iPon Cikkek

Az ÉV JÁTÉKA 2009 díjak győztesei

Dátum | 2009. 12. 23.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK


Eljött hát az idő, hogy fellebbentsük a fátylat arról, kik nyerték az idei ÉV JÁTÉKA díjakat! Először is szeretnénk megköszönni mindenkinek a részvételét a szavazásban, a fontosabb kérdésekben volt, hogy több ezren is véleményt nyilvánítottatok. Azért majd mint látni fogjátok az olvasói szavazásokon néha érdekes eredmények születtek, de ezekből néhányra azért számítottunk is, ahogy itt valószínűleg sokan. Voltak azonban számunkra nagyon pozitív meglepetések is, ezekre majd kitérünk az adott díjnál, és olyan is volt, hogy fej-fej mellett haladtak játékok. Hiába, 2009 ha nem is mint a legtermékenyebb év fog bevonulni a játéktörténelembe, azért sok jó cím megjelent, ami nehezítette a döntést. Eme cikk megjelenésének pillanatában feloldjuk a zárakat a szavazásról is, így aki kíváncsi hogy oszlottak meg a szavazatok egy-egy témakörben, nyugodtan ellenőrizze azt az előző cikkben. Nem is húznánk tovább az időt, vágjunk bele a középébe, a győztesek egy kattintásra vannak!

 AZ ÉV JÁTÉKA - PC


A BioWare újfent egy olyan játékot rakott le az asztalra, hogy nem is dönthettünk volna másképpen, meggyőződésünk, hogy ez az RPG rászolgált a kapott díjra. A játékot először a 2004-es E3-on jelentették be, úgyhogy legalább ötévnyi munka lehet benne, és ez meg is látszik rajta. A világ kidolgozottsága, a karakterek interakciói, a játékmenet, mind-mind dicséretet érdemel a Dragon Age: Originsben. RPG rajongóknak és a stílussal ismerkedőknek kötelező darab!

Az olvasói szavazás eredménye egy teljesen más stílusba visz el minket, az FPS-ek világába. Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a Modern Warfare 2 nyert (méghozzá nem is kevés szavazattal). Az Activision marketing osztálya csillagos ötösre vizsgázott, a világ jó része Call of Duty lázban ég. Kellemes meglepetés viszont a szavazásban a Plants vs. Zombies és a Mirror’s Edge viszonylag jó szereplése.

AZ ÉV JÁTÉKA - PS3


A PlayStation 3 jó évet zárhatott, ősszel csak úgy potyogtak az exkluzív címek, és köztük volt az idei győztes is. Már az Uncharted első része is csak a legjobbak között említhető, de ha lehetséges, a folytatás erre még rátesz egy lapáttal. A Naughty Dog mindig büszke volt arra, hogy technikailag igyekeznek kipréselni a lehető legtöbbet az adott vasból és ez nagyon meglátszik az Among Thieves-en, ám mégsem ez (legalábbis nem csak ez) teszi őt a díj nyertesévé. Rengeteg apróság járul hozzá ahhoz, hogy a játék hangulata tartsa a szintet (például a színészeket bedobják a szituációkba, nem csak a szöveget mondják fel), az összkép alapján pedig nem dönthettünk másképp.

A ti véleményetek alapján viszont a játéknak be kell érnie az előkelő második hellyel, az elsőt az Assassin’s Creed 2 vittel el, pedig a PS tulajok még haragudhatnának is a szériára az első rész miatt. Ettől függetlenül nem szeretnénk vitatkozni, hiszen az AC2 tényleg egy remekmű (nézzetek csak eggyel lejjebb), és nagyon örültünk neki, hogy Modern Warfare ide vagy oda, nem nyert meg minden szavazást, amiben szerepelt a neve.

AZ ÉV JÁTÉKA Xbox - 360


Xboxon már a mi döntéseink alapján se kerülhette el a sorsát Ezio, korának csúcsragadozója (bizony, akkor még nem volt Chuck Norris, bár egyesek ezt vitatják). Az Assassin’s Creed 2 (akárcsak a többi nyertes) több szempontból is kiemelkedő: ott van például a környezete, története, vagy zenéje, hogy csak párat emeljünk ki, így abszolút méltó első helyezésére. A középkori Itália hangulata magával ragad és el nem ereszt a játék végéig.

Ez volt az a kérdés, ahol a legszorosabb volt az eredmény, a szavazás idejének befejeztével. Mindössze két szavazattal döntöttetek úgy, hogy egyetértetek velünk, így Xboxon is az Assassin’s Creed 2 nyert. Lehet tippelni mi volt lemaradva (439 vs. 437), a válasz a szavazós cikkben megtalálható.

