iPon Cikkek

Asus Zenbook 13”: Ultrabook, ahogy szeretnéd

Dátum | 2011. 12. 12.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Nemrég járt nálunk az Acer Ultrabookja, amellyel igencsak vegyes tapasztalataink voltak. Bár egyetlen masinából nem szokásunk következtetéseket levonni, de ismerve az Acer termékpalettáját, mi tagadás, csalódtunk. Most az Asus-on a sor, hogy jóvá tegye a konkurencia által rendesen aláaknázott kategóriát, amelyet az Intel nem véletlenül talált ki. Akik a múltkori cikket olvasták, azok felejtsenek el mindent, akik pedig nem, azok ezzel kezdjék, rögtön ki fog derülni, miért.


Az ultrabookokok közül nagyon úgy fest, hogy az Acer mellett csak a jelen cikkben bemutatásra kerülő Asus Zenbook lesz elérhető a karácsonyi szezonban, így a teszt nagy kérdése igazából az volt, melyiket válassza az a leendő tulaj, akinek Macbook Air jellegű noteszgép kell, de Windows-zal és olcsóbban? A december elsejei hazai bemutatón (amely egybeesett a világpremierrel) lehetőségünk volt megtapogatni, sőt ki is próbálni mindkét Zenbookot, hiszen az Asus nem csak 13,3”-os, hanem 11,6”-os változatban is piacra dobja saját ultrabookját. Ezzel gyakorlatilag Windows-os alternatívát kínál a Macbook Air helyett, hiszen az Apple is szintén ebben a két méretben forgalmazza saját megoldását. Újabb közös tulajdonság, hogy ezeket a gépeket csak és kizárólag flash alapú tárolóval vihetjük haza, de a hasonlóság itt még nem ér véget, ugyanis amíg a 11,6”-os Zenbook a szokásos 1366x768-as panelt kapta, addig a 13,3”-os változat esetében sokkal több pixellel gazdálkodhatunk, többel, mint a vele megegyező méretű Airnél. Kezd érdekes lenni a dolog, nemde? Vajon az Asus megtalálta a tuti receptet, hogy az új kategória éllovasa legyen?


Ha végignézzük a táblázatot, akkor láthatjuk, hogy nálunk sajnos (vagy nem sajnos) a csúcsváltozat járt, amely 256 GB-os SSD-t és Intel Core i7-es processzort jelent. Ugyanez a konfiguráció 128 GB-os SSD-vel 350 ezerbe kerül, ha a mérethez (256 GB) ragaszkodunk, de megelégszünk a valamivel lassabb Core i5-2467M-mel, akkor 370 ezret kell pénztárnál hagynunk. Ha az SSD-n és a processzoron is egyaránt spórolunk (tehát Core i5-ös gépet választunk 128 GB háttértárral), úgy már 305 ezerért a miénk lehet egy 13”-os Zenbook. Nem árt elfelejteni, hogy az Acer az S3-mat nem méri sokkal olcsóbban, hiszen ott 250 ezer körül csupán SSD-vel kiegészített merevlemezt kapunk. Ugyanakkor nem ez az egy pont, ahol a két készülék eltér egymástól. A Zenbookban található 13,3”-os kijelző 1600x900-as felbontása egész egyszerűen brutális, amíg csak a specifikációkat olvastuk, azt gondoltuk, hogy erre azért volt szükség, hogy még egy paraméterben odavágjanak az Airnek, de a teszt az Asus-t igazolta, erről majd később. Van tehát egy jóval nagyobb felbontással rendelkező panelünk, ugyanakkor kapunk USB 3.0 csatlakozót, egy jóval nagyobb akkumulátort és egy USB-s vezetékes hálózati kártyát is. Tekintettel arra, hogy mindez szériaként jár a Zenbook mellé, a magasabb árcédula abszolút jogos, az Acer igazi balszerencséje azonban a használat során válik nyilvánvalóvá. Az Asus két év garanciát vállal az összes Zenbookra (az Acer a bevezető kampányban hármat ad az S3-akhoz).

Az újságíróknak......és a vásárlóknak szánt kellékek.
Rendhagyó módon több képet is beteszünk egy azon cikkbe, amely a kellékeket ábrázolja. Ennek egész egyszerű oka van: az Asus az újságíróknak kiküldött Zenbookoknál még nem a végleges kiegészítőket mellékelte a géphez, viszont egy sajtófotó erejéig megismerkedhetünk azokkal is. Mi nem kaptuk meg például az USB portba csatlakoztatható hálózati kártyát és a miniVGA-VGA átalakítót sem. A micro HDMI-hez nem jár HDMI átalakító, arról magunknak kell gondoskodnunk. Helyreállító lemezt szintén nem kapunk, hiszen értelme nem sok lenne, az SSD-n található rejtett partícióról tudjuk visszaállítani a 64 bites Windows 7-et. Mind a kiegészítő USB-s dolgok, mind maga a gép egy nagyon elegáns és minőségi bőr tokban foglal helyet, ezeket szállításnál bátran felhasználhatjuk. A géphez tartozó tok mágneses zárral is rendelkezik. A gyártó az UX31E mellé opcionálisan megvásárolható USB 3.0-s külső merevlemezt is kínál, melynek burkolata szintén alumíniumból készül, dizájnra pedig a notebook stílusjegyeit követi. Egészen más benyomásaink voltak elsőre a Zenbookkal, mint az S3-mal, pedig még be sem kapcsoltuk a gépet. Lássuk hát, mi történik, ha ezt is megtesszük.

