iPon Cikkek

Battle vs. Chess - Sakkháború

Dátum | 2011. 08. 26.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

A sakkjátékok a DOS-os, C64-es és Amigás időkben már viszonylagos pontossággal szimulálták a valós helyzeteket, a mesterséges intelligencia képes volt döntéseket hozni, áldozatot vállalni, és tévedni is. Ezeken az öreg gépeken azonban alig néhány színből, és pár tucat kockából állt minden, nem volt hát sok lehetőség arra, hogy egy játék magasabb szintre emelje a sakkélményt, a legtöbb ilyen cím egy elénk fektetett pepita táblánál, és néhány, nagyvonalakban megrajzolt figuránál nem nyújtott többet. 1988-ban aztán megjelent egy Battle Chess névre keresztelt játék, mely felborította a szellemi sport első számú képviselőjéről alkotott világképünket, s bebizonyította, hogy sakkozni nem csak a parkban lehet, nyugdíjasokkal. A különböző lépések és leütések a játékban egyéni animációt kaptak, ha ellenségünk mezejére léptünk, azt rövid csatajelenet követte, a bábuk fegyvert ragadtak, s egymásnak estek, fejek hulltak porba, a vesztes odaveszett, a győztest ünnep fogadta. A játék hatalmas sikereket ért el, Chinese Chess alcímmel 1991-ben folytatást is kapott, majd a trilógiát a science fiction témájú Battle Chess 4000 zárta, 1992-ben.


A csatákat sokan lemásolták. A Star Wars Chess, a Terminator 2: Chess Wars és a Chessmaster 10th Edition mind átvette az ötletet, illetve hasonlóan izgalmas összecsapásokat vonultatott fel a Harry Potter-féle varázslósakk is, most pedig újabb versenyző érkezett, szinte a semmiből. A Battle vs. Chess a Topware Interactive amerikai boszorkánykonyhájában született meg, s a régi jól bevált receptre épül. A sakk klasszikus szabályain belül maradva a fehér és fekete bábukat egymásnak eresztve kíván szórakoztatni, a modern kor elvárásainak megfelelően pedig mindezt kalandos történet, látványos grafika, illetve rengeteg új játékelem felhasználása mellett teszi. A PC-re, Playstation 3-ra és Xbox 360-ra megjelent Battle vs. Chess a nyár második felétől kapható a hazai üzletekben is, s mivel gondoljuk, vagyis reméljük, hogy hozzánk hasonlóan ti is nagy sakkrajongók vagytok, azonnal beszereztünk egy példányt a játékból tesztelésre.


A Battle vs. Chess megannyi játékmódja közül a Campaign a legizgalmasabb. A történet szerint 1000 évvel járunk a Nagy Háború után, a béke azonban most megtörni látszik, a jó és a rossz újra harcba indul, végtelennek tűnő, véres háborút robbantva ki ezen a szebb sorsra érdemesebb vidéken. A fehéreket Timaeus Testvér vezeti csatába, kinek feladata a Sötét Átjáró elpusztítása, mellyel az ellenség a birodalom területére lépett, míg a feketék hadvezére a rettegett Andromalius, ki egyenesen az ashkaloni híd felé tart, ha itt sikerül döntő csapást mérnie a védelemre, akkor nincs, mi megállítsa a gonosz sereget. A játékban képviselhetjük mindkét oldalt, a 15-15 állomásból álló hadjárat pedig mindig a történet adott harci helyzetének megfelelő kiosztást nyújt, vannak fordulók, melyekben két tucat gyalog küzd meg egymással, de nem ritka az sem, hogy alig néhány tiszttel kell védekeznünk, vagy éppen fordítva, mi vagyunk túlerőben, s az ellenség kényszerül komoly taktikára.

Aki esetleg újonc lenne a sakkvilágban, annak a tutorial nyújt segítséget, elmagyarázva a játék szabályait, s a különböző bábuk szerepét, használatát, míg tét nélküli meccseket a Skirmish alatt nyomhatunk. Ezen belül a classic kiosztást választva hagyományos sakkparti vár ránk, de lehet variálni is a dolgokat. A tactical alatt mi adhatjuk meg, hogy melyik bábu hol legyen, a madnesst választva a két fél bábúi egymás térfelén kezdenek, szétszórva, s azonnal több leütés is lehetséges, míg a recuit véletlenszerűen kisorsolt számú és típusú bábukkal indít minket csatába, nem megfeledkezve a kiegyensúlyozott erőviszonyokról. Nem rossz tehát a felhozatal, s őket az utóbbi két szabályt egyesítő madness recuit még tovább fokozza, néhány napja még el sem tudtuk képzelni, hogy a hagyományos sakk szabályokon kívül létezik-e más, s most annyi van, hogy felsorolni se könnyű.