AZ ÉV FPS-e - PC


Kevés igazán jó FPS jelent meg idén, és szinte mindegyik kiemelkedett valamiben, így nem volt könnyű döntést hozni ebben a témakörben. Biztos lesz, akit ez még meglep, de mi nem gondoljuk úgy, hogy hiába nagyon jó játék a Modern Warfare 2 egy CoD felirat miatt nem nyom le csuklóból bármit, így még például a F.E.A.R. 2 is benne volt a kalapban. Végül azonban a co-op mókák bajnoka a Left 4 Dead 2 kapta a legtöbb szavazatot. Sajnos ez is kevesebb újítást hozott magával, mint azt mi szerettük volna, de még így is ez a döntésünk (és igen, bírjuk a zombikat is). Az olvasói szavazásról kicsit később.

AZ ÉV FPS-e - PS3


Mi más? Technikailag a Killzone 2 fölénye megkérdőjelezhetetlen az idei felhozatalban, és a játékmenete is mindig tartogatott meglepetéseket. Ha már épp kezdett volna leülni a játék, akkor kaptunk azonnal egy olyan pályát az arcunkba, hogy csak ámultunk, majd gyorsan magunkhoz térve osztottuk az ellent. A multiplayer szerverek se árválkodtak üresen, mindig volt csapat, amihez hozzáverődhettünk egy kör erejéig. Akárcsak a Resistance-ek, az új Killzone is egy fontos ékkő a PS3 FPS kínálatában, nem végezhette más helyen.

AZ ÉV FPS-e Xbox - 360


Ha nem is az évezred játéka, azért a Modern Warfare 2 érdemeit nekünk is el kell ismernünk. A nagyon rövid egyjátékos kampány fájó pont, de a multiplayer részleg mindenért kárpótol, akik most is ezt játsszák, azoknak nem kell magyaráznunk miért. Problémája mégis ugyanaz, mint a Left 4 Dead 2-nek, egy nagyobb előrelépés gondolatával is meg tudtunk volna békélni. Master Chief most biztos utál minket, de az ODST-ben úgysem ő volt a középpontban.

Akkor pedig jöjjön, hogy mit kellett lássunk az olvasói szavazásokon. Azért nem bontottuk le platformokra az egészet, mert mindenhol a Modern Warfare 2 nyert, méghozzá eléggé fölényesen. Számítottunk ezekre az eredményekre (ki nem?), de valamivel kiegyensúlyozottabb szavazást vártunk. Nem baj, nem irigyeljük mi tőle a címet, olvasóink több mint fele szavazott bizalmat az új Call of Duty-nak minden platformon.

 AZ ÉV AKCIÓJÁTÉKA - PC


PC-n volt a legkönnyebb kiosztani ezt a címet, hiszen kevesebb a jó akciójáték, és kedvenc bőregerünk idén nagyon odatette magát a diliházban. A Batman: Arkham Asylumról még azok is elismerően tudnak csak nyilatkozni róla, akiknek nem ő a kedvenc képregényhősük. A jó alakítások mellett a „ragadozó mód” tette igazán élvezetessé a játékot, még biztosan sokan emlékeztek rá mekkora élmény egy vízköpőről lógva elkapni az egyik rabot és megcirógatni. Bár konzolon tavalyi azért szeretnénk megemlékezni még a Mirror’s Edge-ről is, ami a szerkesztőség másik nagy kedvence. Bár a díjat nem Faithnek osztottuk ki, úgy gondoltuk mindenképp megérdemli, hogy megemlítsük.

Immáron harmadszorra nagy az egyetértés az iPon és olvasói között, mert szerintetek is a Batman a legjobb akciójáték idén PC-n. Azért az eredményekre mindenképpen érdemes egy pillantást vetni, hiszen igen választékosra sikerültek, még a Prototype is (megérdemelten), elég jó helyezést ért el.

AZ ÉV AKCIÓJÁTÉKA - PS3


Úgy gondolom az ÉV JÁTÉKA díj kiosztása után senkit sem lepünk meg azzal, hogy a legjobb akciójátéknak is az Uncharted 2-t választottuk. Az indokokat már ott felsoroltuk, így nincs is mit magyarázni ezen, kötelező darab. Ettől függetlenül érdemes még megnézni a jelölteket mert az akciójáték felhozatal idén nagyon erős volt (és jövőre csak még erősebb lesz, csak bírjátok idővel).

Akárcsak az ÉV JÁTÉKA szavazáson, itt is az Assassin’s Creedet tettétek első helyre, ami így nem meglepő, bár az ember fejében megfordul, hogy talán az Xboxos tábor is átnyúlt ide kicsit. Nem gond, az AC2, mint már mi is megírtuk, nagyon jó játék, megérdemli a neki megszavazott bizalmat.

AZ ÉV AKCIÓJÁTÉKA Xbox - 360


Már annyiszor került elő ez a játék, hogy nincs is mit magyaráznunk rajta. Pedig még csak a negyedik oldalon járunk, nem semmi. Ráadásul szerintetek is ez az év akciójátéka Xboxon, mit tehetnénk ehhez hozzá? Grats Ubisoft Montreal.

