iPon Cikkek

Biostar Hi-Fi alaplapnégyes hangzatos hangzással

Dátum | 2013. 03. 18.
Szerző | gabi123
Csoport | FŐ EGYSÉG

Abban bizonyára sokunknak megegyezik a véleménye, hogy a Biostar itthon a kevésbé felkapott gyártók közé tartozik. Nem is kapható annyi helyen, mint a sláger brandek, és ennek következményeként – vagy éppen emiatt – nem tudott hazánkban igazán nagy sikereket elérni.

Pedig a srácok a Biostarnál sem ma kezdték, a Biostar Microtech International Corpot 1986-ban alapították. A cég tajvani központtal rendelkezik, jelenleg is nyereséggel üzemel, bővül, 2008-ban például megkapta a „TOP 20 Taiwan Global Brand” kitüntetést, akkoriban a brand értékét 46 millió dollárra becsülték. Egy szó, mint száz, a Biostart kevésbé ismerőknek nagy hiba lenne beskatulyázni a gyártót a Tomato és a Mercury Kobian-féle vonalra, mivel termékeik teljesen korrekt és abszolút versenyképes kategóriát képviselnek, főleg a belépőszinten és a középső árszegmensben, legyen szó alaplapról, videokártyáról, barebone gépekről vagy akár ipari jellegű komponensekről.

Ennek okán kicsit szeretnénk megint „közelebb hozni”, jobban megismertetni veletek a Biostar termékeket, ami ezúttal egy alaplapcsokrot jelent, négy darab virágszállal. Az AMD és/vagy Intel processzorokat kedvelőknek egyaránt érdemes maradni, hiszen a négy modell között mind a két platformra találunk megfelelő alternatívát, amikben egyvalami közös... Hi-Fi A Hi-Fi termékcsaládot erősítő produktumokról lesz szó. A nagyon erős kapocs, ami összefogja a tesztben szereplő négy modellt, az a hangzatos Puro Hi-Fi technológia. Ennek következtében az audió vezérlőlapka, illetve a körülötte lévő terület független tápellátást kapott, ami csökkenti a zajt, erre pedig nyilván tekinthetünk úgy is, hogy fokozza a hangminőséget. A többrétegű nyomtatott áramkört alkalmazó modellen minden csatornához külön "Non-Polarized Electrolysis Electric" (bipoláris elektrolit kondenzátor) típusú kondenzátorok tartoznak, melyekkel a zaj és a torzítás szintje lejjebb szorítható, a hangzás pozitív irányban változik: a felbontás javul, a hangeffektusok pedig élethűbbek lesznek.

A minőségi audió kondenzátorok mellett Hi-Fi ellenállásokat alkalmaznak a PCB-n. Természetesen ezek nem attól Hi-Fi ellenállások, mert szeretik a zenét, és lágy Beethoven mellett szorgosabban dolgoznak. Csupán annyi a történet, hogy ónoxidot tartalmazó fémoxid film típusú példányokról van szó. Ezek – a gyártó szerint -- elektronikai karakterisztikájuknak köszönhetően jóval szélesebb hőmérséklettartományon belül üzemelnek stabilan és megbízhatóan, mint a hagyományos fémoxid film alapú társaik. Ezekben a komponenses jellemzőkben persze érezni egy csipetnyi (szokásos mennyiségű) marketing szagot is, de azt nem lehet mondani, hogy a mérnökök nem próbálkoztak cselekedni a „jó ügy” érdekében. Amellett, hogy az audió szekciónak külön tápellátás jár, a hangzással kapcsolatos területet igyekeztek egy helyre összepakolni, és amennyire lehet, elszigetelni a többi, a hanggal nem összefüggő áramkörök elől.

Ennek következményeként a hangkeltőt és csatlósait jellemzően az alaplap szélén, az analóg (kis jack) csatlakozók alatt találjuk, és hogy érzékibb legyen a dolog, egy aranysárga színű csíkkal meg is van húzva az a határvonal, ameddig a Realtek lapka fennhatósága tart. Igen, itt az első apró negatívum, a deszkákon valamilyen Realtek IC tesz szolgálatot, de azokból legalább a jobb példányok kerültek elő. Az eddig elhangzottak mellett azzal próbálták meg fokozni a minőséget, illetve kiszűrni a zajt, hogy a Hi-Fi sorozatú termékek EMI, ESD és RFI védelmeit megerősítették, továbbfejlesztették. Nem mehetünk el szó nélkül a Hi-Fi AMP mellett sem, amellyel a fejhallgatót preferáló felhasználóknak igyekszik kedveskedni a Biostar. A megoldás egy analóg sztereó erősítőt takar, amely képes megfelelően meghajtani a nagy ellenállású és minőségi fejhallgatókat is.

