iPon Cikkek

BenQ EW2430: Sikeres folytatás

Dátum | 2011. 09. 05.
Szerző | Terrayon
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A mai alkalommal kitüntetett figyelmet szentelünk a BenQ újdonságának, vagyis az A-MVA panellel szerelt EW2430-nak. Mivel a kijelzőben egy olcsósított prémium panel van, ezért az értékelés során a prémium monitorokhoz viszonyítunk, ezt nem árt észben tartani.

BenQ EW2430


Nem túl rég járt nálunk a BenQ viszonylag alacsony áron kínált monitora, az EW2420 modell, mely a visszajelzések alapján igen kedvező fogadtatásban részesült. A gyártó elérkezettnek látta az időt, hogy frissítse a típust, így a kijelző meg is kapta a kötelező ráncfelvarrást, mi pedig azonnal lecsaptunk a fecskére.


A BenQ monitorai általában nem a különleges szépségükről híresek, bár akad köztük egy-két szebb darab, mint például ez is. A monitor külleme alapvetően illeszkedik a gyártótól eddig megszokott formavilágba, ezúttal viszont a zongoralakk fekete kávát feldobták némi ezüstös berakással, ebből a kegyből pedig a talp sem maradhatott ki. A monitor anyagminősége egész jó, a panel mozgatása közben nem hallható semmilyen nesz. A káva elülső része készülhetett volna kicsit vastagabb anyagból, ez helyenként lötyög, ám ezzel együtt még egészen jó minőséget kapunk, a gombok stabilan állnak a helyükön, jó érzés nyomkodni őket.


A menü gombjai fura módon a káva hátuljára kerültek, de oldalról még könnyen elérhetjük ezeket. A fekete káván világosszürke feliratok segítenek abban, hogy megtaláljuk a megfelelő gombot, és mivel gombócformájuk miatt könnyen kitapinthatóak, a használat során nem volt problémánk velük. Sajnos szoftveres menü nincs a kijelzőhöz, a gyártó ezt még mindig nem szeretné bevezetni. A gyorsgomboknál rendelkezésünkre áll az automatikus konfiguráció (VGA bemenetnél), a bemenetváltás és két egyedi gomb, melyeket a következőkre lehet beállítani: képprofilváltás, képarány kezelés, hangerőszabályzás, némítás, fényerő, kontraszt. A választék tehát bőséges, nem is hiányoltunk közülük semmit. Az állapotjelző lámpa fénye használat közben és készenlétnél sem zavaró, ezért azt sem tartjuk problémának, hogy a menüben ezt nem lehet letiltani.


A kijelző egyszerű állvánnyal rendelkezik, így mindössze döntögetni lehet, ezt előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban tehetjük meg. Ezen kívül nincs más konfigurálhatóság, így az elforgatásról, magasságállításról és porté módról is le kell mondanunk, de a talapzat legalább stabil. Az állvány talpa ugyanis kellően súlyos ahhoz, hogy a panel ne inogjon.


A hátlap látványnak se rossz. A fényes felületet közepén a márkajelzés díszeleg, körülötte a fali konzol lyukai találhatóak meg, felül pedig a szellőzőrácsok fogadnak minket. Lássuk, mit találunk a csatlakozóknál. A video bemenetekkel nagyvonalúan bántak, hiszen digitális bemenetből hármat is kapunk (két HDMI-t és egy DVI-t), és még a VGA csatlakozó is megtalálható rajta. A kijelző USB elosztóként is üzemel, a hátul bedugott vezeték négyfelé osztható meg, a csatlakozók pedig a káva bal oldalára vannak kivezetve. A fejhallgató kimenetet hátul van (ezt kényelmesebb helyre is tehették volna), amin a HDMI audio sávja vagy a PC bemenet szólal meg, ezt a menüben lehet kiválasztani. Hátul, a csatlakozók sorában még a PC bemenet (3,5mm) és egy vonal kimenet (3,5mm) is megtalálható, ez utóbbira külső hangszórókat csatlakoztathatunk, vagy továbbvezethetjük a hangot egy másik, hasonló monitorra. A beépített hangszórók megfelelően hangosak, és minőségük sem rossz, de hangterjedelmük nagyrészt a középhangokra korlátozódnak, ezért zenehallgatásra csak kompromisszumokkal alkalmasak. A mellékletben csak VGA kábel van, ezért a digitális video átvitelhez vásárolnunk kell egy HDMI vagy DVI kábelt. A dobozban találunk még egy audio kábelt, USB kábelt és a monitor tápkábelét, valamint a dokumentációt, papír és digitális formában.

