iPon Cikkek

Battlefield 4 – Irány az online csatatér!

Dátum | 2013. 11. 07.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Bár az év legnagyobb játékmegjelenése kétségkívül a Grand Theft Auto ötödik része volt, bizonyára nem kevesen vannak azok sem, akiknek a Battlefield sorozat következő felvonása az év legjobban várt játéka. Az évtizedes múltra visszatekintő széria a katonai FPS-ek ékkövének számít évek óta, mely kiválóan egyensúlyoz az ArmA által képviselt hardcore „baka-szimulátorok” és az arcade lövöldék között, nem csoda, hogy milliók veszik meg minden egyes változatát. A legutóbbi, 2011-ben megjelent rész magasra tette a lécet mind játékmenet, mind látvány szempontjából, így a folytatásban valami egészen különlegesre számítottunk. Éppen ezért kissé vegyesek voltak az érzéseink az első videók megjelenését követően, ugyanis első ránézésre a Battlefield 4 az előd kissé felturbózott, de ahhoz nagyon hasonló változatának tűnt (levolution ide vagy oda). A két éves fejlesztési időt sem tartottuk elég hosszúnak ahhoz, hogy egy megújított játékmenettel ellátott epizódot kapjunk, így inkább egy BF 3.5-re számítottunk a DICE-tól. A csapat legújabb FPS-e szinte minden létező platformra megjelent, így PC-n, Xbox 360-as és PS3-as gépeken is kipróbálhatjuk, illetve az év végén érkező következő generációs konzolokon is tiszteletét teszi.

Bár a Battlefield széria tagjait a játékosok túlnyomó többsége a multis élmény miatt veszi meg, a fejlesztők minden alkalommal igyekeznek egy korrekt sztorimódot is készíteni az egyes részekhez. Sajnos e próbálkozás eredménye általában megreked a középszerű szinten, hiszen általában a karakterek és a cselekmény esetében sem tud újat mutatni a DICE. Ez alól talán csak a Bad Company mellékág képez kivételt, köszönhetően az abban szereplő karakterek között zajló humoros dialógusoknak. A fejlesztők a BF4 esetében sem tudtak túllépni a saját árnyékukon, ugyanis egy klisékkel teli, meglehetősen súlytalan történetet tártak elénk. Ezúttal Kínába látogatunk el, ahol egy puccs következtében hatalomra kerülő tábornok az oroszok támogatásával próbálja megragadni a hatalmat a régióban, szembeszállva az amerikai csapatokkal. Mi egy Recker nevű tengerészgyalogost irányítunk, aki társaival próbál helytállni az egyre inkább elfajuló konfliktusban. Amint említettük, kiemelkedő sztorira ne számítsunk, a karakterek is felejthetőek, az amerikai katonák hősiességéről és keménységéről szóló, unalomig ismert dialógusokat pedig már ezerszer hallhattuk a különféle Call of Duty és Battlefield játékokban.