 AZ ÉV RPG-je


Idén nem volt túl bőséges a felhozatal, ráadásul a Demon’s Soulnál még a kategóriába helyezés is nehéz. A maradékból pedig hiába volt a maga nemében jó darab a Risen és a Drakensang is, azért a Dragon Age: Origins-et nehéz felüllicitálni. Nem véletlenül kapta meg az ÉV JÁTÉKA díjat is PC-n, ez az idei legjobb RPG és ezt ti is így gondoljátok a szavazás alapján (több, mint 85%-ot zsebelt be, azért az nem semmi).

AZ ÉV STRATÉGIAI JÁTÉKA


Talán az egyik legnehezebb döntés, sokat agyaltunk rajta, mert amilyen kicsi volt a választék RPG fronton, olyan nagy volt a stratégiai játékok között. Tovább tetézte ezt, hogy ezek közül sok kiváló címmel találkozhattunk, ám többjátékos (főleg a co-op) módjával végül a Dawn of War 2 volt az, amire azt tudtuk mondani, hogy a lehető legtöbb feltételnek megfelel. Ettől függetlenül érdemes a listán lévő többi játékhoz tartozó cikkre is vetni egy pillantást, mert tényleg jó volt az idei felhozatal, a DoW csak egy hajszállal győzött.

Az olvasói szavazás viszont az eddigi legnagyobb meglepetést produkálta, aminek mi nagyon örültünk, mert a nyertes megérdemli, hogy itt legyen. Nem másról van szó, mint a Plants vs. Zombies-ról, ami egyszerű és nagyszerű, régóta tervezünk egy cikket róla, nem gondoltuk volna, hogy már ennyien ismerik (azért a többiek kedvéért még valószínűleg foglalkozunk vele).

AZ ÉV KALANDJÁTÉKA


A jó kalandjátékok megszámolásához már évek óta nincs szükségünk mindkét kezünkre (sajnos), de legalább vannak. Éppen azért idén szoros volt a verseny, ám mi úgy éreztük, hogy hangulata miatt a Machinariumot választjuk, a többieket már vagy láttuk többször is (Monkey, Runaway), vagy nem voltak ennyire erősek. A olvasói szavazás alapján (bár az is szoros volt) legtöbben hasonlóan gondolkozhattok.

AZ ÉV AUTÓS JÁTÉKA


Anno a Forza 2 nyakába biztos nem aggattunk volna érmet, de a Forza 3 nagyon szépen kiforrott játék lett. Igaz, hogy itt már stílusok is ütköznek, de főleg tartalma miatt, mi a Forzának ítéltük a díjat. Amit mindenképpen megemlítettünk volna mellé, az az olvasói szavazás győztese, a DiRT 2, amely hangulatával (és PC-n grafikájával is) hódít. Mivel saját rendszerén ezekkel a Forza is rendelkezik, így tényleg csak a tartalom nagysága döntött.

AZ ÉV VEREKEDŐS JÁTÉKA


Nagyon szoros volt ez is, hiszen a Street Fighter visszatérése erős volt, ám végül úgy döntöttünk nem elég erős. A Tekken 6 az (egyébként nem éppen maximalista stílusban kivitelezett) extráival végül meggyőzött minket arról, hogy a nagy múltú sorozat még mindig az élen van, az első nextgen változat igen jóra sikerült. A történetére már ugyanúgy rázza a fejét az ember, mint az SF-ére, de nem is ez a lényeg, a bunyók hangulata még mindig vezet!

Az olvasói szavazás szoros volt, mindkét játéknak elég sok híve van, ám végül a Street Fighter IV került ki győztesen, amiben az is közre játszhatott, hogy ez mindhárom platformra elkészült. No nem alacsonyítani akarjuk az érdemeit, hiszen a játék hozza a szokásos SF szintet.

 AZ ÉV LEGSZEBB GRAFIKÁJA – PC


Aki már látta teljes pompájában, az biztos egyetért velünk: a DiRT2 technikailag idén a toppon van. Az EGO motor fejlődése szépen nyomon következő, ráadásul az első játékok között van, amik már használgatják a DX11-et. A pályák éjszaka és nappal egyaránt csodásan festenek, és az autókra sem lehet panaszunk. Nem is lehetnénk biztosabbak a dolgunkban, jó helyre került a díj.

Az olvasói szavazás már cseppet máshogy alakult sajnos. A Modern Warfare 2 győzelme irracionális, de nem meglepő. Az évek óta használt motor csak apró pici lépésekben fejlődik (igaz cserébe elfut bármin, de ettől nem lesz a legszebb), és bár a játék jól néz ki, mi úgy érezzük, hogy ez átgondolatlan döntés volt.