Puro-Hifi weboldal: link BIO REMOTE 2 Ha már zenehallgatásról, esetleg filmnézésről van szó, nem harmadlagos szempont a kényelem sem. Nem árt, ha nem kell minden egyes halkításért, hangosításért vagy pause-ért felkelni, odamenni az egérhez és elvégezni a szükséges műveletet, az ilyesféle dolgokat szeretjük távvezérelve, távirányítóval végezni. Ez egy desktop gép, egy desktop alaplap kapcsán nem adja magát természetszerűleg, de a Biostar itt is szeretne kitűnni a tömegből, és extrát, kényelmet biztosítani. Erre született a BIO REMOTE 2, amely mint azt neve is mutatja, már egy továbbfejlesztett verzió. Segítségével megvalósítható az, amit a legtöbben szeretnénk: távirányítani a PC-t. Ehhez persze kell még pár dolog, például egy eszköz, amit távirányításra tudunk használni, és egy közeg, ami a jelet továbbítja, valamint egy interfész, ami az egészet összefogja és vezérli, ez a BIO REMOTE 2. Mi az, ami manapság egyre több háztartásban van, és szinte adja magát? Nem, nem a Videoton távirányító infrával, hanem az okostelefon és a WiFi. Így megvan az eszköz, és meg van a közeg is, azaz minden adott ahhoz, hogy ebből a szempontból a PC HTPC-vé váljon. A program Android-alapú okostelókhoz kínál teljes funkcionalitású támogatást, de elérhető iOS változat is. Az alkalmazás több, mint 10-féle Microsoft szoftvert támogat, multimédiát, képnézegetőt, üzleti vonalat és számos más kategóriát érintve, de akár még az alaplapot is tuningolhatjuk a használatával.

BIOREMOTE 2 weboldal: link
Biostar Hi-Fi A75S3

Első delikvensünk egyúttal a négyes mezőny legolcsóbb tagja is. Viszonylag kis méretű dobozban érkezett, de a printelés igényes és informatív, a legfontosabb dolgokat megtaláljuk a fedlapon, ami a hátoldalon további értékes részletekkel van kiegészítve.

Mivel a Biostar általában fontosnak tartja az alacsony árat és ezért igyekszik tenni is, túl nagy felszereltséget és kiegészítő-arzenált nem vártunk a dobozban, de természetesen a legszükségesebbeket megkapjuk, ami az A75S3-nál egy hátlapi lemezt, két darab SATA kábelt, egy telepítőlemezt és egy angol nyelvű üzembehelyezési útmutatót jelent.

Már csak a doboz láttán is tudtuk, hogy a Hi-Fi A75S3 egy micro-ATX szabványú alaplap, 24,4 cm × 19,1 cm-es mérettel. Első ránézésre a tervezés teljesen renden van, az arculat a méret ellenére letisztult, egyszerű. Persze vannak bizonyos megkötések, például az, hogy csak két darab DIMM memóriafoglalat fért fel a NYÁK-ra, de valljuk meg, az esetek többségében ennyi is bőven elegendő.

A PCB jobb oldalán pihenő slotokba természetesen DDR3 modulok ültethetőek kétcsatornás működéssel, maximum 32 GB-nyi, hivatalosan maximum 1866 MHz-es órajellel. Innen balra fekszik a Socket FM2 foglalat, amely a deszka felső felének központi eleme. A10/A8/A6/A4/E2 APU-k, Athlon II X4-ek lehetnek az A75S3 lakói, maximum 100 wattos TDP támogatott.

A processzor vagy az APU energiaellátása öt fázisú tápáramkörrel van megvalósítva, 4-tűs kiegészítő 12 V-os és 24-tűs ATX tápcsatlakozó segítségével, ráadásul a VRM területen szilárdelektrolit kondenzátorokat alkalmaztak (ez a déli „féltekéről” nem mondható el, ahol sima „elkó”-k dolgoznak). Az FM2 foglalat felett 4-tűs, PWM vezérlésű csatlakozót kapunk a CPU hűtésnek, ezen kívül még egy darab 3-tűs ventilátorcsatlakozó érhető el a PCB legalján.

PCI Express sínekből két darab képezi a készletet, ebből az egyik teljes szélességű (×16), míg a másik a rövid (×1), bónuszként egy hagyományos PCI-t lehet még feljegyezni. Van viszont alaplapi USB 3.0 és USB 2.0 tűs kivezetés. Az A75 FCH hűtőbordájára nosztalgikus élmény ránézni, a régi szép időket idézi egyszerűségével. A SATA portok a jobb alsó sarokba kerültek, szám szerint hat darab, elforgatva nincsenek, de ez nem tragédia, és legalább mindegyik a 3.0-s szabványt, azaz a 6 Gb/s-os tempót támogatja.

