iPon Cikkek

Banished - építs, élj túl, gyarapíts!

Dátum | 2014. 03. 04.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Régen járt a kezeink között vérbeli városmenedzselős játék. Ha emlékezetünk nem csal, akkor a lassan egy éve megjelent SimCity volt az utolsó ilyen stílusú alkotás, amit volt „szerencsénk” tesztelni, bár a kezdeti problémák miatt nem sok hajunk maradt, mire végeztünk vele. A rossz emlékek miatt épp itt volt az ideje, hogy feltűnjön a színen egy új „építgetős” játék. Manapság, az indie fejlesztők virágkorában pedig honnan máshonnan is jöhetne egy ilyen alkotás, mint egy függetlentől. A Shining Rock Software indie a javából, hiszen mindössze egyetlen fiatalember alkotja a stúdiót, aki már régóta dolgozott a Banished nevű városépítő játékán. Jómagam már hónapok óta szemmel tartottam a programot, így elsőnek csaptam le rá, amikor lehetőség adódott a tesztelésére.
Téli nyüzsgés
A játék nem tartalmaz semmilyen történetet, mindössze annyit tudunk a háttérsztoriról, hogy adott 4-5 száműzött család, akiknek szinte a semmiből kell új életet kezdeni, és felépíteni egy települést, ami biztosítja az utódok fennmaradását, és azok meggazdagodását. Elég soványka narratíva, de hát egy ilyen stílusú játékban nem is ez a lényeg. Ez a minimalista hozzáállás egyébként az egész Banishedre jellemző, ami már a főmenübe történő belépést követően nyilvánvalóvá válhat mindenki számára. Nagyon egyszerű, mindenfajta csicsás effektet nélkülöző gombokat, egy egyszerű háttérképet és Windows-os egérkurzort fogunk látni, ha elindítjuk a programot. Legnagyobb bánatunkra az is hamar kiderült, hogy játékmódok terén sem szaladt el a ló a fejlesztővel. Nincs olyan hadjárat mód, amiben lenne valamilyen végső cél, de még önálló missziók sem akadnak, ahol különféle feladatokat kellene megoldani. Minden játszmában csak egy cél van, fel kell építeni a semmiből egy települést, melyet aztán minél nagyobbra hizlalhatunk. Vannak persze achievementek, amik tartalmaznak mérföldköveket, de azért az mégsem ugyanaz, mint egy rendes küldetés.
Falucskánk kezd formát ölteni
Ám ha ezen a hiányosságon túl tudjuk tenni magunkat, akkor egy ötletes, és rendkívül átgondolt középkori városszimuláció fogad bennünket. Ne tessék megijedni, a középkori jelzőt nem a játék minőségére értettük, mindössze arra a korszakra, amelyben. Ebből a szempontból sem egy SimCity tehát a fejlesztő alkotása. Ha a „New Game” gombra kattintunk, akkor a felugró menüben be kell állítanunk, hogy milyen paraméterekkel szeretnénk új játékot indítani. Elsőként megadhatjuk településünk nevét, ezt követően pedig generálnunk kell egy térképet. Utóbbi biztosítja, hogy minden egyes játék új helyszínen játszódjon, hiszen véletlengenerált az egész. A dolog negatívuma, hogy mivel elég kevés paramétert lehet beállítani, bizony előfordulhat, hogy egy olyan pályát kapunk, ami szinte játszhatatlan, de legalábbis nagyon nehéz. Ha például a térkép tele van hegyekkel, és alig van rajta zöld terület, akkor bizony nem fogunk virágzó várost építeni. Ilyenkor érdemes inkább újrakezdeni az egészet egy új helyszínen.
