iPon Cikkek

Az elme villanyszerelője

Dátum | 2012. 11. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ian Reid, a skóciai Royal Cornhill Hospital pszichiátere 25 éve kezel súlyos depresszióban szenvedő betegeket. Az intézmény falai közé érkező pácienseket először mindig pszichoterápiával és antidepresszánsokkal igyekeznek gyógyítani, ami azonban elsőre csak a betegek negyven százalékánál bizonyul hatásosnak. A betegek felénél hosszabb ideig kell próbálkozni, amíg a kezelőorvos megtalálja a megfelelő gyógyszert, a depressziós esetek 10‒20 százalékánál pedig semmiféle hatóanyag nem használ. Ezeknél a pácienseknél merül fel a harmadik opcióként az elektrokonvulzív kezelés (ECT), avagy ahogy a köznyelv hívja, a sokkterápia lehetősége.

Reid a terápia avatott szakértője, ami miatt rengeteg negatív visszhangot kapott egész karrierje során, de különösen az utóbbi években. „Akadnak, akik csak náciként vagy barbárként emlegetnek a világhálón, és már többen javasolták, hogy engem kellene sokkterápiában részesíteni, hogy tudjam, minek teszem ki a betegeket” ‒ mondja a pszichiáter.

A reakciók valahol teljesen érthetőek, hiszen az emberek többsége a Száll a kakukk fészkére című, 1975-ös filmből szerezte ismereteit, a mai kezelések azonban egyáltalán nem úgy zajlanak, mint a filmben látottak. A huszadik század hatvanas-hetvenes éveivel ellentétben ma már mindig altatásban, és izomlazító injekciók beadása után végzik a terápiát, és az elektrosokkot csak a beteg beleegyezésével használják. Ami a legfontosabb faktor azonban: az elektrokonvulzív terápia minden vitatottsága ellenére működik, különösen a gyógyszeres kezelésre nem reagáló, súlyos depressziósok esetében használják sikerrel. Elképesztő átváltozásoknak vagyunk tanúi a módszernek köszönhetően, mondja Reid.


Skócia 5 milliós lakosságából évente 400-an részesülnek elektrosokk-terápiában, és 75 százalékuknál jelentős életminőségbeli javulást hoz a kezelés. „Az ECT ott hat, ahol a pszichoterápia és az antidepresszánsok kudarcot vallanak” ‒ mondja Reid. Arról azonban, hogy pontosan miért is ilyen hatásos a sokkterápia, nagyon keveset tudunk. „Kissé érthetetlen a dolog: elsőre őrültségnek tűnhet, hogy elektromos impulzusok segítségével görcsrohamot váltunk ki, és ettől egy olyan rendkívül komplikált problémánál, mint a depresszió, javulást érünk el” ‒ folytatja az orvos.

Szerencsére nem feltétlenül kell minden elemében értenünk, hogy miért működik valami. „Cook kapitány már akkor is citromot etetett legénységével a skorbut megelőzésére, amikor még senki sem tudta, hogy mi fán terem a C-vitamin” ‒ mondja Reid. Ettől persze a szakértőt még nagyon is érdekli, hogyan működik a terápia. Az ECT nagyon invazív beavatkozás, és kedvező hatása az esetek egy részében elmúlik, így meg kell ismételni a kezelést. Reid célja, hogy a hatásmechanizmus felderítése révén valamilyen hosszabban tartó, kevésbé megterhelő módszert ötöljön ki a depresszió leküzdésére.

Az elektrokonvulzív kezelést 1938-ban olasz orvosok kezdték alkalmazni skizofrén páciensek esetében. Az ezt követő évtizedekben más országok szakemberei is átvették a módszert, és egyéb pszichiátriai kórképeket, például a depressziót is megpróbálták kezelni a segítségével. És bár az ECT sok esetben hatásosnak bizonyult, a páciensek számára rendkívül ijesztő és fájdalmas élményt jelentett a terápia, amely akkoriban még mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül zajlott. A betegek általában előbb-utóbb elvesztették eszméletüket a fájdalomtól, többen csontjukat törték a görcsroham közben, és a kezelés hatásaként gyakran jelentkezett amnézia is. A hatvanas években kezdtek először altatással és izomlazítók beadásával könnyíteni a betegek helyzetén, az emlékezetvesztés azonban még ekkor is komoly problémát jelentett. Ennek kérdése csak a nyolcvanas években oldódott meg, amikorra kezelés során alkalmazott elektromos impulzusok hosszát jelentősen lerövidítették.

Napjainkra a sokkterápiának szinte alig mutatható ki mellékhatása. 2010-ben Maria Semkovska és Declan M. McLoughlin, a dublini Trinity College két kutatója 84 kutatás és összesen 2981 kezelés eredményeit tekintették át. Jelentős amnéziát csak a procedúrát követő három napban észleletek a betegeknél, 15 napon belül azonban helyreálltak emlékek, a páciensek memóriája pedig jobban kezdett működni, mint a terápia előtt. 

