iPon Cikkek

Brazos alaplapokat teszteltünk

Dátum | 2011. 04. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD Brazos platformját már bizonyára mindenki ismeri - legalábbis azok biztosan, akiket érdekel a téma. A január elején bemutatott Brazos az Intel Atom processzorainak állított végre konkurenciát, és ott volt erős, ahol az Atom  harmatgyenge volt: a grafikus vezérlőnél. Tapasztalatainkat egy korábbi tesztben már összegeztük, ezúttal nem maga a platform lesz a középpontban, hanem a rá épülő alaplapok. Három gyártó egy-egy termékét tettük nagyító alá, hogy bemutassuk milyen szolgáltatásokat kínálnak, milyen körítéssel és szoftverrel érkeznek, illetve összességében mennyire érik meg az árukat.


Bár szerettünk volna több alaplapot dobni a kalapba, még mostanában is nehéz beszerezni ezeket, kicsi a kínálat, így egyelőre az MSI megoldása még hiányzik a felhozatalból, de a későbbiekben még visszatérünk majd rá.

Jelenlegi tesztünkben a következő alaplapokat láttuk vendégül: egy micro-ATX formátumú modellt az ASUS-tól, és egy-egy mini-ITX formátumú alaplapot az ASRock és a Gigabyte műhelyéből. A termékek között mind árban, mind pedig felszereltségben találunk különbségeket, amelyekről az alábbi táblázat ad bővebb felvilágosítást.


Ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, az összes alaplap az AMD E-350-es Fusion APU egységére, illetve a gyártó Hudson M1-es lapkakészletére alapoz.

Tesztkonfiguráció:

Alaplap(ok): a fenti táblázatban szereplő modellek,
Processzor: alaplapra integrált AMD-E350-es APU
(1,6 GHz-es magórajel, két x86-os Bobcat processzormag, Radeon HD 6310-es videó vezérlő)
Memória: 2 x 2 GB DDR3-1333 MHz,
Merevlemez: Western Digital 160 GB, SATA 3 Gbps,
Tápegység: 120W-os tápegység a Thermaltake SD100-s Mini-ITX házából

A Gigabyte alaplapja a szokásos, a gyártóra jellemző dizájnnal ellátott dobozban érkezett, amely a termék minden fontosabb tulajdonságáról beszámol. A doboz hátoldalán további információkat is találunk az alaplappal, illetve a rajta alkalmazott technológiákkal kapcsolatban, de ezekkel most nem foglalkozunk. Mindent a maga idejében.

Doboz eleje...... és hátulja.

A doboz belsejében - annak ellenére, hogy tesztünk legdrágább versenyzőjéről van szó - bizony nem sok kiegészítőt találunk. A hátlapi takarólemez mellett két darab SATA adatkábel lapul, rajtuk kívül viszont már csak a szokásos felhasználói kézikönyvet és a drivereket, illetve a segédprogramokat tartalmazó telepítő lemezt találjuk.

TartozékokLeírások

A fenti fotókon látható kellékeken kívül már csak maga az alaplap bújik meg a dobozban. A termék a Gigabyte-ra jellemző kék nyomtatott áramköri lap (PCB) köré épül. Az alaplap a gyártó Ultra Durable 3-as technológiáját alkalmazza, ami annyit tesz, hogy a PCB gyártásánál két unciányi rezet alkalmaztak. Ennek köszönhetően hatékonyabb energiafelhasználásra, jobb hőelosztásra és stabilabb működésre számíthatunk.


Az újdonság egyetlen nagy hűtőbordát alkalmaz, amely mind az E-350-es APU, mind pedig a Hudson M1-es FCH (Fusion Controller Hub) hűtését ellátja. A hűtőborda tetején egy pici, 40 mm-es átmérőjű légkeverő található, amely a teszt során még akkor sem zajongott, mikor a rendszert 30 percnyi Prime 95-tel próbáltuk a lehető legjobban megizzasztani. A termék két DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, amelyekben maximum 2 x 4 GB-nyi rendszermemória kaphat helyet, ezen kívül egy PCI Express 2.0 x16-os bővítőhely is rendelkezésre áll, viszont teljes helyett csak x4-es sávszélességet kínál. Az alaplapon találunk még négy darab SATA 6 Gbps-os csatlakozót is.


A termék felépítés tekintetében jóra sikeredett, igaz, ha videokártyával látjuk el, akkor az alsó SATA 6 Gbps-os portokhoz picit nehéz hozzáférni. Ettől eltekintve az alaplap elrendezésre teljesen jó, gyakorlatilag a rendelkezésre álló helyet sikerült a gyártó mérnökeinek hatékonyan kihasználni.


A hátlapi kivezetések között hat darab 3,5 mm-es jack audió csatlakozót, négy USB 2.0-s és két USB 3.0-s portot, egyetlen PS/2-es csatlakozót, egy optikai audió kimenetet, egy Gigabites Ethernet csatlakozó, valamint egy HDMI, egy DVI és egy D-Sub portot találunk. A D-Sub csatlakozó 2048 x 1536 pixeles, a DVI és a HDMI portok pedig 1920 x 1200 pixeles maximális felbontást kínálnak. A DVI port esetében nincs lehetőség D-Sub átalakító használatára, de mivel egy D-Sub port amúgy is rendelkezésre áll, ez nem olyan nagy probléma. USB-s billentyűzetről, vagy USB-s egérről mindenképpen gondoskodnunk kell, ugyanis az egyetlen PS/2-es port vagy csak billentyűzetet, vagy csak egeret tud fogadni. A legegyszerűbb, ha veszünk egy vezeték nélküli billentyűzet-egér párost, amelyet kényelmesen használhatunk.

Szoftverek


Az alaplaphoz természetesen több olyan alkalmazást is megkapunk, amelyek már ismerősek lehetnek a gyártó kínálatában. A felhozatalban jelen van az @BIOS, amelynek segítségével egyszerűen lementhetjük alaplapunk BIOS-át, majd ugyanazzal a lendülettel frissíthetjük is azt, Windows alól. Természetesen azoknak sem kell DOS-os alkalmazással szenvedniük, akik nem bíznak a Windows alatti BIOS frissítésben, ugyanis - ahogy a Gigabyte alaplapjainál már régóta divat - a BIOS-ba lépve, vagy a POST lefuttatása után az F9-es funkcióbillentyű megnyomásával elindíthatjuk a BIOS frissítő segédprogramot.

