iPon Cikkek

Blood Drive - Vérfüdő

Dátum | 2010. 11. 21.
Szerző | Lawrence_Benson
Csoport | JÁTÉK

Üdvözöllek Las Rulettasban, a Blood Drive Tournament otthonában! Lépj be a modernkor legtorzabb, legkönyörtelenebb, legvéresebb gladiátorarénájába, taposs a gázba, gyilkolj le mindenkit, lődd szét az ellenségeidet, itt nincsenek szabályok, csak a túlélés számít. A zombihorda emberhúsra éhes, ma azonban őket tálaljuk fel, angolosan. Átalakított autóddal hajts bele a tömegbe, trancsírozd fel a férgeket, végezd ki őket, könyörtelenül, ahogyan ők is tették a családoddal, de vigyázz nagyon, mert a bajnoki címre mások is pályáznak. Háború ez, a legkeményebbek közül, nyolc játékos indul útnak, a serleget azonban csak egy valaki viheti haza. Készülj, mert a járvány óta nem volt ekkora vérfürdő!

Háború, négy keréken
A Blood Drive egy észvesztően őrült, brutális autóverseny, melynek résztvevőjeként különféle, embert próbáló kihívásokban kell bizonyítanunk. Évekkel a zombi invázió után járunk, a fertőzöttekre legálisan lehet vadászni, bárkit megillet a jog, hogy megölje őket, Las Rulettas, a híres kaszinóváros pedig hatalmas showt épített a kivégzések köré. A Blood Drive Tournament a televíziózás történelmének legdurvább szórakoztató műsora, a világ egyenes, élő adásban figyelheti, ahogyan a versenyzők halálra gázolják a zombikat, és közben egymást is szívatják. A bajnokból ünnepelt világsztár lesz, nem szabad azonban elkeseredni, ha valakinek a kedvence nem léphet dobogóra, a versenysorozat ugyanis több fordulós, a különböző megmérettetések pedig mindenkinek esélyt adnak.

Őrület, ami itt folyik
A játék háromféle kihívással állít szembe minket. A tournament mód maga a bajnokság, melyben hét kupa vár ránk, egyenként több versennyel, a sorozat különlegessége pedig, hogy aki itt nem nyújt maximális teljesítményt, az elköszönhet a győzelemtől. A többfutamos versenyek összesítésében elsőnek kell lennünk, újrakezdésre egyik állomáson sincs lehetőség, ha az utolsó körben veszítünk, akkor ennyi volt, csomagolhatunk, és mehetünk haza. Valamivel szabadabb, és könnyebb mód a challenge, ahol már nem kell több szinten át küzdenünk, csak egy pálya van, viszont az nem elég, ha csak a gázt nyomjuk. Többféle küldetés is vár ránk, s mindegyikénél a gyorsaság számít, aki viszont kötetlen futamokra vágyik, az a legjobban akkor választ, ha a single event gombra nyom, itt csak meg kell adnia, hogy melyik pályán, milyen típusú versenyt kíván tolni, és már indulhat is az őrület!

A műsorban összesen hét versenytípussal találkozhatunk, melyek a bajnokság alatt folyamatosan váltják egymást. A zombie kill mindközül a legegyszerűbb, itt az számít, hogy mennyi élőhalottat tudunk elgázolni, míg a total messacrénál azt is pontozzák, ha közben a vetélytársainkat alázzuk. A demolition derby egy klasszikus roncs derbi, ahol csak egymással kell foglalkoznunk, a checkpoint rally és checkpoint elimination pedig hagyományos ellenőrzőpontos verseny. Az összetettebb kihívások közül nagyon izgalmas lett a roadkill elimination, melyben egy óra folyamatosan számol vissza, s az esik ki, aki az adott körben a legkevesebb zombit tudta elcsapni, de nem kevésbé beteg az utolsó, king of the skull sem, melyben egy virtuális koponyáért folyik a verseny. Aki megszerzi, annak menekülnie kell, a többiek feladata pedig, hogy elvegyék tőle, és az a játékos lesz a győztes, aki a verseny alatt a legtöbb ideig tudta birtokolni a trófeát.

