iPon Cikkek

ASUStor AS6302T: kétlemezes NAS az Apollo Lake erejével

Dátum | 2017. 07. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az ASUStor kínálatából eddig három érdekes hálózati adattárolót próbálhattunk ki, a kétlemezes AS5102T, a kétlemezes AS3102T, illetve a négylemezes AS6204T modellt, most pedig az egyik legfrissebb kétlemezes újdonság, a multimédiás funkciókkal is felvértezett AS6302T landolt a tesztpadon, kétlemezes kiépítésben. A legújabb NAS már Apollo Lake alapokon nyugszik, ami CPU és GPU teljesítmény terén is előrelépést jelent. Ez a platform a Cherry Trail helyét vette át, tagjai pedig Goldmont processzormagokkal és gen9 alapú Intel HD Graphics videó vezérlővel gazdálkodnak, így egyebek mellett Direct3D Feature Level 12_1 támogatást és fejlett videó motort kapunk, azaz a 8-bites HEVC és VP9-es tartalmak mellé fejlett hardveres gyorsítás jár.
Alapok terén tehát egy viszonylag modern NAS-ról van szó, ami a HDMI 2.0-s videó kimeneten keresztül akár egy 4K-s felbontású, 60 Hz-es képfrissítési rátával dolgozó monitor vagy televízió kiszolgálására is képes. Ebben segítségére siet a már jól ismert ASUStor Portal a maga extra alkalmazásaival – webböngészővel, irodai szoftverekkel és egyebekkel –, de a kínálatban szerencsére a KODI legfrissebb változata is jelen van, így a friss NAS akár HTPC célokra is bevethető. Hogy pontosan mire képes ezen a téren? Az elkövetkező oldalakon keresztül sok egyéb mellet erre is megadjuk a választ. Mielőtt azonban közelebbről is megismerkednénk az új hálózati adattárolóval, valamint a dobozában található tartozékokkal, feltétlenül érdemes tisztázni, hogy milyen műszaki paraméterekkel büszkélkedik az újdonság, illetve az sem mellékes, mely ársávban keresi a vásárlók kegyeit.
A NAS a fentiek alapján ígéretes darabnak tűnik, ára azonban a hazai pénztárcákhoz mérve egy kissé borsos. A következő oldalakon keresztül kiderül, mit is kapunk ezért az összegért.
A csomag és a tartozékok
Az új NAS egy, a gyártóra jellemző dizájnnal rendelkező dobozban kapott helyet, ami a könnyebb szállíthatóság érdekében praktikus módon műanyagfület is kapott. A doboz oldalán minden fontos információ megtalálható a belül lapuló hálózati adattárolóval kapcsolatban, sőt, a tartozékok listája is szerepel itt, így ha valami hiányzik, gyorsan kiderül.
Belül a szokásos csomagolási módszerrel találkozunk: a tartozékok egy barna kartondobozban, maga a NAS pedig szivacsos keretbe foglalva, alaposan bezacskózva várja, hogy leendő tulajdonosa végre a kezébe vegye. Tartozékok terén két darab Gigabites Ethernet kábelre, két zacskónyi (8-8 darab) adattároló-rögzítő csavarra, egy leírásra, valamint egy telepítő lemezre számíthatunk, a sort pedig a külső tápegység, illetve a hozzá tartozó tápkábel zárja. Távirányítót sajnos nem kapunk, pedig a HTPC funkciók zökkenőmentes használatához bizony az sem ártana.
Tápadapter frontján érdemes megemlíteni, hogy egy normál tápkábelt használó, Delta Eletronics gyártmányú, aktív PFC támogatással ellátott terméket kapunk, ami 12 voltos feszültséget biztosít és maximum 5,417 ampernyi áramerősség leadására képes – vagyis 65 wattnyi teljesítményt tud leadni. A tápegység univerzális jellegének köszönhetően 100 volttól 240 voltig támogatja a váltakozó áramú elektromos hálózatokat, frekvencia terén pedig az 50 és 60 Hz-es hálózatokkal egyaránt kompatibilis. A NAS Az ASUStor AS6302T típusjelzésű hálózati adattárolója első ránézésre egy teljesen átlagos, letisztult formavilággal rendelkező kétlemezes NAS, ami a szokásos formanyelvet követi és látszólag semmi különlegessel nem akar kitűnni a tömegből. A látszat persze csal, hiszen a ház viszonylag erős, sokoldalú hardvert rejt, valamint a hátoldalon is lapul némi érdekesség – no de haladjunk csak szépen sorban.
Az előlap a két darab HDD fiók mellett egy bekapcsoló gombot, valamint négy visszajelző LED-et tartalmaz: ezek közül egy a HDD aktivitást, egy a bekapcsolt állapotot, kettő pedig a két darab GbE port aktivitását mutatja. Alul, az USB 3.0-s előlapi port felett egy ötödik LED is helyet kapott, ami csak akkor világít, ha eszköz csatlakozik a portra. Ez a felület egyébként egyben egy nyomógomb is, amivel aktiválható az USB Copy szolgáltatás – a gomb megnyomásával az előre beállított folyamat megy végbe, legyen szó egyszerű másolásról vagy éppen adatszinkronizációról.
A NAS jobb és bal oldalán, valamint a tetején semmi érdemleges nem látható – szemből nézve a bal oldal első részén csak egy szellőzőfelület töri meg az egyhangúságot. A NAS alján négy darab gumilábat helyeztek el, amelyek a csúszás-biztos elhelyezésről, valamint a rezgések szigeteléséről gondoskodnak.
A hátoldalra két darab GbE port került, amelyek a Link Aggregation funkció jóvoltából megfelelő hardveres infrastruktúra esetén összevonhatóak, így 200 MB/s feletti írási- és olvasási tempó elérésére nyílik mód. Ezek a portok WoL támogatással is rendelkeznek, így felébreszthető rajtuk keresztül a NAS. A sorban találunk még két darab USB 3.0 Type-A és egy USB 3.0 Type-C portot, valamint egy optikai audió kimenetet és egy HDMI 2.0-s videó kimenetet is.