OSD

A monitorban a gyártó megszokott szép és átlátható menürendszere van, a felépítés és tartalom változatlan. A menüben megtaláljuk a Senseye profilokat is, így az alapvető képbeállításokon felül extra színezést is elérhetünk velük. Mivel a monitor beépített hangszórókat is tartalmaz, az audio menüben kiválaszthatjuk, hogy a beépített csipogók melyik forrást használják. Lehetőségeink: PC Audio vagy Auto Detect (ilyenkor a monitor eldönti, hogy a PC bemenet vagy a HDMI audio sávja szólaljon meg).


Képprofilok

Lássuk a képprofilokat. A lehetőségeink a Standard, Movie, Game, Photo, sRGB és ECO sémákban merülnek ki. Ezeket a Picture Mode almenüben választhatjuk ki, de a gyorsgombbal is váltogathatunk köztük. A profilokkal különböző képmanipulációs hatásokat érhetünk el, mint például színesítés vagy élesítés. A Movie, Game és Photo módok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, de ennek nem sok gyakorlati haszna van. Amikor eme profilok egyikét kiválasztjuk, olyankor a színhőmérséklet, élesség és gamma tulajdonságokat letiltva találjuk a menüben, csupán a fényerő és kontrasztérték állítható át. A Standard profilnál viszont lehetőségünk van a színhőmérsékletet és a többi képbeállításokat is megváltoztatni, ezért a kalibráció során erre a profilra hagyatkoztunk. Az ECO séma egy érdekesség. Alaphelyzetben a Standard profil klónozott, alacsony fényerejű változata, de a két profil egymástól függetlenül saját ízlésünkre szabható.

StandardMovieGamePhotosRGBECO
Ha csupán szemeinkre hagyatkozunk, akkor az alaphelyzeti Standard és ECO sémák megfelelnek internetezéshez és szövegszerkesztéshez. Utóbbi gyengébb fényereje miatt jól jön sötétben vagy energiatakarékosság céljából. Az extra színhatás és élesítés miatt a Movie séma nevéből adódóan csak filmekhez ajánlott, de a Game és Photo módokkal is látványos hatást érhetünk el. Szemre az sRGB tűnt a legjobb választásnak, ezért ha nincs lehetőségünk bekalibráltatni a monitort, ezt ajánljuk.

Ezek után megkerestük a monitor számára optimális beállításokat.

A célértékeink a következők voltak: 2,2 gamma, 6500K színhőmérséklet, 120cd/m^2 fényerő. Ami a mérések alapján kiderült az, hogy a képprofilok színhűség tekintetében átlagosan pontosak, de ezen a területen nem is voltak túl nagy elvárásaink. A gamma érték viszont az sRGB-t leszámítva az összes gyári profil esetében túl nagy volt, ami furán sötét képet eredményezett. Viszont ez volt az egyetlen komolyabb probléma, amit korrigálnunk kellett, és ezt egy egyszerű gammacsökkentéssel orvosolni tudtuk (a gyári 3-as értékről 1-re vagy 2-re kellett állítani).

Helyes monitor beállításokkalHelyes monitor beállításokkal + színprofil
Mi a 2-es értékből indultunk ki, és ehhez készítettük el az icc színprofilt. Az eredmények jók lettek, a kijelzőt viszonylag pontosan tudtuk bekalibrálni.

A tesztpéldány beállításai

Képminőség

A monitorban ugyanaz a panel található, mint az elődben, amit egyébként az AU Optronics gyárt. A képminőségéről apróbb különbségekkel ugyanazt mondhatjuk el, mint akkor. A VA technológiának köszönhetően a kijelző a fekete színt nagyon sötéten jeleníti meg, ám ennek előnyét nem mindig élvezhetjük, mert a legsötétebb szürkeárnyalatok is feketének látszanak. A monitor színvilága remek, még a színátmenetek is szép folyamatosak, ami részben a pixelenkénti 8 bites színkezelésnek is köszönhető (tehát nincs ditherelés). Mivel a panel felülete csak enyhe tükröződést gátló bevonatot kapott, ezért számolnunk kell némi fényvisszaverődésre. Azonban a monitornak bőven van fényerőtartaléka, így ez napsütésben sem okoz problémát. A háttérvilágítás fényerejét 61 és 268 cd/m^2 között lehet állítani (ezt egy homogén fehér képernyőn mértük), a tartomány alja pedig elég sötét ahhoz, hogy a monitor szemkímélő legyen egy sötét szobában.