Ettől függetlenül a téma iránt rajongó játékosok tehetnek egy próbát az egyjátékos móddal, ugyanis az elmondottak mellett azért megvannak a maga pillanatai. Az előre beállított, scriptelt jelenetek jól festenek, a süllyedő repülőgéphordozó hajón, vagy épp a hóval borított hegyek között vívott harcok pedig nagyon izgalmasak. Nagy szabadságra persze ne számítsunk, a pályákon nem igazán van lehetőségünk barangolni, hiszen a fejlesztők folyamatosan az általuk kívánt irányba terelnek bennünket. Pozitívum viszont, hogy az egyes helyszínek változatosak, szinten minden pálya teljesen új stílusú. Két repülőgéphordozó hajón, a hegyekben, egy régi börtönben, egy katonai bázison, és a zavargásokkal sújtott Sanghaiban is helyt kell állnunk. A játékmenet nagyrészt hasonlít az előző részben látotthoz, van viszont két apró újdonság, amiről érdemes beszélni. Egyrészt a pályák adott pontjain most már lehetőségünk van testreszabni felszerelésünket, másrészt attól függően, hogy miként teljesítünk a harcban, megnyithatunk extra fegyvereket, amiket használhatunk a sztorimódban és a multiban is. Ami a játékidőt illeti, közepes nehézségi szinten nyolc órába tellett, amire a történet végére értünk, erre tehát nem lehet panaszunk. A rutinosabb játékosok számára azonban azt ajánljuk, hogy a magas nehézségi fokozaton játszanak, az alatt ugyanis nem nyújt túl nagy kihívást a program.
Sokakat persze nem a történet és a karakterek érdekelnek, hanem a multi, ami ezúttal is a Battlefield leghangsúlyosabb része. Elöljáróban annyit érdemes elmondani, hogy beigazolódott a megérzésünk, és inkább a BF3-ban látott játékmenet bővítésével, illetve javításával foglalkoztak a fejlesztők, mintsem annak megújításával. A játékmódok esetében kevés változás történt, visszatért a conquest, rush és a team deathmatch lehetőség, megjelent viszont a domination (a conquest járművek nélküli változata), a defuse, valamint az Obliteration. Utóbbi keretében a pályán található bombát kell eljuttatni az ellenség bázisaira, és felrobbantani azokat, míg a defuse-ben úgy kell elpusztítani a másik csapat célpontját, hogy közben egy körben csak egy életünk van, nem lehet újraéledni. A legizgalmasabbnak továbbra is a rush-t találtuk, hiszen abban zajlanak a legnagyobb, akár 64 fő részvételével zajló összecsapások. Ahogy a támadó csapat nyomul előre, újabb és újabb részei nyílnak meg a csatatérnek, így a végén már egy hatalmas pályán fogunk harcolni. Azt viszont sajnáltuk, hogy azok a játékmódok, amelyek a BF3 kiegészítőiben helyet kaptak (például Air Superiority), ezúttal kimaradtak. Ugyanakkor dicséret illeti a fejlesztőket azért, hogy nem kevés, összesen tíz térképet készítettek el a multihoz, amelyek nagyobbak, összetettebbek lettek, mint a Battlefield 3-ban szereplők. A Shangai pályán például a felhőkarcolókba is beléphetünk, felmehetünk a tetőre és onnan oszthatjuk az áldást. És akkor még nem beszéltünk a bután hangzó, de érdekes Levolution funkcióról, ami azt jelenti, hogy minden pályán van valamilyen tényező, ami átalakítja a csatateret. Az egyiken például lecsap ránk egy tájfun, ami megváltoztatja a látási viszonyokat, míg egy másikon a gátat lerombolva eláraszthatjuk vízzel a pályát, ami mindenkit a háztetőkre kényszerít, megváltoztatva a harctér jellegét.

Felfedezhető némi változás a harci járművek esetében is, aminek köszönhetőn hasznosabbá váltak a gépek. A legfontosabb talán az, hogy a bombák és rakéták sosem fogynak ki, ugyanis lassan újratermelődik az elhasznált mennyiség, persze elég lassan, így azért nem tudunk folyamatosan tüzelni velük. A repülőgépek és helikopterek pedig alapból rendelkeznek infracsalival, aminek köszönhetően többé már nem vagyunk védtelenek a támadások ellen. Ez utóbbi talán apróságnak tűnhet, de aki játszott a BF3-mal, tudja, hogy mennyire nehéz volt a vadászpilóták sorsa, amíg meg nem szerezték ezeket a fejlesztéseket. Mindezek a változások meghozták a várt eredményt, ugyanis érezhetően nagyobb szerepet kapnak a harci járművek a csaták során, és sokkal többen is használják őket, mint korábban. Ami az irányíthatóságukat illeti, ez sokat nem változott a BF3 óta. Természetesen nem realisztikus a gépek fizikája, de nem is teljesen arcade. A vadászgépek esetében viszont elég nehézkes az egérrel történő vezetés, ezekhez ajánlott valamilyen gamepad, vagy joystick használata.