No de térjünk vissza az új játék indítására, mert fontos döntések állnak még előttünk. Ki kell választanunk az éghajlatot (enyhe, közepes, zord), a térkép nagyságát, jellegét (hegyes vagy völgyes), illetve a játék nehézségét. Utóbbi azt szabályozza, hogy hány családdal kezdünk, és mennyi a kezdő nyersanyagunk, vetőmagunk. Az éghajlat fontos szerepet tölt be (később még beszélünk róla), miközben a nehézségi szint hosszú távon nem befolyásolja, hogy mekkora kihívást nyújt a Banished, ugyanis ha már ismerjük a játék mechanikáját, akkor nem a vetőmagon fog múlni a siker, hanem azon, hogy a pályákon mennyire tudjuk kihasználni a természeti adottságokat. Ha mindent beállítottunk, rábökhetünk az OK gombra, és végre belevethetjük magunkat városunk (vagyis kezdetben falunk) felépítésbe.
Halászati és kereskedelmi *központunk*
Rögtön látni fogjuk kezdő családjainkat és raktárépületünket, valamint némi fát és követ, amivel máris kezdhetünk valamit. A játék a Settlersek által képviselt sémát követi, tehát fontos a különféle nyersanyagok kitermelése, az élelem biztosítása, illetve ezek felhasználása más termékek gyártásához. A Banished már-már szimuláció-szerű részletességgel kezeli az emberek igényeit, így több dologra is figyelnünk kell, hogy jó életet biztosítsunk számukra. A legfontosabb természetesen az élelmiszer, amelyet halászat, gyűjtögetés, vadászat, vagy mezőgazdaság révén tudunk beszerezni. Ezt követi a fontossági sorrendben a ház az emberek feje felett, és persze az sem árt, ha a téli hidegben nem fagynak meg, így a rönkökbe vágott fából tűzifát kell aprítanunk. Itt van fontos szerepe annak, hogy milyen éghajlatot választunk, mert értelemszerűen egy zordabb vidéken sokkal hidegebb van, mint másokon, és több tüzelő fogy. A játék ugyanis kezeli az évszakokat, és az időjárást, méghozzá nem is akárhogyan.
Szegény embernek nincs jó kedve
Esőzések és havazás során csökken a hőmérséklet, ami főleg ősszel és télen jelent problémát, ha ekkor nincs elég fa, bizony fagyhalál lehet néhány telepesünk sorsa. Az évszakok befolyásolják a mezőgazdaságot is, tehát tavasszal vetnek, ősszel aratnak munkásaink. Nagyon tetszett, hogy az erdőkön is látni, ahogy halad előre az idő. Ősszel megsárgulnak és lehullnak a levelek, télen minden kopár és havas lesz, tavasszal aztán elkezd minden kizöldülni, nyáron pedig már ismét teljes pompájában virít az egész vidék. Minden munkánkat ehhez kell igazítanunk, és ha valamit nagyon elszúrunk, bizony embereink látják kárát. Az ő életükkel pedig nem érdemes játszani, ugyanis nincs belőlük több ezer, kezdetben alig egy tucatnyian vannak, és több játékbeli évnek kell eltelnie, hogy sokasodjanak.
Isten háza nemsokára fogadja a híveket
A népesség növekedésénél szem előtt kell tartani, hogy a Banished külön kezeli a felnőtteket (akik már munkaképesek) és a gyerekeket. Ha nem figyelünk oda, és túl kevés az ifjonc, akkor gondban leszünk, amikor elkezdenek meghalni az idősek és nincs megfelelő utánpótlás. De az sem jó, ha nyúl módjára szaporodik a népesség, mert a gyerekek nagyon sokat esznek, ami gondot jelenthet, ha nincs elég felnőtt az étel megtermeléséhez. Számos dologra oda kell tehát figyelni, és az eddig elmondottak csak a jéghegy csúcsát jelentik. Kénytelenek vagyunk olyanról is dönteni, hogy beiskolázzuk-e az ifjoncokat, vagy sem, a gazdaság vezetésénél pedig figyelembe kell vennünk az erdők korát, hiszen az is befolyásolja, hogy mennyi fát, gyógynövényt tudunk kitermelni belőlük. Nem jó ötlet tarvágással legyalulni az összes erdőt, hiszen 4-5 évbe is beletelik, amire erdészünk kis palántáiból érett fa válik.
