iPon Cikkek

Az nVidia nehéztüzérsége: GT200b akcióban

Dátum | 2009. 01. 21.
Szerző | Svindler
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az nVidiának komoly szálka a szemében, hogy a tavaly nyáron megjelent HD4870X2 elvette tőle a 8800GTX megjelenése óta fixen birtokolt legerősebb kártyáért járó címet. Hiába rendelkezett a GTX2x0-s szériával, a konkurencia végre egy igen komoly kártyacsaládot tett le az asztalra, és az óriási GT200-as chipek nem tették lehetővé két GPU-val ellátott videokártyák kiadását, mint a 9800GX2 esetében. Fogcsikorgatva hát, de telt az idő, és gőzerővel dolgoztak azon, hogy gyártástechnológiát váltsanak, amit ha nem is elég hamar, de sikeresen megtettek, így gyorsan bemutatták a frissen elkészített GT200b chipre épülő GTX285-öt és GTX295-öt, melyek azonban kereskedelmi forgalomban csak pár napja kaphatóak. Mi sem tétováztunk, egyből lecsaptunk hát rájuk, hogy lássuk, hozzák-e az elvárható szintet. Mielőtt azonban a tesztekhez nyúlnánk, lássuk megint, mi változott:


Mint láthatjuk, a GTX285 esetében a felépítés semmit sem változott, ám a jobb gyártástechnológiának hála magasabb órajeleket kapott a kártya. No azért nem vitték túlzásba, úgy átlagosan ~10%-ot emeltek, ennél nagyobb teljesítménynövekedésre tehát nem nagyon lehet számítani. A GTX295-ben felhasznált chipek specifikációikat tekintve inkább a GTX260-ra hajaznak, ám nem tiltottak le bennük egyetlen shaderblokkot sem, így a kártya összesen 480 SP-vel rendelkezik és óriási memória-sávszélességgel. Az egyéb jellemzők leszorítása valószínűleg fogyasztáscsökkentés és helytakarékosság miatt történt, elvégre még így is van mit hűteni.

Referencia GTX285
Kezdjük a „kistestvérrel”. A hozzánk érkezett Gigabyte kártya olyan, mintha az ikertestvére lenne a GTX280-nak, amin nincs is sok csodálkoznivaló. Ha nem lenne ráírva, hogy kicsoda, akkor könnyen összecserélhető lenne, legalábbis az első bekapcsolásig. A GTX285-ön ugyanis a magasabb órajelek ellenére is érződik, hogy komolyan leszorították a fogyasztását, hosszabb terhelés után sem forrósodik át annyira mint a GTX280-as, miközben, bár nem halk, azért fejfájást sem fogunk kapni a hangjától. A kártya még mindig óriási, egy chipes megoldás létére is akkora, mint a HD4870X2-es (ám annál jóval halkabb).

Gainward GTX295

Miután már rengeteg fotó keringett róla híreinkben is, így nem meglepetés, hogy a GTX295 pedig a 9800GX2 felé mutat hasonlóságot, ám több apró változtatás is van rajta, ami miatt egy jóval átgondoltabb termék benyomását kelti, és halkabb is elődjénél (ami eléggé tudott visítani izzadás közben). Most már nem mind a két tápcsatlakozó 8 pines, hanem beéri egy 6+8 kombóval, mint a GTX család többi tagja, és sok helyen nem takarják műanyag rácsok a levegő áramlásának útját. A mi példányunk egy minimalista kiadás volt a Gainward-tól, érdekes volt látni, hogy mennyire csupaszon is lehet árulni egy ilyen VGA-t. Egy darab DVI>VGA átalakító, valamint egy belső audio átkötő kábel, ez minden a driver CD mellett. Szerencsére HDMI átalakító nem is kell, mert alapból rendelkezik a kártya egy ilyen kimenettel.

