iPon Cikkek

aTAB 9.7 IPS: nagyobb a bors, és erősebb

Dátum | 2012. 12. 17.
Szerző | DarthSmoke
Csoport | NOTEBOOK

Az elmúlt néhány hónapban alaposan felpörgött a táblagépek piaca, a korábban prémium kategóriás kiváltságok (többmagos processzor, jó minőségű kijelző) egyre alacsonyabb árú eszközökben jelennek meg. Ráadásul nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy hazánkban is kapható a „kétszáz dolláros táblagép”, a Nexus 7, igaz, kissé magasabb, de így is bőven megfizethető áron, immár HSDPA modemes változatban is.

Május végén teszteltük az aTAB 7”-os apróságát, amely meglehetősen alacsony áron, korrekt felszereltséggel és teljesítménnyel kápráztatott el minket. Alig fél év alatt viszont alaposan megnőttek az elvárások, így a gyártó úgy érezte, hogy ezekhez kell igazítani új modelljét. Tesztalanyunk magasabb méretkategóriában versenyez, ám hamarosan itt is kihívókkal kell szembenéznie, például ha minden jól megy, a napokban befut hazánkba is a Concorde Tab NOVUM, hasonló felszereltséggel, Jelly Bean operációs rendszerrel, ám némileg húzósabb árcédulával.

Vajon sikerül megismételni a korábbi sikert? Cikkünkből kiderül, először vizsgáljuk meg a specifikációt!

Specifikáció

Az új aTAB az alábbi hardveres tulajdonságokkal rendelkezik:


Míg az előző modellben a Rockchip RK2918-asa teljesített szolgálatot, itt ugyanezen gyártó RK3066 fantázianevű chipjét találjuk, ami ebben az árkategóriában kimondottan erőteljesnek számít: kétmagos, Cortex-A9 architektúrájú, 1,6 GHz-en pörgő processzor, valamint egy négymagos Mali-400-as grafikus gyorsító alkotja a SoC-ot, mellette pedig 1 GB-nyi DDR3-as memória dolgozik. A benchmarkok megmutatják majd, hogy nem csak papíron izmos ez az összeállítás.

Az olcsóbb táblagépeknek általában a kijelző a rákfenéje, de szerencsére több gyártó felismerte ezt a problémát, és igyekeznek korrekt paneleket beszerelni a termékeikbe. Itt egy 9,7”-os IPS panellel találkozunk, és ez a technológia most sem okoz csalódást. A betekintési szögek parádésak, szépek a színek, a napfényben olvashatóság rendben, és az érintéseket is jól érzékeli. A felbontás viszont sajnos csak 1024*768 pixel, és 4:3-as képarányú, ami egyes programoknál még mindig okozhat problémákat.

A felsoroltakon kívül különösebb meglepetésekkel nem találkozunk. A tárhely 8 GB, és szerencsére memóriakártyával bővíthető. Két nem különösebben jó kamerát építettek be a mérnökök: az előlapon egy VGA, hátul pedig egy 2 MP felbontású modult. Sajnos ebben az árkategóriában a kommunikációs arzenál is jóval szűkösebb a megszokottnál. A 3G-t meg tudjuk oldani külső USB modemmel, ehhez rendelkezésünkre áll egy microUSB kapu, illetve egy hozzávaló OTG kábel is a csomagban. Bluetooth és b/g/n szabványú Wi-Fi van, ugyanakkor a GPS-t most is sikerült kispórolni (pedig Google Maps-hez, útvonaltervezéshez sokszor nagyon jól jönne). A multimédiás vonalat erősíti a mini-HDMI csatlakozó megléte.

Erős hardver mellé combos akkumulátor dukál, ezt a legtöbb gyártó jól tudja. Itt egy elég nagynak hangzó, 6000 mAh-s energiaforrást találunk beépítve, a tesztből kiderül, hogy ez a kapacitás mire elég.

Az eddig említett negatívumok jó részét könnyen meg tudjuk bocsájtani az árcédula ismeretében: alig több mint 50 ezer forintért hazavihetjük az M-Tech üdvöskéjét, ennyiért pedig nem hangzik rossz vételnek.

Csapjunk is bele a tesztbe, vizsgáljuk meg a doboz tartalmát, valamint a külsőt!