Amint az eddig leírtakból vélhetően már kiderült, a Banished legnagyobb erénye, hogy rengeteg apróság van, amit szem előtt kell tartani egy sikeres város működtetéséhez. Tény, hogy emiatt kezdetben nem egyszerű sikert elérni benne, jómagamnak is többször újra kellett kezdenem egy-egy játszmát, mert valamit elszúrtam benne, és pillanatok alatt elhalálozott a népesség fele az éhségtől. De amikor már sikerül rájönni az apró trükkökre, illetve az egyes épületek működésére, akkor lassan el lehet kezdeni sikereket elérni. A hangsúly a lassún van, mert ez az alkotás nem egy olyan játék, amivel 1-2 óra alatt le lehet zavarni egy menetet. Néhányaknak talán kicsit vontatottnak is tűnhet, pedig mindössze arról van szó, hogy ez egy afféle „nyugis” játék, amiben nem a hirtelen adrenalinfröccs a lényeg, hanem a megfontolt városmenedzselés. Nincs háború sem a játékban, nem lehet katonákat képezni és más városokkal csatázni. A legnagyobb ellenségünk az időnként lecsapó tornádó és tűzvész lesz, melyek viszont alaposan meg tudják keseríteni a dolgunkat. Ezek nagyon ritkán ütik fel fejüket (mi az első 12 óra játék alatt egy forgószelet láttunk), jó lenne kicsit gyakoribbá tenni a katasztrófákat, hogy nőjön a kihívás.
Mit is vegyünk, mit is vegyünk?
Grafikailag és a zene esetében is a minimalista stílust képviseli a Banished, de egyik sem esik az alá a szint alá, amit egy indie alkotástól elvárhatnánk. A látvány letisztult, nincsenek különféle effektek, az emberek kicsi modelljei sem túl részletesek. Az építmények viszont elég szépen festenek, ráadásul rengeteg különféle típus van belőlük. Az évszakokhoz igazodó táj, és a lassan hömpölygő folyók pedig kifejezetten jól néznek ki. A hangzás terén csak a szép háttérzenét érdemes kiemelni, ami relaxációs muzsikának is elmenne, nekünk nagyon tetszett. Az emberek sajnos nem beszélgetnek, mindössze a favágók és a kovácsműhely zaja csaphatja meg a fülünket játék közben, ezen talán lehetne még javítani pár hangeffekt hozzáadásával.
Néhány termelőnél akadt egy kis probléma
Bár nem adtunk rá kimondottan magas pontszámot, fenntartás nélkül mondhatjuk, hogy a Banished egy egészen jó játék lett, ami az elmúlt évtized városmenedzselős felhozatalának egyik legjobbja (nem mintha olyan sok lenne belőlük). Pár nap alatt nagyjából 20 órát fektettünk bele, köszönhetően addiktív mivoltának. Van valami lebilincselő abban, ahogy kis falunk szép lassan növekedik, újabb és újabb építmények felhúzására adva lehetőséget. Nagyon szépen kidolgozta a fejlesztő a szimulációt, és számos jó ötletet sikerült beleszőnie a játékmenetbe, ám ahhoz, hogy igazi klasszikussá váljon a Banished, bővíteni kellene a játék nyújtotta lehetőségeket. Érdemes lenne különféle célokat, feladatokat kitűzni a játékos elé, illetve speciális eseményekkel fel lehetne dobni a városépítést, mert ezek nélkül a legtöbb játszma nagyon egyforma lesz. Bizakodásra adhat okot, hogy a közeljövőben meg fog jelenni egy szerkesztőcsomag a programhoz, ami új élettel töltheti meg a Shining Rock Software alkotását. Mi már alig várjuk. Értékelés: 7/10
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. gezu1025
2014.03.04. 08:04
"Érdemes lenne különféle célokat, feladatokat kitűzni a játékos elé, illetve speciális eseményekkel fel lehetne dobni a városépítést, mert ezek nélkül a legtöbb játszma nagyon egyforma lesz. "