Nem maradt érintetlen a fejlődési rendszer sem. A hangsúly érezhetően azon volt, hogy az osztagokon belül javuljon az összjáték, aminek köszönhetően több pontot érnek az osztagon belül végrehajtott feladatok (gyógyítás, feltámasztás stb). Nőtt a tagok létszáma is, a korábbi négy helyett ezúttal már öten tartozhatnak egy szakaszba. De a legérdekesebb újítás az úgynevezett Field Upgrade bevezetése, ami értékes bónuszokat nyújthat a taktikusan játszó katonáknak. Ez annyit jelent, hogy ha csapatjátékosok vagyunk, tehát segítjük társainkat, feltámasztjuk őket, teljesítjük a szakaszvezető parancsait, akkor egyre feljebb kúszhatunk a Field Upgrade rangsorban. Jutalmul nagyobb védelmet, gyorsabb regenerációt, futási sebességet és hasonló képességeket kaphatunk. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy mindezek csak addig aktívak, amíg valaki életben van a szakaszban. Ha egyszerre mindenki halott, akkor a bónuszok nagy része elveszik, és kezdhetjük elölről a gyűjtögetést. Mindezek ellenére sajnos azt tapasztaltuk, hogy egyáltalán nem nőtt a csapatjáték a multiban. Amennyiben nem ismerősökkel játszunk, mindenki arra megy, amerre lát, hiába vagyunk egy osztagban. Ritkán támasztanak fel a csapattársak, például a multiban töltött első három óra során mindössze egyszer fordult elő, hogy valaki előkapta volna a defibrillátort haldokló testünk felett. Bízunk benne, hogy az idő múlásával javul a közösség ilyen szempontból.
Mivel a csapatjáték szempontjából fontos szerepe van, érdemes pár szót szólni a Commander módról is, amit a Battlefield 2142 után most a BF4-ben is üdvözölhetünk. Ez azt jelenti, hogy ha elértük a tízedik szintet, akkor bármelyik játszmában jelentkezhetünk parancsnoki szerepkörbe. Ilyenkor nem lövöldözünk, hanem stratégiai nézetből látjuk a csatateret, és innen irányítjuk a szakaszokat. Ha a játékosok teljesítik az általunk kitűzött feladatokat, a jutalmul kapott pontokból harci járműveket rakhatunk le nekik, illetve különféle taktikai eszközöket szabadíthatunk a rosszfiúkra. UAV drónokból rakétacsapást mérhetünk az ellenfélre, felfedhetjük a katonák pozícióit, sőt, akár egy AC-130-as repülő erődöt is „megidézhetünk”, ami alaposan megritkítja az ellenség sorait. A parancsnoknak olyannyira nagy szerepe van, hogy ha nekünk nincs ilyenünk, vagy nem dolgozunk össze vele, viszont az ellenfél kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket, akkor nagyon nehéz megnyerni az adott játszmát. Érdekesség, hogy akinek van valamilyen tablete, akkor azon el lehet indítani egy alkalmazást, amivel használható a Commander mód. Így parancsnokként bárhonnan beugorhatunk egy BF4 partiba.

Ami a karakterfejlesztést további részeit illeti, ezúttal is több tucatnyi fegyvert és kiegészítőt nyithatunk meg, ahogy egyre több pontot gyűjtünk a harcok során, illetve különféle feladatokat (assignments) hajtunk végre. Külön fejlődnek a harci járműveink, a fegyvereink, a kasztunk, szerezhetünk új dögcédulákat, emblémákat, ezen a téren tehát rengeteg lehetőségünk van. Új elem a játékban, hogy ha elegendő pontot gyűjtünk össze, jutalmul kapunk egy battlepack-et, amit ha kinyitunk, három-négy véletlenszerűen kiválasztott tárgy hullik az ölünkbe. Ez lehet valamilyen kozmetikai dolog (például mintázat a ruhánkra), de akadnak használható eszközök is (irányzék és egyéb kiegészítők). A szépséghibája a dolognak, hogy mivel teljesen véletlenszerű a dolog, az esetek nagy részében olyan felszerelést kapunk, amit még nem tudunk használni, mert például nem nyitottuk meg azt a fegyvert, amihez tartozik.

