iPon Cikkek

Belépőszintű 20"-es monitorok

Dátum | 2009. 01. 26.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A 19 és 20”-es szélesvásznú monitorok közti minimális árkülönbség apropóján ezúttal a legolcsóbb 20-asok közül válogattunk, hogy választ kapjunk a kérdésre: adott áron jobban járunk a nagyobb, ám vélhetően gyengébb minőségű kijelzővel, vagy maradjuk inkább a 19-es középárú modelleknél? A kérdés nem költői, mégis előre lelőjük a poént, lesz rá ellenpélda, de találhatunk meglepően jó monitorokat a legolcsóbb szegmensben is. Érdemes tehát próbálkozni, viszont vásárlás előtt kellően körültekintőnek kell lennünk, hogy az igényeinknek megfelelő készüléket vihessük haza csalódottság nélkül.


A kijelzők specifikációi alapján a monitorok közt a legszembeötlőbb különbség az LG által képviselt magas kontrasztaránynak köszönhető, ám tudnunk kell, hogy ez csak a mesterségesen kreált dinamikus értékre vonatkozik, a valós kontraszt valamivel tesztünk átlaga alatt helyezkedik el. Az ASUS és NEC készüléke beépített hangszórókkal is rendelkezik, ám ezt leszámítva igen hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek tesztalanyaink.

BenQ G2010WA

Először ismerkedjünk meg a BenQ monitorok régi sikersorozatának (vagyis a G szériának) 20”-es változatával. A széria tagjai eddig apróbb hibáik ellenére is szép eredményeket értek el tavaly, így kíváncsian vártuk hogyan szerepel a "kistestvér".


A formaterv ennél a szériánál egy kaptafára épül, leginkább az egyszerű vonalak jellemzik, puritánnak mégsem neveznénk. Sajnos még a matt fekete részen is szépen látszanak az ujjlenyomatok, hát még a csillogóson, úgyhogy óvatosan vele.


A gombok kitapintása csak érzésre történik, mivel a káva aljában kaptak helyet, a feliratok pedig egyáltalán nem láthatóak. Ezért kell egy kis idő, mire megjegyezzük a helyüket, ezután könnyű dolgunk van, ugyanis a LED körül igen logikusan lettek elrendezve. Használatuk halk, pontos és azonnal reagálnak, amiért dicséret jár, viszont kár, hogy a szoftveres menüvezérlést nem támogatja a készülék.


Habár a kisméretű talpaknál tapasztalataink szerint a legstabilabb tartást egy ellipszis vagy korong alakú talp képes nyújtani, a gyártó mégis ragaszkodott a saját dizájnjához jobban illeszkedő téglalaphoz. Ez ugyan nem egy robosztus darab, mégis megfelelően kiszolgálja a monitort, mivel a megjelenítő egyáltalán nem mondható nehéznek. A beállítások terén csak a széles dönthetőség áll rendelkezésünkre, a talp magassága fix, szerencsére ezt jól eltalálták a tervezés során.


A falra szerelhetőség támogatott, a kábelelvezető hurok pedig hasznos kiegészítője a készüléknek. A minimális csatlakozási igényeket kiszolgálandó elhelyeztek egy analóg dugaszt a képernyő hátulján, ezen kívül már csak a tápellátásról kell gondoskodnunk a mellékelt kábel segítségével.


A DVI hiányát kicsit sajnáltuk, mert ezúttal nem találtuk kiemelkedően élesnek a szövegmegjelenítést, inkább csak egy vállalható szinten van.


A háttérvilágítás az olcsóság ellenére szinte tökéletes maradt. A gyártó általában ezen a területen jeleskedik leginkább. Ritkaság ugyanis, hogy a 70-80 ezres 24”-os kategória alatt bevilágításoktól és foltosodástól mentes képet kapjunk. A panel lehetőségeihez mérten a fekete mélysége is jónak mondható, a kontraszt értéke pedig szintén valamelyest az átlag fölött helyezkedik el. Válaszidő tekintetében nincs szégyellnivalója a készüléknek, az 5ms-osok átlagát hozza, így játékra megfelelő társunk lehet, főleg, hogy az input lag mértéke is szokatlanul alacsony. A betekintési szögek viszont alig érik el az átlag szintet. Ugyan a szöveg minden irányból olvasható marad, a gyengeség abban nyilvánul meg, hogy már néhány fokban felülről nézve hamar elveszti kontrasztját, alulról pedig túl hamar bezöldül a panel. Szerencsére oldalról nem ennyire vészes a helyzet, egy kisebb táraságot is megfelelően kiszolgál a monitor látószöge.

