iPon Cikkek

Asus Zenbook Prime UX21A

Dátum | 2012. 08. 28.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | NOTEBOOK

Igazi Ultrabook invázió várható a tanévkezdésre, így az elkövetkezendő pár hétben visszatérő vendégeink lesznek a kategória friss képviselői. Elsőként az Asus megújult Zenbookját vettük górcső alá, hiszen az első generációs Ultrabookok közül ezek a típusok voltak a legjobbak, és ez nem csak a mi véleményünk, hanem a nemzetközi sajtóé is. Bár a Samsung Series 9 családba tartozó 900X3A-ja is ott volt a toppon, hivatalosan nem kap(hat)ta meg az Ultrabook besorolást, így őt most kivesszük a pakliból.


Bevált recepten ritkán éri meg változtatni, erre az Apple is rájött már párszor és az Asus is csak nagyon finoman nyúlt az első generációs Zenbook sziluettjéhez. A teljes egészében fémből készült ház maradt, sőt gyakorlatilag a csatlakozók elhelyezésén kívül semmit nem változtattak a mérnökök – nem is nagyon volt rá okuk. Természetesen az Intel legújabb, Ivy Bridge architektúrájára épülő Core i5, illetve Core i7 processzorokat találjuk a vékony ház alatt, ennek megfelelően az integrált videokártya is közel dupla akkora sebességre képes, mint az előző generáció esetében volt.


A új chipsettel együtt kapunk natív USB 3.0, illetve SATA III támogatást is, ennek megfelelően a készülékbe kerülő SSD meghajtók is utóbbi csatolóval rendelkeznek. Merevlemezzel nem csak a régi, de az új generációt se vásárolhatjuk meg, amin abszolút nem kell csodálkozni, hiszen az Ultrabook, mint típus követelményeinél gyakorlatilag az Intel elég egyértelműen fogalmazott a rendszer rugalmasságát illetően, amelyet hagyományos HDD-kkel aligha lehetne megvalósítani – ettől függetlenül az Acer Ultrabookjait továbbra is meg lehet majd venni merevlemezzel, és a Zenbookból is készül olcsóbb változat, amiben csak kis SSD van gyorsítótárnak, így aki nagyon spórolni akar, annak továbbra is van alternatíva. Két fontos változás van az elődhöz képest, ami a napi használatot mindenképpen érinti. Az egyik, hogy míg az elődnél opcióként se kérhettünk billentyűzet világítást, az utód esetében szériaként megkapjuk. A másik, hogy ha hajlandók vagyunk egy kicsit jobban a zsebünkbe nyúlni, akkor kérhetünk 1920x1080-as felbontással rendelkező széleslátószögű IPS kijelzőt is, ami nem akármilyen lehetőség. Természetesen nálunk egy ilyen LCD-vel rendelkező változat járt, nem is lepleztük kíváncsiságunkat már a telefonban sem, amikor a tesztkészülék logisztikája volt terítéken. A 327 ezres árcédula elfogadhatónak tűnik, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a kicsit lassabb processzorral és jóval gyengébb kijelzővel rendelkező 11”-os MacBook Air 370 ezerért vihető haza 1 év garanciával. Az Asus a 256 GB-os SSD-vel szerelt változatért 50 ezres felárat kér. Tekintettel arra, mennyire nehéz szerelni a készüléket, jobb előre gondolkodni a választásnál, húzós felár ide vagy oda. A mezei TN panellel (1366x768) szerelt verziók egyelőre nem lelhetők fel a magyar piacon, de várhatóan kicsivel 300 ezer forint alatti áron jönnek majd, 128 GB-os SSD-vel. Olcsóbb verziónak pedig továbbra is ott van az előző generációs UX21E, amely jelenleg 266 ezer forintért vihető haza. Fájó pont lehet, hogy fejlődés ide vagy oda, akárcsak a hasonló kinézetű MacBook Airnél és az előző generációs Zenbooknál, az UX21A esetében sem kapunk kártyaolvasót.