Apropó driverek: természetesen mindenhez beszereztük az elérhető legfrissebb meghajtót. Ám amíg a GTX285 köszönte szépen, nagyon jól érezte magát az nVidia honlapján is ajánlott 181.20-as szoftverrel, addig a GTX295 (bár a driver feltelepült) meg se nyikkant. Szabványos VGA-ként tengette életét tovább a rendszerünk alatt, amire azért lássuk be, hogy drága darab. Ez egy elég idegesítő hiba az nVidia-tól, megnéztük friss rendszerrel és másik kártyával is, de az eredmény ugyanaz. Maradt a driver CD, mert a legtöbb felhasználó is ahhoz nyúlna, így hitelesek az eredmények. Az ATI-nál is kénytelenek voltunk beérni a 8.12-es Catalyst-tal, mert a 9.1-es „csodameghajtó” még mindig nem készült el. Így lehet később még visszatérünk ezekre a kártyákra igény esetén. A teszteket, mint az majd látható lesz, végig 1920x1200-as felbontáson futtattuk le, mert feltételeztük, hogy aki ilyen VGA-t vesz, az nem 1280-on szeretne játszani.

Tesztgép
Alaplap: Gigabyte P35-DS3
Processzor: Intel Core2Duo E6850@3.6GHz
Memória: Geil Ultra 2x1GB DDR2-800 KIT
Tápegység: Corsair TX650W
Operációs rendszer: Windows Vista SP1
Driverek: Catalyst 8.12 (HD4870X2), GeForce 181.20 (GTX28x), gyári meghajtó (GTX295)


Bár fél lábbal már a nyugdíj felé tart (lásd köv. diagram), de azért még kíváncsiak voltunk, hogy a jelenleg még mindig legelterjedtebb 3.0-s shader modelt használva mit képesek kiadni magukból a kártyák. Az eredmény kicsit meglepő, igazából mi sem erre számítottunk, de a HD4870X2 eme tesztben képes volt fityiszt mutatni a GTX295-nek, amolyan „csak azért is” alapon.


Volt, aki kérte, hát itt van, bevettük a nem túl jól sikerült Vantage-t is a tesztprogramok közé. Mivel a processzor ugyanaz volt végig, így az összpontszám helyett a GPU által elérteket tesszük közzé. Itt már érvényesül a papírforma, és beáll egy várható sorrend.


A jó öreg FEAR is jó eséllyel utoljára szerepel hasábjainkon, a jövő hónapban érkező folytatás előtt még egyszer megnéztük, mire képesek alatta a VGA-k. Az eredmények nagyon szépek, ahogy az várható volt. Nem igazán tudjuk mivel kiakasztani egyik kártyát sem, talán 2560x1600-ban… A sorrend változatlan.


A többchipes kártyákat mindig sújtja némi driverprobléma, egyszerűen nehéz megoldani, hogy minden alatt tökéletes összhangban dolgozzanak együtt a GPU-k. Ezt a kört a GTX295 bukta be, amely esetén maximum integrált VGA-kat meggyalázó sebességről beszélhetünk, semmiképpen sem a konkurenciáéról. Azért hozzá kell tennünk, hogy a HD-től is elvárható lenne a jobb sebesség, a CrossFire hatásfoka itt nem a legjobb, de legalább működik.


Lost Planet alatt a két területen mért átlag fps-ek számtani közepét vettük, hogy jobb összképet kapjunk. DX10 alatt hiába a friss driverek és a foltozások a játékhoz, még mindig erősen visszaesnek a kártyák, miközben ritkán kapunk cserébe plusz látványt is. Így hát ez alatt a játék alatt továbbra is erősen javallott ellenállni a marketing csábításának, és a DX9-es opciót részesíteni előnyben.


Az Obliviont lecseréltük az ugyanazon motor fejlettebb változatát használó Fallout 3-ra, ami komolyabban is képes megfektetni a gépet, ahogy az az eredményeken is látszik. Igaz, nem spóroltunk a beállításokon, így beállt a szokásos sorrend, de hozzá kell tennünk, hogy a GTX295-ön sokkal jobban ugrált a sebesség, az X2-es kiegyensúlyozottabban viselkedett a különböző területeken (az átlag fps-t ugyanis itt is több területen mért átlagok számtani közepéből vettük).