1.2.3.4.


A másik népszerű alkalmazás az EasyTune 6, amely rendszermonitorozásra és a ventilátor(ok) fordulatszámának beállítására is alkalmas. A szoftver tuning opciókat nem kínált - legalábbis az alaplaphoz elérhető első BIOS esetében még ez volt a helyzet, frissebb pedig nem állt rendelkezésre a teszt alkalmával.


A szoftverek között megtaláljuk még az AutoGreen alkalmazást is, ami tulajdonképpen egy Bluetooth alapú, jelenlét felismerő alkalmazás. Amennyiben az alaplaphoz vásárolunk egy párezer forintos Bluetooth sticket, akkor az alkalmazást gond nélkül használatba vehetjük. A szoftver lényege annyi, hogy a rendszer érzékeli, ha Bluetooth-képes telefonunkkal elhagyjuk a gépet, ekkor a beállításoknak megfelelően a szoftver készenléti üzemmódba küldi a konfigurációt, de akár hibernálhatja is.

Említésre méltő funkció az ON/Off Charge, amely lehetővé teszi, hogy okostelefonunk vagy egyéb USB-s eszközeink akkumulátorát gyorsabban feltölthessük: a rendszer a megszokottnál nagyobb áramerősség leadását is engedélyezi az USB portok esetében, így az akkumulátor hamarabb feltöltődik.

BIOS videó

A Gigabyte újdonsága Dual BIOS technológiával érkezik és vetélytársaival ellentétben nem grafikus felhasználói kezelőfelületet használ, hanem a jól bevált billentyűzet-vezérelt megoldásra alapoz. Ettől a gyártó még használja az UEFI technológiát (Hybrid UEFI), így a 3TB-os vagy annál nagyobb adattároló kapacitással rendelkező merevlemezekkel könnyedén megbirkózik a BIOS.

A Dual BIOS technológia lényege tulajdonképpen annyi, hogy az alaplapon fizikailag két külön BIOS található, így ha BIOS frissítés alkalmával a "fő BIOS" megsérülne, akkor azt a második (Slave) BIOS segítségével helyre lehet állítani, méghozzá teljesen automatikusan. 

Az alaplap BIOS-a a jól bevált formulát alkalmazza: a szoftver könnyedén kezelhető, jól átlátható és szolgáltatások tekintetében is tökéletesen rendben van.

Az ASRock Brazos platform köré épülő alaplapja egy végtelenül egyszerű dizájnnal ellátott dobozban érkezik. A doboz elején megtalálható a gyártó által kínált egyetlen extra szolgáltatás logója, míg a doboz hátulján az alaplap felépítésével és tulajdonságaival kapcsolatban találunk néhány hasznos információt.

A doboz eleje...... és hátulja.
 


A termék csomagolása gyakorlatilag semmivel sem tartalmaz többet, mint a Gigabyte csomagja: a felhasználói kézikönyv mellett egy telepítő lemezt, a hátlapi takarólemezt, valamint két SATA adatkábelt kapunk. Igaz, az egyik SATA adatkábel csomagolása nagybetűkkel hirdeti, hogy ő bizony SATA 6 Gbps-os kábelt rejt magában.

TartozékokKézikönyv és telepítő  lemez.


Az ASRock esetében könnyebb megbocsátani a tartozékok mennyiségét, ugyanis egy alig 25 000 forintos alaplapról van szó. Ennél a terméknél nem egy nagy, hanem két kicsi hűtőborda van az APU éc az FCH felett. A Fusion APU esetében egy 40 mm-es ventilátort is elhelyeztek a hűtőborda tetején, míg a lapkakészlet esetében teljes egészében passzív hűtést alkalmaztak. Összességében a teszt folyamán nem volt probléma sem a hűtés hatásfokával, sem pedig a ventilátor zajszintjével, így egy rossz szavunk sem lehet az ASRock megoldására.

A hűtésbeli különbségtől eltekintve ránézésre ez az alaplap is ugyanazt kínálja, mint a Gigabyte terméke, igaz, a hátlapi kivezetések között azért már vannak különbségek. Az ASRock termékének elrendezésre jobb, mint a Gigabyte-é: itt már nem köthetünk bele a SATA 6 Gbps-os portok elhelyezésébe sem. Ami szembetűnő különbség lehet a Gigabyte alaplapja után, az az, hogy az ASRock megoldásán nincs ATX/EPS+12V-os csatlakozó, csak a huszonnégy tűs ATX tápcsatlakozót találjuk.
A hátlapi kivezetések esetében első körben nézzük, hogy miben hasonlít az ASRock terméke a Gigabyte alaplapjára. Ezen a deszkán is találunk DVI, D-Sub és HDMI videó kimeneteket, amelyek ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a Gigabyte esetében már bemutatott csatlakozók. A kellékek sorában a négy darab USB 2.0-s port, az egyetlen egy darab PS/2-es port és az Optikai audió kimenet ugyanúgy megvan, itt viszont véget is ért a hasonlóság a két alaplap között.Az ASRock terméke nem kínál USB 3.0-s portokat, helyettük is 2.0-sok vannak hátul. Extra, hogy a Gigabyte alaplapjával ellentétben itt már eSATA port is rendelkezésre áll. Jack audió csatlakozókból ennél a terméknél hat darab helyett csak ötöt kapunk, viszont az ASRock megoldása fejlettebb, ALC 887-es helyett már ALC 892-es audió vezérlőt használ.

SzoftverekAz ASRock esetében nagyon egyszerű dolgunk van, ha szoftverekről kell beszélnünk, ugyanis a termékhez a gyártó nem túl sok kiegészítőt ad. Az egyetlen említésre méltó szoftver a szokásos Instant Boot segédprogramon kívül nem más, mint az XFast USB. Ez az alkalmazás az USB 2.0-s portra kapcsolt külső merevlemez vagy pendrive esetében különböző optimalizációk segítségével megpróbálja kifacsarni az utolsó megabájtot is, már ami a maximális adatátviteli sebességet illeti.