A módszer biztonságossága tehát nem kérdéses, így Reid és kollégái nekiálltak kideríteni, hogy mégis hogyan működik. 2009-től kezdve funkcionális MR vizsgálatokat végeztek a sokkterápiában részesülő depressziós betegek agyán a kezelés előtt, és az utána következő négy hétben. Reid korábbi kutatások révén tudta, hogy a súlyos depresszióban szenvedők agyában bizonyos régiók mérete csökken, ide értve a hippokampuszt és a szürkeállományt is, melyek mindegyike fontos az érzelmi funkciókkal bír. A kezelést követően a szakértők megmérték a páciensek agyának térfogatát, és úgy találták, hogy a hippokampusz mérete növekedett, a szürkeállományé viszont nem.

A kutatók egy másik, potenciálisan fontos változást is figyelemmel követtek, mégpedig azt, hogyan változtatta meg az elektrosokk az agy saját belső kommunikációját. Minden agyi régió fontos feladatokért felelős. A hippokampusz például az emlékek tárolásában és felidézésében játszik szerepet. Ha egy funkcionális MR vizsgálat közben egy emléket próbálunk előhívni, a műszer érzékelni fogja a hippokampusz aktivitásának növekedését.

Ha az agyi régiókat számítógépeknek tekintjük, akkor a teljes agy ezek hálózataként értelmezhető. Az egyik területen található idegsejtek más részek neuronjainak üzenve befolyásolják az adott régió működését, így a részek szoros együttműködésben tudnak dolgozni.

Már korábban is felvetődött annak a lehetősége, hogy egyes pszichiátriai kórképeknél ez az interkonnektivitás sérül. A skizofrénia és az Alzheimer-kór esetében biztosan tudjuk, hogy alapvetően megváltozik ez a belső agyi hálózat. 2010-ben az Aberdeeni Egyetem neurológusa, Christian Schwarzbauer olyan pácienseket vizsgált, akik elvesztették eszméletüket, és eredményeiket tartósan vegetatív állapotban levő betegek agyműködésével hasonlította össze. Úgy találta, hogy eszméletlen állapotban alapvetően más agyi interkonnektivitás figyelhető meg azon pácienseknél, akik előbb-utóbb visszanyerik éberségüket, mint azoknál, akik nem.


2011-ben Schwarzbauer és Reid közös kutatásba kezdtek az elektrosokk-terápiával kapcsolatban. Azt vizsgálták, hogyan változtatja meg a kezelés az agy belső hálózatát. Schwarzbauer az intekonnektivitás mérésére egészen új metódust vezetett be. A neurológusok általában néhány nagyobb agyi régiót választanak ki a kísérlet megkezdése előtt, majd ezek aktivitását a rajtuk átáramló vér mennyisége révén mérik. Schwarzbauer ennél sokkal precízebb metódust dolgozott ki: összesen 25 ezer régióra osztotta fel az agyat, majd az ezek közti kommunikációt vizsgálta a sokkterápia előtt és után.

Ez a kutatás jóval többet árult el a kezelés működéséről, mint a korábbi térfogati mérések. „Az agy kommunikációs hálózata drámai változásokon ment át a sokkterápia hatására” ‒ mondja Schwarzbauer. Az ECT mind a kilenc vizsgált beteg esetében a hálózat ugyanazon részét gyengítette meg, mégpedig a bal szem fölött található agyi régió, a dorzolaterális prefrontális kéreg bal oldalának összeköttetéseit.

Reid és kollégái ugyan nem tudták, de velük egy időben egy Saint Louisban tevékenykedő kutatócsoport is tanulmányozni kezdte a deperessziós páciensek agyi hálózatát. Yvette Sheline és munkatársai 18 súlyosan depressziós páciens agyi felvételeit hasonlították össze 17 egészséges egyénével, és úgy találták, hogy a dorzolaterális prefrontális kéreg bal oldalában található hálózat a betegek agyában túlságosan szoros összeköttetéseket tartalmaz.

Amikor Reid és Schwarzbauer tudomást szereztek Sheline eredményeiről, azon kezdtek gondolkodni, hogy vajon milyen módon lehet képes a sokkterápia „áthuzalozni” az agyat. Véleményük szerint a depressziós betegekben a megszokottnál szorosabb összeköttetésekkel rendelkező, túl aktív régiók hálózatbeli túlműködésükkel belső információtúltengést okoznak. Az ilyen kapcsolódások gyengítése révén ez a túlműködés megszűnik, és a páciensek agyi hálózata megkönnyebbül.

Reid jelenleg ezt a hipotézist próbálja igazolni, amihez továbbra is figyelemmel követi a sokkterápiára kedvezően reagáló betegek állapotát. Ha a szakértők feltevése igaz, akkor a visszaeső páciensek agyában ismét kiépülnek az említett túl szoros összeköttetések. Arra persze továbbra sincs ötletük a kutatóknak, hogyan szünteti meg néhány elektromos impulzus a hiperkonnektivitást, de remélik, hogy az egyre magasabb szintre fejlődő képalkotó eljárások révén egyszer erre is meglesz a válasz. Ha pedig sikerül megfejteni, hogy a sokkterápia pontosan mire, és hogyan hat, talán valamilyen barátságosabb módszerrel is elérhető lesz ugyanez az eredmény.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. petXYZW
2012.11.21. 10:00
Ian Reid:
„Akadnak, akik csak náciként vagy barbárként emlegetnek a világhálón, és már többen javasolták, hogy engem kellene sokkterápiában részesíteni, hogy tudjam, minek teszem ki a betegeket”

