iPon Cikkek

Batman: Arkham Origins – harmadjára is jó!

Dátum | 2013. 11. 16.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Megkockáztatom, hogy a Batman: Arkham Asylum a lehető legjobb dolog volt, ami Batmannel és a DC Comics-szal történt az elmúlt években. A Rocksteady egy elképesztően hangulatos, élvezetes játékmenettel rendelkező darabot rakott le az asztalra, amit én személy szerint sokkal jobban élveztem a filmeknél is. Az Arkham City még erre is rakott egy lapáttal, a lényegen nem változtatott, csak finomított kicsit a bőregér mozgásán, jöttek új kütyük, sztori és még nagyobb játszótér Gotham megmentőjének. Az új játék ezúttal nem előre megy tovább az idővonalon, hanem ugrik egyet vissza és az Arkham Asylumnak ad egy kis elősztorit. Jó hír, hogy most megkapjuk egész Gothamet, ahol üldözhetjük a bűnt és a korrupciót, rossz hír, hogy ez a Gotham nagyon hasonlít Arkham City-re, csak kevesebb NPC-vel, és aki van, az is mind rosszfiú vagy korrupt zsaru (SWAT-os). Újdonság, hogy ezúttal még multi is jár a játékhoz, még ha egy kicsit fapados is, de egészen élvezhető tud lenni egy darabig a Splash Damage munkája (ők csak a multit csinálták). A fő játékrészekért a Rocksteady helyett most a Warner Bros. Montréal felelt. Előre bocsátom, hogy nem kellett csalódnunk bennük, bár az is igaz, hogy nem sokat mertek változtatni. Mentségükre szóljon, hogy olyan jó alapokról indultak, hogy a helyükben valószínűleg bármelyik épeszű csapat arra ment volna rá, hogy megtartsa az előző két rész kiválóságait. Többnyire igyekszem nem lelőni a „történet végét” már a bevezetőben, de itt eléggé bajban voltam, mert két játék után már több mint valószínű, hogy tudjátok, mire számítsatok az új Batmannél.

A történet ezúttal is egyszerűen indít, Blackmask hatalmas vérdíjat tűzött ki a fejünkre karácsony előestéjén, amivel sikerült Gothambe csábítania a világ legveszélyesebb bérgyilkosait. Hamar bemutatkoznak tehát a „főgonoszok” a játékban, legalábbis egy részük. A történetvezetés ebben az epizódban is hibátlan, a fősztoriban való előrehaladás egy pillanatig sem lesz unalmas. Az atmoszféra és a hangulat végig tartja a szintet, az időbeli elhelyezés pedig tökéletes, engem novemberben is karácsonyi hangulatba tudott hozni, már amolyan sötét lovagos karácsonyi hangulatba. A karakterek ábrázolása tökéletes lett, és jó dolog, hogy még a mellékküldetéseket adó rosszfiúknak is megvoltak a saját céljaik, ezúttal Enigma sem csak a bőregér szórakoztatására rejtett el mindenféle cuccokat városszerte. Én egy kicsit soknak találtam a gyűjtögethető dolgok mennyiségét, elhagyhatták volna a kevésbé kreatív módon megszerezhető darabokat. Az Enigmás zsaroló fájlok közül elég sok nagyon ötletesen lett „becsomagolva”, van amelyik viszont csak ott hever valahol, hogy egy gombnyomással begyűjtsük. Én kihagytam volna az ilyen könnyűeket, hisz ezeket összeszedni csak idő, nem élvezet. Enigma jelfogóinak pusztítgatását meg pláne elfelejthették volna ugyanezen az elven. Raktak be random eseményeket is a játékba, de ezek mind utcai rendbontások: ha a közelben vagyunk, jelez a rendőrségi rádió (amit természetesen lehallgatunk), mi pedig odamehetünk és jól helybenhagyhatjuk a bitang gazfickókat… na ezek bosszantottak a leginkább a felesleges időhúzó dolgok közül. Jók voltak viszont a többiek küldijei, Anarky, a Pingvin, az Őrült Kalapos, Shiva és a társaik kellően rövid és szórakoztató feladatokat adtak. A szélsőséges aktivista, Anarky, a maga módján, több millió dolláros kütyük nélkül vette fel a harcot a város mocska és a korrupció ellen, vitába szállva Batmannel, aki egy romlott és fenntarthatatlan rendszert véd. Feldobta a kérdést, hogy mit csinálnak majd az emberek, ha majd Bruce Wayne meghal és nincs, aki reményt gyújtson bennük. Szegények, erőtlenek hozzá, hogy szembeszálljanak a várost uraló korrupt vezetőkkel, akik a nyereség érdekében a legveszélyesebb bűnözőkkel is lepaktálnak, ha kell… Mint mondtam, a történet és az atmoszféra tökéletes a játékban.