A BIOS lapkája egy foglalatban csücsül az elem és a CMOS Clear jumper mellett, ez utóbbi elhelyezése abban az esetben nem feltétlen szerencsés, ha netán két vagy három kártyahelyet elfoglaló VGA-t ültetünk a deszkába. Az audiós rész valóban el van különítve a bal oldalon, még a front panel tűs kivezetés is karanténban van, ami egy kicsit szomorúbb, hogy egy Realtek ALC 662 (6 csatornás) lapka pengeti a hangszálakat. Ugyanakkor a Hi-Fi A75S3 egy szimpatikus, megnyerően minimalista deszka, szem előtt tartja az átlagos igényeket, mindenből csak azt adja, ami tényleg kell, ennek köszönhetően a kis méret ellenére letisztult, a szemnek is kellemes. Nézzük, mit rejt a hátlapi kínálat!

A minimalizmus bizony itt is megmaradt, de van külön PS/2 port billentyűzetnek és egérnek, valamint egy dSub (VGA) és egy DVI kimenet az APU IGP képének kijuttatására. Ezután két USB 3.0 következik, majd a toronyban két USB 2.0 és a Realtek gigabites ethernet vezérlő RJ45 LAN csatlakozója pózol, végül három darab jack aljzat várja a feladatokat. Ugye nem csak nekünk van erős hiányérzetünk? Hol a natív HDMI, hol az optikai kimenet, hol az S/PDIF kimenet? Az teljesen rendben van, hogy az A75S3 egy belépőszintű termék, ennek megfelelő felszereltséggel, de ha már ráaggatták a Puro Hi-Fi technológiát, akkor a megfelelő kimenetkínálattal kellett volna kezdeni, mert azzal önmagában semmit nem ér a vásárló, hogy jó a zajszűrés és el van különítve az audió részleg, ha közben nem tudja a kívánt eszközre kijuttatni a hangot, esetleg képet. Sajnos ezért jár az erősen kontúros fekete pont. Amit esetleg még érdemes megemlíteni, hogy az A75S3 Windows 8 kompatibilis, ahogy a cikkben szereplő többi modell is.

Biostar Hi-Fi A85S3

A következő delikvens az előző modell nagytestvérének tekinthető. A doboz és a külsőségek teljesen megegyeznek, ahogy a felszereltség is, azaz egy hátlapi lemezt, két SATA kábelt, egy driveres DVD-t és egy használati útmutatót kapunk a lap mellé.

A Biostar hivatalos oldalának tanúsága szerint ez egy friss modell, a jelentős változást az A75S3-hoz képest egyértelműen az A85X FCH alkalmazása jelenti, bár ebből égbekiáltó profitot nem szerzünk. Nagyon sok lesz a hasonlóság, így a bemutatást esetében rövidebbre fogjuk, illetve ismétlünk egy kicsit.

Ő is micro-ATX szabványú termék, 24,4 cm × 19,1 cm-es mérettel. Socket FM2 foglalat a már említett APU és CPU támogatási körrel, 100 wattos TDP limittel. Két darab DIMM foglalat, dual channel DDR3 támogatás, hivatalos maximum frekvencia 1866 MHz. Ötfázisú tápellátás, 24-tűs + 4-tűs megvalósítás a tápegység irányából.

Egy darab PCI Express ×16, egy darab PCI Express ×1 és egy PCI foglalat, egy USB 3.0 és két USB 2.0 header, hat darab SATA 6.0, 6 csatorás Realtek ALC 662 kodek. Mindenből ugyanannyi van és ugyanott van, mint az A75S3-nál, így véleményünk szerint a meglévő nyomtatott áramkört teljes egészében megtartották, csak annyi a különbség, hogy A75 helyett A85X FCH került fel, és az alaplap teljes felületén szilárdelektrolit kondenzátorokat alkalmaztak (kivéve az elkülönített audió szekció).

Ez persze nem feltétlenül baj, manapság nagyon fontos a költséghatékonyság, ha ez az árban is látszik, akkor az A85S3 még lehet jó vétel. Vessünk egy pillantást a hátlapi kínálatra, mert ott viszont van pár változás!

Helyesbítek, nem pár, hanem egy. Méghozzá annyi, hogy a DVI-t natív HDMI-re cserélték, ami örömteli, a két darab PS/2, a két USB 3.0, a két USB 2.0 + RJ 45 LAN, valamint a három darab analóg kivezetés (kis jack) viszont maradt. Mi hiányzik? A HDMI most már nem, a S/PDIF és az optikai kimenet, vagy legalább a kettő közül valamelyik igen. Ezért megint be kell vésnünk egy feketét, igaz, némileg halványabb a színe.


