iPon Cikkek

Célkeresztben az Xtreamer médialejátszók

Dátum | 2011. 05. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Ezúttal az Xtreamer médialejátszóival foglalkozunk pár oldalon keresztül, és majdnem lefedjük a cég teljes hazai kínálatát. A gépek között van kétlemezes multimédia lejátszó, amely NAS-ként is képes funkcionálni, de talán még érdekesebb az, amelyikbe beépített DVD olvasó is található, ez elég ritka. Sok más céghez hasonlóan az Xtreamer is a „sok szolgáltatás, alacsony ár” elvet vallja, így talán nem meglepő, hogy az összes ma tesztelt gépben Realtek SoC chipek vannak. Egy ideje viszont már tapasztalatból tudjuk, hogy a Realtek chipjei, ha nem akarnak egyszerre ezer feladatot végeztetni velük, nagyon szépen helytállnak (például az O!Play-ekben is ezeket használja az ASUS).


Tesztünk szereplőinél közös tulajdonság, hogy mindannyian egyforma szoftverrel érkeznek, mindössze annyi eltérés van a menüszerkezetekben, hogy egy-egy extra funkció egyik készülékben jelen van, míg a másikban nincs (például DVD kezeléssel kapcsolatos beállítások). Mielőtt azonban beleásnánk magunkat a részletekbe és a termékek bemutatásába, mindenképpen érdemes néhány pillantást vetni az alábbi táblázatra, amelyben a tesztelt termékek részletes specifikációit összesítettük, természetesen aktuális végfelhasználói áraikkal együtt.

Specifikációk.
Támogatott fájformátumok és technológiák.
Most, hogy már - legalább papíron - ismerjük a termékek tulajdonságait, fejest is ugorhatunk a mélyvízbe.

Tesztünk első szereplője az Xtreamer család SideWinder névre keresztelt tagja. A termék - ahogy az összes többi Xtreamer médialejátszó és egyéb kiegészítő is - tetszetős, fehér dobozban érkezik, amelynek előlapján maga a lejátszó, hátoldalán pedig az adott termék pontos specifikációja látható. Érdekesség, hogy a hátoldalon a rajz megemlíti a WiFi-s USB sticket, mint opciót, amellyel a későbbiekben foglalkozunk is. Dióhéjban: ezzel a kiegészítővel 802.11 b/g/n támogatással vértezhetjük fel médialejátszónkat.

1.2.


Kellékek.Leírások.


Most viszont nézzük inkább az Xtreamer SideWinder tartozékaival. A termékhez a szokásos felhasználói kézikönyvön kívül kapunk még egy matricát is, amit, ha kedvünk tartja, bárhova felragaszthatunk. A kellékek között a termék tápadaptere mellett  egy kompozit A/V kábelt, egy HDMI kábelt, egy talpat, valamint a távirányítót találjuk a hozzá tartozó elemekkel. Itt pozitívumként kell kiemelnünk a HDMI kábelt, ami sajnos nagyon kevés gép mellé jár, úgyhogy az első pirospontot meg is kapja a lejátszó.

Aki a bevezetőben található táblázatot már figyelmesen áttanulmányozta, egyáltalán nem lepődik meg, ha azt mondjuk, hogy a termékhez 2,5 hüvelykes formátumú belső adattárolót is alkalmazhatunk. Az adattároló nem képezi a csomag részét. A 2,5 hüvelykes meghajtó öböl a ház teteje felől érhető el, csak le kell pattintanunk a termék tetejét és egyből hozzá is férünk. A felhasználói kézikönyv szerint maximum 500 GB-os adattároló kapacitással rendelkező HDD helyezhető el a termék belsejében.

A SideWinder egyébként egy tetszetős alumínium házzal érkezik, amely nem véletlenül van úgy kialakítva, mint egy nagyobbacska hűtőborda, ugyanis a termék belsejében nincs rendszerhűtő ventilátor. Az ennek köszönhetően teljes egészében passzív hűtésű gép így majdnem hangtalanul dolgozik, maximum a merevlemez hangoskodhatna, de 2,5 colos példányokra nem jellemző a magas hangerő.

1.2.3.
4.5.
2.A médialejátszó előlapján a működésről árulkodó ledek bújnak meg, az oldallapokon pedig az Xtreamer felirat kivételével semmi sincs. A termék hátulja már sokkal érdekesebb, ugyanis itt lapulnak a legfontosabb csatlakozók: legfelül két USB 2.0-s portot találunk, alatta pedig egy mini-USB csatlakozó foglal helyet, amelynek segítségével PC-hez kapcsolhatjuk a médialejátszót, mint ha csak egy egyszerű külső merevlemez lenne. A mini USB 2.0-s port alatt a kompozit A/V csatlakozók találhatóak, alattuk egy optikai audió kimenettel. A sort egy HDMI 1.3a szabványra alapozó videó kimenet, valamint a 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlő RJ45-ös csatlakozója zárja a tápadapter aljzatával.

A lejátszóhoz egy jól kézre eső, rendkívül jó gombelrendezéssel büszkélkedő távirányítót kapunk, legalábbis az Xtreamer DVD és az iXtreamer nagyméretű távirányítóihoz képest tényleg jó ez a kis távkapcsoló. Ugyanilyen távirányítót kapunk az Xtreamer Pro-hoz is. Ha már a távirányítónál tartunk: érdekesség, hogy az egyes készülékek távirányítói kompatibilisek egymással, azaz minden funkciót ugyanúgy el lehet érni a másik fajta távirányítóval is.

A második vesenyző az Xtreamer DVD nevet viseli. Ez a termék a SideWinder-hez hasonló csomagolásban érkezik, ám a termék méreteiből kifolyólag a doboz ebben az esetben valamivel nagyobb, mint a pici passzív terméké.

1.2.


Kellékek.

Ahogy kibontottuk a dobozt, amelynek a hátulján egyébként meglepő részletességgel olvashatjuk a médialejátszó specifikációját, egyből elénk tárulnak a kiegészítők. Ennél a terméknél már valamivel kevesebb kiegészítőt kapunk: a felhasználói kézikönyv mellé már csak egy kompozit A/V kábel, valamint egy távirányító és a hozzá tartozó elemek fértek be. Sajnos a HDMI kábel is kimaradt, de cserébe kapunk valamit, ami a többi terméknél nem érhető el. Ez az extra nem más, mint a beépített DVD-ROM, amely DVD-k és CD-k olvasására egyaránt képes. Ezekről külön fájlokat is képes beolvasni, nem kell feltétlenül egy videó DVD-t belepakolnunk, megbirkózik az mkv fájlokkal is.

1.2.

Az Xtreamer DVD tulajdonképpen első ránézésre nem különbözik egy hagyományos asztali DVD lejátszótól. Az előlapon megtaláljuk a szokásos LED-es kijelzőt, amely az éppen játszott média adatait tünteti fel. Ez a távirányító segítségével kikapcsolható, így este sem zavarhat minket a fénye a kikapcsolódásban. A lejátszó előlapján a bekapcsoló gomb mellett a szokásos kezelőszervek bújnak meg (Play, Stop, Eject gomb), jobbra pedig egy memóriakártya-olvasót és egy USB 2.0-s portot láthatunk.

3.4.

A médialejátszó bal oldalán a szellőzőkön kívül nincs semmi extra, viszont a hátoldal tartogat néhány érdekességet. Haladjunk balról jobbra. A bal szélen a kompozit A/V csatlakozókat és a komponens kimenet RCA portjait látjuk, mellettük pedig egy optikai és egy koaxiális audió kimenet helyezkedik el. A sorban találunk még egy RJ45-ös csatlakozót is, ami a 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlőhöz tartozik, de rajta kívül egy HDMI 1.3a szabványú videó kimenet is a kínálat részét képezi.

2.1.Mielőtt még elkezdenénk a következő szereplővel foglalkozni, mindenképpen ejtenünk kell néhány szót a lejátszóhoz mellékelt távirányítóról, amely két darab AAA formátumú elemmel üzemel. A nagyméretű távkapcsoló minden szükséges gombot tartalmaz, de elhelyezkedésüket egy picit nehéz megszokni. Lehet, hogy azért éreztük ezt így, mert először az előző oldalon bemutatott kisebb távkapcsoló került a kezünkbe, de tény, hogy itt több idő volt mire reflexből tudtuk nyomogatni a gombokat.