Bioshock alatt érdekes kép alakul ki, eléggé egyben van a mezőny, csak a GTX295 tud elhúzni. A baráti 100fps körüli összefogás okára nem sikerült rájönnünk, de reprodukálható volt.


Bár nem vagyunk benne biztosak, hogy jobban terheli a gépet az új CoD, mint a négyes, azért legyünk frissek. Elmondható, hogy se az SLI, se a Crossfire nem működik valami magas hatásfokon (ami azért meglepő, mert a CoD4 alatt még nagyon gyors), így a GTX285 is nagyon szép eredményt ért el.


Nem véletlenül hagytuk ki a HD-t a diagramból, ugyanis itt futottunk bele tesztünk második nagy szoftveres hibájába. Az első a GTX295 Quake Wars alatt nyújtott siralmas teljesítménye volt, ám ott megírtuk, mire képes, mert a játék legalább úgy nézett ki, ahogy kellett. Itt viszont a 8.12-es meghajtóval a HD4870X2 egész egyszerűen élsimítás használata mellett olyanná teszi a tájat, mintha baltával faragták volna, csak pislogtunk. Ezért jobb a békesség alapon nem erőltettük. Élsimítás nélkül minden tökéletesen nézett ki, így a kártya 75 fps-t volt képes nyújtani.


A Crysis-t is lecseréltük a frissebb Crysis Warhead-re. Itt is több területen mérve átlagoltunk, hogy reális képet kapjunk, valamint kipróbáltuk a játékot DX9 és DX10 alatt is. Bár az egész gyönyörű volt, látványra a két mód között, akárhogy meresztettük a szemünket, még mindig nem láttunk különbséget. Így elmondható, hogy a GTX-ek esetén érdemes DX10-et használni, mert gyorsulnak tőle, míg az ATI driver többchipes konfigurációban még mindig a DX9-et szereti, ott viszont jelentős gyorsulás tapasztalható a régebbi meghajtókhoz képest, így tovább, van még hová menni. Képminőség tekintetében viszont az ATI nyer, mert sajnálatos módon, ha kevés helyen is, de mindegyik GTX alatt találkoztunk képhibákkal, úgyhogy itt az nVidiának nem a sebességen, hanem a megfelelő működésen kell még csiszolnia kicsit. A legmagasabb minőségi beállítások tesztelését azért hagytuk ki, mert sajnos még ezekkel a VGA-kkal is beesik az fps számláló 30 alá.

Hát így állunk, rengeteg mérést végeztünk, ám néhányat processzorlimit miatt kihagytunk a tesztből (például Unreal Tournament 3). Készítettünk egy utolsó diagramot, melyen azt próbáljuk ábrázolni, hogy a HD4870X2-höz képest hogy teljesítenek átlagban a különböző kártyák. A korrektség megőrzése érdekében az átlagszámításnál kihagytuk a Quake Wars-os és Far Cry 2-es eredményeket.


Ahogy az várható volt, ha kiszámoljuk, a GTX285 átlag 8,5%-al gyorsabb elődjénél, míg a GTX295 20%-ot képes ráverni a fél éves HD4870X2-re. Sajnos mindkettőjüket sújtja némi driverprobléma, csak játékfüggő, hogy kinek mivel van gondja. Ezt azonban már megszokhattuk, a többchipes kártyák Achilles-sarka a szoftver. Amely ahogy fejlődik, úgy lesz még jobb a Crossfire/SLI hatásfoka, tűnnek el a bugok a játékokból, ám jó eséllyel mindig lesznek újak, amik a helyükre léphetnek. Mit kapunk cserébe? A leggyorsabb kártyákat természetesen, melyek közül a legjobb újra az nVidia kezében van. A GTX295 elvégezte a feladatát, visszavette a leggyorsabbnak járó presztízshelyet az ATI-tól, így borsos ára ellenére is ajánlható annak, ki az aktuális koronásra vágyik. A GTX285 sorsát árának alakulása fogja eldönteni. Mindenképp előrelépés, hiszen jóval hűvösebb is elődjénél és még valamivel gyorsabb is, ráadásul jelenleg csak pár ezer forinttal drágább a 280-asnál, így új és erős kártyákon gondolkodóknak ajánlott a GTX280-al szemben. Azonban az nVidia mérnökei nem dőlhetnek hátra egy nagy sóhajjal, mert mint arról már hírt adtunk, az ATI sem alszik téli álmot, március környékén lehet revánsot vesz, tehát idén sem fognak unatkozni, akik figyelemmel kísérik a VGA-piac alakulását.

