iPon Cikkek

Beyond: Two Souls – Álom vagy valóság?

Dátum | 2013. 10. 22.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK


Embernek lenni. Ezt egyetlen könyv, leírt szó, film vagy videojáték nem képes úgy éreztetni velünk, mint a tapasztalás. Mégis némelyik alkotás az említett médiumokon keresztül képes annyira összehúzni a közte és a való világ közötti szakadékot, hogy alig találunk rá szavakat. A Beyond nem kisebb témát dolgoz fel, mint a halált és a halál utáni lét kérését, egy igazi nagy utazásra invitál. Közben valamennyire minket is bevon az események alakításába, de nem hagy elkalandozni, erősen fogja a kezünket és rángat a végkifejlet felé. Kétségtelen tény, hogy a Beyond nem játék, hanem egy látványos és atmoszférikus, amerikai mozisikereket megszégyenítő interaktív film. A Quantic Dream és David Cage ismét valami olyat tett le az asztalra sztori és rendezés frontján, hogy attól Hollywood is hanyatt eshet. Minderről pedig senkinek nem kell lemondania, mert a PS3 exkluzívot minőségi magyar felirattal szállítja nekünk a Sony. A Beyond: Two Souls egy fiatal lányról, Jodie Holmesról szól, aki születésétől fogva egy különös entitással van összekötve, ha úgy tetszik egy szellemmel. Az ő láthatatlan barátja, Aiden, bizony közel sem képzeletbeli, nagyon is képes hatással lenni a mi világunkra. Elképesztően erős, felborogathat tárgyakat, képes falakon átsiklani és mindezt megosztani Jodie-val, aki rajta keresztül láthat mindent. Aiden ereje teljében akár még egy embert is képes megszállni és irányítani, ami hátborzongatóan hangzik egy átlagembernek is, hát még egy kormánynak, vagy a katonaságnak, akik rögtön az ebben rejlő óriási potenciált látják meg. Egyetlen dolog köti meg Aident, ez pedig Jodie, akitől nem képes elszakadni. A kislányból a nagy hatalmak és kutatók játékszere válik, akik különböző céloktól vezérelve próbálják megfejteni a jelenség titkát.
Az elején említettem, hogy a „játék” egy fantasztikusan megrendezett film. Ez abban áll, hogy Jodie életének legfontosabb momentumait tökéletesen bontja fejezetekre és pontosan a megfelelő időben tárja őket elénk. Nem időrendi sorrendben haladunk tehát, de a sztori így is perfektül követhető, hibátlan kompozíció. A sorrend azért is fontos, mert befolyással lehetünk az események alakulására és a végkifejletre, több szereplő élete függ a tetteinktől, akik tehetetlenül sodródnak az árral, ami a mi feltűnésünkkel jár együtt. Értelemszerűen ebből következik az is, ha már a játék legelején odaadják nekünk a felnőtt Jodie-t, hogy irányítsuk, akkor addig a pontig Jodie nem halhat meg, bárhogy „ügyeskedünk” is, és akármit csinálunk, akkor is belép a CIA-be (a játék eleje felé CIA ügynökként kell végrehajtanunk egy küldetést). Mivel a Beyond fókusza a történet és a mondanivaló, így igazi fontos döntéseink, amikkel az események alapvető folyását változtatnák meg, nem lehetnek. Igazából a számontartott, körülbelül 24 befejezésből csak 3 van, ami nagyon különbözik egymástól, a többi csak ezek variánsa. (A lezárás egyébként nagyon szépen összevágott jelenetekből áll, nem okoz csalódást.) Itt fontosnak tartom megemlíteni, hogy David Cage korábbi nyilatkozatai között olvashatunk olyasmit, hogy dizájnhibának tartja egy sztori orientált játéknál a ’game over’ képernyőt és azt, ha a játékosra a fejlesztők rákényszerítik az elvárásaikat és addig ismételtetnek vele valamit, amíg úgy nem csinálja, ahogy ők gondolják. Érdekes módon pont itt bújik meg Cage játékának legnagyobb hibája. //Enyhe SPOILER (Nem a történetre, inkább a játékmenetre vonatkozik.) Igaz, nincs játék vége képernyő, de többségében csak fantom próbák elé állítanak minket a QT eseményeknél. Ez abban áll, hogy ha elrontunk egy ilyet - például amikor Jodie-t épp kék-zöld-lilára szeretné verni valaki, akkor is maximum annyi történik, hogy hősnőnk ügyetlenkedik egy kicsit, bekap néhány fájdalmas ütést. Ha pedig sorozatosan mindet elrontjuk, akkor jön az isteni beavatkozás, Aiden vagy egy másik szereplő a segítségünkre siet és megment, esetleg bejön egy plusz jelenet (például ha elfognak, akkor ki kell szabadulnunk). Ez sajnos oldja a feszültséget, hiába ígérte Cage, hogy Jodie meghalhat és akkor is megy tovább a történet. Ez egy álígéret volt, ugyanis a lány gyakorlatilag csak az utolsó fejezetben halhat meg, ha ott is eleget „ügyetlenkedünk”. Ettől függetlenül érzésre más lesz a Beyond, ha folyton bénázunk, vagy Aiden szerepében minden lehetőséget megragadunk arra, hogy káoszt szítsunk. Sokszor látunk majd könnyeket Jodie szemében, de ha így játszunk, akkor még többször fogunk hasonló jeleneteket látni. A végkifejletet viszont nem befolyásolja mindez, nem igazán lesznek olyan pontok, ahol kettéágazhat a sztori. //Spoiler vége