Az adattárolókat két rekesz fogadja, amelyek könnyedén eltávolíthatóak, de zárásukra nincs mód. A keret a 3,5 hüvelykes és a 2,5 hüvelykes adattárolókat egyaránt fogadja, ezeket a mellékelt csavarokkal lehet rögzíteni.
Ahogy az a NAS hátoldalán is látható, a fém fedlap dizájnja a régi AT-s számítógépházakra hasonlít, mindössze 3 csavar tartja a helyén, így ezeket eltávolítva könnyedén és gyorsan betekinthetünk a ház belsejébe. A szellős felépítésnek köszönhetően a 70 milliméteres hátlapi ventilátor egész jól át tudja szellőztetni a rendszert, így nem csak a merevlemezek, hanem a SoC hűtéséről is gondoskodni tud. Az adattárolókat egy, az alaplapra merőlegesen elhelyezett bővítőkártya fogadja, ami a két darab SATA 6 Gbps-os port mellett egy-egy SATA tápcsatlakozót is rejt.
A fekete borítás alatt két darab So-DIMM memóriafoglalat lapul, amelyekhez a takaró felhajtása után lehet hozzáférni. A slotok DDR3L szabványú fedélzeti memóriát tartalmaznak, méghozzá 2 x 1 GB-nyit, ami kétcsatornás módban működik. Igény esetén akár 2 x 4 GB-nyi rendszermemóriával is elérhető a termék.
Beüzemelés
Az ASUStor újdonságát többféleképpen is be lehet üzemelni. A klasszikus módszer szerint le kell tölteni a NAS kereső alkalmazást, ami a mellékelt telepítő lemezen is megtalálható, és nem csak Windows, de macOS operációs rendszerre is elérhető. Alternatív módon – ha a DHCP szervert nincs kikapcsolva a routerünkön – akár a NAS IP címét a webböngészőbe írva is eljuthatunk a konfigurációs oldalra. Itt egy kattintással letudható a konfigurálás, de ha nem szeretnénk később bajlódni a beállításokkal, érdemes 1-2 percet szánni a részletesebb beállításra is.
Amennyiben éppen nem áll rendelkezésre PC, de mobileszköz kéznél van, ami a helyi vezeték nélküli hálózatra csatlakozik, akkor az adott alkalmazás áruházból letölthetjük az AiMaster appot, ami segít a NAS teljes körű beállításában. És ezt követően a beállított NAS admin részlegéhez is hozzáférésünk lesz.
AiMaster app
Az adattároló tömb esetében akár AES adattitkosítást is választhatunk, és mivel az Apollo Lake SoC hardveres AES gyorsítást is nyújt, így az adattitkosítás nem gyakorol negatív hatást a teljesítményre. A szoftver Az ASUStor újdonságához a már jól ismert ASUStor Disk Manager, azaz ADM alkalmazást kapjuk, ami letisztult felhasználói kezelőfelülettel rendelkezik, minden beállítás karnyújtásnyira van benne, a funkcionalitása pedig bővíthető, hála a saját alkalmazás áruháznak, amelyen keresztül rengeteg alkalmazást lehet ingyenesen letölteni. Az ADM ablakos módszerrel dolgozik, mint ha csak egy klasszikus operációs rendszer asztalán nyitogatnánk a különböző alkalmazásokat, menürendszer és felépítés terén pedig a már megszokott koncepciót viszi tovább, ami korábbi tesztjeinkből már ismerős lehet. Éppen ezért az ADM teljes körű bemutatására most nem is vesztegetnénk a szót – inkább a NAS speciális és általános szolgáltatásaira helyezzük a hangsúlyt. Az ADM-et egyébként bárki kipróbálhatja, ehhez csak ide kell ellátogatni.
A bejelentkezésnél igény esetén használható a kétlépcsős felhasználó azonosítás, maga a bejelentkező képernyő pedig ízlés szerint módosítható, így a NAS igazán személyessé tehető. Felhasználó-kezelés és felhasználócsoport-kezelés egyaránt rendelkezésre áll – a NAS maximum 4096 felhasználót és 512 felhasználói csoportot tud kezelni, természetesen kvóta menedzsmenttel, illetve jogok kiosztásával együtt. A megosztott könyvtárak elérhetősége szintén szabályozható, megosztott könyvtárból pedig maximum 512 hozható létre.
Mivel egy jól felszerelt NAS-ról van szó, minden fontos szolgáltatás rendelkezésre áll, legyen szó NFS, SMB (2.0/3,0) CIFS, FTP szerverről és kliensről, illetve WebDAV vagy éppen iSCSI támogatásról. A NAS ezeken felül VPN szervert és klienst, iTunes szervert, UPnP médiaszervert, valamint torrent fájlok, FTP szerverek és HTTP alapú letöltések kezelésére képes letöltő központot is kínál. A letöltő központ a torrent fájlok visszaosztására, illetve torrent fájlok keresésére is képes, az ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazáson keresztül pedig kényelmesen ellenőrizhetjük, hol tartanak éppen a különböző folyamatok – még Push Notification támogatás is van.
Nagyon érdekes a TakeItEasy app, amit az App Central kínálatából lehet letölteni. Ezzel az alkalmazással letölthetőek a YouTube és Vimeo videók, a letöltés indításakor pedig a minőség is beállítható – de globális alapbeállítás is érvényesíthető. Extra, hogy a felhasználói fiók megadása után automatikusan letöltheti a rendszer azoknak a csatornáknak a videóit, amelyekre korábban feliratkoztunk, így ha éppen nincs internet, az aktuális videót akkor is megtekinthetjük – akár a helyi vezeték nélküli hálózatra kapcsolódó mobileszközünkön keresztül is.
Biztonság terén fekete és fehér listával működő tűzfal, automatikusan frissülő és automatikusan működő vírusirtó, valamint 256-bites hardveres AES adattitkosítás segít személyes fájljaink védelmében. A NAS SSD-k vagy HDD-k segítségével RAID0, RAID1 vagy JBOD kötetek létrehozására egyaránt képes, ha többlemezes modellre váltunk, akkor a meglévő tömböt „magunkkal vihetjük” a nagyobb ASUStor NAS-ra is.
