iPon Cikkek

Blood Knights - vérpocsék

Dátum | 2014. 01. 20.
Szerző | Leon121
Csoport | JÁTÉK

A gyenge játékoknak is vannak fokozatai. Az első, amikor a pénzügyi és fejlesztői keretek adottak, hogy egy jó játék szülessen, de valami mégis félrecsúszik a tervezőasztalon, vagy kivitelezés közben. Tudnánk sorolni jó néhány kevésbé sikeres AAA kategóriás címet ide. Aztán előfordul, hogy egy kisebb, de lelkes amatőr csapat kevés anyagi háttérrel készít valamit, ami kicsit sántít, hibádzik itt-ott, de érezni benne a törődést és a lelkesedést, ezért ez még szerethető kategória. Végül pedig ott van a legalja, amikor se elég pénz, se elég tehetség, se elég ötlet nem jut a „játéknak” nevezett torzszülöttbe. A Blood Knights ez utóbbi kategóriába tartozik. Egy közepesen gyenge játékról írt cikk kezdődhetne úgy, hogy „Pedig eleinte még jól indult” - na itt erről szó sincs, a játék történeti felütése ugyanolyan rémes, mint a technikai körítés. Adva van ugyanis egy hős vámpírvadász, akit egyszer csak valamiért összekötnek egy vámpírlánnyal – nem szó szerint, hanem... nos, ezt nem magyarázzák meg, ahogy az okot sem. De semmi gond, mert mennek megvédeni egy „vérpecsétet”, amit a gonosz vámpírok akarnak ellopni, mert.... nos, ők se mondják meg, de biztos rosszban sántikálnak, mert hát ugye egy normális vámpír mégiscsak gonosz (és nem csillog a napon). Nos, a pecsét ellopását nem sikerül megállítani, ettől felrobban a Hold (!), a hősünket pedig elkapja a fővámpír, akit egyébként épp előtte győztünk le, és vámpírságot hány bele a képébe, hősünk pedig ahelyett, hogy gonosz vámpír lenne, valójában jó marad, és segít megmenteni a világot.... El tudom képzelni, ahogy a kedves olvasó párszor felhúzta a szemöldökét az előző mondat olvasása közben, én pedig nem tudok mást, csak egyetérteni, a történet rémes. Örülnék, ha azt mondhatnám, hogy később jobb lesz, de a fejlesztők legalább tudták tartani az induló színvonalat, és hasonló, borzalmas történeti csavarokkal, oltári nagy lyukakkal, megmagyarázhatatlan dolgokkal mesélik meséjüket egészen a semmiből előhúzott főellenféllel - akiről egyébként a megölése előtt öt perccel hallottunk először - vívott egyáltalán nem katartikus végső harcig. Mindezt megpróbálták nyakon önteni a két főszereplő (a volt vámpírvadász és a hozzá csatolt vámpírhölgy) közötti piszkálódós, félig-romantikus, feszültnek szánt kapcsolattal, ez azonban rém hiteltelen, erőltetett, ennél a szappanoperákban is jobb jellemrajzokat látni.
De egy rossz történetet is lehet érdekesen előadni, jól megírt szövegekkel, vagy érdekes szinkronszínészekkel. Itt egyik sincs. A fejlesztők a szöveg írását feltehetően egy tízéves rokonra bízták, a felolvasáshoz pedig megkérték a takarító személyzet tagjait, mert Éjjel-Nappal Budapest-színvonalú teljesítményt nyújtanak, ami finoman szólva sem elég ahhoz, hogy jól szórakozzunk (viszont nagyszerűen lehet rajta röhögni félrészeg állapotban). Mivel játékteszteléshez nem ajánlott ez utóbbi állapotba jutni (lehet, hogy ez egyszer elnéztük volna neked - Pacman), így nekem inkább a „kínomban az arcomat karmolászom” élmény jutott, úgyhogy a rossz emlékek felidézése helyett inkább térjünk rá a játék legnagyobb erényére: nagyon rövid! Cirka 4-5 óra alatt kényelmesen végig lehet menni rajta, ami pont 4-5 órával több az elviselhetőnél.
Node ha a történeti körítés rossz, attól a játék még lehetne jó. De nem az. Alapjaiban véve egy dinamikus kameramozgású hack&slash/akció RPG-ről van szó, karakterfejlesztéssel és tárgygyűjtögetéssel. Csak pár dolog problémás: a kameramozgás, a hack&slash rendszer, a karakterfejlesztés és a tárgygyűjtögetés. A kamerával az a gond, hogy legtöbbször ugyan túl messziről mutat minket, mégis sikerül beakadnia, vagy elrejtenie az ellenfeleket, akiket csak érzésre tudunk lenyilazni az automata célzásnak köszönhetően, máskor pedig szinte már émelyítően forog jobbra-balra, keresve egy használható szöget. A hack&slash rendszer rém egyszerű, kombók nincsenek (mert az, hogy ugyanazt a gombot nyomogatva összefűz támadásokat, az jobb helyeken nem számít kombónak), és még a játék legvégén is alig párféle támadást használhatunk. Szólóban játszva bármikor válthatunk a két karakter között, ez valamennyire fel tudja dobni a dolgot, de túl sokat ez sem ad a változatossághoz. Kooperatív módban (ami csak helyi szinten érhető el) értelem szerűen csak az egyikük fölött kapunk kontrollt, ilyenkor nagyon megdobja az élményt, hogy más szenvedését látva a miénk talán kisebbnek érződik – bár, nekem nincs akkora ellenségem, akinek ezt az élményt kívántam volna.