Xfast (off)Xfast (on)Xfast (off)Xfast (on)

Az alkalmazás a 4K írási- és olvasási sebességek javításával próbálja zökkenőmentesebbé tenni az USB 2.0 alapú fájlátvitelt. Tesztjeink alkalmával az XFast USB be-, illetve kikapcsolásával minimális gyorsulást vettünk észre a fájlmásolással kapcsolatos műveleteknél, de a fenti képeken, a HDTach és a HDTune tesztek jóvoltából azért látszik az eljárás előnye. Kíváncsiságból egy fájlmásolási tesztet is lefuttattunk, amelynek keretén belül egy könyvtárat másoltunk az USB 2.0-s külső merevlemezre. A könyvtárban MP3-ak, dokumentumok és számos kisebb fájl volt jelen. Az XFast technológia bekapcsolása nélkül 45 másodpercig tartott a másolás, majd újraindítás, az XFast technológia bekapcsolása után ismét lemértük a másoláshoz szükséges időt, így 41 másodpercet kaptunk. Egyszóval a technológia működik, csak a világot azért nem váltja meg.

BIOS videó

Az ASRock alaplapja UEFI BIOS-t alkalmaz, méghozzá olyat, amely grafikus felhasználói kezelőfelülettel rendelkezik és billentyűzet mellett egérrel is vezérelhetjük, ahogy az a lenti videón is látható.


A BIOS rendkívül jól kezelhető, könnyedén áttekinthető és minden fontosabb beállítás elvégzésére lehetőséget ad, beleértve a tuningot és a ventilátorok fordulatszám-szabályozását is. Az alaplap BIOS-át mindenképpen érdemes frissíteni, ugyanis az első kiadás esetében csak DDR3-1066 MHz-es memóriatámogatás áll rendelkezésre, míg a legfrissebb BIOS esetében már a DDR3-1333 MHz-es memória órajel alkalmazására is van lehetőség.

A teszt harmadik szereplője az ASUS műhelyéből érkezett és tulajdonképpen kakukktojásnak számít, mert az előző két oldalon bemutatott alaplapokkal ellentétben nem mini-ITX, hanem micro-ATX formátum köré épül. Az alaplap csomagolása tetszetősre sikeredett és rengeteg információt is megoszt a termék legfőbb tulajdonságaival kapcsolatban, így egyetlen rossz szavunk sem lehet rá.

A doboz eleje...... és hátulja.

A doboz belsejében természetesen ezúttal is példás rend uralkodik. Örömmel vettük észre, hogy a kellékek között már néhány extra is lapul: a két darab SATA adatkábel és a hátlapi takarólemez mellett egy 60 mm-es átmérőjű hűtőventilátor (opcionálisan a hűtőbordára rögzíthető) valamint további két darab SATA adatkábel is a csomag részét képezi. Rajtuk kívül természetesen a szokásos felhasználói kézikönyvet és a drivereket, illetve a különböző extra szoftvereket tartalmazó telepítő lemezt sem spórolták le.

Leírások és telepítő lemezTartozékok

A gyártó a Gigabyte-hoz hasonlóan egyetlen nagyméretű hűtőborda segítségével oldotta meg az AMD E350-es APU és a Hudson M1-es FCH hűtését, ám itt már ventilátort nem alkalmaztak a mérnökök. A hűtőborda jóval nagyobb, mint amit a Gigabyte alaplapján láthattunk, így akár passzívan, külön ventilátor alkalmazása nélkül is elég lehet normális körülmények között az APU és az FCH hűtésére.


A termék picit szellősebb felépítéssel rendelkezik, mint társai, de ez a micro-ATX formátum miatt nem is csoda. A PCI Express 2.0 x16-os slot mellett itt már egy PCI Express x1-es és két PCI bővítőhely is rendelkezésre áll, SATA 6 Gbps-os portokból pedig nem négyet, hanem ötöt kapunk. A memóriatámogatás ebben az esetben sem változott. Az alaplap tartalmaz egy kapcsolót, amellyel a TurboV technológia aktiválására van mód. Ezt az eljárást az UEFI BIOS megfelelő menüpontjával is aktiválhatjuk. A TurboV technológia nem más, mint egy automatikus tuning szolgáltatás, amely felhasználói beavatkozás nélkül emeli meg a CPU és a memória órajelet, méghozzá úgy, hogy a rendszer stabil maradjon. Az eredmény pont ezért eléggé minimális, nem nagyon van értelme használni az E-350 esetében.


A termék az ASRock alaplapjával ellentétben a 24-tűs ATX csatlakozó mellett egy négytűs ATX+12V tápcsatlakozót is tartalmaz. Az alaplap felépítésével összességében minden rendben van.A hátlapi kivezetések között ennél a modellnél is csak egyetlen PS/2-es csatlakozót találunk, alatta viszont a második PS/2-es port helyett két darab USB 2.0-s csatlakozót helyeztek el. Tőlük jobbra a HDMI videó kimenet és az optikai audió kimenet lapul, mellettük pedig a D-Sub és a DVI portokat találjuk. Az alaplap egy 6 Gbps-os eSATA és egy FireWire csatlakozót is kínál, sőt, még két darab USB 3.0-s portot is elhelyeztek rajta, amelyekről az ASMedia vezérlőchipje gondoskodik. A termék a felsoroltakon kívül tartalmaz még egy Gigabites Ethernet portot, további két USB 2.0-s portot és három darab Jack audió kimenetet is. Ez az alaplap is ugyanazt az ALC 892-es audió vezérlőt használja, mint amelyet az ASRock alaplapjánál már megismerhettünk.