A játék másik nagy hibája, hogy nem akarja elismerni magáról azt a tényt, hogy ő tulajdonképpen nem is játék, hanem egy interaktív film. Ez alatt azt értem, hogy kényszeresen odaadja mindig az irányítást, ahelyett, hogy hagyná, hogy hátradőlve élvezzük a filmet. Az irányítás szót pedig tehettem volna idézőjelbe is, mert igazából nagyon sokszor csak annyit vár tőlünk a program, hogy toljuk előrefelé a gombát, vagyis menjünk előre a kiszabott úton. Rengeteg láthatatlan fal van, ahol pedig nincs, ott Jodie fordul vissza látványosan, jelezvén, hogy ne akarjunk már máshova menni, amikor nekünk arra van dolgunk, amerre a játék amúgy is beállított minket, hogy menjünk (általában irányba rak minket a program, hogy rögtön nyomhassuk is az előrét, megfordulni se kelljen). Én ezt feleslegesnek éreztem, szívesebben vettem volna, hogy ha épp nincs semmi dolgom, akkor hagyják, hogy nyugodtan nézzem a filmet. Ha már az irányításnál tartunk, akkor ejtsünk róla még néhány szót. A játékot lehet kontrollerrel vagy okostelefonnal is irányítani, a Beyond alkalmazás segítségével. A kontrolleres irányítás az ahhoz szokott játékosoknak nem okoz majd meglepetést, a Quick Time eseményeknél használt „kövesd Jodie mozgását” játékmechanika pedig illeszkedik az interaktív film műfajhoz. A készítők leplezetlen célja az volt, hogy mindenki könnyen meg tudja szokni az irányítást, hisz a Beyond valóban egy olyan játék, ami nem csak játékosoknak, de minden filmrajongónak is szól. Pontosan ezért született a Beyond Touch alkalmazás is mobil eszközökre. Akinek van okostelefonja és hozzászokott annak használatához, ahhoz közelebb áll majd ez a lehetőség. Amennyiben csak egy kontrollerrel rendelkeztek, de ketten akartok játszani (mert hogy lehet) akkor opció lehet az is, hogy a Jodie-t megszemélyesítő játékos telefont használ, míg Aiden viszi a kontrollert. Azért javasoljuk ezt a felállást, mert Aident a horizontális és vertikális mozgás lehetősége miatt kényelmetlenebb telefonnal irányítani. Aiden irányításával kapcsolatban fájdalmas pont az is, hogy bár sok mindenre képes, az adott szituációban mindig csak az a képessége elérhető, amit a rendező épp enged nekünk (nem szállhatunk meg vagy fojthatunk meg kedvünk szerint akárkit).

