iPon Cikkek

Biztonságosabb Internet Nap

Dátum | 2012. 02. 08.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az idei évben február 7-én tartották meg a nemzetközi Biztonságosabb Internet Napot, azaz a Safer Internet Day (SID) nevű rendezvényt. Az ebből az alkalomból megrendezett eszmecserének Budapesten a Microsoft Magyarország óbudai székháza adott otthont. A rendezvényt évek óta február elején tartják, ebben az évben már több mint hatvan ország vett részt a kezdeményezésben, amelynek célja a világháló biztonságossá tétele minden generáció számára.

A SID az EU Safer Internet Plus programjának részeként különös figyelmet szentel arra, hogy felhívja a figyelmet a legifjabb generációra leselkedő internetes veszélyekre: a zaklatásra, a gyermekpornográfiára, az adatlopásra, illetve az egyéb illegális vagy káros tartalmakra. Az idei év szlogenje (Netezzünk együtt… biztonságosan!) a generációk összefogásának fontosságát emeli ki. Az uniós programot képviselő magyar konzorcium tagjai a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, valamint a Puskás Tivadar Közalapítvány.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke szerint a legnagyobb probléma azzal van, hogy a technológia egyre terjed ugyan, de tudatos használatának elsajátítása „biceg”. Az élet minden területén egyre nagyobb szerepe van az internetnek, de a gyerekek nem tanulják meg azokat az alapvető szabályokat, amelyek szükségesek lennének a veszélyek elkerülése érdekében. A Gyermekmentő Szolgálat a konzorcium vezetőjeként vállalta a minél szélesebb körű tájékoztatást, de ez elsődlegesen az iskolák feladata lenne, mivel a tananyagba beépítve ezek az alapvető tudnivalók sokkal szélesebb körhöz jutnának el.

Lerch Attila, Szabó Máté, Szalai Annamária és Edvi Péter
Szalai Annamária, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke elmondta, hogy az EU KIDS Online 2011-es felmérése alapján a magyar gyerekek jelenleg átlagosan 9 éves koruktól használják önállóan az internetet. Ez az életkor tovább fog csökkenni a következő években, és várhatóan 5‒6 éves kor körül stabilizálódik.

Szalai Annamária a továbbiakban elmondta, hogy az új médiatörvény részeként a korhatárkarikákat az internetes tartalmakra is bevezették, valamint tavaly óta az NMHH fennhatósága alatt működik a káros tartalmak bejelentésére létrehozott internethotline.hu weboldal. Az elmúlt évben 532 bejelentés érkezett a forródrótra, ebből 98 esetben intézkedtek is, például eltávolíttattak egy öngyilkosságra buzdító oldalt, valamint sikerült elérniük, hogy a magyar közösségi portálok változtassanak képkezelési technológiájukon, hogy az elővigyázatlan felhasználók náluk fennlevő képeit se lehessen például pedofil honlapokon felhasználni, ahogy ez a múltban előfordult. A Hivatal a biztonságosabb internet megvalósítása érdekében közös szándéknyilatkozatot írt alá az ORFK-val és a Telenorral. Ez utóbbi szolgáltató kampánya részeként például elérhetetlenné tette hálózatában az Interpol tiltólistáján szereplő pedofil oldalakat. 

A 2010-es EU KIDS Online eredményei alapján a sötétkékkel jelölt oszlopok azoknak a szülőknek az arányát jelzik, akik valamilyen mértékben szabályozzák gyermekük hozzáférését a közösségi oldalakhoz. A világoskék oszlopok pedig azok arányát jelzik, akik semmiféle kontrollt nem gyakorolnak ilyen téren.

 

A médiahatóság elnöke nagyon fontosnak tartja a tudatosságra nevelést és az ezzel kapcsolatos társadalmi felelősségvállalást. Ennek érdekében széles körű civil és szakmai összefogással egy médiaértési oktatóközpontot kívánnak elindítani, ahol a gyerekek játékos körülmények között, biztonságos környezetben ismerhetik meg a televíziózás, az internet és a mobilkommunikáció világát, valamint annak veszélyeivel is szembesülhetnek. Az oktatóközpont a Hűvösvölgyi úton, a médiatudományi intézet korábbi épületében kap helyet, és legkésőbb idén ősszel megkezdi működését. A tervek szerint évente legalább 10 ezer fővárosi és vidéki iskolást vonnak majd be a programba, illetve továbbképzéseket fognak tartani pedagógusok és szülők számára is.