Szoftverek

EPU - 1.EPU - 2.TurboV EVO - 1.TurboV EVO - 2.Automatikus tuning: 1600 MHz helyett 1648 MHz-es magórajel.
Az ASUS alaplapjához szintén ismerős szoftvereket kapunk, amelyek a gyártó egyéb alaplapjaihoz is járnak. Az EPU alkalmazás az energiatakarékos működéssel kapcsolatos beállítások elvégzésére szolgál, míg a TurboV segítségével a rendszer tuningolására nyílik mód. Ez utóbbi szoftver segítségével a rendszer automatikus tuningja is elvégezhető. 

Fan Xpert - 1.Fan Xpert - 2.1.2.3.4.


A FanXpert segítségével a ventilátor-kezeléssel kapcsolatos opciókat tudjuk beállítani. A Probe II alkalmazás a rendszer különböző paramétereinek monitorozására alkalmas (feszültségek, hőmérsékletek, ventilátor-fordulatszámok), míg a Sensor Recorder alkalmazással az említett paraméterek rögzítésére nyílik módunk.

Probe II - 1.Probe II - 2.Probe II - 3.Probe II - 4.Probe II - 5.Probe II - 6.A BIOS Windows alatti frissítésére az ASUS Update alkalmazás segítségével van mód, de természetesen az UEFI BIOS-ban külön BIOS frissítési opciót is találunk, ha nem bíznánk a Windows alatti BIOS frissítésben. Érdekesség, hogy a gyártó hivatalos weboldaláról letöltött friss BIOS az UEFI alapú alkalmazással nem volt hajlandó felmenni, ugyanis a rendszer azt a hibaüzenetet adta, hogy ez bizony nem UEFI alapú BIOS fájl. A Windows-os szoftverrel ugyanazt a BIOS fájlt sikeresen alkalmazni tudtuk és frissítés után a rendszer tökéletesen működött is. Furcsa.

BIOS videó

Az új alaplap az ASUS grafikus kezelőfelületét alkalmazó UEFI BIOS-szal érkezik. A BIOS felépítése tökéletes, a billentyűzet- és egér alapú vezérlés pedig hiba nélkül üzemel. A BIOS az automatikus- és manuális tuningra egyaránt módot ad, az egyes beállítások pedig logikusan, könnyedén átlátható menüpontokba vannak csoportosítva.

 

Az alaplapok különböző vezérlőinek képességeit is megvizsgáltuk. Az alábbi diagramok az újdonságok USB 2.0-s, USB 3.0-s és SATA vezérlőinek teljesítményéről árulkodnak. Minden esetben ugyanazokat az adattárolókat használtuk a vizsgálathoz, így az eredmények összehasonlíthatóak.

- USB 2.0: 2,5" WD Passport 500 GB
- USB 3.0: 3,5" 1,5 TB-os WD merevlemezt tartalmazó külső HDD ház.
- SATA 3 Gbps: WD 160 GB SATA 3 Gbps HDD

Ahogy az lenni szokott, úgy most is a HDTach, illetve a HDTune rendelkezésre álló legfrissebb verzióját használtuk. Az alkalmazásokban kapott eredményeket az alábbi diagramok ábrázolják.

SATA

ASRockGigabyteASUS


ASRockGigabyteASUS

USB 2.0

ASRockGigabyteASUS


ASRockGigabyteASUS

USB 3.0

GigabyteASUSGigabyteASUS
Komolyabb különbség csak az USB 3.0-s vezérlőknél mutatható ki, ami nem is csoda, hiszen a többi esetben az FCH saját vezérlőit használta mindegyik gyártó.

Fogyasztás

Az alaplapok, illetve a komplett konfigurációk fogyasztását ezúttal is a szokásos eljárásnak megfelelően mértük le. Első körben megnéztük, hogy a termékek - monitor nélkül - mennyit fogyasztanak üresjáratban, utána a CineBench terhelés alatti, majd pedig a Far Cry 2 alatti fogyasztást is lemértük. A teszthez a mini-ITX gépház 120W-os tápegységét használtuk (az ASUS lapjánál is az egységes kép érdekében). Érdekesség, hogy a korábbi teszt alkalmával kapott eredmények csak minimális mértékben változtak (akkor egy 400W-os Chieftec táp volt az alaplapokon). Lehet, hogy akkoriban felesleges volt a sok-sok negatív hozzászólás? No, de beszéljenek helyettünk a tények. Íme, a diagram:


Az eredmények egy 120W-os Thermaltake tápegységgel készültek, amely az SD100-as Mini-ITX ház részét képezi. A méréseket minden esetben három alkalommal végeztük el. Az eredményekhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Jelentősen nem javult a fogyasztás a 400W-os tápegységgel készített fogyasztásméréshez képest.

Hőmérsékletek

A hőmérsékletek ellenőrzéséhez a CoreTemp legfrissebb verzióját hívtuk segítségül. Szent meggyőződésünk volt, hogy a szoftver pontosan olvassa ki a processzorhőfokokat, de azok alapján, amit az ASUS segédprogramjával való összehasonlítás után láttunk, már cseppet sem vagyunk biztosak a szoftver pontosságában.


Az alkalmazás maximális terhelés alkalmával 80 Celsius fokos értékről adott tájékoztatást, ezzel szemben az ASUS saját segédprogramja 62 Celsius fokról számolt be és ezt az értéket olvastuk le műszeres mérés alkalmával is, igaz, ekkor a hűtőborda processzor feletti részére irányítottuk a digitális hőmérő szondáját, szóval pár fok differencia biztos, hogy van a valósághoz képest, de a 18 soknak tűnik.


Mivel nem minden gyártónak volt monitorozásra saját programja, ezért a Core Temp eredményei szerepelnek a diagramban. Nem meglepő, hogy az Asus megoldása a legforróbb, hiszen ventilátor nélkül érte el ezt az eredményt.

Az alaplapok nagyon hasonló teljesítménnyel rendelkeznek, így most komolyabb tesztelésnek nem vetettük őket alá. A CineBench R11.5 és a Far Cry 2 tesztek alkalmával született eredmények az alábbi diagramokról olvashatóak le, de semmi meglepő nincs bennük.


 

A három új alaplap közül a legolcsóbb az ASRocké, ám ennek ellenére szépen helytállt a mezőnyben. Ami fájó pont lehet ennél a terméknél, az az, hogy nem rendelkezik USB 3.0-s csatlakozóval, viszont van rajta eSATA port, ami külső adattárolókhoz jól jöhet.