A Quantic Dream előző játékához, a Heavy Rainhez viszonyítva, amellett, hogy jóval enyhébb következményei vannak, ha hibázunk, egyszerűbb is a játékmenet, hisz jobbára suhintgatunk és nincs annyi gombnyomogatós szekvencia sem, mint abban volt. Sőt, az a néhány is rövidebb és egyszerűbb (egy újoncnak gondot okozna, ha folyton keresgélnie kellene, hogy melyik gomb is a háromszög meg a négyzet). Mint játék, a B:TS egyértelműen visszalépés a Heavy Rainhez képest. Ezzel együtt is nagy élmény viszont a játék, amit sok egyéb dolognak köszönhet. Már említettük a remek sztorit és rendezést, de még nem emeltük ki a színészek alakítását. Ellen Page és Willem Dafoe mellett a többiek is kitettek magukért, elképesztően szerethető (és jól megírt) karakterekkel van tele a történet, Ryan-t (Eric Winter) a CIA ügynököt kifejezetten szerettem utálni, Cole (Kadeem Hardison) pedig imádnivaló tudós/pótapa/legjobb barát volt Jodie-nak.
Fantasztikus színészeket szedtek össze a projekthez!
A PS3 egyik utolsó nagy címe - nagy felkiáltójellel megjegyzem - hogy gyönyörű szép, bár a fejlesztők nem kicsit csaltak ennek elérése érdekében. A játék ugyanis végig extra szélesvásznú, azaz alul is és felül is kapunk két fekete csíkot, ami nagyon jó döntés volt, mert a műfaj miatt fontos a minél realisztikusabb, igényes megjelenés, a filmes műfajhoz pedig még illik is a szélesvászon. A Beyond: Two Souls méltón búcsúztatja el a konzolgenerációt. Végül pedig a zene… ennél a résznél alig találok szavakat. Lorne Balfe és Hanz Zimmer ismét tökéleteset alkottak. A fő téma igéző, ha adok nektek egy hivatkozást a teljes OST-re az elmos majd mindent, amit eddig írtam… Egyszerűen játszani akartok majd vele… A Beyond: Two Souls a hibái ellenére egy olyan alkotás, amit nem tudok nem imádni. A butaságait viszont nem tudom nem lepontozni. Oda vagyok a szereplőkért, oda vagyok a sztoriért, a drámáért, a rendezésért, el vagyok ragadtatva a látványtól és az érzelmek kibontakozásától. Tetszett benne a társadalomkritika, de 75%-ot adok neki. Ezzel a szeretetteljes 75%-kal együtt ajánlom minden PS3-mal rendelkező embernek beszerzésre. Tessék végigvinni barátnővel/házastárssal, vagy a legjobb barátotokkal, akiknek a konzol szóról az a kis fém izé jut eszébe, ami megtartja a polcot. Teljesen mindegy, de osszátok meg az élményt valakivel. Nekem és a páromnak emlékezetes volt, mikor én, mint Jodie tehetetlenül álltam azelőtt, hogy Ő, mint Aiden nem hajlandó viselkedni, amikor egy randit próbálok összehozni a lánynak… Átéreztem, hogy milyen érzés is lehet Jodie bőrében lenni, aztán megcsipkedtem a gaz ünneprontót! :)

Platform: PS3
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Joga73
2013.10.22. 07:42
Hogy is fogalmazzak... bizonyos tulajdonságokkal felvértezett masinákon elindítható egy segédprogram, amivel a szélesvászon fekete csíkjait el lehet tüntetni.

[Spolier on]
Egyik jelenetben így betekintést kapunk Jodie fedetlen mellkasára.
[Spolier off]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. langward
2013.10.22. 10:29
@Joga73: meg is találtam azokat a vizuális anyagokat ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Szefmester
2013.10.22. 10:31
AZ LA Noire kicsit többet kapott nem? Pedig jóformán az is csak egy interaktív(abb mint ez) film...
Az ezerszer fapadosabb sztorijú CoD-ot bezzeg lehet magasztalni. Hiába csőszerű, meg egy szál 3 órás sztori aztán takaroggyá' mú'tizni ha akarsz még kezdeni a játékkal valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. vivanto Szefm...
2013.10.22. 11:17
Rühellem a CoD-ot meg BF sorozatot, illetve nem is a játékokat, hanem amit képviselnek. Ennek ellenére mégis el kell ismerni, hogy az legalább igazi videojáték, míg itt csak egy szabad kameramozgású filmről lehet beszélni (persze nagyon jó film). Még a végefelé lévő "küldetések" is csak hazudják a játékmenetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Floki
2013.10.22. 11:57
75%????!!!!!!?!?!?!!!!
Gyerekek, most toljuk másodjára a JÁTÉKOT..és még bőven van benne kraft...a "coop" megoldásról nem is beszélve....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. csul1
2013.10.22. 12:10
Sosem értettem mit akarnak a fejlesztők az ennyire filmes dolgokkal egy játékban. Más játékban is mikor már 10 percből 5 perc volt a video nyomtam ki és töröltem, mivel én játszani szeretnék. Persze nagyon fontos a történet is de szerintem ezt nem éppen így kell megoldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Svindler
2013.10.22. 12:49
Szefmester: Igazából tetszik vagy nem, a CoD (ahogy a BF is már) a multiról szól. Az Activision felmérései szerint arányaiban elég kevesen viszik végig a single részt, így igazából azért, mert az mondjuk nem elég hosszú, nem lehet nagyon lehúzni a játékot, mert ennyi erővel a Beyond-ot elkezdhetnénk ütni, hogy miért nincs benne multi (ami ugyanolyan értelmetlen lenne).

