iPon Cikkek

Blade Kitten – Rózsaszín fejvadász

Dátum | 2011. 01. 20.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

A kisméretű, letölthető játékok térnyerése egyre inkább megállíthatatlannak tűnik, amire kitűnő bizonyíték, hogy hétről hétre be tudunk számolni egy ilyen olcsó, ám mégis élvezetes darabról. Legutóbb a nagyszerű akció-platform játékot, a Shanket vettük górcső alá, most pedig egy ahhoz hasonló, ám annál jóval komolytalanabb hangvételű programot, a Blade Kittent fogjuk kivesézni. Igazság szerint a két játék csak a stílusában hasonlít egymásra, ezt leszámítva viszont egymás szöges ellentétei, legyen szó akár látványvilágról, történetről, vagy hangulatról. Míg a Shank egy macsós, „vérben tocsogós” alkotás volt, addig a Krome Studios játéka egy „rózsaszín felhőn szálló”, könnyed próbálkozás.

Ebben a világban senkire sem mondhatjuk, hogy hétköznapi
Játékunk főhőse, Kit Ballard egy hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető fejvadász, amit kislányos alkata, két éles szemfoga, és hosszú rózsaszín farka is jól mutat. A külső azonban ne tévesszen meg senkit, a kis hölgy pillanatok alatt képes macskaeledelt csinálni bármilyen ellenfélből, ráadásul Pókembert megszégyenítő módon tud falon mászni. Kit éppen egy Terra-Li nevű bajkeverő nyomában jár, őt követve érkezik meg egy bolygóra, ahol sikerül rögtön egy kisebb slamasztikába keverednie. Egy rivális fejvadász hölgy ugyanis tönkreteszi űrhajóját, és ellopja a célpont adatait tartalmazó kulcsot, így első feladatunk ennek visszaszerzése lesz. Sajnos a játék első kétharmadának története ennyiben ki is merült, mivel az első 7-8 helyszínen nem teszünk mást, csak pályáról pályára haladva próbáljuk utolérni riválisunkat az eltulajdonított kulccsal. Szerencsére mielőtt végleg megölne minket az unalom, a Blade Kitten utolsó harmadában egy kissé érdekesebbé válik a sztori, megtudunk ugyanis pár sötét titkot a bolygóról és annak lakóiról. Ezzel együtt sajnos a történet egy legyintésnél többet nem érdemel, ráadásul folyamatosan el kell viselnünk a két fejvadásznő kislányos veszekedését is, ami egy bizonyos életkor felett igencsak meg tudja viselni az embert.

A játékmenet valójában pofonegyszerű, és sem az akció, sem a platformrészek nem igényelnek túl nagy ügyességet vagy agymunkát. Hősünk egyetlen fegyvere egy lebegő kard, amellyel minden nehézség nélkül fel tudjuk aprítani az ellenséget. A játék során összesen 4 kardot szerezhetünk be, és bár ezek elvileg eltérő statisztikákkal rendelkeznek, teljesen mindegy, hogy melyiket használjuk. A szimpla ellenfelek ugyanis nem igazán bírják a gyűrődést, így legtöbbször elegendő, ha csak folyamatosan nyomogatjuk a támadás gombot, és közben haladunk előre, ugyanis néhány védekezésre is képes katonát leszámítva mindenki el fog hullani az első csapást követően. Különleges támadási formák hiányában komolyabban kombózni sem lehet a Blade Kittenben, így a harc elég hamar monotonná válik. Az unalmas csatározásokat csak a néha-néha felbukkanó főellenségek dobják fel, amikor végre egy kis izgalomban lehet részünk. Bár vélhetően ezeknél sem fogunk vért izzadni, azért pár próbálkozásra biztosan szükség lesz a győzelem megszerzéséhez.

Ezeket az ellenfeleket még a szél is elfújná
Szerencsére a harc mellett nagy szerepet kaptak a kicsivel nagyobb ügyességet igénylő platform elemek. A program ezen része sokkal szórakoztatóbb, olyannyira, hogy az embernek néha olyan érzése van, mintha a program elsősorban platformernek készült volna, és csak utólag gyömöszölték bele a bénácska harcrendszert. Bár a játék PC-n játszható egérrel és billentyűzettel is, ajánlatos inkább egy kontrollert szorongatva belevágni a Blade Kittenbe, mivel a lendületes tempójú ügyességi szakaszok így élvezetesebbek tudnak lenni. Mivel hősünk egyfajta macska-ember keverék, nem jelent problémát neki a falon és a plafonon történő közlekedés, amit gyakran meg is kell tennünk, hiszen ott is rengeteg felvehető, pénzt érő csecsebecse van. Az összegyűjtött pénzmagot élet és stamina növelő ételekre tudjuk költeni, illetve azokból vásárolhatjuk meg a plusz kardokat is. Aki igazán maximalista, annak érdemes a helyszínek minden apró részét bejárnia, hiszen az elrejtett kincses ládákat és adatlemezeket csak így lehet megtalálni. Vannak olyan pontok is a pályákon, amiket hősünkkel nem tudunk elérni, ezeknél vehetjük hasznát a kalandunk során megszerzett háziállatunknak, Skiffynek, aki képes az ilyen helyeken lévő pénzt felszedni, illetve néha a továbbjutás érdekében neki kell kapcsolókat megnyomni, illetve különféle gépeket elindítani.