Az adattárolókat automatikusan, ütemezetten vizsgálja a rendszer, így a hibás szektorokra, illetve az egyéb rendellenességekre gyorsan, időben fény derülhet. Fontos lehet még kiemelni, hogy a termék iSCSI támogatásának köszönhetően maximum 256 LUN és 256 Target létrehozására van lehetőség, plusz ISO fájl csatlakoztatására is képes a rendszer. Az adattárolók energiatakarékos működését fejlett energia-menedzsment segíti, ami hibernálással és alvó móddal segít a felesleges energiapazarlás megakadályozásában. Az alvás és a hibernálás egyaránt konfigurálható, csak úgy, ahogy a rendszerhűtő működése is.
Az adatmentés többféle módon elvégezhető: készíthető mentés a NAS tartalmáról felhő alapú tárhelyre, külső merevlemezre vagy egy másik NAS-ra is, az ingyenesen letölthető ASUStor Backup Plan alkalmazással pedig a helyi PC-k és Mac-ek meghatározott fájljainak automatikus mentése is megoldható – a mentések célpontja akár a NAS is lehet. Az alkalmazás legfrissebb változatai – a többi ingyenes szoftverrel együtt – letölthetőek a gyártó hivatalos weboldaláról, innen. Az új NAS mellé egy érdekes funkció is jár, ami a MyArchive nevet viseli. Lényege, hogy a jobb oldali meghajtó bővítőhelyet használva, oda üres merevlemezt helyezve, készíthető egy úgynevezett "hideg mentés" a különböző tartalmakról, majd a folyamat végén a mentést tároló merevlemezt egyszerűen eltávolíthatjuk, felcímkézhetjük, a helyére pedig visszatehetjük a korábban használt adattárolót, ami az elsődleges kötet része.
Ezzel az ASUStor szakemberei szerint energiát spórolva tárolhatunk adatokat, amelyek bármikor könnyedén elérhetőek, védelmükről pedig 256-bites AES adattitkosítás gondoskodhat, amelynek feloldását dedikált pendrive végezheti. Plusz HDD fiók, illetve plusz HDD híján a funkciót nem tudtuk kipróbálni, de a leírás alapján igazán egyszerű használni – és a fenti videó is erről tanúskodik. Aki biztonsági IP kamerák kezelésére vágyik, a Surveillance Center jóvoltából egyszerre akár 4 eszközt is kezelhet, de plusz licencek megvásárlásával ez a szám 36-ra növelhető.
A NAS természetesen külső eszközök kezelésére is képes, így a szünetmentes tápegységek mellett az USB-s WiFi és Bluetooth adaptereket, a nyomtatókat, a külső adattárolókat és a külső optikai meghajtókat is támogatja.
A TP-Link USB-s TL-WN721N WiFi vezérlőjét gond nélkül felismerte a rendszer
És a szünetmentes tápegységgel is gyorsan barátságot kötött
A KODI még a DVB-T vevőegységeket is kezeli, ehhez csak a tvheadend bővítmény beállítására van szükség – meg egy kompatibilis DVB-T tunerre. Mivel éppen volt kéznél egy USB 2.0-s DVB-T tuner, így természetesen ezt a funkciót is kipróbáltuk. Hogy működött-e? A következő oldalon – sok egyéb mellett ez is – kiderül.
Tapasztalatok – ASUStor Portal
Az ASUStor Portal nevű felhasználói kezelőfelület alap esetben nem érhető el, ezt a NAS webes felületén keresztül, az App Central kínálatából kell telepíteni – sok mással együtt.
AiRemote
Mivel dedikált távirányítót nem kapunk, érdemes lehet letölteni az ingyenes AiRemote alkalmazást, amivel kiválóan irányítható a frontend: az alkalmazás még egy remekül használható "érintőpadot" is kínál.
Az említett frontend mellé jár a KODI legfrissebb, 17.3-as kiadása, amely elődeihez képest kissé átalakított felhasználói kezelőfelületet kapott. Funkcionalitás terén minden rendelkezésre áll, amire csak szükség lehet, még TV vagy rádió adások vételére is van mód, ha rendelkezünk megfelelő USB-s eszközzel – de ilyesmire a régebbi KODI kiadásoknál is volt mód. Beállítások terén teljesen testreszabható a rendszer, igaz, az audió beállítások nem tökéletesek: a többcsatornás audió tartalmak natív továbbításával vannak bajok, csak többszöri próbálkozás után jártunk sikerrel, akkor is csak részlegesen – de erről majd később. Nézzük, mit tapasztaltunk az egyes funkcióknál.
A fotók esetében minden általunk próbált tartalom hibátlanul, tökéletesen megjelent, még az EXIF adatok is használhatóak voltak, sőt, ha olyan fotókkal próbálkoztunk volna, amelyek GPS adatokat is tartalmaznak, ezeket készítési helyeit a térképen is meg tudta volna jeleníteni a rendszer. A fotók megjelenítésekor rendelkezésre áll diavetítő mód, áttűnési effekteket azonban nem lehet választani. Az általános képformátumokat hibátlanul kezelte a NAS (PNG, JPG, TIFF, BMP, GIF), még az animált GIF lejátszása is tökéletes volt.
A zenelejátszó részleg szintén példásan vizsgázott, ugyanis az általános formátumokkal gond nélkül megbirkózott (APE, FLAC, MP3, WAV, AIFF, OGG), valamint a szünet nélküli szám-összefűzés (Gappless Playing) is tökéletesen működött. A rendszer képes az M3U fájlok kezelésére is, valamint saját lejátszási listák is létrehozhatóak vele. A zenelejátszás akkor is folytatódik, ha elkezdünk a könyvtárak között lépkedni, vagy éppen fotókat nyitunk meg.
A teszteknél más beállítások voltak érvényben, a NAS-hoz pedig nem felvevőkártya, hanem egy házimozi erősítő csatlakozott