Phejj, de rusnya vagy!
Az autókat végsebesség, gyorsítás, kezelhetőség, ellenállóság és sebzés szerint pontozzák, a Blood Drive futamok során pedig mindig rajthoz áll az összes versenyző, legyen az egy gyenge kis buggy, vagy egy kőkemény kamion. A versenyek elején csak választanunk kell egy autót, majd egy rulett asztalon kisorsolnak mellénk egy vetélytársat, akit ha a futamok alatt összetörünk, és a ranglistában is magunk mögé utasítunk, akkor plusz pontokkal lehetünk gazdagabbak. Figyelni kell azonban, mert nem mindig az átlagosan magas értékekkel bíró jármű a legjobb. Zombigyilkolásnál például a hotrod jön jól, ami könnyen kezelhető és viszonylag gyors is, checkpoint kihívásnál a versenyautó a tökéletes választás, míg az egymás elleni futamok alkalmával a lomha, de kőkemény építkezési munkagép válik be a legjobban. A dolgot persze nehezíti az is, hogy két tournament megmérettetés között nem lehet autót cserélni, így olyat kell választanunk, amivel az összes ránk váró feladatban jól tudunk teljesíteni.

Profi sport ez, kérem-szépen
A győzelmünk természetesen nem csak azon múlik, hogy milyen autónk van, hanem függ attól is, hogy a játék során mennyire tudunk taktikázni, és miként bánunk az extrákkal. Minden futam elején választhatunk egy kiegészítőt, ami kettő, vagy három értéket is megnövelhet, ezzel kárpótolva minket a járgány hiányosságaiért, illetve az arénában körözve is rengeteg felvehető finomságra lehet bukkanni. Van olyan, ami a fegyverünket tölti újra, vagy cseréli le egy erősebb típusra, például gépágyúra, rakétavetőre, vagy lézerre, míg más az autót javítja meg, vagy a különleges képességünket tölti fel. Ez utóbbi mindenkinél más, akad olyan, aki láthatatlanná képes válni, más pedig egy hatalmas energiasugarat bocsát ki, ami egy jó tíz méteres sugárban mindent elpusztít az autó körül. Sok tényezőtől függhet tehát az aranyérem, hiába vagyunk jók, ha esztelenül vetjük bele magunkat a versenybe, akkor egy nálunk sokkal gyengébb ellenfél is könnyedén lenyomhat.

A grafika sajnos nem lett valami jó. A rozsdás, poszt apokaliptikus, züllött látványvilággal nincsen gond, még a zombik is kellően rémisztőek és ocsmányak, egyedül a kivitelezés tökéletlen, az viszont nagyon. A textúrák elnagyoltak és sokszor homályosak, az égbolt ronda, a robbanások csúnyák, az embernek pedig így hiába tetszik a játék alapötlete és hangulata, a taszító összkép miatt nem tud azonosulni a versennyel. Nem érezzük jól magunkat a tévé előtt, ráadásul az audio se javít sokat a helyzeten. Nincsen egyetlen híres betétdal se a játékban, a menüben mindig ugyanaz a száraz metál ismétlődik, a hangok pedig unalmasak, és sokszor fülsüketítőek. Minden lövésnél egyforma zaj hagyja el a hi-fit, ütközésnél nem érezni azt az erőteljes puffanást, ami a való életben hallatszik, ha pedig felnyársalunk egy zombit, akkor olyan fröcsögő hangot hallani, mintha a felmosó vizet öntöttük volna ki a kádba. Ez így nem valami kielégítő, de sajnos a játékkal még nagyobb gondok is vannak.

Vérfürdőőőő
A fizika csapnivaló, sokszor olyan dolgokat látni, amitől a lélegzetünk is eláll. Felhajtunk a padkára, s az több méter magasra dob, összeütközünk valakivel, mi elszállunk, ő pedig mintha semmi se történt volna, megy tovább. Vagy egyszerűen csak letérünk az útról, valami erő pedig úgy gondolja, hogy megpörgeti az autót, háromszor egymás után. Sokszor nem tudjuk, hogy mi szívat minket, egy kiálló pixel, vagy egy rossz programsor, de az biztos, nem lesz olyan futam, amiben a játék ne törne borsot az orrunk alá. S ha már a technikai bibircsókoknál járunk, meg kell említenünk a másfél perc töltési időt is, rettenetesen sokat gondolkozik a gép, úgyhogy egy előtelepítést mindenkinek javaslunk, sok körömrágós másodpercet nyerhetünk vele.