Az Acer S3 zajszintjével és melegedési mutatóival elégedettek voltunk, ugyanakkor a Zenbook némileg rosszabbul teljesített ezen a téren, igaz, megvolt rá a mentsége. Az üresjárati 45 fok gyakorlatilag megegyezik az S3-nál mérttel, a zajszint pedig nagyon-nagyon alacsony. Terhelésnél már megjön a gép hangja, de az S3-nál valamivel halkabb volt, részben ezzel magyarázható a 10 fokkal magasabb hőmérséklet (85 fok). Jó hír, hogy ebből a külvilág alig érzékel bármit is, a felül-alul alumínium ház jó parti ebben. A hűtést az Acertől eltérően itt nem hátulra kivezetett nyílással oldották meg, hiszen a Zenbook jóval vékonyabb, mint az S3. Helyette a zsanérszerkezetre esett a választás, a következő oldalon látni fogjuk, hogy oldották meg a mérnökök ezt a feladatot.


A Windows 7 beépített tesztjénél repkedtek a magas pontszámok, ha a látottakból kivesszük az integrált videokártyát, akkor egy elég tempós noteszgép képe vetül elénk. Hiába, az újgenerációs SSD és a Turbo Boosttal közel 3 GHz-re képes kétmagos Core i7-tel nem viccelnek. Ami a memóriát illeti, akárcsak az S3-nál, itt is 4 GB áll a rendelkezésünkre 1333 MHz-es órajel mellett, szintén egyetlen modulként. Cserélni és bővíteni egyáltalán nem lehet, így memória gondok esetén irány a legközelebbi szerviz. Amit még tudnunk kell, bár jelentéktelen információ, hogy az alacsony fogyasztású Core i7-es processzorokban az Intel HD Graphics 3000-es videokártya maximális órajele 50 MHz-cel magasabb, mint az olcsóbb Core i5-2467M esetében.


A Zenbookokhoz az A-Data szállítja az SSD-ket, amelyek 64, 128, illetve 256 GB-os tároló kapacitással bírnak (a legkisebb csak a 11,6”-os változatnál érhető el). A SATA 6Gbit/s csatlakozó felülettel ellátott flash alapú tárolók sebessége egyszerűen döbbenetes, úgy röpködtek a 450 MB/mp körüli értékek, hogy nem győztük kapkodni a fejünket. Relatíve rossz hír, hogy a 128 GB-os változat már „csak” 350 MB/mp körüli tempóra képes, míg a 64 GB-os verzió ennél valószínűleg még egy picit kevesebbre. Ami a lényeg, hogy bármelyiket is választjuk, a rendszer sebessége érezhetően pattogós lesz és ehhez még az i7-es processzor se feltétlenül kell.


Az S3-nál elég gyorsan letudtuk a hangszórók kérdéskörét, de a Zenbookban található Bang&Olufsen ICEpower mellett nem szabad szó nélkül elmennünk, hiszen kategóriájában abszolút a legjobbak közé tartozik, sőt. Bár a mélyhangokkal is nagyon igyekszik (legtöbbször hiába), főleg remek hangminősége miatt kedveltük meg. Akusztikailag sajátos kialakítást kaptak, hiszen a zsanérok melletti üregbe rejtették őket.


Nehéz elszakadni a MacBook Air által kitaposott ösvénytől, hiszen egy vékony, alumíniumból készülő ezüst színű gép mindig is hasonlítani fog rá – valamennyire. Az Asusnak ugyanakkor sikerült néhány megkülönböztető jelzést aggatni a Zenbookra, hiszen a felső burkolat jóval sötétebb, mint a gép többi része, a kijelző körüli káva is sötétszürke (és szerencsére matt, ami magáról a panelről nem mondható már el). Az élek mindenhol sarkosak és a lekerekítettség hiánya tetten érhető a notebook szinte minden pontján, akár a billentyűzetre, akár a kijelzőt körülvevő kávára, akár a touchpadra pillantunk. Nagy különbség ugyanakkor, hogy míg látványra talán az S3 kellemesebb lehet, fogásra az UX31E sokkal jobb minőségű eszköznek hat, ami nem véletlen, hiszen az is. Egyedül a káva készült műanyagból meg talán a gombok, minden más fém alapú összetevőt tartalmaz. Az S3-hoz hasonlóan otthon ezt se nagyon fogjuk szétszedni, mert bár szét lehet a sok csavar eltávolítása után, de azon kívül, hogy megcsodálhatjuk a XXI. századi számítástechnika vívmányait, semmit nem tudunk majd kezdeni a helyzettel. Az SSD egy mSATA csatlakozóban lakik, az akkumulátor nem cserélhető, a 4 GB RAM-ot szintén az alaplapra forrasztották. Szervizelés szempontjából tehát az összes ultrabook legalább olyan problémás lesz, mint a mintául vett MacBook Air. Illesztési hézagokat, illetve egyéb megmunkálással kapcsolatos problémákat nem találtunk.


A klaviatúra lényegesen jobb, mint az S3-é, ezt már azzal sikerült kivívnia, hogy egy milliméterrel hosszabb a gombok útja, tehát nem csak pöckölni lehet őket, hanem már-már nyomni is. Az iránygombok kialakítása a két gyártónál hasonló vallást követ, az Asus legalább a jobbra és a balra gombok fölé nem tett semmit, viszont a fel és le nyilak itt is majdnem összeérnek, így ha nem is nagy élmény használni őket, egy fokkal mindenképpen komfortosabbak, mint az Acer esetében. Ami zavaró lehet, az az alsó sor eltérő nagysága, illetve a tény, hogy bizonyos gombok szélesebbek, mint magasabbak. A bekapcsoló gomb amolyan MacBook Airesen a jobb felső sarokba került. Visszajelző LED-eket ne keressünk, ugyanis nincsenek, de talán ez ebben a kategóriában így is van rendjén. Sajnos billentyűzetvilágítást ennél a típusnál sem kapunk és nem is kérhetünk, hiába lobogtatunk még egy csokor zöld hasút. A borzasztóan széles zsanérnál láthatjuk ugyanakkor az előző oldalon tárgyalt szellőző nyílásokat, ötletes megoldás.