Van egy rakat öcsívment, aminek a 70%-a nagyon nagyon keményen megdolgoztat.
Véletlen eseményekből sincs hiány: tornádó, tűz, betegség, állat és növényeket támadó fertőzés. Külön hangulatos visszaépíteni egy 300 fős várost, egy hatalmas tűz után amiben leégett a házak 85%-a és meghalt 270 lakó. Idegesítő, de fura, mert nagyon nagyon hangulatos.

Ami szerintem kéne még a játékba az jópár termelési lánc. pl. búza-->malom-->pék

"mi az első 12 óra játék alatt egy forgószelet láttunk"
Hát szerencsétek volt. Nagyon random a dolog, van, hogy óránként kapok 3-at. A tűz még ritkább, de megtörtént, hogy leégett a városom egy kisebb része, amíg azt építettem vissza gyulladt egy másik tűz és leégett a maradék. (a raktárban lévő öszes kajával együtt, meghaltak vagy 50-en, egy 70fős városban )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. benczeb90
2014.03.04. 08:09
Nekem is nagyon tetszett. Nem írtál a kereskedőkről. Ha valamidből feleslegesen sok keletkezik, pl gyapjúból, sütőtökből, szarvashúsból, vagy kabátokból, ... beüzemelsz pár trader-t, hogy a raktárokból elszállítsák egy folyóparti épületbe, ami cserekeredkedelemre ad lehetőséget, ha kereskedő érkezik. Több is érkezik, eltérő lehetőségekkel. Meg lehet nekik mondani, hogy legközelebb, vagy akár minden egyes alkalommal mit hozzanak nekünk. Én pl különféle állatokat pl 4 marhát, csirkéket veszek, ha juhaim vannak, és persze búza, burgonya stb vetőmagokat. Ha nagyon hiány van valamiből, akkor azt, természetesen, már ha hozott az adott kereskedő. Érdemes minden cuccot ami fölösleges és nem várható a felhasználása egy évszakban sem, elraktározni ebben az épületben, mert a kereskedők nem várnak rád túl sokáig. A felhalmozott dolgokhoz pedig érdemes market-et építeni, hogy ne tároló épületekből kelljen az embereknek innen-onnan összeszedniük ami kell nekik, így az egyes házak az inventory-jukat hamarább feltölthetik és az emberek több időt tölthetnek munkával.

Ha lesznek DLC-k, tuti lesz benne méhész, borász, serfőző, folyóbefagyás, a halász lékel, vízi- és szélmalmok, stb Rengeteg minden van a játékban, de azért nincs benne minden egyelőre. Van egy reddit oldal, ahol ezeket az igényeket, elvárásokat gyűjtik össze a lelkes játékosok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. dragon83 gezu1...
2014.03.04. 08:09
Az achievementeket írtam, hogy vannak, de én a normális küldetéseket hiányoltam, mert azért az nem ugyanaz, mint egy achievement.

Ami a forgószeles szerencsénket illeti. Hát nem csak az első 12 óra, de utána további 8 óra alatt is csak 1 forgószél volt összesen, illetve egy olyan gyenge járvány, ami 3 embert fertőzött meg, és magától elmúlt, még kórház sem kellett. És nem halt meg senki.

Ezt még fel lehetne pörgetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. dragon83 bencz...
2014.03.04. 08:11
Ja igen, a kereskedés is fontos. Én főleg vetőmagot és állatokat szoktam venni, mondjuk elég borsos az áruk. De szerencsére növényekből (kajából) és fából sok szokott lenni, úgyhogy arra el tudtam cserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. benczeb90
2014.03.04. 08:14
Ja én is először vagy 5-6x újrakezdtem az egészet, mert pl elfagyott az összes ember nullára, vagy épp mindenki éhenhalt. Jelenleg én kikapcsolva tartom a katasztrófákat, és az éghajlat enyhe, a pálya a lehető legnagyobb. 3 napnyi 1-3 óra játék után 60an vagyunk, kb 30 után kezdhettem kicsit lenyugodni és beállni a rush-ról a 'mindent szép sorjában' hozzáállásra. Mostanra már ráérzek azt hiszem és ha újat kezdenék, már lehetne emelni a nehézségen.

Szerk.: Azt a kereskedős kommentemet pedig természetesen utólag inkább kiegészítésként szánnám dragon83, mintsem kioktatásként, hogy nem került bele a cikkbe. Természetesen biztosra veszem, hogy tudtad ezeket. Csak elragadott a 'toll'.

Szerk.: A növekedés pedig rengeteget függ az úgynevezett "kedv"-től, meg persze az egészségtől is. Nem bírt növekedni a népességem, amíg rá nem jöttem, hogy Temetőt kell építenem. Nem hittem el, de tényleg kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim
2014.03.04. 08:37
Nem szoktam játékcikket kritizálni, de ez eléggé össze lett csapva.