Már ezek a játékmódok rengeteg izgalmat nyújtanak, s akkor még nem volt szó a Battlegrounds menün belül található Duel és a Slasher lehetőségekről. A Duelnél ha ütőhelyzetben vagyunk, akkor az ellenség bábuja nem adja meg magát azonnal, mint a hagyományos sakkban, hanem kis harc kezdődik, a két katona feláll egymással szemben, nekünk pedig QTE stílusban segítenünk kell karakterünket. Ha sikerül eltalálni a képernyőn felvillanó gombokat, akkor mi sebezzük az ellenséget, ha nem, akkor ő minket, érdekesség pedig, hogy ha a megtámadott meg tudja magát védeni, akkor mindkét bábu játékban marad, de csak annyi energiával, ami a csata után megmaradt. A Slasherben QTE helyett már igazi akció vár ránk, egy csatában több katona is egymásnak esik. Az ABXY gombokkal kell harcolnunk, átvéve az egyik bábu felett az irányítást, létszámban mindig a támadó van túlerőben, a résztvevő katonák pedig attól függően változnak, hogy a csata milyen rangú bábuk között robbant ki (ha valakiben ez azért régi emlékeket ébreszt fel, az nem véletlen).


Helyszínből sajnos nincsen sok, ezért a játék hosszú távon egyhangúvá, unalmassá válhat, a pályák atmoszférája, és kidolgozása viszont egyszerűen zseniális. Van fantasy-könyvbe illő háborús vidék, az egyik oldalán az elpusztult világgal, a másikon a még békés, érintetlen természettel, de nagyon szép a lávafolyamon átívelő híd, s a pokol kapuja előtti csatamező is, hogy a reneszánsz kastélyba vezető útról, vagy az elegáns várépületről ne is beszéljünk. Jó dolog továbbá, hogy a rengeteg játékmód és szabály mellett a nehézségi szintet is mi magunk állíthatjuk be, így biztosítva, hogy mindig a képességeinknek megfelelő erővel szálljunk szembe. Igazán remek érzés, mikor a játék elején egyes szintről indulunk, később pedig már az ötös is gyenge, a sakk az elme játéka, a továbblépés a szellemi fejlődés jele, büszkén húzhatja ki magát az ember.

Látvány tekintetében a Battle vs. Chess remekül teljesít, a színek és a fények szépek, és az összkép is rendben van, talán csak a részletekben vannak hiányosságok. Sok recés élt és baltával csiszolt arcot látunk, s noha az animációk nagyon szépek, sűrűn ismétlik önmagukat, más játékok egész városokat mozgatnak meg tökéletes technikával, itt néhány bábura kellett volna csak figyelni, az elvárás nem csoda, ha magasabb is. A hangoknál ugyanez a helyzet, a zene kifejezetten szép, az ember szívesen dúdolja még játék után is, de szinte ugyanazokat a dallamokat halljuk folyamatosan, annyi minden ráfér egy lemezre, nem értjük, hogy miért voltak ilyen szűkmarkúak a tisztelt fejlesztő urak. Tán csak nem DLC-ben gondolkodnak ők is?


A játékélmény minden negatívumot leszámítva kiemelkedő lett, rengeteg játékmód van, amiben próbára tehetjük magunkat, s akkor a Mini Games alatt található dolgokról még nem is beszéltünk. Aki megunta a folyamatos harcokat, az néhány lépésben teljesíthető feladatokkal bármikor lazíthat, az Executionben például egy bekerített karakterünk van, és egy helyes lépés, a feladat nem más, mint megtalálni a kijáratot a szorult helyzetből, s megadott időn belül minél több ilyet teljesíteni. De jópofa még a Menace is, melyben egy lépésben kell sakkot adnunk az ellenségnek, illetve a Puzzle is, mely szintén egy már megkezdett meccs közepébe varázsol minket, a feladat itt viszont az, hogy megadott lépésszámon belül nyerjünk, nincsenek jó vagy rossz lépések, taktikázni kell, támadni, egy szóval sakkozni.