Ezzel el is érkeztünk a Battlefield 4 leghálásabb részéhez, a látvány és a hangzás bemutatójához. A széria legújabb darabja a Frostbite 3 motort használja, ami gyönyörű képet varázsol a monitorokra. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a PC-s verzió a piacon lévő egyik legrealisztikusabban festő videójáték. Különösen a fények és a részecske effektek esetében produkálja magát az új engine, de a kiváló minőségű textúrák és modellek is dicséretet érdemelnek. A BF3-ban látott, igencsak túlzásba vitt bloom effektet szerencsére ezúttal visszafogták a fejlesztők, ami jót tett a látványvilágnak, és a retinánkat sem égeti ki a vakító fehér és kék fény. A szinte mindenre kiterjedő rombolhatóság már csak hab a tortán. A legtöbb épület, fedezék és tereptárgy porrá zúzható, de ez nem merül ki abban, hogy lyukakat lövünk a falba, hanem akár össze is dönthetjük a házakat. Bár a nagy felhőkarcolók esetében ezt nem tehetjük meg, ettől függetlenül nagyon impresszív dolgokra képes a Battlefield 4. A hangzás esetében is a maximális pontszámmal jutalmazzuk a játékot, a fegyverek és robbanások nagyszerűen hangzanak, mint ahogy a többi effekt is. Hogy mindezt megfelelően futtatni is tudjuk, elegendő egy felső-középkategóriás gép, ami jelzi, hogy igen sokat javítottak az optimalizáción a bétához képest. A tesztgépünkön (AMD X4 Phenom II, 8 GB RAM, ATI HD6870) 1680x1050-es felbontás mellett bár az élsimítást ki kellett kapcsolnunk, minden mást magas és ultra szintre húzhattunk, és néhány esetet kivéve sikerült 40-50 fps szinten tartanunk a program sebességét. Mindez természetesen szép és jó, de a teljes képhez azért hozzátartozik, hogy akadnak még programhibák bőven a játékban, főleg a többjátékos módot illetően. A multiban például időnként kimarad a hang, és átlagosan minden harmadik-negyedik játszma során kifagyott a BF4. Ami a további bugokat illeti, tapasztaltunk padlón áteső tárgyakat és embereket, egyszer pedig egy létrán felfelé haladva kilőttünk az ég felé, ami igencsak érdekes látvány volt. Kaptunk híreket komolyan laggoló pályákról is, de nálunk ez csak egy esetben, egy 64 fős Rush meccsnél fordult elő. Kár lenne tagadni, hogy bizony ráfér még pár patch a játékra, ugyanakkor az is igaz, hogy amikor működik a DICE alkotása, akkor nagyszerű élményben van részünk.

Mindezek fényében adódik a kérdés, hogy tekinthető-e teljes értékű résznek az új Battlefield, megéri-e a pénzét? Erre nem tudunk egyértelmű választ adni, ugyanis bár a játék inkább csak az előd játékmenetét finomítja, tartalmaz annyi újdonságot, hogy ne csak egy újabb rókabőrnek tekintsük. Az új pályák nagyon jól sikerültek, sokkal jobban, mint a BF3 eredeti térképei. A fejlődési rendszer újításai is érdekesek (a battlepack rendszert leszámítva), az osztagok és a járművek pedig hangsúlyosabb szerepet kaptak, mint az elődben. Sajnos a bugok miatt nem tudunk ennél magasabb értékelést adni rá, ám ha ezeket kijavítják a fejlesztők, akkor nyugodtan hozzá lehet adni 3-4 pontot az alább látható értékhez. Azt viszont érdemes tudni, hogy akinek már a könyökén jön ki az előző rész játékmenete, az valószínűleg nem fog lelkesedni a folytatásért sem, ugyanis hiányoznak belőle az átütő erejű újítások. A Battlefield 5 esetében ennél jóval többre lesz szükség.

Platformok: PlayStation 3, Xbox 360, PC, Xbox One, PlayStation 4 Tesztelt platform: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