Csomagolás, külső, minőség, kijelző

Meglehetősen nagy doboz, sovány tartalommal
A csomagolást tekintve az utóbbi időben két trend bontakozott ki: vagy a létező legkisebb helyre összezsúfoltak mindent, vagy egy óriási dobozba pakolták az általában nem túl sok tartozékot, amely így még kevesebbnek tűnik. Nos, tesztalanyunk esetén az utóbbi áll fent: a méretes csomagból mindössze egy töltő, egy USB- és egy OTG-kábel került elő. Törlőkendőt, tokot sajnos hiába keresünk manapság, ezek beszerzéséről magunknak kell gondoskodni.

 
Szép az IPS kijelző
Az aTAB 9.7 IPS külsőleg a megtévesztésig hasonlít a korábban tesztelt Concorde Tab 9.7 IPS-re. A mostanában tesztelt hasonló kategóriás táblagépek fizimiskája amúgy sem tartogat meglepetéseket: a kijelzőt itt is vastag keret veszi körbe, amely a szenzorokat és az előlapi kamerát rejti. Gyárilag egy elég jó átlátszóságú, bár könnyen koszolódó védőfóliát kapunk, amely az egyébként igencsak kellemes In-Plane Switching technológiájú panelt hivatott megvédeni az apróbb karcoktól.

Fém hátlap
A hátlapot szemügyre véve még feltűnőbb a hasonlóság a korábban említett modellel, szerencsére a fém használata miatt ez egy hízelgő összehasonlítás. A kamera optikája mellett két apró hangszórórácsot láthatunk, egymástól mindössze néhány centiméter távolságra, így a sztereó hatás erősen megkérdőjelezhető. Az alsó részen a Reset nyílása, szemközt pedig a típusjelzés található. Az éleken található gombok és csatlakozók feliratát is a fémbe marták bele, ez ugyan esztétikus, de nem egészen praktikus megoldás.

A felső élen a szokásos hangerőszabályozók, illetve egy Esc gomb foglal helyet. Az oldalsó él sokkal izgalmasabbra sikerült, ide kerültek a legfontosabb billentyűk és portok.

Sorakozó
A máshol látottakhoz hasonlóan egymáshoz közel sorakozik a bekapcsoló gomb, a töltő nyílása, a mini HDMI, külön az USB host csatlakozó, a microSD kártyahely, valamint a „sima” microUSB, és a jack dugó helye. Egyébként ezeket két apró csavar fogja közre. Az összeszerelési minőséggel nincsen probléma: az illesztések stimmelnek, nyekergés nem tapasztalható, a hideg fém hátlap pedig elegáns megjelenést kölcsönöz a táblagépnek.

A külsőségek után lássuk a Rockchip új SoC-ának teljesítményét!

Teljesítmény, kamera, üzemidő

A benchmarkok eredményei közé ezúttal egy „idegen” (külön tesztet nem kapott) versenyző is bekerült, a MyAudio Series 8DCC. Ez is egy kétmagos szerkezet, némileg gyengébb processzorral és grafikus résszel, illetve nagyobb felbontású, de rosszabb minőségű kijelzővel. Az árkategória hasonló, ezért úgy gondoltuk, nem árt feltüntetni az ő pontszámait is.
 

Az AnTuTu benchmarkban egészen tisztességes eredményt ért el az M-Tech üdvöskéje. A Nexus 7-től közel 3000 ponttal marad el, ugyanakkor a Galaxy Note és a TF300 esetében már csak 1500 pont mínuszról beszélünk. Nem szabad elfelejteni, hogy ez utóbbi  kettőnél lényegesen alacsonyabb árkategóriájú versenyzőről beszélünk, amely elsősorban a CPU pontszámban marad el, a négymagos GPU-ja megteszi a hatását, és a grafikus pontszámban az élmezőnyben végez.


Abszolút meglepetésre az aTAB 9.7 IPS megnyerte a Quadrant tesztünket, mindkét Asus táblagépet sikerült maga mögé utasítania. Ez is azt jelzi, hogy teljesítményproblémákkal egyelőre nem kell számolnunk (persze ne felejtsük el, hogy az aTAB-nak van a legkisebb felbontása a mezőnyből).
 

A sikersorozat folytatódik: a böngészést mérő Peacekeeper tesztben is remekel az M-Tech tabletje, így aki tartalomfogyasztásra használná, valószínűleg nem csinál vele rossz vásárt. Mindezt egyébként az Android beépített böngészőjével produkálta, így nem kizárt, hogy más programmal ennél is jobb eredményt ért volna el.


A GLBenchmark legutóbbi változata elég tisztességesen szórja a mezőnyt. A Tegrás gépek lemaradása jól megfigyelhető, az aTAB viszont a Galaxy Note 10.1-gyel teljesített azonos szinten (nem túl meglepő módon, abban is Mali400 MP4 van).

