van, amelyikhez van választási lehetőség. Ezen nem tudom mit kell csodálkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. j.panzer Asagr...
2016.02.01. 22:15
Igen, csak tudod én ez nem rád értettem, még csak nem is konkrétan egy személyre, hanem egy cégre, egy XY tervezőcsapatra, és, de főleg azokra, akik ezeket a döntéseket meghozzák.
Azt elismerem, hogy erősebben fejeztem ki a véleményemet egy a fogyasztókat megkárosító, végtelenségig (tehát nem a korrekt módon) profitorientált, kartelező társaságokról, mint illendő lett volna. Ez tény, és vállalom is.
Csak azt nem értem, hogy miért vetted magadra.

Nem ellened irányult, hacsak nem te vagy a felelős a Dell, HP és egyéb cégek termékfejlesztéséért.

Amúgy meg nem akarok/akartam veled vitatkozni, sajnálom, ha annak érzed, és elnézést érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. patrik2991 j.pan...
2016.02.02. 11:09
Teljes mértékben egyetértek veled, 185 mátyásért igenis 1600x900-as kijelző kellene, ennyi pénzért még az 1440 is kevés.
17"-ra meg mehet a full hd.
Már 1 hónapja várom, hogy kijöjjön valami épkézláb gép, mert amik most vannak azok egytől egyig szégyenek a számomra megfizethető kategóriában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BeZol
2016.02.02. 18:47
A 4xxxU-s procikhoz képest (amik 2013 második fele környékén jelentek meg) annyit gyorsultak, hogy a 4200U 1.6ghz-ről ment 2.6ghz-re (de az én 4210u-m 1.7-ről 2.7-re megy, és mindig 2.4ghz-en fityeg), az 5200u alapórajelét már felnövelték 2.2ghz-re, turbot 2.7-re, az új 6200u-nál pedig 2.3-ról 2.8-ra turbóz.
Tehát, mivel a 2,5 éves procik is folyton 2.4ghz-et tudtak, ezért az integrált videókártya teljesítményét leszámítva érdemi előrelépés nem történt nyers erőben, csak 2.6ghz->2.8ghz = +7.6% papíron.
Az integrált videókártya már régen is tökéletesen megfelelt hd youtube videózásra, vagy filmezésre tv-re kötve, de játékra még mindig kevés.
Aki játszani szeretne, annak kell egy külön videókártya bele, de erre még a 920m is kevés. Legalább egy geforce 940m kell ide (ami egy 10%-kal emelt órajelű átnevezett 840m...), de én ezt is keveslem manapság.
Felesleges I7-es U verziójú procis laptopot venni (2.5->3.1 kontra I5 2.3->2.8, tehát 10%-kal gyorsabb, cserébe mikor legutóbb néztem 30ezer Ft-os felára volt egy i7es procival szerelt laptopnak...). I5-ös és I7-es is 2magos + HyperThreading, az I7-et U verzióval pénzkidobás megvásárolni!
A legjózanabb választás szerintem egy I5-ös procis 940m-es laptop, hiszen az i3-asok-ban nincsen turbo, és vagy 30%kal lassabbak emiatt, így pénzügyileg megéri az i5-ös.
Az én I5 4210U-s laptopom geforce 840m-mel van szerelve, 15.6" és full hd kijelző. Ez így 183ezer Ft volt 2014 júniusban (30ezer Ft volt a full hd kijelző felára). Ehhez képest ezek a cikkben szereplő gépek drágábbak és gyengébbek is, ha játékról lenne szó, míg nyers erőben minimális a különbség.
Én őszinte leszek. Anno azért lett ez a laptop full hd kijelzővel véve, mert kíváncsi voltam, beválik-e a használata. Háááát, szerintem túl aprók a betűk, és pl. a szüleim mindig visszaveszik a felbontást, mert egyszerűen kifolyik a szemük, annyira apró minden. Játék alatt pedig örülök, ha 1366x768ban van elég fps, nem hogy full hd-ra kapcsoljak bakker...

Hát emberek, ez kb. 2013 kicsit újracsomagolva. Procik terén a 10nm hozhat gyorsulást 2017 nyara utántól, addig szerintem kb ugyanott toporgunk majd.
Videókártyák terén idén tavasz végén ugrunk 28nm-ről 14-16nm-re, azt persze nem tudom, hogy ez a mobil szegmensben mikor jelentkezik (talán szeptemberre lesz vmi, vagy 1 év múlva a 7xxx-es procikkal egyidőben érkeznek). Tehát aki türelmes, az 1 év múlva remélhetőleg ugyanennyi pénzért akár dupla akkora grafikus teljesítményű laptopokat vehet. Persze ez túl szép h igaz legyen, tehát biztos lesz vmi trükk a sztoriban, de még a teljesítmény marad is, akkor fele akkora lesz a fogyasztás hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Philo
2016.02.02. 20:04
Jó öreg kopogós X...
A fényes kijelzőjüket meg dugják fel oda, ahova gondolom. Ennyiért ha Asus, akkor K501 vagy K401 ami jó is vagy Dell esetleg Fujitsu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr... BeZol
2016.02.03. 00:17
Azért a 7,6% órajeltöbblet mellé nem árt feljegyezni, hogy azért architekturális fejlődés is volt generációról generációra azonos órajelen nagyjából ugyanennyi. Erre rakódik rá még az órajeltöbblet. Persze notebookoknál ez sem hoz akkora különbségeket. Eleve kevesebb teljesítménynek a 15%-a is kevesebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2016.02.04. 21:58
i5 és i7 azán kétmagos mi folyik itt Gyöngyösön valaki mondja már meg nekem! Hova lettek az M, a Q és a QM procik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Resike
2016.02.06. 18:44
Ennek a gépnek nem csak a felbontása siralmas (100 PPI), hanem az a TN film panel szerintem 60°-os betekintési szögnél meghal. Az meg hogy még fényes is csak hab a tortán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!