iPon Cikkek

Back to the Future: The Game – Első epizód

Dátum | 2011. 01. 06.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

A Vissza a jövőbe trilógia kétségtelenül minden idők egyik legpatinásabb filmsorozata, mely az elmúlt 25 évben semmit sem veszített népszerűségéből. A Michael J. Fox és Christopher Lloyd főszereplésével készült alkotások tökéletesen vegyítették a vígjátékok, a kalandfilmek és tudományos fantasztikus filmek legjobb elemeit, nem csoda, hogy a széria a mai napig hatalmas rajongótáborral rendelkezik. Ezek a rajongók vélhetően egy kisebb szívinfarktuson estek át, amikor megtudták, hogy videójáték készül kedvenc filmjükből, hiszen az ilyen programok legtöbbje szimpla akciójáték, melyek még a közepes színvonalat sem ütik meg, és lerí róluk, hogy csak a gyors pénzszerzés céljából készültek. Aztán ahogy egyre több információt tudtunk meg a készülő programról, úgy vette át a kezdeti riadalom helyét a bizakodás. A Back to the Future: The Game (BTTF) ugyanis nem akciójátéknak, hanem egy point and click kalandnak készül, ráadásul a programot az a Telltale Games készíti, amelynek nagy szerepe volt a stílus feltámasztásában, gondoljunk csak az elmúlt években kiadott nagyszerű Sam&Max, és Monkey Island részekre. A fejlesztők új játéka a stúdió korábbi projektjeihez hasonlóan epizodikus formában jelenik meg, így sajnos nem élvezhetjük rögtön az egész kalandot. Ez lehet nem nyeri el néhányak tetszését, de nézzük a dolog jó oldalt, legalább nem kell még fél évet várnunk arra, hogy kipróbálhassuk a játékot, hiszen az első epizódra már most rátehetjük a kezünket.

Ugye ismerős a jelenet?
1,21 gigawatt

A fejlesztés során kiadott videókból hamar kiderült, hogy a Telltale munkatársai kellő tisztelettel közelítettek a témához, és szerencsére nem a filmek történetét erőltették bele egy játékba, hanem teljesen önálló sztorit írtak hozzá. Ebben segítségükre volt Bob Gale, a filmek forgatókönyvírója, producere is, így biztosak lehetünk benne, hogy a BTTF eseményei nem lógnak ki a Vissza a jövőbe univerzumából. Az első epizód pár hónappal a harmadik film végét követően veszi fel a vonalat. Marty McFly visszatért saját idejébe a vadnyugatról, a DeLorean megsemmisült, Doki pedig családjával és időutazásra képes mozdonyával újabb kalandra indult az időben. Marty ezt követően semmit sem hallott barátjáról, egészen addig amíg egyik nap meg nem jelent a DeLorean, benne a jó öreg Einsteinnel (természetesen a kutyáról van szó). Első dolgunk természetesen annak kiderítése lesz, hogy miként került ide az autó, és hol van Doki. Utunk ezt követően a múltba vezet, ahol ismét meg kell mentenünk barátunk életét, miközben persze újból megbolygatjuk a tér-idő kontinuumot. Az első epizód alapján elmondhatjuk, hogy a sztori egyelőre jónak tűnik, kicsit olyan érzése van az embernek, mintha a negyedik film eseményeit játszaná végig.

Hova is utazzunk? Illetve melyik időbe utazzunk?
 

Köszönhető ez az ízig-vérig eltalált Vissza a jövőbe hangulatnak, ami csak úgy árad a játékból. A két főszereplő, Marty és Doki természetesen adott, de emellett más, ismerős karakterekkel is össze fogunk futni, gondolunk itt George McFly-ra és Biffre, akik az epizód elején tűnnek fel. A helyszínek között is vannak olyanok, amiket egy az egyben a filmből vettek át, ilyen például az első film elején látott bevásárlóközpont parkolója, Doki háza, illetve Hill Valley központja (bár utóbbit kicsit átalakították, hiszen 1931-ben látogatunk el oda). Ám mindez mit sem érne, ha a zenék és a szinkron nem lennének a helyükön, de elmondhatjuk, hogy e téren első osztályú munkát végeztek a fejlesztők. Christopher Lloyd a filmeket követően a videójátékban is eljátsza Emett Brown szerepét, méghozzá igazán jól. Bár az elmúlt 25 év alatt sokat változott a színész hangja, így nem teljesen hasonlít a filmekben hallottakhoz, ennek ellenére jó munkát végzett. A prímet azonban a Marty-t megszólaltató AJ LoCascio viszi, aki kiköpött Michael J. Fox, nem találhattak volna nála alkalmasabb embert a munkára. A többi szinkronszínész nem ennyire kiemelkedő, de ettől függetlenül nem érheti panasz a munkájuket. A zenéket illetően nem lehet hiányérzetünk, hiszen a játékban többnyire a filmekben hallott zseniális számokat használtak fel. Ami a látványvilágot illeti, a program ebből a szempontból a Sam&Max és a Tales of Monkey Island nyomdokain halad, tehát erősen rajzfilmszerű grafikát láthatunk a játékban, kissé elnagyolt karakterekkel. Összességében nem néz ki rosszul a BTTF, de azért örülnénk neki, ha a Telltale összerittyentene már egy új játékmotort, mert ez már bizony kezd veszíteni fényéből.