A digitális bemenetek élességével tökéletesen elégedettek voltunk, éppen olyanok amilyennek lenniük kell. Ezt a szintet még az analóg bemenet is tartani tudja, így összességében mindegyik video bemenet (HDMI1, HDMI2, DVI, VGA) képe jó, ráadásul a VGA automatikus konfigurálása is gyorsan végbemegy. A bemenetek azonos képbeállításokat használnak, tehát nem alkalmazhatunk rajtunk különböző fényerő/kontraszt/színbeállításokat. Ez olyankor lehet zavaró, amikor pl. több PC-t használunk egyszerre, és a videokártyáknak különböző képe van. Ha az egyik bemeneten megszűnik a jel, akkor a kijelző automatikusan átvált egy másikra, ami kényelmes, de néha jól jönne, ha ezt letilthatnánk a menüben.

1920 X 10801680 X 10501280 X 7201920 X 10801680 X 10501280 X 720
A monitor az alacsony felbontásokat egészen jól interpolálja, így ha a videokártyánknak gondot okozna a Full HD felbontás, akkor is jó minőségben játszhatunk. A kijelző az 1280*800, 1280*720 és 1024*768-as felbontásokat nagyon szépen tárja elénk, ezek szövegolvasásra is jók. Az 1680*1050, 1600*900, 1280*1024 és 1280*960-as képméreteket 3D-ben érdemes elővenni, ezek kicsivel elmaradnak az előbbiektől, de még mindig szépek. Az 1440*900 és 1152*864-es képméretek minősége már kicsit gyengébb, ezeket jobb kerülni, de szerencsére már így is van választék. A monitor képarány kezelése nagyon jó, hiszen elég egyszer átkapcsolni az Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg (az 5:4, 4:3 és 16:10 arányú képméretekkel egyformán jól elboldogul).


A panel betekintési szögei nagyon jók, oldalról szinte egyáltalán nem látható változás. Felülről kicsit rosszabb a helyzet, mert némi kontrasztcsökkenéssel és sárgulással is számolnunk kell. Egy TN panellel összehasonlítva viszont még így is óriási a különbség, természetesen az A-MVA javára. Az előny szemből látható igazán: amikor egy homogén képernyőt vizsgálunk, akkor a felső és alsó sorok egyforma színnel jelennek meg.

A háttérvilágítás nagyon szép egyenletes, az legapróbb hibákat csak a fényképeken lehet látni. A fekete képernyőn egyáltalán nincs bevilágítás, ahogy foltosodás sem látható rajta. Ráadásul az erre érzékeny szürke és barna teszten is csak enyhe felhősödésre figyeltünk fel. A képernyő jobb szélen, alul látható rész viszont kicsit bántotta a szemünket. Ezen a területen némileg elszíneződött a kép, és a led lámpácskák helye is meglátszott, de a jelenség csak a teszteken volt feltűnő (úgy tűnik, ez a monitor egyik jellegzetessége, mert már az elődmodellnél is találkoztunk vele).

Fekete képernyő rövid záridővel fényképezveFekete képernyő hosszú záridővel fényképezve
Említettük, hogy a monitor szépen tárja elénk az alacsony felbontásokat és még a képarány kezelése is jó, ilyen tekintetben tehát nem kell aggódnunk. Viszont egy olyan kijelző, amit játékra szeretnénk használni, más szempontokból is meg kell, hogy feleljen. Ilyen például a válaszidő, ami, ha nem elég kicsi, akkor kellemetlen elmosódás látszik a képernyőn. A készülék sebessége alaphelyzetben nem túl jó, van némi utánhúzása, ami a beavatatlan szemlélőknek is feltűnhet. Szerencsére a kijelző rendelkezik beépített válaszidő-gyorsítással (AMA), ami némileg csökkenti az elmosódást, de nagy javulásra ne számítsunk (a specifikáció szerint a válaszidő még gyorsítva is eléri a 8ms-ot). A gyorsítást szabályozni is lehet, az Off állapotból átkapcsolhatunk High, illetve Premium módba. Az elmosódás már High fokozaton is csökken, a Premium beállítással pedig tovább gyorsíthatjuk a monitort. Azonban az ilyenkor fellépő túlvezérlési hiba (szellemkép) miatt érdemes az arany középutat választani, és jobb, ha High beállításon maradunk. Szerencsére a bemeneti késés még ilyenkor is javul valamelyest, ami célzásnál sokat segít. A beépített gyorsítás tehát hasznos, de a teszt során arra a következtetésre jutottunk, hogy a készülék bizony nem a profi játékosoknak készült, de aki nem túl érzékeny az utánhúzásra, annak nem lesz vele gondja.