A sakk jó játék a gép ellen, de még jobb, ha igazi ellenfelünk van, erre pedig a Multiplayer menüpont szolgál nekünk lehetőségekkel. Van internetes játék, helyi hálózaton belüli összecsapás, illetve head to head is, utóbbinál két ember játszhat, egymás kezébe adva a kontrollert, nincs is annál felemelőbb élmény, mint amikor két barát méri össze a tudását, itt végre nem a ravaszt lehet húzni, hanem gondolkodni is kell. Érdekes részlet pedig, hogy van klasszikus sakktábla is a játékban, úgyhogy néha el lehet vonatkoztatni a páncélos, karddal felszerelkezett, középkori lovagok világától. Csak a hagyományos bábukat nem találtuk, nem lett volna rossz, ha amolyan alternatív lehetőségként ilyet is lehet választani - óh, hogy hiányzik a kihajtható bőrtábla, és a faragott készlet, boldog gyermekévek, hová lettetek.

A Battle vs. Chess összességében egy remek játék lett, aki szereti a fantasy világot, és imád sakkozni is, az remekül fog szórakozni vele, s a legjobb, hogy még nagyon a zsebünkbe se kell mindezért nyúlni. A PC-s változatért nem kell többet adni 4000 forintnál, a Playstation 3-as és Xbox 360-as kiadások meg bolttól függően 10-12000 forintba kerülnek, az pedig, hogy a konzolos verziók is kaptak magyar feliratot, külön piros pont. Ja, és ha netalántán Amerikában élnél, a játékot Check vs. Mate néven keresd!


Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360
Tesztelt platform: Xbox 360

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. Blade0012
2011.08.26. 12:35
Bizonyára DLC-kben fognak új muzsikákat pakolni a játékba, logikus és kifizetődő húzás lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. hcsa
2011.08.26. 13:31
Hihi. Végre egy játék, ahol az AI tutira nem fog csalni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Beatmad
2011.08.26. 14:26
Hát nagyon szomorú vagyok!
Kérem szépen ez a játék nem a Topware Interactive műhelyében készült hanem a debreceni ASK Homework csapata csinálta, kb. 5-6 ember részvételével, a grafikai modelleket és textúrákat régi jóbarátom követte el személyesen, a fejlesztést saját szememmel láttam már évekkel ez előtt.
Ja és ne gyertek azzal hogy megnézve a készítőket a végén egy darab magyar nevet se láttok, mert a mocskos kiadó magukat írja oda mint készítők!
fut a több száz név, oszt valójában 6-an csinálták egy debreceni ház padlásterében...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Zelbacsi
2011.08.26. 14:39
Sakkozni jó! Már most elnyerte a tetszésemet a játék. Szánalmas, hogy a konzol verziók ennyivel drágábbak, mert egy ilyen látványú sakkjáték nappaliba nagy TV-re való, hogy osszuk egymást faterral, aki annyiszor elvert gyerekként sakkban. Őt biztos mondjuk, hogy zavarná, hogy nincsenek klasszikus figurák.

Beatman: ilyen húzást mintha láttunk volna már (Last Ninja)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Beatmad
2011.08.26. 14:45
Hónapokon keresztül szívatták őket hogy csinálják meg minden platformra a portolást, beleértve a kézi konzolokat is PSP, 3DS. mert amúgy nem fizetnek elvileg a Wii verzió is elkészült azzal szenvedtek a legtöbbet, ja és elvárta volna a kiadó hogy ugyanúgy nézzen ki mint a többi nagy platformon.
Tehát sajnos így állunk, gőzünk sincs róla hogy egy magyar játékot fogunk a kezünkbe és a jenkik learatják a babérokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Svindler
2011.08.26. 14:46
Beatman: megnéztem a honlapjukat, de ott azt írják, hogy ők fejlesztik a majd a Wii, PSP, DS változatokat. Nem vette át tőlük a nagykonzolosokat valaki útközben? Ha a barátaid, megkérdezhetnéd őket, érdekelne a teljes történet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Beatmad
2011.08.26. 14:56
nem vette át tőlük senki menet közben a fejlesztést, kitaposták belőlük a full bugmentes PC, XBOX, és PS3 verziót, még emlékszem mikor haverom mondta hogy az utolsó bug az volt hogy elfelejtette azt leanimálni hogy király üt le királyt, ami elég ritka de megeshet
kérdezgettem már tőle, de a főnökük nem túl sok mindent mond el nekik az anyagi dolgoról és a szerződésekről...
Amúgy gondolom ilyen szerződést sikerült kötniük, hogy semmilyen formában nem kerülhet oda a nevük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. gabest
2011.08.26. 15:10
Ha én csinálnám és rendesen megkapnám a pénzt utána, akkor nem nagyon érdekelne megemlítenek-e a játék végén. Képzeljétek milyen illúzióromboló lenne, amikor egy amerikai családapa megveszi a márkás német merciét és kiderül hogy nálunk csinálták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Zelbacsi
2011.08.26. 15:30
gabest:

És aztán az milyen illúzióromboló lenne, hogy mérgében eladja a "béna" mercijét, vesz egyet, amit tényleg a németek csináltak, és kiderülne, hogy a miénk jobb volt.
(sok magyar fejlesztő végez nagyon kemény és becsületes munkát ám, ha valaki csak azért lenéz egy programot, mert magyarok csinálták, az nagy hülye)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. p3tya
2011.08.26. 16:02
Beatmad - 2011-08-26 14:26:34
Felháborító...
Eléggé megtépázott a renoménk a világban, sajnos. Pedig melyik is a legtehetségesebb nép a Földön, ha nem mi? A legtöbb találmányt mi adtuk a világnak, csak élhetetlenek vagyunk, mulyák, na meg mentalitásunk se az igazi.
Jó kis játék ez, magyar, csak jó lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Blade0012
2011.08.26. 16:31
Beatmad: neharagudj, de ennek nagyon hoax szaga van, évekig melóznak rajta, évekig halasztgatják, ha jól tudom néhány port még meg sem jelent és még csak az oldalukra sem rakják ki, mikor ambíciózusabb project mint az összes eddigi munkájuk egybevéve? Ugyanmár, ha meg ténylegesen hat ember dolgozott csak rajta végig, miért lett volna megterhelő hat plusz sort szorítani a creditsben, amit nincs ember aki végignéz? Egy árva utalást nem találtam idáig sehol ami azt bizonyítani, hogy a handheldes meg Wii-s verziókon kívül hozzányúltak volna...persze a titokzatos ismerősödet leszámítva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Blade0012
2011.08.26. 16:31
dupla
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. nightmare1...
2011.08.26. 17:26
Azért az szerintem valamennyire jelzi, hogy magyaroknak is köze van hozzá, hogy van magyar felirat. Tudom, hogy EA, meg itt-ott is van magyar felirat, de azért nem egy a kettő a méreteket tekintve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ájPon
2011.08.26. 17:56
p3tya
"A nacionalizmus egy infantilis betegség. Ez az emberiség kanyarója." (Albert Einstein)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Blade0012
2011.08.26. 18:11
nightmare: kettő nem függ össze, a Gears3 is magyar felirattal jön, sőt a Reachben még magyar beszéd is volt, pedig egyik se a környéken készült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Beatmad
2011.08.26. 20:00
Blade0012:
egy játék eladásánál, kiadásánál a szerződésben nagyon keményen le van írva minden részlet, pl. hogy kiknek a neve szerepelhet a credits-ben. A játék 3 fő platformos verzióját teljes egészében eladták, ami valószínüleg azt is jelenti hogy lemondanak minden féle jogról és azt átruházzák a kiadóra, így nem rakhatják ki az oldalukra sem, mert azzal sértenék a szerződést...
Amúgy meg ha nem ők csinálták volna akkor minek tépném itt a számat, hogy magamat szórakoztassam vagy hogy hülyeségekkel etessem itt az embereket mert az jó?
Nem! azért kezdtem itt regélni mert felidegesített a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. p3tya
2011.08.26. 20:44
ájPon - 2011-08-26 17:56:07