Standard profilMovie profil
A képernyő nem ad lehetőséget a színhőmérséklet Kelvin szerinti beállítására, helyette az alapszínek százas skálán történő megadására esküszik, így találhatjuk meg magunknak az ideális fehéregyensúlyt. A színhőmérséklet egyéni beállításához a lap alján található táblázat szolgál példának, de a gyári „Kékes”, „Pirosas” és „Normál” állások közül is választhatunk. A képprofilok felkínálják az alaphelyzeti Standard, az ipari sRGB és az extra színezéssel működő Photo, Dynamics és Movie állásokat, melyek közül utóbbi háromnál a dinamikus kontraszt is használhatóvá válik. A Standard mód színkezelése kissé fakónak tűnik mai szemmel - szövegszerkesztéshez és internetezéshez azért még megfelelő - játékhoz, filmekhez és fényképek megtekintéséhez viszont érdemes inkább a három színjavító profilok egyikét választani. A készülék a saját képarányától eltérő felbontásokat is megfelelően lekezeli az „aspect” mód formájában, így a régebbi játékokat is megfelelően, torzítás nélkül élvezhetjük.

ASUS VW202SR

Az ASUS képernyői csak ritkán kapnak tőlünk pozitív minősítést, ám ezúttal egy igen jó darabhoz volt szerencsénk, ezért előrebocsájtjuk, hogy a következő sorok közt főként dicséret lesz olvasható.

Az ASUS dobozában példás rend uralkodik, a használati útmutató éppúgy a csomag kelléke, mint a VGA- és tápkábel. A telepítő CD-t viszont hiányoltuk, így sem képprofilokat, sem OSD vezérlő alkalmazást nem kapunk a monitorhoz.


A gyártó kedvező árú modelljét is a már megszokott, erősen szögletes formaterv jellemzi. A teljesen fekete matt festésbe csak a káva alján látható ezüst léc és márkajelzés hivatott változatosságot hozni.


A menü süllyesztett gombjai kicsit vékonyra sikerültek, a feliratok pedig gyenge fénynél már nehezen olvashatóak, ám ezt leszámítva csak dicsérni tudjuk őket. A korábban alkalmazott irtó kemény nyomáspontnak és nehézkes használatnak már szerencsére nyoma sincs, a gombok egyáltalán nem csattognak, sőt, kifejezetten kellemes őket használni. A Splendid képprofilokhoz, fényerőhöz és hangerőhöz külön-külön dedikált gombokat kapunk, így a legfontosabb funkciók azonnal elérhetőek.


A készüléket csak alapszintű testreszabhatósággal látták el, ami kimerül a normál méretű dönthetőségben - a falra szerelhetőség azért még így is megmaradt. A kör alakú talp nagyfokú stabilitást kölcsönöz a megjelenítőnek, ráadásul fel- és leszerelése is a legkisebb gond nélkül történik.


A beépített hangszórók meglepően jól szólnak - legalábbis az integrált hangrendszerek körében. Némi szoftveres hangszínszabályzással már akár zenehallgatással is próbálkozhatunk, persze csak szolidan. Hátul egy kábelrendező kampóra lettünk még figyelmesek, mellyel a képernyő mögötti vezetékköteg rendben tartása válik könnyebbé.


A hangszórók jack aljzata szintén hátul kapott helyet, a monitor másik szélén pedig a D-Sub csatlakozó árválkodik, mivel a digitális videojel fogadása nem támogatott. Ilyenkor kerül előtérbe VGA kártyánk minősége, ettől ugyanis nagyban függ a megjelenített kép élessége. A célra már megfelelő videokártyát használva elégedettek lehetünk a monitor képminőségével, egy DVI bemenettel ellátott megjelenítőével összehasonlítva alig vehető észre némi homályosság (mi egy HD2600Pro-val teszteltük).