42. thspo
2013.11.07. 07:17
ez a single player kampánynak csúfolt klisés, valami nem kellet volna bele, ettől eltekintve egy jó játék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Cadaver
2013.11.07. 08:02
A single,csak amolyan töltelék,ami inkább a frostbite képességeit mutogatja,sem mint Tom Clansy sztorit tálalna elénk.Mindamellett önmagához képes a sok aprósággal képes megújjulni,noha erősen hajaz a BF3-ra.Hardverszinten meg legalább indokolt az erős hardver,cserébe nagyon mutatós képet fest,holott a rivális már 5 éve ugyanazt a motort foltozva copy-paste módon éli túl önmagát és mégis mesterségesen magas gépigénye van(lásd kamu 6 GB).Tartalom terén nem lehet panasz.Szavatossága pedig ki fog tartani a köv. Bf érkezéséig. Ha a támogatás és foltozás ,balanszolás is olyan lesz,mint ígérik,akkor 1-2 évig garantált szórakozást nyújt ,mind amatőr,mind profi szinteken..,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. vivanto
2013.11.07. 08:21
Ezt a 88%-ot látva már várom a sok kritikát, hogy egy csomó sokkal jobb játék miért kapott ennél kevesebbet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Samupitecu...
2013.11.07. 10:26
szép és jó, de pont a multira kéne RÁERŐLTETNI a csapatmunkát, hogy ne egy nagypályás COD legyen az egész.

az előző résznél is az volt a tapasztalatom, hogy ha véletlenül összekerül az ember rendes, csapat-orientált játékosokkal, akkor páratlan az élmény, amúgy meg hülyegyerekekkel, trollokkal, és kiegyenlítetlen csapatokkal van tele a legtöbb szerver. a hackerekről nem is beszélve.

kéne írni valami progit, ami követi a játékos stílusát, és hasonló játékosokkal hozza össze. ez persze opcionális lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. JackFeryll
2013.11.07. 10:27
A single arról szól, hogy a C4 bármire megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Beatmad
2013.11.07. 12:30
Engem csak egy dolog érdekel! Most hogy kijött a 4, én meg feltelepítem a 2-őt akkor remélhetőleg lesz esélyem jókat játszani casualként, tehát nem lesz tele vérpistikékkel? Vagy már játszani se tudok mert teljesen kihalltak a szerverek?
Esetleg ugyanaz fog fogadni mint 2 éve, hogy roskadásig tele a szerverek és jönnek a vérpistikék?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. NovaTerra
2013.11.07. 13:00
Milyen az a "feszes" multi? Ez alatt mit kell érteni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. dragon83
2013.11.07. 14:05
Nem kell hozzá nadrágszíj. Csal felveszed és pont passzol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Insignia
2013.11.07. 15:35
Nekem csak az nem tetszik, hogy 5 órával az indulás után, hogy lehet valaki lv28-as....
Online sok a gyökér... arra vár, hogy a spawnoljon a heli vagy repülő és megy vele fél percet és összetöri... sok értelme van... az ilyen menjen üres szerverre ha szeretné megtanulni, hogy hogyan repkedjen... ne egy 64-es szerveren hátráltassa ezzel a csapatát.
GTX680-on hibátlanul megy ultrán, ami mondjuk zavar, hogy kicsit irreálisan hosszú a töltési idő így lehet, hogy repül át SSD-re a játék HDD-ről....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. tomchee
2013.11.07. 15:45
Számomra ez inkább BF 3.5 . Azaz amilyennek a BF3-nak lennie kellett volna
Ettől még szeretem(mindkettőt). Ez a játék rántott vissza az FPS-ek világába, amit sok sok évvel ezelőtt a CoD4, legalább is számomra, romba döntött.
Must buy lesz... ha lemegy az ára
Szubjektív értékelés: 95% (ha kigyomlálják a bugokat )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. xilence
2013.11.07. 16:32
Áh a multiplayer egyszerűen magával ragadó, nekem nagyon bejön !!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Butchy
2013.11.07. 16:42
A pályák betöltési sebessége nem tudom mitől függ.
Havernak 1TB Hitacsi hdd és nagyon gyorsan betölt, kb olyan gépe van mint a test gép. Nekem erősebb, WD500GB blue hdd és JAAAJ lassú nem kicsit hanem nagyon.
Vettem Seagate 1TB M001 végűt és ezzel már nekem is gyors lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Ranger
2013.11.07. 17:36
Én a multis fps műfajt már évekkel ezelőtt leírtam. A Bf4 viszont képes volt megmozgatni a fantáziámat streameken keresztül is, így beruháztam rá, és meglepően jól elvagyok vele. Főleg hogy magát a bf sorozatot sose szerettem igazán, az alapötlet jó volt de játékban nem jött át az az élmény amit vártam (1942, bf2-t próbálgattam annó) azt hiszem a technika elért arra a szintre, hogy most megkapom azt a hangulatot, ami régen hiányzott nekem a bf-ből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Cadaver
2013.11.07. 17:59
Talán most a Cod megjelenése kapcsán senki nem áll neki összeméregetni a 2 terméket( BF vs COD),és mindkét tábor elfogult,elvakult rajongói is belátják,hogy most már végképp nem egy ligában indul a két gém. Körtét az almával most már a helyzet...