Doki 17 évesen is zseni volt
88 mérföld/órás sebesség

Aki játszott már Telltale-es kalandjátékkal, annak bizonyára semmilyen meglepetést nem tartogat majd a játékmenet. Végig különféle fejtörők, feladványok állnak a továbbjutásunk útjában, melyeket Marty-val kell megoldanunk. Ehhez néha csak beszélgetnünk kell más szereplőkkel, kiválasztva a megfelelő dialógusokat, máskor pedig a környezetünkben lévő tárgyakat kell megvizsgálnunk, illetve összekombinálnunk egymással. A játékban szereplő feladványok nagyon ötletesek, és szerencsére a megoldásuk minden esetben logikus, az egyetlen hiba amit felróhatunk nekik, hogy nagy kihívást nem igazán jelentenek. Bár ha a Telltale eddigi munkáit nézzük, akkor ez várható is volt, hiszen az epizódikus játékaik első részében általában könnyebb fejtörők szerepelnek, valószínűleg nem szeretnék elijeszteni a potenciális, kalandjátékokban kevésbé járatos vásárlókat. Az eddigi tapasztalatokkal felvértezve reméljük hát, hogy a folytatásokban már egy fokkal összetettebb feladványok lesznek majd, mivel komolyabb kihívás hiányában elég hamar végig lehet rohanni a játékon. Ha minden beszélgetést megnézünk, akkor első alkalommal sem tart három óránál tovább az egész, második alkalommal (amikor már mindenre tudjuk a megoldást) pedig még egy óra sincs a játékidő.

Nehéz ügy...

Kicsit féltettük a Telltale Games-t, hiszen egy ilyen híres filmtrilógiát nem egyszerű átültetni videójáték formába, ráadásul amint az elmúlt években láthattuk, a filmek alapján készült programok az esetek nagy részében szörnyen rosszul sülnek el. A Telltale azonban sikeresen vette az akadályokat, és egy nagyszerű hangulatú játékot készített, és ha a folytatásokban a fejtörőknél kicsit jobban odateszik magukat a fejlesztők, akkor igazi klasszikussá válhat a sorozat. Ráadásul az egész évadért mindössze 25 dollárt kell fizetnünk, ami körülbelül a fele más játékok árának, már csak ezért is megéri egy esélyt adni a programnak.

Platformok: PC, Playstation 3
Tesztelt platform: PC

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. neofery
2011.01.06. 09:15
Hm.Érdekes.Gyermekkorom nagy kedvence.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. funkyman
2011.01.06. 09:25
Ami működött a Sam and Max és Tales of MOnkey Island részekben az most nem. ALig volt valami történés ebben a részben, ráadásul nagyrészt a korábbi filmek remake-e volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. LavX
2011.01.06. 09:30
Nekem tetszett és szívesen játszanék még legalább 10 epizóddal. Külön öröm volt, hogy nem kellett netet kutatnom, ha elakadtam, hanem csak kértem segítséget és néha nem mindig konkrétan, de segített mindig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Tirexi
2011.01.06. 09:41
A film király volt a game egy nagy .zar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zoe01
2011.01.06. 11:34
A filmek hangulatát tökéletesen visszaadta ez az epizód, s csak ez számít, minden más ("gyenge" grafika, animációk, blabla, kit érdekel) csak rizsa...

Várom szeretettel a következőket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dragon83
2011.01.06. 13:01
funkyman, a játékban melyik részekre gondolsz, amikor arról beszélsz, hogy a filmek remake-je volt? Mert szerintem az első három percet leszámítva nincs itt semmilyen remake.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Xeon
2011.01.06. 16:31
hát tudom, hogy rövid volt de h nem lehetett menteni az azért zavart.... de am egész türhető volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dragon83
2011.01.06. 17:03
Xeon, már hogyne lehetett volna menteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. KILLERFox
2011.01.06. 17:26
nem tűnik rossz gamenak
lehet letöltöm(majd valamikor)
de a filmek azok jók voltak
de ha a parodizált rövid részeket látátok akkor ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nightmare1...
2011.01.06. 19:07
Xeon, Xeon... nem letölteni kell a játékot, hanem megvenni és letölteni És akkor nincs gond a mentéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Xeon
2011.01.06. 20:19
ja... majd talán legközelebb @nightmare
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 18TommyBoy
2011.01.07. 13:33
Istenem a szép emlékek... Csak kár hogy ilyen a grafika
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MassKilla
2011.01.09. 04:24
ez a grafika vállalhatatlan 2011-ben én elásnám magam a készítők nevében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Beatmad
2011.01.09. 20:23
Tökéletesen jó ez a rajzfilmes grafika egy kalandjátékhoz, a telltalenek amúgy is ilyen a megjelenítési stílusa. Nem hinném hogy attől jobb lenne a játék ha 6 csillió poligonból állna Marty, és rá lenne digitalizálva Michael J. Fox feje...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rikkel
2011.01.10. 11:25
Az oké, hogy nem egy cod 6 graf van benne, de azért mondjuk, ha már a karakter kocka fejű akkor a környezet és az eszközök -> gondolok itt az autóra (hát elég kocka kerék van ) .

http://www.youtube.com/watch?v=3blzGwd4xLg

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!