A háttérvilágítás nem rossz, bár sötétebb filmek alatt enyhe bevilágításra lettünk figyelmesek alul és felül egyaránt. A képminőséggel szintén nagyon elégedettek voltunk, nemcsak a színskála egyenletessége, hanem a jó színhűség is bizonyítja, hogy az ASUS monitorok gyengesége, vagyis a fakóság végre megszűnni látszik. A magas fényerő és kontraszt érték erős napsütés mellett is jó olvashatóságot biztosít, mely részben annak is köszönhető, hogy a panelről lehagyták az eddig számtalanszor alkalmazott fényes bevonatot. A betekintési szögek viszont csak átlagosak, elszíneződéssel szerencsére alig találkoztunk, inkább a minden irányból látható sötétedés jellemzi a panelt. A készülék legnagyobb erénye, hogy remek játszótárs lehet, ugyanis a válaszidő rendkívül alacsonynak bizonyult a használat során.

Standard profilTheater profil
 A monitor beépített színsémái közül sajnos egyik sem tűnt használható megoldásnak, ezért a százalékos skálán kikevert egyéni beállítást ajánljuk a lenti táblázat szerint (bár még mindig buzdítanánk mellette mindenkit, hogy keresse meg a számára legmegfelelőbb értékeket). Az ASUS nagyágyúja, a Splendid öt profillal kecsegtet minket, melyek közül a Standard nagyjából az „ilyen volt”, a többiek (Scenery, Theater, Game, Night View Mode) pedig az „ilyen lett” szerepet töltik be. Nagy előnyük, hogy a kép élessége az extra színezés ellenére sem változik meg, ami ritkaságszámba megy, ráadásul mindegyiküknél testreszabható az élesség, szaturáció és a dinamikus kontrasztvezérlés, míg a Standard állás csak a fényerő és kontraszt beállítására ad lehetőséget, minden más zárolva van. A menü extráinak a bőrtónus megváltoztatását (Skin Tone) és a képarány kezelését tekinthetjük, így a kisebb felbontások lekezelése sem okoz gondot a képernyőnek.

LG W2042S-SF

Az LG kedvező árú monitorjainak termékpalettájáról már több ízben választottunk, így a 42T sorozat sikerein felbuzdulva most az annál is olcsóbb, 42S szériával tettünk egy próbát 20”-es méretben.


Úgy látszik, a gyártó feltűnési viszketegségtől mentes formaterve töretlen népszerűségnek örvend, mivel ezúttal is ugyanaz az egyszerű, mégis pofás dizájn köszön vissza, mint a drágább nagytestvér esetében.


Tapasztalatunk szerint az olcsóbb kiadásnál a költségcsökkentés nem a megjelenést vagy a kezelőszerveket érintette, hanem amint az később kiderül, a különbség inkább a belbecsben keresendő. A menüvezérlés tehát a régi, jól bevált halk és puha nyomáspontú gombsorral történik, a szoftveres OSD-t pedig ezúttal sem kapjuk meg hozzá.


A könnyű talpkorong csak alakja miatt nyújt elégséges stabilitást, ekkora súlyú panelhez már illene vaskosabb állványt illeszteni. Mindazonáltal a dönthetőség több mint megfelelő, kényelmesen állítható a dőlésszög nemcsak hátrafelé, de előre is (melyre sajnos a monitor látószöge miatt szükségünk is lesz).


A felfüggesztési helyek logikusan középre kerültek, a kisebb méretű 75mm-es VESA szabvány szerint tudjuk a falra szerelni. A mellékelt kábelkötegelő bilincset a nyakrészhez illeszthetjük, segítségével a monitor mindkét vezetékét rendre utasíthatjuk.


A készüléket csak analóg video bemenettel látta el a gyártó, ennek ellenére az élesség kiváló, a digitális bemenet hiányát egyáltalán nem éreztük.