A kellékek is változatlanok maradtak, azaz a nagyon elegáns és jó fogású barna tokon felül kapunk egy 40W-os tápegységet, egy mini VGA->VGA átalakítót és egy vezetékes hálózati kártyát, amely maximálisan 100 Mbites adatátvitelre képes és USB csatlakozással bír.
A hűtőrendszer semmit sem változott az előd óta, de nem is volt rá igazán szükség, hiszen a feladatát ha nem is tökéletesen, de viszonylag jól ellátta. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a hőmérsékleteket kapjuk az új 11”-os Zenbooknál, mint a régi 13”-osnál, miközben mindkettőben az éppen aktuális alacsony fogyasztású Intel Core i7 processzor dolgozik. Normál használat mellett 50 fokos értékre számíthatunk nagyon alacsony zajszint mellett és ez nagy felbontású filmek nézése közben se változik, szó szerint komolyan le kell terhelni a gépet ahhoz, hogy felzúgjon az apró ventilátor, amely maximális nyúzás mellett hatezres fordulaton üzemel és bizony, jelentős zajt termel. A kánikulában persze nem volt könnyű dolga, és talán a 86 fokos maximális processzor hőmérséklet picit magasnak tűnhet, de sose felejtsük el a készülék fizikai paramétereit. Internetezés és filmnézés mellett az alumínium ház kellemesen langyos, viszont ha csúcsra járatjuk a Zenbookot, akkor a billentyűzet két széle érezhetően melegebb lesz a készülék többi részénél, valamint a zsanérok között helyet kapott levegőző nyílások is csak úgy ontják magukból a forró levegőt, így ott nem célszerű matatni.


A hardvereket illetően aligha okoz meglepetést az UX21A specifikációja. A jelenleg kapható két alacsony fogyasztású Core i7-es processzor közül természetesen a lassabb, olcsóbb példány került a gépbe, de szégyenkezésre aligha lehet oka. A kétmagos, de a Hyper-Threading technológiának köszönhetően egy időben összesen négy szálon dolgozni képes központi egység alapórajele 1,9 GHz, de ha csupán egy vagy két szál dolgozik egy adott feladaton, akkor ezt akár 3 GHz-en is megtehetik, így gyakorlatilag egy mezei mobil Core i3 sebességét is könnyedén hozza az i7-3517U. Ha túl soknak éreznénk az erőt és megelégszünk kevesebbel az árcédula csökkentésének jegyében, akkor egyetlen választásunk van, a Core i5-3317U, amely 1,7-2,6 GHz között üzemel és 4 helyett 3 MB másodlagos cache memóriát tartalmaz (arról egyelőre nincs információnk, azonos kiszerelés mellett mennyivel lesz olcsóbb egy i5-ös változat egy i7-esnél). 

A memória az elődnél se volt kérdés, kizárólag 4 GB-tal tudtuk megvásárolni az első Zenbookot és ez sajnos a másodiknál sincs másképp. Bár mindennapos használatra még Windows 8-cal is bőven elegendő lesz (főleg egy SSD mellett) ez a mennyiség, viszont idővel semmilyen úton-módon nem fogjuk tudni bővíteni, ugyanis hasonlóan a többi Ultrabookhoz, a chip itt is az alaplapra van forrasztva. Ismerve az Intel HD Graphics 4000 képességeit, hatalmas piros pont, hogy ezt a mennyiséget kétcsatornás memóriakezeléssel bocsátja rendelkezésünkre a vállalat, így azok sem maradnak majd hoppon, akik néha játszani is szeretnének. Kíváncsiak vagyunk, vajon a többi gyártónál lesz-e valaki aki hasonló modellel áll elő vagy megpróbálják dedikált videokártyával áthidalni ezt a “problémát”.  Elképzelhetőnek tartjuk, hogy idővel az Asus – ismerve a DDR3 RAM árakat – rászánja magát a duplázásra és 8 GB-tal is megvásárolható lesz mind a kisebb, mind a nagyobb Zenbook, ez semmiképpen nem lenne rossz lélpés.A gépben található SSD meghajtó régi ismerősként köszönt vissza ránk, úgy látszik, az Asus felvásárolta az U100-as készletet a SanDisktől – a nemrég nálunk járt G55VW-ben szintén ugyanez az egység dolgozott akkor egy merevlemez társaságában. A sebessége azóta semmit nem változott, továbbra is félelmetesen jók az olvasási mutatók, miközben az írási értékek picit alacsonyak, ez főleg képek importálásánál, illetve általános másolásnál lehet “probléma”.
 