A touchpad meglehetősen óriási fizikai méretekkel bír, megkockáztatjuk, hogy van akkora, mint az Airé, még ha használni nem is olyan nagy élmény. Az érzékenység vizsgálatán lehetett volna még mit csiszolni, ugyanis néha határozottabban kell az ujjunkat navigálni a felületen, mint máskor. Ezt leszámítva egy nagyon sokat tudó mutató eszközzel van dolgunk, amelynek alsó felén találjuk a szokásos gombokat – ha nem használjuk őket, értelemszerűen hasznos felületként funkcionálnak.


Csatlakozókból itt se kapunk sokat, viszont a kék színű USB 3.0-nak nagyon örültünk (a micro video kimeneteknek már nem annyira). Sajnos az SD kártyaolvasót az UX31E-nél is sikerült picit elrontani, ugyanis az S3-hoz hasonlóan használat során közel két centi kilóg a behelyezett kártyából és nagyon könnyedén ki tudjuk rántani. A tápegység töltőfeje is elég könnyen mozgott a neki kialakított csatlakozóban, arra is érdemes odafigyelni.

A 13,3”-os fényes kijelző a gép egyik legjobb része, igaz, felbontását lehet, hogy többen fogják átkozni, mint ahányan hálát adnak majd az égieknek, hogy az Asus meg merte csinálni és bele merte rakni a Zenbookba. 1600x900 pixel, amely rendelkezésünkre áll, ráadásul a képernyő színvilága már alaphelyzetben is nagyon szép. Színhelyesnek nem mondanánk, de végre nem egy tipikus túlszaturált, erőltetett kontraszttal rendelkező valami. A látószögei horizontálisan valamivel az átlag felett vannak, vertikálisan viszont valamivel az alatt. A fényerő tartomány ugyan nagyon tág, de a minimális érték bizonyos helyzetekben túl sok lehet (nekünk is az volt egy hangulatvilágítással teletűzdelt szobában). A kávában csücsülő webkameráról sok jót nem tudunk mondani, legfeljebb azt, hogy van. 640x480-as felbontásra képes optikájával nem mi leszünk a Youtube elsődleges beszállítói, de egy átlagos családi eszmecserére éppen elmegy.

A teszteknél főleg arra voltunk kíváncsiak, hogy az alacsony fogyasztású Core i7 mekkora teljesítmény többletet eredményez az ultrabookoknál alap kiépítésekben szereplő Core i5-2467M-nél.


Néhol bizony elég szép előnyre tesz szert az akár 2,9 GHz-re is képes Core i7 a szintén kétmagos, ám legfeljebb 2,3 GHz-re képes Core i5-tel szemben, ám a mindennapos használat során, hacsak nem dolgozunk CPU intenzív alkalmazásokkal, ennek a plusz erőnek nem igazán vesszük majd hasznát. Egy elfogadható felárért mondjuk, meggondolandó lenne, de kiindulva a termék amúgy se túl Kelet-Európa barát árcédulájából, a 45 ezer forintos pluszt nagyon kevesen fogják majd kifizetni (főleg akkor, ha eszükbe jut, hogyha hozzátesznek még egy húszast, akkor 128 helyett 256 GB-os SSD-t kapnak a gépbe). Ettől függetlenül az i7-2677M egy iszonyúan jó processzor, ugyanis fogyasztásához képest az ereje valami egészen elképesztő.


A játékok alatt mutatott teljesítmény hol jobb, hol rosszabb volt a többi hasonló kiépítésű gépnél, egyedüli problémát Street Fighter IV alatt vettünk észre, ahol még a legújabb Intel meghajtó programmal is xxxx X xxxx szerepelt a felbontás helyén és amint betettük teljes képernyős módba az alkalmazást, a program kilépett, így értelemszerűen nem végeztük el a szükséges méréseket. Mindazon által az 1600x900-as kijelzőt nem könnyű kiszolgálni az integrált videokártyával, főleg a 3-4 éves játékokkal van esélyünk rá (tisztelet a kivételnek).


Az akkumulátoros üzemidő hála a jóval nagyobb kapacitású telepnek átlagosan egy órával magasabb, mint az Acer S3 esetében, ám nem árt tudnunk, hogy a két gép minimális fényereje eltér egymástól (az Asusé a magasabb), így ez az érték felfelé módosulhat. Itt jegyeznénk meg, hogy az Asus-féle Instant On funkció az Acernél gyorsabban működik, hiszen tényleg elég legfeljebb két másodperc a hibernálásból való felébredéshez. Kinyitjuk a gépet és már használhatjuk is. Meglepő módon ugyanakkor alapértelmezés szerint a fedél lecsukására nincs beállítva az alvó üzemmódba küldés, mint parancs.

Nem kérdés, hogy az Asus sokkal közelebb vitt minket az ultrabook, mint új kategória megértéséhez és átérzéséhez. A Zenbook UX31E egy kiváló anyagminőséggel rendelkező, borzasztóan vékony, ugyanakkor erős és hosszú üzemidőre képes termék, amely sajnos árával is inkább a hasonló tulajdonságokkal bíró konkurenciához közelít (Apple MacBook Air, Samsung Series 9). Mentségére legyen mondva, hogy amit tud, azt elég jól tudja, az 1600x900-as kijelző nem csak szép képpel rendelkezik, de szinte egyedülálló ebben a szegmensben (talán még a Sony ad egy-két VAIO-t hasonlóan nagy felbontással ilyen méretben), az A-Data SSD-k borzasztó gyorsak és a bőr tokok is jelzik, hogy a gyártó tényleg magasabbra próbálja pozícionálni a Zenbookot, mint a többiek. Ha összehasonlítjuk a múltkor nálunk járt Aspire S3 szintén SSD-vel ellátott változatával, akkor hamar rájöhetünk, hogy az a minimális felár, amelyet az Asus kér az UX31E-nél tulajdonképpen a használat során többszörösen visszajön. Tekintettel arra, hogy nekünk elég jó tapasztalataink voltak a géppel és összességében tényleg jó volt használni, egy nagyon halvány Ajánlott plecsnire jogosult, de ezek után tényleg kíváncsian várjuk a többi gyártó megoldását, mert eddig két, egymástól merőben eltérő modellel volt dolgunk.Az Asus Zenbook UX31E-t az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk tesztre, köszönjük!