Akkor beteg vagyok. Szerintem inkább az a baj, hogy egyre kevesebb a hozzám hasonló beteg magyar. Kihalt/kiölték belőlünk a nemzeti érzelem/érzelmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. coolpet
2011.08.26. 21:47
Beatmad legyszives mondj egy olyan szituaciot, amikor a kiraly uti a kiralyt. Valahogy nekem jon ossze a szitu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Balucsek coolp...
2011.08.26. 22:24
Hát elég nehéz megoldani, de nem lehetetlen királynő +király kombóval sarokba tudod szorítani, és ha a játéknak akkor van vége ha a király meghalt nem pedig csak matt és kész akkor pedig oda léphet a másik királyhoz. Ill ha jól tudom a játékban lehet "spéci" szabályok szerint játszani tehát ha leütüd nem hal meg, hanem meg kell küzdeni azért, hogy kinyúljon az a bábu amit leakarsz ütni, így meg pláne előfordulhat a király v király párbaj
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. daweboy27
2011.08.27. 00:18
A kontra részből én törölném a "Nincsenek klasszikus sakkbábúk" részt, mivel a TAB billentyű nyomogatásával elkövethető a nézetváltás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. AtomBaleri...
2011.08.27. 01:10
daweboy27: igazad van legalábbis számgépre vonatkoztatva.. lehet konzolból kimarad ez a lehetőség

és hála az égnek a grafikai recefice sincs meg számítógépes platformon ha a grafikai opcióknál kapcsolunk egy élsimítást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. AtomBaleri...
2011.08.27. 01:11
még valami: ha valakinek van kedve játszani LIVE-on akkor engem ezzel a névvel megtalál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. JackFeryll
2011.08.27. 09:03
Nem néz ki rosszul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kray
2011.08.27. 10:16
Elhiszem, hogy talán magyarok keze is benne van a játékban, de az elég gyenge érv, hogy van benne magyar nyelv. Ott van a heroes 6 Abban nincs magyar nyelv mégis magyarok csinálták(ják).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Georg17
2011.08.27. 15:37
Na erre a játékra vártam. Már a C64-es Battle Chess is nagyon bejött nekem. Ezzel is jól el fogok szórakozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Cukrosbacs...
2011.08.28. 14:29
Én se tudok olyan szituációt amikor a király üti a királyt. Tudtom szerint legalább 1 lépés távolság kell legyen a 2 király közt. Azonkívül pedig ők voltak a buták ha eladták a szabadalmat és mindenről lemondtak. Akkor hiába siránkozol hogy sajnálod, ez van inkább pénzért eladták minthogy harcoltak volna azért hogy a nevüket a végén oda bigyeszék. Így lemondtak annak a lehetőségéről is hogy esetleg valakinek megtetszik a munkájuk és csináltatnak velük egy másik játékot. Szomorú az hogy a programozáshoz értenek, de annyi eszük nem volt hogy egy ügyvédet felfogadjanak aki összehozott volna egy kiskaput nekik a szerződésbe........
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2011.08.28. 17:17
mitől kerül 3x annyiba az xboxos kiadás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zombiehate...
2011.08.29. 08:09
te barom admin, vagy modi vagy tulaj : hogy lehetsz ennyire retardált?ha írsz egy privát üzenetet te gyökér, akkor hogy olvassam el ha kitiltasz te balfasz?hát ennyi agyad nincsen? muterodat ennyire megcsinálták az orkok, hogy egy cseppnyi,egy sejtnyi agyad nincsen?Ha üzenetet akarsz írni, ami valószínűbb,jogosan bocsánatot kérni, mert illene már te paraszt, akkor az eredeti accom emailjere írjál inkább,azt tuti elolvasom, és válaszolok is neked, abban a hangnemben,amit megérdemelsz, ugye annak függvényében amit írsz.Kíváncsi vagyok még hányszor fogod elkövetni ugyanazt a hibát , te kritikán aluli mennyiségű agysejttel rendelkező,különösen retardált atka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tszaboo
2011.08.30. 23:07
coolpet: Francia sakk. Nem tudom van-e ilyen módja a játéknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Talent15
2011.08.31. 15:27
Mondjuk ha csak szimplán sakkozni akarok, idegesítő ez a grafika (sőt, minden erős grafika vagy 3D). Profi sakkozók soha nem használnak 3D-s táblákat, mert minél sematikusabbak a figurák, annál kevésbé fáraszt (nem viszi el az agyat a lényegről).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zelbacsi
2011.08.31. 16:12
"Profi sakkozók soha nem használnak 3D-s táblákat"
Igazad van, a sakkversenyeken is inkább papírra nyomtatják a figura leegyszerűsített képét, és azokat tologatják a bábuk helyett

Egyébként igazad van, minél egyszerűbb a figura, annál könnyebb magára a sakkra koncentrálni, de ahogy fogalmaztál, az magas labda volt, bocsi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!