Mondjuk az, hogy a gombok elhelyezkedését meg kell tanulni, egy dolog, nincs benne semmi különös. Az viszont, hogy egy-egy gombnyomás után olyan érzésünk lenne, mint ha ragadnának a gombok, már nem annyira természetes. Ezt a "ragadást" nem csak érezni, hanem hallani is lehet. A dolog pikantériája, hogy a másik hasonló felépítésű távirányítónál, amely az iXtreamer-hez érkezett, nem volt ennyire látványos és érezhető a fentebb említett "hiba". A távirányító elemtartójának fedlapja egy műanyag kis "szalag" segítségével rögzül a távirányító házához, ami egyrészt jó, mert így legalább nem tudjuk elhagyni a fedlapot, másrészt pedig rossz, mert megnehezíti a fedlap kezelését, igaz csak addig, míg el nem sajátítjuk a megfelelő "fogásokat".

A végére pozitívumként még meg kell említenünk, hogy csak úgy, mint a klasszikus asztali DVD lejátszók, úgy ez a termék is beépített tápegységgel és beépített tápkábellel érkezik.
 

Az Xtreamer Pro ugyanolyan dizájnnal ellátott csomagolással érkezik, mint az előző oldalakon bemutatott társai. A doboz hátoldalán ezúttal is megtaláljuk a specifikációt tartalmazó igen-igen részletes táblázatot.

1.2.

Leírások.Kellékek.A doboz belsejében a szokásos felhasználói kézikönyv mellett igazi tejjel-mézzel folyó kánaánt találunk. Na jó, ez lehet, hogy barokkos túlzás volt, de azért mindenképpen elismerően konstatálhatjuk, hogy a gyártó bizony mindenre gondolt, amire a termékkel kapcsolatban szükségünk lehet. Megkapjuk a HDMI kábelt, a kompozit A/V kábelt, az A-B típusú USB kábelt, valamint egy eSATA kábelt is egy eSATA kivezetés társaságában, ami egy szabad PCI bővítőhelyre illeszthető. A gyártó gondolt az alacsony profilú PCI bővítőhellyel ellátott konfigurációk tulajdonosaira is: ők örülni fognak, hogy nem csak normál méretű, hanem alacsony profilú PCI takarólemezt is tartalmaz a csomag az eSATA porthoz. Az említettek mellett jár a termékhez egy USB 2.0-s hosszabbító kábel, amely elvileg a 802.11n típusú WiFi adapterhez való, de egyéb eszközök csatlakoztatására is alkalmazhatjuk. A sort a tápkábel és a tápadapter, valamint a távirányító és a hozzá tartozó alkáli elemek zárják.

1.2.

A lejátszó előlapja fényes fekete festéssel rendelkezik, ami tetszetős, de karcok szempontjából sajnos nem biztos, hogy hosszabb távon előnyös. Az előlap a termék működését jelző LED-eken kívül tartalmaz még egy eSATA portot és egy USB 2.0-s portot is. Az oldallapokon egy-egy Xtreamer feliratot látunk, amelyek igen jól mutatnak a szálcsiszolt alumínium házon.

3.4.


A hátlapon kompozit A/V csatlakozót, optikai audió kimenetet, HDMI 1.3a szabványú videó kimenetet, és két darab USB 2.0-s portot találunk. Az egyik port segítségével a lejátszóhoz kapcsolhatunk különböző USB 2.0-s egységeket, míg a másik, az alsó segítségével a médialejátszót a PC-hez csatlakoztathatjuk. A sort egy 100 Mbps-os Ethernet port és a tápadapter csatlakozója zárja.

A hátlap felső részén találunk egy A-B HDD feliratú kapcsolót, amely azt dönti el, hogy a számítógéphez csatlakoztatott médialejátszó melyik merevlemezéhez férjünk hozzá.

5.
6.

1.A lejátszó belsejében kettő darab 3,5 hüvelykes SATA merevlemezt helyezhetünk el, maximum 4 TB-nyi teljes adattároló kapacitással (2 x 2 TB). Érdekesség, hogy a termék előlapját csak akkor tudjuk levenni, ha a készülék alján lévő kapcsolót nyitott állásba toljuk. Ha már a termék alját nézzük, érdemes megemlíteni azt is, hogy vaskos gumilábakkal látták el a szerkezetet, amelyek megakadályozzák, hogy a merevlemezek és a rendszerhűtő ventilátor által keltett rezgések a polcra, asztalra vagy szekrényre átterjedjenek.

Ahogy azt már a kellékek megtekintésénél láthattuk, ehhez a lejátszóhoz is olyan távirányító érkezik, mint amilyen az Xtreamer SideWinderhez. Mivel ezt már bemutattuk egyszer, most nem ismételnénk magunkat, aki nem akar visszalapozni annak csak annyit mondanánk röviden: jó megoldás. 

AZ iPhone és iPad tulajdonosok számára készített médialejátszó egy igazi különlegesség. A termék tartalmaz egy iPhone/iPad dokkolót, amelynek segítségével az almás készülékeken található fotók, videók és zenék könnyedén lejátszhatóak a televízión, ez pedig sokak számára lehet majd hasznos funkció. Maga a lejátszó egyébként tetszetős, informatív dobozban érkezett, de ez a többi gép után már valószínűleg nem lep meg senkit.

1.2.Leírások.Kellékek.


A doboz belsejében ezúttal is rengeteg tartozékot találunk. A gyors üzembehelyezési útmutató mellett kapunk egy tápadaptert a hozzá tartozó tápkábellel, valamint egy távirányítót is, amelyhez két AAA típusú alkáli elem társul. Ez a távirányító ugyanolyan dizájnnal bír, mint az Xtreamer DVD esetében már bemutatott példány, itt viszont egy-egy gombnyomás hatására nem éreztük azt az idegesítő kattogást/ragadást, amit az Xtreamer DVD esetében már szóvá tettünk.

Távirányító ide vagy oda, a termékhez kapunk még egy USB 2.0-s kábelt, amelynek segítségével PC-re kapcsolhatjuk a lejátszót, ezáltal különböző tartalmakat másolhatunk rá. A kínálat részét képezi még egy kompozit A/V kábel és nagy-nagy örömünkre egy HDMI kábelt is kapunk a lejátszóhoz (tehát csak a DVD-s változatból spórolták ki). A sort két műanyag sín és a hozzájuk tartozó csavar zárja, amelyek a 3,5 hüvelykes merevlemez beszereléséhez kellenek.

1.2.
Azért van még egy érdekesség a tartozékok között, ami nem más, mint egy iPhone bölcső. Ezt a dokkoló csatlakozójára kell helyezni, majd ezután mehet a helyére az iPhone is. A bölcső tartást ad a telefonnak, így mindenképpen érdemes alkalmazni. A lejátszó egyik oldalába csúsztatva egy kitámasztó műanyaglapot is találunk, ami iPad alkalmazása esetén jöhet jól: a lapot a csatlakozó mögötti mélyedésbe téve megtámaszthatjuk a gépet. Ez a műanyag lap iPhone esetében pont nem alkalmazható, ugyanis 1-2 milliméterrel kijjebb van, mint az iPhone hátlapja, így nem támasztja meg a telefont. Pedig nyugodtabbak lennénk, ha megtámasztaná.

3.4.

Az iXtreamer előlapján egy bekapcsoló gombot találunk, amely a rendszer indulásakor többféle színben világít. A bekapcsoló gomb alatt az IR vevő helyezkedik el, míg a készülék jobb oldalán egy ajtó mögött bújik meg a 3,5 hüvelykes merevlemezöböl, amely akár a 3 TB-os merevlemezek fogadására is képes. A bal oldalon, ahol az ezüst felső rész találkozik a fekete alsó kerettel, ott találjuk meg a fentebb már említett iPad kitámasztó műanyaglapkát. A készülék tetején az iPhone/iPad dokkoló részt egy műanyag fedlap védi, ami elhúzható. A fedlap zongoralakk fekete festéssel bír, azaz nagyon szép.