Pro:
+ kis tömeg és nagyon vékony kialakítás
+ jó minőségű anyaghasználat
+ remek kijelző
+ halk hűtőrendszer
+ USB 3.0
+ 256 GB SATA 3.0 SSD
+ átlagnál valamivel jobb üzemidő
+ kategóriájában jónak számító hangrendszer
+ az SSD-nek köszönhetően azonnali rendelkezésre állás alvó üzemmód után
+ 2 év garancia

Kontra:
- a touchpad érzékenysége néha kiszámíthatatlan
- csak SSD-vel kapható, emiatt a drágább ultrabookok közé tartozik

Hivatalos honlap: Asus
Vásárlás: iPon webáruház

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

47. hpeter105
2011.12.12. 08:52
pofás darab
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. Simba
2011.12.12. 09:30
Nagyon drága inkább MBA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. Sturmtiger
2011.12.12. 10:20
Hát én biztos nem vennék ultrabook-ot mert nincs rá szükségem, de ez egy kétségkívül igényes darab
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. bagi1992
2011.12.12. 11:37
Nem mondom, hogy rossz, de ittvan az asztalon mellettem most egy 13-as i5-ös air, és nem cserélném el erre....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Alvin_ti42...
2011.12.12. 12:37
bagi1992: még szerencse, hogy nem az Air tulajdonosoknak szánja az Intel ezeket a gépeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. DJJK
2011.12.12. 16:21
2560x1440 alá nem adom, a Samsung már 11,6 colos kijelzőn is el tudja érni ezt a pixelsűrűséget Ne spóroljanak már a PPI-vel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. DJJK
2011.12.12. 16:40
Az apróhirdetést töröltem, van erre külön rész a fórumon, légy szíves ott nyitni neki témát, köszönöm.

Patrik (Alvin_ti4200)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. mtrx220
2011.12.12. 17:02
4 kiló LOL
ha nem számitana a pénz tényleg, akkor se vennék ilyet.
most is meg tudnám venni akár, de kell a faxomnak, fos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. DJJK
2011.12.12. 17:09
mtrx220

Én jóval nagyobb teljesítményt árulok csak 100-al többért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. mtrx220
2011.12.12. 17:25
értem én mit mondasz, lehet csak az én gondolkozásmódom szegényes.
pedig nem, mert amit te árulsz sztem a kategóriájában bőven megéri - de az játékra való.
de ez nem. ez egy egy, áh hagyjuk.

részemről max 3 kiló egy üzleti laptopért.
arról nem is beszélve, hogy az ultrabook, az 1000dénár az intel spec szerint.
olcsót akartak ami mindenkinek jó, erre a gyártók kihozták az apple dizájn koppintást 100e olcsóbban, grat!

ez pont hogy nem non-plus ultra kategória kéne hogy legyen, mert ez kb az már megint.
és csak egy "retek asus", még csak nem is lenovo vagy apple.
azt hiszik ha annyiért adják mint az apple már el is viszik egyből, de ezzel csak gerjesztik a piacot, soha nem lesz az 1000$ igy meg amit az intel ajánlott.

persze ez csak az én véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. DJJK
2011.12.12. 17:32
mtrx220

Az tény, hogy nem ér 400 ezret. Ezt kb egy új generációs netbooknak tudnám elképzelni, max 220k körül.

A 85 fokos hőmérsékleten meglepődtem, 17 wattos TDP mellett az nagyon soknak tűnik aktív hűtéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. piter
2011.12.12. 18:19
Lehet hogy csak engem nem talalt meg a lelkesedes ezek utan!Az egeszbol csak annyit szurok le hogy az apple-nek akarnak konkurenciat!
De en azt sem vennem meg!
Ne kene nekik ennyire eroltetni szerintem!Jo ha a vasarloi kor 10%-ka akar ilyet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Sturmtiger
2011.12.12. 19:50
Nekem ezzel csak annyi a bajom hogy oké hogy könnyű meg lapos, de ugyan akkora helyet foglal el mint egy másik ami nem ultravékony. Mármint területre, szóval cipelni ezt is ugyan olyan körülményes mint egy noteszt. Mondjuk nem vagyok manager, csak egy engineer, de nekem meg sem kottyan ha plusz két kilót kell cipelnem, pedig megyek eleget a gépemmel. Ami tény hogy szép, legalábbis nekem tetszik, de ennyiért... olyan mint a Ferrari, az is szép, de ha lenne sem használnám mert nincs hol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Zabalint
2011.12.13. 08:57
piter:
Csak az a baj, hogy az Apple-nek ez nem konkurencia. Apple-t nem azért vesznek, mert szerintük jó a design, vagy mert vékony a gép. Apple-t azért vesznek, mert Apple. Ráadásul amióta munkahelyen Apple laptopot használok, rá kellett jöjjek, az Apple felhasználó egy külön kaszt, ugyanis az OS X használata a Windowshoz vagy Linux+Gnome, Linux+KDE-hez képest más világ, aki átül egy Apple géphez, az csak anyázni fog, és fordítva is igaz, mert a Mac OS X grafikus felülete(meg minden más is, pl. a billentyűzet kiosztás) szembemegy a többi rendszer logikájával. Számomra rémálom, de mondom, önmagában nézve logikus, és el tudom képzelni, hogy aki ehhez szokott, annak micsoda rémálom lehet a Windows. Éppen ezért biztos vagyok benne, hogy a MacBook Airt senki nem fogja lecserélni egy ultrabookra, nyilván Airt is azért használ, mert a MacBookja vagy MacBook Pro-ja után emellett döntött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Zabalint
2011.12.13. 09:02
Sturmtiger:
Szvsz aki megveszi az ultrabookot, az azért fogja megvenni, mert divatos. Az egész koncepció azon múlik, hogy milyen képet sikerül kialakítani az ultrabookról az emberekben, praktikus érveket ne keress, mert nem fogsz találni. Talán akkor lenne értelme a koncepciónak, ha a 10-11 colos laptopokat vékonyítanák. Ugyanis a 13,3 már az a kategória, amit már csak úgy kézbe véve nem használnak, mert túl nagy ahhoz, cipelésnél meg nincs akkora jelentősége +2 kilónak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. somakb
2011.12.13. 10:57
zabalint:"Csak az a baj, hogy az Apple-nek ez nem konkurencia. Apple-t nem azért vesznek, mert szerintük jó a design, vagy mert vékony a gép. Apple-t azért vesznek, mert Apple."