Először azt mondod hogy a nehézségi szint hosszabb távon nem befolyásolja a játék kihívás faktorát, de az időjárás annál inkább, de az időjárásról aztán csak általánosságban beszélsz, arról meg egy szót sem, hogy a 3 időjárás beállítás mennyire befolyásolja a játékot.

Arról egy betűt nem látni, hogy a GUI nem csak teljesen letisztult, hanem amellett hogy skálázható, panelekre van bontva amiket mindenki szabadon rakosgathat ahova csak akar.

Az meg hogy a játék két legfontosabb aspektusáról, ami a szükségletek megteremtése után a két egyedüli dolog ami fókuszban marad (egészség/kedv) szintén nem olvasni semmit ... hát ...

Szerintem egyáltalán nem érezted át a játék lényegét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. dragon83 Asagr...
2014.03.04. 09:42
Nem értem a problémát. Nem írtam fél oldalt az időjárásról, de leírtam, hogy az esőzés és a havazás befolyásolja a hőmérsékletet, ami kapcsolatban van azzal, hogy fáznak az emberek.

A 3 időjárás típust megemlítettem, feltételezem, hogy evidens, hogy mit jelentenek. Enyhe=enyhe az idő. Zord=hidegebb idő. Közepes=Közepes. Nem hinném, hogy ezt nagyon magyarázni kel.

"Az meg hogy a játék két legfontosabb aspektusáról, ami a szükségletek megteremtése után a két egyedüli dolog ami fókuszban marad (egészség/kedv) szintén nem olvasni semmit ... hát ..."
Igaz. De én személy szerint sosem kézikönyvet írok a játékokról, nem sorolom fel minden elemét, mert nem az a célja a tesztnek.

Az meg, hogy nem éreztem át a lényegét... Azt hiszem a tény, hogy pár nap alatt 20 órát fektettem bele, és minden nap éjfélkor úgy kellett kényszerítenem magam, hogy abbahagyjam, jelzi, hogy eléggé átéreztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. wishformor...
2014.03.04. 10:00
@Asagrim
En ezek mellett meg azt sem ertem hogyha meg is van mondva, hogy
"Bár nem adtunk rá kimondottan magas pontszámot, fenntartás nélkül mondhatjuk, hogy a Banished egy egészen jó játék lett, ami az elmúlt évtized városmenedzselős felhozatalának egyik legjobbja"
akkor miert nem lehet neki magasabb pontszamot adni???

Nalam kerdes nelkul 10/10, nagyon kellemes csalodas volt ez a jatek. Eppen ideje volt egy ilyennek a ami jatekfelhozatal dzsungelben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dragon83
2014.03.04. 10:13
Na azért azzal a 10/10-zel vitába tudnék szállni. A 7/10 a jó játék kategória, aminek van még néhány komolyabb hiányossága. Használjuk ki a teljes értékelési skálát. A 7/10 nem közepes játékot jelöl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. partxxx
2014.03.04. 10:40
7/10 szerintem teljesen jó, sajnos még nem volt időm 3 órát sem játszani vele, vártam már egy ideje, és ez a kevéske idő is pozitív csalódást okozott

küldetés? minek? SimCity 4ben sem csináltam küldetéseket és ott sincs szomszédos város megtámadása mégis a legjobb a kategóriájában

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. djgeg
2014.03.04. 12:55
Azért mindezek mellet... Azt kiemelném és 8/10 et adnék érte, hogy ezt a játékot EGY darab azaz 1 ember csinálta. (csak a végén a marketingre meg szervezésre vett fel embert) [ha a többi hír oldal nem informált félre ]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. YellowFlas...
2014.03.04. 14:06
Egy szolid 8/10 részemről. Pozitív csalódás a játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. wishformor...
2014.03.04. 14:09
@dragon83
amit te hianyossagnak konyvelsz el, arra vaszleg nekem nincs igenyem, ezert nekem nem hianyzik. Ez a jatek nem akar tobb lenni mint ami, azt adja amit iger,es azt 100%osan. Az en igenyeimet 100%-ban kielegiti, ebben a kategoriaban, ilyen megvalositasban. Mint irtam szerintem, 10/10, en velemenyem, a tied pedig ott van fenn, nincs mirol vitaba szallni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim drago...
2014.03.04. 14:42
Ezek még bőven olyan információk lettek volna, amik mind beleférnek egy cikkbe, és közel sem user manual kategória. Azt például én sem várom el, hogy körmondatokban írj az állattartásról, a gyümölcstermesztésről és a mezőgazdaságról, felsorolva mindent amit termeszteni vagy tenyészteni lehet, de amiket említettem azokat illett volna. Időjáráshoz még oda is írtad hogy erre később kitérsz, hát ez nem történt meg. Az sem telik semmibe hogy megemlítsd pl. hogy "lehet városközpontot is építeni, ami nagyon hasznos statisztikákat jelenít meg, és arra is lehetőséget ad, hogy nomádokat fogadjunk be a városunkba". Szerintem egy szimulátor játéktesztnek illendő kitérnie a hasznosabb játéklehetőségekre, hogy aki nem játszott vele, a hatására céltudatosabban tudjon nekiállni a játéknak.