Bár az Asus szinte minden modellére, amely valamilyen szempontból különleges szereti ráaggatni a SonicMaster jelölést, meg kell hagyni, hogy ultrabookhoz képest valóban szépen szól az UX21A, bár ez leginkább annyit tesz a gyakorlatban, hogy nem szól rosszabbul, mint egy nála háromszor vastagabb és kétszer nehezebb másik. Filmet és sorozatot nézni teljesen elfogadhatóan lehet nézni rajta, zenehallgatáshoz pedig elő lehet készíteni a füleseket.

Külsejét tekintve az új Zenbook nem sokat változott elődjéhez képest, felülről elég nehéz lenne megmondani, melyik melyik. A változás alul sem szembetűnő, talán a hűtőrácsok eltűnése jelenthet némi támpontot. Az Asus megtartotta jó szokását, így a második generációs ultrabookjai is tetőtől talpig alumíniumból készülnek, ennek megfelelően a fedőlap bármilyen kicsi, ellenáll viszonylag nagy ütéseknek is. Semmiképpen ne bosszankodjunk, hogy milyen nehéz lehet szerelni az UX21A-t, ugyanis aligha tudnánk benne bármit is kicserélni érdemben. A memória nem bővíthető, az SSD-ből aligha találunk nagyobbat életképes áron (érdemes kifizetni a gyári felárat inkább), az akkumulátor szintén nem cserélhető.


A billentyűzet talán az egyetlen, ami jelentős változáson esett át a generációváltás során. A legszembetűnőbb a színváltozás, hiszen a korábbi ezüst helyett immáron mezei feketében pompázik, ráadásul nem alumíniumból készül, hanem műanyagból. A színválasztás feltehetőleg a háttérvilágítás miatt esett a feketére, a festett alumíniumnál pedig valószínűleg jobb egy alapból fekete műanyag gombsor. A gépelési komfort nem rossz, néhol szokni kell a gombok furcsa méretét, de amúgy semmi extra, majdhogynem ugyanazt a klaviatúrát kapjuk, mint az előd esetében. A háttérvilágítás több szintben is állítható, nem csak ki-bekapcsolható, a gép bekapcsoló gombját pedig ezúttal is a jobb felső sarokban találjuk. A szellőzőnyílások ennél a modellnél kizárólag a zsanérok felett találhatók, és komoly terhelés hatására bizony elég meleg levegő áramlik ki onnan.


A touchpad nagyon keveset változott, egyedül a bemélyedés tűnt el az alatta található alumínium burkolatról. A felület továbbra is kellemes, az érzékenység szintén eltalált, talán a bal és jobb egérgombok működésének érzékelésére fér még rá egy kis korrigálás.


A csatlakozókról, illetve azok változatlanságáról már esett szó, gyakorlatilag két USB 3.0 port az, amit sűrűbben használni fogunk, a video kimenetként funkcionáló mini VGA és micro HDMI átalakítókat követel, amelyeket minden esetben magunkkal kell cipelni. Kártyaolvasó sajnos a modellfrissítésnél sem került bele a kisebbik Zenbookba.