És kipróbálta már? Azért úgy sokkal hitelesebb lenne, ha rajta is elvégeznék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tokyofej
2012.11.21. 10:31
Az altatásban végzett műtétek sem túl finom módszerekkel történnek, ha belegondolunk. Szikével vagdossák az embereket, csontot is törnek, ill. vágnak, ha valamit csak úgy tudnak meggyógyítani. Itt gyakorlatilag fizikai beavatkozás nem is történik.
(Ahhoz képest, hogy volt olyan gépezet, ami lereszelte az arcbőrt, ez semmi.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. petXYZW tokyo...
2012.11.21. 12:41
"Az altatásban végzett műtétek sem túl finom módszerekkel történnek"
Ez igaz, csakhogy ezek nem befolyásolják - közvetlenül - a személyiségedet és az emlékeidet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Christian1...
2012.11.21. 12:57
Nem is olyanokon végzik el, akiét nem kell befolyásolni. Aki depressziós, valószínűleg örül neki, ha megváltozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. petXYZW Chris...
2012.11.21. 15:05
"Aki depressziós, valószínűleg örül neki, ha megváltozik."
Valószínűleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. hEngi
2012.11.21. 15:30
Igazából én is csak a száll a kakukk fészkéből és hasonlókból ismertem. Amíg saját döntés alapján teszik szerintem semmi gond nincs vele. De azért a dokit beültetném egy körre csak hogy szokja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Szefmester
2012.11.21. 16:25
Én azért a börtönökbe automatikusan küldeném sokkterápiás átnevelésre azokat akik szándékos élet ellenes bűncselekményeket hajtottak végre. Bár ők közvetlenül nem, de mindenki más örülne a változásuknak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Zabalint
2012.11.22. 16:06
Volt ismerősöm, aki ilyenben részesült (azért volt, mert már nem él). Mindjárt ezzel kezdem:

"és az elektrosokkot csak a beteg beleegyezésével használják."

Ez így nem igaz, mert aki olyan állapotban van, hogy elektrosokkot kelljen alkalmazni, azt már gyámság alá helyezik, így valójában a gyámja dönt. Ismerősömnek édesanyja döntött, gondolom az orvos meggyőzte, hogy ez a tuti.

"Ami a legfontosabb faktor azonban: az elektrokonvulzív terápia minden vitatottsága ellenére működik, különösen a gyógyszeres kezelésre nem reagáló, súlyos depressziósok esetében használják sikerrel. Elképesztő átváltozásoknak vagyunk tanúi a módszernek köszönhetően, mondja Reid."

Már ha az eredmény, hogy a beteg tök tompa lesz tőle, igaz hogy nem lesz elborulva többet az agya (már ha sikeres volt a terápia, ismerősöm nem így járt), de ennek az ellenkezője sem fog többet történni vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. bacizone
2012.11.22. 16:37
Durva, hogy ilyen cikkekben milyen finoman lehet terjeszteni a butaságot: az "elme villanyszerelője".

Az csak hagyján, hogy persze a dokik magukon valószínűleg SOSEM próbálnák ki ezt a kedves eljárást, ahol manapság már az "elektromos impulzusok hosszát jelentősen lerövidítették".

Az is nagyszerű, hogy "a módszer biztonságossága tehát nem kérdéses, így Reid és kollégái nekiálltak kideríteni, hogy mégis hogyan működik. "

Tehát nem kétséges, most hogy már a "szakértők" is ilyen magabiztosan kijelentették, hogy veszélytelen.

Teljesen megnyugodtam.

Még szerencse, hogy olyan világban élünk, ahol hihetünk a "szakértőknek", mint pl. közgazdászoknak, orvosoknak, jogászoknak, gyógyszergyártóknak (tisztelet a kivételnek!) akik a nagyszerű szakértelmükkel - mindenféle érdektől mentesen - a világ jobbításáért dolgoznak. Elég csak körülnéznünk, s máris látszik miféle szakértelem és rend uralkodik világunkban, legtöbbször e "szakértők" javaslatainak köszönhetően.

Az senkiben sem merül fel, hogy az agy működési mechanizmusát a mai napig nem ismerik a maga teljességében, neurobiológiai és biokémiai folyamatok sokaságát izoláltan képesek kielemezni, de hogy ezek pontosan hogyan függenek össze a gondolkodással, a gondolatalkotással...

Ezek után még viccesebb ez a kijelentés: "Schwarzbauer ennél sokkal precízebb metódust dolgozott ki: összesen 25 ezer régióra osztotta fel az agyat, majd az ezek közti kommunikációt vizsgálta a sokkterápia előtt és után."
Ha megkérdeznénk, hogy "doktor úr, kérem meséljen arról, hogy PONTOSAN HOGYAN vizsgálta, mérte és elemezte ki statisztikailag a 25.000 régió közötti kommunikációt", háát akkor erre a válaszra nagyon kíváncsi lennék. Enélkül is tudom: valószínűleg rizsázást és valami tudományosnak tűnő halandzsa választ kapnánk, ahol az "elme szakértője" a tudományosság álarca mögé bújva megpróbálná kimagyarázni a lehetetlent.