Vámpír lévén tudunk vért is szívni, néhol nagyon esetlen módon rombolni a környezetünket, illetve van egy normál és egy nagy támadásunk is, ami mást jelent a közelharcos vámpírvadásznál, és mást az íjász vámpírnőnél. A karakterfejlesztés kétrétű, először is ezeket a támadásokat tudja erősíteni szintlépéskor elosztott pontokkal, de ez a rész annyira keveset jelent, és olyan ötlettelen a rendszer, hogy ha kimaradna, se tűnne fel a hiánya. A fejlesztés másik része egy fokkal érdekesebb, ugyanis a pályákon elrejtett gyűjtögetnivalókból ötöt összeszedve egy pontot adhatunk néhány alaptulajdonságra. A keresgélés legalább elméletben kicsit érdekes lehet, de sajnos az érmék elhelyezése annyira diszkrét, mint egy örömlány a főút mellett...kis odafigyeléssel össze lehet szedni a többségüket. Végül pedig a tárgyak gyűjtése, legtöbb hasonló program fő mozgatórugója szintén sántít. Sajnos a játék nélkülözi a véletlenszerűséget, ehelyett ládákból szedhetjük össze mindig ugyanazt, előre meghatározva. Ennek folyományaként ha találunk valami új tárgyat, az kivétel nélkül, minden tekintetben jobb, mint ami rajtunk van, így nem kell gondolkoznunk, hogy érdemes-e váltani. Mivel pedig a ládák elég gyakoriak, így hamar eltűnik az örömérzet, amit egy új kincs találása jelent, ehelyett egy nagyon monoton „felkapom, lecserélem, megyek tovább” taposómalommá alakul az egész.
Szóval: gyenge történet és ötlettelen, sablonos játékmenet... de legalább szép? Sajnos erre is nemleges választ kell adjak nektek. Bár a játéknak talán a grafika a leginkább emészthető oldala (értsd: egy jó játékot ez a szint már elvinne a hátán), azonban messze áll az igazán széptől. Persze ez nem meglepő, hisz eredetileg egy konzolos letölthető címről van szó, így nem csoda, ha technikailag nincs a toppon. Nagyobb gond, hogy a design sem éppen briliáns, ami különösen a pályatervezésre igaz: sokszor fájóan szűk, vagy teljességgel igénytelenül megtervezett utakon kell haladnunk, sehol egy különleges látványelem, vagy egy érdekesebb kameraállás. A karakterek animációja az átvezetőkben önismétlődő, a karaktermodellek pedig lehetnének kicsivel részletesebbek – az már csak hab a tortán, hogy a főhős vámpírvadászunk vajon miért nem tudta a játék végéig letörölni magáról az átalakításakor szerzett vérfoltot? Meg eleve, miért van harapásnyom a nyakán, ha a fertőzést elvileg hányással kapta el...? Na de ilyeneket ennél a játéknál jobb nem is kérdezni. Zeneileg teljesen érdektelen, semmitmondó témákat kapunk, azt is ritkán és halkan. A szinkronteljesítményt már szidtam eleget, hangeffektek terén pedig sikerült alulról súrolni az átlagot – fájni legalább nem fáj, ami ezen játék esetében már jó szó. Ahogy az is, hogy játékot megállító programhibával nem találkoztam, csak furán viselkedő ellenfelekkel, vagy zárt ajtón keresztül lekaszabolható vérfarkasokkal, és hasonló nyalánkságokkal...
"Büszke kard"? Én nem lennék büszke arra, hogy ebben a játékban szerepelek...
Ha netán nem tűnt volna fel az eddigiekből: a Blood Knights borzalmas játék. Egyszerűen nincs olyan oldala, amibe ne lehetne belekötni. Ezer sebből vérzik a története, rém igénytelen a kivitelezése, teljesen ötlettelen és lélektelen a játékmechanikája... Az sem menti meg, hogy olcsó, vagy hogy PC-n viszonylag kevés kontrollerrel is irányítható akció-RPG-szerűség van – egyszerűen nem tudok elképzelni annyira elkeseredett, kiéhezett játékost, akinek nyugodt szívvel tudnám ajánlani a játék megvételét. 3/10 Platformok: PC, X360, PS3 Tesztelt platform: PC
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Terror
2014.01.20. 09:22
Az a baj, hogy ha lehúzol a sárga földig egy játékot, akkor inkább megjön a kedve az embernek ahhoz, hogy kipróbálja. Én legalábbis mindenképpen ki fogom, az olvasottak alapján.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DogTheDog
2014.01.20. 10:46
Meg johogy kiprobalom.A hold meg nem csak felrobbant,hanem meg fustol is,legalabb is a kep alapjan,ilyet pedig meg Michael Bay sem tudott.Hanyos vampirok pedig meg Boll-t is mosolygasra kesztetnek.Ha tenyleg nagyon rossz,akar meg legendas is lehet ezzel a sztorival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Meteorhead
2014.01.20. 10:49
Várjunk csak... ha egy vámpíros játék ezer sebből vérzik, akkor az jó, vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ereshkigal
2014.01.20. 10:56
Felnevettem a címen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pergerj
2014.01.20. 15:35
Grafika:
"Egy jó játékot ez a szint már elvinne a hátán"