Többcsatornás audió tartalmak terén már nem volt ennyire felhőtlen a helyzet. Ezeket hibátlanul konvertálta át sztereó formátumra a NAS, valamint MultiCH-PCM változatban a házimozi erősítőre is ki tudta küldeni, de a passthrough funkció már nem működött tökéletesen. Első körben semmilyen audió tartalom sem ment át passthrough módban, majd némi próbálkozás és néhány újraindítás után a DTS, DTS AC3 és a Dolby Digital Plus tartalmakat át tudta küldeni a rendszer, de a TrueHD, a DTS HD MA és a DTS HD HR formátumokba beletört a bicskája – ezeket natív módban nem tudta továbbítani.
A filmeknél első körben a Blu-ray és a DVD ISO állományokat vizsgáltuk meg: előbbieknél ugyan felajánlotta a menü megjelenítését a rendszer, de végül csak a film indult el, utóbbiaknál azonban a menü is tökéletesen használható volt. A feliratokat jól kezelte a lejátszó, igaz, filmnézés közben nem adott lehetőséget a felirat paramétereinek módosítására, de a beállítások között bőségesen vannak opciók, ahogy az a lenti képen is látszik.
A formázások szépen működtek: a dőlt, a félkövér, a színes és az aláhúzott felirat egyaránt megjelent. A karaoke jellegű feliratoknál, amelyek az ének ütemében színeződnek ki, csak a színes felirat jelent meg, a színező-effektus sajnos nem.
Természetesen kipróbáltuk azt is, hogy a NAS mihez kezd a HEVC/H.265 kódolású fájlokkal, hiszen az Apollo Lake SoC ezeket is kezeli. A 8-bites tartalmak esetében a HD és a Full HD felbontás magas bitráta esetén is tökéletesen működött, a 4K-s fájlokba azonban 20 Mbps-os bitráta felett már beletört a bicskája a terméknek, ami viszont még így is pozitívum, hiszen legalább 20 Mbps-ig le tudta játszani őket, akár 90 képkocka/másodperces sebességgel is. Full HD HEVC esetén a 110 Mbps-os bitráta sem jelentett problémát. Ha 8 GB-nyi fedélzeti memória állnak rendelkezésre, az 50 Mbps-os 4K-s 8-bites HEVC tartalmak lejátszása is működne.
A 10-bites HEVC tartalmak közül az alacsony bitrátájúak sem futottak, ennek pedig a hardveres gyorsítás hiánya az oka – itt már a 100%-os terheléssel dolgozó processzormagok nem tudták leküzdeni a feladatot, a GPU pedig nem segített nekik. A hagyományos H.264-es tartalmak lejátszása már nem okozott gondot, legyen szó 720p-s, 1080p-s vagy akár 2160p-s felbontásról. Még a 4K-s, 250 Mbps-os bitrátájú H.264-es tartalmak esetében is hibátlanul működött a hardveres gyorsítás, igaz, a CPU terhelés itt már 50% körül mozgott. Kíváncsiságból a végén egy 2160p-s HEVC Blu-Ray fájlt is kipróbáltunk, ami HDR támogatást is felvonultat – természetesen nem sikerült lejátszani, de ez az előzmények alapján várható volt. Akik kíváncsiak rá, hogy az egyes ASUStor hálózati adattárolók milyen bitráta és milyen színmélység mellett kezelik az egyes tartalmakat, látogassanak el a gyártó hivatalos weboldalára, ahol ez a táblázat lesz segítségükre. DVB-T teszt Mivel a KODI a TV Headend szerver és kliens telepítése után képes a DVB-T adások kezelésére, sőt, optimális esetben akár időzített vagy instant felvételek készítésére is, plusz rádióadásokat is kezel, így úgy döntöttünk, a fiókban lapuló DVB-T tunert bevetve teszünk egy próbát.
Ha van kéznél DVB-T stick, akkor akár tévét is nézhetünk a NAS segítségével
A konfigurálás egyszerű, ha egyéb platformokon már rendelkezünk gyakorlattal – telepíteni kell a TV Headend szervert, a NAS IP címe után kettősponttal elválasztva meg kell hívni a 9981-es portot, majd a szükséges konfigurálgatásokat elvégezve és a klienst engedélyezve már mehet is a tévézés. Mi a jó öreg Pinnacle DVB-T stickünkkel próbálkoztunk, amivel szépen együtt is tudott működni a KODI. A csatornák kezelése működött, viszont EPG, azaz műsorújság funkció nem volt, de az instant rögzítés legalább működött.
A TV Headend szerver felülete. (NAS IP címe + kettőspont + 9981)
A NAS-ra kapcsolódó DVB-T stick segítségével akár a helyi hálózatban található televíziókon vagy mobileszközökön is élvezhetőek az adások, ehhez csal a TV Headend szerver csatornákat felsoroló lapjára kell ellátogatni, ahol a Play linkre kattintva egy m3u formátumú lejátszási lista töltődik le. Ezt akár VLC appban is megnyithatjuk, így egyből élvezhető a kívánt műsor. Ehhez persze külön DVB-T stickre is szükség van, hiszen a NAS alapból nem támogatja a DVB-T adások vételét, de a próbánk alapján legalább látható, hogy a funkció működik. Egyéb alkalmazások
Chrome 57 x64
Firefox 54.0.1 x64
Az egyéb alkalmazások között van FireFox és Google Chrome webböngésző is, amelyek rugalmasan, hatékonyan használhatóak. A Chrome nagyon stabil és nagyon gyors, a Firefox azonban hajlamos volt összeomlani, illetve furcsa hibajelenségeket is produkált, kurzor terén pedig ráfér még némi optimalizáció, ugyanis az egérmutató, illetve a kurzor túlzottan nagy volt a többi tartalomhoz képest. Az ASUStor Portal főoldalán található Netflix ikon is az egyik webböngészőt, a Chromiumot használja a Netflix szolgáltatás eléréséhez, filmnézés közben pedig zavartalan, problémáktól mentes felhasználói élményt garantál.
A Netflix hibátlanul működött, természetesen teljes képernyős módban is
A Netflix esetében ugyan a 4K-s felbontás nem érhető el, de Full HD minőség mellett így is kitűnően élvezhetőek a különböző tartalmak, amelyekhez egyre gyakrabban van magyar felirat is – szinkron viszont nem igazán.