Elfogulatlanul ki lehet jelenteni,hogy a cod már nem tud,nem akar megújulni és ez a teszteken is látszik,viszont a BF nem csak egy rókabőrt tett le az asztalra.Pont annyit adott hozzá,hogy elég a megújuláshoz.Max az írható a rovására,hogy megpróbálja a lemorzsolódó cod játékosokat felszipppantani.
Erre az Activison-nek már régebben kellett volna lépnie,legalább 2 éve.Ehelyett gőgös nyilatkozataikból lerí: "úgyis sokan megveszik".
Nem tud jó single-t kreálni a DICE,de nem tud már megújulni a cod széria sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. sensejke Insig...
2013.11.07. 18:16
Már pár napja van level 100-as is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. R3LaX123
2013.11.07. 18:22
Megvenném ezt is, mint a bc2-t,bf3-at (pontosabban azt csak előrendeltem, aztán visszamondtam mert nyertem 3-at), ha nem lenne tele gyökérrel. BF3-al iszonyat jókat toltam haverokkal, de ha nincs fent min 5-6 friends, akkor idegbajt kap az ember az idiótáktól...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Whysper
2013.11.07. 18:25
Kontra-

-bf szotri mód sose volt lényeg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Whysper
2013.11.07. 18:26
ui.: ennél sokkal ,de sokkal sz...b játékra adtatok már 90% fölött!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. myckie2
2013.11.07. 21:37
Whysper pedig szerintem a BC2 sztorija egész fasza volt. Vagy lehet csak a látvány miatt emlékszem másra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Benny
2013.11.07. 22:24
Érdeklődnék, h ebbe is rengeteg a csaló mint a 3ban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. refo
2013.11.07. 22:54
A 10/10/8/9 pontokból hogy jött ki a 88%? Vagy van még egy rejtett korrekciós tényező?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. SzAdamAndy
2013.11.08. 02:46
tomchee Teljesen igazad van hogy a BF3 nak kelett volna BF4-nak lennie, de szerintem így is akarták csak rájöttek valószínüleg hogy nemlenne mivel folytatni ezért összedoptak egy lagyosabb verziót. Attól függetlenül mindegyik tetszik, csak kár hülyének nézik a vásárlóikat párszor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. apex
2013.11.08. 07:29
tényleg nehéz komolyan venni a multit a sok bénázó miatt. nekem ez az első battlefiedem, eddig inkább csak a CS-k pörögtek minden változatban, mégis be tudok illeszkedni az itteni feladatokhoz. hatalmas élményt ad ugyanakkor, mindenkinek csak ajánlani tudom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dragon83
2013.11.08. 08:06
refo
A 10/10/8/9 pontokból hogy jött ki a 88%? Vagy van még egy rejtett korrekciós tényező?

De van ám. A szubjektív faktor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. kovy29
2013.11.08. 09:46
"Továbbra is gyenge sztorimód" - Mintha az ilyen játékokban az lenne a lényeg..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. dragon83
2013.11.08. 10:00
kovy29 - Van akinek igen. Ha senkit sem érdekelne, nem költenének ennyi időt/pénzt rá a fejlesztők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Butchy
2013.11.08. 10:18
Szerintem a háromban és a négyben csak arra jó single rész hogy kicsit megismerd a játékot, és az irányítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Whysper
2013.11.08. 12:47
Dragon29 ,de nem egy játék élmény statisztikát kell alapozni a singlere. Érted vane gy autó 5 sebességgel és az alapján nyomok rá egy bélyegzést,hogy milyen a menetteljesítménye tolatásba? Mivel még a Bf3-nál is emlékszem mikor a MW2-vel lett pont itt összehasonlítva akkor is az volt a szlogen ,hogy bf3 hatalmas multi élmény csóró single MW 2 szuperebb single monotonabb multi. Szóval sosem szoktam ilyen kritikát írni ,de mikor egy játékot bemutatunk akkor vagy Blikkesedve csináljuk vagy teljes képet adunk valamiről és ez olyan Blikkesre sikerült! Idejön egy vásárlás előtt álló ember és lehet ezért nem veszi meg.