Biostar H-Fi A85W

E modell személyében már egy kicsit komolyabb versenyző kéredzkedett fel a tesztasztalra. A doboz jóval nagyobb, a szín fehérre váltott, a fedlapon pedig a sok egyéb logó mellett egy nagy, dübörgő hangszóró a Puro Hi-Fi technológia előnyeire igyekszik felhívni a figyelmet.

A hátoldalon még több infót találunk, bizony volt mit felfesteni a kartonra. A felszereltség ugyanakkor csak minimálisan ugrik szintet, a telepítőlemezen, a használati útmutatón és a hátlapi lemezen kívül itt is csak SATA kábeleket kapunk, de legalább kettő helyett négy darabot, egy Biostar szalaggal igényesen összefogva.

A Hi-Fi A85W első szemrevételezésénél érezni, hogy ezt már más kategóriában indítja a gyártó. A méret jelentősen megnőtt, ATX szabványú, 30,5 × 23,5 cm méretű fekete nyomtatott áramkörről beszélünk, azaz itt már volt hely terjeszkedni.

A socket FM2 foglalat a szokott helyen várja lakótársát, mellette jobbra a DDR3 DIMM foglalatok száma viszont megduplázódott, a hivatalosan támogatott sebesség továbbra is 1866 MHz, de OC-vel ez 2400 MHz-ig is kitolható, a maximális mennyiség pedig 64 GB-ra nőtt. Az FM2 foglalat mellett balra elterülő tápellátó terület még egy fázissal bővült, azaz összesen hat fázisú a rendszer, amely ezúttal már egy csinos hűtőbordát is kapott a gyárban, Puro Hi-Fi felirattal.

Az energia 4- és 24-tűs tápcsatlakozón jut be, és ezen a modellen is kizárólag szilárdelektrolit kondenzátorokat alkalmaztak. A 4-tűs PWM ventilátorcsatlakozó mellett a további rendszerhűtőkhöz alkalmazható 3-pines felületek száma kettőre nőtt. A bővítősínek számában is jelentős a változás, a kettes a nyerő, ugyanis mindenből dupla annyit kapunk.

Két darab teljes szélességű PCI Express foglalat áll rendelkezésre, bár ebből csak az egyik dolgozik 16 szállal, a másodiknak 4-gyel kell beérnie, vélhetően ezért nincs kiemelve a CrossFireX támogatás sem (elméletileg használható, de nagyon rossz lenne a hatásfoka). Rövid, ×1-es sínből is kettőt forrasztottak fel, ahogy hagyományos PCI-ból is, ebből mondjuk nem biztos, hogy indokolt a két darab. A BIOS elem és a CMOS Clear jelen esetben is az elsődleges PCI Express sín alatt fekszik, ami egy vastagabb videokártya esetén nem a legszerencsésebb.

Az A85X Fusion Controller Hub ezúttal egy csinosabb bordát kapott, hiszen a lamellákon egy kék lemez van elfektetve, kék festéssel, Biostar felirattal. Persze a hit (tévhit) szerint itt már kell adni a dizájnra, ezért kell egy kis „púder”, az más kérdés, hogy így rosszabb a borda hőleadása, mivel a forró levegő csak oldalt tud távozni a lemez miatt, de nem a Biostar az első és az utolsó gyártó, akinél ilyet látunk.

Az legalább jó hír, hogy nem lóg bele a PCI Express slot vonalába, így nem fogja akadályozni a hosszabb kártyák beszerelését sem. A SATA portok száma nyolcra nőtt, mindegyik 6 Gb/s-os sebességre képes, és az A85W-n már 90 fokkal el vannak forgatva a NYÁK szélén. Itt is két USB 2.0 és egy USB 3.0 headert kapunk, amire szükség is lesz.

Extraként említhetőek még a színes előlapi kivezetések, és az ezeknél jóval hasznosabb fizikai vezérlőgombok (SW_PWR1, SW_RST1), a Power és a Reset, de a két darab hétszegmens kijelzőből összeállított „debug LED” is jó szolgálatot tehet a bajban. Az audió szekció elkülönítése a lap bal oldalára itt is látványos, sőt, még egy impresszív alumínium dobozolást is kapott a vezérlőlapka, valószínűleg szigetelés céljából.

