iPon Cikkek

CES 2012 ‒ első rész

Dátum | 2012. 01. 11.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Január 10-én Las Vegasban megnyílt a 2012-es CES, vagyis az International Consumer Electronics Show, amelyet először 1967-ben rendeztek meg, akkor még New Yorkban. A technológiai ipar éves összejövetelén elsősorban a szórakoztató-elektronikai újdonságokat mutatják be a közönségnek. A múltban olyan forradalmi cikkek mutatkoztak be itt, mint például a videomagnó (1970), a lézerdiszk (1974), a videokamera és a CD (1981), a Commodore 64 (1982), a Commodore Amiga (1984), a Nintendo (NES) (1985), a Tetris (1988), a DVD (1996), a HDTV (1998), a DVR (1999), a plazmatévé és az Xbox (2001), a Blu-ray (2003), a HD DVD (2004), valamint a 3D-s HDTV (2009).


Az utóbbi években egyre inkább az a tendencia, hogy az év legnagyobb dobásait nem a CES-en mutatják be a cégek. Ez elsősorban a technológiai ipar arculatának megváltozásából ered, annak a következménye, hogy már nem a televízió- és sztereógyártó cégek a kiállítás főszereplői, mint az a régebbi időszakban jellemző volt. Ahogy egyre nőtt a kereskedelmi kínálat, egyre fontosabbá vált a márkák elkülönülése, és az innováció főszereplői, például az Apple és az Amazon, azzal is jelzik kiemelkedésüket a tömegből, hogy inkább kisebb, saját szervezésű rendezvényeken mutatják be legújabb termékeiket. 2011 decemberében a Microsoft is bejelentette, hogy ez lesz az utolsó kiállítás, amelyen részt vesz. Ebben az évben még utoljára a Microsoft ügyvezető igazgatója, Steve Ballmer tartotta a rendezvény nyitóbeszédét, minthogy ez a feladat 1995 óta szinte minden alkalommal a Microsoft aktuális vezetőjére esett. Árulkodó az a tény, hogy egyik mobilszolgáltató sem tart összegző előadást a kiállításon, így nem valószínű, hogy nagy bejelentésekre készülnek.

A Microsoft egyik indoka a show elhagyására annak kedvezőtlen időpontja volt, és számos más cég is panaszkodott már emiatt. Indoklásuk szerint a januári bejelentések csak felidegesítik a fogyasztókat, akik karácsonyra már megvették a legújabbnak, legjobbnak hitt termékeket, erre két héttel később kijön egy még frissebb verzió. És persze számos cég azért mond le a részvételről, mert ahhoz, hogy ekkora tömegben kitűnjenek a termékeik, túl sokat kellene költeni a prezentációra.

Mindezektől függetlenül a rendezvény továbbra is nagy jelentőséggel bír, és idén is sok érdekességet tartogat. Ezek közül az elsődlegesen informatikai vonatkozású új kütyük bemutatását meghagynám a kollégáknak, és ebben az összefoglalóban főként az egyéb érdekességekre térnék ki. A fő kiállítás előtt szokás szerint megrendezésre került a CES Unveiled is, amely elsősorban a kisebb cégeknek ad lehetőséget arra, hogy bemutassák a sajtónak és a szakértőknek, hogy mivel készültek erre az évre. Ezekből az újdonságokból, valamint a kiállítás első napján bemutatott fejlesztésekből következzenek tehát az érdekesebbek, a teljesség igénye nélkül.

A Withings által bemutatott intelligens babamérleg megbízhatóan tárolja és könnyedén megoszthatóvá teszi a felvett adatokat, így azokat rögtön elküldhetjük barátainknak vagy éppen a gyermekorvosnak. Lehet, hogy elszaporodnak majd a „súlyos” Facebook-posztok. Ára 150 dollár körül lesz.


A konyhában gyakorta tevékenykedőknek való a Qooq „kulináris táblagép”, amely kialakításának köszönhetően főzés közben is használható, hő és cseppálló, és a szokásos funkciókon kívül rengeteg „főzős” tartalommal is bír: interaktív receptgyűjtemények, videók és újságok érhetők el rajta keresztül pillanatok alatt, valamint profi szakácsok osztják meg tapasztalataikat a felhasználóval. A készülék egy ideje már kapható Franciaországban 350 euró körüli összegért, az Államokban 400 dollár lesz az ára.


A BiKN lokátor segítségével mostantól bármit felcímkézhetünk a lakásban. A tárgyra ráerősítjük a gyufásdoboz méretű készüléket, majd ha nem találjuk, egy iPhone-ra letöltött alkalmazás aktiválásával a program kiírja, hogy milyen messze van tőlünk a keresett tárgy (remélhetőleg az irányt is, de erről nem szól a fáma), az azon elhelyezett címke pedig eközben hangjelzést ad ki. A címkéket pár hetente fel kell tölteni. Az alapcsomag több darabot tartalmaz majd ezekből 100‒120 dollárért, és plusz címkéket is vásárolhatunk, ha szükséges. A rendszer maga egyszerre 256 címke kezelésére képes, úgyhogy ha a pénztárcánk bírja, és persze nem feledkezünk meg a címkék feltöltéséről, akkor tényleg nem veszíthetünk el semmit a lakásban.