Térjünk is rá inkább a játékmenetre. Az első szembetűnő változtatás a menü. Ha valamin sikerült javítaniuk a második részhez képest, akkor talán ez az a pont. Szebb is lett és jobban is rendezték el benne a dolgokat. Batman mozgása körülbelül ugyanolyan, mint a második részben, és a harcrendszertől se várjatok egetverő újdonságokat. A képességfa elég unalmas, mert a kütyük nagy részét már az elején megkapjátok, a többit pedig a sztori során adják oda (pl.: ragasztógránát), vagy kihívásokhoz vannak kötve (pl.: sonic batarang). Igazából ez annyira nem róható fel a játéknak, mert miért kötnének valamit XP-hez, amit a milliárdos Wayne csemete simán megvehet/kifejleszthet magának, ha kedve tartja.

A bajkeverők csépelése továbbra is elég élvezetes a játékban, az adrenalin szintünk fenntartásáról pedig extra cuccokkal (pajzs, páncél, kések, kardok, Bane emberei méreggel pumpálják maguk stb.) felszerelt bűnözők vagy SWAT-osok gondoskodnak. A boss harcok kellően változatosak és megfelelő kihívást nyújtanak (bár a legnehezebb boss az elsők között jött), szóval ez a rész remekül működik a játékban. A nehézségi szinteket is jól eltalálták, könnyebb fokozatokon talán még lehet boldogulni a kütyük aktív, harc közbeni használata nélkül (ütésből és visszatámadásból megélve), de a játék már ekkor is ösztönöz minket a használatukra, kötöttek hozzájuk sok kihívást, csakúgy, mint a csendes vadászathoz. Természetesen most is rendelkezésünkre áll a Denevér szuperszámítógépe és a Detektív mód, melynek azon túl, hogy feltűnteti a használható dolgokat, most is nagy haszna van a nyomozásoknál. A bűnügyek és tetthelyek feltérképezése nem nyújt semmilyen kihívást, de sokat ad a hangulathoz, jópofa dolog lemodellezni a történteket és visszanézni mi és hogyan történt.