Persze erre meg mondhatnád hogy nem quick start guide ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gyurry
2014.03.04. 22:38
Én is rögtön függő lettem. Szerintem 2014-ben nagyon nagy dícséret jár egy fejlesztőnek azért, hogy egy ilyen játékot 240 MB-ból ki tudja hozni. És, hogy ezt egyedül teszi, az nem semmi, Én eljutottam 4-500 fős településig, mindenből termeltem, ezért a kereskedőt le is állítottam, mert nem volt szükségem semmire. Azonban, amikor a 3. helyszínen megépítettem a marketemet és a házakat, hozzá tartozó farmokat stb, teljesen meghülyült a játék. Azok a farmok is, amik előtte 1500-at termeltek, elkezdtek 300-at termelni, ugyanígy a tűzifa is elfogyott.
A vicc az, hogy 45000-et termeltem, 30000-et használtam kajából, mégis a150000-es kaja készletem 10 p alatt elfogyott és a lakosok 3/4 meghalt (még jó hogy volt mentés). Én azt hiányolom a játékból, hogy kevés az indikátor. Pl, a való életben csak elmegyek 10 km-el arrébb aratni, ha az éhhalál a tét, ha már nem költöztem a "munkahelyhez" közel. Kellene, hogy jelezze valami, hogy hello ez a farm csak 20 %-on termel, Vagy hello, az ember nem ért oda szüretre. Ezek orvosolható problémák, de nagyon hangulatos játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. benczeb90
2014.03.05. 08:09
A való életben tudják az emberek, hogy adott földdarabokat csak néhány évig érdemes művelni, majd parlagon kell hagyni pár évig. Minden egyes élelmiszert termelő farmból kettőt érdemes csinálni és az egyiket mindig használaton kívül hagyni. A késő őszi betakarítás után aztán lehet váltani. Viszont jó lenne tényleg, ha lenne vmi indikátor erre. Mondjuk mindig megnézheted, hogy az adott farm mennyit hozott a múlt évben. A farm ablakának tetején van egy kis gomb, az X-től balra. Benne volt a tutorialban. ( Amit én vagy 3x néztem végig a sok korai próbálkozás között vmi mindig elkerülte a figyelmemet. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dragon83
2014.03.05. 08:24
Nagyon örülök egyébként, hogy ilyen sokaknak van pozitív véleménye a játékról, ez is mutatja, hogy sokan játsszák. Meg is érdemli a játék.