Érdekes módon nincs szó a cikkben arról, hogy milyen kedvező irányú változásokat észleltek a pácienseken. Nem arra gondolok, hogy "a páciensek agyi hálózata megkönnyebbül", mert ez így önmagában is röhejes. Élhetőbb lett-e az életük? Elhagyhatták-e az intézményt?

Érdemes elgondolkodni azon, hogy hogyan lehet valakit nagyon durva fájdalommal és stresszel jobb állapotba kondícionálni? Ha sokszor jól elnáspángolunk egy gyereket, persze szófogadóbb lesz, de sokkal kevésbbé lesz már önmaga. De vajon aki már pszichoterápiára és antidepresszánsokra szorul, az már eleve kicsit elvesztette valahol korábban önmagát.. nem lehet hogy ezt kellene inkább keresgélni, ahelyett hogy sokkoljuk? Ez nyilván egyszerűbb. Hiszen ez a bájos hangzású "elme villanyszerelője" valóban lenyugtatja a pszichiáterek szerint megbélyegzett "izgága bajkeverőket" - örökre. Nincs több gond velük, hiszen zombiként, halott személyiségük maradékával vegetálhatják végig maradék éveiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint
2012.11.22. 16:59
bacizone:
Valójában az elektrosokk olyan villanyszerelés, mint mikor szándékosan rövidzárlatot okozunk, és így oldjuk meg a problémát.

Mondjuk én azt gondolom, 100-200 év múlva sokkal jobban ismerni fogják az agyat, és akkor lesz valódi "villanyszerelés" is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. bacizone
2012.11.22. 17:42
Igen, és a villanyszerelés célja a javítás... nem a rombolás, mint itt.

Egyébként meg, ha csak az agyról fognak többet tudni, akkor ez még sajnos mindig csak vakvágány. A lélek kutatása némileg fontosabb lenne… elvégre a pszichológia és a pszichiátria már csak a nevéből adódóan is a lelket (psziché) kellene hogy kutassa, nem? Miért nem azt teszi? A válasz ott lenne, nem az agyban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. skorbi
2012.11.22. 20:10
Az emberiség általában sokkal előbb kezd el tapasztalati úton kihasználni egy jelenséget, minthogy valaki kikutatná annak pontos működési módját.

Mint ahogy a cikk is írja, ezt azokon alkalmazzák, akiknek máshogy jelenleg nem tudunk segíteni. Hatásmechanizmusa szerintem hasonlít a kemoterápiához, az is ugyanúgy szenvedéssel, és legyengüléssel jár, sokszor nem is vezet eredményre, mégis teljesen elfogadott kezelésmódja a ráknak.

Ezeket a módszereket vakon szidni butaság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bacizone
2012.11.22. 20:20
"Ezeket a módszereket vakon szidni butaság."

Szerintem meg az butaság, hogy beletörődünk abba, hogy "ez van, ezt kell szeretni".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. BakosJ
2012.11.23. 20:41
bacizone a szavaidból süt a hozzá nem értés és a rosszindulat. Még ezt a cikket sem értetted meg vagy lehet nem is akartad, de az eljárásról nem tudsz semmit az fix. De akkor minek írsz kommentet róla?
A sokkterápia a legkevésbé sem a fájdalom okozásról szól. Régebben persze azzal járt, de manapság a modern altatási eljárás miatt a páciens ebből semmit nem érez és nem él meg.
Az sem túl tudományos ha valaki egy ismerőstől HALLOTT eset alapján általánosít (zabalint). Biztosan voltak rosszul elsült esetek is, hisz egy egyszerű injekciónak is van mellékhatása, de tény az tény, hogy sok olyan mély depressziós eseten segített a módszer, akiken a gyógyszer nem. A cikknek ez volt a mondanivalója és nem más.
Hogy hogy lehet az agyat 25 000 régióra osztani, az nem azért különös mert te nem tudod elképzelni, hanem a magas szám miatt. Gyanítom, hogy az MR vagy a CT ilyen felbontásra képes jelenleg, mivel azzal vizsgálták a pácienseket.
Hogy miért nem az orvoson próbálják ki? Ez aztán tényleg alattomos kérdés feltevés. Eleve feltételezi, hogy ez egy káros beavatkozás, és hogy szenvedjen, aki alkalmazza. Tömény rosszindulat. Persze ez az orvosellenes hangulat most nagyon divatos, próbálj csak ezzel bevágódni te is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BakosJ
2012.11.23. 20:45
zabalintnak szeretném még üzenni, hogy akit már gyámság alá kell helyezni, az nem depressziós, hanem skizofrén. Régen csak ezeknél alkalmaztak sokk terápiát, a cikk pont ezt próbálta elmondani, hogy manapság már nem ez a célcsoport, hanem a depressziósok, akik nagyon is cselekvőképes emberek, csak hangulatzavarban szenvednek. Ők viszont szabad akaratukból, a lehetséges hatások-mellékhatások ismeretében döntenek a beavatkozásról, és többnyire gyógyultan távoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bacizone
2012.11.26. 11:38
Bakos J - megérkezett a "szakértő", welcome
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2012.11.26. 15:30
bacizone: amit pszichének (léleknek) hívsz az pontosan az agyi szinapszisaink(minden mentális funkció) és emlékeink összessége. A cikkben is ez van leírva. Ezt kutatva belenyúlnak az agyi szinapszisokba(idegsejtek közötti kapcsolat), azaz sokkolva próbálják az agyat rávenni, hogy másképpen működjön.
Én sem nevezném ezt szerelésnek, inkább [Reset]-nek, hogy aztán helyre állhasson a "rend". Nem szeretnék soha ilyen barátságos kezelést kapni.