Technikailag a program inkább csak egy gyenge közepes értékelést érdemel, legyen szó akár a grafikáról, akár az audió részről. A látványvilágra a képregényes, animés stílus jellemző (annak ellenére, hogy egy ízig-vérig nyugati játékról van szó), de a korábban már emlegetett Shankkal szemben a hátterek és a karakterek itt teljesen 3D-sek. Bár a szereplők elég szépen lettek megrajzolva, a világban minden kicsit elnagyoltnak tűnik, de ez vélhetően a grafikai stílusból is adódik, és nem csak a fejlesztők gyengébb munkájának köszönhető. A zenék esetében viszont nincs mentség, a játék ezen része meglehetősen gyengén sikerült. Félreértés ne essék, túlzás lenne szörnyűnek nevezni a Blade Kitten háttérzenéit, de hihetetlenül átlagosak, és élettelenek, a főmenü dallamán kívül valószínűleg nem fogunk egy számra sem emlékezni a játékból. Végül meg kell említenünk a játék kamerakezelését is, ami igazán botrányosra sikerült a PC-s verzióban. Hősünk mozgása közben a kamera folyamatosan imbolyog, ami egy-egy harc közben olyan méreteket ölt, hogy néha nem is látjuk a karakterünket és az ellenséget, mivel a játék a lábunk alatt lévő csupasz falat mutatja nekünk. Ilyenkor nem tudunk mást tenni, mint őrült módjára nyomogatni a támadás gombot, és remélni, hogy vakon is le tudjuk győzni az ellenséget (az esetek nagy részében menni fog a dolog).

A macskák általában nem másznak fel a falra. Mi vagyunk a kivétel.
Nehéz szívvel ajánljuk bárkinek is a Blade Kittent, hiszen számos hasonló árú, ám ennél sokkal jobb játék jelent meg az elmúlt hónapokban. Játékmenet, grafika és hangzás terén sem brillírozik a program, ráadásul a szavatossága sem szökik az egekbe. Nincs semmilyen többjátékos mód a játékban, a szólómód 13 pályáján pedig 5-6 óra alatt végig lehet rohanni. Aki egy aranyos macskalány főszereplésével készült játékra vágyik, az tehet egy próbát vele, ám a többiek inkább keressenek egy kiforrottabb programot.

Platformok: PC, Xbox 360, Playstation 3
Tesztelt platform: PC

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. ptaylord
2011.01.20. 18:52
..lehetne több játék is konzol only..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. YuGabe
2011.01.20. 19:33
Ja, mondjuk az összes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2011.01.20. 20:12
Azért én egy Final Fantasy, Army of Two, Tekken, Mortal Kombat új részei, God of War széria, és még pár hasonló játék amit most nem sorolnék fel, csak amivel tuti játszani érdemes. De pl platformer játékok is hiánycikkek a minőségiekből PC-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. RichardAud...
2011.01.20. 22:59
Fejvadász? Röhely...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. barca4ever
2011.01.21. 03:12
ŐŐŐ most komoly ez az izé fejvadász? én nem ilyennek képzelek el egy fejvadászt! de szerintem innen senki sem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. uristen
2011.01.21. 06:43
Hello Kitty 4ever jatek ez is.. Sok lanynak valo, nem fiuknak. Ki tudja... lehet mar tobb lany kockul szamitogep elott, mint fiu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Azrael
2011.01.21. 07:31
Már a cikk is maradandó lelki sérüléseket okozott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Tirexi
2011.01.21. 08:42
Én kipróbáltam annó és azt mondom el lehet vele játszogatni.
Legalább is addig amíg a videó készült belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mistagee
2011.01.21. 09:46
"..lehetne több játék is konzol only"

Főleg az ilyen szemetek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ptaylord
2011.01.21. 11:16
@mistagee: végre valaki megértette miért mondtam Úgy látszik nem tűnt elég irónikusnak leírva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pycur
2011.01.21. 19:01
Szeretem a cicákat, főleg az ilyeneket. Ezt szerintem kipróbálom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pycur
2011.01.22. 14:11
Azt tudom elmondani róla hogy a Hello Kitty meg a Megaman van ötvözve anime stílusban. Egyszerű kis menj előre lőj-üss le mindent, mássz a falon, mozgass meg ezt azt játék nagyon látványos és sok videó bejátszással. Nekem tetszik. LikE!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Baly13
2011.01.25. 18:17
"Nekem tetszik. LikE!" ... öööö, fail, aki ezt kitalálta annak kívánom, hogy addig játsszon vele amíg ki nem száradnak a szemei -.-" ---> éljenek a japánok az értelem romboló animéikkel, tessék ez lett belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pycur
2011.01.31. 14:38
Baly13 hozod a nevedben tárolt életkorod
Nem tudod te már értékelni az ilyen játékot. Te még sehol se voltál amikor a c64-en játszottam meg a nintendón és virultunk a Marioval meg a Contra-val meg a Megaman-el.
Te szerintem meg inkább wow-ozol vagy más játékot nyomsz sokáig egyhuzamban...

Az animékben pedig igen is van jó és rossz. Te lehet hogy csak a rosszat láttad
meg mert azt mutogatták, meg amit a tvben adnak. Vagy nemis láttál csak úgymond hentait és abból vágod le hogy az egész rossz. Az csak egy kategória. Képzeld el úgy ezt mint egy könyvtárat. Van sok polca témánként. És szerintem ez a jó benne. Mindenki olyat talál magának amilyet akar. Ezek könnyed szórakoztatásra készülnek általában, hétköznapi helyzetek parodizálása, vagy épp egy kitalált világban harcolnak-varázsolnak, ez a mai akció.
Üdv!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!