A teszttermékeket a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től, a CHS Hungary Kft.-től és az Expert Computer Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

45. Svindler
2009.01.21. 04:07
VISSZA A CIKKHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. emmm84
2009.01.21. 08:01
Jó a teszt, gratula a munkához, de egy ár/teljesítmény grafikont azért hiányolok. Beletéve mellé, hogy csökkentik a kártyák árait, amiről Ti is hírt adtatok...csak hogy teljes legyen a kép!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Zedas
2009.01.21. 08:33
Elárulom, hogy a 9800GX2-esen is egy hatos és egy nyolcas tápcsati van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. tomboy1986
2009.01.21. 09:58
Tetszett a teszt, elismerésem a munkátokért!

Amit szívesen láttam volna - vagy látnék későbbi tesztekben:
- hőmérsékletadatok idle és terhelve (pl. Rivatunerrel egyszerűen megoldhat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Coyote87
2009.01.21. 10:07
Végre dul a hábóru, VGA War lesz a 2009 es év hiszen a cpu eldölni látszik az Intel felé. Core i7 el nem versenyképes az AMD!
Talán igy végre jo kártyaárak alakulnak ki, már csak a játék gyártóknak kéne valami igazán nagy játékot csinálni hogy ezeket az erőket érezni is lehessen hiszen a Crysis az eddigi egyetlen akire rányomhatjuk a bélyeget hogy valóban DX10-es.

De így tovább a teszt jó, de alaplap terén x58 on kéne mérnetek, mivel a mostani használt alaplap elhuz valószinüleg valamelyik kártya felé. X58 on ilyen nincs ugyanugy kezeli a Crossfire-t mint az SLI-t. ez lenne a pontos nérvadó. Farcry 2 höz javaslom az ati oldalán található Far Cry 2 hotfixet ha feltették semmis az utolsó mondatom.

Grat Ipon, és Nvidia Powa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Svindler
2009.01.21. 10:08
emm84: Ha megnézed jelenleg az ár/teljesítmény mutatója mindegyik kártyának nagyon hasonló, az árváltozásokkal pedig még nem tudunk számolni sajnos, mert nem rajtunk múlik a dolog, így nem tudjuk milyen mértékben lesz ingadozás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. emmm84
2009.01.21. 10:24
Svindler:

Ezt a választ elfogadom, rendben!

Tomboy1986:

"Egyébként örömteli, hogy végre csak bejelentkezve lehet kommentelni"

Egyetértek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. homeware
2009.01.21. 10:25
Coyote87 abban igazad van, hogy az intel processzorai erősek, de ne feledd, hogy az AMD termékek általában kedvezőbb áron kaphatóak és hát lássuk be, azért ez elég fontos tényező a legtöbb ember számára. Persze a legtöbb esetben, ha valaki ilyen VGA-t vásárol, valószínűleg a CPU ára sem vágja földhöz, de azárt általában igaz, hogy az ár nagyon is fontos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Fix3r
2009.01.21. 11:17
Off: A legjobb ráadásúl nekünk ha verseny van így senkinek nem lenne jó,ha az intel egyeduralkodó lenne(amd-nél pl előny,hogy új procihoz nem kell új alaplap és most hogy az intel halaszotta az újabb procikat, hogy a 4-es szériájú lapok kifussanak talán lessz egy kis idejük felzárkózni)

