iPon Cikkek

Batman: Arkham City - Őrült város

Dátum | 2011. 11. 05.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Gotham óvárosát hírhedt gonosztevők és kegyetlen bűnbandák uralják, az Elmegyógyintézet és a Büntetés-végrehajtó Központ bezárása után a rabokat a hatalmas, szabadtéri börtönvárossá alakított Arkham City kapui mögé telepítették. A polgármester terve azonban megbukott, a hely ellenőrzése lehetetlenné vált, az utcákon portyázó rabok valóságos hajtóvadászatot indítottak őreik ellen, a bűnszervezetek élére pedig olyan elmék emelkedtek, mint Joker, Pingvin, Jégcsap, Kétarc, Méregcsók, Rébusz, Viktor Zsasz vagy Bane. A helyzet pedig egyre rosszabb lesz, a romlott városban minden korábbinál kegyetlenebb tervek vannak megszületőben, a bűnvezéreket egyesítve Hugo Strange kész átvenni a hatalmat Gotham felett, ha nem sikerül gyorsan lépnünk, otthonunk végleg elsüllyed a fertőben. Az őrült professzort megtalálni viszont nem könnyű, öntelt mosollyal az arcán biztonságos távolból szemléli az eseményeket, a Protocol 10 hadművelet kezdetét vette.


A zárt kapuk mögött működő  intézmény helyett immáron egy ötször nagyobb, szabadon bejárható város szolgál kalandjaink helyszínéül, a bűn fojtó mocska elleni harcban elmerülve bejárjuk a kerület minden fontos pontját, térképünk és méterszámlálónk jelzi, hogy hol akad éppen tennivalónk. Átkutathatjuk az épületeket, és lemerészkedhetünk a sikárotokba is, maga a játékmenet pedig mit sem változott az előző rész óta, Batmant külső nézetből irányítva harcolhatunk szemtől-szemben, de lopakodhatunk is, megbújva a sötétben, lesből csapva le áldozatunkra. A holdfény sejtelmes árnyai megcsillannak a Bőregér fekete köpenyén, feltekint, s ott az egész város, mikor először kitárul előttünk Arkham City panorámája, percekig csak nézzük azt, s nem mozdulunk. A romlottság szaga már messziről bűzlik, az ablakok bedeszkázva, az utcákat viselt külsejű bűnözők járják, néhány rendőr elszakadt a csapatától, itt bujkálhatnak. Leereszkedve pedig a látvány még szívbe markolóbb, a járda szemetes, a színház, a katedrális, a múzeum és a vidámpark, mely valaha a kerület presztízsét adta, most romlottságban fürdik, egyes épületek teljesen megsemmisültek, míg másokat igazi erődítménnyé alakítottak a benne megbúvók, Batman régi hívóreflektora is elhagyatottan áll.


Az akciójelenetek ezúttal is rendkívül izgalmasak lettek, a Denevérember látványos összecsapásokban teszi el láb alól ellenségeit, ököllel, könyökkel üti őket, dobál és rúg, nem látunk két ugyanolyan mozdulatot egymás után, vannak ellencsapások és védekezések, nekünk egy-két gombnál többet nem is kell nyomni. Aki viszont játszott az előző résszel az tudja, hogy ettől nem válik bugyutává vagy egysíkúvá a játék, nagyon jó kombókat lehet összehozni. A rabok között pedig időről-időre feltűnnek nagyobb főellenségek, az ilyen vérszomjas hústornyokat csak hosszabb csaták árán tudjuk legyőzni, s természetesen a régi, jól ismert bűnvezérek sem adják könnyen magukat, Pingvin hatalmas sereggel veszi körbe főhadiszállását, Joker pedig többször is meglóg markunkból. Fejleszthető képességeink és cuccaink azonban segítenek felvenni a harcot velük, a harcok során szerzett upgrade pontjainkat a Waynetech menüben hasznos újdonságokra válthatjuk be, hősünk növelni tudja ruhája ellenállását, képes új harci mozdulatokat tanulni, s elsajátíthat különleges, egyetlen mozdulatból álló kivégzéseket is.