Következik két terület, ahol a tesztalanyunk sajnos kevésbé remekel, az egyik a kamera, a másik pedig az üzemidő. Őszintén szólva a 2 MPixeles optikától túl sokat nem is vártunk.

Kültéri fotó
A kültéri fotó sem üti meg az elvárható szintet: zajos, életlen, a kép jobb oldalán pedig némi lilás beütés is felfedezhető. Ez sajnos ennyit tud.

Unicum - csak pozitívan
A beltéri fénykép még rosszabb: növekedett a képzaj, a sötétségen pedig villanófény hiányában sajnos nem tudunk segíteni. Ennél még egy középkategóriás mobiltelefon is jobb képeket csinál, a 10 ezer forintos kompaktokról már nem is beszélve.

Az akkumulátor 6000 mAh kapacitását látva reménykedtünk, hogy a szokásos YouTube-tesztünkben is remekelni fog a kütyü, de sajnos nem ez a helyzet.

5 óra 50 perc a maximum…
Nem csak teljesítményében, hanem sajnos üzemidejében is a Galaxy Note 10.1-hez áll közel a tesztalanyunk. A 350 perces videólejátszási idő persze nem annyira borzasztó, hiszen egy hosszabb utat kibír, de a 70 ezer forintos Nexus 7 ennek majdnem a kétszeresét is teljesíteni tudja.

Operációs rendszer, hozzáadott szoftverek

A szokásos Android asztal
Az olcsóbb táblagépeknél mindig úgy kezdjük ezt a részét a tesztnek, hogy csalódottak vagyunk, amiért jószerivel az alap Android operációs rendszert kapjuk meg csupán. Természetesen ennek van előnye is: nem foglalják a memóriát felesleges, nem használt alkalmazások, a gyakorlottabb guruk pedig megtalálják a módját a rendszer okosításának. Az aTAB 9.7 esetén is hasonlóról tudunk beszélni: nem túl sok meglepetés vár minket a szoftveres oldalon. Az Android Ice Cream Sandwich már alap, a nemsokára megjelenű új Concorde és a már kapható új Prestigio táblagép már a következő, Jelly Bean variánst futtatja. Ráadásul a gyártó oldalán ez a modell még „coming soon” felirat alatt szerepel, sem hivatalos specifikációt, sem pedig dokumentációt vagy frissítést nem találunk hozzá.
 
Csupán néhány plusz alkalmazás
Az alkalmazáslistában csupán néhány különlegességet fedezhetünk fel. A játékos mivoltot erősíti az Angry Birds, a cloud computing vonalat a Dropbox-szerű Box és a CloudTV képviseli. Örömteli, hogy megkapjuk a Documents To Go dokumentumszerkesztőt, és egy E-book olvasó is a rendelkezésünkre áll. Ezeket leszámítva már csak olyanokat fedezhetünk fel, amelyeket a Play Áruházból magunk is le tudunk tölteni (pl. MX Player vagy Twitter kliens).

Összegzés, vélemény


Vegyes érzésekkel adtuk vissza az M-Tech aTAB 9.7 IPS táblagépét. A hardver az árkategóriához mérten nagyon jól teljesít, örömteli a kétmagos processzor felbukkanása ebben a szegmensben. Ugyanakkor a kamera csapnivaló, és az üzemidő sem a legacélosabb. A mindennapokban játékra, böngészésre, videózásra jól használható eszköz. Reméljük, a hazai forgalmazón keresztül a frissítésekhez is hozzá tudunk majd jutni.

Pro:
+ igényes készülékház
+ szép kijelző
+ jó teljesítmény
+ kapunk hozzá dokumentumszerkesztőt

Kontra:
- pocsék kamera
- az üzemidő lehetne jobb
- még mindig nincs GPS
- nincs Jelly Bean frissítés

Az M-tech aTAB 9.7 IPS-t a Mercury Imprex Zrt.-től kaptuk kölcsön tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. vlevi
2012.12.17. 12:37
"A felbontás viszont sajnos csak 1024*768 pixel, és 4:3-as képarányú"
Igen, fogalmazhatunk úgy, hogy kicsit eljárt felette az idő, de nem szabad elfelejteni, hogy 2-3 éve micsoda világrengető újdonság volt az iPad a maga 9.7"-os, 1024x768 felbontású IPS kijelzőjével!
Amúgy a 16_9 arányú, 1280x800 felbontású kijelzők sem sokkal nagyobb felbontásúak.
A kínaiak most ezt tudják adni ennyiért, semmi baj nincs ezzel. Gyártják tovább olcsón ezeket a kijelzőket, amik nem mellesleg tényleg jók, akinek kevés, az vegyen háromszorennyiért iPad-et.
Még egy kis idő, amíg kifutó darab lesz a retinadisplayből, és itt lesznek az olcsó kínai (myaudio, concorde, m-tech, satöbbi) táblagépek. Mondjuk én már várom