BakosJ: A te szavaidból meg az süt, hogy kb mindent bekajálsz amit mondanak neked. Nem mondom, hogy nincsenenek tisztességes orvosok, de a legtöbb ma M.O-n dolgozó néha csak annyit tesz hozzá a gyógyításhoz, mint egy gyári munkás... A feladatot elvégzi, nem döglesz meg a rendelőben és le vagy tudva. Nekem pl 3 év után szólt a doki, hogy a gyógyszer amit szedek csontvelőkárosító és ideje volna megműteni (tájékoztatóban nem volt)... => Megműtöttek és kb a nyakam úgy néz ki, mint ha a hentes vágott volna fel, vagy valami yakuzák szabdaltak volna darabokra.. Ami az érdekes a dologban, hogy anyumnak is hasonló műtéte (más kórházban) volt akinek egy hajszálvékony fehér vágásnyom látszik ott ahol nekem egy brutális nagy heg látszik.
2 év után ismerte be az orvosom, hogy valóban úgy kell szednem a gyógyszerem ahogy én szedem, mert így produkálok jó eredményeket a vérvételek során.
Nézd csak meg kik okozták a gazdasági világ válságot, vagy az országunk eladását (Mind szakértő )
Ez nem rosszindulat csak személyes tapasztalat. Remélem egyszer majd fizet valaki a jóindulatért és akkor gazdag leszel.
És javaslom ha elromlik egy elektromos készüléked arra majd 120 KV-os vezetéket dugva próbáld meg megjavítani... Utána számolj be, hogy sikerült-e. (És igen villamosmérnöknek készülök, szal ismerem az elektromosságot)