Na ez így simán nem igaz, bizony sokan vesznek Apple terméket a letisztul dizájn és igényes kivitelezés miatt. Rengeteg olyan iPad vásárló van, akinek eleve semmi Apple terméke nem volt előtte, és nem is cipelgeti sehova, hogy hivalkodjon vele, hanem egyszerűen lenyűgözte az iPad2, mint termék. Már van méltó ellenfele, sőt jóval fölé is nőtt az Asus Prime (dizájnban, minőségben, teljesítményben stb.), de eddig erősen meghatározó volt eme terméknek a vásárlói közt a minőség és formaterv. Az Airokkal ugyanez van. Jópár Wines tulaj rendelkezik Airral, csak mert lenyűgözte őket mint eszköz, és nem az Apple, mint brand.

Úgyhogy a Zenbookhoz hasonló minőségű, kivitelezésű termékeknek bizony van létjogosultsága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Zabalint
2011.12.13. 14:24
somakb:
Az iPhone, iPad, iPod más tészta, én konkrétan a Mac-ekről beszéltem. Én nem állítom, hogy 0 az átjárás, de azt igen, hogy aki már vette a fáradtságot, és hónapokig azzal foglalkozott, hogy megszokja a Mac OS X kezelését, az nem biztos, hogy örömmel tér vissza a Windows vagy a Linux világába, hogy megint szívjon pár hónapot a visszaszokásnál. Talán azoknál még ok, akik használnak egy asztali PC-t munkára, meg egy Airt szórakozásra, és azon neteznek, filmet néznek, meg hasonlók, így nincs szükségük 200 billentyű kombinációra(beleértve a speciális karaktereket, pl. $, #, stb.), 30 féle tapipad trükkre, stb. Vagy fordítva, egy asztali macet használnak, és egy zenbookot meg csak szórakozásra.

Más. Nekem van egy Dell Inspiron 1200-am, meg egy Dell Inspiron 1525-öm. Nincs olyan sok év a kettő között, nyilván az 1200 már túl elavult, az 1525 még megteszi. Viszont a kettő között óriási különbség van. Előbbi egy masszív gép, a másik burkolata nagyon vacak. És ebben komoly szerepe van a burkolat vastagságának is. Én egy olyan új laptopot szeretnék, amelyik nem próbál baromi vékony lenni, helyette inkább masszív, de ne fémből, hanem műanyagból legyen. Ja, és persze korszerű hardverrel(mai alsó kategória megfelel). Ilyen létezik egyáltalán?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. fekszi
2011.12.13. 17:43
Nemtudom ti hogy vagytok vele, de én ebből csak annyit látok, hogy azzal versenyeznek a gyártók, hogy ki tudja jobban lemásolni az apple air-t úgy, hogy olcsóbb legyen és erősebb. Ez szép és jó, de ahogy előttem is írták, az air-t nem csak azért veszik mert az könnyű és vékony. Mac osx fut rajta és ez a lényeg. Én apple és win gépet is használok, de hordozni csak is apple cuccot vinnék, mert böngészni és nem asztalhoz kötve sokkal jobbak az apple gépek számomra. Úgy élményben, irányíthatóságban mint akkumulátor időtartamilag. Tehát ha szeretnék venni ennyi pénzért már tuti apple gépet vennék. Ha mondjuk 200 ezerért ki tudnák adni ezeket a hardvereket, akkor már meggondolandó lenne a dolog, de így még nagyon halovány a próbálkozás. Esetleg a vérbeli win imádók vehetnek ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. zodiac83
2011.12.13. 18:22
A 4 kilós gépet 2 év garanciával árulják? Gratulálok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. piter
2011.12.13. 18:30
Zabalint abban igazad van hogy nehez valtani!Bizonyos cegek nem fognak azert valtani,mert windowsot akarnak!
De egyezunk meg abban hogy,apple mint minden termeket 3 szor annyiert arul mint amennyibe kerult az eloallitas!
Van hogy 6 szorosan!Pl iphone 3gs 100 dollarba volt nekik es 600-ert arultak!
Nem tudom nem volt meg mac gepem de azt tudom hogy az alienware gepem,ami kb fel milla volt,joval erosebb mint egy apple ebben az arban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Zabalint
2011.12.13. 21:07
piter:
De ezt miért pont nekem írod? Ezzel én is tisztában vagyok, de azért túlzol, mert persze kihozhatod a 6-szoros árat a 3gs-nél, de ne azt számold amennyibe nekik fáj, hanem hasonló Androidos telefonnal vesd össze, és akkor 2-3-szoros az eredmény. A MacBook amikor volt még, kb. 2,5-szer annyiba került, mint egy hasonló tudású, hasonló minőségű más laptop, a MacBook Pro pedig itthon közel kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tudású és minőségű EliteBook, ThinkPad vagy Latitude, USA-ban kevesebb, mint 1,5-szer annyiba. Éppen az Air van legkevésbé túlárazva, mivel ezek az ultrabookok sem olcsók, de szerintem 1 év és itt is meglesz a kétszeres, ahogy az ultrabookok árai lejjebb fognak menni.