AZ ÉV LEGSZEBB GRAFIKÁJA – PS3


Ezen nagyon sokat agyaltunk, mert a Killzone 2 és az Uncharted 2 is nagyon szépen kihajtotta idén a rendszert. Mindkét játék exkluzív, így kompromisszumoktól mentes, elmennének technológiai demónak is. Végül, ha csak egy hajszállal is, de az Uncharted 2 nyert, neki ítéltük a díjat, főleg a nagyon jó animációknak köszönhetően.

Az olvasói szavazásnak hála most már biztosak vagyunk benne, hogy Xboxos olvasóink is szavaznak a PS3-as díjakra. Újfent az Assassin’s Creed 2 nyert, ami ugyan sokat fejlődött az első rész óta (a PS3-as port messze volt az Xbox 360-as szintjétől), de a fenti két játék mellett, azért különös az eredmény. Viszont ami már tényként kezelhető: konzolos olvasóinknál ennek a játéknak van a legnagyobb sikere.

AZ ÉV LEGSZEBB GRAFIKÁJA – Xbox 360


Ez se volt könnyű választás, mert itt már mi is erősen gondolkoztunk az AC2 jelölésén, ám végül az Xbox 360 exkluzív Forza 3 nyakába akasztottuk díjunkat. Nagyon sokat trükközik a játék, hogy több autó mellett is magas fps számot érjen el, miközben a lehető legjobban néz ki, és ezt teljesíti. Megint csak az exkluzív játékok előnye, nem kell a másik rendszer gyengeségeire gondolni.

Az olvasói szavazást itt is az Assassin’s Creed 2 nyerte, és mivel ha már csak egy kicsivel is, de még mindig Xboxon a legszebb, ezért ez teljesen érthető.

AZ ÉV LEGSZEBB GRAFIKÁJA – Művészi oldal


Idén sok ötletes, vagy csak egyszerűen csodálatos játékot láthattunk, ám egy kiemelkedik közülük, és ez nem más, mint Tim Schafer ámokfutása, a Brütal Legend. A játék világa nagyon eredeti lett, és rengeteg apró utalás van benne, az alkotók figyeltek a részletekre. Jack Black-ék örülhetnek, immáron nekik is van egy díjuk. Itt szeretnénk megemlíteni a játékos társadalom által kissé elhanyagolt remeket, a Zeno Clash-t, melynek nagyon elborult világa van, így szép emlékeket őrzünk róla, de a Brütal nagyobb méretekben produkálja ezt.

Mikor elkezdtük átnézni a szavazás eredményeit, azt hittük majd mindenhol ahol lehet a Modern Warfare lesz, ám most is az Assassin’s Creed 2 nyert (immáron hetedszerre). Nem semmi teljesítmény!

AZ ÉV LEGJOBB (SAJÁT) ZENEI FELHOZATALA


Itt a jelöltek mindegyike elmondhatta magáról, hogy a játékhoz tökéletesen passzoló zenékkel rendelkezik. Nálunk némi vívódás után a DAO és az Uncharted 2 maradt a kalapban, melyek közül utóbbi azért nyert, mert bár a DAO zenéje csodálatos, az alkotótól már hallottunk egy hajszállal jobbat is (például az Icewind Dale II-ben), az Unchartednél pedig szimplán nem tudtunk kötözködni.

Az olvasói szavazáson azonban vívódásunk másik tárgya, a Dragon Age: Origins nyert. Nincs is ehhez mit hozzáfűzni, nálunk is szinte fej-fej mellett voltak a jelöltek, abszolút érthető a győzelme.

AZ ÉV LEGJOBB TÖRTÉNETE/VILÁGA


Bár a Dragon Age alapötlete (kis túlzással mentsük meg a világot) nem nyújt sok újdonságot, de a szerteágazó, grandiózus történet és a világ kidolgozottsága egyszerűen példaértékű. Az első könyv is kapható már egy ideje hozzá (nyakunkon a második kötet fordítása is), és nem úgy néz ki, mintha a világ fejlesztése meg akarna állni. Rengeteg lehetőség van még itt, amit remélünk a BioWare-nél ki is használnak majd. A szavazatok alapján ráadásul újfent azonos eredmény jött ki, szerintetek is ez érdemli meg a legjobban (bár az AC2 sincs nagyon lemaradva). Ezzel elmondható, hogy a Dragon Age: Origins az olvasói szavazásokban egy kivételével megnyert minden szavazást, amiben szerepelt, ez nem rossz teljesítmény.

AZ ÉV LEGJOBB KIEGÉSZÍTŐJE


Sok játék kapta meg a kötelező vérfrissítését, de a legnagyobbak egyértelműen a GTA IV-nek jutottak. Plusz lehetőségei miatt a két kiegészítő közül, mi az utoljára megjelent The Ballad of Gay Tony-t választottuk, akárcsak olvasóink.