ASRock E350M1
Az újdonság egy olcsó alap PC konfiguráció építéséhez jó választás lehet, de inkább HTPC alapnak ajánlanánk, ugyanis a Radeon HD 6310-es videó vezérlő tökéletesen helytáll a különböző multimédiás feladatok alkalmával, sőt, még régebbi játékokkal is képes megbirkózni. A jelenlegi mezőny alapján az ASRock terméke nagyon megéri a  maga 25000 forintos árát. Amennyiben az USB 3.0-s támogatásra is szükségünk van, pár ezresért drágábban beszerezhetjük az alaplap USB 3.0-s változatát is.

Az ASUS E-350-es alaplapja a micro-ATX felépítésnek köszönhetően kínál néhány olyan extra bővítőhelyet, amik a másik két alaplapról hiányoznak, így ez a termék azoknak lehet jó választás, akik elégedettek a Brazos platform szolgáltatásaival, viszont azzal nem, hogy a mini-ITX alaplapokon csak egy PCI Express x16-os slot van jelen, egyéb bővítőhely nincs. Ez utóbbi a helyhiány miatt érthető.

Asus E350M1-M Pro
Az ASUS alaplapja a PCI Express x1-es és a két darab PCI bővítőhely mellett egyéb extrákat is tartogat. A termék kínál egy 6 Gbps-os eSATA portot és SATA 6 Gbps-os belső csatlakozókból is egy darabbal több van rajta, vagyis négy helyett öt. A termék hátlapi kivezetései között találunk még egy FireWire portot is, így összességében egy igen jól felszerelt termékről van szó. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy analóg audió kimenetből (Jack audió csatlakozó) csak három darab található a terméken, de ez a HDMI port és az Optikai audió kimenet miatt a többség számára nem lesz probléma.

A Gigabyte alaplapja a másik két versenyzőhöz képest nem kínál extrákat, sőt, felépítés tekintetében teljesen tökéletesnek sem mondható. A termék - még ha csak néhány wattal is - többet fogyaszt társainál és hozzájuk képest sem kellékek, sem extra szolgáltatások, sem pedig bővítőhelyek tekintetében nem kínál extrát.

Gigabyte GA-E350N-USB3
Az alaplap a maga 38 500 forint körüli árával sajnos nem ajánlott vétel, ugyanis ennél olcsóbban is beszerezhetünk hasonló, vagy jobb tulajdonságokkal rendelkező Brazos alaplapot.

Az alaplapokat a Ramiris Europe Kft.-től és a Gigabyte magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

45. m107
2011.04.04. 15:13
Ha ajánlott ha nem nekem akkor is a Gigabyte lap teszik
+1 pont
s az ára sem húzós
Asusról nem tudok nyilatkozni de idáig ami volt lapom tőlük 2 napig bírta a memóslot utána halál.
Asrock olcsó megoldás de rémálmaimban még kísért a SiS chipkészlet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. HummeRC
2011.04.04. 15:18
Az ASRock alaplapja UEFI BIOS-t alkalmaz, méghozzá olyat, amely grafikus felhasználói kezelőfelülettel rendelkezik és billentyűzet mellett egérrel is vezérelhetjük, ahogy az a lenti videón is látható.

Lejátszáskor csak ezt kapom: Ez egy privát videó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. J.o.k.e.r
2011.04.04. 15:23
Azért az az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az ajánlott plecsni csak és kizárólag az ár miatt nem került rá a Gigabyte alaplapjára, ettől eltekintve mindenkinek ajánlom, akit nem tántorít el az árcédula.

HummeRC: Mennie kell a videónak, a cikk aktiválásával egy időben nyilvánossá lett téve. Mindjárt megnézem, mi a helyzet vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. HummeRC
2011.04.04. 15:35
Már jó az Asrock videó is.

Tetszik az Asrock lap. Erősen gondolkodóba ejtett. Még győzködöm magam, hogy mire is használnám...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Sr4c
2011.04.04. 15:42
Otthon nekem nem igazán akar egérrel menni ez a csoda UEFI BIOS (P67 Pro3 +Razer egerecske) pedig néha jól jönne, ha másért nem, hogy ne lógjon bele a kurzor a képbe
Amúgy aki kiigazodott a régin, ezen is ki fog.
Mellesleg szimpatikusak ezek az AMD megoldások, alacsony fogyasztás + csend = yAMMI.
igazi nappalis PC-t lehet ezekből építeni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Turai
2011.04.04. 15:53
HummeRC