Nem tudom mennyire figyeltétek, de kb 1-2. hétig az első helyen volt a játék a Steam és a GOG Top Seller listáján. Hihetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Amenophis
2014.03.05. 09:51
Sziasztok! Én is elkezdtem a játékot, és elég fura. Elsőre nagyon bonyolult, aztán utána elcsodálkoztam, hogy csak ennyi? Aztán utána, megismerve mindent derül ki, hogy mégis bonyolult. Ugyanis valóban mindenre oda kell figyelni.
Az én városomban az első tragédia az volt, hogy messze voltak a kövek / vasak. Azt tudni kell, hogy a farmokon dolgozók télen, amikor nincs mezei munka, sima munkásként segítenek, ezért ilyenkorra időzítettem mindig a begyűjtéseket. De mivel messze volt, és nem volt meleg ruha, szétfagytak. A morál leesett, mert nem volt temető. Kilábaltam belőle, és szépen elkezdett gyarapodni a falu. Már volt 70 felnőtt, és vagy 10-12 fiatal. A nagy kihalás következett ezután, mert nem volt elég ház. Akik fiatalabbak voltak, egyszerűen elmentek, mert nem volt hova beköltözniük, az idősek pedig szépen kihaltak. És egészen elfogyott a nép, maradt 13 felnőtt. Aztán szépen lassan 20 év alatt elkezdtek szaporodni, mára eljutottam egy 120 fős kolóniáig.
Egészen hihetetlenül szórakoztató a játék. A 10/10 sok lenne érte, ahhoz kellene még sok városi funkció, vagy küldetések. De a 9 pontot simán hozza, és remekül szórakoztat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dzsuz87
2014.03.05. 13:30
Pont tegnapelőtt olvastam vissza a bejelentéses híreteket (2013.04.28-ai), és láttam is, hogy meg is jelent a játék időközben.
A gépigényről mit tudtok mondani? Egy gyengébb kétmagos gépen még elfut? (Intel SU9400, 2x1.4 GHz, 2008-as, a memória stb. biztos elég)

Régebben a Caesar 3, Pharaoh és Zeus nagy kedvenceim voltak, sajnos a Simsity és a Civilisation családot nem próbáltam még ki. Engem igen kíváncsivá tett a cikk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Amenophis
2014.03.05. 14:54
Simán elég. Az asszony mellettem egy Core2Duo E8400 procival, 4 GB Rammal, és egy Radeon HD4850-essel vígan elvan vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. partxxx
2014.03.05. 15:11
nos, az első huzamosabb játék is megvolt
majdnem beszoptam nem építettem elég házat és kiöregedett a népesség, szerencsére időben kapcsoltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim partx...
2014.03.05. 15:27
A városközpontban van népesség grafikon, amivel megelőzheted az ilyesmit. A játék úgy működik, hogy amíg van a házban lakhely, addig egy család több generációja is ugyanott lakik, de addig nem alapít saját családot az újabb generáció, míg nincs szabad ház, amibe át tudnak költözni.
__________

Neten találtam egy nagyon jó small map seed-et: 198 511 050
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzsuz87
2014.03.05. 17:44
Köszi Amenophis, akkor este meg is nézem, mennyibe fáj a játék!

(Ha egyedül csinálta a srác, akkor abszolút megérdemli, ezen gondolkodjanak el a letöltők is most az egyszer...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Stormrage
2014.03.09. 19:17
sajnos 2 nap alatt megunhato, pedig nagyon nagy hiany van ezen a szegmensen.

elso 2oraban kb 20percenkent kezdtem uj jatekot, mert kihalt a falu, aztan megtalaltam az egesz gyengejet, mostmeg mar megallithatatlan vagyok es nincs kihivas, az epulettipus is nagyon keves, stb.... jopofa, egy emberes fejlesztestol nagyon szep teljesitmeny, de szerintem hamar megunhato.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lordkex Storm...
2014.03.09. 19:55
Egyetértek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bognar Storm...
2014.03.10. 10:58
Hát, lehet hogy megunható mahar, én mondjuk előbb felhúzom magam, de most sikerült találni pár apróságot, amivel kicsit kivédhetőek az idegesítő bugok, és talán most elkaptam a fonalat. Hard-on kicsit nehéz elindulni, de ha már megvan, hogy mit érdemes, akkor talán már megy. Én egyelőre nem untam meg, bár még nincs 15 órám se a játékba. Amúgy időt sose pörgetek, élvezem a játékot normál tempóban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dzsuz87
2014.03.11. 12:01
Nekem csak az első nekifutás lett kudarc, a második város még mindig tart.
Igaz, a lehető legkönnyebbre vettem, kicsi pálya, enyhe tél, nagy kezdeti népesség, völgyes részen. És 20 évnél éppen hogy maradtak páran, 6 felnőtt és pár gyerek. De már stabilizálódott, úgyhogy jöhet egy nehezebb pálya!

Viszont minden grafikai beállítást minimumra tettem, mert sokszor belassult a játék. Mondjuk még így se csúnya a 190 MB-hoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!