Jópofa újítások vannak a napelemes készülékek piacán is: van már napelemes Kindle, és az Eton most egy hordozható hangfal-rendszerrel is előállt, valamint bemutatták napelemes rádióik új sorozatát.


Az iDevices idén egy elemes, bluetooth-csatlakozású, kifejezetten „vizes környezetre” kifejlesztett hangszóróval készült, amely iShower nére hallgat. Hatvan méteren belül bármilyen kompatibilis „zeneforrásra” rá tud csatlakozni, és leszedhető a falról, így bárhová magunkkal vihetjük, ahol más elektronikát féltenénk, például a medence szélére is. Három ceruzaelemmel 15 órát bír a száz dollárba kerülő készülék.

Az energiatakarékosság jegyében készültek a Bracketron Greenzero termékei. A Mushroom névre hallgató töltő egy nagy gombot tartalmaz a konnektorba való dugó tetején, és amikor a rádugott készülék feltöltődött, a „gomba” kiugrik, ezzel megszakítva a további töltést, és megakadályozva az energia felesleges szivárgását. Ha újra akarjuk indítani a töltést, elég ha a lábunkkal benyomjuk a gombot. A Mushroom-töltő pillanatnyilag USB és mikroUSB csatlakozású, valamint iDevice-készülékekhez való kábelekkel kapható, ára 25‒30 dollár.A beszámoló első felének végén pedig következzen egy jó hír a sörkedvelőknek: az LG legújabb, borsos árú hűtőszekrénye számos fejlesztése mellett tartalmaz egy Blast Chiller elnevezésű rekeszt is, amely öt perc alatt képes jéghidegre hűteni a belehelyezett sört. Sajnálatos módon a rekesz egyelőre csak „egyszemélyes”, így az utolsó pillanatban szervezett nyári bulik elején a hűtő előtt torlódás várható, de ha „életmentésre” van szükség egy nehéz nap után, már néhány perc elteltével kezünkben lehet a hűvös nedű.


Persze még csak egy nap telt el, biztosak vagyunk benne, hogy rengeteg érdekesség lát majd napvilágot a CES-en, úgyhogy még egy összefoglalóval biztos jelentkezünk. Nem kétséges, hogy lesz miből válogatni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. hunmyke
2012.01.11. 09:21
Blast Chiller, végre egy hasznos találmány a CES-en.
Remélem lesz dupla változat is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tobias88
2012.01.11. 09:52
"Blast Chiller, végre egy hasznos találmány a CES-en.
Remélem lesz dupla változat is..."
-
Ugyan... Fogsz 1,5-2 köbdeci lehűtött folyékony nitrogént, az is megteszi. Amúgy meg mintha ilyen már lett volna pezsgőkkel, szóval nem tudom hogy ebben mi az újítás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Taragas
2012.01.11. 11:28
Én inkább várok 10-15 percet, és akár 3-4 sört is lehűtve ki tudok szedni a mélyhűtőből. Nekem ez bevált. Ha baráti társasággal vagy 15 perc pillanatok alatt elmegy. Meg addig lehet inni a rövidet, ha van ünnepelt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Svidi
2012.01.11. 19:25
A felcímkézős dolognak semmi értelme, ha hetente fel kell tölteni... akkor már meg is tanulja az illető, hogy mit-hol hagyott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sempron07
2012.01.11. 22:09
vicCES
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. junkie
2012.01.12. 11:41
Én egyszerűen energiahatékonnyá tettem a szobám: vettem egy kapcsolós elosztót 700 forintért, és a digitális órán kívül MINDENT le tudok kapcsolni EGY billentéssel, amit meg is teszek reggel, mikor elmegyek, és este, mielőtt lefekszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2012.01.12. 15:45
A jövő évi cikk úgy sejtem, hogy valahogy így fog kezdődni:
"A múltban olyan forradalmi cikkek mutatkoztak be itt, mint például a videomagnó (1970)...valamint a gombatöltő és a Blast Chiller(2011)."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. greganka
2012.01.13. 02:52
Szerintem pedig nagyon hasznos. Folleg a mostani smartphonokat naponta kell tolteni. En Evo3D-m is 1-2 napot bir csak es ha feltolti teljesen legalabb leallitja a toltest es nem romlik az aksi tovabb Folleg azoknak hasznos akik alvaskor dugjak be telot es egesz ejszaka megy, igy legalabb leall magatol a toltes. A regi sony ericcsonomat este hagytam rajta es utana 4-5 orat birt. pedig amikor megvettem 6-7 napot is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Flegeton
2012.01.14. 20:53
Egyre nevetségesebb ez a CES is. Blast Chiller... egy régi hűtöm van, nem is tudom mi a márka, de nem ez a lényeg, hanem hogy van egy rekesze, (nem mélyhűtő rész) és azt torbo freezernek hívják. Hihetetlen hogy kb 6-8 évvel ezelőtt már felfedeztek ilyen csodákat.
Jövőre remélem megpróbálják eladni az övtáskát más néven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!