Ahogy Szalai Annamária elmondta: az „internetes gyermekvédelem” egyelőre nagyon kezdetlegesen működik hazánkban, másutt ez a probléma sokkal nagyobb hangsúlyt kap. A médiahatóság elnöke szerint nagyon fontos lenne, hogy ne csak az olyan témák kapjanak kiemelt figyelmet, mint például az utóbbi időben sokat emlegetett szerzői jog kérdése, hiszen a gyermekek biztonságának biztosítása a világhálón legalább ilyen fontos feladat.


A házigazda Microsoft Magyarország részéről Lerch Attila, a cég oktatási üzletágának igazgatója szólalt fel. Elmondta, hogy nagyon fontos a „kezdők” részére megfogalmazni, hogy mire is használjuk az internetet, mert bár a világháló valóban „új ablakot nyit a világra”, vannak bizonyos viselkedési alapszabályok, amelyeket minden ‒ az internettel még csak most ismerkedő ‒ felhasználónak el kell sajátítania, legyen szó gyermekekről, idősekről vagy hátrányos helyzetűekről. Ebben pedig nagyon fontos lehet a köztes generációk szerepe, akik nap, mint nap használják a világhálót és tisztában vannak annak veszélyeivel. A Microsoft Magyarország 2011-ben 25 ezernél több diáknak és háromszáz tanárnak tartott oktatást és tájékoztatást ezen alapszabályokról, köztük hallás-, illetve látássérülteknek is. Lerch Attila szerint is fontos lenne, hogy az iskolai tananyagba minél előbb beépüljön a médiatudatosság elsajátítása. 

A SID alkalmából először meghirdetett, középiskolásoknak szóló videopályázat díjnyertes filmjei a saferinternet.hu oldalon a közeljövőben megtekinthetőek lesznek. Második alakalommal került megrendezésre a legjobb és legrosszabb hazai weboldalak versenye. A felhasználók javaslatokat tehettek és szavazhattak mindkét kategória jelöltjeire, és a legjobb 15 közül egy szakmai zsűri választott, annak alapján, hogy mennyire találták használhatónak a honlapokat. Komoly vitákat követő döntésük alapján a három legjobb hazai weboldal további sorrend felállítása nélkül a bookline.hu, az index.hu, illetve a hasznaltauto.hu lett. A legrosszabb oldalról a zsűri nem kívánt dönteni, így itt a felhasználókon múlt az ítélet. A leghasználhatatlanabb oldalak eszerint a startlap.hu, az rtlklub.hu, illetve a hotdog.hu.

A zsűri elnöke Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa volt. A biztonságosabb internetezés kapcsán elmondta, hogy amikor először vesszük észre, hogy egy késsel játszik a gyerek, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy megismertetjük az annak használatával járó technikai eljárási szabályokkal (hogyan fogja, hogyan adja át a kést) és magatartási normákkal (nem dobunk meg vele másokat). Ennek így kellene működnie mindenféle technológia, tehát az internet esetében is, amely nyilvánvalóan sokkal összetettebb szabály- és normarendszer elsajátítását teszi szükségessé.
 

 


Az alapvető jogok biztosa szerint a legnagyobb nehézség a világhálóval kapcsolatban, hogy lerombolja a magán- és a közszféra között húzódó határt, és az ebből adódó visszaéléseket esetleg mérsékelni képes jogi szabályozás fényévekre le van maradva a technológia terjedéséhez képest. Ahogy Szabó Máté elmondta, jelenleg leginkább a Három T elvéhez tudná hasonlítani a jogi szabályozás gyakorlati megvalósulását: a tartalmak nagy részét tűrik, nagyon kevés ellen tudnak tiltóan fellépni és még kevesebb az olyan kezdeményezés, amelyet jó szívvel támogatni tudnak, ilyenek például a biztonságos internet megvalósítására irányuló programok.