Már a monitor használatának kezdetén egy komoly problémába ütköztünk, ugyanis az analóg bemenethez használt automatika számtalan alkalommal mellékalibrálta a képernyőt, így kénytelenek voltunk kézzel megkeresni a beállításokat - a feladat rendkívül időigényes. Sajnos nem tudjuk garantálni, hogy minden egyes monitor egyforma beállításokkal működjön, mindenestre a tesztpéldánynál bevált értékeket a lap alján közöljük.


A képernyő háttérvilágítása a gyártó megszokott átlagos szintjét hozza, rossznak nem neveznénk, de különlegesen jónak sem, alul és felül egyaránt látható enyhe mértékű bevilágítás. A monitor fényerő tartalékát a fehéregyensúly beállítása után megfelelőnek találtuk, ehhez viszont mindenképpen az egyéni színkeverést kell kiválasztanunk, ugyanis a gyári Kelvin szerinti színhőmérsékletek használhatatlanok és maximális fényerő mellett is borzasztóan sötét képet eredményeznek. A betekintési szögek a készülék gyenge pontja, a függőleges láthatóság annyira gyengének bizonyult, hogyha szeretnénk elkerülni a képernyő tetejének zöldülését, kénytelenek leszünk előre dönteni a kávát. A panel reakcióideje ugyan nem kápráztat el minket gyorsaságával, mégis úgy érezzük, hogy talán ez az egyetlen terület, ahol a monitor még képes helyt állni a kategóriában.

AlaphelyzetUser: ACE:2, RCM:2
A színhőmérsékleti sémákhoz hasonlóan szintén jobban járunk, ha az „f-Engine” Internet és Movie képprofiljait inkább kerüljük. Az alaphelyzetben igencsak jó színhasználatot csak lerontani képesek, viszont a User módban elérhető színmanipuláló eljárások (ACE, RCM) segítségével nyerhetünk némi fényerő többletet és extra színezést, bár a hatás minimálisan érezhető. Az értékek beállításával óvatosan bánjunk, mert könnyen rikítóvá tehetik a képet (itt is a táblázat szerint érdemes eljárni). A menü extrái közé sorolhatjuk az állapotjelző LED kikapcsolását, valamint a kézi kapcsolású 4:3 módot, mellyel a régi játékok 4:3 arányú felbontásait élvezhetjük torzítás nélkül.

NEC AccuSync 203WM

Végül lássuk a teszt legdrágább képviselőjét a NEC házából, mely még így is kedvező árral és multimédiás képességekkel büszkélkedhet.


A japán precizitás kiütközik a monitorok tervezésénél is, pontos illesztésekkel és kemény, erős műanyag borítással rendelkezik a kijelző kávája. Az elöl elhelyezett nagyméretű gombsor, fejhallgató kimenet és hangszórórács nem éppen formatervezési díjakra pályázik, érzésünk szerint a gyártás során a cél inkább a használhatóság növelése volt.


Erről tanúskodnak a menükezelő gombok is, mivel nagyok és könnyen nyomhatóak. A NEC ezen szériája messze a legkezesebb monitor, amit csak találunk a piacon, különösen, hogy menüvezérlés közben az OSD késlekedés nélkül reagál, és emellett szoftveres vezérlésre is lehetőségünk van, ha feltelepítjük a NaviSet alkalmazását a mellékelt CD-ről. Az állapotjelző LED fénye alig látszik, így figyelmünk mindig a képernyőn maradhat.


Kedvező árkategóriás monitorról lévén szó extrának számít az előre sugárzó beépített hangszóró és a fejhallgató kimenet. A készülék egy formás és súlyos talpszerkezettel dicsekedhet, melynek felszerelése pofonegyszerű, stabilitása remek, magassága megfelelő, de sajnos ennek állítására nincs lehetőségünk. A panel dönthetősége ellenben nagyon széles keretek közt mozog, ilyen téren nem lehet okunk a panaszra.