Méregdrága kütyüit a Batman ezúttal se hagyta otthon, a játék kezdetén az összes kiegészítő, mely az Arkham Asylumban volt, azonnal elérhető. A csáklya, a robbanótöltet, a hagyományos, a távirányítású és a gyorstüzelésű bumeráng mind rendkívül hasznos lesz a harcok során, némelyiküket csak továbbfejlesztették, de vannak új darabok is. A füstgránát összezavarja, a jéggránát ledermeszti ellenségeinket, a Remote Electronical Charge egy erős energiatöltettel sokkolja őket, illetve segítségével újra életre tudjuk kelteni az üzemen kívüli elektromos eszközöket, de kedvenc kémeszközünk, a Cryptographic Sequencer is kapott újdonságokat. A kódfeltörésekre és zárt ajtók kinyitására használt kütyü immáron képes rádiójeleket is fogni, segítségével különböző, mellékküldetéseket megnyitó segélyhívásokat tudunk lokalizálni, illetve alkalmanként lehallgathatjuk a bűnözőket is. A repertoár pedig a Detective Vision nélkül nem is lenne teljes, hősünk különleges szemüvege fényt varázsol az éjszakába, a készülék élénk kék színnel kiemeli a körülöttünk lévő embereket, sárgával pedig megmutatja, mire érdemes odafigyelnünk: ajtók, kapcsolók, rejtekhelyek, nem maradhatnak titokban.


A kampány mellett számtalan, szabadon elvállalható mellékküldetés gondoskodik róla, hogy Arkham City egy darabig ne eresszen minket, s visszatértek Rébusz kihívásai is. A város tele van elrejtett kis trófeákkal, mindet zárt ajtók mögött, vagy csapdákkal körülvéve találjuk meg, a menüből pedig elérhető az ehhez kapcsolódó Riddler’s Revenge játékmód is, mely nem kevesebb, mint 180 új küldetést nyit meg előttünk. Végezzünk megadott időn belül ellenségeinkkel, lebukás nélkül kapjunk el mindenkit, vagy egyáltalán ne használjuk a Batman kütyüket, a szabályok végtelenek, a rejtvények mögé burkolózó Edward Nigma mindig kitalál nekünk valamit, a menüben szétnézve pedig vár még ránk néhány dolog. A Story Synopsis alatt a játék története kerekedik ki, fotók és néhány soros leírások segítségével összeáll előttünk a kép, a sorozat a végigjátszás során pedig folyamatosan csak bővül. Izgalmas a többi lehetőség is, a Concept Art alatt azt találjuk amit a neve is sugall, a Statistics alatt pontos statisztikákat és adatokat, a Character Trophies alatt pedig 3D-s, forgatható modelleket találunk.


Mind technikailag, mind design tekintetében a Batman: Arkham City látványa lenyűgözőre sikerült. A város teljes egészét sötétség uralja, közvilágítás híján elszórt fények pislákolnak csak, sejtelmes árnyaik még félelmetesebbé teszi a kalandokat, bármely sarkon utolérhet minket a végzet, a kidolgozás pedig hibátlan, a Rocksteady-nél mesterien kezelik az Unreal Engine 3-at. Az utolsó részletekig minden tökéletes, a városkép gyönyörű, a textúrák élesek, a speciális effektek szépek, a karakterek pedig élethűek, a tekintetekben igazi emberi érzelmek és indulatok tükröződnek, ennél többet grafika terén nem is kívánhatunk a jelen generációnál (főleg multiplatform cím esetében). S aki mindezt térhatással kívánja átélni, az sem fog csalódni, a játék többféle 3D módot is támogat.

A szereplőket olyan sztárok szólaltatják meg, mint Kevin Conroy, Mark Hamill, Grey DeLisle, Crispin Freeman, Nolan North, Tom Kane, vagy James Horan, munkájuk félelmetesen élethű, őrült bűnözők és komor törvényszolgák esnek egymásnak, a feszültség a hangszórókból szinte az arcunkba robban. De az effektek is nagyon jól sikerültek, minden hirtelen zajtól az embert a hideg rázza ki, maga a zene pedig döbbenetes, Nick Arundel és Ron Fish dallamai tökéletesen illeszkednek Gotham City sötét világához, az ilyen gyönyörű dalokat CD-n is érdemes magunkénak tudni. Ki a Collector’s Edition vásárlása mellett dönt, az egy 12 számból álló hanglemezt fog találni a csomagban, melynek minden másodpercét a játékhoz készítették, de 6 bónusz szám társaságában ugyanez az iTunes-ról is letölthető.