szerk: mellesleg az Ic-ket már egy kisebb elktromos impulzus is tönkreteheti(pl elektrosztatikus feltöltödésből származó..) Képzelem mit művelhet ez a kezelés a sejtekkel. Jah és a biztonságosságát illusztrálva kérlek próbáld ki te is és számolj be róla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kasa85
2012.11.26. 15:55
Sajnos én is bele esten egy jó kis betegségbe.
10 orvosból 8 azt mondja nem meghatározott skizofréniám van 2 orvos meg skizofrid személyiség zavarom van ami a skizofrénia jeleit hordozza magával,de a különbség a kettő betegség közül,hogy a 2 orvos tippje gyógyítható.
Mivel már nem a kezdeti fázisában vagyok nem tudom le írni mennyire nehéz benne élni folyamatosan zuhanok mintha nem lenne talaj alattam,illetve szédülök kegyetlen rossz gondolataim vannak amik ön,és közveszélyes gondolatokban merül ki.
Ha ez a terápia nem is van teljesen ki derítve mit,és hogyan változtat akkor is ha egy kicsit segít akkor szívesen bevállalnám,mert amilyen gyógyszereket szedek az is a személyiségemet tompítja,és egyenlő a sokk terápiával.
Állítólag egész jó gyógyszerek vannak amik ezen betegségeket gyógyítják,csak sajnos mire megtalálják felborul az egész szervezetem működő képessége.
Két nap alatt felhíztam 8kg-ot ami nem egy jó dolog átlag 85Kg voltam 193cm nagasságomhoz ami egész jó.
Jelenleg 114Kg lettem köszönhetően a jó gyógyszereknek amiknek 0 hatásuk van maximum annyi,hogy nézek mint borjú az új kapura annyira letompítanak,és a zuhanás rossz gondolatok meg maradtak,és a folyamatos figyelés érzés is,de egy ami nem jelentkezik a hang hallás másféle hangokon csak egy ami az enyém.
Ennyi a nagy gyógyítás,és ha van rá gyógymód akkor bevállalnám ezt is mivel sokkal emberibb körülmények között zajlik le,és a tompultság is egy kisebb ideig fog jelentkezni remélhetőleg.
Sajnos sok embert meg ijeszt a sokk elnevezése ami rossz élményt,vagy netán bántalmazás,fájdalom érzés jegyeit tükrözi.
Mivel a beteg gyógyszerek hatása alatt van akkor jóformán semmit nem fog érezni belőle.
Szerintem semmivel sem jobb mint a Kemoterápia,de rosszabb sem mivel sokkal emberibb körülmények között zajlik le a cikk alapján.
Elmentem intézménybe ahol javíthatnak a kondiciómon,hogy végre munkába mehessek,mert nem szeretnék édesanyám nyakán ingyen élni erre elküldtem,mert annyira elgyengült állapotban vagyok,hogy nem tudok jelen pillanatban részt venni az ottani eseményekben rajz,szak körök,kis,és nagy csoportos foglakozások stb.
Az orvos szerint el kéne mennem rokkant nyugdíjra,mert legalább több év kell ahhoz,hogy emberibb állapotomba vissza hozzanak,ha sikerül.
Ezután munkát is vállalhatok ami segítené az itthoni terhek csökkenését.
A betegséget 7 évig halogattam,és semmilyen gyógyszeres kezelést sem kértem ami nagy balgaság volt.
Néha frontint szettem,hogy tudjak aludni,de a végén már a túl adagolással tudtam a végeredményt eszközölni.
Aki azt írja,hogy a személyiségét kéne meg őrizni,meg a lelkét ami vicces,mert unom ezt a hitt meg az összes baromságot szerintem nem ilyen személyiséget kéne oltamazni.
Mindent elölről lehet kezdeni újabb esélyekkel aminek a híve vagyok,és nem egy sérült személyiséggel amivel már nincs mit kezdeni sajnos annak annyi.
A hittant a lélekről,mert az sem bizonyított még annyiban sem mint a sokk terápia tegyük félre.
Azt mondom ha van rá lehetőség kevesebb mellék hatásokkal meg gyógyulni,vagy emberibb formába hozni magamat akkor ebbe a sokk terápiába is bele mennék bármilyen gyám bele egyezése nélkül.
Ez az én történetem,és aki háromszor lépi meg az élet ellenes cselekedetet magam ellen,mert sajnos az is volt akkor ez csak egy esély a gyógyulás felé amit oly sokan elleneznek mert sokan a sokk szót ijesztőnek tartják,és élet ellenesnek ami nem igaz.
Esélyt kel adni,ha hatásos valami mert ha nem akkor egy helyben toporgunk,és az orvos tudomány nem változik.
Extrém beavatkozások,kísérletezések nélkül nem mentenének oly sok embert manapság ezért helyt kell adni mint ez a gyógyítási forma ami még a kezdeti fázisában van,és később mikor többet tudunk róla csiszolni fogják,és tablettába,vagy másmilyen formába beadható lesz a betegnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. asdsa
2012.11.26. 17:43
Érdekes volt Kasa beszámolóját olvasni.
1-2 éve láttam egy dokumentumfilmet bipoláris, azaz valamilyen erős hangulatingadozásoktól szenvedő gyerekeről (folyamatos rémálmok, gyakori elborulás, akár kést is ragadtak szülők/maguk ellen fenyegetőzve), a szülők, gyerekek nagy része is azt mondta a gyógyszerekről, hogy vagy nem használtak tényleges hatékonysággal, vagy pedig csak szimplán letompította őket, de legalább lefokozódtak az indulatok.