Ennél véleményünk szerint jóval fontosabb, hogy az ALC 662-t lecserélték, és az A85W-n már Realtek ALC 892 8 csatornás audió vezérlő dobogtatja a szíveket és a dobhártyákat (Blu-ray audio támogatással). Eddig mindenben tapasztaltunk előrelépést, lássuk, mi a helyzet a hátlapi kínálattal!

A kettőből egy darab PS/2 eltűnt, már csak billentyűzethez kapunk egy cuki lilát, alatta két USB 2.0 vár egeret, vagy bármilyen más eszközt. Jön egy natív HDMI, egy DVI és egy dSub (VGA), úgyhogy a videokimenetes repertoárra már nem lehet panaszunk. Ezeket az RJ45 LAN csati követi két darab USB 2.0-val, jön két darab USB 3.0, majd a háromról hatra hízott analóg felületek (kis jack). Khm. Mi hiányzik továbbra is? Optikai kimenet és (de minimum vagy) S/PDIF kimenet. Az sem nyújt teljes vigaszt, hogy itt legalább az alaplapon találunk egy tűs S/PDIF kivezetést, azaz teljesen nem vagyunk elzárva a külön digitális hangfolyam kijuttatása elől.

Biostar Hi-Fi Z77X A mezőny legdrágább és egyben „legkomolyabb” résztvevőjéhez érkeztünk. Platformváltás történt, ugyanis ez egy Inteles deszka, méghozzá LGA1155 foglalattal, azaz Sandy Bridge és Ivy Bridge alá. A doboz mérete és stílusa megegyezik az A85W-nél látottal, a belső tartalom viszont bővült.

A használati útmutató „megvastagodott”, a telepítőlemez már ismerős, van hátlapi panel, négy darab SATA kábel szépen összecsomagolva, de az extrák közé fel kell írni egy SLI és CrossFireX hidat, valamint egy Biostar vezetékes mikrofont is. Tény, a Hi-Fi Z77X-et kézbe véve a minőségérzet ennél a típusnál volt a legerőteljesebb, ez már a korrekt középkategória.

ATX szabványú megoldásról van szó, így a méret 30,5 cm × 24,4 cm. A Lotes gyártmányú LGA 1155 socket mellett és fölött komoly kondenzátor és tekercserdő adja az árnyékot, ami nem véletlen, hiszen a processzor 13 fázison kapja a naftát. A MOSFET-ek terebélyes, karfiol alakú, metálkék lemezzel díszített bordákat kaptak.

A tápellátás egy 24-tűs és egy 8-tűs 12 V-os tápcsatlakozón keresztül hajtható. A foglalattól jobbra négy darab fekete DIMM slot várja moduljait, mely DDR3 lehet kétcsatornás üzemmódban, maximum 32 GB mennyiségben, hivatalosan 1600 MHz, tuninggal 2600 MHz-es üzemfrekvenciával. A RAM slotok felső sarkánál találjuk a 4-tűs PWM-es ventilátorcsatlakozót a processzorhűtő számára, házhűtő ventikhez két darab 3-tűs kivezetés adatott meg.

A bővítősínek kínálata itt már abszolút friss és széles, kizárólag PCI Express felületet kapunk, de abból öt darabot. Ebből kettő rövid (×1), míg a maradék három teljes szélességű. Ugyanakkor a harmadlagos sín csak négy vezetékkel gazdálkodhat, a felső páros már 3.0 szabványú és ×16 vagy ×8/×8 módban képes működni, így nem meglepő, hogy a NVIDIA SLI és a CrossFireX is támogatott, ráadásul a Lucid Virtu MVP technológia ismerete sem maradt ki a tudástárból.

Mellettük, a már szokott helyen fekszik a Z77 PCH, egy kellően lapított bordával, a VGA-k beszerelését nem fogja befolyásolni. Ezen is van egy szép kis kék díszlemez Puro Hi-Fi felirattal, és ez is jobban hűtene, ha ez a lemez nem lenne rajta, de ezt vélhetően a mérnökök is tudják, mert a hőelvezetés fokozásának érdekében apró nyílásokat martak a felületbe.

A jobb alsó sarokban csücsül a BIOS lapka és a CMOS Clear jumper, itt nem lesz gondunk a használatával. Ide került a hibakeresést segítő apró kijelző is, a fizikai vezérlőgombokkal egyetemben, ami a Power és a Reset. Van két darab USB 2.0 tűs kivezetés és egy USB 3.0 header, valamint S/PDIF header is (nem sejtünk jót).

Az audió szekció itt már elég tekintélyes méretet foglal el a NYÁK bal széléből, vezérlőnek a Realtek ALC 898 8 csatornás lapka lett felhasználva Blu-ray audio támogatással. Ha már Realtek, abból végülis nem rossz. Emellett ezen a modellen láttuk a legtöbb és legnagyobb méretű kondenzátorokat, ellenállásokat, a Z77X megkapta a THX trueStudio Pro minősítést is.