Pozitívum volt a YouTube alkalmazás is, ami szintén zökkenőmentesen működött, akár tartalomfogyasztásról, akár tartalomkeresésről volt szó, az viszont nem módosítható, milyen minőségben jelenjenek meg a tartalmak. A HD felbontás támogatott, ami a képminőség alapján inkább 1080p-t takar, mint 720p-t. Hőmérsékletek A 70 milliméteres átmérőjű rendszerventilátor kiválóan hűtötte a merevlemezeket és a SoC egységet is. Üresjáratban 34 Celsius fok körüli SoC hőfokot és 28 Celsius fok körüli HDD hőfokot mértünk. A RAID1 tömb szinkronizálása során – amikor 120-140 MB/s körüli sebességgel dolgoztak a merevlemezek több órán át – 36 Celsius fokra melegedtek a HDD-k, a SoC hőfoka pedig 40 Celsius fok környékére emelkedett. Extrém terhelés alkalmával, amikor a SoC 100%-os terhelés mellett próbált 4K-s tartalmat lejátszani, a háttérben pedig másolási feladat is zajlott, 52 Celsius fokig melegedett a CPU, a merevlemezek hőfoka pedig 30 Celsius fok volt. Sebességtesztek A RAID1 módban üzemelő 2 TB-os WD Red merevlemezek segítségével GbE kapcsolaton keresztül 110 MB/s körüli folyamatos olvasási- és 104 MB/s körüli folyamatos írási tempót mértünk, amikor nagy fájlokat kellett mozgatnia a rendszernek, kis fájlok esetén azonban 40 és 80 MB/s között váltakozott a sebesség. A Link Aggregation funkciót sajnos nem állt módunkban kipróbálni – ekkor 218 MB/s körüli olvasási- és 216 MB/s körüli írási csúcssebesség állhat rendelkezésre a két darab GbE port összevonásának köszönhetően. Amennyiben ebben az esetben az AES 256 adattitkosítást is aktiváljuk, a 218 MB/s olvasási sebesség megmarad, az írási tempó azonban 114 MB/s-ra csökken. Az USB 3.0-s külső merevlemez esetében meglepő módon hasonló sebességeket mértünk, vagyis kiválóan kezelte a rendszer az adattárolót. Fogyasztás Az ASUSTor AS6302T abszolút „nem kér sokat enni”, ahogy az a lenti driagramból is kiderül.
Zajszint A NAS alapvetően tökéletesen csendesen működik, a ventilátornak csak minimális szélzaja van, amennyiben automatikus vezérléssel használjuk. Ez általában 1820 RPM körüli fordulatszámot jelent – ennyin pörög a ventilátor a „Lassú mód” kiválasztásakor is, csak ekkor nincs fordulatszám-növelés. Közepes módban már motor- és szélzaj egyaránt van, hiszen a fordulatszám itt már 3200 RPM körül helyezkedik el. Ezt a tartományt automatikus módban a legdurvább terhelés hatására sem érte el a ventilátor, ami bíztató. A gyors beállítást választva már 4350 RPM körüli fordulatszámra számíthatunk, ami már motorzaj és szélzaj terén is hangos – főleg a szélzaj nagy.
Verdikt Az ASUStor AS6302T egy remekül felszerelt hálózati adattároló, amely szolgáltatások és szoftverek terén eléggé erős szereplőnek tekinthető a piacon. A NAS mindennel rendelkezik, amire egy haladó otthoni felhasználónak, vagy egy kisüzleti felhasználónak szüksége lehet, beleértve a biztonságos adattitkosítást is, ami hardveres gyorsítással működik. Jópofa funkció a MyArchive szolgáltatás, amellyel gyorsan elérhető formában, hideg mentésként tárolhatóak a fontos, de ritkán használt tartalmak, és a sokoldalú ASUStor Portal frontend is pozitívum, hiszen kvázi HTPC-t varázsol a NAS-ból. Azért "kvázi", mert a KODI 17.3 működése sajnos nem tökéletes. Alapvető szolgáltatások terén nincs baj, de a többcsatornás audió tartalmak kezelése még mindig hiányos – ez alatt a PassThrough funkció korlátozott működését értjük. A Firefox webböngésző szintén nem működik megfelelően (szerencsére ott van helyette a Chrome), a felhasználói kezelőfelületen pedig még mindig vannak kisebb hibák: a magyar nyelv kiválasztásakor nem minden tartalom lesz magyar, valamint elírások is találhatóak itt-ott.
A külső eszközök támogatása viszont kiváló, mind a csatlakoztatott szünetmentes tápegységet, mind pedig az USB-s WiFi adaptert hibátlanul kezelte a rendszer, sőt, a KODI még az USB-s DVB-T tunert is munkába tudta állítani, ráadásul még a műsorrögzítő funkció is működött. A hibáktól eltekintve az AS6302T egy kiváló NAS, igaz, a maga 156 000 forint körüli árával nem az átlagfelhasználók pénztárcájára lett méretezve, de igazából nem is feltétlenül őket célozza. A termék összességében mind sebesség, mind pedig funkcionalitás terén jól szerepelt, ha pedig a kisebb szoftveres hibákat is javítják, igazán jó vétel lesz. Az ASUStor AS6302T modellt a hazai képviselettől kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani! Hasznos hivatkozások:Gyártói weboldaliPon Webshop
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. legyes
2017.07.11. 14:31
Nem igazán látom versenyképesnek a HP Microserverrel (főleg az új, ismét AMD-s gen 10) vagy a Synology/QNAP -pal szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. LGx
2017.07.11. 15:27
semmivel sem versenyképes... full passzív, 4k@60Hz képes HTPC-t összeraksz Win10-el bőven az ár alatt. (nem, nem számoltam bele jogtiszta windowst )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Svindler LGx
2017.07.11. 21:56
LGx: Nem ebben a méretben, de egyébként teljesen igaz, csak ahhoz ha be akarod konfigolni rendesen a megfelelő szoftverekkel, akkor komoly hozzáértés is szükségeltetik. Ha csak videózni akarsz, akkor meg valsz nem veszel egy NAS-t, mert minek.