Gotham kellően nagy játszóteret biztosít számunkra, hosszú órákig el lehet vacakolni benne, a New Game Plus módban pedig ott folytathatjuk a mellékküldetéseket és a gyűjtögetést, ahol az első végigjátszásban abbahagytuk. Így két részre elosztva pedig talán még pont nem unjuk meg őket. Remek ötlet volt az is, hogy ebben a részben már elérhetővé tették a Batwing-et, mint gyorsutazási eszközt. Jól jön, ha el akarunk jutni a város egyik feléből a másikba. A denevérbarlangban azon túl, hogy cseverészhettek a jó öreg Alfréddal, elérhetitek a kihívásokat is. Ezekből van is jó sok, a kiképző próbákat érdemes minél hamarabb lenyomni, kezdő játékosoknak sokat segítenek, a tapasztaltabbakat meg kicsit formába hozzák. A többi kihívás alapvetően két típusba sorolható: van verekedős és csendes-lopakodós-levadászós (igen, ezt a szóösszetételt most találtam ki). Rengeteg próba van, de a legkevésbé sem mondhatók változatosnak sajnos. A lopakodósok legtöbbször csak arra mennek, hogy minél többféle módon ártalmatlanítsátok az ellenfeleket, minél rövidebb idő alatt, míg a verekedőseknél kombózni kell és törekedni arra, hogy ne szakadjon meg az ütéseitek láncolata. A harc egyébként iskolapéldája a könnyen tanulható, de nehezen mesterszintre vihető játékoknak, így kihívás az kétségtelenül van a „Challenge”-ekben, de ettől függetlenül én azt mondom, hogy néha a kevesebb több. Az irdatlan mennyiség helyett néhány ötletesebb megmérettetést jobban tudtam volna értékelni (jó példa erre a Dishonored: Dunwall City Trials).
Ha valakinek az Arkham Origins lesz az első Batman játék amivel játszik, akkor annak kedvéért ejtsünk pár szót az irányításról is. A Batman játékok harmadik személyes nézetű akciójáték lévén konzolos irányításra lettek megálmodva. A készítők persze igyekeztek a lehető legjobbat kihozni a PC-s gombkiosztásból is, különösebb panaszunk arra sem lehet. A maximális élményt azonban úgy tudjátok kihozni a játékból, ha PC-n játszotok Nvidia videokártyával, ugyanis a Batmanekben kellemes pluszt ad a PhysX támogatás. Nem kell nagy dolgokra gondolni (szebben mozog a köpeny, kapunk némi ködöt, plusz időjárási effekteket, ilyesmik), de azért javítanak az élményen. A játék kinézetére nem lehet panasz konzolokon sem, de egyértelműen PC-n a legszebb magas beállítások mellett. A legjobb élményt tehát PC-n PhysX-szel, de kontrollerrel irányítva kapjátok. Ha van egy a birtokotokban, akkor mindenképpen azzal játsszátok a Batmant.

Grafikailag egyébként nem igazán fejlődött a játék az előző részhez képest, még mindig ugyanaz az Unreal 3 motor fut alatta. Az első játék még kiemelkedett 2009-ben a látvánnyal, amit nyújtott, de ez manapság már csak átlagosnak számít. A dizájn ettől függetlenül még mindig nagyon igényes, bár sok dolgot újrahasznosítottak az Arkham City-ből. Az éjszakai Gotham is lehetett volna egy kicsit élettel telibb (már említettük, hogy kissé hiányoztak a gyalogos átlagpolgár NPC-k). Az animációk továbbra is gyönyörűek, a verekedéseket egyszerűen öröm nézni, olyan szépen kötődnek egymáshoz a mozdulatok, de még az is tud jó néhány kellemes percet okozni, hogy csak siklunk denevérszárnyainkon az épületek felett és között…