On: Örülök, hogy végre az nvidia is csinált valamit a több évnyi egyhelyben ácsorgás után. Bár ezek a kártyák még mindig inkább a "mamut" gondolkodást képviselik készítésükkor végre már újabb technologiákat is felhasználtak. Talán végre észhez térnek azok után hogy az ati4-es szériája földbe döngölte őket és elkezdenek fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. Svindler
2009.01.21. 11:20
Coyote: a CF és SLI összeköttetés itt a kártyákon van, nem az alaplap feladata, így mindegy miben vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Doky06
2009.01.21. 11:24
Nagyon jó teszt!!
Én is vártam elég szépen, főleg a kedvenc oldalamról!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. norman81
2009.01.21. 11:39
OFF: JÉÉÉÉ tényleg csak bejelentkezve lehet hsz elni!!!Végre már.......
ON: Nagy gratula a teszthez!!!!
Amit én is nagyon hiányolok álltalában,az a hömérséklet adatok hiánya
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. szabtam
2009.01.21. 12:06
én egy más érdekes tanulságra lettem figyelemes.
amikor megláttam a 3.6 ghz-en járó 2 magos procit a tesztkonfigban, azt hittem, lesz olyan, ahol procilimitbe fogtok ütközni a tesztek során. igaz, hogy nagy felbontás, magas szűrők voltak, de meglepetten láttam a grafikon oszlopjainak skálázódásából, hogy ez mégsem jött elő.
pedig már sok játékos van, aki megesküszik a 4 mag + 4 ghz szükségességére. persze biztos vannak olyan helyzetek, (főként alacsonyabb felbontásban), ahol elkélhet, de az itteni teszt alatti helyzetekben még mindig kiszolgálta a cpu a vga-kat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. emmm84
2009.01.21. 12:11
norman81:

Azt írták a ph fórumain, hogy azonos beállítások mellett kb. 10 fokkal hűvösebb a GTX 285 a 280-hoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Svindler
2009.01.21. 12:41
Többen is kérték, úgyhogy a következő tesztben igyekszünk majd hőfokokat is mellékelni, hogy teljes legyen az összkép.
Szabtam: igen ez egy érdekes dolog, de szerencsére ilyen beállítások mellett még nem a processzor a gyenge pont, 1280-ban, élsimítás nélkül szép egyeneletes eredményeket kaptunk volna valsz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Multitask
2009.01.21. 12:59
"# Szerző: Svindler # Dátum: 2009.01.21 04:01" az igen, látom te is bagoly vagy, de az is lehet, hogy korán kelő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. hungarypet...
2009.01.21. 13:39
Igen végre jó ez a regisztrációs kommentelés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. raiden
2009.01.21. 15:17
Tomboy1986: dB mérést ilyen kicsi zajszintnél nem igazán lehet pontosan mérni. A ventilátorok tudomásom szerint kb~ 20 dB körül duruzsolnak, amit a műszer vagy érzékel vagy nem... Mert ugye a mérést adott távolságból kell végezni... Különben nem értem miért zavar egyes embereket a gép hangja. Ez egy rossz beidegződés, hogy ami hangos az fújundorítódobjukkiakukábanemkell. Átlagban a hangfalak elnyomják a gép által keltett zajt - feltéve, hogy nem a füled mellé teszed a géped. Másrészt meg 2 kis asztali hangfalnak nincs olyan minősége amin rombolhatna a ventilátor, 5.1 meg biztos nem sutyorogni van a szobádban. Ha füles játszol, akkor a 200ftos tesc0stól szintén ne várj sokat, a szigetelt meg simán megszűri a venti hangját.

Am jól sikerült cikk grat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. BHR
2009.01.21. 15:24
Svindler lehetne az oldalon alsó s középkategoirás friss VGA tesztek mert szerintem nem mindenkinke van pénze a TOP kártyákat megvenni.