5.6.
1.2.A hátlapon a csatlakozók között ezúttal is megtalálunk mindent, amire csak szükség lehet. A lejátszó három darab USB 2.0-s portot kínál, amelyek közül kettőt külső adattároló csatlakoztatására használhatunk, egyet pedig arra, hogy a terméket PC-hez kapcsoljuk adatmásolás céljából. A felsoroltak mellett egy HDMI 1.3a port, egy 10/100 Mbps-os Ethernet port, kompozit A/V kimenet, komponens videó kimenet, valamint egy koaxiális és egy optikai audió kimenet is jelen van a hátlapon.  A sort a termék tápadapterének csatlakozója zárja.

A készülékhez mellékelt távirányító ránézésre ugyanolyan, mint az Xtreamer DVD-hez mellékelt példány, mégis pár gombnyomás után kiderül, hogy azért van köztük különbség. Vagy csak mi fogtunk ki egy gyengébb minőségű példányt az Xtreamer DVD esetében. Rejtély. Lényeg a lényeg, a távirányító könnyedén kezelhető, viszont nem esik annyira kézre, mint az Xtreamer SideWinder vagy az Xtreamer Pro távkapcsolója.

Érdekeség, hogy a termék ugyan aktív hűtéssel érkezik, amelyre egyetlen egy rossz szavunk sem lehet, de opcióként a lejátszó akár passzív hűtővel is felvértezhető. Az IceCube névre keresztelt passzív kis hűtőbordával kapcsolatban további információt itt találnak az érdeklődők.

A dokkoló által támogatott készülékek:

A negyedik generációs iPod, az iPod Classic és az ötödik generációs iPod készülékekkel töltési specifikációk tekintetében nem kompatibilis az iXtreamer.

Az Xtreamer által kínált kiegészítők között találunk egy nagyon hasznos kis USB 2.0-s WiFi sticket, amelynek segítségével 802.11n támogatással vértezhetjük fel asztali médialejátszónkat. A termék bármelyik Xtreamer médialejátszóval használható, ám hatásfoka - ahogy azt majd egy picit később látni fogjuk - erősen készülékfüggő.

1.2.A pici kiegészítő egy tetszetős fehér kartondobozban érkezik. A doboz egy picit túlméretezett, ugyanis belsejében egy rendkívül apró, könnyű kiegészítő lapul, amely mindössze pár grammos súllyal rendelkezik.


A Realtek lapkakészletet használó WiFi adapter jó választás lehet, ha szeretnénk médialejátszónkat a hálózatra kapcsolni, de nincs lehetőségünk elvezetni az Ethernet kábelt. Ilyen helyzet számtalan esetben előfordulhat, viszont mielőtt még elhatároznánk, hogy a kiszemelt készülékhez egyúttal egy ilyen kis kiegészítőt is beszerzünk, mindenképpen érdemes elolvasni az adatátviteli sebességekkel foglalkozó oldalt is.


A pici szerkezet beépített WiFi antennával rendelkezik, amely elforgatható és bizonyos kereten belül ki-, illetve behajtható, hogy az adott helyhez minél jobban alkalmazkodhasson a szerkezet. A WiFi kapcsolat beállítása nagyon egyszerű, főleg, ha WDS támogatással ellátott routerünk is van. Ez utóbbi esetben csak két gombnyomásra van szükség: egyre a routeren, egyre pedig a kis USB 2.0-s vevőn. Ellenkező esetben manuálisan kell konfigurálni az eszközt, de nem kell megijedni, egyszerű dolgunk lesz. A létrehozott kapcsolat profilként elmenthető, sőt, akár további kapcsolatotok adatait is el lehet menteni a médialejátszók menüjében. Csak úgy, mint a vezetékes hálózati kapcsolat esetében, úgy a vezeték nélküli hálózati kapcsolatnál is használhatunk fix IP-címet, de ha a DHCP beállítás felel meg a céljainknak, akkor ezt is válaszhatjuk.

Szoftver és tapasztalatok

SideWinder és DVD főmenü.iXtreamer és Pro főmenü.

Mind a négy lejátszóhoz ugyanolyan kezelőfelülettel ellátott szoftver érkezik. Minimális dizájnbeli különbségek vannak, de ezek általában kimerülnek annyiban, hogy egyes készülékeknél a menüpontok között lépkedve piros kiemelést alkalmaz a szoftver, míg másoknál kéket. A termékek menüiről készített videókon ezt tökéletesen lehet látni, a videókat a cikk végén találják az érdeklődők. A beállítások menüben egyébként minden esetben ki, illetve be lehet kapcsolni az uPnP szervert, a NAS funkciót, a webszervert és az FTP szervert is. A beállításokat tartalmazó menü képei az alábbiakban láthatóak, de aki az egyes készülékeknél külön-külön, részletesen is szeretné átnézni a beállításokat tartalmazó menüt, kattintson ide.

1.2.3.4.5.Az összes lejátszón 2.7.0-s firmware volt jelen és a teszt pillanatában nem is állt rendelkezésre frissebb. Érdekesség egyébként, hogy a firmware frissítését online nem, csak PC-re letöltött, majd USB-s adattárolóra vagy az adott termék belső merevlemezére másolt fájllal lehet megoldani. Furcsaság, hogy a dátumot, illetve a pontos időt kézzel nem tudjuk beállítani, ugyanis a rendszer NTP időszerver segítségével szerzi be a szükséges információkat, ami annyiból előnyös, hogy a lejátszó órája mindig pontos lesz. Hátrány, hogy internetkapcsolatra van szükség, de ez hálózatra kapcsolt asztali médialejátszók esetében már csak nem lesz probléma.


A lejátszók jól áttekinthető menüvel rendelkeznek, amelynél könnyedén csoportosíthatjuk a filmeket, képeket és zenéket, azaz megadhatjuk, hogy éppen milyen fájlok jelenjenek meg. A csoportosítás nem igazán extra tulajdonság, minden általunk tesztelt lejátszó tudta, de a fájlkezelő már egy fokkal különlegesebb, ugyanis értelemszerűen, tökéletesen üzemel. Amennyiben fájlt másolunk mondjuk USB-s adattárolóról a belső merevlemezre, a forrás és a cél megadása után a merevlemezen akár új könyvtárat is létrehozhatunk. Ha nincs kedvünk a távirányítóval "gépelni", akkor a rendszer az aktuális dátum alapján nevezi el az új könyvtárat. A fájlok közötti böngészés alkalmával természetesen törölni is tudunk, ha szükséges. Érdekesség még, hogy a beállítások menüben találunk egy lezáró menüt (Lock System), amelynél lehetőség van jelszó beállítására. Amennyiben beállítunk egy jelszót, akkor a fájlkezelőben a könyvtárak között tallózva a kívánt könyvtárakat lezárhatjuk, hogy ezek csak jelszó után legyenek megtekinthetőek mások számára. Az adott könyvtár nevére lépve a távirányítón meg kell nyomni a "Func" gombot, majd a felugró menüben ki kell választani a Folder Lock menüpontot. Ezután csak jelszó megadása után férünk a könyvtárhoz a lejátszón.

A lejátszók autoplay funkcióval is rendelkeznek, így a beállítások menüben megadott opcióknak megfelelően a lejátszó bekapcsolása után elkezdődhet a zenék, filmek vagy képek automatikus lejátszása, előre megadott lejátszási listák alapján. A listán haladhat a rendszer sorban vagy véletlenszerűen.

Online tartalmak

A menü - amely egyébként magyar nyelvűre is átállítható - tartalmaz még internetes szolgáltatásokat is. Ezek között YouTube, FlickR és Picasa, valamint Online TV, Online Rádió és hírforrások is találhatóak, sőt, még az aktuális időjárásról is tájékozódhatunk, ha kedvünk van hozzá. Utóbbinál a jobb alsó sarokban egy scrollozható, nagyítható térképet is megjelenít a rendszer. A hírforrások és az online televíziók között csak külföldieket találunk csak úgy, mint a rádióknál.