"Battlefield 4 – Irány az online csatatér!" és erre 88%-t?

Ui.: aki vásárlás előtt áll az inkább menyjen be egy rendes fórumra ne ez alapján döntsön. rengeteg jó tulajdonsággal van felszerelve ez a játék...!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. dragon83
2013.11.08. 14:29
Whysper
Figyelj, a játék rendelkezik egy hansúlyos (8 órás!!!) sztorimóddal, sok pályával, izgalmas harcokkal, amikre a fejlesztők egy halom energiát és pénzt áldoztak. Nem értem miért kellene úgy tennem, mintha az nem lenne létezne, csak azért, mert a BF-ben a multi a hangsúlyosabb.

Ui.: aki vásárlás előtt áll az inkább menyjen be egy rendes fórumra ne ez alapján döntsön. rengeteg jó tulajdonsággal van felszerelve ez a játék...!!
Vagy olvassa el a cikket, amiben leírom azt a rengeteg jó tulajdonságot, és ne csak a 88%-ot olvassa el. De még ha csak a pontszámot nézi is, akkor sem értem mi a probléma. A 88% azt jelenti, hogy ez egy elég jó játék, néhány hibával.

Idejön egy vásárlás előtt álló ember és lehet ezért nem veszi meg.
Hát ha idejön egy vásárlás előtt álló ember, és nem veszi meg, csak azért mert 88%-ot adtam rá, és nem 95-öt, akkor az meg is érdemli, hogy kihagyja ezt a játékot.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller
2013.11.08. 14:44
A cikk elolvasása után én egyetértek a 88%-al.
Az SP igenis lehúzhatja a pontszámot, ha rosszul van megcsinálva, mert igenis lényeges eleme a játéknak, még ha ti nem is használjátok ki.

Ellenben itt van ez a játék, apróbb javításokkal, változtatásokkal az előző részhez képest, javított grafikával, kellemes játékélménnyel, ellenben sok-sok buggal. Egy ilyen játékra pont hogy 80-89% illik, mert nem korszakalkotó, hanem egy jó "iparosmunka".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Csaber kisko...
2013.11.08. 16:44
Szerintem sok az a 88% inkább 75%-ot érdemel a jelenlegi multi állapota miatt , amúgy a hanghibával a tesztelőknek szerencséje volt , ugyanis azért tűnik el hang mert valaki a 64 főből épp hangtompítót használ... , a netkódra meg nincs mentség [LINK] ,az a baja az egésznek hogy ennek 2014 március körül kellett volna megjelenni , de ehelyett inkább kiadták kész játéknak a bétát mert , milyen jó is az hogy , a COD előtt kijön , miközben bug hátán bug van a szerver fagyás az 4-ből egy az talán tegnapra lett igaz ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zolti77
2013.11.08. 17:17
kiskoller pont mert csak jó iparos munka tehát átlagos azaz nálam az elmegy kategória 50-60% ami már kiemelkedő az igen 80-90% ami meg profi na az a 100% tehát egy olyan játék amit ha a BF3 patch lenne simán jó sőt annak kiválló de az hogy fogom a meglévő grafikát copy-paste módszerrel átrakom egy másik motorra ami igenis több erőforrást igényel a gépemtől és ezért nem kapok semmit az egy átlagos iparos munka ......

eltudom képzelni a fejlesztés közben lezajlott beszélgetéseket: -te Géza találtam egy új jobb grafikai motort ez aztán apám mindent jobban vissza adna amit az utsó BF.-be használtunk, próbáld ki

10 perc Géza: -te ez tényleg jó variáljuk át az épületeket mondjuk hogy ez Nem Karachi hanem shagháj és lám kész a BF3....
-De géza BF3 már van ...
-jah igaz akkor ez a BF4, de tegyünk bele pár dolgot mert ez még nem elég a népnek, pl használjunk olyan szavakat amiket senki nem ért és olyan jól hangzik mint aaaa öööööö LEVOLUTION jah meg adjunk neki 5 fős csapatot meg legyen egy random idióta aki majd el játsza hogy ő a parancsnok. jah ez elég is.....