A talpszerkezet hátulján található az ötletesen és egyszerűen működő kábelrendező hurok, a panel hátulján pedig a felfogatási lyukak kaptak helyet, így a falra szerelés sem okozhat akadályt a képernyőnek. A beépített hangszórók minősége csak internetes videókhoz tűnik jó választásnak, tölcséres hangzásuk és kis teljesítményük sajnos kevés bármilyen zenehallgatási feladat kiszolgálására.


Ahogy tesztünk többi szereplője, úgy a NEC kijelzője is csak VGA bemenettel rendelkezik. Emiatt csak átlagos élességet képes produkálni, látható némi homályosság DVI-s társaihoz képest, ha képét közelről is megvizsgáljuk. Az audio bemenet szintén itt kapott helyet, hangkártyánkkal történő összekötéséhez szerencsére szükségtelen a jack kábel beszerzése, ugyanis ezt már megtaláltuk a dobozban a készülékhez mellékelve.

A képminőséggel alapvetően semmi bajunk, apró hibákat tudunk csak említeni, melyek viszont meggátolják, hogy egy tökéletes panelről beszélhessünk. Egyike ezeknek az enyhe homályosság, a szövegmegjelenítés általában már analóg bemenet esetén is ennél élesebb szokott lenni. Sajnos nem egyszer előfordult, hogy a kép önálló beállítása során az automatika tévesztett, így a használat során esetleg többször is meg kell ismételnünk az újrakalibrálást.


A háttérvilágítás sem tökéletes, látható némi bevilágítás, ami elsősorban filmeknél tűnik fel, ezt leszámítva egészen egyenletes, homogén, foltoktól mentes a fekete képernyő. A panel válaszidő tekintetében nem domborít nagyot, így ha elsődleges felhasználási területünk a játék lesz, jobban járunk egy másik készülékkel. A betekintési szögek minden irányból átlagosak, a láthatóság megfelelő, bár oldalról már számolnunk kell a színek elváltozásával. A színhűség ellenben minden elismerést megérdemel (szemből), TN paneltől nem vártunk ennyire hű színvisszaadást, ezért kijelenthetjük, hogy ez a tulajdonság a monitor legnagyobb erőssége.


A remek színhűségnek köszönhetően nem éreztük hiányát az előre beállított képprofiloknak. Szövegszerkesztés, filmek és fényképek megtekintésénél egyaránt elégedettek voltunk a látottakkal miután megtaláltuk az ideális fehéregyensúlyt. A menü extrái közt csak a hangerő szabályzását, némítását, és a képarány kezelését említhetjük, utóbbi opció a képarány megtartás mellett történő teljes képernyős megjelenítési módot támogatja.

BenQ G2010WA


Pro:
•    remek háttérvilágítás
•    jó anyagminőség
•    színprofilokkal jó színkezelés

Kontra:
•    szűk látószög (a színek hamar elváltoznak)
•    alaphelyzetben kissé fakó színek


A monitor kitűnő háttérvilágításának köszönhetően ideális filmezéshez, de játékra is bátran választhatjuk ezt a típust. Gyengéje, hogy viszonylag hamar elváltoznak a színei, ha nem pontosan szemből nézzük a panelt, így ez némileg ront az összképen. Habár a megjelenítő már nem mai darab, mégis megállja helyét a friss készülékek közt, viszont az E sorozat új HD és HDA jelzésű monitorjai mellett már nem rúghat labdába, ezért az ajánlott vétel címke a kedvező ár ellenére is nálunk marad.


ASUS VW202SR


Pro:
•    szép színek
•    éles kép
•    rövid válaszidő, kis input lag

Kontra:
•    alul és felül enyhe bevilágítás
•    „csak” átlagos látószögek


Mondhatjuk, így a teszt végére igazán kedvet kaptuk a monitorhoz. Játékra nagyon jó választás, emellett a színek is élénkek és természetesek. A Splendid pedig valóban egy használható opció, most éreztük először igazán, hogy van értelme kapcsolgatni. Ugyan tökéletességről még nem beszélhetünk, de a gyártó képminőség terén már így is sokat fejlődött az elődökhöz képest. Sikerült továbbá elfelejteni végre a kontraszt növeléséhez használt tükröződő bevonatot is, láthattuk, hogy a monitor enélkül is rendkívül magas kontrasztaránnyal büszkélkedhet és így elkerülhető a nem kívánt fények visszaverődése. Kifogásolnivalónk a még nem tökéletes háttérvilágítással és pixelhiba garancia hiányával volt, egyébként minden téren szépen teljesített a monitor. A meglepően kedvező árcédulára rápillantva jó vételnek tartjuk, így a minősítése: ajánlott.