Hírek- 1.Hírek- 2.
INternet TV - 1.INternet TV - 2.
Időjárás.

FlickR.Picasa.
1.2.3.

Internet rádió.
A rádiók esetében viszont egy külön lista létrehozásával saját rádiókat is beimportálhatunk. A listát a belső merevlemez "MyRadio" mappájába kell pakolni. A listának .plsx kiterjesztésűnek kell lennie és az alábbi módon kell kinéznie:

[playlist]
File=http://“az adott rádió címe”
Title=“általunk preferált név”

Az idézőjelek természetesen nem kellenek. A rádiókat az online rádióállomásokat tartalmazó menün belül, a MyRadio menüpont alatt találjuk. A rendszer csak "http://" protokollt támogat, [MMS] alapú címekkel nem tud mit kezdeni.

Facebook - egyik lejátszón sem működött.
Az online szolgáltatásoknál lehetőség van Facebook fiókba történő bejelentkezésre is, de ez esetünkben sajnos sehogy sem akart üzemelni.

Xtreamer Live.
Érdekesség, hogy az Xtreamer Live menüpont az Xtreamer DVD esetében nem akart működni: ennél a készüléknél a szoftver mindig azt írta ki, hogy "NO HDD", pedig külső merevlemez minden esetben csatlakozott a rendszerhez. Az Xtreamer Live segítségével egy-két kisebb játékot, meg a Facebook-ot érhetjük el, de mivel a játékok nem olyan nagy számok, hogy érdekesnek találjuk őket, a Facebook pedig nem működik, így ez nem is olyan nagy veszteség egyelőre. A másik három terméknél működött a szolgáltatás, de csak azután, miután az adott rendszerben elhelyezett merevlemezt a lejátszóval formáztuk. Utána az Xtreamer Live menübe lépve az 1-es gomb megnyomása után tölthetjük le a működéshez szükséges csomagokat, valamint az egyes belső programcsomagokat is, amelyek természetesen külön-külön frissíthetőek. Az Xtreamer Live szolgáltatás menüje a lenti képen látható.

A főmenüben a felsoroltakon kívül egyéb érdekességet nem találunk. Illetve mégis: néhol elég fura a szoftver magyar fordítása, de ez a frissítések alkalmával valószínűleg megváltozik. Az Xtreamer Live és a különböző online szolgáltatások  esetében még csak angol nyelvű menük állnak rendelkezésre.

A fenti képen látható a két különböző menü dizájn, amelyet a gyártó a termékeknél alkalmaz. A bal oldali az Xtreamer DVD és az Xtreamer SideWinder esetében él, míg a jobboldalit - amely konkrétan az iXtreamerből származik - az iXtreamer és az Xtreamer Pro esetében láthatjuk.

NAS módban távirányítóval vezérelhető rendszerhűtő ventilátor


Az összes általunk tesztelt Xtreamer lejátszó esetében lehetőség van a menün belül beállítani, hogy a kikapcsoló gomb megnyomására a rendszer NAS módba váltson át. Ebben a módban a gyártó állítása szerint jobb adatátviteli sebességeket kínálnak a termékek, ugyanis a rendelkezésre álló memória nagy részét az adatátvitellel kapcsolatos feladatokra fordíthatják, szemben a normál móddal, ahol a memóriát egyéb folyamatok is lekötik. Az általunk tapasztalt mérések alapján a két mód között nem volt jelentős sebességbeli különbség, az viszont tény, hogy különböző tartalmak lejátszása közben belassult az adatátvitel, de ez nem is csoda, hiszen a kis Realtek SoC nem ehhez hasonló multitaskingra van kitalálva.


No, de térjünk vissza a NAS módra. Ennél a módnál a tévén egy fekete kép jelenik meg, amelyen fehérrel látjuk a NAS IP-címét, a hozzá csatlakoztatott merevlemez, vagy merevlemezek és a belső merevlemez(ek) pillanatnyi állapotát, sőt, még a processzorterheléssel kapcsolatban is kapunk valós idejű információt.

A távirányító segítségével (jobb és bal nyilak) növelhetjük, illetve csökkenthetjük az adott lejátszóban elhelyezett rendszerhűtő ventilátor fordulatszámát. Ez a funkció azért vicces, mert az Xtreamer SideWinder-nél is elérhető volt a ventilátor fordulatszám-szabályzó menü, pedig ebben a készülékben nincs is hűtőventilátor.

Webszerver

Minden lejátszóhoz tartozik egy webszerver, amit a beállítások menün belül tudunk bekapcsolni, ahol a NAS módot, az FTP szervert és az UPNP szervert is engedélyezhetjük. A webszervert bármilyen webböngészőből elérjük, ehhez csak a NAS IP-jét kell beírni. A webszerver menüje rendkívül egyszerű: a kezdőlapon megtekinthetjük az adott termék belső merevlemezén, illetve a hozzá csatlakoztatott külső adattárolókon elhelyezkedő filmek, fotók és zenék listáját. Alap esetben a webeszerverhez történő csatlakozáshoz nem kell felhasználónév és jelszó, de ezt könnyedén megváltoztathatjuk, ugyanis a Login menüben mind felhasználónevet, mind pedig jelszót megadhatunk. Érdemes is.

Minden menü felépítése azonos, de dizájnban mindig illeszkednek az adott médialejátszóhoz

Igény esetén DDNS szolgáltatás használatára is van mód: a DDNS menün belül regisztrálhatunk egy címet a lejátszóhoz (általunkválasztottnév.myxtreamer.net:80), és ezután már interneten keresztül is elérhetjük  lejátszót. A webszerver esetében a 80-as port helyett egyedi portot is használatunk, ha szeretnénk. Az FTP szerver esetében szintén megadhatunk egyedi portot és lehetőség van az FTP szolgáltatás webszerveren keresztül történő ki- és bekapcsolására is. A beállításokról készíthetünk biztonsági mentést is, visszaállíthatunk egy korábbi biztonsági mentést, vagy akár alaphelyzetbe is állíthatjuk a konfigurációt. A NAS mód indítására és leállítására szintén van mód a webszerver menün keresztül, sőt, még a lejátszó újraindítását is elvégezhetjük.

1.2.3.4.5.

6.7.8.9.10.Eddig még nem említettük, de a webszerver magyar nyelvű kezelőfelületet kínál. A Webszerveren keresztül az NFS kiszolgáló paramétereit és a hálózati munkacsoportot is definiálhatjuk. Még arra is lehetőség van, hogy egyedi kezdőképernyőt állítsunk be a készüléknél (16-bites BMP fájl szükséges hozzá). A kétféle online távirányító szintén jó szolgálatot tehet, ugyanis segítségükkel nem csak PC-ről vezérelhetjük távirányító nélkül a lejátszót.


A rendszer fájlfeltöltést és fájlletöltést is támogat. Fájlfeltöltés esetén maximum 2 GB-os fájlok feltöltésére van mód, de például zenék vagy képek esetében jól jöhet ez a funkció, ha filmeknél nem is annyira.

iXtreamer iPhone és iPad támogatás


Az iXtreamer esetében említést kell tennünk a Dock menüpontról is, amely a lejátszóhoz csatlakoztatott iPhone, illetve iPad kezeléséért felel. Tulajdonképpen ez a termék igazi különleges, egyedi tulajdonsága. A dokkoló kezelése egyszerű, csak úgy, mint a szoftveré. A dokkolóra csatlakoztatott iPhone vagy iPad esetében, ha képeket szeretnénk nézni, akkor el kell indítani az adott készüléken a képnézegető funkciót, ezek után a televízión is megtekinthetjük fotóinkat. A zenelejátszás és a videók lejátszása egy kicsit máshogy működik: a telefonon tallózva érhetjük el zenéinket és videóinkat, amelyeket aztán tökéletes minőségben játszhatunk le a televízión.

1.2.3.