Ati 3xxx-4xxx család alsó, közép kategóriás és az nvidiás ellenfeleket is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Benes
2009.01.21. 15:44
Na ez a crysis alatt befuccsoló dx10 a 4870x2 alatt...szánalom.

Emlékszem mikor vakított az ati a dx10.1 támogatással, AAAAAHHH!!!
Támogassa,de úgy hogy működjön is, hát hova szüllyedtünk???????!!!!!

Egy retkes drivert luxus készíteni ezekhez, ha már nagyzolnak velük???

peace!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. raiden
2009.01.21. 15:47
BHR, fogod szépen magad, aztán rápöttyentesz a shop résznél a PCIE-ra és kirakja az összes vga-t amit lehet kapni az iponon. Ár szerint rendezed őket, majd megkeresed a listában a neked megfelelő árban lévő típus egyik darabját (pl 3450). Aham, ez 8k pénz akkor ez a lista elején lesz, aztán körbenézel azon a pár oldalon ahol 3450-es kártyát találsz. (Mert ugye különböznek a gyártók de általában ugyanazok a kártyák csak a matrica más...) Aztán találsz egy olyan 3450-est aminek a neve mellé oda van írva, hogy "Tesztelve" . Klikk, és láss csodát... Ennél részletesebben azt hiszem nem kell leírni... Ha meg új kártyákkal akarod összevetni, akkor meg ott vannak a tesztben a játékok amin tesztelték, megnézed mit ért el a kari, aztán a megadott metódus segítségével keresel egy jobb karit amin szintén megnézheted, hogy mit ért el az új böszme.
Remélem tudtam segíteni

Benes:
Nem: Férfi
Kor: 10
Foglalkozása: Közveszélyes munkakerülő, másodállásban tanuló?!
Intelligencia quotiens: 1-el kevesebb lenne, akkor virág lennél.
Továbbá az egyik gtx is gyengélkedett az egyik játéknál, arról IS fejtsd ki a véleményed légy oly kedves, vagy hanyagold a megnyilvánulásaid ezen formáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. leviske
2009.01.21. 16:10
Benes: Mert amúgy a Crysis rohadtul DX10-es játék ám. :rolleyes:

A Crysis egy ilyen játék.. a CF úgy ahogy van nem működik alatta. Ez ellen az ATi programozói nem tehetnek semmit... A Crysis 2 már több jót ígér az ATi kártyák számára. (Bár az sem most fog megjelenni)

Amúgy megjegyzem, hogy jó volna nem elkezdeni egyik céget sem gyalázni... Az nVidiát is ugyan úgy lehet szídni. Az, hogy sikerült hatalmas orgazmust kiváltaniuk a fanatikusaikból, hogy újra az NV tulajdonában a "legerősebb VGA" cím, az még nem azt jelenti, hogy jobban állnak.

Ha így lenne, akkor nem keresné az összes partnere a kiutat... Tehát ennyit erről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Iceman
2009.01.21. 16:27
Látom 650W-os táppal teszteltétek. Engem az érdekelne, hogy az én 560-as Chieftec tápom (Chieftec CFT-560-A12C) elég lenne-e a GTX295 alá?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. tomboy1986
2009.01.21. 17:31
Raiden:

Ez nem rossz beidegződés egyáltalán, hanem mások az igényeink. És a 20dB az nagyon-nagyon halk hűtőt feltételez, hiszen ilyesmi értékei a külön vásárolt extra hűtőknek (mint Coolink GFX Chilla, Arctic Cooling Accelero xTreme stb...) vannak.

Arról ne is beszéljünk, hogy 3dB eltérés jelenti a dupla zajt a logaritmikus skálának hála.

Techpowerup Fan Noise

És egy 30dB-es gép mellett internetezni, vagy éppen alukálni - miközben dolgozik - eléggé kellemetlen és nehézkes is (ez tapasztalat).


