iPon Cikkek

Bemutatkozik a Microsoft Arc Touch mouse

Dátum | 2011. 02. 04.
Szerző | Terrayon
Csoport | MULTIMÉDIA

Ez alkalommal egy különlegességet tesztelünk, a Microsoft Arc Touch érintőmezős dizájnegerének személyében, aminek külseje már ismerős lehet azoknak, akik látták az eredeti Arc-ot.


A vezeték nélküli egér különlegessége a nem éppen hétköznapi formai kialakításban és a BlueTrack technológiában rejlik, valamint abban hogy a mechanikus görgető kereket egy érintőmezővel helyettesítették. Mielőtt bemutatnánk az eszközt, lássuk, mit találunk a dobozban.


Az Arc Touch-hoz kapunk egy üzembe helyezési útmutatót, egy tájékoztató füzetet, két AAA méretű elemet, valamint egy igazán apró 2,4 GHz-en működő USB-s vevőegységet. A perifériát egy díszes dobozban találjuk, ami egyébként a mágnessel záródó fedőlapjával már önmagában is látványos. A működéshez nincs szükség drivertelepítésre, de az egér érintőmezős extráit a gyártó holnapjáról letölthető szoftverrel tudjuk teljes mértékben kiaknázni (IntelliPoint 8).


Az Art Touch egér lapos formájában található meg a dobozban. Első pillantásra azt hihetnénk, hogy egy távirányítóval van dolgunk, és bár van hasonlóság, a megvastagított orr részre csak az elemek tárolása miatt van szükség. Az egér ilyenkor kikapcsolt állapotban van, így egy vékony, hordozásra alkalmas perifériát tarthatunk a zsebünkben, vagy a táskában a notebook mellett. A készülék szimmetrikus, tehát balkezesek is használhatják, és teljes egészében fekete színű. Az anyaghasználat példásra sikerült: ha megtapogatjuk az egeret, csak úgy árad belőle a minőségérzet. A gombok környékén csúszós, lakkozott anyag található, a felületek többi része viszont matt, ahová tapadósabb gumibevonat került.


Az egér kétgombos, harmadik gomb helyett egy programozható többfunkciós érintőmezőt kapunk, ami kétségtelenül a periféria legérdekesebb része. Alaphelyzetben az érintőmező egy függőleges irányban működő görgőként viselkedik, ami a görgetés sebességét is érzékeli. A mező tetejének és aljának érintésével a dokumentumok oldalai közt tudunk lapozni. Ha a mező közepét duplán megérintjük, alkalmazásfüggő műveleteket hajthatunk végre, ezt pedig kombinálhatjuk az egér mozgatásával is (ezzel még később foglalkozunk).

Szoftver

A feltelepített IntelliPoint 8 szoftverrel a gombok és az érintőmező jelentését is megváltoztathatjuk (ilyenkor különálló alkalmazás helyett beépülő füleket keressünk az egér tulajdonságaiban). Az első fülön a gombokat és a virtuális görgető kereket lehet átprogramozni. Itt számos művelet közül választhatunk, még makrókat is beállíthatunk rájuk (az átprogramozható gombok bármelyik Microsoft egérnél működnek, úgyhogy ez inkább a szoftver érdeme, mintsem az egéré). A második beépülő fülön lehetőségünk van a görgetési sebesség megváltoztatására és az úsztatás kikapcsolására is, ami akkor kellhet, ha pontosabb keresést akarunk, így nem görget túl sokat egy nagyobb rántás után. Az egér vibrációs visszajelzéssel is rendelkezik, ami azt az érzetet kelti bennünk, mintha valóban egy kereket görgetnénk. A driverben ennek erősségét is szabályozni lehet, ha pedig zavarna minket, ki is kapcsolhatjuk, akkor marad a „simogatás” érzése. A driverben program-specifikus gomb beállításokat menthetünk el, ami annyit tesz, hogy minden alkalmazáshoz egyéni sémát rendelhetünk, ami egy különösen hasznos lehetőség.
 

Használatban

Most pedig lássuk, mennyire életképes az egér a különleges formai kialakítással és a szokatlan érintőmezős görgővel. A bekapcsoláshoz az egér „gerincét” kell meghajlítani, ettől a kék színű optika felvillan, amiből tudjuk, hogy bekapcsolódott. Az, hogy az ötletes technika mennyire kényelmes, arra már önmagában is válasz, hogy a készülék nagyon vékony. Éppen ezért meghajlítva is vékony marad, ettől pedig az egeret nehéz stabilan megfogni. A hüvelykujjnak és a kisujjnak is elkelne a támaszték, ezek hiányában ügyeskednünk kell vele. Kis megszokással megtalálhatjuk rajta az ideális fogást (nekünk ehhez nagyjából negyed órára volt szükség), az viszont tény, hogy a dizájnegér soha nem lesz olyan kényelmes, mint egy „tömör” változat, amit pedig hordozni nehezebb.