Valószínűleg a kijelző lesz az, amely a dizájn melett eladja majd a gépet, ugyanis a 11,6”-os full HD IPS panel nem mindennapi látvány. Sajnos Windows 7 alatt ez a temérdek pixel nagyítás nélkül gyakorlatilag élvezhetetlen, ugyanakkor a nagyítással néhol meglehetősen torz képet kapunk, amely rontja a felhasználói élményt. A Windows 8 októberi érkezésével ez gyökeresen megváltozik majd és végre az OSX-nél már látott megoldást üdvözölhetjük PC-ken is, hamarosan eljön tehát a “Retina Zenbook” ideje. A kijelző képe alapból egy kicsit sárgás, ezen van mit korrigálni, ami nagyobb probléma az a bevilágítás, amely LED ide vagy oda, van, méghozzá nem is kevés. Alul a legrosszabb a helyzet, ott korom fekete képnél apróbb fénycsóvákat láthatunk, kész szerencse, hogy a 16:9-es képarány miatt a filmek és sorozatok legtöbbjénél ez nem okozhat gondot. A fényerő tartomány brutálisan tág keretek között állítható, a látószögek IPS panelhez mérten szintén szélesek, így ha nem zavar minket a 11,6”-os átló, bátran körbeülhetjük a mini mozivásznat. Reméljük, az Asus idővel az olcsóbb kategóriáknál is választhatóvá teszi a prémium paneleket, hiszen nagyon itt van már az ideje a TN-ek nyugdíjba küldéséhez – amely az asztali gépek esetében szépen lassan már le is zárul az 50 ezer forint feletti régiókban. A HD felbontásra képes webkamera képe abszolút elfogadható volt, de mesterséges fényviszonyok között az átlagnál egy picit jobban zajosodik és ilyenkor a képfeldolgozás is kicsit lelassul.

A processzor fogyasztásához képest igencsak jó tempóra képes, hiszen az alap, szintén Ivy Bridge architektúrára épülő Core i3 sebességét hozza, ami nem rossz, figyelembe véve, hogy papíron fele annyit fogyaszt átlagosan, mint házon belüli testvére. Az U100-as SSD-vel már sokadjára találkozunk és meglepő módon a Zenbookban muzsikált a legjobban a 128 GB-os egység, legalábbis, ha az írási értékeket is figyelembe vesszük.


Az Intel HD Graphics 4000-es videokártya is hozta a kötelezőt, sőt, annál valamivel többet, köszönhetően a kétcsatornás memóriakezelésnek. Bár a processzor erejéről azt gondolhatnánk, hogy elegendő a HD4000 kihajtásához, de elég, ha rápillantunk az Asus K55A által produkált eredményekre és látni fogjuk, hogy a négymagos, teljes értékű Core i7 bizony hoz a konyhára rendesen. Ettől függetlenül el lehet játszogatni a kis Zenbookkal, igaz, 1920x1080-ban gyakorlatilag esélyünk nincs egyetlen modern grafikus motort használó játéknál sem a folyamatos játékmenetre.


Ami az akkumulátoros üzemidőt illeti, az UX21A nem tudta megközelíteni az első generációs 13”-os modell által produkált eredményeket, ami nem csoda, hiszen az akkumulátora jóval szerényebb. Ettől függetlenül úgy gondoljuk, hogy a méretéhez képest elég sokáig kibírja ahhoz, hogy a többségnek megfeleljen, bár tény, hogy a kategóriatárs MacBook Air 11”-os változata egy kicsit tovább húzza, igaz, IPS panel nélkül, amely ha számottevően nem is, de mindenképpen többet fogyaszt egy mezei TN-nél.
Az Asus hozta a kötelezőt a méltán sikeres Zenbook család frissítésével. Az Ivy Bridge jót tett a 3D-s képességeknek, de az üzemidőn nem tudott javítani. Az IPS panel fantasztikus és bár a kategóriájában nem számít a legjobbnak, bőven nyújt annyival többet a megszokott TN-ekhez képest, hogy a mezei felhasználónak leessen tőle az álla. Nagy kár, hogy az 1366x768-as változat még utóbbira támaszkodik, ha ott is meglépték volna az IPS-re váltást, a Windows-t futtató ultrabookok között gyakorlatilag “egyeduralkodóvá” válhatott volna az Asus. Hiába a remek felszereltség, az alig 1 kg-os tömeg és a MacBook Airhez képest jutányos vételár, a közel 330 ezer forint itthon sok pénz. Az UX21A legolcsóbb változata viszont könnyen becsúszhat 300 ezer alá, így elsőszámú vetélytársának, a Samsungnak okozhat pár kellemetlenebb pillanatot. Azzal, hogy a gyártó piacon hagyta a kifutó első generációt, amelyről szintén jókat lehet mondani, alaposan megnehezíti azon gyártók életét, akik a második generációs ultrabookokból olcsóbb változatot terveztek. Az ajánlott plecsni jár, de ha végigértünk a friss ultrabook felhozatalon, az értékelés még változhat. Egyelőre az Asus nagyon előkelő helyen áll.
Pro:
+ IPS kijelző (az 1080p-s változaton)
+ többnyire halk működés
+ világító billentyűzet
+ fém ház
+ 2 év garancia
+ kétcsatornás memória-kezelés
+ MacBook Airhez képest olcsó...