Mostanában raktam össze pont egy ASRock E350M1-es konfigurációt és teljesen meg vagyok elégedve vele.
Ha csak internetezésre akarod használni csak ajánlani tudom mivel az alacsony fogyasztása azért nem elhanyagolható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. jozsefm Turai
2011.04.04. 16:01
Szimpatikus adatok, bár még kissé szokni kell ezeket,de olcsóbb alapgép igény esetében ,úgy látom errefelé is el kell kezdeni nézelődni ,ha ajánlunk valamit a gépösszerakóban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. sniperjoce...
2011.04.04. 16:14
Nekem is bejönnek ezek a platformok de én drágának találom őket, pl.: a Gigabite árából egy komplett gépet összetudnék rakni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.04.04. 16:21
Ne felejtsd, hogy ezekben már benne van a proci meg a VGA is .
Ergo kell RAM, táp meg egy vinyó, esetlegesen egy ház, DVD, periféria és ott a gép.
Anyámnak teljesen megfelelne (ha nem mindig rá sóznám a régi gépeimet )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. sniperjoce...
2011.04.04. 16:24
Ja ha a proci is benne van úgy már másképp hangzik az ára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. sniperjoce...
2011.04.04. 16:29
Én csak a WIFI-t hiányolom belőle de az könnyen megoldható ezeket még személyautokba is belehetne rakni csak egy átalakító kéne hozzá ha belegondolunk hogy csak az autó első két lámpája 100W környékén mozog. egy 2TB winyo hozzá lehetéleg külső mát 20eFt lehet kapni, és tökéletes lenne szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. p3tya
2011.04.04. 17:21
Szimpi a kis Asrock. Legkisebb fogyasztás, leghűvösebb, legolcsóbb. Korrekt,elfogadnám. Jobban hangzik 40 W-ról netezni, mint 100-ról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Fzoltan
2011.04.04. 17:40
Tuningolni eddig senki sem próbálta ezeket a csodákat? Én még nem láttam egy ilyen tesztet sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Svidi
2011.04.04. 19:30
Jól láttam a hőmérsékletes screenshot-on, hogy 3,2Ghz??? Ez csak a program hibája, vagy tényleg dupláztatok az órajelen?
Ha más a magyarázata, arra is kíváncsi vagyok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. J.o.k.e.r
2011.04.04. 19:52
Az igen komoly eredmény lenne, de sajnos csak bugról van szó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Zsolt501
2011.04.04. 20:38
A teszt elején már a legelső táblázat is rossz, vagyis az Asrock alaplapon is van eSATA port, vagyis sürgősen javítandó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. J.o.k.e.r
2011.04.04. 21:01
Jogos, köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Zsolt501 J.o.k...
2011.04.04. 21:28
Nincs mit, nekem Asrock-om van és nagyon meg vagyok vele elégedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Zsolt501
2011.04.04. 23:49
Még egy pontatlanságot fedeztem fel a táblázatban, mégpedig a maximális ram méret.
Részlet a gyártó specifikációiból:
Supports DDR3 1066, 2 DIMM slots, Max. capacity up to 16GB
Mondjuk itt még a leírásban még csak 1066-os ramot ír ami már az új BIOS óta 1333MHz.
Nomeg az eSATA itt is 6 Gbps

Szóval ezt is javítani kellene.
Maga a teszt jó csak ezek a pontatlanságok zavarók és megtévesztők lehetnek.
[Product Specifications]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. szedlakist...
2011.04.05. 07:42
köszönjük a cikket!
egy tuning érdekelne!
írjátok hogy van rá lehetőség
vagy csak annyi hogy a memóriát állítom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. kiskoller
2011.04.05. 16:03
Tuning? Ezeket húzni??? Pont az a Brazos lényege hogy keveset fogyaszt, erre mindenki szét akarja égetni őket... Ezek úgy sem játékra valók, minek OC?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. sztruhar
2011.04.05. 16:53
Sziasztok!

Én pont tegnap rendeltem meg az iPontól egy ilyen ASROCK E350M1 alaplapot 4Giga rammal, 1Terrás WD vinyóval, Codegen miniITX házzal, slim dvd íróval, stb...
Elsősorban nekem full hd film nézésre és netezésre kellene, de megnyugodtam, hogy erre tökéletes lészen a konfig és nem utolsó sorban mindez kevés áramomba és zajba fog kerülni...

Ma reggel kaptam az sms-t az iPontól, hogy 2 napon belül átvehetem az általam választott pick pack ponton a gépet, bementem ma du. és még nem volt ott. Ez kicsit félreérthető, mert úgy tűnt nekem, hogy már ott lenne a cucc és 2 napon van átvenni...nincs igazam?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. _DiEGO_
2011.04.05. 20:48
2 napon belül ... ott a cucc , max a 2. napon ,... ennél csak korábban lesz még egy értesítőd .

Nem ezt kaptad :
SMS : itt a cucc , 2 napod van rá, hogy átvedd .


De igazad van , más is türelmetlenül várja , szeretné
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. _DiEGO_
2011.04.05. 20:48
No itt is duplázós kedve lett ... Nem minden a Chrome gyorsaság ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. J.o.k.e.r Zsolt...
2011.04.05. 20:55
A 16 GB-os maximális memóriaméretet láttam én is, de a teljesség igénye miatt átírtam a táblázatot, holott én úgy emlékszem, hogy a Brazos platformnál 8 GB a max.
Az eSATA valóban 6 Gbps-os, azt a cikkben meg is említettem, most már a helyén van az is.

Ismét csak köszönöm, hogy szóltál! A hiányosságokért pedig elnézést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. J.o.k.e.r szedl...
2011.04.05. 20:59
Tuningra van lehetőség. Az ASUS-nál - ahogy az a cikkben is benne van - kipróbáltuk az automatikus tuning módot, pusztán kíváncsiságból. Kemény 48 MHz-cel emelte meg az alapórajelet a szoftver (100 vs. 103 MHz; 1600 MHz vs. 1648 MHz). A tuningnak személy szerint én sem látom értelmét, ez abszolút nem az a kategória, ahol lényeges.

A válaszom egyébként az, hogy: igen, lehet tuningolni, de nem biztos, hogy van értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. jozsefm kisko...
2011.04.05. 21:16
Ez számomra is meglepő, hogy mennyien voltak akikenek ez jutott eszébe először, pedig ha valami akkor ez tényleg nem erről szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zsolt501 J.o.k...
2011.04.05. 22:33
Jelentem a 16GB ram működik az Asrock alaplapban le lett tesztelve a mai nap folyamán 2db 8GB-os rammal, igaz sebességben nem lett lényegesen gyorsabb, maximum nagy felbontású tömörítetlen RAW fotók esetén van némi gyorsulás mikor ezek szerkesztve vannak, illetve több program egyszerre futása hogy gyorsulást, de igazán a fotók és a videó szerkesztés esetén van teljesítmény növekedés, igaz ilyenkor már nem árt egy gyors SSD sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Turai
2011.04.06. 04:29
Bár ez nem ehhez a témához kapcsolódik de mivel most nincs olyan cikk amihez passzolna és szerintem sokk embert érdekelne azért írók ide.

Sandy Bridge CPU
pc.watch.impress.co.jp/video/pcw/docs/437/481/p2.pdf
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm
2011.04.06. 07:58
Az első hivatalos megerősitése, az általam oly sokat emlegetett LGA 1356-nak:

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sztruhar
2011.04.06. 17:15
Ez szerintem nagyon off...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Supra
2011.04.07. 10:53
Már bocsánat, de ezek BORZALMASAN drágák! valaki segítsen már ki, és mondja el, hogy mi ennek az értelme? Ennyi pénzből pontosan lehet venni normál asztali konfigot(különösen csókoltatom az Asus micro-ATX lapját), ami akár lehet sokkal gyorsabb is, de mindenképpen jobban skálázható.