A kezelőmenü néhol eléggé furcsán mutatott a Full HD tévén, ugyanis kicsit "pixeles" volt és méretét tekintve sem igazodott a kijelző mérethez, valahogy picit esetlennek tűnt. Ettől eltekintve a funkciók nagyon szépen működtek, így a dokkolóról csak elismerően tudunk nyilatkozni. Egyébként a különböző tartalmak lejátszása közben az adott iPad vagy iPhone töltődik is, sőt, ha kikapcsoljuk a lejátszót, de a tápadaptert nem húzzuk ki a konnektorból, akkor az iPad és az iPhone töltése tovább folytatódik, méghozzá igen gyors tempóban.

Lejátszási képességekkel kapcsolatos tapasztalatok

Fotó - 1.Fotó - 2.


A zenelejátszás minden esetben zökkenőmentesen üzemelt és lehetőség volt arra is, hogy a lejátszó menüből való kilépés után is folytatódjon a lejátszás. A különböző audió formátumokkal nem volt bajuk a lejátszóknak, egyedül az ape formátumú fájlokkal nem tudtak mit kezdeni, de ez nem is csoda, hiszen ez a formátum nincs a támogatott fájlok listáján. A képek megtekintésekor is szólhat a zene, az egyes fotók között pedig előre megadott áttűnési effektek segítségével vált a rendszer. Az áttűnési effekt lehet véletlenszerű is és az úgynevezett Ken Burns effekt alkalmazására is van mód. A képek nagyíthatóak, viszont elforgatni sajnos nem lehet őket. A nagyobb fotókat - főleg hálózaton keresztül - pár másodperces "gondolkodás" után tölti be a rendszer, viszont a normál képekkel (<5MB) könnyedén megbirkózik mindegyik lejátszó.

A videó lejátszásról szintén elismerően nyilatkozhatunk. A tesztelt videókkal (80+ db) tökéletesen megbirkóztak a lejátszók, egy-két kivételt eltekintve. A kivételek között egy HD mov trailer, valamint egy WMV HD trailer volt jelen, ezek sajnos minden lejátszón szaggattak. PC-n nem, tehát nem a fájlokkal volt a gond, valószínűleg a túl magas bitráta tett be a gépeknek. Az mkv konténerbe ágyazott filmekkel nem volt baj, egyedül az Xtreamer DVD esetében tapasztaltunk olyat, hogy az mkv konténerben található feliratnál az "Ű" betűn ékezetek helyett kalap volt. Ezt is csak egyetlen filmnél láttuk. A többiek minden felirattal magabiztosan elbántak. Ha már a feliratnál tartunk: a felirat mérete, pozíciója és színe is szabadon állítható. Utóbbi esetben nem csak a karakter színét, hanem a karakter körvonalát is beállíthatjuk. Ha az előre beállított színek nem felelnek meg, akár RGB mezők segítségével is keverhetünk magunknak feliratszínt.

Felirat - 1.Felirat - 2.


A filmek esetében előre-hátra tekerhetünk, méghozzá akár 32x-es sebességgel is. Meglepő, hogy erre a YouTube videók és az online televíziók esetében is lehetőség van. A kép nagyítható (százalékos mértékben), valamint adott pozícióra, vagy adott fejezetre is ugorhatunk DVD-k esetében. Az audió sávok és a feliratok kezelése rendkívül egyszerű. Természetesen DTS->sztereó konverziót is tudnak a termékek, így nem kell DTS támogatással ellátott házimozi rendszer a DTS hanggal érkező film megtekintéséhez. Sajnos a többcsatornás hangzást nem tudtuk kipróbálni, ugyanis nem állt rendelkezésre megfelelő felszerelés.

Az online videók esetében az SD felbontású példányokkal nem volt baj, de a YouTube-on nagyobb videókra is rákerestünk, amelyek néha-néha beszaggattak minden készüléken. Pedig nem is Full HD, hanem 864 x 480 felbontásban mentek. A különböző tartalmak vezetékes, illetve vezeték nélküli hálózaton történő lejátszása zökkenőmentes volt, ez alól csak az Xtreamer DVD volt kivétel, amelynél néha-néha megszakadt a WiFi kapcsolat. A többi terméknél ilyen sosem volt.

A lejátszással kapcsolatos képességekkel összességében tehát elégedettek voltunk, legyen szó filmekről, zenékről vagy akár fotókról. A feliratkezelés és a DTS-> sztereó konverzió sem volt gyenge pont, de a Realtek SoC tulajdonságait ismerve ez nem is csoda. A termékek a Blu-ray és DVD menük kezelésére is képesek.

Fogyasztás

Szokásunkhoz híven most is megvizsgáltuk, hogy az egyes médialejátszók pontosan milyen fogyasztás mellett üzemelnek üresjáratban és terhelés közben. Ezúttal külön feltüntetjük a kétféle üresjárati fogyasztási értéket: az egyik a bekapcsolt merevlemez(ek) melletti állapotról ad képet, míg a másik azt mutatja meg, hogy energiatakarékos módban lévő merevlemezekkel mennyit fogyaszt az adott termék. A mérések alkalmával azt is megnéztük, hogy egy magas bitrátájú Full HD film lejátszásakor pontosan miként alakul a fogyasztás. Extraként azt is megnéztük, hogy az egyes termékek mennyit fogyasztanak készenléti állapotban, azaz akkor, ha távirányítóval kikapcsoljuk őket, de tápkábelüket, illetve tápadapterüket nem húzzuk ki a konnektorból.


Ahogy az a fentiekből is látszik, eléggé vegyesen alakul a kép az egyes modellek esetében. A két darab 3,5 hüvelykes merevlemezzel ellátott modell nem fogyaszt nagyságrendekkel többet társainál, ami meglepő, de örültünk neki. Az Xtreamer DVD-nél egy 500 GB-os USB 2.0-s külső merevlemezt alkalmaztunk, emiatt alakulhattak ki a fenti fogyasztási eredmények. Amennyiben HDD nélkül, pusztán a hálózatról próbálunk különböző tartalmakat lejátszani, akkor a terhelés alatti fogyasztás átlagosan 2 wattal csökken, az üresjárati pedig 1-1,5 wattal. Az iXtreamer (melyben egy 3,5 hüvelykes merevlemez is lapult) esetében iPhone is csatlakozott a rendszerhez, viszont az iPhone akkumulátora legalább maximálisan fel volt töltve, tehát a töltés miatt nem emelkedett a fogyasztás.

Ha már az iXtreamernél tartunk: a készülék kikapcsolt állapotban is tudja tölteni az iPhone-t és iPad-et. iPhone töltésekor a fenti diagramban ábrázolt 1,8 wattos készenléti fogyasztás 3,7 wattra emelkedik. A rendszer egy átlagos asztali géphez képest meglepően gyorsan feltölti az iPhone-t.

Adatátviteli sebességek


A mezőny versenyzőit megvizsgáltuk adatátviteli teljesítmény szempontjából is. Első körben az asztali számítógépről másoltunk az adott lejátszóra egy nagyobb videót, majd ugyanezt a videót később a PC-re próbáltuk visszamásolni. A sebességértékekből el lehet képzelni, mennyi ideig tartott a folyamat. No, de nem is ez a lényeg. A másolást első körben vezetékes hálózaton keresztül végeztük, majd a mérések befejeztével és egy rendszer újraindítás elvégzése után WiFi hálózaton keresztül is megismételtük a folyamatot. Az így kapott eredményeket az alábbi diagram tartalmazza.Ahogy az a fentiekből is kiderül, az eredmények nagyjából megfelelnek egy 100 Mbps-os hálózatban elérhető sebességeknek (vezetékes méréseket nézve), lejátszóról PC-re történő másolás esetén. Amennyiben a PC-ről a lejátszóra próbálunk másolni, már elég csúnya sebességeket láthatunk, amelyek azt vetítik előre, hogy egy komolyabb gyűjtemény lejátszóra történő átmásolásához érdemes éjszakára bekapcsolva hagyni a rendszert. Ez persze csak vicc, hiszen mindegyik termék esetében - kivéve az Xtreamer DVD-t, amelynél magát a külső adattárolót csatlakoztathatjuk a PC-re - lehetőség van a terméket USB 2.0-s kapcsolaton keresztül a PC-hez csatlakoztatni és így jelentősen gyorsabban megtölteni tartalommal a belső merevlemez(eke)t. Az Xtreamer Pro esetében pozitívum, hogy eSATA portot is használhatunk, ami még nagyobb adatátviteli sebességet kínál. Az eredmények közül főleg az iXtreamer adatátviteli sebessége tűnik furcsának: míg a többiekről 7-9 MB/s-os sebességgel tudunk a PC-re másolni, addig az iXtreamer esetében ez az érték alig 3 MB/s. A WiFi kapocsolaton mért sebességek messze a 802.11n által elérhető sebességek alatt vannak, de kisebb bitrátájú filmek lejátszására még elegek a hálózaton keresztül.