legyes: Synology sajnos rég nem volt nálunk, a QNAP sűrű vendég, az utolsó hasonló árkategóriás kb. ugyanezt tudta. Ott most a multimédia lejátszás necces egy kicsit, de elvileg dolgoznak az ügyön. (Bár még nem találtunk olyan NAS-t, ami tökéletes lenne erre is.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.07.11. 22:04
vannak már nagyon felhasználóbarát linux nas distrok. persze ettől még molyolni kell vele, nem pedig out of the box működik mint ez. általánosságban mindenre igaz it-n belül, hogy olcsóbb ha magad rakod össze, mintha készen veszed. bár nem csak it-re érvényes

átlag usernek filmnézésre kell és otthoni fájlmegosztásra, tárolásra. arra jobb az épített HTPC, bár pont az átlaguserség miatt fog valószínű valami kész cuccot venni dobozban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Timer LGx
2017.07.12. 18:57
Imádom, hogy minden NAS cikknél előjön az, hogy ki és milyen konfigot épít olcsóbban. Azt kellene már megérteni, hogy a lényeg nem abban van, hogy out-of-the-box működik a rendszer (bár az sem rossz), hanem hogy ez másfél év múlva is működni fog, anélkül, hogy akár csak egyszer is hozzányúltál volna. Ráadásul, ez akkor is így van, ha nem csak az alap szolgáltatásait használod, hanem mondjuk a RADIUS-t, a VPN-t, iSCSI targetet, stb., meg pluszban lógnak rajta napi 8 órában 20-an. Nem egy QNAP-et használok itt-ott cégeknél, konkrét probléma soha nincs egyikkel sem, maximum tisztességből szoktam lefrissíteni a szoftvert kéthavonta, és akkor már kap egy restartot is, de ennyi. Ja, és még valami: ezekben nem hullik rommá a RAID tömb csak azért, mert kiesett egy diszk. FreeNAS alatt nem egyszer fordult elő ilyesmi már velem, a hektikus SMB teljesítményről nem is beszélve. Félreértés ne essen: azoknak a rendszereknek is megvan a maguk létjogosultsága a piacon. Elrettentésnek például tökéletesek.