A honlap-pályázatra visszatérve elmondta, hogy szomorúan szembesültek azzal, hogy a gyermekeknek szóló honlapok milyen mélységesen rossz minőségűek, és ezen minél előbb változtatni kellene. Arra kérdésre, hogy miben vagyunk lemaradva Európához képest, az alapvető jogok biztosa kifejtette, hogy bár megvannak a szükséges technológiai eszközeink, nem használjuk ki ezeket a kommunikációban. Nagyon sok iskolában korszerűsíteni kellene a szülő és az iskola közti kommunikációs csatornákat, hiszen a felek még mindig az ellenőrző lapjain üzengetnek egymásnak egy telefonhívás helyett. És az sem biztos, hogy az osztálypénz beküldésének manapság az a legjobb módja, hogy egy borítékba téve a gyerek kezébe nyomjuk, amikor egyébként minden más hasonló ügyletet átutalással intézünk. 

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. kajosin6
2012.02.08. 10:57
Nem rég voltam egy általános iskolában digitális táblákat felszerelni. A legtöbb osztály faliújságján facebook, meg valóvilág logóinak (meg "sztárjainak"rajzai voltak kitűzve. Én időmben még állatokat rajzoltunk napocskával meg felhőkkel...
A szünetben a gyerekek a telefonjaikon mutogatják egymásnak, hogy xy ismerősük mit linkel éppen facebookon... Szörnyű...
A szülők meg a tanárok mentalításával is baj van, szóval jó, hogy kicsit ezzel is elkezdenek foglalkozni. Bár van egy olyan sejtésem hogy nem sok eredménye lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sanchez
2012.02.08. 11:05
kajosin6 --
Sajnos most már a legtöbb gyerek bele születik ez ellen nem nagyon lehet mit tenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. papesz85
2012.02.08. 11:12
Az iskolákban valamilyen módon blokkolni kellene ezeket a készülékeket, mert milyen már az amikor a srácok a google segítségévével írják a dolgozatot,tanulás meg nuku. Ráadásul a tananyag helyett a közösségi oldalakon lógnak nem elég,hogy otthon is azt teszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim papes...
2012.02.08. 16:46
Én szakiskolákban, illetve felsőoktatási intézményben fegyelmi eljárás utáni kirúgással szankcionálnám a puskázást. Nehogy már puskázza a félkegyelmű a szakmai papírjához a tudást!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Movolif
2012.02.09. 15:27
vszeg példát kéne statuálni ezügyben elöbb... mindenki tudja mire gondolok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Flegeton
2012.02.09. 18:16
Mint mindig most se a lényeget látják. Nem az internettel van a baj. Mert ha azzal lenne akkor.: irtsuk ki az erdőket, sózzuk fel, öljük meg a harapós állatokat meg egyáltalán minden élőlényt aki terjeszthet bármiféle vírust vagy baktériumot... mert az veszélyes.
Kínában bezzeg nem megy ez. Legyünk Kína, sőt nem is, kérjük meg az észak koreai vezetőket hogy hogy lehet ilyen békességben és szeretetben élni.
Mint Magyarországon mindenhol az a baj hogy olyan komcsi diplomás kövületek ülnek fontosnak hitt helyeken, akik nem sokat érnek.
Emlékszünk még a west balkánra. Az odaadó gondoskodó szülők csak a baleset után alapítottak szervezetet, a gyerekek védelmére. 1 kérdés.: előtte ők mit szívtak hogy nem voltak tisztában a világgal? Freud szerint is a szülő a hibás. Agyalágyult szülőnek nagy valószínűséggel agyalágyult gyereke lesz (nem genetikai szempontból).
Ezek a vezetőkkel is az a baj mint az említett szülőkkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm
2012.02.09. 18:41
Szabó Máté, TTT ,gratulálok.
Nem csoda hogy itt tartunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bodomehesz...
2012.02.10. 09:07
Miket ki nem találnak. Egy piszok jó reklámfogás, hogy sokan rájuk figyeljenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!