Az egér kis ellentartással mozog, a plasztik tappancsok igen jól csúsznak, ezért az alátétet nem kötelező kellék. Szinte bármilyen felületen sikeresek lehetünk, legalábbis az egér könnyed mozgatása ezt nem fogja megakadályozni. Mi fa asztalon és szövet alátéten is egyformán jól tudtuk irányítani a kurzort. A gombokat szintén nem érheti panasz, ezek nagyon diszkréten kattognak, alig lehet hallani, hogy használjuk az egeret. A minőségérzet nagyon jó és ezt a gombok a használat közben sem cáfolták meg, mert egyszer sem fordult elő akaratlan dupla kattintás.


A virtuális görgető kerék ellenben bármennyire is látványos és újszerű, megszokást igényel, nem lehet vele olyan pontosan és lendületesen görgetni, mint a mechanikus kerekekkel. Előfordult, hogy kevésbé vagy éppen gyorsabban görgetett, mint ahogy azt szerettük volna, ez pedig pontatlanságot eredményezett. A lapozás viszont jól működött, ilyenkor az érintőmező tetejét vagy az alját kellett egyszer megérinteni. Ez egy igen hasznos funkciója az egérnek, ami drivertelepítés nélkül is elérhető. Ahogy említettük, a mező dupla érintésével, alkalmazásfüggő feladatokat végezhetünk, amit a driverben nem lehet átállítani. Ez mindössze annyit jelent a gyakorlatban, hogy Internet Explorerben egy hivatkozásra kattintva új fülön nyitjuk meg az oldalt. A funkciót kipróbáltuk más alkalmazásokkal is, de minden esetben az alapértelmezett Alt+Tab programválasztó ablakba jutottunk vele, úgy tűnik, ezt a funkciót egyelőre még nem támogatják a különböző szoftverek. Ami különösen érdekes lett volna, az a bonyolultabb gesztikulációs mozdulatok felismerése, de ezeket az egér semmilyen formában nem támogatja (sem az érintőmező szintjén, sem a kurzor mozdulatoknál). Az érintőmező tehát csak egy egyszerű görgető kerék, ami a vibrációs visszajelzéssel kiegészítve egészen jól működik, de a látványos újdonságért a kevésbé jó használhatósággal kell fizetnünk.


Lássuk az egér optikáját. Ezzel kapcsolatban nagyok voltak az elvárásaink, ugyanis a rágcsáló megkapta a gyártó legfejlettebb BlueTrack mozgáskövező technológiáját. A próba során elégedetten nyugtáztuk, hogy az egér képes a nehézkesebb felületeken is egyenletes mozgást produkálni, sőt, a durvább felületek mellett a tükröződő felületeken is képes volt helytállni, igaz utóbbiaknál az egér a gyorsabb rántásokat már nem tudta olyan pontosan követni, de ez nem is igazán várható el. Az, hogy a készülék pontosan milyen érzékenységű optikát kapott, egyelőre titok, de az egérkurzor sebességéből ítélve ez nagyjából 1200 és 1600 DPI közé tehetjük. Az optika a finom mozdulatokat egészen jól kezeli, még a pixel-pontos képszerkesztési feladatokkal is elboldogul. A keményvonalas játékosoknak mégis érdemes egy profibb eszközt beszerezni, mert az egészen apró mozdulatok már gondot okoznak az egérnek. Ebből a szempontból viszont inkább a rágcsáló nehézkes fogása a szűk keresztmetszet, ugyanis azt még el tudnánk képzelni, hogy az optikát egy kényelmesebb, stabilabban fogható egérben lássuk viszont, ami már játékra is alkalmas lehetne. Így viszont éppen arra jó, amire kitalálták. Ez egy mérsékelten kényelmes notebook egér, amit olyankor tudunk használni, amikor nincs hely egy alátétnek, de szükség van az optika viszonylag pontos működésére.

Az egér 2,4GHz-es vezeték nélküli kapcsolattal kommunikál számítógépünkkel. Az aprócska vevőegység annyira lóg csak ki az USB foglalatból, hogy azt körömmel éppen csak el tudjuk távolítani, ezért ideális notebookokhoz. A méretével tehát nincs gond, de az, hogy a kapcsolat mennyire érzékeny a zavarokra, egy vezeték nélküli egérnél kardinális kérdés. Amikor a vevőegységet a gépház hátuljába dugtuk és árnyékolásként elétettünk egy monitort is, csak legfeljebb egy méteres sugárban maradt folyamatos a kapcsolat. Valljuk be, ez nem túl sok, ezért hogy segítsünk a helyzeten, a vevőegységet a gépház elejébe dugtuk. Ebben az esetben már két méteresre növekedett az a távolság, ahol kifogástalan volt a kapcsolat, ennél messzebbről már kihagyásokat tapasztaltunk. Amikor hosszabbítót is használtunk, megszüntetve minden árnyékoló hatást, akkor a tökéletes kapcsolatot 3-3,5 méterig élvezhettük (ennél nagyobb szabad területünk nem volt), így ezen a távolságon belül biztosan hibamentesen használhatjuk az egeret. A rágcsáló egyébként majdnem olyan gyors, mintha vezetékes lenne, így számottevő késéssel nem kell számolni. Az egér alján és a vevőegységben egy-egy mágnes van, így szállításkor a vevőegységet biztosságba helyezhetjük azzal, hogy egyszerűen csak odatapasztjuk. Ez a vékony forma miatt ésszerű megoldásnak tűnik, hiszen bármilyen apró is a vevőegység, az egérben ennek már bizonyára nem jutna hely.