AZ ÉV LEGJOBB FÜGGETLEN FEJLESZTŐS JÁTÉKA


Utolsó győztesünk is egyetértés olvasóink és köztünk. A felhozatalból a Plants vs. Zombiest találtuk a legjobbnak, mert egyszerűen addiktív, eddig szinte mindenkit maga elé ragasztott, akit leültettünk elé. A Popcapnél nagyon tudnak valamit, ez az a játék amivel a casual és a komolyabb játékos is nagyon jól elvan. Kezdjen is gyorsan mindenki ásni a kertjében, mert: The zombies are coming!

A végére maradtak a teljesen szubjektív szavazások, így ezekben mi nem is hirdetünk nyerteseket, csak az olvasói szavazás alapján foglalkozunk a két kérdéssel (egyébként mindkettőben mindenki mást jelölt meg a szerkesztőségben).

AZ ÉV CSINIBABÁJA

Milyen szépre sikerült kifaragni a titulust ugye? Jövőre talán a hölgyek is kapnak egy szavazást, belátjuk szegények most kimaradtak a jóból. Az olvasói szavazást Sheva nyerte meg, miközben Rubi szorosan simult a hátára. Jutalma egy kis képgaléria itt róla (klikk a nagyobb képekért):

AZ ÉV LEGJOBB SZINKRONHANGJA


Luke végül engedett a sötét oldal csábításának
Bizony, a szavazataitok alapján a pályafutását egyből Jediként beindító Mark Hamill nyerte. Audio fájlokkal azért nem szeretnénk bombázni titeket, élje át mindenki a játékban az alakítását, úgy az igazi.

Zárszó

Lassan véget ér ez az év is, és karácsony előtti utolsó cikkünkben, az ÉV JÁTÉKA címek győzteseinek végéhez érkeztünk. Nagyon tanulságos és érdekes volt összevetni a mi díjazottainkat, a szavazásokon elért eredményekkel, melyeken mint a bevezetőben írtuk, néha látható volt az elfogultság, ám nagyon sok kellemes meglepetést is tartogattak nekünk. Több játék is volt, amit sokszorosan díjaztunk, de ezek rendre haza is mentek az év legjobb játéka díjjal valamelyik platformon. A szavazáson már más a helyzet, van egy egyértelmű győztesünk, mégpedig az Assassin’s Creed 2, így ha lett volna platformfüggetlen év játéka díjunk, akkor az olvasói szavazások alapján eséllyel ez a játék nyert volna.

A szavazások pontos eredménye megtalálható az előző cikkünkben, érdemes átfutni rajtuk. Akkor az utolsó oldalon feltettünk egy kérdést arról, ki melyik játékot várja jövőre a legjobban. Hiába volt már alapból is óriási a lista, fórumos kérésekre reagálva még így is ki kellett bővítenünk, amiből mindenki láthatta, hogy a 2010-es felhozatal nagyon erős lesz. Igen, az ideinél erősebb, pedig most sem panaszkodhattunk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. Zsohi
2009.12.23. 03:01
Szerintem egyertelmu hogy az Uncharted 2 az ev jatek nem a Dragon Age nem mondom hogy rossz jatek sot nagyon is jo de uncharted masodik resze az varazslatos lett minden tekintetbe. Akar az evtized jateka cimet is megerdemelne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Csaber
2009.12.23. 06:27
Sajnos nekem kicsit gyengének bizonyult az idei felhozatal játékok szempontjából , pedig mindenevő vagyok szinte mindegy milyen stílusú a játék (autós , fps , stratéga) , számomra , grafikailag nézve az EGO grafikaimotor messze az egyik legjobb mind technikailag mind gépigény részről , így idén főleg nosztalgiáztam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. blademaste...
2009.12.23. 07:48
Zsohi:

"Szerintem egyertelmu hogy az Uncharted 2 az ev jatek nem a Dragon Age"