Az audio vezérlő ezen a példányon is be volt dobozolva. A gigabites LAN egy Realtek RTL8111F példány. A HiFi Z77X tervezése és arculata szerintünk komolyabb hibáktól teljesen mentes, minden ott van, ahol lennie kell, mindenhol szilárdelektrolit kondenzátorokat használtak fel, a hűtés rendben van, így egyelőre nem tudunk negatívat mondani róla. Nézzük, mit kínál a hátlapi szekció!

Bizony ismerős lesz a dolog! A sor egy PS/2-vel indul billentyűzet számára, alatta két USB 2.0 várja a parancsot. Ezután jön a videokimenetes részleg egy natív HDMI-vel, DVI-jal és egy dSub (VGA) porttal, amit két USB 3.0 követ. Ezután következik a RJ45 LAN csatlakozó két további USB 2.0-val, majd az analóg hangkivezetések (hat darab kis jack).

Ez bizony ugyanaz, mint amit az A85W-nél láttunk, digitális hangkivezetésnek megint se híre, se hamva (leszámítva a HDMI-t persze, HTPC-hez ez a deszka is jó). Az, hogy a NYÁK-on van egy tűs kivezetés, egy dolog, de semmi tartozékot nem kapunk ehhez a dobozban, ami továbbra sem tekinthető jó pontnak.

A bemutatásról ennyit, lássuk, hogyan viselkedtek a deszkák a tesztpadon!
Mivel friss, naprakész modellekről van szó, ezért nem meglepő, hogy mindegyik típuson UEFI BIOS végzi a munkálatokat. Ugyanakkor a két olcsóbbik darabon, az A75S3-on és az A85S3-on ez a régi, karakteres bőrben kínálja funkcióit, a csicsás, kinézetről le kell mondanunk, de valljuk be, ez nem egy hatalmas érvágás! A BIOS átlátható, logikus felépítésű, könnyen kezelhető, magyarán semmilyen probléma nincs vele, íme néhány illusztráció:

A75S3
A85S3
A85S3
Az A75W már egy lépcsőfokkal magasabb kategóriát képvisel, és az előnyök közé például a grafikus BIOS megléte is felírható, bár ez jobbára néhány ikonban és színes háttérben mutatkozik meg. Rendben van, használható arra, amire kell, úgyhogy további gondolatokat nem is érdemes rá pazarolni:

A85W
Tesztek Az alaplapokon a megszokott méréseket végeztük el. Mivel hardveres felépítést tekintve szinte megegyező példányokról van szó, teljesítményteszteket nem lett volna értelme készíteni, ezúttal is a fogyasztást és a PCH hőmérsékletet vizsgáltuk, utóbbit saját infrás hőmérővel mértük, a következő módon: a rendszerindítást követően néztünk egy üresjárati Celsius értéket, majd a konfigot 10 percig terheltük, és feljegyeztük a terhelt adatokat is. Ugyanilyen recept alapján mértük meg a tesztkonfigurációk fogyasztását is. Saját mérések infrás hőmérővel:

Fogyasztás:

Biostar szoftverek:
Biostar BIOS Update
Biostar BIOS Update
Biostar Green Power Utility
Biostar Green Power Utility
Biostar Multi Channel Calibration
Biostar Multi Channel Calibration
Biostar Smart Ear
Biostar Smart Ear
Biostar TOVERCLOCKER:
Összefoglalás

A Biostar alaplapjai üzem közben is bizonyítottak, teljesen stabilan állták a próbát, semmiféle inkompatibilitásba nem ütköztünk, minden a terveink szerint zajlott. A BIO REMOTE 2 működik, és nagyon jó dolog, persze még nem tökéletes. Lehetne csiszolni a kezelőfelületet, illetve bizonyára sokan örülnének, ha Android és iOS mellett további platformokra is elérhető lenne a szoftver, mindenesetre egy okos ötlet – jó megvalósítás, valóban hasznos ajándék a Biostartól.

A gyártó termékeinek ereje sokszor az egyszerűségben és a kedvező árban rejlik, ennek szellemében versenyez a Hi-Fi A75S3 és a Hi-Fi A85S3. Az egyszerűség mind a kettőnél megvan, ahogy a barátságos ár is. Az A75 alapú modell 16 500 forint, míg az A85X FCH-val szerelt kicsivel 17 000 forint felett vásárolható meg. Mivel a kettő különbsége még az 1000 forintot sem éri el, mi mindenképpen az A85S3-at javasolnánk, nem is az A85X, sokkal inkább a natív HDMI és a teljes szilárdelektrolit kondenzátoros felépítés miatt. Azt nem állítjuk, hogy az A85S3 a piac legjobb A85X-alapú ajánlata (még nem is sok járt nálunk), de jó ár/teljesítmény mutatójával valós alternatíva, nyugodtan tudjuk ajánlani.