Értékelés

A Microsoft Arc Touch mouse egyedülálló a maga nemében. A tisztességes anyagminőség különleges látvánnyal párosult, az érintőmezős görgető kerék pedig egy érdekes extra. Ezt a letöltött szoftverrel átprogramozhatjuk, már csak azt sajnáltuk, hogy ez a vibrációs visszajelzés ellenére sem használható olyan hatékonyan, mint egy hagyományos görgő. A készülék BlueTrack optikája pontos, ezért az egeret akár képszerkesztéshez is használhatjuk, a nehéz felületeken pedig alig hibázik, ennek hála a lehetetlen helyzetekben is jól boldogulhatunk vele. Kissé kényelmetlen fogása miatt maximum alkalmi játékra jó, ne ezzel akarjunk a Margit-szigeten Quake bajnokok lenni. A különleges, kilapítható formáért az ergonómiával kell fizetnünk, az egeret nem kézbe tervezték, hanem arra, hogy egy mappában is elférjen. Az egér vezeték nélküli kapcsolata jól tűri a hibákat, ezért hosszabbítóra csak akkor van szükség, ha távolabbról szeretnénk használni, vagy nem tudjuk biztosítani az akadálymentes kapcsolatot, de ez egy notebooknál például nem jelenthet problémát. Az egér még egy jó pontot felírhat magának azzal, hogy a mágneses vevőegységet a készülékhez tapaszthatjuk, ezért ezt szállításkor sem veszítjük el, ha nem hagynánk az USB portban, amit pedig simán megtehetünk a mérete miatt. Ötletességből mindenképp ötöst kap az egér, csak a kényelmen lehetne még javítani. Ettől függetlenül az Arc Touch mouse több mint egyszerű érdekesség, hiszen használati tárgyként sem utolsó.

Pro:

Kontra:


Az Arc Touch mouse-t a Microsoft Magyarországtól kaptuk tesztelésre, ezúton is köszönet érte!

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. laczkow
2011.02.04. 11:07
Sose értettem, hogy hogyan lehet egy ilyen egér kényelmes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nalaszi
2011.02.04. 11:41
Egyszerű, sehogy... Viszont ennél a kategóriánál nem feltétlenül a kényelem a legfontosabb tényező. Elvégre ne felejtsük el, hogy ezt a Microsoft nem mindennapi használatra szánja asztali gépek mellé hanem a hordozhatóságot szem előtt tartva főleg kis méretű laptopok/netbook -ok mellé. Nemrég vettem egy "hagyományos" Arc Mouse -t mivel van egy netbook -om amit hihetetlen kis hordtáskában tartok magamnál. Rendkívül jó, hogy összecsukható mivel könnyű szállítani, de széthajtva kényelmesebb mint egy szimpla "miniegér". Akkor gondolkodtam az Arc Touch -on is, pénzt még szántam is volna rá annyit mint amennyibe kerül, de ennek nincs negyedik gombja amíg az Arc -nak ha fura helyen is, de van. Aztán nekem az Arc görgője is sokkal kellemesebb mint ez a tapizós verzió. Végül pedig az sem utolsó szempont, hogy az Arc összecsukva magába zárja az USB vevőt, míg a Touch -ról azért le lehet sodorni azt.
Szóval összességében nekem a Touch már egy kicsit "túltervezett" utazóegér inkább ajánlanám helyette a "régebbi" Arc -ot. Nekem nagyon bevált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. FalloutPak...
2011.02.04. 16:28
Cipőkanálként is ideális...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kange
2011.02.04. 19:30
Érdekes, az biztos... De azért sok újdonság nincs benne, maximum Ms szinten, a legtöbb dolog innen-onnan (Apple - Logitech) "összerakott".
Nem is értem, hogy kerülhetett bele egy "tesztbe". Na jó, igazából értem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. XtreemX
2011.02.04. 22:26
Ennyiért tartsák meg maguknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven...
2011.02.05. 05:05
A mechanikus görgőt lehet oldalirányban is megdönteni, ezt nem, vagyis nincs horizontal scroll. De ettől függetlenül is túl sok a kompromisszum túl kevés előnyért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smith166
2011.02.05. 07:22
Nekem van egy hagyományos kialakítású mini egerem, görgővel, dönthetős görgő, meg minden. Szintén Microsoft, szuper minőség az is, ráadásul még vevőegység sincs mert bluetooth, én ezt használom a netbookhoz. Szerintem praktikusabb és kényelmesebb is mint egy ilyen dizájnegér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. reednow
2011.02.07. 11:45
Maradok a 3 gombos, hagyományos, kábeles egereknél. Ez sznobizmus...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!