Svindler:

Még egy javaslat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Svindler
2009.01.21. 19:16
Megpróbálok mindenki kérdésére válaszolni.

Multitask: Minden Very Highon volt direkt, hogy ne legyen kavarodás

Hungarypeter: Eddig azzal teszteltünk, ha megnézed a régi tesztet abban nagyon jól megy a HD, de az SLI is szebben teljesít. De a kérésedre a következő tesztben szerepelni fog, hogy lássuk mit produkál

BHR: Ha megnézed az oldal eddig megjelent cikkeit, vagy úgy ahogy mások mondták vagy pl. bal oldalt a cikkek menüpontban a megjelenítés alatt megtalálod a VGA teszteket is. Eddig szinte _mindent_ leteszteltünk, természetesen sosem hanyagoljuk el az elérhető árú kártyákat.

Iceman: Nos, hivatalosan nem javallott, de igazából illene elvinnie. Persze sokban függ a gép egyéb részeitől is, de szerintem mennie kell. 240W csúcsfogyasztása egyébként majdnem a GTX280-nak van, nem ennek, ezét 289W-ben állapították meg.

tomboy1986: Van, sajnos időhiány maradt ki, nem akartam teszteken spórolni, és mire mindennel végeztem kifutottam az időből, tessék lássék pedig nem akartam pontatlan eredményekkel szolgálni. De köv. tesztben lesz.

Zajszintmérőnk sajnos nincs, és az alap digitális példányok eléggé pontatlanok is, egy teszten belül még talán-talán, de amely oldalak csinálnak nagyobb összehasonlító táblázatot a tesztjeikből, azoknál mindig sántít valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. hofmann
2009.01.21. 19:20
(oliba @ 2009 Jan 21, 17:21)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. fricsi
2009.01.21. 19:38
Azért arra kíváncsi lennék, hogy a 2x1GB memória mennyire fogja vissza az fps-eket ilyen nagy felbontáson. Filléres többletköltséggel már 2x2GB-ot vesz az ember DDR2-ből, szóval ezen már nem érdemes spórolni.
Egyébként gratula a teszthez. Szomorú és egyben megnyugtató tény az is, hogy nekem valószínűleg sosem telik majd ilyen áramzabáló kártyákra. Egy HD4670 tulaj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. fricsi
2009.01.21. 19:49
Tudom oliba, ezért hoztam fel a témát. (Operatív memória: mennyi az elég?Főleg a minimum fps-ek ugorhatnak meg a +2GB memória hatására, ami nagyban befolyásolná az átlag fps-eket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Svindler
2009.01.21. 20:03
oliba: a peak fogyasztás fontos, mert elég ha csak egy kis időre megüti azt a gép fogyasztása lelövi magát ha nem elég nagy a táp. Szóval táp tervezésénél kár azt nézni, hogy hejj, ez átlagban csak x-et fog fogyasztani. Elég szépen tud ugrálni a fogyasztás játékok közben, úgyhogy szvsz ha valaki ilyen kártyát vesz akkor kár ezen centiznie, hogy talán elmegy e 450-esen. Mondjuk a kilowattos tápok létjogosultságát máig nem értem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. fricsi
2009.01.21. 20:11
Hmmm 1000Watt-os táp? Szénné húzott QX proci + gtx280 trisli. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Coyote87
2009.01.21. 20:45
Svindler:

Őszintén ez az a terület amit annyira még nem sikerült előásnom sehol sem a neten.
Sokak szerint koránt sem mind 1 hogy milyen az alaplapon lévő chipset mert ugye mindegyik név szerint máskép dolgozik tehát el tudom hinni hogy esetleg az Nvidia kártyái talán Nvidia chipsettel jobban szaladhatnak. Bár ez csak feltevés de megprobálok egészen pontosan utána járni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Coyote87
2009.01.21. 20:50
Oli: Látom el vagy füstölve a 10.1 es DX től egy a rossz benne, mit irtak rá??? Semmi!!!
Ati mellé nyult nem is kicsi mivel ha jól sejlik microsoft oldalról a windows 7 már 11 es alapu lesz és nem 10.1 ergo bukta.