Akadnak igen komoly verdák is
Sajnos nem egyszer a zombik miatt is durván kibukhat az ember. Először is, ők ebben a játékban nem azok a sétálgatós, agyatlan, bamba figurák, mint mondjuk a Dead Risingban, itt állandóan elugranak az autónk elől, így könnyen előfordulhat, hogy hiába veszünk célba egy tucatot közülük, egyet sem sikerül elgázolnunk. Futkosnak és elbújnak, máskor pedig egyenesen ránk támadnak, ütik az autót, teljes erejükből. Ez utóbbi persze a javunkra is válhat, elég megállnunk egy kicsit, és megvárni, míg körénk gyűlnek, utána pedig tapossunk bele a gázba, és hajtsunk át mindenkin, majd ismételjük meg a dolgot addig, míg senki nem marad a környéken.

Közepes játék lett a Blood Drive. Kivitelezés tekintetében nagyon gyenge, mind a látvány, mind a hangok pocsékul sikerültek, és a fizika is képes nem egyszer hatalmas csalódást okozni. A sok negatívum ellenére mégis remekül el lehet szórakozni a futamok alatt. 

Zombi apokalipszis, most
A játékmenet egyszerű  és nagyszerű, az ártatlanok kivégzése mindig pazar élményt képes nyújtani. Gondoljunk csak bele, milyen remek dolog kétszázzal végigszáguldani Las Rulettas lezárt repterén, tucatjaival gázolva el a mocskos élőhalottakat, figyelni a szélvédőnkön szétrepedő koponyákat, és megkeseríteni azoknak az életét, akik voltak elég állatok ahhoz, hogy velünk együtt bemerészkedjenek ebbe a pokolba. Hát van ennél jobb dolog a világon?

Platformok: Playstation 3, Xbox 360
Tesztelt platform: Xbox 360
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. patrik2991
2010.11.21. 20:32
Gyorsan az utolsó oldalra lapoztam, hogy van-e pc-re és sajnálattal látom, hogy nincs... bár az értékelés alapján lehet, hogy jobbb is... pedig már reménykedtem, hogy végre kapok 1 igazán ütős carmageddon utódot, de úgylátszik még mindig marad a kicsit öreges 2. rész...Max Damage-t akarom!

Amúgy szerintem a hosszú és nehéz bajnokság inkább + mint - olyan unalmas tud lenni, ha egyre másra nyered a dolgokat úgy hogy közben tök low láma vagy, mindenesetre kipróbáltam vna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Ipadnak
2010.11.21. 21:55
Nevetséges az hogy a Carmageddon 2 óta normális Carma nem volt, az egy is megjárja csak még nem lehetett pontosan olyan amilyennek akarták. A TDR2000-ben meg elszaladt velük már a paci.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. smacika
2010.11.22. 06:20
Épp egy hete raktam össze magamnak egy régi fos gépet 3dFx kártyával csak a carmageddon 1 miatt. Abban az időben még volt ötlet a játékokban.
És ahhoz képest, hogy pentium 1 gépekre írták eléggé odabasz a carma1.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jimday
2010.11.22. 13:13
a dög egye meg, hogy semmi Carma-hoz hasonlo játékot nem csináltak!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. patrik2991
2010.11.22. 15:03
micsoda egytértés kéremszépen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. elektronik...
2010.11.22. 18:56
A régi szép idők bizony... akkor még nem kellett zombikkal megelégedni, de nem is igen hiányzott a jó öreg Carma-ból a totál lecsó-daráló, az agyatlan emberturmixolás... Ott volt küldetés, volt hangulat, minden, ami oda kellett.... Véleményem szerint az, hogy ma már akár sokkal-sokkal szebb és élvezetesebb, gördülékenyebb progikat lehetne írni, nem ok arra, hogy ne tegyék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rootshaper
2010.11.24. 17:34
nekem is hianyzik egy uj, felfrissitett ( mondhatnam VERfrissitett ) carmageddon. eletem elso 3D gyorsitott elmenye a Carmageddon 2 volt, gondolhatjatok, hogy beleegett a retinamba mind a mai napig, ahogy a legeslegelso palyan jon a amera a magasbol, beall a kocsi moge es elszabadul a pokol. mindent megadnek egy igazi uj Carma-ert ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!