Kontra:
- ...a többi ultrabookhoz képest viszont kicsit drága
- a full HD felbontás csak a Windows 8-tól nyer majd értelmet
- alacsonyabb felbontással nem kérhető IPS panel

Hivatalos honlap: Asus
Vásárlás: iPon webáruház

A tesztben szereplő Asus Zenbook Prime UX21A típusú notebookot a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelére, köszönjük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. kleinguru
2012.08.28. 08:27
Igazából csak a lényegről esett a legkevesebb szó: a kijelző...
Kalibrálni próbáltátok esetleg?

Addig még nem lesz mbair-ben retina, simán verhető ezzel a készülékkel és az ips panellal illetve felbontással. Dicséret érte az asusnak:bow:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zabalint
2012.08.28. 11:23
Az addig oké, hogy teljesen feleslegesen a vékonyságot kell erőltetni, hogy 1,5 kg helyett csak 1,1 kg legyen, de amúgy ugyanakkora táskába fér bele, mert ezt már megszoktam. De hogy egy nem is olcsó gépnél miért erőltetik a fényes kijelzőt, azt nem tudom felfogni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. zord01
2012.08.28. 13:35
Nem csak a kijelzőről érkezett kevés hír, de a touchpadról is. Az elődmodelleknél a 11"-os gépeken nagyon szidták a touchpadot, hogy gagyi. A kérdés, hogy sikerült-e javítani a hibát.

Amúgy személy szerint az IPS panelnek látom az értelmét, de a Full HD-nak nem. Pláne 11 colon. Felesleges. Egérmozi. Pfujjj.. . Sokkal inkább venném a kisebb felbontású panelt, ha nem lenne TN.
Amúgy sem kéne 11 colos gép. A 13,3 az oké, de 11 colos gép nem kéne.

Amúgy meg még mindig mooooooooooooooocskos drága a gép. Nem arról volt szó, hogy 1000 dollár az ultrabookok ára? Ez is valami alapkövetelmény volt anno a felállított standardok között. Ez a gép 500 dolcsival, 100k huffal drágább.
Ennyiért nem kell. Imádom a vékonyságukat, a súlyukat, hihetetlen áldás ez a gép egy 3 kilós 15"-os gép után, de ennyiért kenjék a hajukra. Nálam 200k a lélektani határ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. zord01
2012.08.28. 13:38
Jah ennek fényében a 13,3-as mennyi lesz? Bele se merek gondolni. Nem 1000 hanem 2000 dollár. Ez így sok ám. Régebben volt 350 rugós laptopom. Sokáig bírta, volt benne időközben ram, hdd bővítés, de csak tönkrement egyszer.
Ebbe semmit nem lehet cserélni, tehát a max élettartam kb. 2 év. Ez ennyiért tiszta pénzkidobás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Alohamate2...
2012.08.28. 14:14
zord01:

kicsit kevésbé ragadjanak el az indulatok...

UX31A 256 GB-os SSD-vel, többi paraméter ugyanez 390 000 Ft itt az IPON-on.
Az 1000 USD-ről pedig már 1 éve kiderült, hogy azt max. az Intel kommunikálta, illetve azt szerintem senki sem gondolhatta komolyan, hogy a prémium ultrabookokat itthon majd 250k-ért lehet megvásárolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zord01
2012.08.28. 15:48
Nem ragadtak el az indulatok, csak kifejtettem a véleményem.