Egyébként én akkor sem vennék MacBook Pro-t vagy Air-t, ha fele annyiba kerülne. És ezt már tapasztalatból is írom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zabalint
2011.12.13. 21:09
zodiac83:
Minden Asus laptop 2 év garanciával van alapból, barátnőm 110 ezres gépe is. Apple 800-ért is árul laptopot 1 év garanciával, Dell és Fujitsu meg a legolcsóbbat is 3 évvel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. piter
2011.12.13. 21:20
Nem csak arra akratm celozni amit irtal!Mac gepeket egy bizonyos retegnek gyartjak!
Pl:USA
Ahol a fajlmegosztas,komoly buncselekmeny!Ezert jo nekik a zart ios rendszer!Ha kell nekik valami megveszik az appstore-ba!
De a win8-ban is lessz mar!Lehet akkor valtanak egy paran!
Jatekosok biztosan nem ios-ben nyomjak!
Van egy par grafikus ismerosom nagy reszuk mac-et hasznal!Tetszik nekem de,nem vennek!
Volt ido mikor ki tudtam hasznalni a laptopot de most nincs ra lehetosegem,ott porosodik szegeny vagy a lanyom szorakozik vele!
Ezek az ultrabookok meg,netre filmnezesre,bizonyos szintu munkara jok de ennyi!
De gondolom ezt te jobban tudod nalam,csak nem ertem a gyartok felindultsagat az ultrabookok teren!
Mit is latnak ebben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. malvoisen
2011.12.13. 22:58
Persze szigorúan nem tartozik a cikkhez, de:

@Zabalint:
Azért váltani nem olyan vészes, sem visszaváltani, mivel gyakorlatilag Macen a command-et nyomod meg control helyett. Ha valaki nagyon megrögzött Win felhasználó, akkor meg simán rendszer-szinten átállíthat minden shortcutot Macen. Párhuzamosan használok Macet és PC-t, de még egyszer sem volt "problémám" ebből.

Ha pedig tényleg van MacBook Pro árának feléért Latitude, ThinkPad vagy EliteBook, akkor kérem a linket, mert veszek mindegyikből négyet.

@piter:
Nem értem, a zártság és a kalózkodás összefüggést. Macen ugyanúgy van torrent, Windowsra pedig ugyanúgy megvehető minden.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Sturmtiger
2011.12.14. 19:56
Az Apple is olyan mint a Dolce Gabana, ugyanaz a kínai cucc, csak más márka ezért drágább, pont. (Mondjuk ezt kb mindenre el lehet mondani ami minőségileg egy osztályban helyezkedik el. Gondolok itt pl házimozira, szubjektíven kell eldönteni tetszik e vagy sem, Samsung LG Panasonic, egy kutya csak más a logó)

Mellesleg mindenre van kalóz verzió, csak sokan nem nagyon értenek még egy egyszerű tömörítéshez sem, nemhogy crackeket másolgassanak, olyan helyekre amiről nem is tudnak. És hát az amcsik olyanok, jó nem mind de sok, pénzükből meg kitelik hogy ne is akarjanak szenvedni tört cuccokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Zabalint
2011.12.14. 20:45
@malvoisen:

Persze, mindent lehet állítani. De akkor kezdjük azzal, hogy egy MacBook Pro billentyűzetét ugyan át lehet konfigurálni(nekem első dolgom volt, hiszen baromi nagy szívás lenne a $ vagy a @ három gombos billentyűkombinációval), de eleve "telefon billentyűzet", tehát bizonyos billentyűk(pl. Delete) egyáltalán nem léteznek.

"Ha pedig tényleg van MacBook Pro árának feléért Latitude, ThinkPad vagy EliteBook, akkor kérem a linket, mert veszek mindegyikből négyet."

Nézzük ezt a kettőt, kb. egy kategória hardverben(minőségben én inkább a Dellre szavaznék):
http://ipon.hu/webshop/product/dell_latitude_e6520_128703/178374
http://ipon.hu/webshop/product/apple_macbook_pro_43100/184080

Nyilván 2*405 ezer az több, mint 706 ezer, de ha egy garanciahosszabbítást is megveszel az Apple-nél(hiszen akkor vagy egálban), így már meg is van a kétszeres.
De mielőtt belekötnél a Latitude kisebb felbontásába, egy csúcskategóriás XPS is alig több, mint fele ennek az almának, de ez már vasban is jóval erősebb:
http://ipon.hu/webshop/product/dell_xps_15z_132031/183143
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. malvoisen
2011.12.14. 23:49
@zabalint

Ha magyar kiosztáson vagy:
$: alt+4
@: alt+q (ezt nem is tudtam, hogy lehet hárommal)
delete: fn+backspace (minden macen így van, továbbá összes scroll gomb létezik, print screen is van, nem tudom, neked mi kell még)

De igazán hajlok arra, hogy meggyőzz arról, hogy Macen nem lehet dolgozni, csak hozz fel igazi érvet. Meg persze szólj a szemét munkáltatódnak, hogy adott egy ilyen gépet.

Amúgy nézd meg a Dell egy-két egyéb specifikációját is (ha már a felbontásba nem köthetek bele), és ha még mindig úgy érzed, ám legyen, igazad van. (Bár még mindig nem félár, tehát nem veszek, bár tényleg találtál egy szélsőséges példát. Kíváncsi lennék, 13"-on sikerülne-e...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zabalint
2011.12.15. 09:41
malvoisen:
Én nem mondtam, hogy Macen nem lehet dolgozni, csak annyit mondtam, hogy egyszerre egy másik platformot is használva nehézkes, mert minden máshogy van. A munkáltatóm pedig nem szemét, a projekt kívánja a Macet.

Igen, a @ valóban alt+q, emlegeti is a kollégám az Urat sokszor, mert command+q meg kérdés nélküli kilépés. A példáim lehet rosszak voltak, de azt tudom, hogy elég sok 3 gombos, programozásban gyakran használt karakter volt, ezért is álltam át "hagyományos" kiosztásra.