Kár hogy ezek után a balance kérdés felett elsiklottak a fejlesztők pl: pisztoly 3 lövésből öl távcsöves puska ami elvileg kitépi a fél testedet 2 lövésből talán megöl 100-200m-en RPG robban az ellen mellett aztán az vígan ugrál tovább a géppuska meg 300 méterről rövid sorozattal kinyírja a csipást , lehet hogy nagyon szép a grafika full HD-hez itt is kell neki a vas elég durván de attól még ez a játék egy átlagos talán majd fél év múlva ha kijavítják a bugokat balanceolják a fegyvereket és optimalizálják a motort akkor TALÁN 80% de addig max 50%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Csaber Zolti...
2013.11.08. 17:39
A Commander nem új dolog ha jól tudom a BF2-ben meg a 2142 -ben is volt , amúgy tényleg vicces meglátsz 2 mukit menekülsz a tankkal (még a hajó is erősebb nála) mert itt a szárazföldi járművek papírból vannak , a balance sehol sincs a támadó repcsi mindent szétszed 3 ms alatt , az aa meg sokmindent nem zavar , mert addig jó hogy ,a gyalogosokat jól lehet vele darálni a repcsik/helik ellen sok mindent nem ér , mondjuk ezek javíthatóak , de azért nem véletlen hogy a többség sniperként játszik egy alapvetően járműves/tankos játékban....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kovy29
2013.11.08. 21:49
dragon83 - Mennyit? Szerintem jó, ha a fejlesztésre költött összeg tizede a kampányra ment.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dragon83
2013.11.09. 00:56
Szerintem meg több.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zolti77
2013.11.09. 14:02
az ilyen "nagy" nevű játékoknál sajna a pénzek 40-50% ami a hype keltésre reklámokra és egyéb reklám termékekre van költve, anno SWTOR fejlesztési költségeknél volt róla szó hogy ott olyan 60% volt a kampányra költött pénz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. apex
2013.11.09. 21:09
kénytelen vagyok helyesbíteni a korábbi posztomon. eleinte élvezhető volt a játék, minden fagyással együtt. persze bosszantó volt, de szórakoztató. mostanra viszont hiába adták ki a 7. patch-et is a szerverekhez, minden mindenhol állandóan laggol. az utolsó frissítésig legalább nem szaggatott a játék (nekem), max párszor kidobott, és a szerók is fagytak. lassan azért dühítő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2013.11.09. 21:24
Jó teszt, majd az iponos CoD Dogs tesztre leszek kíváncsi, biztos lesz benne valami meglepő. Elvégre A Machine for Pigs is be lett úgy mutatva, hogy 90+%-ot érjen el, ráadásul jogosan.

Had találjam ki, a sztori módban atombombák után kell futkosni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. egittologo
2013.11.09. 23:31
Nem, nincs benne atombomba. Én csak azért álltam neki a campaign-nek, mert folyton összeomlott a multi. Kellemes meglepetés ért, mert rosszabbra számítottam. A karakterek valóban kliséket idéznek, de a sztori nekem összességében tetszett. Az AI agyhalott, de ami azt illeti, nem kihívást kerestem, csak egy kis kikapcsolódást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FalseGod
2013.11.27. 11:38
Na, látom, itt nem sok változott "újságírás" címén, még mindig csak a reklám megy, a vak reklám, és elmentek a töménytelen hiba mellett. Persze 1-2 apróság oda van írva, de nincsenek helyiértéken kezelve. Tisztára mint a kommunizmusba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cztomi88
2013.12.12. 07:54
Nekem egy kicsit gagyibbnak tűnik a játék, mint a bf 3. Ne értsetek félre,tényleg szép meg minden, de ez a túlzott célzásrásegítés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fly3r
2013.12.26. 23:04
A sztorimódról csak annnyit hogy nagyobb szégyen sokkal mint a 3. rész pedig AAA cím...még is a programozás nem az erősségük csak a grafika
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!