Szerintem nem sok ijesztőbb dolog van annál, hogyha az ember még a saját elméjében sem bízhat és cserben hagyhatja nap, mint nap.
Ha belegondolunk, folyamatos gyógyszer ésvagy egyéb drog bevitele csak blokkolja, vagy módosítja az agyi tevékenységeket és ha kárt is okoz, a szervezetnek nincs módja ezeket a bajokat helyrehozni, míg egy ilyen rövidebb beavatkozást követően több ideje marad a testnek gyógyítania önmagát.
Nem értem miért kell belekötni olyanokba, akik kockáztatva a hírnevüket, hatásosnak mondható módszerrel próbálnak segíteni másoknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kasa85
2012.11.26. 18:31
asdsa
Pontosan érdekes amit le írtál,és sajnos ez így is van.
Kegyetlen rossz és félelmetes extrém érzés az,hogy nem tudom mikor esek ezen problémák áldozatául.
A többszörös szuicid(öngyilkossági)kísérletet a családom megóvása miatt tettem.
Mivel voltam gyógyszerezve maximum csak lebutítanak,és semmi hatásuk nincsen.
Jelenleg 4 fajta nagy dózisú gyógyszereket görcs oldó,központi idegrendszerre ható,és nyugtató hatású gyógyszereket kapok.
Szervezetem pár hét alatt hozzá szokott első hetek elég érdekesek voltak olyan érzésem volt mintha leitattak volna.
A problémák most is fent állnak semmi változáson nem mentem át pedig állítólagosan 2 hét után már érezni kéne a gyógyszer által kifejtett hatásokat.
Na igen a hatása nagy nulla maximum mellék hatásokat kaptam.
Hullik a hajam mint egy kemoterápiás embernek,és hízok mint a disznó eközben semmi eredmény.
Volt vizelési,és merevedési zavarok is amik nagyon kelletlenek voltak.
Szerintem egyes embereknél a gyógyszer sokkal ártalmasabb mint a sokk terápia mint az én esetemben,és akikkel találkoztam ugyan ezen végig mentek.
Volt aki azért lett öngyilkos mert meghízott,és nem bírta magát elviselni jelen esetemben én is a felé hajlok,mert nem felvágás képen elég elviselhető kinézetem volt 85/90kg-osan.
Most is nehéz észre venni a 115kg-ot,de mi lesz itt ha továbbiakban is,így megy lehet gurulni fogok szívbajos leszek,mert annak sem jó,ha ilyen mértékben felveszem a súlyokat,és a végén Dart Véder módjára szuszogni fogok.
Ez még fokozza a további bajokat.
Sok gyógyszert ki próbálnak rajtam,de a kémiai hatások fent maradnak,és a roncsolódott hatások maradványai is hiába váltok másik gyógyszerra megmaradnak.
A haj hullás,a hízás vissza maradt szétrepedezett bőr foszlányai,és a vesémet sem kímélő hatások kimenetele ami a tabletták nagy hátránya,na meg a gyomoré ami sajnos problémás az én esetemben mivel sok a gyomor savam,és a gyomrom éveken át gyulladt állapotban van nyitott gyomor száj ezáltal a sav vissza jut a száj üregbe ami akár rákot is okozhat.
Aki nem éli át,és nem kívánom senkinek még annak sem akit legszívesebben a föl alá fél méterre kívánnák annak se nem tudhatja milyen mellékhatásokon,és érzéseken kell átmenni.
Sajnos ezen betegségeket nehezen lehet kezelni tökéletesen nem lehet meg gyógyítani maximum karban tartani,és együtt élni mint a cukor betegséggel.
Betartani az orvos utasításait,és a gyógyszerek szedéseit,és rendszeresen eljárni kontrollra.
Sajnos ez a kezdeti fázisra vonatkozik a haladó mint az én esetemben mert,7 évet éltem kezeletlenül az én hülyeségem miatt,mert féltem nehogy hülyének nézzenek elértem a haladó fázist.
Bármi ami segít ezen sokk terápia,vagy bármi más jöhet mert ennek nem lesz tartósan jó vége.
Ha azt nézzük a gyógyszerek sem különbek sőt még nagyobb mellék hatásokat okoznak a szervezetünk bármely táján ezt érdemes észben tartani.
Én sokszor mondtam még abban is benne lennék,hogy a memóriámat teljesen töröljék akár olyan szinten is,hogy újra kezdjek felcseperedésem éveit.
Lehet ezen betegségeket is törölné,és nem kéne vele együtt élnem letompítva sok szar mellék hatások hátán gyógyszerekkel leélnem az egész életemet.
Jobb lenne mint a folyamatos pokol egy 27éves számára akinek előtte áll még az élet.
Én amondó vagyok támogatom ezt a lehetőséget is ami a cikkben szerepel,és remélem lesz emberibb formája is,mert pontosan nem tudjuk milyen mellék hatásai lesznek mondjuk 10év múlva,de biztosan ami fel van sorolva közel sem olyan súlyos mint a gyógyszeres készítmények hatásainál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zabalint
2012.11.27. 08:09
BakosJ:
"Az sem túl tudományos ha valaki egy ismerőstől HALLOTT eset alapján általánosít (zabalint). Biztosan voltak rosszul elsült esetek is, hisz egy egyszerű injekciónak is van mellékhatása, de tény az tény, hogy sok olyan mély depressziós eseten segített a módszer, akiken a gyógyszer nem."