Ami pedig azt illeti, hogy "Az 1000 USD-ről pedig már 1 éve kiderült, hogy azt max. az Intel kommunikálta" arra csak azt tudom mondani, hogy ezt a magyar nyelvben úgy hívják egyszerűbben, hogy "ÁTVERÉS".

Akkor nem kellett volna ezzel kezdeni a kommunikációt. Sőt. Még azt is megértem, hogy az első szériás ultrák még drágák voltak, hisz ki kellett dolgozni egy gyártói ökoszisztémát, ami ezen gépcsalád köré épül. De aztán várná az ember, hogy jöjjön végre az árcsökkenés. Hiába vékony, könnyű egy ilyen cucc, 400k-ért nem ezt a teljesítményt várom, avagy ezért a teljesítményét nem fizetek ennyit. Legalábbis én. Nyilván sokan vannak akiknek röhögve kifizetik ezt az árat. Főleg USÁ-ban, és más szerencsésebb gazdasági helyzetben lévő országokban. Viszont azért így nem lesz tömegtermék.

De...
De az intelnek pont az volt a célja ezekkel az eszközökkel, hogy a notebook piacot letarolja a könnyen hordozható, vékony, könnyű gépekkel. Én még emlékszem, mikor azt nyilatkozták anno, hogy 2-3 éven belül a notebook eladások 70-80%-át ultrabook teszik majd ki. Szó sem volt itt prémium notebookokról. Az eredeti koncepció pont a tömegtermékké válás volt, a netbookok kiváltása. Ehhez pedig alacsony ár szükségeltetik.

És kezdetben ezt is mondták. Aztán persze nem lettek olcsók az ultrabookok. Nah jó, mondták, majd a második generáció, amibe még olcsóbb procik lesznek. Meg majd nem alumínium házat kapnak, hanem valami polikarobnát, vagy üvegszálas, vagy egyéb kompozit műanyag házat. Meg majd lejjebb megy az SSD-k ára. Meg majd beszáll az AMD-is az vékony gépek piacára. 500-600 dolláros gépek jönnek.
Hát ebből mind semmi nem lett, mint ahogy azt hiszem a 70-80%-os piaci részesedésből sem. Jah hogy pérmium termék? Az régen is volt. 5-600 ezerélrt régen is lehetet könnyű, vékony gépeket kapni, Sony Vaio-ból Dunát lehetett rekeszteni. Ezért nem kell új kategóriát alkotni.

Döntsék már el végre, hogy mit akarnak. Vagy ennyire hülyének nézik az embert, hogy marketingbe belé verik, hogy huhh 1000 dollár, és a nép meg nem veszi észre, mikor bemegy a boltba, hogy az 1000 az valójában 1500? Vagy mi?

Rühellem, amikor egy cég nem azt csinálja, amit marketingben lekommunikál. Az intel kezd olyan lenni, mint egy kormány. Mond valamit, aztán hót az ellenkezőjét csinálja.

Amúgy semmi bajom nem lett volna az egész árazási stratégiával, ha a kezdetektől az mondják, hogy ez prémium termék, 2000 usd környékén. Hát akkor elkönyvelem magamnak, hogy ez az, ilyet nem veszek, azt szevasz. De ez a cigánykodás... ez borzalom.