Érdekességképpen azt is megnéztük, hogy ezek a sebességek miként alakulnak akkor, ha az adott lejátszón éppen egy Full HD filmet nézünk. A film minden esetben ment tovább akadozás nélkül, de az adatátviteli sebességek még az előbbieknél is tragikusabbak. Más kérdés, hogy ezek a termékek nem dedikált NAS-ok, hanem elsősorban médialejátszók, így érdemes eszerint kezelni őket. Az csak egy elismerésre méltó extra, hogy filmnézés közben is másolgathatunk a lejátszókra, illetve róluk a PC-re, ugyanis ezt a funkciót egy jóval drágább termék (O!Play HD2) bizony nem tudta, amikor nálunk járt.A fenti eredményekhez különösebb megjegyzést nem érdemes hozzáfűzni, az adatok magukról beszélnek. Az Xtreamer DVD esetében furcsaság volt, hogy a WiFi kapcsolat véletlenszerűen néha-néha megszakadt, de csak pár másodpercre. A többi terméknél ilyet nem tapasztaltunk.

A sebességek ismeretében elmondhatjuk: nem véletlenül van az egyes, merevlemezzel is felszerelhető készülékeknél lehetőség arra, hogy USB 2.0-s porton keresztül PC-re kapcsoljuk őket. Azért a termékeket, ha mindenképpen szeretnénk NAS-ként használni, lehetőségünk van őket hálózati meghajtóként csatlakoztatni a rendszerhez, ekkor a lejátszó tartalmát ugyanúgy elérjük, mint egy belső vagy külső adattárolóét, persze némileg alacsonyabb adatátviteli sebesség áll majd rendelkezésre, ahogy az a fenti tesztekből már kiderült.

Zajszint

Az Xtreamer lejátszók mind igen csendes termékek. Az Xtreamer DVD és az Xtreamer SideWinder szinte teljesen hangtalanul üzemelnek, előbbinél csak a DVD olvasó csap némi zajt, ha felpörög. Az Xtreamer Pro-nál a ventilátor manuális fordulatszám-állítgatásánál hallottunk némi motorzajt és szélzajt, de csak maximális fordulatszám mellett. Márpedig a teszt alkalmával, amikor az automatikus fordulatszám-szabályzó algoritmusra hagytuk a ventilátor kezelését, még maximális terhelés alkalmával sem tapasztaltuk, hogy maximális fordulatszám mellett üzemelne a ventilátor. A termék végig halk volt, nyugodtan lehetett tőle filmet nézni.

A sorból az iXtreamer sem lóg ki, rá sem lehet egyetlen rossz szavunk sem. Igaz ugyan, hogy ennél a terméknél merevlemez-zörgést azért komolyabb másolás alkalmával hallottunk, de ennek mértéke még a "bőven elviselhető" tartományban maradt. Zajszint tekintetében tehát semmi rosszat nem tudunk mondani a család nálunk járt tagjairól.

Összességében az Xtreamer lejátszóival elégedettek voltunk, igaz, szoftver tekintetében még picit fejlődniük kell a termékeknek, de azért már most is megütik az elvárható szintet, sőt, számos innovatív szolgáltatást is kínálnak, ahogy azt a tapasztalatok ismertetésénél már említettük. A lejátszók megbízhatóan üzemelnek - egyetlen egy terméknél tapasztaltunk 3-4 lefagyást, nevezetesen az iXtreamer-nél, a többiek viszont jól vizsgáztak. Az üzemi zajszint minden modellnél rendben volt, így ebbe sem tudunk belekötni. A lejátszási képességek, a feliratkezelés és az online szolgáltatások esetében szintén elismerően tudunk nyilatkozni, kivéve az Xtreamer DVD-t, amelynél az Xtreamer Live szolgáltatás nem volt elérhető, mivel a rendszer HDD hiányra panaszkodott, pedig egy külső HDD azért csatlakozott rá. Idehaza ez a szolgáltatás úgysem lesz fontos a többség számára, hiszen a FlickR, a Picasa, a YouTube és az Online rádiók nélküle is elérhetőek, nem beszélve az időjárás-jelentésről. A könyvtár lezárás lehetősége, a webszerver tulajdonságai mind-mind pozitívumként foghatóak fel.

A távirányító segítségével szabályozható rendszerhűtő ventilátor-fordulatszám innovatív szolgáltatás, ilyet eddig az általunk tesztelt termékek esetében még nem láttunk. A webszerver szintén hasznos funkció, főleg az általa kínált kétféle távirányító, amelynek segítségével akár PC-ről, akár iPhone-ról vagy iPad-ről is vezérelhetjük a lejátszót. Érdekes funkció, hogy a webszerveren keresztül a távirányítókon belül van olyan lehetőség, hogy képet csinálhatunk az aktuális menüről (ScreenShot), de ez a funkció az iXtreamer-t leszámítva sehol sem működött megfelelően, kép helyett csak krix-kraxok jelentek meg. Ennél a készüléknél is érdekes volt a szolgáltatás, mert ha kiléptünk az adott menüből, a ScreenShot menün keresztül még mindig ugyanaz a kép látszódott, vagyis a friss menüről nem lehetett képet készíteni.

Ezek viszont apróságok, amikkel a legtöbb felhasználó nem is fog találkozni, ráadásul egy-két szoftverfrissítés elteltével az általunk tapasztalt hibák döntő többsége is megszűnhet. A verziószámot tekintve és a disztribútort megkérdezve tudjuk, hogy számíthatunk állandó frissítésekre amíg szükség van rájuk, úgyhogy a támogatással elvileg nem lesz gond. Fussunk végig gyorsan a ma tesztelt készülékeken.


Amennyiben beépített DVD lejátszóval ellátott termékre van szükségünk, amely még az mkv fájlokat is képes lejátszani az adott adathordozóról, akkor az Xtreamer DVD-t nekünk találták ki. A termék halk működésével, jó lejátszási képességeivel, online szolgáltatásaival elég meggyőző volt. Fontos megemlíteni viszont, hogy ehhez a termékhez nem kapunk HDMI kábelt, így ezt nekünk kell beszereznünk. Némi szoftveres problémába belefutottunk ugyan, de egyik sem volt életbevágó, egyedül a távirányítót sajnáltuk egy kicsit, megszokást igényel. Ettől függetlenül akik szeretnének DVD meghajtót is a multimédia lejátszójukba azok mindenképpen fontolják meg a gépet, mert egyrészt kevés alternatívája van, másrészt a fenti hibákat leszámítva teljesen elégedettek voltunk vele.


A SideWinder már inkább azoknak lesz jó választás, akik egy halk, kompakt lejátszóra vágynak, amely megbízhatóan helytáll a multimédiás feladatok alkalmával. A szerkezet ugyan hivatalosan csak 500 GB-ig támogatja a 2,5 hüvelykes merevlemezeket, de mivel hálózatból képes a különböző tartalmak lejátszására, így ez nem akkora baj. Főleg, ha már rendelkezünk NAS-sal. A jó távirányító és a képességek széles tárháza miatt a kis újdonság érdemel egy ajánlott vétel plecsnit.