A hangokkal nem volt a gond, a zene tökéletes aláfestést adott, az egyetlen dolog, ami miatt aggódtam audio fronton, azok az új szinkron színészek voltak, ugyanis Joker és Batman hangját is lecserélték, noha nem szándékosan. Mark Hamill már az első rész után is mondta, hogy utoljára adott hangot a pszichopata bohócnak, ehhez képest még az Arkham Cityre is maradt, szóval így is örülhettünk, hogy eddig velünk volt. A harmadik részre Troy Baker vette át a helyét. Nos, mindenki fellélegezhet, ugyanis mind az új Batman, mind Joker szinkronhagjai remek alakítást nyújtottak, jobb színészeket nem nagyon tudnék elképzelni, pedig nagyon féltem, hogy Hamill hiánya rányomja majd a bélyegét a játékra.
Amikor először meghallottam, hogy raktak multiplayert a játékba, el nem tudtam képzelni, hogy hogyan lehet olyat összerakni, ami egy kicsit is „Batmanes”, aztán a Splash Damage megmutatta mit talált ki. Először is van két szembenálló banda, Joker és Bane elit katonáival. Három játékos kerül mindkét csapatba, lőfegyverekkel és két extra kütyüvel felszerelve, amik Bane-re vagy Jokerre jellemzőek (Jokernél például robbanó, távirányítható léghajó és ajándékdoboz van, Bane-nél drón és sokkoló dartok). Nekik az a céljuk, hogy eliminálják az ellenséges bandát. A pályákon vannak kontrollpontok, ahol utánpótlást lehet gyűjteni, hogy minél többször támadhassatok fel. Ha kifogytok, akkor vége a játéknak. A meccs felénél be lehet hozni a bandavezéreket is, Jokert vagy Bane-t, aki beengedi a főnököt, az veheti át felette az irányítást a saját karaktere helyett. Természetesen nekik is megvan a maguk kis repertoárja, ám ha ők meghalnak, velük már nem lehet feltámadni. Egyetlen kérdés maradt, méghozzá, hogy hol maradnak a hősök? Batman és Robin célja nagyon jól ki lett találva. Nekik félelmet kell kelteni a bűnözőkben, vagyis ügyesen eltenni az Eliteket láb alól (kijelölt vezérekre bónusz jár), nadrágjuk összecsinálására késztetve a megmaradtakat. Minden öléssel növekszik a számláló, a hősök akkor nyernek, ha azelőtt megfélemlítik és visszavonulásra kényszerítik a bandákat, mielőtt azok elérnék a céljukat. A bűnözőknek tehát oda kell figyelni egymásra és a hősökre is, mert ha hagyják, hogy túl sokat vadásszanak le belőlük, mindkét csapat bukja a küldetést. Ha sikerül leölni egy hőst, akkor a félelem értelemszerűen csökken. Ha nem állnak jól a hősök, módjukban áll hátráltatni a nyerésben levő csapatot azzal, hogy zavarót helyeznek el a kontrollpontjaikra. Nagyjából ennyi lenne.

Érdemes belekóstolni, nem egy olyan valami, amivel majd 100 órát szórakozhattok, de poén. A lobby kicsit fapados és nincs túl sok pálya sem, de 1 játékmód mellé körülbelül elég ennyi. Az viszont tény, hogy csiszolhattak volna még rajta, ha van egy gyengébb géppel vagy kapcsolattal rendelkező játékos, akkor igen sokat kell nézni a töltőképernyőt, mert addig a többieket sem engedi be, míg mindenki be nem töltött. Továbbá futottam bele bugokba is, egyszer például miután egy fullos csapattal elindítottuk a játékot, egy teljesen üres pályára dobott be, amit készségesen végigvártam (idővel magától lecsökken az ellenség utánpótlása), megnyertem egyedül a levegő ellen és kaptam érte jutalmat… Ennyit nagyjából elég is tudni a multiról.
Összességében a Batman: Arkham Origins egy roppant szórakoztató darab, mely az előző játékok szellemiségében született, mi több olyannyira ragaszkodott hozzájuk, hogy nem is nagyon mert változtatni a bevált recepten. A kivitelezés viszont profin sikerült, én csak egy-két kisebb bugba ütköztem az egyjátékos módban. Fantasztikus a hangulat és az atmoszféra, jók a színészek, és megkapjuk a már megszokott gameplayt is, ami még mindig ugyanazokból az egyszerű elemekből építkezik, de mégis nagyon összeáll az egész. A multi alapkoncepciója nagyon ötletes, de még lehetett volna kicsit csiszolni rajta. Egy darabig el lehet vele szórakozni, de hát igazából senki sem a többjátékos mód miatt veszi meg az új Batmant, ez csak egy plusz. Remélem, a következő részben már használhatjuk a Batmobilt is! Platformok: PC, PS3, Xbox 360, Wii U Tesztelt platformok: PC, PS3