Paul Dini ötszörös Emmy-díj nyertes amerikai író izgalommal és feszültséggel teli világot alkotott az új Batmanhez, a játékélmény magával ragadó, szembe kell néznünk ellenségeinkkel, mialatt saját démonaink belülről emésztenek fel. S míg Hugo Strange lassan testet öltő terve egyre közelebb taszítja Gothamet a végső megsemmisülés felé, a börtönváros sötét és romlott atmoszférája legnagyobb ellenségünket, Jokert is megihleti. A kiszámíthatatlan vigyori pszichopata a romlottság mocsarában dagonyázva minden korábbinál kegyetlenebb eszközökhöz nyúl, miért vagy ilyen komoly, teszi fel a kérdést, gyanútlanul sétálunk bele a csapdájába, örökre megpecsételve ezzel sorsunkat. Cselekményes és magával ragadó kalandok várnak ránk Arkham City utcáit járva, s szavatosság tekintetében sincs panaszra okunk, a kampány végigjátszása nagyjából 20-25 órát vesz igénybe, melyhez kényelmes tempó mellett még hozzá jön egy 15 órás kiegészítés, a mellékküldetéseknek köszönhetően. Nem egy összecsapott, fél nap alatt kitolható valamivel van tehát dolgunk, az új Batman játék egy életre szóló élményt nyújt, a Christopher Nolan filmekkel közösen méltán pályázhat a valaha volt legjobb képregény-adaptációja címre.


A játék mellé jár egy Catwoman DLC kód is, melyet a használt példánnyal rendelkezők 800 pontért tudnak megvenni a LIVE-ról, vagy 10 dolcsiért/8 fontért a PSN Store-ból. Beruházni pedig érdemes, a Macskanő ugyanis nem csak, hogy négy teljesen egyéni küldetéssel, és egy alternatív befejezéssel bővíti a játékot, de még stílusban is eltér attól, amit Batman képvisel. A gumiruhás hölgy fürge és mozgékony, hatalmasat képes ugrani, bizonyos felületeken pók módjára közlekedik, akár fejjel lefelé is, Detective Vision helyett pedig a Thief Mode névre keresztelt látást használja, mely a különböző, ellopható, vagy hasznos tárgyak helyét fedi fel. Küldetései szerves részét képezik a kampánynak, a történet csak vele együtt teljes, így érdemes felhasználni, vagy megvenni a kódot, hamarosan pedig tovább bővül a játék, újabb letölthető tartalmak személyében Éjszárny és Robin lép színre, előbbi november 1-jén (ma), utóbbi 22-én érkezik.

A Batman: Arkham City lehengerlő játék lett. A hatalmas börtönváros nyomasztóan valóságos sötétje magába rántja a játékost, kegyetlen és véres összecsapások várnak ránk, melyek elől megfutamodni nem lehet. A történet fantasztikus, a játékélmény magával ragadó, a kidolgozás közel hibátlan, az irányítás és a harcrendszer pedig tökéletes, a Sötét Lovag legújabb visszatérése az év eddigi legjobb akcióélményét hozta el.


Platformok:
Playstation 3, Xbox 360, novemberben PC és jövőre Wii U
Tesztelt platform: Xbox 360


 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

26. Blade0012
2011.11.05. 10:12
Minden tízes, nincs hibája és csak 96%? Az iponos mérce minden pénzt megér...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. dragon83
2011.11.05. 10:15
Nem mondtuk még elégszer, hogy a végső értékelés nem matematikai átlag? +/- 5 % eltérés szokott lenni maximum (tisztelet a kivételnek).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. melwilya
2011.11.05. 10:15
Nincs olyan játék ami max pontos lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Blade0012
2011.11.05. 10:24
melwiya: már miért ne lenne?

dragon: perszehogy nem átlag, az értékelődoboz nem fedi le egy játék minden részét. Arra a van a pro/contra, de könyörgöm, ha egy játéknál oda van írva, hogy hibátlan miért nem kaphat egy 100-ast? Teljesen hiteltelen az egész - mondjuk az is, hogy az utóbbi két hónapban ez már talán az ötödik játék ami maxot kap a grafikára. Ilyesmire még az ign-nél sem vetemednének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ThePoweR
2011.11.05. 10:27
Blade0012 mondj egyet légyszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Blade0012
2011.11.05. 10:32
Mondok tízet is, de azzal nem biztos, hogy egyet fogsz érteni. A pontozás többnyire szubjektív, viszont az olyan játékok, amikben nincs kivetnivaló és jelentős innovációt hoznak műfajon belül, ami a többiek számára követendő példává válik vagy csak egyszerűen annyira kiemelkedik a felhozatalból, hogy megérdemli.. Ilyen volt régebben GOldenEye, az előző generációban a Resi4, a mostaniban pedig a Halo3 vagy a LittlebigPlanet. Kapásból, persze simán lehetne találni többet. Írás alapján ez is olyan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. paulbig
2011.11.05. 10:41
Nem értem, hogy miért kell egy szubjektív értékeléssel veszekedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gyigyo
2011.11.05. 11:05
Szerintem a BATMANT 1 kicsit túlértékelik az emberek, meg ez ugye személytől függ
a cikk írónak tetszik batman lehet hogy fan, ki tudja...