LG W2042S-SF


Pro:
•    jó színhűség
•    éles kép

Kontra:
•    szűk látószög
•    kis fényerő (kivéve, ha egyedi színhőmérséklettel megnöveljük)
•    gyenge kalibráló automatika


Az LG már többször bebizonyította, hogy az olcsó szegmensben is képes jól használható, mi több, kifejezetten minőségi megjelenítőket készíteni. A W2042S őszinte sajnálatunkra nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket, így hiába a kedvező vételár és a 3 napos pixelhiba garancia, az ajánlott vétel minősítés ezúttal kénytelen elkerülni ezt a típust. Kár érte.


NEC AccuSync 203WM


Pro:
•    nagyon jó színhűség
•    jó anyagminőség

Kontra:
•    élesebb képet vártunk
•    enyhe bevilágítás
•    nagy reakcióidő


A NEC készülékénél gondban vagyunk, ugyanis nehéz egyértelműen eldönteni, kinek ajánlható a típus. Színhűsége miatt minden felhasználási területen élvezhető képhez jutunk, ez tagadhatatlan előny más monitorokhoz képest. Filmekhez is megfelelő társunk lehet a készülék, játékosabb kedvűek viszont határozottan lomhának érezhetik a panel reakcióidejét, ezért egyedül nekik nem javasoljuk a kijelzőt. A 3 napos pixelhiba garancia szintén fontos tényező lehet vásárláskor, így a japán gyártó 40 ezer Ft alatti monitorjával ezt a gondot is magunk mögött tudhatjuk. Aki tehát tisztában van a 203WM korlátaival és elsősorban a lehető legvalóságosabb színvisszaadást keresi (TN-es viszonylatban), minden bizonnyal elégedett lesz a NEC megjelenítőjével.                       
                                    

 


Az ASUS monitorját az Expert Computer Kft.-től, a BenQ, LG és NEC készülékét pedig a Cédrus Kft.-től kaptuk, köszönet érte!

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Alvin_ti42...
2009.01.27. 11:54
Déja vú rulez! ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. perempe
2009.01.27. 14:00
Deja Vu?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Svindler
2009.01.27. 20:17
A film az egyik képen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Menthix
2009.01.27. 20:21
Az Asus monitorja elég bejövős, ráadásul Iponon is csak 30ezer frintot kóstál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hunmyke
2009.01.27. 21:52
D-sub csatisat nem igazán vennék, amúgy jó kis teszt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. VergilX
2009.01.29. 19:08
azért a film teszteknél ott van aTransformers
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. norman81
2009.01.31. 17:26
Valahogy ez a méretkategóra nem igazán tud megmozgatni,mert nagyon hasonló árban 22" is lehet venni,s kb ugyanezekkel a specifikációkkal!
De ez csak az én véleményem.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Radioseven
2009.02.06. 14:36
Üdv mindenkinek !

Ma kaptam meg az ASUS VW202SR 20" moncsit .
Kicsit féltem az DVI hiányától de első benyomásra nem is volt rossz .
Aztán ahogy alkalmaztam a beálításokat egyre jobban meggyőzött hogy nem is annyira fontos számomra a DVI .
Éles a kép élesek a betük jól olvasható minden nagyon szép kontrasztos .
Tényleg nagyon jó vétel volt .
Igaz a Játékos fanokat nem biztos , hogy meggyőztem de én csak felhasználói progikat használok dögivel .
Jó ár jó vétel én csak ajánlani tudom .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bamboo
2009.04.12. 14:44
Én kb 3hete vettem egy benQ G2010WA-t, nagyon tetszik, az ára is jó, jó rajta filmet nézni és játszani, én ajánlom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!