Szerintem aki elolvasta a cikket és nem csak az értékelőt nézte az úgyis tudja mire számítson, és hogy ez egy nagyon jó "játék", csak tudni kell a helyén kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Magrathea
2013.10.22. 12:51
75%, de leírtam, hogy attól még imádom. A butaságai viszont attól még ott vannak. Ha például a hasonlóan történetre és mondanivalóra fókuszáló Amnesiával (Machine for Pigs) alakrom összehasonlítani, akkor azt tudom mondani, hogy abban legalább nem voltak ilyen hibák a "gameplay"-ben. Le volt egyszerűsítve, de nem ütköztem láthatatlan falakba (ami az én szememben BŰN egy játékban) és nem rángattak folyton, hogy erre gyere Szilvi mert itt van a sztori. Az meg hogy Aidennek csak azt a képességét tudtam mindig használni és azon a személyen, akin épp kellett vagy meg volt engedve, az szintén csípte a szememet, még ha meg is értettem, hogy miért csinálták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Porty
2013.10.22. 13:21
Érdekes koncepció, ps híján egyelőre nem tudom kipróbálni. De az átvezetős játékoknál nálam is van egy szint ahol elég, a sztorymesélésre szerintem a legjobb példa a half-life 2, mely átvezetők nélkül tudott érzelmes és jó történetet produkálni (hogy mást ne is említsünk).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. magerg
2013.10.22. 13:36
Nagy kérdés, hogy a '90-es évek végén az interaktív filmjátékok miért nem haltak ki végleg.

A Half-life 2-nél meg azért nem kicsit illúzióromboló, ha a karakterek végig a szerepben maradnak, a játékos közben meg kedvére ökörködhet (pl. autógumit tehet az egyik muksó fejére).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gery84
2013.10.22. 14:38
BF3 meg 4-es vagyok de az a "játék" eszméletlen jóra sikeredett.
Nincs ps 3-om ezt youtubon végig néztem valakinél a végigjátszást és még így is nagyon élveztem hogy nem én játszok vele és nem én választok.

Ha PS4-re is olyan jó sztorival megáldott interagtív film fog megjelenni lehet hogy be szerzek egyet.

<mod - sorry, de gondolom tudod, hogy miért>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zoe01
2013.10.22. 15:10
Véleményem szerint felesleges (és számomra érthetetlen) ez a film - játék összevetés. Bármennyire is szeretem a videójátékokat, és azok által elmondott történeteket, azért ha őszinte vagyok magammal, akkor el kell ismernem, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve, egyik általam nagyon kedvelt játék történtének minősége sem éri el egy jobb könyv, esetleg film történetének színvonalát, összetettségét - Nem is kell, hogy feltétlenül elérje, csak úgy halkan megjegyzem.

De nem is ez a lényeg, én nem ezért játszom velük. Számomra attól fügetlenűl - és annak elenére, hogy minőségük a legtöbb esetben eléggé elmarad más médiumokban megszokott normáktól - a legtöbbet a játékok története fog meg egy játékban. S tudjátok miért? Mert sokkal személyesebbnek érzem azokat az eseményeket, történetnek, ha én irányítom a karaktereket, sokkal jobban beleélem magam egy-egy történetbe. Ez pedig nálam sok esetben többet ér, minthogy egy teljesen kiforott cselekményt kapjak egy könyvtől vagy filmtől, amihez nekem sok közöm nincs.

A kalandjátékokat a mai napig sokan nem tarták "vérbeli" játékoknak, közben meg köszönik (a mai "modern" dzsurnaliszták által tévesen állítottak ellenére) jól vannak. Szerintem pont az a szép a mai videojáték iparban (persze ide főleg nem a mainstream vonalat értem), hogy nem csak egy kaptafára készülnek stílusukat tekintve, éppen ezért igazságtalanságnak is tartom azt, hogy valaki nem tekint játéknak egy olyan címet, ami máshogy értelmezi a szórakoztatás fogalmát. Nem hiszem, hogy ennyire szeparálnunk kellene ezeket a dolgokat, elég széles skálán mozognak manapság már a mai játékok stílusokat és játékmenetüket tekintve. Midenki megtalálhatja a hozzá leginkább közelebb álló stílusokat.