Egyéb specifikáció? Hát igen, a Macben nagyobb a vinyó, a Dellben Quadro van, az Apple-ben Radeon. De nézd meg az XPS-t is, mondom, az már azért jóval erősebb mindkettőnél.

13,3-as engem nem nagyon érdekel, ilyenen dolgozok, de külső monitorral, saját kijelzője viszont nem sok mindenre jó. Akkor inkább a 15,6-os laptop mellé még egy 11-es netbook útra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint
2011.12.15. 09:42
A példa egyébként nem szélsőséges, mikor még volt MacBook, 300 ezerbe került és a 150 ezres gépek minőségét és teljesítményét hozta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2011.12.15. 09:43
Másrészt a példa annyira nem szélsőséges, hogy kb. 2 percet töltöttem az egésszel, tehát hasra ütés szerű volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. malvoisen
2011.12.15. 10:58
Csak azok kedvéért, akik még nem használtak Mac-et:

command+q: Nem lép ki kérdés nélkül. Bármilyen munkát folytat az ember, felajánlja a mentést, ugyanúgy, mint Windowson a "kiikszelésnél". Böngészőt valóban be lehet zárni kérdés nélkül, de hacsak nem kapcsolja ezt ki külön a felhasználó, a rendszer a programokat ott nyitja meg, ahol az ember bezárja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zabalint
2011.12.15. 11:39
Igen, ha valami nincs mentve, akkor valóban megkérdezi, de különben nem, és az annyira nem megnyugtató, hogy újratöltéskor ugyanoda jutsz, mert a félreütés miatt ezzel amúgy is sok időd megy el. Főleg, hogy az alma billentyűzeten a space-től jobbra lévő a command, máshol meg az alt gr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zabalint
2011.12.15. 11:42
De persze mindent meg lehet magyarázni. Azt is, hogy a görgetés igazából Lion módon a természetes, addig pedig a korábbi volt az(második dolog amit átállítottam). Meg azt is, hogy nem ablakonként, hanem a programonként való kezelés a fasza. Igaz, hogy azzal is szív az ember, de majd megszokja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zabalint
2011.12.15. 11:46
Sőt azt is meg lehet magyarázni, hogy a speciális karakterek kiosztása is így van rendjén, csak az összes többi rendszer az amelyek szembe mennek az autópályán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. malvoisen
2011.12.15. 12:57
Eddig nem volt mit megmagyarázni, amiket leírtál egyszerűen nem úgy vannak. "A példáim lehet rosszak voltak..." Igen, azok voltak. A Lion görgetés jó példa, magam is a klasszikus beállítást használom. Ablakos kezelés ismét rossz példa, nyomd meg az F3-at és figyeld mi fog történni.

A billentyűzet kiosztás esetleges furcsaságai, meg simán a magyar szokványból adódnak. Nézz meg egy angol Macet és PC-t és nem igazán fogsz különbséget látni. Viszont ülj át magyarról angolra akár PC-n, akár Macen és semmit sem fogsz találni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zabalint
2011.12.15. 14:26
malvoisen:
A példáim rosszak voltak, azt a speciális karakterekre írtam, mert nem jó példákat hoztam fel, azonban te is beismerted, hogy elég sok ilyen van. Én nem emlékeztem melyek ezek, mert miután belefutottam pár ilyenbe, át is konfiguráltam a billentyűzetet.

A Delete-es példám például jó volt, az nem cáfolat, hogy billentyűzet kombinációval van Delete, fizikailag nincs Delete gomb, meg Insert, Home, End, Page Up, Page Down sincsen, nyilván ezekre is van kombináció, pl. Fn+Up=Page Up. De még egyszer, ezt arra írtam, mikor te írtad, hogy úgyis át lehet konfigurálni. Hát igen, de nincs minden billentyű fizikailag.

"Ablakos kezelés ismét rossz példa, nyomd meg az F3-at és figyeld mi fog történni."

Ezt remélem nem írod komolyan. Ez hol helyettesíti azt, hogy Windowsnál vagy Gnomenál egy klikk a másik böngésző ablak? Igen, látványos ez az F3, de a gyakorlatban csak lassítja a munkát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. malvoisen
2011.12.15. 17:17
Látom, a tények nem zavarnak a véleményalkotásban.

f3:mission control
ctrl+f3: feljön az alkalmazás összes ablaka.

Windows 7 full screenen hogy klikkelsz át egy nyomással azonnal, ha mondjuk stackelve van a Tálca? Vagy pörgeted az ablakokat egyesével a Win+Tabbal? Az biztosan hatékonyabb.

Már ne is haragudj, de arról akarsz meggyőzni, hogy nem lehet/lassú/hatékonytalan Macen dolgozni, de eddig csak az derült ki, hogy te milyen funkciókat nem ismersz.

Részemről ezzel vége, nem akarom tovább offolni a fórumot.

szerk:
Amint a képen látható, az Apple-höz hasonlóan, az Asus is megveszekedett felhasználó-ellenes politikát folytat a scroll gombok fizikai mellőzésével. Aljas módon ez a vállalat is a nyílgombokra helyezte el a scroll funkciókat:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. fz0002.fix...
2011.12.15. 22:22
malvoisen Igen sajnos nem csak a page-up/down de a home/end és az insert gombok is a funkciós billentyűs megoldásnak estek ádozatul. Ami fölöttébb idegesítő mivel mint a képeken is látható hely lett volna és nem érzem úgy, hogy a design-ba különösebben belerondított volna egy plusz gombsor (mármint oszlop).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. franc0
2011.12.15. 23:10
Mi ez, vihar a B ligában?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint
2011.12.16. 10:55
malvoisen:
Az a baj, te csak írsz, és nem olvasol.

Akkor nézzük az ablak váltást:
Gnome vagy Windows: 1 klikk lent a tálcán
Mac: Ctrl+F3 aztán 1 klikk a másik ablakra

Na ugye, a felhasználói élmény...