Az iXtreamer az iPhone és iPad tulajdonosok számára lehet érdekes, ugyanis segítségével zenéink, fotóink is filmjeink mellett az iPhone, illetve iPad készülékünkön tárolt tartalmainkat is megtekinthetjük a televíziónkon, sőt, ezzel egy időben az iPhone vagy iPad töltésére is van mód. A termék összességében szintén jól vizsgázott, bár az alacsony adatátviteli sebességei, illetve a néha-néha bekövetkező fagyások miatt nem kaphat ajánlott plecsnit. Ebben az árkategóriában az ilyesmi már érzékenyebben érinti, főleg, hogy az iPhone-os és iPad-os réteg a célközönség, akik talán még még kritikusabban állnak az effajta hibákhoz.

Tesztünk utolsó szereplője az Xtreamer Pro, amely egy NAS-nak álcázott asztali médialejátszó. A termék zajszintjére, képességeire és szoftverére nem lehet panasz, de az adatátviteli sebességeire már annál inkább. Sajnos nagyon valószínű, hogy a SoC processzora képezi a gyenge keresztmetszetet, így akkor sem érhetnénk el jobb sebességet, ha Gigabites Ethernet vezérlőt pakoltak volna az alaplapra, ugyanis a CPU nem tudná megfelelően kezelni. A termék NAS helyett így nem igazán alkalmazható, ugyanis ezeknél a sebességeknél egy kétlemezes NAS bizony többet tud, viszont médialejátszásra nem képes. Valamit valamiért.Az Xtreamer Pro azoknak lehet jó választás, akik egy helyen szeretnék tudni filmjeiket és különböző média tartalmaikat, erre ugyanis maradéktalanul alkalmas a termék. A 4 TB-nyi maximális adattároló kapacitás egy darabig biztos, hogy elegendő lesz, átlagfelhasználók számára pedig talán még csak ki sem használható. Fanatikus filmgyűjtők esetében más a helyzet, de ez már egy másik történet. Szerencsére a gyártó mérnökei felvértezték a terméket egy eSATA porttal, ami különösen fontos lehet, ha nagyobb mennyiségű adatot szeretnénk átmozgatni a lejátszóra. A termék NAS-ként már nem az igazi, RAID funkciója sincs, de legalább az alig több mint 40 000 forintos árért cserébe egy ütőképes médialejátszót kapunk, eSATA és HDMI kábellel, eSATA kivezetéssel és minden szükséges tartozékkal együtt. Egyszóval ez a termék megérdemli az ajánlott vétel címet.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban, említést kell tennünk a WiFi 802.11n kapcsolatot kínáló WiFi USB 2.0-s Stickről is. Ez a kis kiegészítő 8300 forint körüli összegbe kerül, és ha 802.11n sebességet nem is kínál, de azért a 10/100 Mbps-os vezetékes kapcsolat esetében megszokott adatátviteli sebességeket ki lehet belőle sajtolni, ahogy azt az előző oldalon látható diagramról is leolvashattuk. A kis kiegészítő akkor jöhet jól, ha nem akarunk Ethernet kábellel bajlódni az adott szobában. Másolásra, ahogy az Ethernet kapcsolat sem, úgy a WiFi kapcsolat sem nagyon alkalmas, legalábbis akkor, ha nagyobb adatmennyiséget szeretnénk megmozgatni. Ilyenkor érdemes USB 2.0-s porton keresztül a PC-hez kapcsolni a lejátszót, vagy az Xtreamer Pro esetében használhatjuk az eSATA portot is.

A lejátszókkal kapcsolatban további információkat az http://xtreamer.co.hu oldalon lehet találni, ami jelenleg is frissítés alatt van, de már közel annyi információ van rajta, mint az angol honlapon.

Xtreamer SideWinder és Pro

Hasznos hivatkozások:

Xtreamer DVD: Webshop | Gyártó hivatalos weboldala
Xtreamer Pro:  Webshop | Gyártó hivatalos weboldala
Xtreamer SideWinder: Webshop | Gyártó hivatalos weboldala
iXtreamer: Webshop | Gyártó hivatalos weboldala

 

Xtreamer DVD

 

Xtreamer Pro


Xtreamer SideWinder


iXtreamer
 
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. wolkew
2011.05.20. 13:49
az összes ilyen ellion-hmr klón menüje az IMS cuccok tekintetében meglehetősen kezdetleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Ginos
2011.05.20. 14:29
mi ez az újabb kínai csoda???
megy a küzdés ezekkel a pici vackokkal....nem jók semmire....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. sleepingdr...
2011.05.20. 16:30
Én azon csodálkozom, hogy milyen drágák ezek, tudásukhoz képest. Ha kerülnének 20eft-ba max, és ugyanezt tudnák, akkor nevezném versenyképesnek (Tudom, nem MO-ra készültek, de az árazásban a magyar fizuk kéne, hogy számítsanak)