A termékhez: ennyi pénzért már NAS-t is gyártanak, szép nagy QNAP felirattal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. vakpal Timer
2017.07.13. 00:05
Csak annyi a baj a QNAP al hogy egy jó 100k val drágább ugyan ezzel a HW -el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. LGx Timer
2017.07.13. 08:44
értelek, és egyet is értek, viszont az asustor "fícsörje" itt a 4k@60Hz-es lejátszás és a HDMI 2.0

ezt te nem fogod nagyvállalati környezetbe megvenni, mert minek? nem fognak 20-an lógni az 1 szem HDMI csatin sem.

ezt (szerintem) inkább otthoni környezetbe szánták, oda meg bőven elég egy PC, 24/7-ben sem lesz semmi baja.

de nem vitatkozni akarok. otthoni felhasználásra nincs létjogosultsága az ára miatt, vállalatiban pedig nem kellenek ezek a fícsörök, így miért fizetnél érte többet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim Timer
2017.07.13. 08:48
És mi a szarnak RAID? Úgy őszintén. JBOD, ami fontosabb adat azt több lemezen tárolod, ámen. Annyira felesleges feature a RAID1, mint annak a rendje, lustaságot orvosol, nem adatvesztés kockázatot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Timer vakpa...
2017.07.13. 08:49
Nos igen, ha tényleg a legfrissebb vas kell, akkor a QNAP megkéri az árat. De a cherry modell nem tudom, mennyiben lassabb a jellemző felhasználási területek alatt (a virtualizálás nem az), az viszont már jó áron van, ennyiért akár négylemezest is vehetsz. Ha elég a két diszk, akkor pedig itt az alternatíva:

https://ipon.hu/webshop/product/qnap_ts_251__2g_high_performance_intel_quad_core_nas_supporting_hdmi/1304053
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Timer Asagr...
2017.07.13. 08:50
Konkrétan kétlemeznél nem sok értelme van, de FreeNAS alatt, és a QNAP-ben is négyet hajtok. Ott a RAID10 már eléggé lényeges, pláne, ha SQL szerverként is használod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Timer LGx
2017.07.13. 08:51
Jó, végső soron igazad van, egyet is értek a nézőpontoddal, de én nem ebből indultam ki, hanem az ár/teljesítmény mutatóból, nekem ott az ASUStor nem sok pluszt ad, sőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Timer
2017.07.13. 09:01
Ott is felesleges. Ha gyors adatkezelés kell SSD-t használsz. Bírják a kiképzést. Ha redundancia, arra is millió+1 3rd party program van. Egyáltalán nem kell csak azért 40-100-200... ezer forintot kidobni egy üres vasra, ami azért jó, mert nem hullik szét alatta a RAID.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Timer Asagr...
2017.07.13. 09:06
Nem írtam, hogy csak azért jó. Azért is. Plusz, jellemzően kisvállalatról beszélünk, viszonylag sok adattal. Utóbbi SSD-s kiépítés mellett nem túl előnyös, ha a fizetési hajlandóság kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim Timer
2017.07.13. 09:10
Jó, úgy látom elbeszélünk egymás mellett, mert itt a cikkben egy olyan eszközről van szó, ami a képességei alapján otthonra való.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BiroAndras Asagr...
2017.07.13. 12:00
Én azért vettem NAS-t otthonra, mert untam a sok különböző vinyón keresgetni az adataimat, meg állandóan aggódni, hogy valamelyik meghal hirtelen, és azt se tudom mi volt rajta.
A legfontosabb cuccok nyílván több példányban mentve vannak, de sok TB-ot nem akarok 3x tárolni, viszont nem is szeretném elveszteni. Halt már meg vinyóm párszor, nem kellemes élmény.
Lehetne simán windows-ban összefűzni a lemezeket, és akkor egy meghajtó lenne csak, visoznt az adatvesztés esélye meg drasztikusan megnőne.
Erre jó a RAID. Most van egy darab 21TB-os meghajtóm, és nem kell félnem, hogy egyszer csak eltűnik minden.
És ha már RAID, érdemes valami profi megoldást használni, nem házi barkács cuccot. Próbáltam már RAID-et alaplapi vezérlővel, és a tapasztalatok alapján én arra fontos adatot nem bíznék.
A másik meg, hogy ha a elromlik a vezérlő, ami nem ritka, akkor csak ugyanolyanra lehet cserélni, különben ugorttak az adatok. Ezért jobb szoftveres RAID. Abból viszont az ingyenenesek nem annyira megbízhatók sajnos.

További előnye egy rendes NAS-nak, hogy kis fogyasztású, kompakt, elegáns mejelenésű, és a vinyók könnyen cserélhetők, működés közben is.
Ezen kívül kap az ember egy nagy rakás egyéb hasznos szolgáltatást is.
Sőt, a NAS akár HTPC-ként is működhet, csak oda kell figyelni, hogy a procija elég erős legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim BiroA...
2017.07.13. 14:37
"untam a sok különböző vinyón keresgetni az adataimat"

https://www.voidtools.com

"meg állandóan aggódni, hogy valamelyik meghal hirtelen, és azt se tudom mi volt rajta"

Az ilyen jellegű szétszórtságot hogyan orvosolja a NAS?