Na de mind 1. Ugyan lehet szidni az NV-t is de legalább tudnak olyan drivert írni ami a legtöbb játéknál jól megy. nem mint a konkurencia.

És igaza volt az előttem szólónak sokan csak az árakat nézik mi az olcsó. De ha leülnél egy GTX 280 elé és egy 127 Cm-es Lg vagy samsung TV elé játszani, könnyen lehet hogy besza behu lenne magad alá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pluto
2009.01.21. 21:03
Hát sajnos látszik hogy 2 GPU-s kártyák nem lesznek 2x olyan erősek, sajnos. Lehet hogy az nVIDIA-nak igaza volt aban hogy egy GPU-ba kell mindent összetömöríteni, mert azért az elég durva hogy + 1 GPU, és jóesetben 30 % jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Svindler
2009.01.21. 21:34
Ne személyeskedjünk kérem, nem szeretném ha elharapódzna a vita.

Egyébként van játék ami támogat DX10.1-et, de sajnos egy kezem elég az összeszámolásukhoz. Pedig vannak benne értelmes dolgok. És hiába lesz év végén DX11-ünk, szerintem még nagyon sokáig nem fogunk semmit látni rá, pedig remélhetőleg arra már mindkét félnek lesz kártyája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tomboy1986
2009.01.21. 21:43
(oliba @ 2009 Jan 21, 19:40)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Svindler
2009.01.22. 15:47
Takarítottam kicsit, legyen béke
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. perempe
2009.01.22. 16:53
köszi, és bocsi az offért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Iceman
2009.01.22. 21:06
Köszi Svindler, nem tudom van-e értelme a GTX295-nek, főleg, ha a tápom mégse lenne elég. "Drasztikusan" nem tud többet, szóval lehet GTX285 lesz belőlel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Torma9
2009.01.26. 13:51
hát én 1hete vettem ilyen karit(gainward gtx295) sajnos megszenvedek vele rendesen , a max felbontás 1280*1024 ha fejre állok se lesz tőbb , se gyári driverrel , se ujjal , se régi monitor driverrel se ujjal.. probáltam már mindent nem tudok mit tenni monitorom lnx 2243 samsung .. vicces a helyzet sajnos nem tudom kihasználni az atomerőmüvem..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Iceman
2009.01.29. 13:15
Hm... neken is ilyen monitorom van. Mekkora tápod van? Sajna még mindig nem találtam neten arról infót, hogy a 560-as chieftec elég lenne-e.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2009.01.29. 13:49
Ez nem lehet táp függő. 2D-ben megy a nagyobb felbontás Torma, csak játékok közben nem? Tehát be tudod lőni natívra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Iceman
2009.01.30. 16:40
Tudom Svindler, nem is azért kérdeztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Torma9
2009.01.31. 09:54
hogy érted hogy 2d-ben? asztalon se tudom belőni sehol nem tudom , amint felrakom az nvdia drivert gyári , uj bármelyiket szintén ugyan igy a monitornál a max felbontás 1280*1024 lesz. a tápom corsair 650 , vista ultimate edition 64 van fenn , proci core i7 2.66ghz , alaplap valami ex58 gigabyte extreme , ram corsair 4giga ddr3 , kártya meg gainward. szóval ez van kiprobáltam xp 64el is ott már átlehetett rakni 1600*1024-be ott csak az 1680*1050et nem tudtam előhozni.. régi gépemnél müködött a monitor ennél nem tudom megoldani.. foggalmam sincs mit tegyek de nem tudom kihasználni igy a gépemet..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2009.02.02. 17:58
Iceman, az 560-as tápod a GTX 285-tel nagyon jó kombináció lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.02.15. 20:00
(Iceman @ 2009 Jan 30, 16:40) Tudom Svindler, nem is azért kérdeztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!