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. Tibike1993
2013.11.16. 09:53
Én már kiakasztottam PC-n, nagyon tetszett!!! Se konzolt nem használtam hozzá, se Nvidiát, ettől függetlenül élveztem. Az Asylum és a City is megvolt, és egyébként teljes mértékben egyet értek a véleménnyel, leírással. (Multit nem próbáltam). Az Enigma packok valóban el vannak túlozva, rengeteg van belőle.... és igen, az irányítás full Citys, de ez nem baj
És valóban az egyik legnehezebb boss-t lökték be az elején, Deathstroke-val elszórakoztam, mire végeztem vele... A többi annyira nem volt nagy durranás, de nagyon is élvezhető!!!
A kedvenc részeim mindig azok voltak, amikor egy csapat rossz fiúval kellett harcolni )) Jokertől meg a végén picit többet vártam, azt hittem lesz vmi nehezítés (mint az Asylumban).
A grafó meg nem zavar, nem a legújabb gépem van, így nekem ez csak jó, h nem új motor van benne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. adler741
2013.11.16. 10:34
Eleje kicsit nehezen indul ,de hozza az előző részek színvonalát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kovy29
2013.11.16. 11:20
Ez komoly? A látvány 7 pont?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. drift3r91
2013.11.16. 11:37
humble bundle-t érdemes checkolni, vannak hozzá skinek+vagy 10 játék ~5 dollárért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gab78
2013.11.16. 12:08
drift3r91: Tök jók ezek a jótékonykodós akciók, de annyira bosszant, hogy már megvettem az első 2 Batman-t meg a FEAR 2-t... de most már inkább kivárok, hátha egyszer csak megjelenik! A többi nem nagyon érdekel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Magrathea
2013.11.16. 12:10
A látvány 7 úgy jön össze, hogy levontam azért, mert technikailag már nem egy ász, valamint azért, mert nagyon sokat újrahasznosít az előző részből. Egyébiránt nagyon tetszik, szépek a ruhák, a karakterek és a helyszínek is okésak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zsolt200
2013.11.16. 12:25
Cod Ghosts látvány meg 8, hát szerintem ez szebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mikej95
2013.11.16. 14:10
Még nem próbáltam, de remélem nem kell megint azokat a k******* k**** zöld kérdőjeleket gyűjtögetni, hogy feloldjunk mellékküldetéseket. Még Cheat Enginnel is sokáig tartott "megoldani" a problémát, tekintve, hogy mindenkinek egyedi mentésfájlokat generál. Minőségi tartalommal kéne elérniük a 10+ óra játékidőt nem grindeléssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Heroes27
2013.11.16. 15:02
Én is adnék rá egy 8-8,5 pontot, DE! Az évjátéka city és Asylum után ez már uncsi, és kevés. Rohadt nehezen indul be ráadásul, tehát az első fél órát aki nem él túl, annak annyi. Ezt már szerintem csak a fanok vegyék, a többi hagyja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nemlehet
2013.11.16. 16:53
Hát sajnos ez tényleg nem egy teljes értékű játék, hanem egy kövér DLC. Kvázi az Arkham City van visszaforgatva 80%-ban. Teljes értékű címként kiadni kicsit túlzás. Én max egy 20-25 dolláros DLC formájában tartanám reálisnak. Mindenestre nem bántam meg a vásárlást.