Mindegy, egyáltalán nem értetted mi a mondandóm lényege, de eleve tök fölösleges bármelyik hozzászólásomat elővenni, amit egy olyan embernek írtam az otthoni NAS RAID kötetek feleslegességét ecsetelve, aki végig kisvállalati környezetben gondolkozott, és annak megfelelően érvelt. Én is használok RAID-et, de nem egy 200 ezer forintos üres dobozba bedugott merevlemezzel, meg nem arra, hogy biztonságban legyenek az adataim, hanem hogy ne kelljen perceket várnom az adatállományaim feldolgozására, tehát RAID0. És ezt is csak azért, mert nincs pénzem ugyanekkora SSD-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BiroAndras Asagr...
2017.07.13. 16:08
Én pont azt írtam, hogy mire használom otthon a NAS-t. Volt előtte évekig több házi barkács megoldásom is, úgyhogy van mihez hasonlítanom. Azokkal mindíg volt valami baj, a NAS viszont amióta megvan hibátlanul működik, pár havonta kér egy frissítést, és ennyi.
Nem volt olcsó, főleg, hogy 8 lemezest vettem, de nekem bőven megéri az, hogy sokkal nyugodtabban alszom.
Nyílván mindenki az anyagi lehetőségeinek megfelelően építkezik. Nem mondtam, hogy mindenki használjon NAS-t, azt írtam le, hogy én miért döntöttem úgy, hogy nekem megéri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim BiroA...
2017.07.13. 17:47
Én végig a témánál maradtam és 2 lemezes NAS-ben használatos RAID-ről beszéltem. Timer közben vállalatiról, te meg egy 8x3TB-os RAID5 monstrumról.

Így könnyen lehet vitázni, hogy közben mindenkinél más a vita tárgya, csak nincs sok értelme, mert más környezetben és más konstrukcióban akár még veletek is értenék egyet, nem gondolod?

Nekem végérvényben mindegy ki mit használ, én is vesztettem el már RAID köteten olyan dolgot, amin 2008-2012-ig folyamatosan dolgoztam, de erre véleményem szerint nem az a megoldás, hogy még több pénzt talicskázunk bele ugyanabba a módszerbe ami már egyszer bedőlt, hanem hogy nem használjuk többet arra, amire nem vált be, hanem keresünk egy másik módszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kekegsm Asagr...
2017.07.13. 19:00
Magyarázd már el légyszi, hogy miért is hülyeség egy otthoni NAS-ban a tükör!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim kekeg...
2017.07.13. 19:09
Mert ablakon kidobott pénz lustaság ellen. 50-100-150 ezer forintért veszel egy dobozt, ami helyetted végez el egy drag&dropot egy második fizikai meghajtóra. Ráadásul pazarolod vele a rendelkezésre álló üres helyet is, mert egy félig telerakott RAID1 tömb, az egy elpazarolt merevlemeznyi tárhely, ami jó lenne másra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiroAndras Asagr...
2017.07.14. 12:29
A RAID az nem backup, ez alapszabály. Viszont nagyobb biztonságot nyújt, mint egy sima vinyó. Otthoni felhaszálás esetén olyan adatoknak való, nem annyira fontosak, hogy rendszeresen mentse őket az ember, de azért nem lenne jó elveszteni őket. Vagy a másik eset, ha gyorsan változnak, és még egy napi változás elvesztése is fájdalmas. Például otthoni munka. Illetve ha már munkáról van szó, az is fontos lehet, hogy egy hardver hiba ne okozzon komoly időveszteséget.
Ha nem nagy adat mennyiségről van szó, akkor nem vészes a költsége egy sima RAID1-nek se. Mai árakon, ha egy olcsó, de márkás két lemezes NAS-t használsz 4TB-os vinyókkal, az összesen kb. háromszorosába kerül, mint egy vinyó. De ha két 10TB-osat raksz bele, akkor már a NAS ára szinte elhanyagolható.
És azért jobb egy NAS, mint ha a gépedbe raknál két lemezt, mert sokkal megbízhatóbb, kapsz egy rakás extra szolgáltatást, és más gépekről is elérhető az adat.
Az meg, hogy mi drága elég szubjektív. Nagyon sokáig én is sajnáltam a pénzt nem csak NAS-ra, hanem még egy RAID-5-re is. Most viszont jól keresek, de kevés a szabadidőm, és már nem egyszer vesztettem el adatokat vinyó halál miatt. Nem létfonottásúkat, mert azokról mindíg van másolat, de akkor is kellemetlen.

A kézi mentésnek a problémája nem csak a lustaság, hanem az, hogy időigényes, és elfelejtődik. Sokkal biztosabb automatizálni.
Egyébként is, ha az ember nem lenne lusta, akkor még mindíg barlangban laknánk.
De mint mondtam a mentés problémája független a RAID-ől és a NAS tól. A NAS kényelmet és megbízhatóságot ad, a RAID pedig rendelkezésre állást, és véd a vinyó halál miatti adatvesztéstől (de csak attól !). Az, hogy RAID vagy mentés, vagy valamilyen kombináció az optimális, az erősen függ a védendő adat típusától , méretétől, és attól, hogy mennyire sűrűn változik. És persze a pénztárca vastagságától is.

Az én adataim például nem pótolhattatlanok, csak kellemetlen az elvesztésük, viszont sok TB helyet foglalnak. Ezért egy komplett másolat készítése nem éri meg. Többe kerülne, mint a NAS, és a RAID5 plusz egy vinyója.
Emellett a NAS-t használjuk sok másra is. Például az időnkénti kézi és a rendszeres automata mentések is ide kerülnek. A NAS rendszeresen ellenőrzi a vinyókat, meg a RAID is ott van, úgyhogy elég biztosak lehetünk benne, hogy ha baj esetén a mentések megvannak, és olvashatók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.07.14. 21:22
Ez egy erős +1 részemről, mindent leírtál, amit én is szerettem volna. Ráadásul ez nem csak otthoni, hanem SMB viszonylatban is igaz (szerintem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kekegsm Asagr...
2017.07.16. 15:38
Egy másodperc alatt hányszor másolod át Drag and Drop technikával a teljes merevlemezed tartalmát egy másikra?
Tudod, sok embernek a biztonság többet jelent, mint a tárhely.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!