de én mint nem fan végig vittem de én így értékeltem volna:

Grafika: 8
Hangzás: 7
Játékélmény: 7
Szavatosság 6 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Beatmad
2011.11.05. 11:08
Én most rendeltem elő a PC verziót és nem e tudjátok hogy járni fog e hozzá a macskanős prológushoz való VIP pass, vagy az csak PS3 és Xbox360-hoz van? Azt viszont tudom hogy Robin DLC benne lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Tapir_606
2011.11.05. 11:37
az elmondottak szerint az első részhez képest újítás:
nagyobb terület, néhány upgraded kütyü, új mozdulatok
tényleg 10es szavatosság jár azután, hogy az első rész nem volt valami 100szor végigjátszható darab?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Tapir_606
2011.11.05. 11:38
hozzáteszem, nem akarok itt vitát szítani(fikázni), csak 1 kérdés ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. irdatlanno...
2011.11.05. 12:06
Milyen gép kellhet hozá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. skiryo
2011.11.05. 13:08
@ Tapir_606

Szerintem az első 100szor végigjátszható darab.
Most már, hogy sandbox lett, gondolom megéri azt a 10 pontot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Heroes27
2011.11.05. 14:13
irdatlannoby: Ugyanolyan gép kell hozzá, mint az Asylumhoz kb. Szinte ugyanúgy néz ki az egész, tehát nagy csodát nem kell várni, de ettől még nagyon szép. Én az egyet is vagy 3X 4X kijátszottam, plusz ott volt a challange mode is, azzal is el lehetett szórakozni. Nálam ez a játék biztos 10/9 lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. irdatlanno... Heroe...
2011.11.05. 15:03
Videó alapján szebbre gondoltam grafikára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Heroes27 irdat...
2011.11.05. 15:45
Jó, most lehet változtattak rajta, szebbek az árnyékok, meg azt nézd, ez sokkal nagyobb környezet, mint a gyógyintézet. De egyébként adtak ki hivatalos gépigényt már korábban, de valami nevetségesen alacsony. Egy 4-5 éves konfigon is viccesen elmegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. exec79
2011.11.05. 18:11
"a történet csak vele együtt teljes" hát persze mivel "kivágják" belőle hogy aztán el lehessen adni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. exec79
2011.11.05. 18:12
az elsőben is annyira jó volt a verekedés hogy baromira kevés volt benne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. XtreemX
2011.11.05. 22:17
Érdekes mindenhol hogy pontoznak.. nyomtam Batmen-el is és Uncharted 3-al is,és egyértelműen több élményt és jobb játszhatóságot (és hangulatot) találtam az uncharted-ben,mégis mindenhol Batman kap jobb értékeléseket.. hmm kamu szagot érzek. Mindegy,hype-oljuk csak ez mindig így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zse
2011.11.06. 00:43
ha minden 10 es akkor miért 96? elvégre van olyan is h 9,5 fél csillaggal, elég nyakatekert teszt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dragon83
2011.11.06. 10:19
Zsé, fél csillagokat mi nem osztogatunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zoe01
2011.11.06. 10:59
Felejtsétek el azt a hülye pontozást, olvassátok el a cikket inkább, abban minden benne van...

De most komolyan ez a legnagyobb problémátok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Blade0012
2011.11.06. 11:22
Xtreemx: Én meg idióta szagot érzek. Ha valaki nem a te véleményeden van akkor az már kamu? Egyébként Uncharted kategóriákkal nagyobb hájpot kapott mint a Batman.

exec: ez nem Deus Ex, csak akkor kérnek érte pénzt ha second hand a játékod, ha veszel eredetit ingyé' letöltheted. Egyszerű használtpiac elleni védekezés, hónapok kérdése kb és minden játékban lesz ilyen vagy olyan formában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. akosgy987
2011.11.07. 15:28
Én már nagyon várom, hogy játszhassak vele. Az első része is nagyon bejött. Mivel itthonról nem tudtam beszerezni a collectors editiont kénytelen voltam angliából lerendelni. Remélem hamarosan megjön és bejárhatom majd toronyát boronyát a Batman univerzumban. Ha van időtök like-oljátok az oldalt

http://www.facebook.com/pages/Danbo-Hungary/294672800559205
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. XtreemX
2011.11.07. 17:13
Blade0012
Te xboxos majom vagy,a véleményed nem érdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Blade0012
2011.11.07. 19:20
Xtreem: néha nehezen hiszem el, hogy valaki aki ennyire retardált mint Te képes használni a billentyűzetet. Jelentkezz, talán a cirkuszban fel is léphetsz néhány fiatal emberszabásúval.
Ja egyébként nincs boxom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!