Én bő egy éve kisérleteztem egy integrált mATX lappal (amin volt még 128mb videó ram is), az egymagos CPU-val visszavéve 600 Mhz-re elment 15 wattal!!! Jó, úgy már nem lehetett rajta játszani farcry-t, de a windows 7 ragyogóan ment rajta, az egész fél évig működött a kocsiban. És abba a lapba bele lehetne tenni a 6 magos CPU-t is, de egy athlon X2 is biztosan elveri a fenti konfigokat.

Tehát, nem jobb a fogyasztása, nem jobb a teljesítménye, nem olcsóbb. Pár centivel kisebb, de az még egy autóban vagy házimoziban sem mindig számít.
Tehát, akkor ismételten kérdem, mi értelme ennek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller
2011.04.07. 11:08
Azt ne modd hogy az a 15 Wattot fogyasztó 1 magos CPU meg integrált kártyás megoldásod (megsúgom nem volt videó ramod, a fedélzeti ramból csípett le 128 megát a gpu) volt olyan gyors mint ezek? Közelébe sem érnek.

Skálázódás itt lényegtelen, megveszed a gépet aztán 5 évig hozzá se nyúlsz.

Ha beleraksz egy 6magos CPU-t már legalább 100W-ot fogyaszt a géped
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Supra
2011.04.07. 12:09
Áh, már megbántam a hozzászólást...

Persze, mert hülye vagyok, és 20+ év informatika után nem tudom, mi a különbség az integrált videó és a diszkrét ram között. Egyébként úgy hívják, hogy sideport video memory, keress rá (fog menni a google haszáláta a sugdosás közben? :-) ).
A másik, hogy szerinted a fenti megoldás mi a frászos karika, ha nem integrált videó vezérlő, osztott memóriával? Szóval vitatnám, hogy ki nem tudja, miről van szó.

El kellet volna olvasni, amit írtam: azt mondtam, hogy kevesebből is elment, de ha kellett, ennyi fogyasztásból tudta azt, amit ez a rendszer. a 6 magos CPU inkább 110-et fogyaszt üresben, de ne hasonlítsuk már össze a kettőt!

A Skálázhatóság igenis lényeges, mutass már egy 5 éves gépet, amit még mindig ugynarra használnak, mint amikor kijött? Persze, eldöcög rajtuk a net meg a win7 is, de akkoriban azok csúcs gépek voltak!

Elméletben persze ez a gép 5 év múlva is tudni fogja, amit most, pl. meglehet nézni rajta egy HD filmet, de sokszor luxus ezért egy külön gépet tartani. Azt meg garantálom, hogy az akkori játékok körbe fognak röhögni ezzel a teljesítménnyel - nem mintha a 20-egynéhány frame egy hülyére lebutított Far-Cry esetén játékgéppé minősítené a fenti platformot. És akkor még ott van az, hogy ha bármi eldurran benne a gari lejártával, mehet a kukába az egész, mert már ramot is csak aranyáron tudsz majd bele venni.

De a lényeg nem ez. Hanem az, amit írtam is, hogy DRÁGA! Arról nem is beszélve, hogy normális ember nem vesz valamit drágán, ha ugyanannyiért vagy olcsóbbért olyat vesz, amit még pár évig tud bővíteni.

Én szurkolok az AMD-nek, és el is adtam már nekik pár száz rendszert, de ez így bukta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm Supra
2011.04.07. 12:13
A fogyasztása ezeknek mint láthattad terhelten se volt 50W. Bármely AM3 mATX lap ami tartalmaz egy HD4290-et 128MB SidePort videómemóriával terhelés alatt közel itt fogyaszt, és akkor még ott a legkisebb akár AMD Sempron 140 2.70GHz CPU ami megint csak 45W max. TDP-vel bir.A két platform GPU teljesitménye pedig nem emlithető egy napon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Supra
2011.04.08. 08:03
József m.: éppen ezt próbálom elmagyarázni, hogy a többi megoldás is kb ennyit fogyaszt, csak fejleszthető... A sempron 140 pont nem jó példa, mert 65-ös csíkszélességgel készült, de még az is tud kb annyit, mint az e-350. Viszont ha nincs párhuzamosítva az alkalmazás (márpedig még mindig fehér holló) akkor biztos hogy hülyére veri az 1.6 Ghz-es CPU-t.

De nézzünk valami frissebbet, pl.:Athlon- 2 X2 245e BOX. ennek a TDP-je szintén 45 watt, viszont 2x2.9 Ghz, szemben a 2x1,6 Ghz-el, és pont kétszer annyi cache van benne. Mivel a CPU-k fogyasztása inkább logaritmikusan emelkedik, mint lineárisan, ezért állítom, hogy ez a proci 10w körüli fogyasztásra visszavéve még mindig vagy kétszer gyorsabb lesz, mint az e-350. És 35 ezresből még az alaplap is kijön hozzá, de ha spórolok, akkor 26-ból is megvan a CPU+MB.

Másik kockázatos pontja az integrált platformnak, hogy a CPU szinte csak segédnek van, a 3D-s gyorsítóra épít: viszont, ha véletlenül egy program ezt nem, vagy nem jól támogatja, akkor az egész rendszer teljesítménye a töredékére esik le...

Szóval én fenntartom, hogy ez drága. Ha ezeket a cuccokat 15-ért vagy max 20-ért haza lehet vinni, akkor rendben, kaptam egy olcsó alaplap áráért egy majdnem működő rendszert - de így nem egy nagy buli. És hát ez a E-350 a leggyorsabb, amit meg lehet venni, kíváncsi lennék egy tesztre a C-50-ről... Meg arról is, hogy működik vele egy normál használatra felkészített, vagyis jó pár programot tartalmazó rendszer vírus kergetővel megfejelve.