A Hi-Fi A85W mostanság korlátozottan elérhető, ára 24 000 forint körül alakul. Az ő ár/érték aránya sem rossz, de az A85S3-mal szemben csak akkor tudjuk ajánlani, ha valóban ki is tudjuk használni azokat a dolgokat, amikben többet nyújt, például értékeljük a fizikai gombokat, a debug LED-et és a több bővítősínt, illetve négy memóriamodult szeretnénk, de a Realtek ALC 892 vezérlőt is ide sorolhatjuk. Végülis ha mindent összeszámolunk, reális a durván 7000 forintos különbség.

A Hi-Fi Z77X már a középkategóriában versenyez, egy teljesen korrekt Z77 PCH-s megoldásról van szó, amely tuningra is tökéletesen alkalmas. Megfelelő a tápellátás, gazdag a bővíthetőség, és megkapjuk az A85W-nél látott egyéb apróságokat, extrákat is. Ugyanakkor a 37 000 forint körüli vételára ezúttal nem annyira csalogató, kevésbé „Biostaros”, ha a nagy márkák között sokat nem is, de például az AsRock kínálatában biztosan találunk hasonlóan jó példányokat, akár olcsóbban.

Ami megnyugtató, hogy minden Biostar alaplap mellé jár a 3 éves gyártói garancia és a korrekt terméktámogatás. Ugyanakkor ezen a ponton azt is meg kell jegyeznünk, nem igazán értjük ezt „Hi-Fi” termékkategóriát, sajnos azt kell mondanunk, ahogy az más gyártónál is lenni szokott, a valósághoz megint hozzá lett keverve egy jó adag marketingcukorka is. Az, hogy van sztereó erősítő, jó dolog, ahogy az elszeparált audió részleg és a minőségi alapanyag használat is dicséretes.

Viszont utóbbi kiterjedhetett volna akár minőségibb vezérlőlapkák alkalmazására is, de ezzel még meg is barátkoznánk. Jó dolog a mellékelt Smart Ear segédprogam, ahogy a BIO REMOTE 2 is, de az audió kimenetek egy „Hi-Fi” névvel illetett alaplapon szintén kulcsfontosságúak. Ennél fogva érthetetlen, miért nem került fel egyetlen típusra sem (legalább a két drágább modellre) optikai kimenet vagy S/PDIF csatoló, de inkább mindkettő. Az pedig, hogy az A75S3-on még HDMI sincs, és így a hangot kizárólag jacken keresztül tudjuk kiküldeni, nyomdafestéket nem tűrő kommentárt is megérdemelne.

Összességében mind a négy lap rendben van, de a Puro Hi-Fi technológia inkább hangzatos kifejezés, mintsem Hi-Fi minőségű alaplap, úgyhogy csak emiatt nem feltétlenül érdemes ilyen típust választani. Azt nem állítjuk, hogy az eszközölt fejlesztések semmit nem számítanak, hiszen sajnos ilyen jellegű méréseket nem tudtunk végezni, de senki ne számítson csodára (az erősítő mondjuk hasznos extra lehet pl. egy Sennheiser PC-350 esetében).

A profik egy ugyanilyen vezérlővel szerelt alaplaphoz viszonyítva a Puro Hi-Fi-vel lehet, hogy hallanak különbséget, de azért semmiképp se számítsunk olyan hangzásra, mint amit egy minőségi, diszkrét hangkártya tud nyújtani. Azért valamivel az átlag felett vagyunk így is. A Puro Hi-Fi-t tehát érdemes a helyén kezelni, ettől eltekintve elégedetten váltunk meg a Biostar négyestől a rövid ismerkedést követően, reális alternatívák ha alaplapot keresünk. A Biostar alaplapokat a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. empeharom
2013.03.18. 08:26
Még az a promóvideó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Simba
2013.03.18. 08:40
Hi-fi? Azt az egészet agyoncsapják a szokásos gagyi hangkimenetelekkel. Még egy flancos optikai sem fér rá, nevetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Beatmad
2013.03.18. 09:40
Jó irányba fejlődik a dolog, biztos hogy szebben szól ezekkel a zajcsökkentő megoldásokkal, de ahogy Simba is írta ezek a kimenetek gyenguszkák az hogy nincs digitális kimenet alapból hatalmas érvágás, de ha már csak a sztereoról beszélünk és erősítőre szeretnénk kötni zenét hallgatni akkor is legalább RCA kimenet kéne mivel rendes hi-fi minőségű kábeleket is csak RCA formába lehet kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kray
2013.03.18. 10:01
Szerintem ezek első körben fejhallgatókhoz lett kifejlesztve, amiknél meg a Jack van elterjedve.
Amúgy minőségi kábelt bármilyen csatlakozóval lehet kapni, a kérdés mindig az ár