Az enigma packokkal tényleg túlzásba estek. Főleg hogy van 1-2 olyan amire semmi esélyed magadtól rájönni. Elég unalmas és frusztráló egy idő után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kovy29
2013.11.16. 17:17
Technikailag nem egy ász? Nagyon sokat újrahasznosít az előző részből? Talán mert a játéktér felét ugyanaz a városrész teszi ki? Ne haragudj, de ez nekem így oltári nagy baromságnak hangzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hegyitaho
2013.11.16. 21:59
@nemlehet régen ezeket találóan kiegészítőknek hívták és kb féláron adták egy teljesen újhoz képest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SzAdamAndy
2013.11.16. 23:59
Látvány: 10
Hangzás: 10
Játékélmény: 10
Szavatosság: 10

Mivel ugyan az mint az előző ami szerintem a fenti kategóriákba nem fér bele nincs értelme most megvenni, majd ha kijön a full contentes változat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. SzAdamAndy
2013.11.17. 00:06
Mivel tök ugyanolyan lett mint az előző az év játéka cím ugrott.
Last of Us és a Beyond Two Souls csak a PS3-on versenyezhet egymás ellen és azerintem a LOU-nak jobb a szorija mint a másiknak. Szerintem a Bishock Infinite ami szerintem 89%-ban esélyes a GOTY címre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomchee
2013.11.17. 06:18
Szeretem én a lopakodós játékokat sőt nagy rajongója vagyok. Ezt még talán imádnám is csak egy baj van vele, hogy BATMAN... o_O Sosem tudtam igazán sem a MARVEL, sem a DC-s bohócokkal szimpatizálni
(Bár a Batman filmek kétségtelenül jól sikerült darabok, de nekem még akkor is az volt a véleményem h... )
Ha valóban ugyanaz ez is mint az Arkham Asylum, (jézusom még a neve is ugyan az ) akkor szerintem még mindig elég, ha csak az van meg
BTW, tudtok még valami mostanában megjelenő/jelent jó lopakodós játékot, ami nem AC4?(mert, sajnos messze van még 22. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2013.11.17. 10:12
ez meg mindig az egygombos jatekmenettel van eroltetve?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.11.17. 20:44
Splinter Cell Blacklist?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. VikMorroHu...
2013.11.19. 21:42
DogTheDog: Egy gombos játékmenet? Az mi? Arkham Cityben a végén már kénytelen voltam a programozható egeremmel trükközni, annyira durva harcok voltak. (Az ugye az egéren minimum 4 gomb, plusz 4 mozgás irány, plusz szóköz, különféle gyorsbillentyűk...)

"A maximális élményt azonban úgy tudjátok kihozni a játékból, ha PC-n játszotok Nvidia videokártyával, ugyanis a Batmanekben kellemes pluszt ad a PhysX támogatás." Ezt erősen vitatnám. Mármint nem a kijelentés valóságtartalmát, hanem azt, hogy nem a 3D támogatást emelte ki a cikkíró. Fogalmazzunk úgy, hogy mind az Arkham Asylum, mind az Arkham City döbbenetesen jól néz ki Nvidia sztereoszkopikus 3D-ben. Arkham Originshez még nem volt szerencsém, de valószínűleg ezt is áthozták az előző részekből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Krisbart
2013.11.20. 10:05
Szerintem meg ez a legjobb batman így lett teljes a kép.AZ hogy a látvány meg hang meg a többi ugyanolyan mint elötte az azért van okosok mert még mindig gotham be vagyunk.Nem is lehet más ,nekem egyáltalán nem volt unalmas sőt tök jó volt hogy repkedés közbe ráismersz a városra,amúgy nem teljesen volt ugyanaz.a játékmenet meg szerintem kiváló sőt jobb mint a city pedig az is csúcs volt.Most huztam ki mindent complete ra és ez benne a legjobb hogy nem kell rohanni a a főküldit csinálni hanem amit éppen szeretnél.Remélem lesz még része neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Magrathea
2013.11.20. 10:14
Krisbart: Akrham City != Gotham. Arkham Gotham egy elkerített része, egy börtönváros a városon belül. Lehetett volna változatosabb Gotham és a járókelők hiánya mindenképpen furcsa. Kissé különös, hogy csak gengszterek vannak mindenütt az utcákon. Továbbra is tartom a véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!