Ezzel én nem értek egyet, a képeket nézve is hányingerem lett, mozgás közben pedig végképp nem érdekel.
Ennél egy 10 éves játék is szebben néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Morte
2014.01.20. 15:36
Gondolkozunk pozitívan: ha nincs ez a szar játék, nem születik róla ilyen szórakoztató cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. AxoPy
2014.01.20. 19:40
@pergerj
az ilyen nézőpont/ok miatt vált ennyire siralmassá, szánalmassá, sablonossá, undorítóvá a játékpiac....jajj a grafika hát az 10éve is kevés lett volna, jajj a 7870-emnek dobjatok valami nagyobb csontot(ezért jönnek sorba a sablon FPS-ek 0 tartalommal és játékélménnyel 10/9-10es graffal)......vicc kategória az ilyen, játékot nem érdemelsz, és a jó játékokat látszik hogy nem ismered
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2014.01.20. 20:24
Mindig az ilyen tesztek miatt próbálom ki a rossz játékokat. Néha azért tényleg elkel melléjük 1-2 sör.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Meteorhead
2014.01.20. 21:47
Én sem értem mi a baj a grafikájával. Egyfelől szerintem nem is rossz, csak egy AA kellene rá, másfelől meg nem azon múlik, hogy egy játék jó-e vagy rossz. WoW-nak már akkor rossz grafikája volt, amikor kijött, és nem is nagyon változtatnak rajta, mégis mennyien nyomják. (persze hanyatlik, de nem emiatt van) És ott van D3, ami szintén gagyi grafikával jött ki, de nem futott be olyan sikeres utat. Az egyik jó játék, a másik kevésbbé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pergerj
2014.01.21. 10:47
@AxoPy
Szerintem egyfelől jogos, ha valaki drága hardvert vesz, akkor nem 20 polygonos karaktereket akar nézni hányadék textúrákkal.
A másik viszont, hogy a design sem az igazi..
Képzeld el szoktam játszani nem AAA-s játékokkal is, példának okáért ott a Don't Starve. Indie játék "rajzolt" grafikával és azt szépnek tartom, vagy például az Amnesia.
Szval nem pénz kérdése a dolog szerintem. Továbbá felesleges védened egy olyan játékot, ami csak azt tudja felhozni pozitívumként, hogy ha már sz*r, legalább hamar vége van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Heroes27
2014.01.21. 12:54
És tényleg felhúztam a szemöldököm basszus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MrFox
2014.01.21. 14:46
"Persze ez nem meglepő, hisz eredetileg egy konzolos letölthető címről van szó, így nem csoda, ha technikailag nincs a toppon. "

Persze, minden sz@r pécés játéknak (amivel dunát lehet rekeszteni) a konzolok az oka. Konzolos letölthető cím az Uncharted 3 is, többek között.

Hiteltelen ettől az egész cikk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Magrathea
2014.01.21. 15:41
MrFox:
Óriási tévedésben vagy. A 'konzolos letölthető cím' az egy külön kategória, amibe a kizárólag letölthető formában megjelenő büdzsé kategóriás, vagyis olcsóbb játékok tartoznak!

Az Uncharted 3 semmi szín alatt nem tartozik ide!! Letölthető PSN-ről is természetesen, mint szinte minden játék, de van bluray változata.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Leon121
2014.01.21. 18:11
Így van, a letölthető, méretükben eleve nagyon korlátozott (max 1-2 GB) játékok azért nem a technikai szintjükkel hódítanak, mint jelen esetben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog AxoPy
2014.01.21. 18:22
En ismerek sok jo jatekot,azert nem jatszok nagy reszukkel,mert borzalmasan neznek ki.
Ritka a kivetel.Viszont jatszok sok remekul kinezo jatekkal,amik azert helytallnak jatekelmeny fronton is,bar nem a TOP a tortenet vezetesuk vagy eppen a karakter fejlodes.Viszont szepek,es mivel neznem is kell oket,igy ez nagyon fontos elemme valt,ertheto okokbol.
Vajon a "valoban jo jatekok" nezhetnek ki szarul a mai vilagban?
Szerintem nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Shinjiii
2014.01.22. 18:55
Na köptünk egyet a konzol felé, RókaÚr a megváltó már hozza a keresztet, hát szétmegyek. Komolyan, ha nem lennél, nagy űr lenne itt a fórumon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!