Egyébként örülök, hogy a Biostar kicsit visszatér, mert mostanában sokat nem hallottunk róluk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bszoke88
2013.03.18. 12:27
hát az első videóban ez a gamer gurl húúúú OMG she's soooo cute.
'here is my money, take it, take it!!!'
és a csávónak is olyan kisugárzása van, biztos profik csinálták.

egyébként meg az én asus f1 a75m pro alaplapomon lévő realtek alc892-es chipet nem képes kezelni az ubuntu 12.10 a legfrissebb alsa-val, szóval gyártok magamnak egy normális hangkártyát.

röhögtem egyet az első képen lévő 'DIY enthusiasts can experience virtual surround sound without extra investments in equipment'
hát aki DIY enthusiast, annak olyan hangrendszere van, h a boltban kapható dolgokat többszörösen pipálja.

a kölün audió tápot se most találták ki, szóval összefoglalva nagyon szép, de már eleve így kellene csinálni, illetve ha azt nézzük, akkor integrált hangkártyának tök8, h milyen, aki akar az vesz / gyárt normálisat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ITEM00
2013.03.18. 12:46
Ez a promo videó egy vicc. A csajszi aranyos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. krisz111
2013.03.18. 12:53
Nem kell ide flanc Sima optikai vagy koaxon digi jel ki és az egész pc-s őrület mehet sunyiba. A jel külső DAC-ba vagy AVR-be csókolom messze jobb minőséged van mint egy lapra szegelt / gépben lévő drága hangkártyának (analógon). Persze csak akkor van értelme ha valaki kinőtte az mp3 és a youtube minőségeket. Amúgy meg szinte mindegy hogy az előbb említett eszközökön hallgatod vagy sem mert nem veszed észre a különbséget mp3/youtube esetén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Stark
2013.03.18. 13:21
Hát ez is csak ilyen marketing Hi-Fi...
Aki komolyabban akar Hi-Fi-zni gépről, annak ez annyit ér mint halottnak a csók. Ott csakis normális hangkártya jöhet szóba (az sem az árlista aljáról), vagy jobb esetben egy külső DAC.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gyenesmart...
2013.03.18. 13:36
Nemhogy úgy csinállnák meg, mint a Gigabyte G1 Snipernél vagy Assassin-nál.. Azaz DSP-DAC-OPAMP.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MrFox
2013.03.18. 14:30
Általában ha nincs külön RCA vagy optikai kimenet, akkor az egyik jack kimenet funkcionál így - az optikát a foglalat hátuljába szokták tenni és adnak hozzá spec. optikai vezetéket, digi jelhez pedig csak simán egy jack dugó kell, általában ezek speciálisak (föld / bal egybekötve, és automatikusan kapcsol az elekronika ha bedugjuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mtrx220
2013.03.18. 19:11
ha nekem ilyen nevű cégem lenne, biztos belevenném a portfólióba a biohazardot is, vmi értelmesebb promóval és igényesebb tálalással.
a csaj amúgy tényleg aranyos, ránézésre vmi tajvani cucus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hat7
2013.03.19. 14:20
Nem olyan biztos,hogy az a csajszi az csaj is... Ázsiában bármi megtörténhet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2013.03.20. 07:36
A hangot igazan tesztelhettetek volna valami muszerrel.
Pont a hang, hangzas a lenyeg ezeknel az alaplapoknal, erre nem irtok rola semmit.
Az mondjuk teny, hogy egy audiofil biztos, hogy nem az alaplapi hangkeltovel fog zenet hallgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. myckie2
2013.03.21. 20:08
5hat7 az általában Taiföldön fordul elő, Taiwanon kétlem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. perempe
2013.03.24. 20:12
az én régi (Abit) IS7-E lapom nem hifi, viszont van optikai kimenete, így rá lehet kötni egy jó DAC-ot. a mostani, szintén nem mai P31-DS3L lapomnak koax kimenet is van. (működött is a kölcsönbe kapott CS8412 + 4xTDA1543 DAC-kal.)

jó dolog ez a PC-s zenehallgatás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2013.03.30. 16:11
Ha valaki még emlékszik 2002ben az Aopen AX4B 533 Tubealaplapra na az méltán ki érdemli a HI-FI feliratot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!