Már majdnem annyira xar, mint a c&c generals, amiről utóbb kiderült, h nem is Generals 2 lesz, hanem F2P borzalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. zord01
2012.08.28. 15:49
Nah jó, talán mégis elragadtak az érzelmek, de cáfoljatok meg, ha nincs igazam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. stefiboy
2012.08.28. 17:19
Na meg 300k felett egy I7 mellé rendes videókártyát illene máá beletenni..........mert akkkor már aztmondanám, oké, egy csúcsgép, ilyen kicsi méretben.....ennyibe kerül. De így, ezzel a 4000-es szarral.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zord01
2012.08.28. 17:28
11 colon szerintem nem sok értelme van dedikált videokártyának. Játszani nem fogsz rajta (legalább is komoly játékkal). Plusz lehet bele se férne a házba fizikailag, és sokkal több hőt termelne. Ahogy így olvastam a cikket 85fok. Erre még rájönne egy VGA kész vízforraló lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zord01
2012.08.28. 17:28
Sőt olvastad a cikkben, hogy az ULV porci még a 4000-t sem tudja kihajtani rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hsoma94
2012.08.28. 21:37
11"-ra FullHD. Gratulálok nekik. Kövesse mindenki az Applét, mert az biztos jól csinálja. Retina Display-t mindenbe!
Én meg itt vacillálok, hogy be merjek-e vállalni egy 1920x1080-as monitort 1db 7870 mellé vagy csak CF után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zord01
2012.08.28. 21:49
Remélem az utóbbi kijelentés csak irónia volt. Nekem 6850-en minden megy full-full hd-ban. Játékok. Igaz pl a Crysis legújabb részét nem próbáltam, de amit eddig felraktam az mind stabilan 60 fps felett van, akármilyen grafikai beállítás mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hsoma94
2012.08.28. 22:00
LED TV-n próbálgattam, egyedül a Crysis 2-ben nincs meg a 60 mindig. Az pedig multiban meg elég zavaró, legalább is nekem.
Amúgy meg tetszenek ezek az Ultrabook-ok. 1366x768 vagy 1280x720-as IPS-el kéne. Egyetemen sok hasznát venném egy ilyennek, csak nem ennyiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint
2012.08.29. 13:27
stefiboy:
"Na meg 300k felett egy I7 mellé rendes videókártyát illene máá beletenni.........."

Egy 11 colos ultravékony laptopba??? Mégis hová, és hogyan hűtsék?

hsoma94:
Ott a pont, nincs az a sasszemű, akinek szüksége lenne ilyen kis képernyőn ekkora felbontásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zord01
2012.08.29. 17:16
Hét nekem a sima Crysis fullon ment, de mivel az a játék egy balul sikerült Chrome utánzat ipari hulladék köntösben, a 2. részt már nem raktam fel. De Pl Mass Effec 3 simán megy Full-on meg mindent max-ra húzva. Manapság egyre kevesebbet játszom, általában azt is régebbi játékokkal. Az újak képtelen lekötni, a régi kedvenceknek meg nincs folytatása. Aminek meg van, arról is kiderül hogy vagy teljesen más, vagy elcseszik, vagy F2P mint legutóbb a Generals 2. Szóval nagyjából a ME3 a legújabb játék, amivel játszom. Mostanában agyaltam még a Max Payne 3-on de nincs lelki erőm nekifeküdni. A kettő után kizárt, hogy le tudjon kötni, mert az nem is játék volt, hanem egy költemény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rbalint88
2012.08.29. 20:29
visszakanyarodnék az eredeti témához.
nekem ux32 van, ami ugyanígy néz ki, csak 13"-os. szintén fullhd, i7 ivy, 4gb ram, csak abba került egy gt620 és nem 128as ssd van benne, hanem egy ssd+hdd kombó (még). 350 pénz volt, ami nem kevés, de mivel az elsődleges a képminőség és a hordozhatóság volt, valamint a szempontok között volt a jó minőségű ház és a megvilágított billentyűzet, végül erre esett a választás.
amikor ki kellett pengeti érte a pénzt, akkor csuklottam erősen, eddig 200e volt a legdrágább gépem, de most ezt hosszú távra vettem és így 2 hónap után még mindig úgy gondolom, hogy megérte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zord01
2012.08.29. 21:39
13 colon még csak-csak van értelme a full-hd-nak, az metértem, de 11 colon mifaxnak?

Aztán a hosszú táv alatt, mit értesz? Mert én 6 évig nyúztam a régi laptopom ami 320k volt és még rá lett költve 50-60 ez alatt a hat év alatt. A baj csak az volt vele, hogy én akkor még játékra is használtam, és már 2 év után nagyon elavult lett. Az 1440*1280-as felbontás lehetett levenni 1024*768-ra, meg 800*600-ra.
És mikor alaplap hibával meghalt 6 év után, azért sajnáltam azt a közel 400k-t, amit beleöltem.