és az hol jelent meg PC-re ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Davo
2009.12.23. 08:06
Megmondom őszintén, nekem a Dragon Age csalódás. Mindezt teszem úgy, hogy nagy RPG és Bioware rajongó vagyok, de mégis valami hiányzik mostanában a játékaikból... A Baldur's Gate-ek fenomenálisak voltak, a KoTOR etalonná vált nálam, de azóta semmi. Jó-jó volt a Mass Effect, meg a Dragon Age is, de az iméntiekkel összehasonlítva nagy 0-ák. Persze valószínűleg bennem van a hiba, én leragadtam a régi időkben, és azóta változott körülöttem a világ, az igények, csak hát mindenhol agyba-főbe dicsérik, és most játékos berkekben nagy divattá vált, hogy szidják a MW2-t, pedig nincs azzal semmi gond (én legalább is annyit sem vártam, mint amennyit kaptam, tényleg filmszerű, profin megvalósított JÁTÉKÉLMÉNYt)
Szóval, valószínűleg egyetlenként, de én azt mondom, a Biowarenak vissza kéne térnie a licencelt világokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Atkamon
2009.12.23. 09:37
Istenem... miért az Assassin's Creed első részéről tesznek be képet, ha egyszer a második rész nyert... annyira tudnak irritálni az ilyenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Tacticalba...
2009.12.23. 10:41
Akkor már inkább nyert volna mindenhol a Modern Warfare 2, mint az Assassin's Creed...
Eleve honnan került ide ez a sok konzolos? Úgy tudtam MO-n nincs ilyen faj. Vagy ennyire keményen amerikanizálódunk?
Meg Sheva? Oké hogy sok embernek nincs szeme a játékokhoz, de hogy a nőkhöz se... Év pasija szavazást meg milyen dolog már lehagyni? Ott sokkal "keményebb" mezőny volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Svindler
2009.12.23. 11:38
Tacticalbacon: ez is egy vélemény, de ízlésről vitatkozni, elég felesleges dolog. Mellesleg ha MW2-re kattogtál, akkor megnyugtathat az a tény, hogy a konzolos szavazások kivételével mindben nyert az olvasók szerint amiben szerepelt (az meg ha nem vagy konzoltulaj nem tudom miért bánt, hogy ők mást gondolnak).

Atkamon: mert ez volt a kedvenc art-unk, de mivel jogos, és nem örülnénk neki, ha szívrohamot kapnál, lecseréltük

Csaber: szerintem a stratégiai felhozatal nem volt rossz, pedig Starcraft 2-t se kaptunk. Én csak egy valamit hiányoltam nagyon, régóta csend van a Disciples 3 körül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Ravermeist...
2009.12.23. 12:10
100%-ban bejöttek a szavazataim. Konzolos kérdésekben nem szavaztam mert nem lett volna helyénvaló mivel nem foglalkozom dobozokkal. Viszont nagy örömömre szolgál, hogy a MW2 nem lett az év FPS-e PC-n, nem is érdemelte volna meg én úgy gondolom. Konzolra tökéletes a rendszere de PC-n azért elég fapadosnak számít ha belegondolünk, hogy az ingyenes MMOFPS-ek is képesek ugyanerre. Meg úgy általánosságban sem hozta a CoD komolyságát. Akciójáték téren örülök a Batman első helyének de a többi platformon lévő első helyek is az én gondolataimat támasztják alá. Emellett Mark Hammil, Dragon Age, Sheva(mondjuk a néniken vitatkozhattunk volna mert szerintem meg Morrigan de mind1) Plants Vs. Zombies(kellemes meglepetés idén) A Dirt grafikája, a Dragon Age világa, és a Dawn of War 2 első helye mind úgy alakultak ahogy én azt szerettem volna. Az év játéka egyértelműen a Dragon Age lett. Nem lehet abbahagyni, gyönyörű szép, nagyon kiforrott játék.
Szóval jó kis évünk van nem tudok belekötni a szavazás eredményébe nem is akarok köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jano12
2009.12.23. 12:11
Hát Magyarországon is egyre több a konzolos, ami nem baj. Én nekem nincs, de ha én is napi szinten játszanék, ezer éve lenne.

Örülök a Dragon Age sikerének, megérdemelt.

A csajról vizsont no comment. Zafinára szavaztam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. leviske
2009.12.23. 12:51
Nagyon jól megoldottátok a dolgokat, örülök, hogy végül nagyrészt nem csak az olvasói vélemény számított, így sokkal igazságosabb eredmények születtek. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zoe01
2009.12.23. 13:27
Az olvasói szavazás ismét bebizonyított egy dolgot számomra: teljesen értelmetlen. Nem az a baj, hogy az AC2 nyert sok helyen, mert tényleg egy remek játék lett, rengeteget fejlődött az első (tech demo-szerű) részhez képest, de hogy olyan díjakat nyerjen meg, mint a legszebb PS3 játék, meg a legjobb PS3-as játék? Hát ez egy vicc. Az a helyzet, hogy akik az AC2-re szavaztak, azok (nagy részük legalábbis) biztos, hogy nem PS userek...

Nem tudom, hogy az emberek minek szavaznak olyan kategóriában, amiről nem tudnak semmit. Ennek az egésznek nem szájhagyomány útján kellene mennie...