BenQ EW2430


A BenQ egy újabb lépést tett abba az irányba, hogy prémium gyártóként is emlegessük a nevét. Az EW2430 egy már eleve jól sikerült modell utódja, ezért nem csoda, hogy jó értékelést kap tőlünk, bár a monitoron nem sok újdonságot találtunk, szerintünk ez csak egy ráncfelvarrás. Minőségbeli javulást tapasztaltunk azonban a bemeneteknél, a kijelző képe már olyan éles, amilyennek lennie kell. A háttérvilágításnál szintén javulás látható, ezúttal semmilyen bevilágítás nem tarkítja a képet, egyet leszámítva. A monitor egyik jellegzetessége ugyanis megmaradt: a panel jobb alsó részén, egy kis területen láthatóvá váltak a háttérvilágítás led lámpái, de csak a teszteken, szerencsére normál használatnál a jelenség nem volt feltűnő. A kijelző látószögei egyébként nagyon szélesek, így a monitort nemcsak általános felhasználásra (mint pl. internetezésre, szövegszerkesztésre), hanem képnézegetésre és filmnézésre is öröm volt használni. Ez részben az említett látószögeknek és háttérvilágításnak köszönhető, de a vizuális élmény fokozásában az élénk színek is közrejátszottak, ráadásul még a fekete szín is szép sötét volt. Sajnos a szürke sötétebb árnyalatait a kijelző nem volt képes érzékeltetni, így a sötét jelenetek egyes részletei elvesztek. A készülék válaszidő-gyorsítást kapott, ennek ellenére a monitor játékra csak korlátozottan ajánlott, mivel a kijelzőnek van némi utánhúzása. Az AMA funkcióval főleg a bemeneti késést tudtuk lecsökkenteni, az elmosódásból sajnos bőven maradt így is. Ezért a megszállott játékosoknak nem, de a többieknek ajánlani tudjuk a monitort, hiszen a készüléknek remek interpolációja és képarány kezelése van.
A bemenetekkel nagyvonalúan bántak: a VGA és DVI bemeneteken kívül kapunk két HDMI kaput is, valamint egy négy kimenetes USB elosztót. A monitornak vannak beépített hangszórói, továbbá egy fejhallgató kimenettel, egy audio kimenettel és egy audio bemenettel is rendelkezik - extrákban tehát nem szűkölködik a kijelző. Sajnálatos, hogy a monitorhoz nincs 3 napos pixelhiba-garancia és a digitális video kábelről is nekünk kell gondoskodni, de ha azt nézzük, hogy mit kapunk a BenQ-től majdnem egy TN paneles monitor áráért, akkor ezek elnézhető dolgok, a készülék mindenképpen ajánlott vétel.
Webshop: EW2430
Hivatalos honlap

Az EW2430-ast a Cédrus Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Georg17
2011.09.05. 16:10
Már csak az a kérdés, hogy CCFL vagy LED háttérvilágítású-e?
Ugyanis a táblázatban LED van írva, a tesztben viszont fénycső van említve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. atti2010
2011.09.05. 16:35
23 W fogyasztásnál csak LED-ről lehet szó 24 átmérőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. carraroxt
2011.09.05. 21:01
A BenQ monitorokkal általában elég nehéz melléfogni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NeoX
2011.09.05. 21:59
K*vajó ez a monitor ennyiért! Végre nem jönnek trollkodni a Dell U2311H CCFL tulajok hogymennyivel frankóbb az övéké
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terrayon
2011.09.05. 22:20
Georg17: Azok led lámpák. Elírás volt, kösz az észrevételt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kleinguru
2011.09.06. 08:02
Egyéni preferenciák Kedves NeoX...!

De még mindig nem látom a fekete szintjét mérve... így elég nehéz összehasonlítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Laslow80
2011.09.06. 08:55
De hogy miért kellett ezt is csillogó, ujjlenyomat és porgyűjtő műanyagból csinálni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rviktor25 NeoX
2011.09.06. 15:01
NeoX akkor jöjjek az U2412M-el trollkodni?
Amúgy poént félretéve jónak tűnik ez a moncsi. csak az egy dolog, amiben (valszeg) jobb a Dell-emnél az a filmezés, amire pont nem kéne a 42" LG-m mellé.
Árban szépen pont az U2311H és a 2412M közé került.

szerk: csak nem akarok off-ba állni az off....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. maláj
2011.09.21. 20:08
NeoX: attól még jobb marad az U2311H bármennyire is fáj érte a szíved
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jocek
2012.01.16. 08:29
Nekem nagyon bejön ez a monitor, elképzelhető hogy ezt fogom megvenni a közeljövőben, köszönöm a tesztet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!