Most van egy kvajó asztali gépem, meg egy olcsó netbookom, és azért nem sír a szám, hogy lassú, meg ha tönkremegy, mert olcsó volt.

Azért is vártam az ultrabook kategóriát, hogy bemenjen 200 alá, mert akkor lecseréltem volna a netbookot ultrára. De az intel ígéret egy nagy kaum, és marad a netb. egy időre még.

Mondjuk ha neked a munka miatt fontos egy ilyen gép, azzal nincs mit tenni, de nekem hobbi célra ésszerűtlen döntés lenne kiadnom ennyi pénzt egy notiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zord01
2012.08.29. 21:42
Mármint ilyen 350+ pénzeket. 180-200-at még kiadnék. Az talán még nem ésszerűtlen. De ezek a 350-400-500k-k amiket elkérnek érte, az már irracionális.
Mondjuk, ha havi 1 millát keresnék pont nem érdekelne, de így hogy a hatodát keresem, így azért számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alohamate2...
2012.08.29. 22:31
zord01:
na most ha te max. 200k-t adnál egy ilyen gépért, akkor nem tök mindegy, mit kamuzott az Intel vagy sem? Az 1000 USD-ből soha nem lett volna 200k HUF, plusz ne gondold, hogy az 1000 USD simán átváltod, és akkor megvan a magyar ár. Vám, áfa, ker. haszon, és máris 300k-nál járunk.

Egyébként pedig bement 200k alá az ultrabook, Saturnban szórja ki az egyik típust az Acer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zord01
2012.08.30. 11:31
Általában a gyártók, amikor árat mondanak egy termékre az ajánlott végfelhasználó ár szokott lenni. És eredetileg az intelnél is erről szólt a fáma.

Ami meg azt illeti, hogy 1000 dollár nem 200k, az igaz, de ha egy termékcsalád 1000 usd-n kezdi az életét, akkor az azért le szokott menni, akár 800 usd-re is.
Nem mellesleg volt már 160 forint is egy dollár...

Tehát, hogy a kérdésedre is válaszoljak, nem tök mindegy...

Amúgy meg tökmindegye, mert jelenleg az ultrbook kategórai fényévekre van attól aminek az intel megálmodta. Jelenleg még mindig egy prémium kategóriás cuccok, nem pedig az a piacot átütő 80%-os termékcsalád.
Ezt a réteget egyre inkább a tablettek veszik át, az UB meg marad az, ami most.

Az elképzelés nem volt rossz, csak nem jött össze... (legalábbis még)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint
2012.08.31. 11:12
zord01:
Ezzel szemben nekünk volt családban egy Dell Inspiron 1300-unk, amit én is használtam pár évig, olyan 1 évvel ezelőttig, és most is néha előveszem, most pl. ezen írok. Összesen kb. 5 évet volt rendszeresen használva, anno 170 ezerbe került, és máig semmi problémája nincsen, a zsanérja például sokkal stabilabb, mint a mai laptopoké. Egyedül a ram lett bővítve idővel, meghibásodása sosem volt.

Ezért nem értettem anno azokat az érveket, hogy üzleti gépet kell venni, mert azok masszívak, holott ez a consumer kategóriás Inspiron bőven elég masszív volt. Megnézve egy-két mai consumer kategóriás laptopot, most már jobban értem, habár 1-2 masszívabb modellt ma is találok, pl. Asusok között, de mondjuk a Dell (továbbra is a consumer kategóriára értem) mára átlagszar lett. Nyilván az üzleti igények akkoriban is mások voltak, szóval a létjogosultságot nem vitattam, csak azt vitattam, hogy otthonra is kellett volna ilyesmi. Ma viszont aki tutira akar menni, annak tényleg üzleti gép kell, de abból sem akármelyik. Vagy megvesz 90 ezerért egy belépős modellt, lehetőleg olyat amire van legalább 2 év garancia, aztán meglátja mi lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint
2012.08.31. 11:15
"Nem mellesleg volt már 160 forint is egy dollár..."

Igen, de akkoriban az USA-ban fele annyiba került egy laptop, mint itthon, ma meg 70-80%-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!