Még jó, hogy nem csak olvasói szavazás volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Caboose
2009.12.23. 13:36
Left for Dead 2 az év FPS-e? Atyaég, semmi újítás nincs benne... na mind1, ez az ÉN véleményem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. rini
2009.12.23. 13:43
Tényleg jól megcsináltátok. Gratulálok! Annak örülök, hogy elég sokat eltaláltam és abban is biztos voltam, hogy a szavazok nagy része az AC 2-öt hozza ki első helyre bár egy kicsit tartottam az MW 2-től. Abban is biztos voltam, hogy a DAO jól szerepel de végső győzelemre esélye sincs mivel ő egy rétegjáték és a szavazás is azt bizonyította, hogy ahol ilyen sok párbeszéd történik azt sokan nem szeretik elolvasni és ennek megfelelően dönteni. Egyszerűbb minél több akcióval megoldani a helyzetet és ebben az AC2 és az MW2 nagyon jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jano12
2009.12.23. 14:37
Én csak PC kategóriában adtam le a voksom. Egy konzolos szavazásra sem szavaztam. Csak a csajokra.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Blade0012
2009.12.23. 17:02
Zoe: attól, h oda vagy a az Unchartedtől, még ne várd el ugyanezt mindenkitől. Az AC 2 vagy éppen a Brütel Legend szerintem is szórakoztatóbb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Csaber
2009.12.23. 17:32
Svindler: lehet hogy nem volt rossz az idei stratégiai játék felhozatal , de egy egyszerű példát mondok most a Lanpaty-in 2 gyerek elhatározta márpedig ők most különcködnek és stratégiáznak egy picit nos megbeszélték hogy mit nyomassanak nos amikor egy halom játék felvetése után odajutnak (mindkettő suliba jár egy kis életkorra való utalás ) hogy a Stronghold Cruaseder Extreme-t(2002-ben jelent meg...) nyomják mai viszonylag korszerű gépekkel ott valami nem az igazi...mellesleg remélem a Starcraft 2 lesz olyan jó mint az elődje azt én is várom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zoe01
2009.12.23. 17:39
Blade: Ööö, mondtam én, hogy Uncharted2? Le sem írtam a nevét. A Brütal Legend meg nekem is baromira tetszett, és a művészi grafika díjat szerintem meg kellett volna kapnia az olvasó szavazáson, szerintem.

Csak tudod az a gáz, hogy itt szinte mindent vitt az AC2. PS3-on sokkal jobb címek (és szebbek is, ha már itt tartunk, és nem, nem csak az Uncharted2 volt az) is megjelentek: Demon's Souls, Uncharted2, Killzone2, Infamous, stb. De a legnagyobb gond az, hogy valószínűleg olyan emberek szavaztak, akiknek nincs is PS3-ma. Szóval akkor mi alapján döntötte el?