Ennyiből kijön egy normális MiniItx konfig, tvre kötni, és csókolom. XBMC-nek nincs párja, rugalmasságban főleg. És a PC még mindig PC. Kell bele még winyó? OK!, Több ram? OK! Esetleg SSDről induljon, hogy gyors is legyen? OK! Használható NASnak is? Igen! Torrent? Igen! Ftp? Simán! Másik program/menü, mert nem tetszik? Csomó közül lehet választani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sniperjoce...
2011.05.20. 17:12
Ezekből az árakból egy Brazos gép is kijön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tszaboo
2011.05.20. 18:35
sniperjocek, sleepingdragon: igen, és az órabéremből amíg összerakom, kijön még 2.
Szerintem kifejezetten jóárasítva vannak, a nagy kérdés, hogy hogy bítkóznak meg az online tartalmakkal, de ahogy látom ott még van mit fejlődni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. kiki22
2011.05.20. 22:16
sleepingdragon: es milyen tipust tudnal kihozni ebbol ami lejatszana minden full hds filmet?erdekelne ez a tema ,m ert most akarok vmi haonlo szerkezetet venni.koszi elore is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. dtiborz
2011.05.21. 08:21
tszabo: Jó órabéred lehet. Szerintem nem tart sokáig összerakni. W7 telepítéssel 1,5 óra max. Tudom, mert Brazos-alapú gépet raktam össze innen.
kiki22: ASRock E350(olcsó,jó), 2GB ram(elég), hdd(ezt a többihez is venni kell), ház megáll 40ezer alatt. A többit leírta sleepingdragon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sleepingdr...
2011.05.21. 11:33
kiki22: Még a házra is van olcsó megoldás. Nem olyan kicsi, de cserébe olcsó, és normál 3,5" hdd meg normál atx táp megy bele: Codegen MX 31. Nekem is ilyen házban van a cucc, 9000ft körül van a ház! 12 körül van távirányítós+kártyaolvasós verzió is.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tszaboo
2011.05.21. 12:59
Csak a windows 20.000 Ft. Ja értem, azt nem kell beleszámítani.
Vagy telepítesz linuxot, akkor meg ott vagyunk ahol mondtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sleepingdr...
2011.05.21. 13:30
tszabo: Nem azt mondtam, hogy meg KELL venni, hanem, hogy van jobb megoldás is. Ha neked ez a cucc a jobb, amiről a cikk szól, akkor mi a gond? Megveszed, használod. Ennyi. De azért mert SZERINTED hülyeség, amit írtam, azért még bőven van benne ráció. Utalnék a 3. hozzászólásomban vázolt előnyökre, amik kétségtelenül az én verzióm felé billentik a mérleget, feltéve, ha azon előnyöket szeretnéd kihasználni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sleepingdr...
2011.05.21. 14:16
tszabo: Amúgy az XBMC-nek simán van linuxos verziója, sőt live linuxos is. Senki nem mondta, hogy Windows kell rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kiki22
2011.05.21. 18:51
köszönöm a segitséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiki22
2011.05.21. 19:16
es a jelet kilehet vinni hdmin meg a hang kezeles mennyire fejlett ezen az alaplapon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiki22
2011.05.21. 19:19
rendben megtaltam hdmi is van benne meg a hang is okes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sniperjoce...
2011.05.21. 19:52
Ha az embernek van otthon PC-je és mivel írtál kommentet gondolom neked is és gondolom nem linux van rajt tehát nem kell megvenni a Winfost.
Meg egy Brazos gépet nem csak arra tudnál használni mint ezt a vackot netezhetsz MSN, Skype, Játék, vagy éppen olyan programot használsz amit te szeretsz. Én például csak BSplayer-t használok még nem volt olyan hogy nem ment volna el rajt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sniperjoce...
2011.05.21. 21:15
Most számoltam ki egy AsRock alaplapos Brazos-t 46665Ft jött ki itt az IPON-on. 2TB vinyoval és 2GB Kingmax RAM-al. Itthon van egerem bill-em meg házam is 2db 4db táp azzal rakom össze amivel akarom De ha esetleg nem lenne házam akkor az előttem szóló is Írta van olcsón ház de akinek a 9000Ft drága házra. Annak 6700Ft :http://ipon.hu/webshop/product/_hkc_3011ns_400w_fekete/125572
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sniperjoce...
2011.05.21. 21:20
Hoppá a DVD kimaradt de én nem vennék bele amúgy sem csak addig kellene a DVD míg feltelepítem az oprendszert utána már a hálózaton mehet rá a gépre ami kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hmmmmm
2011.05.21. 22:24
Srácok, úgy nyilatkoztok itt erről a cuccról, mintha próbáltátok volna. Pedig le merem fogadni, hogy látni sem láttatok még egyet sem. Ginos hozzászólására reagálva azt kell mondanom, hogy úgy látszik, hogy nagyon tudatlan vagy a médialejátszók világában. Nem egy újabb kínai csoda, hanem koreai a cég. Az Mpeg4 fórumon majd 200 oldalas topic van csak a Sidewinder elődjéről.
A cég 2009-ben dobta piacra az első lejátszóját a Sidewinder elődjét. Semmi neve nem volt, csak annyi, hogy Xtreamer. Vitték mint a cukrot, mert 99 USD-ért adták. Hatalmas várólista volt, én 2009 augusztusában rendeltem meg, kb. 1 hónapot vártam rá, de csak azért ilyen keveset, mert akkora már beindult rendesen a gépezet. Az első rendelésekre kb. 3 hónapot vártak. Az még aktív hűtéssel rendelkezett (valószínűleg azért maradt benne a menüjében, mert ugyanaz a 2 lejátszó biosa), és külön lehetett hozzá 1-2 hónappal később venni olyan oldallapot, mint ami most alapból jár hozzá...na persze nem a gyártótól, hanem egy angol cég gyártotta őket. Eleinte sok hibája volt a készüléknek, de a folyamatos firmware frissítéseknek hála nagyon jó kis készülék lett belőle. A cikkel ellentétben én azt mondom, hogy sok firmware frissítést már nem fog megélni, mert szinte hibátlan a készülék, és míg korábban 1-2 havonta jöttek a firmware-k, addig mostanában jó ha 4-5 havonta megjelenik 1. Szóval senki se várja azt, hogy gyakran fog a Sidewinder-re firmware-t letölteni. Nem mellesleg most az új termékükre koncentrálnak, ami az Xtreamer ULTRA. Egy HTCP sok-sok extrával, lényegében készre szerelve.
Azok akik itt a Brazos meg készíts magadnak HTCP-vel kardoskodnak...az emberek 99.9% nem kocka, rendszergazda, vagy PC őrült, akik egy HTCP-t tökéletesen összeállítanak. Mert ugye nem azon van a hangsúly, hogy összedobod a hardware-t, azt bárki megcsinálja. De azt konfiguráld be frankón. Ne kelljen odamennem a PC-hez, hogy benyomjam a power gombot, meg szarakodni a billentyűzettel, egérrel. Ha hazamegyek, s meg akarok nézni egy filmet, akkor leüljek a kanapéra, kezembe vegyem a távirányítót, amin benyomom a power gombot, s 20-25mp-en belül már csak a film címére kelljen kattintanom.
Kíváncsi lennék arra, hogy ki az aki összedob egy ilyen rendszert, és nem hullik ki a haja, mert mindig lesz valami gond...nem mellesleg egy ilyen sidewinder kisebb mint egy 3.5"-os notebook mobilrack. PC-t nem raksz össze ilyen méretben, mert a legkisebb PC-s alaplap is 1.5x akkora. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hmmmmm
2011.05.21. 22:38
Sniperjocek: és a híres nevezetes HTPC-det mennyi idő alatt konfigurálod be úgy, hogy a világ másik végéről mondjuk egy Iphone vagy Androidos telefonról 1-2 gombnyomásra a telefonodon kiválasztott torrent a HTPC-dre töltődjön le? Mert én jelen pillanatban 2 gombnyomással megteszem azt, hogy a telefonon megkeresett torrent az otthon üzemelő NAS-ra töltődik le.

Nem azt mondom, hogy nem jók a HTPC-k, mert igenis van létjogosultságuk, de ezek a szereld magad HTPC-k, amit az "5 éve magam telepítem a Windows-t" userek soha sem fognak tudni úgy összeállítani, bekonfigurálni, mint a kizárólag erre szakosodott cégek.
Kicsit drágább, de sokkal praktikusabb egy médialejátszó + NAS párosítás, mint szenvedni egy HTPC-vel. Mondom ezt úgy, hogy 1993 óta mozgok a PC világában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sleepingdr...
2011.05.22. 08:07
hmmmmm: Neked is van igazad, az egyszerűsége tekintve, de én pont a korlátaira akartam rávilágítani a 3. kommentemben, amiket az egyszerűségért cserébe áldozol be. És azt most is fenntartom, hogy egy dinamikusabban használható eszközt kapsz HTPC építésével, igaz több munkával. Viszont később, ha jön egy új igény, akkor csak legyintesz. Kell bele valami, beleteszed, és kész. Nem kell várni firmware-ra, hogy támogassa pl a 3TBnál nagyobb winyót (csak hasraütés példa)

Nekem van HTPC-m, viszont mindig olvasgatok a témában, ha jelenik meg új készreszerelt lejátszó. Mindnek találok hiányosságát, vagy aminek nem, annak meg is kérik az árát.

A mostani HTPC-m egyetlen hátránya, hogy nem tudom bekapcsolni távirányítóval. Kikapcsolni már igen, csak bekapcsolni nem. Viszont mindahányszor bekapcsolom kézzel, eszembe jut, hogy spóroltam 15-20eft-ot, hogy nem vettem bele iMon panelt. Korábban nagyon akartam iMon cuccot is, kijelzővel, mindennel, de pénz beszél... És kibírható áldozat, hogy be kell kapcsolni, ha nézni akarom. Van benne egy 16GB-os SSD, meg egy 1TB HDD, így a bekapcsolás is megvan 15-20mp alatt. (W7 Home) Programból próbáltam a MediaPortal-t is, az sem volt rossz, de mikor kipróbáltam az XBMC-t, egyértelmű volt a különbség utóbbi javára. És még van ne kevés fizetős alternatíva is. Mindet egyszerű konfigurálni, magyarul van, és csak egyszer kell konfigurálni, mivel a beállításai exportálhatók. És pluszban, ha nem tud valamit a program, amire szükségem van, google, és máris tuti találok hozzá modult. Ingyen. Ez a rugalmasság nekem megéri a vesződséget. Nem azt mondom, hogy csinálja így mindenki, mert ez az igaz út, csak mondom, hogy nem akkora ördöngősség. Tény, hogy rá kell szánni az időt, de akit komolyabban érdekel, és nem ijed meg egy kis google+IQ dologtól, az jobban jár hosszú távon. Mikor meg már csak használni kell, akkor már nincs különbség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sniperjoce...
2011.05.22. 10:34
Én ezt a vitát legegyszerűbben azzal tudnám lezárni hogy mindenki vegyen azt ami a megítélése után praktikusabb neki. Neked a Xtreamer jön be nekem meg egy kis PC ez van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2011.05.23. 18:11
Osztanám az első néhány hozzászóló véleményét. Én sem látom hasznát ezeknek a dobozoknak. Nekem is MX31-es Codegen-em van, mondjuk csak egy Atom-os gigabyte lap van benne, mert nem htpc-t építettem, csak egy kis server-t.
Ubuntu fut rajta, kipróbáltam az XBMC-t is, tökéletesen futott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!