Sajnálom, mert kellett volna az AMD-nek egy ütőképes rendszer, de ha nem tornáznak fel valamit az adatokon, ebből így nem lesz mennyiségi eladás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. jozsefm Supra
2011.04.08. 08:15
Sok dologban igazad adok, sőt én se vagyok feltétlen hive az ilyen megoldásnak ,pont a tul sok kompromisszum okán.Annyival tényleg nem kevesebb a fogyasztása, hogy esetlegesen multimédiás második gépként valaha is megtérüljön ,és való igaz ,hogy kevéssel többért egy általános feledatkörü gép is építhető, akinek viszont nem erre van szüksége az még azt a keveset ,se kivánja kiadni,mint arra multkori gépajánlatnál volt példa.Arra nyilván az érkező Llano processzorok lesznek szánva.A saját kategóriájában meg a kereslet fogja kimondani felette a döntést,és az fogja meghatározni az árat,mindenesetre eddigi hirek szerint nem tudnak annyit gyártani belőle amennyi a megrendelés,lehet ezért is magasabb kicsit az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror Supra
2011.04.08. 09:06
Az a baj tudod, hogy teljesen felesleges asztali rendszerhez hasonlítani az árat meg teljesítményt. Egyszerűen nem ugyanaz a kategória, nem ugyanaz a célcsoport. Amikor az első Atomok megjelentek, mit gondolsz, mennyibe kerültek? Biza nem rossz gépet lehetett összeütni a pénzből, aminek a teljesítménye a sokszorosa volt. A laptopok ára is csillagos ég ahhoz képest, hogy milyen vas van bennük. Ez a cucc azért kerül ennyibe, mert kompakt, meg mert most jelent meg, és az indulóár mindig magas. End of story.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. badclyde
2011.04.08. 16:55
Crysis2 megy rajta fullba? hehe Nem összeveszni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lajthabala...
2011.04.09. 22:01
Itt pihen az asztalomon egy ilyen AsRock szépség, még meg kell forrasztani a PicoPSU-t, és megcsinálni a slim ODD tápcsatlakozóját, és felteszek rá egy Win7-et tesztelésre.

A költségek:
Alaplap 22.5k
2x2 GB RAM 9k
500GB WD GP 7.5k (használt)
PicoPsu+adapter 8k (használt, ugyanennyiért lehetne venni házat táppal)
Samsung Slim SATA ODD 8k
Slim Sata átalakító 1.5k

Összesen: 55.5k, 20W

Egy 500GB-os USB-s HDD 14k, egy asztali DVD meghajtó 8k, egy youtube és facebook képes média-lejátszó 18.5k

Összesen 41k, 20W

Nehéz megindokolni, hogy miért választja az ember a Brazos-t. Filmlejátszáshoz van olcsóbb megoldás. De a PC valahogy a szabadság igéretét hordozza magában. Meg lehet rajta nyitni szinte bármilyen csatolmányt, és eleve van rajta rendes levelezőprogram. Lehet vele DVD-t írni, hálózaton nagy sávszélességen osztani meg file-okat (USB + ASUS o Play nem hiszem hogy tud 100Mbitet). És legfőképpen mennek rajta a flash játékok, hardware-esen gyorsítva

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sztruhar
2011.04.10. 23:43
Most vettem ezeket tőletek, tehát zsír új:

ASROCK E350M1
KINGMAX 4096MB DDR3 1333MHz KIT
CODEGEN MX-31-A2 300W
SAMSUNG SN-S083F/BEBE Slim Fekete
WD 1000GB Caviar Blue 7200rpm 32MB SATA3 WD10EALX
Összesen: ~70.000 Ft (fölfelé kerekítve az összeg, monitorom már volt egy full HD Led 22" Benq GL2240)

Friss tapasztalatok: nagyon nagyon halk a cucc, keveset fogyaszt - ezekből adódóan nem termel nagy hőt ( ugye ezért halk ), full hd filmeket szó nélkül lejátsza, sőtt! A Far Cry max. felbontáson szó nélkül futott, bevallom bepróbálkoztam egy kicsit újabb cuccal a Call Of Duty Modern Warfare 2 személyében. 1024x768 low beállításokkal élvezhetően futott... Netezni, zenét hallgatni tudok vele. A "word" is megy. Igazából ezekre kellettek nekem. A gyerekeknek minden játék megy, most éppen az új Toy Storys játékot tolták, igencsak 3D-s a game, de nyikkanás nélkül szaladt. Igazából én nem is vártam el tőle, hogy nagy FPS játékokat fogok vele játszani. Igaz így majdnem 32 éves koromra ki is nőttem már belőlük, de ha mégis nagyon szeretnék, akkor majd veszek egy Xboxot, mert a játék miatt én tuti nem fogok soha 150-200 ezer forintot PC-re költeni...
Csak ennyit szerettem volna, nekem nincs érdekeltségem, hogy több fogyjon belőle, de ha újra átgondolnám, akkor is nála kötnék ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. msandor
2011.04.11. 10:58
köszönöm a tesztet, engem az is érdekelt volna, hogy a hasonló Atomos konfigokhoz képest hogyan viszonyul a fogyasztása?
szeretnék a közeljövőben egy NAS-t építeni otthonra, akár Atommal, akár Brazossal, 4 SATA merevlemezzel, ezért közel sem mindegy a fogyasztása a rendszernek, mivel 0-24-ben fog működni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lajthabala...
2011.04.11. 12:55
msandor

Az AsRock-os Brazosnak nincsen RAID támogatása, ami nagy hátrány egy NAS-nál, persze szoftveres RAID-del ezen lehet segíteni. Az A330ION viszont alig drágábban tud RAID-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. msandor
2011.04.11. 14:03
engem nem érdekel az alaplapok RAID támogatottsága, úgy is Linux lesz rajta, az meg megoldja szoftveresen, felár nélkül :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sztruhar
2011.04.14. 19:44
Engedjetek meg egy screenshotot, egy 720p HD .mkv film + jópár alkalmazás (Word, IExplorer) fut, mindezek egy Windows 7 Home Premium (64bit) rendszeren...

Szerintem nem kell kommentálni. Nagyon jó a cucc!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!