Nem, én nem egy elsült eset alapján általánosítok, mivel pont nem azt emeltem ki, hogy adott esetben sikertelen volt a terápia, le se írtam mi történt vele, hanem arról írtam, mi volt az elvárt eredmény, és azt kritizáltam.

"zabalintnak szeretném még üzenni, hogy akit már gyámság alá kell helyezni, az nem depressziós, hanem skizofrén. "

Igen, de nem is írtam, hogy depresszióról volt szó, valóban skizofréniáról volt szó, bár megjegyzem könnyen lehet, hogy félrediagnosztizálták, mivel korábban egy tünet sem jelentkezett, a kezelést meg közvetlenül megelőzte pár dolog egyetlen éjszaka és az azt követő napokban, amit itt most nem részleteznék, de nem áll összefüggésben a skizofréniával.

Egyébként az, hogy kevésbé súlyos betegségnél, a depressziónál is alkalmazzák ezt a kétes "gyógymódot", elképesztő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2012.11.27. 09:09
kasa85:
Mivel a sokkterápia és a gyógyszerezés is erősen tompító hatású, ezért ha már azt nem lehet elkerülni, a sokkterápiától legalább nem hullana a hajad, meg hasonlók, szóval te esetedben lehet hogy jobb megoldás. Csak mondjuk a kettő nem zárja ki egymást, legtöbb esetben utána is szükséges a gyógyszerezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kasa85
2012.11.27. 20:18
Zabalint
Sajnos igen a sokk terápia nem helyettesítheti a gyógyszert hosszú távon,bár kezdetben mutathat javulást a páciens.
Sajnos nem tudom hova kell fordulnom ha tudnál helyet,mert úgy tudom Magyar országon egyenlőre tiltott ez a terápia meg köszönném.
Talán segítene amit nagyon remélek,és javulást követően ha szednem is kéne gyógyszert akkor az is jó lenne ha már nem 4db-ot,hanem csak egy vagy kettőt ezzel kevesebb mellék hatásoknak leszek kitéve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BakosJ
2012.11.29. 16:48
Nem is nagyon akartam már hozzászólni a témához, mert úgy látom, itt mindenki jobban ért hozzá, mint akár a cikk írója, akár egy (isten bocsás) orvos. Igaz itt még senki nem látott ilyen beavatkozást, de lehet, hogy csak ebből a cikkből hallott róla.
Először is kasa85 nagyon sajnálom, hogy ilyen beteg vagy, és hogy igazából a gyógyszerek sem segítenek. Kitartást kívánok, és lehet most még nem tudják meggyógyítani a betegségedet, mert a tudomány még nem áll azon a szinten, de már az is eredmény, ha stabilizálni tudják, és nem romlik. A fő a gyógyulásba vetett hit, ezt nem szabad elveszíteni. Hátha pár év múlva lesz végleges gyógymód.
Újabb kritizálóm Humbuk, aki szerint minden készüléket károsít a magas feszültség. Inkább maradtál volna a műszereidnél. Ha néztetek vészhelyzetet, láttátok, hogy bizonyos szívritmuszavart defibrillátorral kezelnek. Hát bizony az igen nagy feszültséget ad a páciensre, és gyakran ez "rendbe teszi" a szívet. Lám lám. Lehet mégsem káros. A sokk terápia ugyanezen elven működik. A titka az, hogy a nagy feszültséget csak nagyon rövid ideig, század vagy ezredmásodpercig kell elviselni, és így bizony nem káros, sőt bizonyos esetekben akár hasznos is lehet.
Tehát mielőtt valamit elítélünk, előbb tájékozódjunk emberek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kasa85
2012.11.29. 17:31
BakosJ
Köszönöm jó kívánságodat,és hasznos tanácsodat
Reménykedem én is valamilyen megoldást találnak erre,mert egyenlőre csak szinten tudnak tartani egyes gyógyszerekkel amiknek a mellék hatásait el kell viselnem mint az elhízást,vagy a haj hullást ami nem éppen kellemes.
Valamelyik nap úgy gondoltam abba hagyom a gyógyszerezést hát mit ne mondjak kegyetlen rossz érzés tört rám azt hittem itt a vég nehéz szavakba mondatokba le írni ezt át kell élni kegyetlen volt.
Olyan szinten a gyógyszer diktál,hogy eszméletlen el sem merem hinni ennyire lent vagyok a béka feneke alatt,hogy ilyesmi megtörténjem velem.
Régebben ki bírtam hetekig most egy dózist kihagyva már tünet hegyek jönnek elő.
Szédülés,nyugtalanság,halál félelem,hang hallás stb kegyetlen rossz.
Teljes mértékben igaz amit le írtál az áram megfelelő mértéke,és hossza akár életeket is menthet nem minden esetben halálos.
Ha azt nézzük az emberi test is hordoz bizonyos mennyiségű elektromosságot ami bizonyított tény,és mégsem káros nélkülözhetetlen az életünkből.
Néztem videókat milyen a sokk terápia a régi időkben hát eléggé kegyetlen látványt nyújtott,de mint írták megfelelő izom lazító,és altatás mellett semmit nem érez a beteg arról nem is beszélve,hogy olvastam pár embernek a történetét aki átment ezeken nem is emlékezett semmire,mert kitörölte a memóriájából a sokk terápia.
Egy idő után csak a fontosabb dolgok tértek vissza,és a kevésbé fontosak maga a terápiára nem is emlékezett.
Sokan barbárságnak tekintik valakit sokkolni,de én személy szerint nem jobb a tablettás gyógyszerek sem mivel nem kicsi mellék hatásuk van,és tegyem hozzá kockázati tényezőjük van.
Volt egy gyógyszer amit kaptam az orvosom szekrényéből átmenetileg,mert nem volt rá pénzem este ahogy kellett bevettem egy darabot,és mit ne mondjak majdnem sikerült feldobnom a bakkancsot.
A szívem elkezdett kalapálni szédültem mint a ringispilben,és zihálni kezdtem mint egy szív,és tüdő bajos azt hittem nekem annyi.
Azonnal kidobtam a kukába másnap amikor felébredtem,és a mellék hatásait egy hétig éreztem sokszor meg szédültem akár fekvés közben is.
Sajnos a jelenlegi gyógyszereim sem hatékonyak már egy hónapja szedem,így megint megyek tesztalanyként az orvosomhoz,és retteghetek vajon most milyen tünetekkel fog járni a következő.
Eközben a sok gyógyszer ki kísérletezése miatt ki tudja mennyire borítják fel a hormon háztartásomat aminek köszönhetően impotenciát,elhízást kaphatok,és a központi idegrendszerem mennyiben sérül ezen gyógyszerek ki kísérletezésében.
Volt merevedési zavartól,a haj hullásig a szív dobogástól,zihálásig,két nap alatt 8kg felszedésétől a szédülésig,nem tudtam vizelni két hétig a riperdal inekció miatt szinte majdnem minden mellék hatást át éltem csoda még a sok gyógyszer után még talpon vagyok.
Már egy Tesco szatyrom ami nagy teli van zsáknyi ki kísérletezett gyógyszerrel ami anyagilag megterhelő volt,és mehet a majd a kukába,és jön a további.
Nagyon reménykedem benne megtalálom a megfelelő gyógyszert,mert így hogy ne hízzak nem eszem szinte csak egyszer nem megfelelő élet vitel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.11.30. 14:27
Kedves kasa85! Először is én is szeretnék jobbulást kívánni, remélem mielőbb sikerül találni valami hatásosan működő megoldást az esetedben.

A cikkben nem akartam mélyebben belemenni a magyarországi gyakorlatba, de itt egy link az ECT-kezeléssel kapcsolatos protokoll leírásához, amelyet a Pszichiátriai Szakmai Kollégium adott ki 2008-ban. Érdemes elolvasni, sok félreértést tisztáz az eljárással kapcsolatban.

http://www.kk.pte.hu/servlet/download?type=file&id=742
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kasa85
2012.11.30. 16:49
Jools
Köszönöm jó kívánságodat remélem úgy fog történni
Illetve köszönöm a tájékoztatást elolvasom az elküldött linkben lévő tartalmat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!