Én például nem szavaztam egyetlen Xbox-os kategóriában sem, mert nem tudtam volna elfogulatlanul megítélni, mert a multiplatform címeken kívül, a többi exclusive játékról egyáltalán nem tudok semmit. Persze szubjektív ez az egész, de ha valaki csak azért szavaz valamire, mert az mondjuk neki boxon tetszett, az a többi címmel hatalmas kicseszés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Blade0012
2009.12.23. 18:41
Igen, értem amit mondasz, igazat is adok csak valamiért azt hittem az U2 díjait hiányolod. my bad Ha valaki látta azt valaha is élőben, mozgás közben annak eszébe sem jut másra szavazni látvány szempontjából, de mint játék szerintem nem akkora durranás mint azt sok helyen beállítják. Viszont AC2-nél vannak tényleg jobb játékok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Peterku
2009.12.23. 21:14
Davo, a Baldur's Gate-nek az első része is felejthetetlen volt, de a Bioware a folytatással és a ToB-lal robbantott igazán nagyot. A reklámok alapján a Mass Effect 2 is sok újítást tartalmaz az első részhez képest. Éppen ezért remélem, a DAO-nek is lesz második része. Egyébként máig a BG-széria a kedvenc játékom: nagyszerű, hihetetlenül hosszú és összetett eposz, hasonlóval azóta sem találkoztam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Davo
2009.12.24. 15:27
Peterku, teljesen egyetértek, mind a mai napig hihetetlen élmény elővenni a BG2-t (és természetesen játszani vele, mielőtt valaki a mondat nyelvtani értelmezésébe beleköt... ). Nekem csak valami hiányzik ezekből a legújabb játékokból, mert míg a régieket letenni sem lehetett, addig alig bírom rávenni magamat, hogy játsszak a DAO-val, még nem volt lelki erőm végigvinni... Pedig az eleje remek volt, rögtön két karakterrel is elkezdtem, de aztán leragadtam az egyiknél, azzal meg ahogy közeledem a vége felé, úgy vált egyre unalmasabbá. A Bioware is beleesett abba a hibába, hogy "többet, nagyobbat, hosszabbat" csináljon minden eddiginél (ami amúgy sem sikerült, lást BG2, és napjaink legmonumentálisabb RPG-jét le is rakták az asztalra, nem vitatom, de szerintem az összkép nem üti meg a 90%-os értékelést...
Lehet, csak azért érzem így, mert nincsenek meg a DLC-k, de nem hiszem, hogy annyit változtatnak rajta...
Számomra még (már csak...) egy kiadó van, amely igazán méltó arra, hogy játékaikat teljesen pozitív hozzáállással várjam, a Blizzard. Ők még mindig nem a fotó-realisztikus, mindent felülmúló grafikára, a sokadik rókabőr lehúzására hajtanak, hanem a minél élvezetesebb játékok készítésére. Remélem bennük nem kell csalódnom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rini
2009.12.25. 22:06
Davo - Reménykedem abban, hogy a DAO-ra nem mint rókabőr lehúzásként tekintesz mert ha igen akkor az összes közelmúltban megjelent játékot is annak kell tekinteni sőt az elkövetkező idő sok- sok játékát is. Miben hasonlít a DAO néhány esettől kivéve az elődjére a BG2-re. Ez egy teljesen más világ, más karakterek, más szabályok, más grafika, történet és még sorolhatnánk. A Blizzard akkor mennyiben más. Csak nézd meg a SC1 és 2 játékot vagy a WC3 és WoW közötti hasonlóságot. Számomra inkább hasonlít egy rókabőrnek mint a DAO. Igaz más stílusú játékok de akkor is ugyan azok új köntösben. Inkább úgy érzem, hogy akik akkor játszottunk a BG1-2-vel azok azt várták ,hogy hasonló lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Davo
2009.12.27. 09:19
Nem, nem tekintek úgy rá, mint rókabőrre, az a legtöbb ma kiadott játékra/kiadóra vonatkozik. (nehéz is lenne RPG kategóriában rókabőr lehúzásnak nevezni, mert sajna fájóan kevés jön ki belőlük, bár az Oblivion és a poszt-apokaliptikus Oblivion (Fallout3) nekem eredetibbnek tűnt... de az kicsit más kategória, tudom)
Az SC1- el sajna nem játszottam, de a 2-t nagyon várom, remélem olyan lesz, mint az egy, mert (megint csak ezt tudom mondani: ) a "régi" játékok stílusban, játékélményben, grafikában(!), innovációban sokkal jobban bejöttek. Szerintem 10 évenként kiadni egy-egy hasonló játékot kiadni nem bűn, főleg ha nem igazán van olyan stratégia a piacon. No meg lesz abban is újítás, csak sok jó dolgot megtartanak, rajongók véleményeit figyelembe véve.
A WC3 és a WoW összehasonlítása botorság... (természetesen ha nem látnék hasonlóságot, akkor vak lennék, de az, hogy egy RTS-ből megcsinálják napjaink legsikeresebb MMORPG-jét, amire nyilvánvalóan hatalmas igény van, az nem "rókabőr" lehúzás. Szerintem.)
Elnézést, ha nem fogalmazok tökéletesen pontosan, nyilván minden mondatomba bele lehet kötni, mást kiolvasni belőle, mint amit én szeretnék közölni.
Hozzáteszem: A véleményem szubjektív (mi más lehetne...), jó néhány éves tapasztalatra alapozom, kritikát szívesen fogadok, vitatkozni (kulturált formában) pedig szeretek, hiszen az mozdítja előre a gondolkodást, ötleteket. (hajjaj, egyre hosszabban írok...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ByrDer
2009.12.27. 10:21
Jó választások úgy általában.. bár az idei év elég silány volt az én szememben, más választásokat nem is nagyon tudtam volna elképzelni (Legalábbis PC-n).

Össz-vissz a Dragon Age, Batman-AA, meg a Machinarium érdemel említést az idei évből szerintem. Egy épkézláb (értsd középszerű/felejthető-től jobb) FPS nem volt az idén KZ2-t leszámítva de az meg csak PS3-on van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Acerke
2009.12.28. 13:03
Tisztelt iPon team!

Engem igazából eléggé zavar, hogy a jelöltek között nem láttam a "The Saboteur" néven megjelent Pandemic produkciót. Illetve a kapcsolódó cikkhez (http://www.ipon.hu/elemzesek/the_saboteur___parizs_szerelem_vilaghaboru/624/1) fűzném hozzá, hogy az ott felsorolt hibák közül nálam egy sem jelentkezik...

Kellemes ünnepeket mindenkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Svindler
2009.12.28. 17:57
Acerke: mert sok játékkal nem tudja felvenni a versenyt. Te milyen platformon próbáltad? A teszt xboxos volt, bár főleg azért, mert PC-n pocsék tapasztalataink voltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Atkamon
2009.12.29. 12:29
Jéé, meghallgatták a véleményemet az Assassin's Creed II képekkel kapcsolatban De jófejek vagytok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Garadex
2009.12.30. 15:58
Tényleg jó a Dragon age, de tőlem akkor is a L4D2 kapja a díjat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!