"Windows 7 full screenen hogy klikkelsz át egy nyomással azonnal, ha mondjuk stackelve van a Tálca? Vagy pörgeted az ablakokat egyesével a Win+Tabbal? Az biztosan hatékonyabb."

Win+Tab sosem játszott, az a parasztvakítós megoldás. Alt+Tab van hogy játszik, de többnyire csak kevés ablaknál, különben egy klikkelés.

"Már ne is haragudj, de arról akarsz meggyőzni, hogy nem lehet/lassú/hatékonytalan Macen dolgozni, de eddig csak az derült ki, hogy te milyen funkciókat nem ismersz."

Nyilván sok funkciót nem ismerek. Ugyanakkor számomra két dolog derült ki, sorban mondok 1-1 funkciót, ami triviális módon nem megy Macen, és sorban derül ki, hogy az általad legjobbnak tartott megoldások is kétszer annyi műveletből állnak, mint máshol.

Egyébként most, hogy másodszor próbálom ezt a Ctrl+F3-at, most épp nem is ezt csinálja erre, pedig van 2 Firefox ablak, helyette lent a Finder ikont jelöli ki. És sok ilyen apróság van, hogy adott dolog helyett mást csinál. Ráadásul Linuxnál azt szoktam meg, hogy mondjuk mc-ben a funkció billentyűket tudom használni, mert nincsen a legtöbbre funkció állítva. Itt Esc+0...9 az egyetlen megoldás. Apró dolgok, de idegesítőek.

Egyébként javaslom tanulj meg olvasni! Még mindig nem érted, hogy az elsődleges bajom nem a bonyolultság, meg a megszokás, mert idővel megtanulom, megszokom, hanem hogy minden totál máshogy van, pedig évek óta használok Linuxot és Windowst párhuzamosan, de hasonló gondjaim sosem voltak. Mikor tök máshol keresem a billentyűket, mert reggel egyik, este másik rendszeren dolgoztam. Nem a Macet igyekszem szidni, hanem azt támasztom alá, hogy az átjárhatóság nem olyan egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2011.12.16. 10:58
malvoisen:
Egyébként a képről annyit, hogy már leírtam a véleményem az ultrabook kategóriáról. Egy biztos, nem munkára vannak kitalálva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2011.12.16. 11:03
De átmehetek fikázósba is, eddig a különbségekkel foglalkoztam. A MacBook Pro billentyűzetének minősége viszont kritikán aluli, egy 100 ezres gépnek jobb van. Egy ideig használtam, és folyton kimaradtak karakterek, mert leütöttem a gombot ugyan, de nem elég erősen. Most külsőt használok, de nem Apple-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2011.12.16. 11:18
Na jó, leesett, hogy az F3 és a Ctrl+F3 csak Apple billentyűzetről megy.

A véleményem azonban változatlan, ez így egyértelműen lassabb megoldás, mint ha tálca van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. malvoisen
2011.12.16. 22:37
Bocs, nem bírom ki:

"A MacBook Pro billentyűzetének minősége viszont kritikán aluli, egy 100 ezres gépnek jobb van. Egy ideig használtam, és folyton kimaradtak karakterek, mert leütöttem a gombot ugyan, de nem elég erősen."

Öcsém, az egész világon minden tesztelő egyetért abban, hogy a Macek billentyűzete baromi jó, 2008 óta, mikor bevezették az Unibody designt. Egyesek szerint talán túlságosan is magasan van a nyomáspont, de szerinted túl alacsonyan. Gondolkozz már el, hogy miket írsz. Kimarad a karakter gépelésnél??? LOL

Nem gyűjtök linkeket a tesztekről, mert nem férne ki. Keress rá magad. Ajánlom a laptopmag, a pcworld vagy akár az ipon cikkeit.

F3:
Mennyivel lassabb, ha én le sem veszem a kezem a bill-ről?

Amúgy, amennyit tanultál ezen a fórumon, akár egy "köszönöm"-öt is megért volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. huncut123
2011.12.17. 11:28
Lenovo X1 szerintem eléggé jó alternatíva ezekkel szemben, szerintem mindegy hogyan hívják a kategóriát, de Thinkpad-ek már 5-8 éve is voltak ebben a kategóriában pl: T61 (régebben), x300,x200, T420, és mindből ott az "s" verzió ami még könnyebb.

Nekem az elvárásaim egy laptoppal szemben az, hogy legyen kicsi (max 14", könnyű (minden képpen 3kg alatt), és bírja sokáig akkuról (min 3 óra, még pár év után is).

Most egy 4éves T61-et használok ami a gyári akkuval ~450 töltési ciklussal még mindig bír 2 órát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fz0002.fix...
2011.12.17. 18:24
huncut123 azért én nem keverném az üzleti 12-14"-os kategóriát az ultrabook-okkal. Sajnos az üzleti kategória árban és kinézetben (ez persze szubjektív) "más" addig az ultrabook kategória általában teljesítményben (annak ellenére, hogy saját tapasztalat alapján "nem lehetetlen" munkára használni) és felszereltségben (dokkoló, ujjlenyomat olvasó, rendesen átgondolt billenytűzet, cserélhető: CPU, memória, hard drive stb.) múlja rendesen alul a másikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nemesis1
2011.12.28. 16:29
Az Acer S3 as írásotokról lemaradtam, viszont a Zenbook teszt olvasását követően azt is átolvastam és valami nagy hiba csúszhatott a rendszeretekbe vagy a sok Corporate Business kategóriás termékek után nagyon elmentetek a realitásoktól.
November 9.e óta van a kedvesemnek egy S3 (egy VAIO SZ után!) és a lehető leg nagyobb megelégedéssel használja, ahogy olykor én is.

Az én tapasztalataim alapján alaptalanul lett lehúzva az Acer S3 as ultrabookja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!