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. lhatvani
2012.12.17. 14:15
A honlapjuk alapján én is úgy gondolom, hogy ehhez soha nem lesz náluk Jelly Bean frissítés. Míg az ezzel teljesen megegyező (kivéve az aksit) Diablo nevű kínai tablet-et alapból Jelly Bean-el árulják.
http://www.chinavasion.com/china/wholesale/Android_Tablets/8-9_Android_Tablet_PC/CVUZ-9410/
(ebből gondolom, hogy az M-Tech csak árulja és nem gyártja (mint a Wayteq cuccai, csak ott nagyobb a támogatás) )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nightmare1...
2012.12.17. 15:02
Ihatvani

Biztos, hogy jól gondolod, az ilyen cégek csak megrendelést adnak le már meglévő modellekre saját márka alatt, esetleg kérnek bele még Bt-t, meg hasonlók. De szinte mindnek megtalálható a kínai testvére. Egyszóval ez mind ugyanaz, csak itt kapsz hazai garanciát is. Meg ha nagyobb márka, akkor supportot is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Insignia
2012.12.17. 16:28
vlevi az 1280*800 már 16:10-es felbontás... de tény, hogy ez az 1024*768-as felbontás 4:3-as képaránnyal már kihaló félben van... 1280*720 nyugodtan mehetett volna bele és akkor már látnám értelmét a készüléken található HDMI kimenetnek is, de így ha rá is köti az ember TV-re eléggé zavaró tud lenni, hogy ezzel a képaránnyal két oldalt fekete sávot bámulhatok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. asdsa
2012.12.17. 16:42
@lhatvani
Minden ilyen cikk alatt van legalább egy nem aktuális linkelgetés.
Ez a Diablo Tablet ahogyan nézem már kifutott példány és dollárban is legalább 10-20 ezerrel drágább, mint ez..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zodiac83
2012.12.17. 17:48
@Insignia: Mi köze van a tábla kijelző felbontásának ahhoz, hogy milyen felbontású képet tud küldeni hdmi-n? És szerinted mennyivel kerülne többe az általad javasolt panel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zodiac83
2012.12.17. 17:51
A Concorde Tab NOVUM már egy ideje befutott, most a PLAY fog rajtolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Insignia
2012.12.17. 18:48
zodiac83 csak annyi, hogy a saját képét klónozza a kimenetre...
Árban meg nem lehet olyan hatalmas differencia mert kevesebb mint 20%-kal kell csak több pixel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nyerek01
2012.12.17. 21:17
@Insignia Az hogy nem értesz hozzá rendben van, de akkor ne hangoztasd, vagy járj utánna. Ki tudsz más felbontású képet is küldeni a HDMI-n keresztül mint a forrás jelé. (a panel gyártásával kapcsolatban nincsenek adataim, de azért más gyártósor, stb...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. madcaptain
2012.12.18. 09:57
Jó kis tablet 1024x768 szerintem nagyon jó felbontás.
Aki zsebmozit akar ne ilyet vegyen, az összes többi embernek netezni, olvasni sokkal jobb. Nem véletlen az IPad mini is ilyen felbontással jött ki. Bár nekem a 10 col már túl nagy nehéz, egy 8-9 colost GPS-el, beépített 3G_vel eltudnék viselni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Insignia
2012.12.18. 15:26
nyerek01 akkor hallgatom, hogy ezt android alatt hogyan is lehet megcsinálni?
Mert nekem TV-re kötve eddig csak képet sikerült klónoznom és a felbontás a készülék kijelzőjével egyezett meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csiki2
2012.12.18. 19:42
Pl. Asus tableteknél leszedi a navigation bar-t.
Ez nem feltétlen jó, de tény, hogy az arányproblémán javít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Krigg
2012.12.19. 10:35
Majdnem 6 ora screentime bekapcsol wifivel az szerintem egyaltalan nem gaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.12.21. 12:04
Insignia Van full hd tv-d, full hd video, akkor elindítva az eszközön majd hdmi-n összekötve a tv-vel, látni kell az eredeti minőséget. (attól még hogy az eszköz kijelzőjének a felbontása nem egyezik meg a hdmi végén levő megjelenítő felbontásával nem fogja átkonvertálni a forrás jeledet kisebb felbontásúra)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!