Szóval összegezve csak annyit szeretnék mondani, a Beyond számomra ugyanolyan játék, mint pl. bármelyik Battlefield, vagy COD. Na jó, mégsem annyira, nem szeretem a modern militarista FPS-eket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mikej95
2013.10.22. 18:06
Láthatatlan falak azért elég durván hathatnak egy olyan játékban, amibe ennyi munkát fektettek látvány terén, meg lehetett volna oldani sokkal kevésbé feltűnő módon is, emellett pedig még a döntés illúzióját is elveszi a játék? PS3-am nincs így nem tudok érdemit mondani a Heavy Rain-ről, sem ennek az újrajátszhatóságáról, de azt tudom, hogy a Fahrenheit-et 3x újrajátszottam megjelenés után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nedcoleman
2013.10.22. 18:54
Sajnos én nagyon is a Heavy Rainhez akartam hasonlítani és az bizony fényévekkel jobb, mint ez. Legalábbis számomra.
Semmi Game Over vagy Try Again - semmi kihívás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Shinjiii
2013.10.22. 19:32
Akkor most mitől függ nálatok az, hogy pontoztok egy játékot, vagy nem? Vagy írója diktál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zsolt200
2013.10.22. 19:53
Én nézek egy végigjátszást a legtöbbet elért feliratkozójú embernél Youtubeon, még nem ért a végére de már majdnem és eddig nekem nagyon tetszett, láthatatlan falakba meg nem ütközött mert nem kereste. De ha ezért Is lepontozunk játékot akkor a bf3 sem ér 90 pontot. Több pályán is találkoztam ilyennel a singleben, meg olyannal hogy gyorsan befutok egy helyre, aztán elém dobálja végtelenségig a botokat, ez mi már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. AxoPy
2013.10.22. 20:26
én is yotubeon néztem ps híján, pewdiepie mondjuk ki, úgy is mindenki tudja az ő csatornáján...a játék maga érdekes, csak az elejét néztem meg, de számomra az érdekes 40%-át pewds ökörködése adja; ennek ellenére szívesen kipróbálnám a játékot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Tapir_606
2013.10.22. 22:01
"Minderről pedig senkinek nem kell lemondania, mert a PS3 exkluzívot... "

kösziDD (PC)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Magrathea
2013.10.22. 22:17
Shinjiii: Szerintem a cikkben és a korábbi hozzászólásomban kellően kifejtettem miért adtam a Beyondnak annyit amennyit. Azt viszont nem értem, hogy miért van mindenki oda azért a bizonyos számért a végén! A cikkben sokszor magasztaltam a játékot és írtam, hogy "imádom" a hibái ellenére. Ezek után miért fontos az a 75?

Nálam a pontozás egyébként úgy működik, hogy megbocsátó tudok lenni akkor, ha a játék valamilyen téren nagyon erőset hoz. Ehhez viszont az kell, hogy amiben gyengébben teljesít, legalább ne legyen zavaró és ne csináljon hülyeséget. A Rain például erős volt művészileg és nagyon hangulatos is, viszont roppant egyszerű volt a játékmenet. Azért kaphatta meg mégis a 8-at, mert amit szállított, azt hibátlanul szállította. A Beyond viszont ezt nem tudta teljesíteni. A láthatatlan falak és néhány más a cikkben említett elem az én szememben dizájn hiba. Ezért pontoztam le szegényt. A Heavy Rain többnyire nem követte el ezeket a hibákat, ezért érdemelt jóval magasabb pontszámot. Igaz ott könnyebb dolga is volt Cage-nek, mert 4 főszereplő is rendelkezésére állt és nem egyetlen ember egész életét dolgozta fel egy sok éven átívelő sztoriban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dragon83
2013.10.22. 23:16
Azt viszont nem értem, hogy miért van mindenki oda azért a bizonyos számért a végén!
Teljesen egyetértek. A következő megbeszélésen propagálni is fogom, hogy ne pontozzuk többé a játékokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Shinjiii
2013.10.23. 09:35
Pekkmen! Nem a 75 a fontos, hanem az, hogy valamelyikőtök pontoz egy játékot, valaki meg nem. Most vagy pontozzátok a játékokat, vagy ne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vighdavid
2013.10.23. 21:42
Lenyűgöző történet, remek zene és kiváló színészek. Régen volt ilyen élményben részem ps/pc játékok terén...Bár én történet-orientált vagyok, lehet emiatt (rég nem játszok bf-el vagy cod-al - mész előre és lősz típusú játékok). Igazi kikapcsolódás volt végigjátszani. 3-adjára viszem és még mindig imádom(sajnos olyan sok idő nincs játékra).
Most majd lehet fikázni a cod/bf lenézésével, de ez embertől függ. Kinek mi jön be jobban, de ha megnézitek a cod/bf szinte mindig ugyanaz csak más map, 1-2 fejlesztés és persze gépigény növekedés. Már csak a multi miatt vannak, ami szerintem nem a legjobb(sajnos van aki örjöng, ha nincs net és nem tud játszani).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!